Reiser til London
En storbyferie til London vil plassere deg ansikt til ansikt med noen av verdens mest berømte monumenter og historiske severdigheter. Grønne hager og parker for en pustepause finnes nesten rundt hver sving, og flotte matopplevelser venter på hvert gatehjørne - for ikke å snakke om shoppingen... Bestill en reise til London med Escapeaway i dag!
London er rik på kontraster og overraskelser med alt fra dronningens hjem på Buckingham Palace til Shakespeare's Globe Theatre, fra de gigantiske merkevarebutikkene på Oxford Street til de litt mindre og sjarmerende butikkene i Covent Garden, fra behagelig natur i Hyde Park til den menneskeskapte storheten Tower Bridge. Det er med andre ord noe for alle, hva enn du vil bruke ferien på: shopping, kulinariske opplevelser, kunst – eller litt av alt.
London er både Storbritannias og Englands hovedstad og utgjør landets ubestridte politiske, økonomiske og kulturelle kjerne. Hovedstaden er den største byen på De britiske øyer, og ligger ved elva Themsen sørøst i England. I London bor det ca 8,8 millioner innbyggere, takket være forbindelsene til det tidligere imperiet og en lang historie med innvandring. London er en smeltedigel av folk fra forskjellige kulturer; i byen lever både indere, polakker, irer og store grupper av blant annet jamaicanere.
Denne mangfoldigheten bidrar til et rikt kulturliv, som sammen med de dype historiske røttene gjør London til et av de mest interessante storbyreisemålene i verden. Her kan du glede deg til en ferie med en enestående storbyatmosfære, se fotball i toppklasse, berømte musikaler og teaterstykker, oppleve fargerike loppemarkeder, besøke enestående museer, drikke afternoon tea, og utforske spennende gastronomi på noen av verdens beste restauranter.
Som Europas største by er det ikke overraskende at utvalget av overnattingssteder i London er stort – nærmest overveldende. Det betyr at det også her er noe for enhver smak. Spørsmålet er heller hvor du vil bo under oppholdet. Velkommen til England med Escapeaway, vi er specialister i rejser til London hvor du bor på nøje udvalgte hoteller.
Hoteller i London
Populære hoteller i London
- Nærmeste flyplass: 2 km
- Nærmeste by: ca. 0 m
- Internettilgang / WiFi
- Nærmeste flyplass: 6 km
- Nærmeste by: ca. 0 m
- Internettilgang / WiFi
- Nærmeste flyplass: 3 km
- Nærmeste by: ca. 0 m
- Internettilgang / WiFi
Mat og drikke
London er med sitt enorme utvalg av resturanter i alle prisklasser litt av et matmekka for matentusiaster fra hele verden. Prioriterer du de kulinariske opplevelsene i ferien, vil du absolutt ikke bli skuffet. Takket være Londons multikulturelle befolkning kan du smake på alt fra fransk og italiensk mat, til spansk og brasiliansk, thailandsk og japansk.
Det bor blant annet en del indere i London, som gjør at indiske matretter er svært populære. Mange lokale spiser derfor jevnlig på indiske resturanter. De kulinariske påvirkningene fra utlandet er ikke et nytt fenomen for London. Noen av de indisk-inspirerte rettene oppfattes faktisk nå som byens egne retter, som f.eks. Chicken tikka masala og Mulligatawny-suppen. Curry er nesten blitt en nasjonalrett i byen.
Vil du prøve tradisjonell engelsk mat mens du er i London? Selv om gastronomien fra de engelske øyene ikke har inntatt verden helt ennå, er det flere retter som fortjener en nærmere titt. Vil du legge grunnmuren for dagen i det du står opp, kan "full English breakfast" være å anbefale. Tradisjonelt sett inneholder dette egg, bacon, pølser, bakte bønner, hashbrowns (stekte kaker av poteter), tomater, sjampinjong, ristet brød, syltetøy og smør. Er du modig, kan du eventuelt smøre brødet ditt med "marmite", som er laget av gjærekstrakt. Hvis du synes dette høres litt dramatisk ut kan du alltids nøye deg med en "continental breakfast", som normalt sett vil være begrenset til croissants eller noe annet brød med ost eller syltetøy.
Når du igjen blir sulten senere på dagen, er det obligatorisk å prøve den klassiske fish'n'chips, som er en av rettene som folk flest forbinder med England. Fish'n'chips kan som oftest kjøpes på gatekjøkken, men er også å få tak i på pubene.
