Reiser til Tirana

Tirana, hovedstaden i Albania, er en pulserende by kjent for sin blanding av historie, kultur og moderne atmosfære. Med arkitektoniske perler som Skanderbegplassen og det historiske slottet, variert mat- og nattelivstilbud, samt vakre parker, tilbyr Tirana noe for enhver smak.

Mange reisende som kommer til Tirana, har en tendens til å skynde seg videre til de majestetiske albanske alpene, eller de fristende strendene langs kysten. Men det ville være en feil å overse Tirana. Etter kommunismens fall i 1991 var ikke den albanske hovedstaden spesielt tiltrekkende. Etter flere tiår bak jernteppet fremsto byen som ganske grå og forlatt. Heldigvis har mye endret seg siden den gang.

I dag kan du oppleve en av Europas mest fargerike hovedsteder i Tirana. Byen er ikke bare landets økonomiske og politiske sentrum, men den har også et pulserende og mangfoldig kulturliv. Blloku-distriktet, hvor kommunistiske ledere en gang bodde bak strengt bevoktede murer, har nå en ungdommelig atmosfære med et mylder av kafeer og livlige parker.

Severdigheter

 • Tirana, med sin lange og fascinerende historie, er en smeltedigel av kulturer som spenner fra den osmanske epoken til den italienske okkupasjonen og det langvarige totalitære regimet. Det er en by som stadig overrasker med sitt mangfold og kontraster, der grå relikvier fra det gamle regimet står side om side med fargerike bygninger.
 • Byen har gjennomgått en betydelig transformasjon de siste årene, med livlige gater og en økning av nye høyhus. Mens Tirana kanskje ikke kan regnes blant Europas vakreste hovedsteder, er den utvilsomt en av de mest dynamiske, der nye skyskrapere reiser seg i rasende tempo.
 • Sentrum av Tirana er kompakt nok til å utforskes til fots, med Skanderbegplassen som et sentralt knutepunkt. Her finner du statuen av nasjonalhelten Skanderbeg, Etehem Bey-moskeen og Kulturpalasset med opera, teater og bibliotek. Nasjonalmuseet og Kunstmuseet er også verdt et besøk, samt den ikoniske pyramideformede betongbygningen, et tidligere monument for den kommunistiske diktatoren Enver Hoxha.
 • På kveldstid er Skanderbegplassen et yrende samlingspunkt for konserter, markeder og andre arrangementer. Et besøk til klokketårnet Kulla e Sahatit gir deg en panoramautsikt over torget og byen, med fjellene rundt Tirana i horisonten.
 • Nasjonalmuseet byr på en dypdykk i landets historie gjennom fargerike veggmalerier i sovjetisk propagandastil, mens det nasjonale kunstmuseet har en imponerende samling av albansk kunst. For de historieinteresserte er dette et ideelt sted å tilbringe noen timer. 
   

Shopping og restaurantliv

 • I Tirana får du mye for pengene sammenlignet med andre reisemål rundt Middelhavet. Dette gjør det enkelt å utforske byens restaurant- og shoppingliv uten å tømme lommeboken.
 • Det er tydelig å se den italienske innflytelsen i utvalget av restauranter, med mange steder som tilbyr pizza og pasta i tillegg til tradisjonelle albanske retter. Langs gatene finner du også små boder som selger billig "gatemat" som sufllaqe, döner og gjiro. En lokal spesialitet verdt å prøve er byrek, en pai fylt med kjøtt, spinat og ost.
 • Blloku-distriktet er et populært sted for spisesteder og shopping, men det erogså andre deler av sentrum som har spennende tilbud. Avni Rustemi-plassen har en moderne basar der du kan finne alt fra ferske grønnsaker og frukt til sjømat og kjøtt. Her selges også håndverk og andre lokale produkter. I helgene er det ofte underholdning med levende musikk og teater for barn. Her kan du sitte på restauranter ved markedet og nyte atmosfæren mens du ser på folkelivet på det travle markedet.

Utflukter

 • Tirana er et ideelt utgangspunkt for både korte og lengre utflukter. Et populær utfluktsmål er taubanen som tar deg nesten til toppen av Dajti-fjellet som ligger 1611 meter over havet. Her kan du nyte en fantastisk panoramautsikt over byen, i tillegg er det på toppen ved den øverste kabelbanestasjonen en restaurant der du både kan ta en matbit og nyte utsikten.
 • For lengre dagsturer er det flere alternativer. Berat, en av Albanias eldste byer og står på UNESCOs verdensarvliste, og er vel verdt et besøk. Byen ligger omtrent 98 kilometer sør for Tirana, og du kan ta buss eller leiebil.
 • En annen fascinerende by er Kruje, også kjent som balkongen over Adriaterhavet. Fra høyden her på 610 meter kan du på en klar dag se havet. Byen er berømt for å være stedet der den albanske helten Gjergj Kastrioti Skanderbeg kjempet mot osmannerne på 1400-tallet. Hovedattraksjonen her er det imponerende slottet.

Lokal transport

 • Tirana Internasjonale Lufthavn, Nënë Tereza, ligger 11 kilometer nordvest for byen, og har bussforbindelser til sentrum. Takket være hovedstadens sentrale beliggenhet i landet har den lenge vært et viktig trafikknutepunkt, med gode veiforbindelser til andre deler av Albania og til nabolandene. Fra Tirana går det daglige busser til Athen i Hellas og Pristina i Kosovo.
 • I selve Tirana er busser og drosjer det beste transportmidlet hvis du ikke vil gå. Trafikken kan være tett, og om du har leiebil kan det være utfordrende å finne parkering. Men hvis du ønsker å besøke andre deler av landet, er det en fordel å leie bil. Da kan du for eksempel dra til kystbyen Durres med sine kilometerlange strender, eller opp til de albanske Alpene, Prokletije, hvor storslått natur lokker med fjellturer.

Penger

Valutaen i Albania heter LEK. Selv om Tirana er en moderne by hvor kredittkort aksepteres mange steder, er bruken av kredittkort i Albania generelt sett ikke så vanlig som vi er vant til. Sørg derfor for at du har kontanter når du går ut for å spise, på markedet og besøker mindre butikker, og i sentrum av Tirana er det mange minibanker. 

Språk

Albansk. De fleste ansatte på hotellene snakker engelsk. Spesielt blant byens unge er engelsk generelt raskt i ferd med å bli et andrespråk. Mange av de eldre innbyggerne snakker også italiensk.

Velkommen til Tirana med Escapeaway 

Hos oss kan du planlegge og skreddersy din reise akkurat slik det passer deg. Pluss at du kan velge blant våre nøye utvalgte hoteller.  Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet tl å utforske alle de flotte stedene som finnes rundt om i Albania.

>>> Les mer om Albania

>>> Les mer om Durres

>>> Les mer om Berat

 

 

 

Reiser til Albania

Les mer om Albania og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Albania her

Hoteller i Tirana