Reiser til Aquitaine

Aquitaine er mange forskjellige ting på én gang: Enten man ønsker vin og delikatesser, eller heller fokuserer på naturopplevelser og en aktiv ferie, så rommer regionen mange herligheter og det er helt sikkert noe for enhver smak. Book din reise til Aquitaine med Escapeaway i dag!

Aquatine er Frankrikes tredjestørste og sørvestlige region, og den strekker seg fra Gironde-elvens utmunning nord for Bordeaux langs hele Atlanterhavskysten ned til Spania, hvor den går inn i landet og omfatter en stor del av Pyreneene. Nord for fjellene ligger det fruktbare vin- og landbruksland, hvor noen av Frankrikes mest kjente viner og delikatesser produseres. 

Aquitaine består av fem departementer: Gironde (nordligst ut mot Atlanterhavet), Dordogne (nordligst inn mot landet), Lot-et-Garonne (inne i landet), Landes (Atlanterhavskysten, natur, landbruk) og Pyrènèes Atalntiques (sørligste delen av atlanterhavskysten og Pyreneene). 

Aquitaine er så mye på en gang at det kan være vanskelig å få med seg alle regionens høydepunkter. Det er kanskje lov å si at regionen rummer mange av Frankrikes skatter, og her er det nok noe for enhver smak, om det så gjelder vin og delikatesser eller naturopplevelser og en aktiv ferie. 

Velkommen til Frankrike med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til Aquitaine og andre reisemål i Frankrike hvor du bor på håndplukkede hoteller på din ferie. Tast inn dine ferieønsker i søkemotoren og finn enkelt en fleksibel reise til Aquitaine, som passer deg og dine planer. Velg mellom avreise fra Gardermoen, Bergen, Trondheim eller Stavanger - vi søker etter billige flybilletter fra alle flyselskaper og kombinerer med utvalgte hoteller i Aquitaine, kun med gode anmeldelser. Du får en pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet, til nettets beste pris. Hideaways AS er medlem av av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti. 

>> Les også om reiser til Languedoc-Roussillon

Byer i regionen 

Fra Bordeaux til Biarritz
De viktigste byene i regionen Aquitaine spenner fra reelle storbyer som Bordeaux med alt som hører til i små vinbyer som St. Èmilion og kjente badebyer som Biarritz. 

Bordeaux

Bordeaux er hovedbyen i regionen, og er Frankrikes sjettestørste by. Byens sentrale beliggenhet tett på både havet og elvene Garonne og Gironde har i tidligere tider gjort den til et viktig knutepunkt for handel og transport. I nyere tid har en stor modernisering av byen funnet sted, dette har bl.a. betydd en gjeninnførelse av sporvogner i byens sentrum, samt bedre og mer sikre veier for syklister. Bordeaux` bydel "Port de la Lune" ble i 2007 utnevnt som bevaringsverdig verdensarv av UNESCO og er et besøk verdt for de fine gamle bygninger. Omkring Bordeaux ligger det industri av forskjellige arter, bl.a. Michelin, delproduksjonen til Airbus A380 samt Frankrikes neststørste rumfartsstasjon. 

Fronsac

Fronsac er en fransk kommune i Gironde-distriktet i regionen Aquitaine. Byen deler navn med Fronsac AOC vinene og ligger på en bakke omgitt av vinmarker over elven Dorgogne som flyter gjennom kommunens dal. Fronsac ligger ca. 40 km nordøst for Bordeaux og kan takke romerne for sin herlige beliggenhet, i og med at romerne reiste et alter her, mens Karl den Store bygget en befestet leir på toppen i år 769. Deretter bygget marskallen av Richelieu et `tumpet` byggeri med et ekstravagant arkitektonisk design, hvor han avholdt gilder for hoffet. 

I nyere tid ble vinene fra Fronsac foræret til slottet i Versailles, og i det 18. århundre hadde navn som Fronsac og Canon Fronsac et godt rykte. Det var i denne forbindelsen at "cru" for første gang dukket opp i Libournais. Av andre beskyttede navn (appellation) i området kan nevnes Bordeaux og Bordeaux Supèrieur. Området bugner av vingårder og slott, og over noen flotte eksempler på kirker som kan daters tilbake til det 11. og 12. århundre. 