Er det autentisk engelsk mat du er på utkikk etter, er det også nødvendig å dra på pub. Det er ikke lenge siden pubene hadde et tvilsomt rykte på seg, men i de senere årene har et nytt fenomen oppstått – de såkalte gastropubene. Her prioriteres kvaliteten på maten vel så mye som drikkevarene. Her serveres det som regel Pie and mash, en klassiker som var meget populær, spesielt blant arbeidsklassen. Denne retten, som serveres med potetmos, kom før med røkt ål. Nå er det mer vanlig med kjøttdeig.
Så er det plutselig tid for middag! Hva med Beef Wellington (oksesmørbrød innpakket i smørdeig med sopp og gåselever), Shepards pie (pai av potet fylt med kjøtt og saus) eller Steak and kidney pie (innbakt oksekjøtt og nyrer)? Dette er blant de mest engelske rettene du kan bestille.
Selv om noen av de klassiske pubrettene umiddelbart kan virke noe spesielle, er det tradisjonelle engelske kjøkkenet ikke så fremmed for våre norske smaksløker. Er du ennå ikke stappmett, kan du avslutte måltidet med en dessert, for eksempel et stykke Apple pie eller Sticky toffee pudding.
Puber og nattliv
Den tradisjonelle puben (forkortelse for "public house") spiller også en viktig rolle for byens nattliv. Nesten alle de lokale har sin egen favorittpub. Som turist er puben også et av de beste stedene å møte Londons innbyggere på. Men vær oppmerksom på at det er en del turistpuber i sentrum som ikke nødvendigvis gir deg den mest autentiske pubopplevelsen. I dette tilfelle ville jeg prøvd meg litt ut av sentrum.
I hverdagslivet vil som regel pubene være det neste stoppet etter fullført arbeidsdag, hvor venner og kollegaer møtes for å sosialisere. I byens utkant og boligområder er atmosfæren på pubene oftest litt mer avslappet, spesielt i helgene. På samme måte som gastropubene er kjent for fokus på det kulinariske, kan du finne puber rundt om i London som er kjent for sin livemusikk og/eller stand-up.
Mens gastropubene ofte har et ganske godt utvalg av viner, består utvalget hos de fleste andre stedene i større grad av øl og drinker. Britene er med full rett stolte av sin bryggetradisjon, og de fleste pubene har et godt utvalg av lager, ale eller stout fra lokale mikrobryggerier.
Nattlivet i London byr på mer enn bare tradisjonsrike puber. Den engelske hovedstaden er i dag også kjent for å ha noen av verdens beste nattklubber. Generelt er nattklubbene i London ganske avslappet, men drar du ut til Kensington kreves det dresscode. Hvis du er mer interessert i en bar, er dette også en mulighet. Her kan man danse på et lite dansegulv mens man venter på å bli servert en cocktail. Drikkeprisene er som regel høyere på barene, men til gjengjeld lukkes dørene senere her enn hos pubene.
Slik booker du en reise til London med Escapeaway
Hos Escapeaway kan du benytte den smarte søkemaskinen til å booke en enkel og sikker reise til London. Velg mellom avreise fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand, enten direkte eller med en mellomlanding underveis. Vi finner billige flybilletter med rutefly og setter dem sammen med utvalgte hoteller og ferieleiligheter i London, og med mulighet for å supplere med en leiebil - alt samlet i én pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet.
Informasjon og fakta
Nedenfor er litt fakta og informasjon om London, blant annet om byens befolkning, historie og vær. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon til din Londonferie og det tas forbehold om faktafeil. Hvis du ønsker mer ferieinspirasjon kan du besøke bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål i England. God fornøyelse og god reise!
>> Les mer om våre fleksible pakkereiser til London her
Romere og vikinger
London, som i dag dekker et areal på størrelse med Norges Senja, ble etablert rundt år 50, litt etter det første romerske inntoget i England. Romerne valgte å slå seg ned ved Themsens nordligste bredde, fordi elven var dyp nok til å motta skip fra havet og samtidig langt nok inne i landet til å fungere som beskyttelse mot angrep.
Den første byen, Londinium, var ikke romernes primære bosettelse. Det var i stedet Camulodunum mot nordøst, hvor byen Colchester ligger i dag. Derimot var Londinium et viktig trafikalt knutepunkt for romerne. Selv om beliggenheten inne ved Themsen utgjorde en viss beskyttelse mot overraskende angrep fra havet, var det ikke samme beskyttelse mot angrep fra land. Londonium ble også angrepet og ødelagt allerede i år 61 i forbindelse med icenernes opprør (en keltisk stamme fra nåtidens Norfolk).
