Reiser til Albania

Albania var et lukket land i flere tiår, og først de siste 20 årene har det vært mulig for feriegjester og andre vanlige reisende å besøke landet. Nå promoteres det som reisedestinasjon overfor potensielle feriegjester, og det er bestemt mye å reise hit for: en blendende flott kystlinje, ville fjell, eldgamle ruiner og en spennende historie.

Den sveitsiske nyhetssiden swissinfo.com skriver om dets besøk i Albania at "maten er god og billig, hotellene er generelt rene og har rimelige priser, og fjellene og kystområdene er magiske". 

Befolkningene sies å være vennlige og behagelige - den største hverdagslige faren for en gjest ser ut til å være trafikken og hullene i veien. Infrastrukturen er absolutt ikke på topp, og f.eks. avfallshåndtering er et problem man anerkjenner i Albania og jobber for å forbedre. 

At Albania, til tross for enkelte ulemper, kan det være et skikkelig fint sted å reise til er det flere og flere som oppdager. Landet har de siste årene opplevd en betydelig stigning i besøkende fra så forskjellige land som Sveits, Hellas, Italia og Tyskland, samt nabolandene Kosovo, Makedonia og Montenegro. 

De fleste av gjestene som reiser fra Vest-Europa drar på fjellturer eller kulturelle- og utdannelsesreiser. Cruise-ferier langs Albanias fantastiske kystlinje er også i ferd med å bli populært. 

Velkommen til Albania med Escapeaway - vi er spesialister på reiser hvor du bor på nøye utvalgte hoteller på din ferie!

Reis til Albania før alle andre

Du finner en svært flott natur og deilige strender, og Albanias kultur og historie er ganske interessant. Albania er i ferd med å bygge fasiliteter til turister i form av nye hoteller og veier m.m. Det er også opplagt å kombinere en reise til Albania med besøk på andre reisemål i Kroatia eller Montenegro. Hos Escapeaway kan du skreddersy din egen rundreise i bil, og har du bruk for hjelp er du naturligvis alltid velkommen til å kontakte oss for et tilbud på en kjør-selv-ferie. 

Reisemål i Albania

 • Saranda
  13 hoteller
  Kystbyen Saranda ligger ved en hesteskoformet bukt ved foten av fjellene i det sørlige Albania. Langs bukten og lengre ute ved kysten kan du slappe av på skjønne strender ved det krystallklare, lune havet. Inne i baklandet venter tallrike spennende ... severdigheter. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 6,9
  Durres
  7 hoteller
  Den 10 kilometer lange sandstranden ved Durres innbyr til en avslappende badeferie, men det er også mye annet å bruke en ferie på her. Dersom du ikke kun vil slappe av ved vannet er hovedstaden Tirana og tallrike andre spennende utfluktsmål ... ikke langt unna. Les mer
 • Berat
  3 hoteller
  Den spennende UNESCO-middelalderbyen Berat ligger sentralt i Albania, ca. 70 km sør for hovedstaden Tirana, og byr på en verdi av historiske severdigheter og en vakker omkringliggende natur med mange utfluktsområde.
 • Tirana
  3 hoteller
  Tirana er Albanias pulserende hovedstad som ligger mellom middelhavskystens lange strender og de grønne fjellene. Byen en gjemt perle som har gjennomgått en stor forvandling siden kommunismens fall og er i dag ett av de mest mangfoldige reisemål ... i landet kulturelt sett. Les mer
 • Vlore
  3 hoteller
  Vlore på Albanias Adriaterhavskyst er med sine fantastiske badestrender og en vakker beliggenhet ved foten av fjellene en ideell destinasjon for barnefamilier, par og vennegrupper. Her kan reisende kombinere strandliv med spennende utflukter ... og kulturelle opplevelser. Les mer

Populære hoteller i Albania

Albania, Vlore
9,1
Fantastisk
126 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 152 km
 • Nærmeste strand: ca. 200 m
 • Internettilgang / WiFi
Albania, Saranda
9,8
Fantastisk
34 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 260 km
 • Nærmeste strand: ca. 500 m
 • Internettilgang / WiFi
Albania, Saranda
8,6
Meget bra
78 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 278 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Internettilgang / WiFi

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt informasjon og fakta for deg som skal reise på ferie til Albania. Husk at du også kan finne mer inspirasjon til din reise på bloggen vår, hvor vi skriver om egne opplevelser og de forskjellige reisemålenes historie, kultur, maten og mye mer. 

Da Albania på 90-tallet våknet opp fra en Tornerose-lignende søvn etter en beinhard kommunistisk isolasjon, var Albania en fremmed fra en annen tid. Albanias byer hadde ikke blitt kvelt av eksos, strendene var fortsatt urørte. Albanias folk, som hadde lidd lenge, var litt fortumlede og forvirrede. Selv om tingene har endret seg mye siden da, har dette gamle landet fortsatt noe svært sjeldent å by på - et innblikk i en kultur som er helt egen - bygget på isolasjon og deprivasjon. Albania er noe for seg selv. 

Urørte strender

Du fortsetter å finne flotte, urørte strender på deler av den ioniske kysten (prøv f.eks. den sjarmerende byen Saranda), fascinerende klassiske steder som gamle Berat, og dramatiske fjellcitadeller. Knebøyetoaletter er ikke lengre normen, og du kan til og med unne deg en cocktail i lekre barer mens du hører på rockeband, samtidig som Nord-Albania holder landets rykte som en vill grense i live, med dystre fjell og tidvise blodfeider. Men ellers er Albania et varmt og inderlig gjestfritt land. Fascinerende osmanske byer fylt med historie, storslåtte fjellandskaper og sjarmerende landsbyer. Turgåere kommer til å elske de albanske alpene eller Tomorri-massivet, mens syklistene finner et nettverk av spennende, gamle stier på kryss og tvers av landet. 

