Reiser til Frankrike

Frankrike er rett og slett et av verdens beste reiseland. Her er det opplevelser nok for et helt liv, om du tør begi deg ut på eventyr! Legg til berømte viner, gourmetmat i verdensklasse – ja, til og med den franske stilen og sjarmerende aksenten har fått sin plass i historiebøkene. Velkommen til Frankrike med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til Frankrike der du bor på håndplukkede hoteller eller i feriehus. 

Frankrike er rett og slett et fantastisk reisemål som kan friste med alt: trendy storbyer (deriblant byenes by med det 324 meter høye tårnet), historiske monumenter og områder som Normandie med sin historie fra 2. verdenskrig, vindistrikter så langt øyet kan se i Alsace, Bourgogne, Bordeaux og ikke minst Provence.

Er du glad i sommer, sol og deilige strender, er det bare å vende snuten mot Den franske riviera og kysten ned mot Spania ved Languedoc-Roussillion. Her ligger hyggelige landsbyer med brosteinsbelagte torg og venter på deg, og restauranter med lokale menyer som for oss nordmenn smaker fransk gourmet på sitt beste. 

Kunsten å leve livet i Sør-Frankrike

Escapeaway tilbyr sjarmerende og håndplukkede hoteller i Sør-Frankrike. I Skandinavia har vi en tendens til å si "Sør-Frankrike" når vi blir spurt hvor vi skal på ferie, men det går ikke i Frankrike, for selv om vi geografisk befinner oss i den sørlige delen er området delt opp i atskillige departementer, og spør du en franskmann finnes det ikke to som kan sammenlignes.

Men det er én ting alle har til felles: Art de vivre! Kunsten å leve livet etter mottoet "hjemme godt, ute best". Derfor er lokale restauranter og kafeer ofte godt besøkte og dominerte av det franske språket, for man møtes gjerne utenfor hjemmets fire vegger. Det er nettopp det vi alle gjerne vil oppleve når vi reiser på ferie, en tidslomme med lokale skikker og vaner der livet leves slik man alltid har gjort. 

Slik bestiller du en reise til Frankrike med Escapeaway

Med Escapeaway kan du bruke den smarte søkemotoren til å bestille en enkel og sikker reise til Frankrike. Velg mellom avreise fra flyplassene på Gardermoen, i Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand, enten direkte til f. eks. Nice eller Paris, eller med en mellomlanding underveis. Vi finner billige flybilletter med rutefly og setter dem sammen med utvalgte hoteller i Frankrike, og med mulighet for å supplere med en leiebil – alt samlet i én pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet. Hideaways AS er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti.

Vil du ha mer informasjon om våre reiser eller et godt tips til valg av hotell er du alltid hjertelig velkommen til å kontakte oss. 

Jeg vil ønske deg en riktig god ferie i Frankrike med Escapeaway!

Hilsen Marie

>> Les også om vingårdsferie i Frankrike
>> Les mer om ferie i Frankrike

Reisemål i Frankrike

 • Gjesteanmeldelser 9,0
  Provence Alpes Cote d’Azur-regionen omfatter en stripe av Frankrikes mest berømte kystbyer som Saint-Tropez, Cannes og Nice. Men denne solrike regionen mellom Middelhavet og Alpene har også et vakkert bakland.
 • Gjesteanmeldelser 9,3
  Île-de-France
  110 hoteller
  Ile-de-France er regionen Paris ligger i og er veldig påvirket av dette. Hvis du er interessert i slott, er ferier i Île-de-France virkelig åpenbart. Katolisismen blir presentert med sine klostre og katedraler bygget opp gjennom tidene.
 • Gjesteanmeldelser 9,3
  Paris
  110 hoteller
  Paris er et av stedene du bør oppleve minst én gang i livet. Byenes by har museer og severdigheter nok til å fylle mange reiser. Husk å gi deg selv god tid til å nyte byens berømte, klassiske bistroer og utforske mangfoldet i de mange spennende ... boutiquene. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,8
  Korsika
  29 hoteller
  Midt i Middelhavet ligger naturskjønne Korsika og venter på deg. Øya er som skapt for en aktiv ferie, og med sine hyggelige småbyer, dramatiske fjell og eventyrlige strender er dette et eldorado for den opplevelseshungrige.
 • Gjesteanmeldelser 9,3
  Nice
  18 hoteller
  Det vakre Nice, med sin stolte tradisjon gjør at vi kommer tilbake igjen og igjen. Den "lille storbyen" byr på en flott atmosfære i det vakre bysentrum. Her kan du få shoppinglysten dekket, spise godt og dra på spennende utflukter langs den ... franske rivieræn. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,0
  Alsace
  16 hoteller
  Alsace ligger nær Frankrikes grense mot Tyskland, og her møtes de to landene på en spennende måte. Dette ser man på arkitekturen, det interessante kjøkkenet og det nydelige landskapet. Unikt, vakkert og velsmakende!

