Reiser til London

En storbyferie til London vil plassere deg ansikt til ansikt med noen av verdens mest berømte monumenter og historiske severdigheter. Hager og parker hvor du kan ta deg en velfortjent hvil etter en økt med spasering er å finne rundt en hver sving, og flotte matopplevelser på hvert gatehjørne. Det er også her man kan utforske glamoren i Londons shoppingdistrikt. 

London er rik på kontraster og overraskelser med alt fra dronningens hjem på Buckingham Palace til Shakespeare`s Globe Theatre; fra de gigantiske merkevarebutikkene på Oxford Street til de litt mindre og sjarmerende buitkkene i Covent Garden; fra behagelig natur i Hyde Park til den menneskeskapte storheten Tower Bridge. Det er med andre ord noe for alle, hva enn du vil bruke ferien på. Om det så er shopping, kulinariske opplevelser, kunst eller litt av alt. 

Som Europas største by er det ikke overraskende at utvalget av overnattingssteder i London er stort - nesten overveldende. Det betyr at det også her er noe for alle. Spørsmålet blir bare da heller å finne ut av hvor du vil bo under oppholdet. Velkommen til England med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til London, hvor du bor på nøye håndplukkede hotell. 

Hoteller i London

Populært i London

England, London
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Avstand til sentrum: ca. 2 km
  • Internettilgang / WiFi
England, London
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
England, London
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Mat og drikke 

London er med sitt enorme utvalg av resturanter i alle prisklasser litt av et matmekka for matentusiaster fra hele verden. Priorterer du de kulinariske opplevelsene i ferien vil du absolutt ikke bli skuffet. Takket være Londons multikulturelle befolkning kan du smake på alt fra fransk mat til italiensk, spansk til brasiliansk, thailandsk til japansk. Det bor blant annet en del indere i London, som gjør indiske matretter svært populær. Mange lokale spiser derfor jevnlig på indiske resturanter. De kulinariske påvirkningene fra utlandet er ikke et nytt fenomen for London. Noen av de indisk-inspirerte rettene oppfattes faktisk nå som byens egne retter, som f.eks. Chicken tikka masala og Mulligatawny-suppen. Curry er nesten blitt en nasjonalrett i byen. 

Vil du prøve tradisjonell engelsk mat mens du er i London? Selv om gastronomien fra de engelske øyene ikke har inntatt verden helt enda, er det flere retter som fortjener en nærmere titt. Vil du legge grunnmuren for dagen i det du står opp kan "Full english breakfast" være å anbefale. Tradisjonelt sett inneholder dette egg, bacon, pølser, bakte bønner, hashbrowns (stekte kaker av poteter), tomater, champingjong, ristet brød, syltetøy og smør. Er du modig kan du eventuelt smøre brødet ditt med Marmite, som er laget av gjærekstrakt. Hvis du synes dette høres litt dramatisk ut kan du alltids nøye deg med en "continental breakfast", som normalt sett vil være begrenset til croissants eller noe annet brød med ost eller syltetøy. 

Når du igjen blir sulten senere på dagen er det obligatorisk å prøve den klassiske fish`n`chips (med mindre du er allergisk mot fisk), som er en av rettene som folk flest forbinder med England. Fish`n`chips kan som oftests kjøpes på gatekjøkken, men er også å få tak i på pubene. Er det autentisk engelsk mat du er på utkikk etter, er det også nødvendig å dra på pub. Det er ikke lenge siden pubene hadde et tvilsomt rykte på seg, men i de senere årene har et nytt fenom oppstått - de såkalte gastropubene. Her prioriteres kvaliteten på maten vel så mye som drikkevarene. Her serveres det som regel `pie and mash`, en klassiker som var meget populær spesielt blant arbeidsklassen. Denne retten, som servers med potetmos, kom før med røkt ål. Nå om dagen er det mer vanlig med kjøttdeig. Så er det plutselig tid for middag, hva med Beef Wellington (oksesmørbrød innpakket i smørdeig med sopp og gåselever), Shepards pie (pai av potet fylt med kjøtt og saus) og Steak and kidney pie (innbakt oksekjøtt og nyrer). Dette er blant de mest engelske rettene du kan bestille. 

Selv om noen av de klassiske pubrettene umiddelbart kan virke noe spesielle er det tradisjonelle engelske kjøkkenet ikke så fremmed for våre norske smaksløker. Er du enda ikke stappmett kan du avslutte måltide med en dessert (som forvirrende betgenes som "Pudding") i form av f.eks. et stykke Appel pie eller Sticky toffee pudding. 