Bayonne

Bayonne er hovedbyen i den sørvestlige delen av regionen. Her kan man se rester av den gamle bymuren og bygningsverker som kan dateres helt tilbake til middelalderen. Bayonne er også kjent for å være den eldste tyrefekter byen i hele Frankrike, med arenaer som kan rumme opp mot 10.000 gjester.

Capbreton

Denne badebyen ligger ca. 40 km nord for den stilfulle badedestinasjonen Biarritz. Capbreton er så godt som vokst sammen med nabobyen Hossegor, og sammen tiltrekker de seg både familier og ungdommelige surfere. Byen er også et opplagt utgangspunkt for utflukter til det sørlige Frankrike, da det venter deg både naturrikdommer og kulturrikdommer i Landes. 

Som enhver badeby er samlingspunktet stranden, som ligger litt fra sentrum av byen. Stranden er både populær blandt de solbadende gjestene, men også blandt surfere og seilfolk. Stranden har også en mengde med spisetilbud og butikker. Om sommeren er det gratis shuttlebuss mellom bysentrum og stranden. 

Byen har flere butikker, mange aktivitetstilbud og sommerfestivaler, men også et godt utbytte av resturanter og barer, og naturligvis finner man et lokalt sykkelfirma som leier ut sykler til aktive feriegjester. Her er det også lysbesatt kasino, mørke biografsaler, en moderne bowlinghall, minigolfbaner, pen og stor yachtbåthavn og mye, mye mer. 

Igjennom sommeren er det fra tirsdag til lørdag daglig matvaremarked i byens markedshaller mellom klokken 8 og 13, mens det lørdag morgen avholdes tradisjonel markedsdag. I juli og august avholdes det også kveldsmarked i gågaten Rue du Gènèral de Gaulle på mandager, onsdager og fredager fra klokken 20.30. 

Gavaudun

Denne byen ligger godt plassert mellom skog og eng, og byr både på en fantastisk utsikt fra slotstårnet, og lekre lokalproduserte spesialiteter. Opplev de vakre veiene inn til den lille middelalderbyen Gavaudun som er omgitt av daler med skoger og enger. Se Chàteau de Gavaudun, som er et slott fra det 12. århundre, bygget på en majestetisk klippe. Slottet i seg selv er ikke en spesiell opplevelse, men bestig den gamle, mørke trappen og finn en helt fantastisk utsikt utover den lille byen fra slottets høyeste tårn på rundt 70 meters høyde. Besøk slottet på alle tider av året. Opplev de mange utstillingene og underholdningene med middelalderen som tema som finner sted om sommeren. 

Gavaudun ligger rundt Bergerac og Cahors, mellom to store vinmarker. Utforsk de to vinmarkene og prøv regionens spesialiteter som foie gras som eksporteres over hele verden. 

Omkring Gavaudun finner du også byen Lacapelle-Biron som med sin store middelalderborg er en av de mest besøkte stedene i regionen Aquitaine. Opplev også byene Monflanquin (12km), Monpazier (19km) og Puy L`Eveque (29km). Utforsk også hulene i Lascaux (ca. 90km) og i Pech Merle (ca. 94km). 

Pau

Byen Pau er kjent for mye. Noen kjenner den for alle berømthetene som besøker byen. Noen kjenner den for det vakre utseende, og så har du de som kjenner byen for dens historiske betydning. Byen har, grunnet sin beliggenhet, virket som en vokter av den franske grensen imot Spania. Senere i historien har byen hatt enorm betydning for 1. Verdenskrig, ettersom det var her de mange plilotene trente og til den dag i dag fortsatt gjør. Pau er en vakker by fylt med brolagte gater, tettbyggete hus, sporvogner, parker og et slott. Byen deler navn med mange ting, som f.eks. motorsporten som avholdes på byens racerbane. Byen er kjent for turisme og lokker til seg mange hvert år. Spesielt er det britiske folk glade for byen og har vært det siden 1700-tallet. Det var også derfor klart at Europas første 18 huls golfbane ble anlagt i Pau og til den dag i dag fortsatt er i bruk. Det britiske folk har i den grad satt sitt preg på byen. Hvis man går en tur ned via byen "Boulevard de Pyrenees" finner man byens mest populære bar, kjent for kunder som skuespilleren Pierce Brosnan, David Tracey og Liam Neeson. Byen er i et sted for ynde, kjærlighet, kjendiser og historie, og du kan oppleve det hele! 