Populære hoteller i Frankrike

Frankrike, Sør-Frankrike, Provence og Côte d'Azur, Marseille
8,7
Meget bra
2465 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 26 km
 • Nærmeste strand: ca. 500 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Frankrike, Sør-Frankrike, Provence og Côte d'Azur, Marseille
9,2
Fantastisk
633 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 28 km
 • Avstand til sentrum: ca. 0 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Frankrike, Centre Val de Loire, Montbazon
9,3
Fantastisk
810 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 23 km
 • Nærmeste by: ca. 1.9 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

5 utvalgte severdigheter du ikke bør gå glipp av på din reise til Frankrike

Château de Versailles

Det kongelige palasset, som var knutepunktet for fransk politikk fra 1682 frem til begynnelsen av den franske revolusjonen i 1789 (da kongefamilien ble tvunget inn til Paris), er i dag en av Frankrikes mest kjente turistattraksjoner. Palasset ligger i Versailles – derav navnet – som en gang var en landsby 20 kilometer sørvest for hovedstaden, men som i dag er en velstående forstad til Paris og som fortsatt innehar enkelte politiske funksjoner. I all dets overdådige prakt er palasset og dets tilhørende hager det mest spektakulære symbolet på eneveldet L'ancien régimes absolutte makt i Frankrike. 

Mont Saint-Michel

Den lille tidevannsøya Mont Saint-Michel ligger ved utmunningen av Couesnon-elva i Normandie, og er kanskje ikke den mest kjente franske severdighetene, men det er desto større grunn til å stifte bekjentskap med den. Øya havnet på UNESCOs verdensarvliste i 1979 og ble befestet på 500- og 600-tallet, men navnet stammer fra klosteret som ble bygget på øya på begynnelsen av 700-tallet til ære for erkeengelen Mikael (Saint-Michel). Klosteret utgjorde det høyeste punktet i øyas føydalt-katolske bygningsmønster, som plasserte Gud med det tilhørende klosteret på toppen, riddersalen nedenunder, midt mellom klosteret og riddersalen kom oppbevaringshus og boliger for de øverste klassene, og nede i bunnen utenfor murene ble fiskernes og bøndenes hus plassert. 

I dag bor det kun rundt 50 personer på øya, men på midten av 1800-tallet bodde det mer enn 1000 innbyggere på øya da klosteret var blitt omgjort til et fengsel for geistlige mostandere av det beryktede republikanske regimet. En interessant fotnote for oss nordmenn er at øya ligger i et område som ble herjet av vikingene i sin tid. 

Gorde du Verdon

Den 25 kilometer lange og opptil 700 meter dype kløften som ligger i Alpes-de-Haute-Provence sørøst i Frankrike, er en av Europas flotteste naturopplevelser. Kløften, som også kalles Grand canyon du Verdon på fransk, har blitt formet av Verdon-elva, som igjen har fått sitt navn takket være dens karakteristiske turkis-grønne vann. Elva ender i den kunstig anlagte innsjøen Sainte-Croix-du-Verdon

Området rundt kløften er spesielt populært for turgåing, klatring og kajakkrafting i elva, men da disse aktivitetene er ganske krevende i det utfordrende terrenget foretrekker mange en mer fredsommelig utflukt gjennom området i bil for å nyte det spektakulære naturfenomenet. 

Grotte de Font de Gaume

Sørvest i Frankrike, nærmere bestemt i regionen Aquitaine, kan du oppleve en av verdens mest fascinerende forhistoriske områder, og det eneste stedet i Frankrike med polykrome hulemarier som ennå er åpent for offentligheten (i motsetning til de enda mer berømte Lascaux-hulemaleriene som nå er lukket for offentligheten og kun kan beskues i en replika-utgave, hvis museum er designet av norske Snøhetta). 

