Reiser til Alsace

Når jeg tenker på Alsace ser jeg først og fremst for meg de sjarmerende landsbyene i området, med deres fine tømmerhus, smale gater og hyggelige torg. Jeg synes rett og slett det er en utrolig inviterende by. Så tenker jeg på de smakfulle hvitvinene i området, for jeg alltid setter pris på en god vin. Og til slutt så ser jeg for meg et fantastisk grønt landskap, hvor vinmarkene står side om side og det kryr av druer av den høyeste kvalitet. Velkommen til Alsace med Escapeaway. Vi er spesialister på reiser til Frankrike hvor du bor på håndplukkede hoteller på din ferie. 

Det er en god blanding i Alsace  

Alsace var opprinnelig et tysktalende område som med tiden ble mer og mer påvirket av fransk kultur, så overraskende er det ikke at mange i Alsace kan snakke både fransk og tysk. I området har de også fått sin helt egen dialekt, som går under navnet "elsassisk" . Befolkningen i Alsace navnga deres barn med dobbeltnavn, hvor det ene navnet var fransk og det andre navnet var tysk. Og vi må ikke glemme gastronomien i området, også påvirket av frank og tysk kultur. Med andre ord er det en god blanding her i Alsace. 

Et kjent vinområde

Alsace, "vinparadiset", er kanskje best kjent for sine fine viner, som strekker seg helt tilbake til middelalderen. Og selvsakt må også jeg få smake på de gode, forfriskende vinene når jeg først er her. Men det er ikke det første jeg bestiller. Nei, jeg begynner alltid ferien min i Alsace med en stor kald øl. Dette er blitt en tradisjon. Og rart er det egentlig ikke, i og med at Alsace også er kjent for sitt gode øl, og sitt kjente ølmerke Kronenbourg

Eventyraktige landsbyer og autentisk mat

Alsace er som sagt et sted med en lang og spennende historie og vakre omgivelser. Det er nettopp derfor jeg elsker å kjøre rundt i bil fra by til by, og slå meg ned på et torg for å nyte den lokale atmosfæren. Alsace er ikke for stort, og det meste ligger innefor overkommelig kjøreavstand. Mine favoritter er, blant mange andre, de koselige landbyene Riquewihr og Kaysersberg, sjarmerende Colmar og historiske Strasbourg.  

Det beste fra begge verdener 

Når det er på tide med en god frokost eller middag vil du heller ikke bli skuffet. I Alsace er mat og vin absolutt i hovedfokus, og man holder fast ved tradisjoner. Dessuten så får du det beste av to verdener - litt fra Frankrike og litt fra Tyskland. Det sies at Alsace har det rikeste og mest varierende kjøkkenet i hele Frankrike. Så sett deg ned og nyt herlighetene. 

Følg "La Route du vin" 

For de som er interessert i vin kan et besøk hos en vinprodusent være ekstremt betydningsfult. Her vil f.eks. familien Trimbach ønske deg hjertelig velkommen. Deres gård, F E Trimbach ligger i Ribeauville, hvor det er fult lov å smake på vinen, som du senere kan kjøpe med deg hjem hvis du ønsker. 

Du kan også følge den forlokkende vinruten som vil ta deg fra den nordligste delen av Strasbourg til Thann i sør. Skoger, vinmarker, ruiner og middelalderlige landsbyer er noe av de tingene du kan nyte på din vei. Jeg vet ikke med deg, men for min del er dette himmel på jord!

 

Reisemål i Alsace

 • I den solbeskinnede vinbyen Ammerschwihr er du omgitt av Alsaces karakteristiske grønne vinranker. På en reise til Ammerschwihr er de gode smaksopplevelsene også i høysete, men det er også mange spennende severdigheter å utforske i området.
 • Saint Louis er en fransk forstad til Basel. Her har du derfor sjansen til å oppleve en enestående kombinasjon av fransk, tysk og sveitsisk kultur. Byen er ikke bare et opplagt utgangspunkt for å utforske Basel, men også resten av Rhin-regionen.
 • Colmar
  2 hoteller
  I Colmar vil du oppleve selve essensen av Alsace med bindingsverkshus i romantiske, små gater og yndige kanaler. Her kryr det av muligheter for å slå seg ned på en hyggelig restaurant og prøve en av regionens spesialiteter, eller en av de mange ... deilige, lokale vinene. Les mer
 • Eguisheim
  1 hotell
  Eguisheim er en av de små og idylliske middelalderbyene på Alsaces vinrute, hvor du kan gå på oppdagelsesferd i en godt bevart bykjerne med smale brosteinsgater og bindingsverkshus. Her er det naturligvis gode muligheter for å smake på de lokale vinene.
 • Mulhouse
  1 hotell
  I Mulhouse kan du oppleve en mer moderne side av Alsace og det livet som kjennetegner en mellomstor fransk by. Sett av god tid til å besøke byens populære tekniske museer, men også til å bare slentre rundt i den gamle bydelen med dens resturanter ... og butikker. Les mer
 • Obernai
  1 hotell
  Du vil tydelig fornemme historiens vingesus i Obernai som er en av karaktertrekkene til Alsaces velbevarte småbyer. Samtidig kan du her oppleve en levende by med et rikt utvalg av både butikker og resturanter med lokale spesialiteter.

Populært i Alsace

Frankrike, Alsace, Basel - St. Louis
 • Nærmeste flyplass: 6 km
 • Avstand til sentrum: ca. 100 m
 • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Alsace, Obernai
 • Nærmeste flyplass: 27 km
 • Nærmeste by: ca. 300 m
 • Svømmebasseng
Frankrike, Alsace, Eguisheim
 • Nærmeste flyplass: 64 km
 • Avstand til sentrum: ca. 200 m
 • Internettilgang / WiFi

Mat og drikke 

Alsace har en spennende og mangfoldig gastronomi som er påvirket av dens plassering tett på nabolandet Tyskland, som området engang tilhørte. Jeg har her valgt ut et par av de kulinariske spesialitetene og typiske retter som du kan smake på når du er på ferie i Alsace. God appetitt og god reise! 