Spennende kunst og historie

Arkeologi-interesserte kan tilbringe timesvis i Butrint og Byllis, historieelskere kan utforske gamle slott, osmanske festninger og museumsbyene Berati og Gjirokastra. Kunstkjennere kan besøke de litt mer kjente middelalderkirkene med deres flotte kalkmalerier, samt ikonsamlingene i Tirana, Korca og Berati.  Etter en hel dags utforskning er det på tide å nyte menyer med fisk, skalldyr, lam, økologisk frukt og grønt - for ikke å glemme fortreffelig, albansk vin. 

Ønsker ikke masseturisme

Selv om Albania klart satser på at kystene i stigende grad skal bli et populært reisemål for utlendinger, ønsker man ikke en masseturisme ved strendene som den man ser noen steder i f.eks. Spania og Hellas. En talsmann for Albanias offisielle byrå for turisme sier til swissinfo.com at man prioriterer miljøhensyn og naturbevaring høyt, noe som setter grenser for hvor mye kystene vil kunne brukes til masseturisme. 

Hvis du ønsker å oppleve en bit av det "gamle Øst-Europa", som Albania på mange måter fremdeles representerer, er det kanskje en god idé å vurdere en reise hit i løpet av de kommende årene. Du vil oppleve imøtekommende og snakkesalige gjetere i veikanten med sine kyr, sauer eller geiter, fiskere som selger dagens fangst til høystbydende, bønder som pløyer med en gammeldags håndplog, og esler lesset med korn, tømmer og mye mer. 

Fenomener som dette blir nok mer uvanlig med tiden etter hvert som landet langsomt blir modernisert. 

Naturressurser

Albania er rikt på mineraler, spesielt krom og kobber. Tidligere stod minesektoren for en betydelig del av eksportinntektene, men både produksjonen og antallet arbeidere har falt kraftig, bl.a. på grunn av foreldet teknikk og jevnlige strømbrudd. Minedriften er nå nesten 100% i private hender, og enkelte utenlandske selskaper har investert i den albanske mineindustrien. 

Nesten all energien som produseres i Albania stammer fra vannkraft. Men mange av vannkraftverkene trenger sårt reparasjon og modernisering. Dette i kombinasjon med en økt etterspørsel og stadig oftere tørke, har ført til energimangel og lengre strømbrudd de siste årene. Derfor har Albania måttet importere energi. Det har blitt utvunnet olje i Albania siden 1918, og i dag utvinnes det også små mengder naturgass. 

Landbruk og industri

Knapt en fjerdedel av Albanias areal er egnet til landbruk, og det er hovedsakelig kystslettene. De viktigste avlingene er hvete, mais, grønnsaker og frukt. 

Under kommunismen ble landbruket kollektivisert, men siden har sektoren blitt fullstendig omstrukturert gjennom en rekke jord-reformer, og i 1955 var stort sett all landbruksjord atter tilbake i private hender. 

Men privatiseringen resulterte i en rekke problemer. Oppdelingen av små jordflekker hindrer et effektivt, mekanisert jordbruk. Mange av de minste gårdene er familiegårder som ikke selger noe, men kun dyrker til selvforsyning. 

Industrisektoren er liten. Industrien som ble utviklet under kommunismen var først og fremst bygget på utvinning av kobber, krom og andre metaller. Det har kommet mange nye små og mellomstore virksomheter innen byggesektoren og i tekstilbransjen. Spesielt italienske og greske forretninger har startet produksjon av sko og klær i Albania, lokket dit av billig arbeidskraft og landets nærhet til de vesteuropeiske markedene. Veksten i industrien har vært sterk i disse årene, men utgangspunktet var også svært lavt. Men det er fremdeles et stort behov for flere utenlandske investeringer hvis bedriftslivet for alvor skal bli en vekstmotor i landets økonomi. 

Infrastruktur og turisme

Veinettet i Albania er i så dårlig stand at det hemmer utviklingen av landbruket og turismen. Veiene er ofte smale og hullete, og kun en tredjedel er asfalterte. De fleste albanere reiser for det meste med buss. Det 700 km lange jernbanenettet trenger også en omfattende restaurering. 

Durrës er den viktigste havnebyen - her passerer ca. 90% av Albanias utenrikshandel. Den internasjonale flyplassen Rinas ligger 30 km utenfor hovedstaden. 

Albania har gode forutsetninger for å bli et turistland. Det krever imidlertid store investeringer i infrastrukturen, samt ro og stabilitet i landet. 

Men de gode nyhetene er at de siste årene har det virkelig blitt satset på å få i gang utviklingen av bl.a. infrastruktur, og reiser du til Albania vil du oppleve at veiene blir restaurert hvor enn du drar.

Turistinformasjon

Det albanske turistbyrået tilbyr en rekke praktiske opplysninger og beskrivelser av alt Albania har å by på. På Albanias turistbyrås hjemmeside er det bl.a. et fotogalleri som gir et godt inntrykk av hva Albania har å tilby sine besøkende. Det er også en rekke inspirerende opplysninger om hvilke severdigheter du kan oppleve i Albania.

Dessverre for Albania er landets rykte alt annet enn plettfritt. Mange tenker korrupsjon, blodfeider, gjenger og kriminalitet når de hører ordet "Albania". Dette er utvilsomt en av årsakene til at etterspørselen på reiser til landet hittil har holdt seg på den lave enden av skalaen - selv om den stadig stiger. 

Hva sier gjestene i Albania?

7,1
Gjesteanmeldelser
Basert på 9 anmeldelser