Pau ligger inne i landet, ca 100 km fra Atlanterhavet og er, etter Bordeaux, den viktigste byen i regionen økonomisk sett. Her er en spektakulær utsikt til Pyreneene, og Pau er en livlig kulturby med et utall av årlige tilbakvendende festivaler. Pau er også usedvanlig velutstyrt med store sportsanlegg, bl.a. har de Frankrikes største anlegg for den baskiske sporten Le Pelote Basque, Sørvest-Frankrikes største klatreanlegg, et stort anlegg for hestesport, samt Frankrikes eldste golfbane, opprinnelig anlagt av skotter i 1856 for bare å nevne noen få. Pau har alltid profiliert seg som en aktiv sportsby og har blandt mange andre vært verdtsby for Tour de France og Davis Cup. 

Gujan-Mestras

Gujan-Mestras ligger ved Arcachon-bukten og er med sine syv havneleier kjent som det lokale sentrum for østersproduksjon. Det er ikke fordi byen i seg selv har mye historie eller kultur å by på, men den har flere underholdningstilbud i form av fornøyelsesparker samt et ... østersmuseeum! 

Casteljaloux

Casteljaloux ligger i departementet Lot-et-Garonne ca. 80 km sørøst for Bordeaux. Det er en liten og rolig by som ligger vakkert til i landskapet med vin- og solsikkemarker. Her finner man det typiske landlige hverdagslivet og man kan raskt selv bli en del av det, hvis bare man slår seg ned på en kafè og lener seg tilbake. Byen har et gammelt sentrum med bindingsverkshus, et middelalderkloster og restene av den gamle bymuren. I parken Parc d`Albert kan restene av et middelalderslott også sees. I byen finnes det også et pent utvalg av resturanter, kafèer og butikker samt et kurbad, Les Bains de Casteljaloux. Umiddelbart utenfor byen ved sjøen Lac de Clarens er det mulig for å bade og her er det også forskjellige resturanter og en golfbane. 

Nèrac

Nèrac er en av de typiske småbyene i det sørvestlige Frankrike som ligger omgitt av vinmarker og strålende gule solsikker. Elven Baìse snor seg igjennom byen, og en seiltur på den er en opplagt mulighet for å se byen fra sin beste side. I den gamle bydelen kan man se byens eldste bro samt fine gamle bygninger fra det 15. til det 17. århundre. Byen huser også Chateau Henri IV, som dessverre kun er delvist bevart. Restene av slottet er i dag innrettet som museum. Man bør nesten også spasere en tur igjennom den store parken med fontener, Parc Royal de la Garenne, som opprinnelig var jaktområde og hvor man kan se en fin gammel pavillon, som adelsdamene tidligere brukt til omkledning, innen de skulle bade i elven. I Nèrac finner man også et pent utvalg av resturanter, kafèer og butikker. Det avholdes ukentlig gatemarked lørdag formiddag, hvor man kan absorbere enda mer av den autentiske lilleby-stemningen. Skulle man ha lyst til mer avveksling, kan man besøke det store badeland Lud`O Parc i nærheten. Det er bygget opp som en romersk ruin, og her kan hele familien more seg med vannsklier og annet. 

Biarritz

Biarritz ligger kun 18 km fra Spania, og er kjent som det sørvestlige Frankrikes svar på Nice, Cannes og St. Tropez. Byenes rykte som badeby og sommerdestinasjon tok for alvor fart da Napoleon III`s hustru Keiserinnen Eugenie i 1854 oppførte et palass tett på stranden og flyttet dit med hele sitt følge. Den engelske og spanske kongefamilien har også feriert her, noe som bidro til å gi byen sitt eksklusive renommè. I nyere tid har Biarritz utviklet seg til å være en av de viktigste surfebyene på Atlanterhavskysten, og her avholdes det årlig adskillige viktige konkurranser innenfor surfesporten. Surfermiljøet har bidratt til at Biarritz i dag fremstår som en moderne feriedestinasjon for de mange besøkende. Ut over de verdenskjente strendene kan Biarritz by på et stort akvarium, to store kasioner og noen få historiske bygninger som f.eks. Keiserinnens kapell "la Capelle impèriale`, som bør besøkes for de vakre loftdekorasjonene. 