Romerne slo seg ned kort tid etter opprøret og gjenoppbygde byen i årene som kom, denne gang bak en beskyttende bymur. Under Septimius Severus ble Londonium hovedstad i provinsen Britannia Superior. I løpet av 100-tallet var byen blant de største byene i Romerriket nord for Alpene. Her bygget de både amfiteater, badeplasser og forum.
Allerede fra starten av var denne utgaven av London et sentrum for handel. Det viser funn av forskjellige gjenstander, som trolig ble importert fra fjerne deler av det store Romerriket. Da Romerriket gikk til grunne og den siste romerske soldaten forlot byen i starten av 400-tallet, gikk også London inn i en lik fase. Frem til år 600 blir ikke byen nevnt i historiske skrifter. Byen bak murene ble i løpet av en periode nesten helt forlatt. Så kom det etter hvert nye bosettinger vest for den romerske bymuren, hvor Covent Garden nå ligger. Byen gjenvant sin status som en viktig kjerne for handel, og denne etter hvert velstående byen tiltrakk seg naturligvis også opperksomhet fra vikingene.
De følgende hundre årene kjempet sakserne og vikingene om herredømme over byen. Angrepet som ble utført av vikingene på 800-tallet medvirket til at sakserne igjen bosatte seg bak de romerske bymurene. Vikingene angrep London både i 841 og 851 og Den store hær (en sammenslåing av mindre vikingflåter) overvintret i byen i 871-872. Alfred den Store, som ble konge i 878, gjenerobret London fra vikingene og sørget for å befeste byen. I det følgende århundret blomstret London opp til å bli Englands viktigste by både når det gjelder handel og politisk makt.
Under Ethelred den rådvilles regjeringstid vendte vikingene tilbake til London og England. Under ledelsen av Svein Tjugeskjegg angrep vikingene forgjeves London i årene 994 og 1013. Etter Tjugeskjeggs død overtok sønnen Knut den mektige ledelsen av hæren og inntok i 1016, London, som han gjorde til landets hovedstad. Knut den mektige forble konge av England frem til sin død i 1035. Etter sønnen Harald Harefots død gikk den engelske tronen igjen tilbake til House of Wessex og Edvard Bekjenneren. Hans regjeringstid ble kort, men hans beslutning om å skille det politiske fra byens handelskjerne var med på å forme London som byen den er i dag.
Byen ble så oppdelt i to deler: City of London (handelsbyen), hvor kjøpmenn, håndverkere og finansfolk holdt til, og Westminster hvor kongen og regjeringen holdt til. I City of London finner du i dag blant annet Saint Pauls Cathedral, The Tower of London og London Bridge, mens Westminster er kjent for Westminster Abbey og Buckingham Palace.
Bydelene var forbundet av Themsen og veien "The Strand". Det var først rundt 1700-tallet at de to bydelene fysisk vokste sammen. Rommet i mellom utgjøres i dag av blant annet Soho og Covent Garden. Byen har selvfølgelig også i tidens løp bredt seg voldsomt utenfor disse områdene. Mot øst, hvor landskapet var flatt, vokser industriområder opp sammen med rimelige arbeiderboliger. Dette området av byen heter i dag East End.
På grunn av denne oppdelingen av byen, som altså har dype røtter, er det i dag svært vanskelig å si presis hvor Londons offisielle sentrum ligger. Som oftest blir Trafalgar Square, som ble navngitt til minne om slaget ved Trafalgar under Napoleonskrigene, utnevnt til nettopp dette.
Vikingenes angrep var ikke de siste dramatiske begivenhetene som skulle ramme London. Svartedauden, borgerkrig og storbrann er en del av byens historie og kostet store deler av innbyggerne livet, men gang på gang klarte London å reise seg og forblir landets viktigste by og hovedstad. Det samme skjedde da nazistene bombet London under 2. verdenskrig. Da lå store deler av byen øde og angrepet kostet tusenvis av liv.
I dag er London ett av verdens førende storbyreisemål når det gjelder kultur, handel og politisk makt. Og det ligger det bare en rask tur unna Norge!
Transport
London har fem flyplasser: London City, London Gatwick, London Heathrow, London Luton og London Stansted. Den engelske hovedstaden hører dermed til blant de reisemålene i verden som det er lettest å finne en flyforbindelse til fra Norge. Det er også generelt gode forbindelser med offentlig transport fra flyplasser inn til London. Vil du raskt inn til sentrum, er det greit å være klar over de forskjellige avstandene fra flyplassene. Dette har betydning for både transporttid og billettpriser.
