Reiser til Tirana

Albania er ett land mellom bakker og berg. Den fargerike hovedstaden Tirana strekker seg ut over en flat slette, men når du rusler nedover den lange bulevarden vil du i enden skimte fjellene som omkranser byen.

 

Mange som reiser til Tirana, haster videre opp mot de albanske alpene eller ut mot kystens strender. Men det er en skam å hoppe over Tirana. Like etter kommunismens fall i 1991, var den albanske hovedstaden ikke et spesielt attraktivt reisemål. Etter flere tiår bak jernteppet fremsto byen ærlig talt som noe grå og øde. Heldigvis har mye endret seg siden den gang. Reiseguiden Lonely Planet beskriver sentrum som «ugjenkjennelig» etter transformasjonen som Tirana har gjennomgått i det nye årtusenet.

I dag kan man få rimelige turer til Tirana, hvor du kan oppleve en av Europas mest fargerike hovedsteder, bokstavelig talt, med mye å tilby for den nysgjerrige reisende. Byen er ikke bare landets viktigste økonomiske og politiske sentrum, men har også et spirende og mangfoldig kulturliv. Distriktet Blloku, hvor kommunistiske ledere pleide å leve under streng beskyttelse, for eksempel, har nå en ungdommelig puls, med mange kafeer og livlige parker.

Shopping og restaurantliv

Prisnivået er lavt i Tirana sammenlignet med de fleste andre mer veletablerte destinasjoner rundt Middelhavet. Du har derfor en gylden mulighet til å fordype deg i den albanske hovedstadens restaurant- og forretningsliv uten fare for å sprenge feriebudsjettet.

Historisk har det vært nære forbindelser mellom Albania og Italia. Når du oppsøker restaurantlivet på reisen til Tirana, vil du tydelig legge merke til den italienske innflytelsen. De fleste steder tilbyr for eksempel pizza og/eller pasta. Hvis du ønsker det, kan du imidlertid også enkelt finne steder med tradisjonelle albanske retter på menyen. Det er også mange små boder og butikker langs veiene i hele byen, hvor du kan få billig "gatemat" som sufllaqe, döner og gjiro til svært lave priser. Prøv også den lokale spesialiteten, byrek (en pai bestående av kjøtt, spinat og ost).

Når det gjelder spisesteder og butikker, kan de fleste ønsker oppfylles i Blloku-distriktet. Men det finnes også spennende tilbud andre steder i sentrum. Dette gjelder for eksempel den moderniserte basaren på Avni Rustemi-plassen. Hver dag selges friske grønnsaker, frukt, sjømat og kjøtt her. Det er også håndverk og andre lokale produkter hvis du er ute etter en fin suvenir fra turen. Selv om du ikke planlegger å kjøpe noe, er det et koselig sted å bare spasere rundt. I helgene er det ofte også ulike aktiviteter med levende musikk og teater for barn. På markedet er det flere restauranter hvor du kan sette deg og se på livet rundt det livlige markedet.

Severdigheter

Tirana har en lang og fascinerende historie. Det har satt sitt preg på ikke bare monumenter, men også skapt en smeltedigel av kulturer med elementer som går tilbake til den osmanske epoken til den italienske okkupasjonen og det langvarige totalitære regimet. Det er en by som stadig overrasker med sitt mangfold og kontraster, hvor grå relikvier av det gamle regimet nå står overfor fargerike bygninger.

Selv om byen har blitt forvandlet de siste årene med fargerike bygninger og livlige bulevarder, må det sies med hånden på hjertet at Tirana ennå ikke kan regnes blant Europas vakreste hovedsteder. Imidlertid er det utvilsomt en av de mest dynamiske hovedstedene for tiden, hvor nye høyhus har skutt i været i halsbrekkende fart.

Sentrum av Tirana er ikke større enn at du kan utforske de mest berømte severdighetene til fots. Midtpunktet er Skanderbegplassen med statuen av nasjonalhelten Skanderbeg (Gjergj Kastrioti). Ved plassen finner du også Etehem Bey-moskeen (befolkningen i Albania er hovedsakelig muslimske) og Kulturpalasset med opera, teater og bibliotek. Ikke langt herfra ligger Nasjonalmuseet og Kunstmuseet, som også er verdt et besøk. Byens mest kjente byggverk, den pyramideformede betongbygningen, som ble bygget i 1987 til ære for den kommunistiske diktatoren Enver Hoxha, ligger også i nærheten.  Selv om bygningen er avsperret og nå ganske falleferdig, er det fortsatt et fascinerende landemerke.

Spesielt om sommeren er det nesten alltid liv og røre på Skanderbegplassen på kveldstid. Området blir brukt regelmessig til konserter, markeder og lignende arrangementer som samler byens innbyggere.  Hvis du vil se torget ovenfra, kan du klatre opp i klokketårnet Kulla e Sahatit, for en rimelig penge. Derfra kan du se alle de fargerike bygningene rundt torget og ha utsikt til fjellene rundt Tirana.

Det anbefales også en tur innom Nasjonalmuseet, som med sitt fargerike veggmaleri i sovjetisk propagandastil er vanskelig å gå glipp av. Hvis du er interessert i historie, kan du enkelt bruke noen timer på å studere utstillingene der. Det nasjonale kunstmuseet er også verdt et besøk. Det er ikke så stort, men har en fin samling av albansk kunst.

Utflukter

Et populært utfluktsmål i nærheten av Tirana er taubanen, som går nesten opp til toppen av Dajti-fjellet (1611 m), hvorfra du kan nyte en fin panoramautsikt over byen. Får man lyst på en matbit kan man spise på restauranten ved den øverste kabelbanestasjonen.

Det er også gode muligheter for å bruke Tirana som utgangspunkt for lengre dagsturer. Hvis du vil oppleve en av Albanias eldste byer, kan du dra til Berat, som er på UNESCO´s verdensarvliste. Byen ligger ca. 98 kilometer mot sør og bussen dit tar kun noen timer.

Ekte middelaldersk atmosfære kan også bli funnet i Kruja, også kalt balkongen over Adriaterhavet.  Her kan du se havet på en finværsdag fra dens 610 meters høyde. Det er kjent for å være stedet der albansk helt Gjergj Kastrioti Skanderbeg kjempet mot osmannerne i det 15. århundre. Hovedattraksjonen er det imponerende slottet.

Reiser til Albania

Les mer om Albania og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Albania her

Hoteller i Tirana