Moliets

Med havet som nabo er byen Moliets en erketypisk by for Landes, og er en attraktiv feriedestinasjon tett på naturen, dyrelivet og regionens beste golfbane. Byen ligger ut til områdets lengste sandstrand, som både har fin sand og i sommermånedene livreddere. Alt dette tiltrekker seg surfere og andre seilsportsfanatikere. Byen er en klassisk frank landsby med fine hus, mens naturen er den severdige faktoren: det er snakk om en stor naturrikdom med elver, skoger, fiskesjøer og dyreliv. Aktive feriegjester vil ha stor glede av omgivelsene, hvis man begir seg avsted på vandring, i likhet som golfspillere kan nyte de fra regionens beste golfbanene. Her kan man nyte det søte livet og det milde klimaet fult ut! 

Ciboure

Ciboure ligger ved elven Nivelle på den motsatte siden av byen Saint-Jean-de-Luz ut mot Biscayabukten. Begge byene er beliggende så nær den spanske grensen i Labourd-provinsen at det er snakk om Baskerland, noe som sees og fornemmes i byen, og høres. Her snakkes det nemlig baskisk dialekt. 

Byene ligger som hver sin krabbeklo ut mot Biscayabukten. På Saint-Jean-de Luz siden heter det, det svarer til kloen Sainte-Barbe og på Ciboure-siden Socoa. Ved Socoa lå i gamle dager et forsvarsvern, bygget under Louis d. XIII og ombygget av Vauban. Socoa er i dag en bydel som ligger mellom havet og den beskyttede bukt. Den er forbundet med stranden ved Hendaye (nabobyen) av veien Corniche Basque, det byr på noen enestående utsikter over Biscayabukten og det plisserede baskiske kystlandskapet. Ciboure er som sin nabo en yndig liten by med mange bygningsverker utført i tradisjonel baskisk stil for Labourd-provinsen. Kirken St. Vincent fra det 16. århundre har et åttekantet tårn, baskiske gallerier og en barok altertavle. 

Ciboure deler fiskerihavn med nabobyen Saint-Jean-de-Luz, i likhet som man finner en idustri innenfor konservering av fisk og annet godt fra havet i og omkring de to byene. Ciboure er i dag en voksende økonomi, tross fallet i konservesindustrien, idet unge iverksettere har skapt fremgang. Og for å sikre seg at byens borgere ikke skulle føle misunnelse over for nabobyen, har man renovert byens kulturarv gjennom de senere årene. 

Monestier

Monestier er en liten landsby i Dordogne, som ligger omgitt av bakker og vinmarker. Det er en landsby med rundt 400 innbyggere, og det er derfor ikke mye liv og leven her. Det er heller ikke resturanter eller supermarked å finne i landsbyen. De fleste innbyggere er mestre innenfor vinbransjen og en del produserer selv vin. Monestier er også berømt for sin golfbaner, som hører til blandt de 10 beste i Frankrike. Reiser man til Monestier kan man med fordel kombinere en tur på golfbanen med utflukter i områdets vinmarker, fra Bergerac til St. Emillon, og til den vakre Atlanterhavskysten, hvor landskapet er åpent og vakkert og lyset er helt spesielt. 

Les Eyzies de Tayac

Ikke mange turister kommer forbi denne lille kommunen med rundt 1000 innbyggere. Det er i grunnen en skam for området rundt Les Eyzies de Tayac byr på vakre landskaper og mange spennende levn tilbake fra paleolitisk tid (den eldste steinalderen). Det er faktisk her i området at de første sporene fra mennesket er funnet, bl.a. i de mange grottene med gamle hulemalerier, og langs elven Vezere, som snor seg gjennom området, kan man beyndre huleboernes spektakulære arkitektur. Det er også her i Les Eyzies de Tayac, den lille landsbyen, som med rette kan kalles forhistoriens hovedstad, at man kan finne Nasjonalmuseet for Forhistorie. 