Puber og nattliv

Den tradisjonelle puben (forkortelse for "public house") spiller også en stor rolle for byens nattliv. Nesten alle de lokale har deres egen favoritt pub. Som turist er puben også et av de beste stedene å møte Londons innbyggere på. Men vær oppmerksom på at det er en del turist-puber i sentrum som ikke nødvendigvis gir deg den mest autentiske pub-opplevelsen. I dette tilfelle ville jeg prøvd meg litt ut av sentrum.

I hverdagslivet vil som regel pubene være det neste stoppet etter fullført arbeidsdag, hvor venner og kollegaer møtes for å sosialisere. I byens utkant og beboelsesområder er atmosfæren på pubene oftest litt mer avslappet. Spesielt i helgene. Som gastropubene er kjent for deres fokus på det kulinariske, kan du finne puber rundt om i London som er kjent for sin live-musikk og/eller stand-up. 

Mens gastropubene ofte har en ganske god vinbar, består utvaglet hos de fleste andre stedene mer av på øl og drinker. Britene er med full rett stolt av deres bryggetradisjon, og de fleste pubbene har et godt utvalg av lager, ale eller stout fra lokale mikrobryggerier. 

Nattlivet i London byr på mer enn bare tradisjonsrike puber. Den engelske hovedstaden er i dag også kjent for å ha noen av verdens beste nattklubber. Generelt er nattklubbene i London ganske avslappet, men drar du ut til Kensington kreves det dresscode. Hvis du er mer interessert i en bar er dette også en mulighet. Her kan man danse på et lite dansegulv mens man venter på å bli servert en cocktail. Drikkeprisene er som regel høyere på barene, men til gjengjeld lukkes dørene senere her enn hos pubene. 

Informasjon og fakta

Jeg har samlet litt fakta og informasjon om London, blant annet om byens befolkning, historie og vær. Jeg håper dette kan være til inspirasjon når du velger å feriere i Europas New York - London. Hvis du ønsker mer inspirasjon vil jeg anbefale deg å besøke bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål i England. God fornøyelse og god reise!

En kulturell smeltedigel 

London er Englands hovedstad. Den utgjør landets ubestridte politiske, økonomiske og kulturelle kjerne. Hovedstaden er på samme tid den største byen på De Britiske Øyer, og ligger ved elva Themsen sørøst i England. Her bor det ca 8,8 millioner innbyggere, som takket være forbindelsene til det tidligere imperumet og en lang historie med innvandring. Dette har vært del i at London er rik på variert etnisitet. I byen lever det både indere, polakker og irer, samt store grupper av blant annet jamaicanere. 

Denne mangfoldigheten bidrar til et rikt kulturliv, som sammen med de dype historiske røttene gjør London til et av de mest interessante reisemålene i verden. Her kan du glede deg til en ferie med en enestående storbyatmosfære, se fotball i toppklasse, berømte musikaler og teaterstykker, oppleve fargerike loppemarkeder, besøke enestående museer, drikke afternoon tea, og utforske spennende gastronomi på noen av verdens beste resturanter. 

Romere og vikinger 

London, som i dag dekker et areal på størrelse med Norges Senja, ble etablert rundt år 50, litt etter det første romerske inntoget i England. Romerne valgte å slå seg ned ved Themsens nordligs bredde, fordi elven var dyp nok til å mota flaskepost fra havet og samtidig langt nok inne i landet til å fungere som beskyttelse mot angrep. 

Den første byen, Londinium, var ikke romernes primære bosettelse. I stedet utgjorde dette Camulodunum mot nordøst, hvor byen Colchester ligger i dag. Derimot var Londinium et viktig trafikalt knutepunkt for romerne. Selv om beliggenheten inne ved Themsen utgjorde en viss beskyttelse mot overraskende angrep fra havet, var det ikke samme beskyttelse mot angrep fra land. Londonium ble også angrepet og ødelagt allerede i år 61 i forbindelse med icenernes opprør (en keltisk stamme fra nåtidens Norfolk). Romerne slo seg ned kort tid etter opprøret og gjenoppbygde byen i årene som kom. Denne gang bak en bymur. Under Septimius Severus ble Londonium hovedstad i provinsen Britannia Superior. I løpet av 100-tallet var byen blant de største byene i romerriket nord for Alpene. Her bygget de både amfiteater, badeplasser og forum. 