Den nærmeste flyplassen er London City Airport, som ligger ca. 10 kilometer øst for sentrum. Nest etter kommer Heathrow, som er én av verdens største flyplasser og ligger 25 kilometer unna sentrum. Heathrow er én av de travleste flyplassene i Europa og har mange flere forbindelser. Likevel velger mange reisende fra Norge å fly til enten Gatwick eller Stansted, som ligger henholdsvis 45 og 64 kilometer fra London. Dette skyldes hovedsakelig at lavprisselskaper som Norwegian og Ryanair flyr til disse mindre flyplassene. Kan du tåle litt lengre reisetid med tog eller buss, er det oftest bedre muligheter for å finne billige flybilletter ved å velge en av de mindre flyplassene.
Vel fremme i London vil du fort oppdage at det er lett å komme seg rundt i byen. Det er bare å sette seg på undergrunnsbanen, eller som de kaller den her borte: "the Tube". Buss og taxi er også en mulighet, med mindre du vil seile på Themsen med båt. Selv om det er lettvint å komme seg rundt i London med offentlig transport, kan det også anbefales å pakke med seg et par gode joggesko for å spasere gatelangs i stedet. I de fleste tilfellene vil du se at severdighetene og attraksjonene ikke ligger så langt fra hverandre. Du får også på denne måten en bedre fornemmelse av byens geografi.
Vil du hvile føttene og benytte deg av offentlig transport, er det som regel lettest å bruke Reisekort-systemet Oyster eller kontaktløst kredittkort. Man kan alltids få tak i papirbilletter fra automatene, men i de fleste tilfeller vil dette være en dyrere løsning.
Du kan lese mer om transportmulighetene i London på den offisielle transport-hjemmesiden
Vær og klima
London har fått rykte på seg som en grå og regnfull by, men nedbørsmengden i den engelske hovedstaden er faktisk mye mindre enn man skulle tro. Sammenlignet med resten av Storbritannia har London (og den sørøstlige delen av England) et tørrere og varmere klima, men akkurat som her hjemme i Norge kan dette variere. En paraply vil derfor alltids være greit å ha med seg, sånn i tilfelle, men det samme gjelder solbriller!
I et gjennomsnittsår regner det mest i august og november og minst i mars og april. Det er med andre ord aldri feil å reise til London. Er det fint vær, vil byens store grønne parker være fulle av liv og røre. Regner det en dag, er det uendelig med museer, gallerier og andre attraksjoner, så du får alltid godt utbytte av tiden i London, uavhengig av hva værgudene sier.
Greit å vite
Valuta: Britiske pund (GBP). England og resten av Storbritannia sluttet seg aldri til eurosamarbeidet, og etter Brexit ser pundets fremtid fortsatt lys ut. Det er sjelden et problem å finne veksleautomater (cashpoints eller ATM) hvis du skulle få bruk for kontanter. De aller fleste restauranter, barer, kaféer og butikker tar kredittkort, så behovet for kontanter er normalt sett ikke så stort
Tipsing: Service charge er ofte inkludert på regningen (som regel 12.5%) når du spiser på restaurant eller bor på hotell. Hvis det ikke er inkludert, er det normalt å tipse 10-15%. På de dyrere hotellene er det også normalt å tipse dørvakten. Taxisjåfører tar også gjerne imot tips, hvor man ofte da runder opp og sier "keep the change".
Språk: Det sier seg selv at språket i London er engelsk, selv om nærmest en tredjedel av den engelske hovedstadens befolkning er født i utlandet. Men, av disse har nesten 80% engelsk som morsmål. De resterende snakker for det meste godt engelsk.
Tidsforskjell: London (og resten av England) ligger én time bak Norge. Det betyr at du altså må stille klokken en time tilbake når du reiser.
Helligdager: Normalt er det åtte helligdager i løpet av året i London, såkalte "bank holidays", der religiøse eller historiske begivenheter markeres. På disse dagene er det som regel langt færre buss- og togavganger, og en del butikker og attraksjoner stenger gjerne tidlig eller stenger fullstendig.
Nyttårsdag, Langfredag, 2. påskedag, Early May Bank Holiday (første mandag i mai), Spring Bank Holiday (siste mandag i mai), Summer Bank Holiday (siste mandag i august), juledag, Boxing Day (2. juledag eller 27. desember hvis 26. er en søndag).
Den engelske skoleferien er fra midten av juli til starten av september.
Reiser til England
Les mer om England og finn inspirasjon til din neste reise her
Les på bloggen
Finn tips og inspirasjon til din neste ferie på bloggen