Les Eyzies de Tayac ligger 30 km fra den berømte Lascaux-grotten, som også kalles steinalderens Sixtinske Kapell. Den 250 meter dype grotten ble oppdaget av 4 gutter i 1940 og de ante nok ikke at deres funn skulle vise seg å skrive verdenshistorie. Grotten inneholder nemlig hulemalerier av hjort, steinbukk og bisonokser som kan dateres 20.000 år tilbake. I 1970 måtte man lukke for adgang til grotten, da de mange besøkendes åndedrett forårsaket fuktskader på hulemaleriene, men som besøkende kan man fornøye seg med grotten Lascaux II, som er en tro kopi av den ekte vare, som i dag er oppført på UNESCOs liste over verdensarv. 
Ca. 70 km fra Les Eyzies de Tayac ligger den berømte landsbyen Rocamadour, som på pittoresk vis klamrer seg til fjellsiden, som den er bygget opp via. Også Sarlats vakre middelaldersentrum fortjener et besøk og ligger ikke mer enn 22 km unna. 
Hele denne regionen, også kalt Perigord Noir, er berømt for sin gastronomi og spesielt for sin foie gras (patè av lever fra gås og and), trøffel, sopp og naturligvis vin fra Bergerac. 

I Les Eyzies de Tayac er det et lite supermarked, en bank, et apotek og et postkontor. Det er også flere mindre resturanter og en togstasjon med regionale forbindelser.

Port Sainte Foy

Port Sainte Foy ved elvebredden av Dordogne er en liten fiskerlandsby som gjennom tiden har ernært seg ved handel på elven, da spesielt med vinhandel. Det var på denne tiden man felte trær og fraktet stammene med strømmen, mens tønner av vin forlot havnen i Port Sainte Foy i retning mot havet. 

Siden ble togtrafikken utviklet, deretter veinettet og siden massedistrubusjon av lokale viner og øvrige produkter. Med denne utviklingen flyttet landbruket og vindyrkningen inn i innlandet og etterlot seg et organisert landskap med grafiske vinrekker og flotte marker med en enkelt vindmølle her og der. Rødvinen hører geografisk til under Bergerac AOC-appellation, mens hvitvinen hører til Montravel og Côtes de Montrave. I dag verdsettes elven og elvebredden av fiskere og seilentusiaster. 

Det er flere muligheter for utflukter i byen og området. Det kan bl.a. anbefales å besøke den kosmopolitiske byen Bordeaux (ca. 100 km vest), spasere en tur i byen St. Emilion eller ta køllene med deg på en runde golf ved Château des Vigiers. Det kan i likhet anbefales å besøke vinslottet Château de Monbazillac, kombinert med en vinsmaking av Monbazillac-vinen. På elven Dordogne kan man, ut over å fiske og bade, også leie kajak eller kano og ro en tur via de gamle egestammers rutene, eller man kan besøke de lokale markedene. Tirsdager finner dette sted i byen (kun morgen/formiddag). Det er også en del vingårderer å besøke i området. Spør de lokale om informasjon på dette! 

Saint-Èmilio

Saint-Èmilion er en ytterst sjarmerende liten landsby beliggende ca. 35 km nordøst for Bordeaux mellom byene Libourne og Castillon-la-Bataille på den gamle pilgrimsruten til Santiago de Compostela. Byen er i dag synonym med vindistriktet av samme navn, som er kjent for noen av de beste franske vinene. 

Byens historie går langt tilbake. Romerne hadde innført vin til byen i det 2. århundre, og i det 4. århundre priste poeten Ausonius frukten av denne sprudlende vinen. I kraft av sin beliggenhet på pilgrimsruten mot Santiago, ble det her fra det 11. århundre oppført adskillige kirker, klostre og hospitser rundt om i byen. I dag er det nettopp kirkene og vinlandskapet som til sammen har fått byen på UNESCOs liste over verdensarv. Et besøk i byen vil etterlate deg med minner av historiske ruiner side om side med grønne, tungtveiende vinranker. Her ligger det brostein, lyse steinhus, gamle butikkfasader, vakre hustak, fine plasser med kafèer med utservering. Dette er med andre ord en drømmende sjarmerende liten landsby. 