Allerede fra starten av var denne utgaven av London et sentrum for handel. Det viser funn av forskjellige gjenstander, som trolig ble importert fra fjerne deler av det store romerriket. Da romerriket gikk til grunne og den siste romerske soldaten forlot byen i starten av 400-tallet, gikk også London inn i en lik fase. Frem til år 600 blir ikke byen nevnt i historiske skrifter. Byen bak murene ble i løpet av en periode nesten helt forlatt. Nye bosettelser kom så på banen, vest fra den romerske bymuren, hvor Covent Garden nå ligger. Byen gjenvant så sin status som en viktig kjerne for handel. Denne velstående byen tiltrakk seg naturligvis også opperksomhet fra vikingene - 

De følgende hundre årene kjempet sakserne og vikingene om herredømme over byen. Angrepet som ble utført av vikingene på 800-tallet medvirket til at sakserne igjen bosatte seg bak de romerske bymurene. Vikingene angrep London både i 841 og 851 og Den store hær (sammenslåing av mindre vikingflåter) overvintret i byen i 871-872. Alfred den Store, som ble konge i 878, gjenerobret London fra vikingene og sørget for å befeste byen. I det følgende århundre blomstret London opp til å bli Englands viktigste by både i forhold til handel og politisk makt. Under Æthelred den Rådvildes regjeringstid vendte vikingene tilbake til London og England. Under ledelsen av Svend Tveskæg angrep vikingene forgjeves London i 994-1013. Etter Tveskægs død overtok sønnen Knud den Store ledelsen av hæren og inntok i 1016, London, som han gjorde til landets hovedstad. Knud den Store forble konge av England frem til sin død i 1035. Etter sønnen Harald Harefods død gikk den engelske tronen igjen tilbake til House of Wessex og Edward Bekenderen. Hans regjeringstid ble kort, men hans besluttning om å skille det politiske fra byens handelskjerne var med på å forme London som byen den er i dag. 

Byen ble så oppdelt i to deler: City of London (handelsbyen), hvor kjøpmenn, håndverkere og finansfolk holdt til. Så har du Westminster, hvor kongen og regjeringen holdt til. I City of London finner du i dag blant annet Saint Pauls Cathedral, The Tower of London og London Bridge. Mens Westminster er kjent for Westminster Abbey og Buckingham Palace. Bydelene var forbundet av Themsen og veien "The Strand". Det var først rundt 1700-tallet at de to bydelene fysisk vokste sammen. Rommet i mellom utgjøres i dag av blant annet Soho og Covent Garden. Byen har selvfølgelig også i tidens løp bredt seg voldsomt utenfor disse områdene. Mot øst, hvor landskapet var flatt, vokser industriområder for eksempel opp sammen med billige arbeidsbolliger. Dette området av byen heter i dag East End. 

På grunn av denne oppdelingen av byen, som altså har dype røtter, er det i dag svært vanskelig å si presis hvor Londons offisielle sentrum ligger. Som oftest blir Trafalga Square, som ble navngitt til minne om slaget ved Trafalgar under Napoleonskrigene, utnevnt til nettopp dette. 

Vikingenes angrep var ikke de siste dramatiske begivenhetene som skulle ramme London. Svartedauden, borgerkrig og storbann er en del av dens historie som kostet store deler av innbyggerne livet. Men gang på gang klarer London å reise seg, og forblir landets viktigste by og hovedstad. Det samme skjedde da nazistene bombet dem under 2. Verdenskrig. De lå store deler av byen øde og kostet tusenvis av liv. I dag er London en av verdens førende metropoler både for kultur, handel og politikk, samt ikke minst et av de beste storby reisemålene. Også ligger det bare en rask tur unna Norge! 

Transport

London har fem flyplasser: London City, London Gatwick, London Heathrow, London Luton og London Stansted. Den engelske hovedstaden hører dermed til blant de reisemålene i verden som det er lettest å finne en flyforbindelse til fra Norge. Det er også generelt gode forbindelser med offentlig transport fra flyplasser inn til London. Vil du raskt inn til sentrum er det greit å være klar over de forskjellige avstandene fra flyplassene. Dette har betydning for både transporttid og billettpriser. 