Hulemaleriene kan dateres helt tilbake til rundt 17 000 f.Kr. og inkluderer mer enn 80 malerier av bison, 40 malerier av hester og mer enn 20 malerier av mammut. I alt er mer enn 230 hulemalerier blitt funnet i grotten som ble oppdaget av en lokal skolelærer 12. september 1901. 

Nimes Arena

Nimes Arena er heller ikke den mest kjente franske severdighetene, men mange mener den er det best bevarte romerske amfiteateret i verden – også bedre enn berømte Colosseum i Roma. Amfiteateret ligger i regionen Languedoc-Roussillon i sørøstlige Frankrike og ble bygget rundt 70 år e.Kr. og har hatt plass til mer enn 16 000 tilskuere på sine 34 seterader. 

Opp gjennom tidene har amfiteateret, som så mange andre antikke monumenter som fortsatt eksisterer i dag, tjent forskjellige funksjoner. De invaderende visigoterne fra nord bygget en mur rundt det og brukte det som festning, og senere ble det brukt som boligområde med hele 700 innbyggere som bodde innenfor amfiteaterets rammer. I 1863 ble det ombygget til tyrefekterarena, mens amfiteateret i dag er i bruk i forbindelse med forskjellige offentlige begivenheter som konserter, filmopptak m.m.

Informasjon om Frankrike

Regioner

Frankrike har 27 regioner, derav 22 ligger på det franske fastlandet og de resterende fem er oversjøiske; Fransk Guyana, Guadelope, Martinique, Mayotte og Réunion. Øya Korsika er et såkalt collectivité territoriale, det vil si med et lokalt valgt selvstyre som har en viss administrativ frihet i forhold til sentralmakten i Paris. 

Hver franske region er inndelt i såkalte departementer, derav 96 befinner seg på det franske fastlandet og fem oversjøiske (som tilsvarer de oversjøiske regionene). Det er 36 681 kommuner i Frankrike, derav 129 er oversjøiske. 

Språk

Fransk, som er en romersk avledning av latin, er Frankrikes offisielle språk. Men i tillegg til fransk snakkes det en lang rekke andre språk i landet, de såkalte minoritetsspråkene, derav åtte snakkes på det franske fastlandet, mens hele 69 språk snakkes i de oversjøiske regionene. 

Blant de største og mest kjente regionale språkene på fastlandet finner vi alsasisk, en nederalemannisk dialekt som snakkes i regionen Alsace på grensen til Tyskland, betonsk, som er et keltisk språk som snakkes av et mindretall i Bretagne i nordvest i Frankrike, og oksitansk, som er en gruppe gallo-romanske språk som snakkes i Sør-Frankrike, samt i Val d'Aran-dalen i Pyreneene, der språket ikke kalles oksitansk, men béarnsk. 

Klima og været

På grunn av sin størrelse – det er det største landet i EU med nesten 550 000 kvadratkilometer (640 000 med de oversjøiske regionene) – har Frankrike et forholdsvis variert klima som skifter fra landsdel til landsdel, men ofte også internt i en landsdel eller en region. Den nordlige og nordvestlige delen av landet har et temperert klima med forholdsvis kalde vintre, mens den sørøstlige delen av landet har et typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre. 

I den vestlige delen av landet er klimaet hovedsakelig oseanisk – det vil si kystklima – med en del nedbør, milde vintre og varme somre, men ikke i nærheten av like varme somre som i den indre delen av landet. Her er klimaet hovedsakelig kontinentalt med varme, stormfulle somre, samt mindre regn og hardere vintre enn ved kysten. 

Klimaet rundt Alpene og andre fjellområder i landet er hovedsakelig alpint med betydelig lave temperaturer om vinteren og langt mer snøfall enn i de andre områdene. I området mellom Sentralmassivet og Middelhavet finnes de legendariske og beryktede vindene kalt Mistral og Scirocco. 

Religion

Frankrike har konstitusjonell religionsfrihet og en meget klar atskillelse av stat og kirke som hører innunder det franske begrepet laïcité (sekularisme). Men selv om Frankrike er et konstitusjonelt sekulært samfunn, er det fortsatt katolisismen som er mest populær blant franskmennene, som i de andre latinske landene. 