Appellationen Saint-Emilion ligger rundt elven Dordogne. Her er det Merlot-druen som er den fremherskende, mens man på den venstre bredden av elven primært finner Cabernet-Sauuvignon. Det er her noen av de mer klassiske Bordeaux-vinene kommer fra, men annen vin blir produsert her også. Blandt de bedre vinene hører etiketter med klassifiseringen Grand Cru og Grand Cru Classè. Vindistriktet er på ca. 5500 hektar og produserer rundt 38 millioner flasker i året. 

Saint-Jean-de-Luz

Den stemningsfulle baskiske byen Saint-Jean-de-Luz ligger ute ved Atlanterhavet ca. 10 km nord for grensen til Spania. Det bor ca. 14.300 innbyggere i byen, hvor spesielt fiskeri er en viktig inntektskilde. I gamle dager var nettopp havnen veldig viktig i forbindelse med samhandelen mellom Frankrike og Spania. 

I byen og like utenfor finner man hele 5 forskjellige strender. Den største av strendene Grande Plage ligger i byen og henvender seg spesielt til barnefamilier og byr også på barneklubber fra 3 år og opp. To av de andre strendene Plage de Lafitènia og Plage de Cènitz er spesielt kjent som surfer-strand, da forholdene her er ytterst gode til surfing. Trenger man et avbrekk fra stranden, er mulighetene for opplevelser mange. Man kan seile i kano, dra på sykkeltur, spille golf, kjøre på firhjulet motorcross eller dra på grottebesøk i Les Grottes de Sare (Grottene ved Sare). Saint-Jean-de-Luz byr på masse butikker i alle sjangre samt resturanter, kafèer og barer. 

Året igjennom avholdes flere tradisjonsrike arrangementer som baskisk folkedans, golfkonkurranser, musikk og samt den kjente baskiske sportsgrenen "La Pelote Baque", som minner litt om det vi kjenner som squash. Her er det masse muligheter til å oppleve baskerlandet, og dagsturer til nabolandet Spania.

Saint-Vincent De Pertignas

Vi befinner oss i det sørvestlige Frankrike i regionen Acquitaine, i en liten landsby med ca. 360 innbyggere. Alt sammen er omgitt av vakker landbruksjord og vinmarker. 

I landsbyen ligger en vakker gammel kirke, og på den motsatte siden av gaten finner man vinprodusert Gauthier Pierre, som samtidig er byens borgemester. Her er det ingen resturanter eller shoppingmuligheter, men til gjengjeld er det 17 km til den sjarmerende Saint Èmilion og 22 km til den noe større byen Libourne ved elven Dordogne. Men her er det en kirke og en vinprodusent. 

Sare

Sare ligger på grensen til Spania i den baskiske provinsen Labourd. Den er primært kjent for grottene som ligger utenfor byen, og som har et betagende geologisk utseende. Men selve byen er også severdig med sine røde bindingsverkshus og krokete trær, og så kan man alltids ta en kopp kaffe eller et glass hvitvin mens man er her! 

Sare er en liten sjarmerende landsby med ca. 2500 innbyggere i den baskiske provinsen Labourd beliggende på grensen til Spania i det sørvestlige Frankrike. Her sees bindingsverkshus med røde detaljer plassert i et gatebilde av krokete trær, omgitt av et frodig bakkelandskap med grønne gressganger som i horisonten blir til fjell. Byen er som sakt ikke spesielt stor, men den er stor nok til å huse en taverna, en bar, et par hotell, et apotek og en baker. Byen fremstår i det hele tatt som koselig med steingater, brolagte stier og levn etter en lang hyrdetradisjon som i dag hovedsakelig er blitt til en landbrukstradisjon. Byen er primært besøkt og kjent for sine grotter, som rummer en del historie og som ligger utenfor byen. Klikk på linken: "Grottene ved Sare" for mer informasjon. 

Soulac

I Soulac har de klart å forene byens to hovedattraksjoner, nemlig de berømte badestrendene og ikke minst den store kulturelle arven i form av bl.a. dens berømte arkitektur, hvor mye av det er i kolonistil. Et av de store besøksmålene er basilikaen Notre-Dame de la Fin-des-Terres, som er på UNESCOs verdensarvliste. Her er det rike muligheter for å ta del i vannsportaktiviteter i form av både seilturer og surfing. 