Den nærmeste flyplassen er London City Airport. Den ligger ca. 10 km øst for sentrum. Så kommer Heathrow, som er en av verdens største flyplasser, 25 km unna. Denne flyplassen er en av de travleste i Europa og har mange flere forbindelser. Likevel velger mange reisende fra Norge å fly til enten Gatwick eller Stansted, som ligger henholdsvis 45 og 64 km fra London. Dette skyldes primært at lavprisselskaper som Norwegian og Ryanair flyr til disse mindre flyplassene. Kan du tåle litt lengre reisetid med tog eller buss er det oftest bedre muligheter for å finne billige flybilletter ved å velge en av de mindre flyplassene. 

Vel fremme i London vil du fort oppdage at det er lett å komme seg rundt i byen. Det er bare å sette seg på undergrundsbanen, eller som de kaller den her borte; "the Tube". Buss og taxi er også en mulighet, med mindre du vil reise via Themsen med båt. Selv om det er lettvint å komme seg rundt i London via offentlig transport kan det også anbefales å pakke med seg et par gode joggesko for å spasere gatelangs i stedet. I de fleste av tilfellene vil du se at severdighetene og attraksjonene ikke ligger så langt fra hverandre. Du får også på denne måten en bedre fornemmelse av byens geografi. 

Vil du hvile føttene og benytte deg av offentlig transport, er det som regel lettest å ta nytte av Reisekort-systemet, Oyster, eller bruke kontaktløst kredittkort, noe som er enda enklere. Man kan alltids få tak i papirbilletter fra automatene, men i de fleste tilfeller vil dette være en dyrere løsning. 

Du kan lese mer om transportmulighetene i London på den offisielle transport-hjemmesiden

Vær og klima

London har fått et rykte på seg som en grå og regnfull by, men regnbørsmengden i den engelske hovedstaden er faktisk mye mindre enn man skulle tro. Sammenlignet med resten av Storbritannia har London (og den sørøstlige delen av England) et tørrere og varmere klima. Men som akkurat her hjemme i Norge kan dette variere. En paraply vil derfor alltids være greit å ha med seg. Bare sånn i tilfelle. Men det samme går for solbriller. I et gjennomsnittsår regner det mest i august og november. Mindre regn er det i mars og april. Det er med andre ord aldri feil å reise til London. Er det fint vær så vil byens store grønne parker være full av liv og leven. Regner det en dag så er det uendelig med museer, gallerier og andre attraksjoner, så du får alltid godt utbytte av tiden i London, uavhengig av hva værgudene sier. 

Greit å vite 

Pengene: Britiske pund (GBP). England og resten av Storbritannia sluttet seg aldri til eurosamarbeidet, og etter Brexit ser pundets fremtid fortsatt lys ut. Det er sjelden et problem å finne veksleautomater (cashpoints eller ATM) hvis du skulle få bruk for kontanter. Men jeg har enda ikke vært borti resturanter, barer, kafèer eller butikker som ikke har tatt imot kredittkort, så behovet for kontanter er normalt sett ikke så stort 

Tipsing: Service charge er ofte innkludert på regningen (som regel 12.5%) når du spiser på resturant eller bor på hotell. Hvis ikke så er det normalt å tipse 10-15%. På de dyrere hotellene er det også normalt å tipse dørvakten. Taxisjåfører tar også gjerne imot tips, hvor man ofte da runder opp og sier "keep the change". 

Språk: Det sier seg selv at språket i London er engelsk, selv om nærmest en tredjedel av den engelske hovedstadens befolkning er født i utlandet. Men av disse, har nesten 80% av dem engelsk som morsmål. De resterende snakker for det meste godt engelsk. 

Tidsforskjell: London (og resten av England) ligger en time bak Norge. Det betyr at du altså må stille klokken en time tilbake når du reiser.

Helligdager: Normalt sett så er det åtte helligdager i løpet av året i London, såkalte "bank holidays", der religiøse eller historiske begivenheter markeres. På disse dagene er det som regel langt færre buss- og togavganger, og en del butikker og attraksjoner stenger gjerne tidlig eller stenger fullstendig. 

Nyttårsdag, Langfredag, 2. påskedag, Early May Bank Holiday (første mandag i mai), Spring Bank Holiday (siste mandag i mai), Summer Bank Holiday (siste mandag i august), juledag, Boxing Day (2. juledag eller 27. desember hvis 26. er en søndag).

Den engelske skoleferien er fra midten av juli til starten av september. 

Reiser til England

Les mer om England og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til England her

Andre linker