Vin

Alsace er kjent for sine mange fremragende viner og sin vinrute ved navn Route des Vins d`Alsace, som siger seg mellom bølgende vinmarker, gamle vingårder og idyliske landsbyer. 

Områdets viner har en særlig friskhet som er er knyttet til deres opprinnelse og de århundrelange tradisjonene. Dette har frembrakt et gunstig klima, en usedvanlig geologisk mangfoldighet og en krevende vinfremstillings-ekspertise som har gått i arv fra generasjon til generasjon av dyktige vinavlere og vinfremstillere. Alsaces hvitvin har spesielt oppnådd anerkjennelse og popularitet med sin intense og delikate aromaer av frukt, blomster, krydderier og mineralske nyanser. 

Når du først er på ferie i Alsace er du nødt til å smake på vinen Alsace Pinot Blanc (bløt og delikat), Alasce Sylvaner (lett og frisk), Alsacec Riesling (tørr og elegant), Alsace Muscat (frisk og fruktig), Alsace Pinot Gris (upolert og rund med lang ettersmak), Gewurztraminer (kraftig og aromatisk), til slutt Alsaces eneste rødvin - Pinot Noir (frisk, lys og fruktig). 

Men du må heller ikke gå glipp av Crémants d'Alsace som er en lett musserende vin, produsert i samsvar med tradisjonelle metoder. Ser man bort ifra champagne, er dette den mest populære musserende vinen i Frankrike. Ellers vil jeg anbefale deg den sirupaktige Vendanges Tardives og Sélections de Grains Nobles som er kraftfulle og komplekse viner med en bemerkelsesverdig lang ettersmak. 

Choucroûte garnie

Choucroûte garnie er blitt kjent som Alsaces "nasjonalrett", selv om det i virkeligheten er en fransk versjon av den berømte tyske retten sauerkraut. Dette peker tilbake til da Alsace var tysk. Når retten har oppnådd en så anerkjent status som nasjonalrett i franske Alsace forsterker det vel det tyske og franske Alsaces gastronomiske tradisjoner på en elegangt og velsmakende måte. Her har både Tyskland og Frankrike noe å være stolt av. 

Selve retten består av gjæret kål som tilbredes på enten hvitvin, øl eller cider og krydret med einebær og pepperkorn. Retten servers varmt med kokte poteter og forskjellig slags kjøtt som blant annet skinke, bacon, pølser, røkt kjøtt, og til tider også fisk. Før var retten det store søndagsmåltide i de fleste familiene i Alsace, men nå servers den gjennom hele uken på Alsaces mange gode resturanter. 

Tarte flambée

En annen ettertraktet spesialitet fra Alsace-området, som er inspirert av andre kulturer, er Alsaces utgave av pizza, kalt tarte flambée. Dette alsaciske underet er laget av et tynt lag deig som er dekket av creme fraiche, ost, løk og bacon (jeg får vann i munnen), og som bakes i en ekstremt varm ovn (i kort tid) slik at den blir så sprø som mulig. 

Du vil ofte se retten på menyer under andre navn enn tarte flambée. F.eks. "flammekueche" på alsacisk eller "flammkuchen" på tysk. 

Baeckeoffe (eller bäckeoffe)

Denne lekre alsaciske gryteretten har fått navnet sitt fra Alsace-dialektenes betegnelse for en bakeovn. I gamledager blandet kvinnene fra Alsace-området alle ingridiensene til retten sammen i en ovalformet keramik skål, som de så overleverte til sin lokale baker. Bakeren ville så forsegle lokket på skålen med en stripe deig og plassere den i ovnen, med en avtale om at den var klar for henting dagen etter. 

I den moderne utgaven tilbredes retten etter mindre krevende retningslinjer, men den er fortsatt like kraftfull, velsmakende og ikke minst næringsrik. Retten inneholder nemlig en blanding av poteter, purre, svinekjøtt, oksekjøtt og lammekjøtt, som står å småkoker i den lokale hvitvinen inntil den er godt sammenkokt. Men retten blir fortsatt den dag i dag forseglet med et stykke brøddeig. 

Tourte 

Tourte er en av de tradisjonelle alsaciske paiene som har hatt sin betydning på landet. Den mettet nemlig landsmennenes sult da de arbeidet i markene. Siden den gang er den blitt ev av Alsaces mest kjente retter, og er å se på de fleste kjøkken i området. Den tilberedes ved at kjøttet marineres i Riseling-vin, for så å bli innbakt i en deig og spises med fingrene eller serveres som forret med en salat. 

Civet

Setter du kjøtt høyt på listen, vil reisen til Alsace ikke skuffe. Det er nemlig masse av vilt-retter i området. Den tradisjonelle retten "civet" er nettopp en slik rett. Den består som regel av enten kanin, hare, eller vildsvin, som marineres i vin og deretter småkokes sammen med baconstykker , vin og urter, inntil den er godt kokt sammen og fylt med smak. 

I sin mest tradisjonelle utgave kom kjøttet til retten alltid fra vilt som ble fanget i naturen, og kjøttet ble marinert i minimum 24 timer. Men i dag har de fleste alsaciske kokker andre regler. Nå er det vanlig at kjøttet kommer fra landebruk, og ikke fanges i det grønne. Men du kan alltids finne vilt-retter på menyen som baseres på viltkjøtt hvis du ser godt etter.