Tett på Soulac finner man også fire turisterhavner, to internasjonale golfbaner og et kurbadsenter. Naturen her i området er meget variert og beriket med valget mellom både det åpne havet til Atlanterhavet og det litt roligere uttrykket på den andre siden ved elvemunningen, med stranden, skogen, pinjetrær, marskland og små fiskerhus.

Av interessante utfluktsmål i området er bl.a. elvemunningen ved Pointe de Grave, fyrtårnet ved Cordouan, Village Ancien og ikke minst slottene i Mèdoc kjekt å få med seg. 

Soustons

I den sørlige delen av Landes finner man byen og kommunen Soustons bak den såkalte Sølvkysten - Côte d'argent. Byen har ca. 7500 innbyggere og fremstår som moderne med pene fasader og vakre torg. Dette er også fødebyen til den tidligere franske presidenten Francois Mitterand. 

Byen ligger ved den store fyrreskogen Marensin ved sjøen Ètang de Soustons ca. 10 km fra kysten og kystbyen Port d`Albret, som i folkemunne kalles for Soustons-Plage, altså Soustons strand. Byen er forbundet med kysten via en elvestrøm som heter Courant de Soustons. Ved havet ligger det to store sandstrender, hvor den ene er overvåket. Det er et området som inviterer til en aktiv ferie enten på hesteryggen, til fots, på sykkel eller til vanns. 

I byen ligger museet Musee de la Pandellè, som stiller ut tradisjonelt gammelt verktøy. Er man mer interessert i klassiske kulturtilbud, så har byen også biografi og bibliotek. Her finnes det en arena som ble bygget i 1931 og siden renovert i 2010-2011, hvor det nå foregår alt fra tyrefekting til konserter og sommerfestivaler. 

I sentrum av denne flate byen finner man et livlig marked hvor det selges et valg av spesialiteter, men også tøy, sko, blomster og verktøy, mm. Det foregår mandag morgen og formiddag ved Place des Arenes (gaten løper rundt arenaen), og om sommeren også torsdag morgen og formiddag. I likhet er det om sommeren et kveldsmarked om fredagen fra ca. klokken 19 til midnatt ved Place des Arenes, Rue Daste og forlengelsen Rue Emile Nougaro. 

Reisemål i Aquitaine

 • Biarritz
  3 hoteller
  Biarritz på den sørfranske Atlanterhavskysten er et av Europas paradis for surfere. Her har du en fin miks av surfekultur, baskisk kultur og 1900-tallet. Bestill din reise hos Escapeaway når du vil besøke Baskerlandets levende perle.
 • Moliets et Maa
  1 hotell
  Landsbyen Moliets et Maa tilbyr ideelle forhold for å kombinere en strandferie på Atlanterhavet med de berømte sørfranske vinene og en overkommelig avstand til den regionale hovedstaden Bordeaux, Pyreneene og Nord-Spania.
 • Tuilières
  1 hotell
  Tuilières ligger ved bredden av elven Dogdogne i det sørvestlige Frankrike. I denne lille landsbyen går livet sin stille gang, og samtidig bor du her midt i et naturskjønt område kjent for utsøkte viner og historiske byer på rekke og rad.
 • Arcachon er en populær badeby, hvis fine sandstrand tiltrekker besøkende fra nær og fjern. Om du ønsker litt mer privatliv, er det dog heller ikke vanskelig å finne uberørte strande nær byen. Utover dette oser det fred og ro i den vakre naturen ... omkring Arcachon. Les mer
 • Den rolige landsbyen Arcangues, som ligger i grenselandet ved den franske delen av Baskerland, gjør ikke det store vesen ut av seg. Med base her har du samtidig et glimrende utgangspunkt for en opplevelsesrik ferie i en spennende del av Frankrike.
 • Bayonne ligger i det sørvestlige Frankrike, der elvene Nive og Adour løper sammen. Bayonne er hovedbyen i den franske delen av Baskerland og unektelig en av de vakreste byene i regionen. Allikevel er byen befriende lite påvirket av turisme og ... gjemmer på mange autentiske opplevelser. Les mer