Men sammenlignet med befolkningen i Spania og Italia er den franske befolkningen som helhet mindre troende, da kun 51 % av befolkningen identifiserer seg som katolikker, og kun 5 % går til gudstjeneste regelmessig. Av de som erklærte seg som troende katolikker går 10 % regelmessig i kirken. 31 % av den franske befolkningen har erklært seg som agnostikere eller ateister, mens 4 % erklærer seg som muslimer (10 % i andre undersøkelser), 3 % erklærer seg som protestanter (i andre undersøkelser 6 %), 1 % som buddhister og 1 % som jøder. I en enkelt undersøkelse hevdes det at andelen katolikker er helt nede på 42 % og at andelen ateister eller agnostikere har rykket opp på 50 %, men undersøkelsen er ikke bekreftet fra andre kilder. Hele 94 % av alle de 47 000 religiøse bygningene som finnes i Frankrike er romersk-katolske. 

Landet har det største jødiske trossamfunnet i Europa med omtrent 600 000 personer. 

Valuta

Som flere andre EU-land ble Frankrike en del av Eurosonen i 1999, men byttet først for alvor ut sine berømte franc mot euro som valuta i 2002. 

Natur

Med sine omtrent 550 000 kvadratkilometere på det europeiske fastlandskontinentet, som strekker seg fra Pyreneene i sør til kystslettene i nord og fra Alpene i øst til Atlanterhavskysten i vest, har Frankrike en særdeles mangfoldig natur. I tillegg kommer de oversjøiske regionene i Sør-Amerika, Det indiske hav, Stillehavet, Karibia, Nord-Amerika og Antarktis, som bidrar med helt andre landskaper enn de på det europeiske fastlandskontinentet. 

Når det gjelder det franske fastlandet, er det preget av noen store fjellkjeder som Jurafjellene på grensen mellom Frankrike og Sveits, Sentralmassivet i den sørlige delen av landet, Vogeserne i Alsace i den nordlige delen av landet, Pyreneene i den sørlige delen på grensen til Spania, og Alpene i øst der giganten Mont Blanc på 4807 meter ikke bare er det høyeste fjellet i Frankrike (og Italia), men i Europa. 

Det franske fastlandet er også preget av noen store elvsystemer, der de viktigste er Rhône, som springer ut i Sveits og renner inn i Frankrike via Genèvesjøen, Seinen, som munner ut i den engelske kanalen, Loire, som munner ut i Biscayabukta, Garonne, som springer ut i Spania og krysser inn i Frankrike gjennom byer som Toulouse og Bordeaux, og Rhinen, som følger grensen til Tyskland. 

Offisielle helligdager

1. januar             |   Nyttårsdag
1. april                |   2. påskedag (NB: skjærtorsdag og langfredag er ikke helligdager)
1. mai                 |   Arbeidernes dag
8. mai                 |   Avslutningen på okkupasjonen av Frankrike under 2. Verdenskrig
9. mai                 |   Kristi himmelfartsdag
20. mai               |   1. pinsedag
21. mai               |   2. pinsedag
14. juli                |   Den franske nasjonaldagen (Bastilledagen)
15. august          |   Jomfru Marias himmelfart
1. november       |   Allehelgensdag
11. novemeber   |   Våpenhvile i forbindelse med avslutningen av 1. Verdenskrig
25. desember     |   Juledag (i Alsaceregionen er også 2. julidag en helligdag)

Vær oppmerksom på at offentlige kontorer, banker og de fleste butikker er stengt på offisiell helligdager, men en del museer og de fleste restauranter og kafeer er vanligvis åpne. De kan ha endrede åpningstider. 

Vær også oppmerksom på at franskmennene, som spanjolene, ofte lager en "bro" mellom helligdager som faller på en torsdag og helgen, slik at den inneklemte fredagen også blir en helligdag. Det samme kan skje med en mandag. Men denne tradisjonen har nylig fått kritikk på grunn av den globale finansielle krisen som har satt sitt merke i den franske økonomien, og er derfor ikke så utbredt som tidligere. Hvis du lurer på når det er helligdag er det beste å spørre på det lokale turistkontoret eller i en av de lokale butikkene. 

Hva sier gjestene i Frankrike?

9,0
Gjesteanmeldelser
Basert på 140 anmeldelser