Populære hoteller i Aquitaine

Frankrike, Aquitaine, Biarritz
9,3
Fantastisk
1031 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 4 km
 • Nærmeste strand: ca. 200 m
 • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Aquitaine, Biarritz
9,6
Fantastisk
79 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 2 km
 • Nærmeste strand: ca. 2.3 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Frankrike, Aquitaine, Moliets et Maa
8,9
Meget bra
23 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 77 km
 • Nærmeste strand: ca. 2 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Informasjon og fakta 

Skal du reise på ferie til denne delen av Frankrike har jeg her samlet litt informasjon og fakta om reisemålet i en liten reiseguide. Vil du ha mer informasjon om reiser til Aquitaine så vil jeg anbefale å sjekke ut bloggen vår. Her skriver vi om erfaringer fra egne reiser til området og du kan bl.a. lese om emner som den lokale maten og vinen, om naturen, kulturlivet, få tips til utflukter og severdigheter i regionen, lese om været når du reiser og mye mer.. 

Historie 

I regionen Aquitaine finner man noen av Europas eldste vitnesbyrder om tidligere kultur. I 1868 fant man nemlig i Dordogne adskillige skjeletter av hva som skulle vise seg å være Cro-Magnon folk som levde i området for rundt 40.000 år siden. I dag kan man besøke flere grotter med imponerende veggmalerier i Lascaux og Eyziers-de-Tayac. 

Mye senere, i år 56 f.vt. var Aquitaine en del av romerriket og adskillige levn fra den perioden kan også sees den dag i dag. Senere gjennomgår området en omskiftning som selvstendig kongerike, men i 1360 overtar englenderne herredømme, og deretter følger 100-års krigen. I 1453 fikk Frankrike igjen makten over Bordeaux, og hele området har vært fransk siden. Både under krigen i 1914 og i 1940 flyktet regjeringen fra Paris til Bordeaux. 

En viktig brikke i regionens historie er Baskerlandet. Baskerlandet er en samlet betegnelse for området vest for Pyreneene, ut til Atlanterhavet og et godt stykke inn i Spania. Den franske delen av Baskerlandet utgjør kun 15% av Baskerlandets samlede området og kun 10% av befolkningen, som er på i alt ca. 3 millioner innbyggere. Baskerne har siden 1643 ønsket en selvstendig stat og har da også eget flagg, språk og kultur. Over alt i Aquitaine fra Bayonne og sør ser man adskillige henvsininger til baskerkulturen. Det baskiske flagget svaier mange steder, med fargene rødt med hvitt kors og et grønt kryss. Man vil også merke at flere og flere skriver på både fransk og baskisk jo lenger sør man kommer. Baskisk utmerker seg ved et utrolig høyt antall konsonanter og en utbredt bruk av x`er og q`er, så man vil lett skjønne hvem som snakker hva. Den baskiske nasjonalsporten Le Pelote Basque spilles i hele området, og kan sammenlignes med en form for baseball. 

Natur

I Aquitaine er mulighetene for fantastiske naturopplevelser mer enn alminnelig gode. Atlanterhavet er i seg selv overveldende og langs hele Atlanterhavskysten kan havets krefter merkes og alt etter som, nytes eller betraktes på avstand. 

Pyreneene dominerer den sørlige delen av regionen, og her kan man spasere, klatre eller bare nyte den vakre utsikten med en piknik i det grønne. Man kan også velge å følge Pilgrimsruten på en enkel dagstur eller på en lenger strekning. 

Strendene 

Aquaitaines kystlinje strekker seg langs Atlanterhavet, og her er det derfor rike muligheter til å nyte sol og strand. Kysten skifter imellom lange, brede sandstrender og mer klippefylte områder med små viker og bukter. Naturligvis smales mange turister og lokale seg her på de store sandstrendene, hvor det også noen steder er mulig å leie solsenger og parasoller. 

Atlanterhavet kan være voldsomt, og man gjør derfor klokt i å følge rådene fra de lokale eller i å bade fra en strand med livreddere. Vind og strøm kan endre seg raskt, hvor det er store forskjeller på høy- og lavvann, og farlige hestehuller med kraftig strøm kan dannes på kort tid. Langs kystene er det et velfungerende system med ytterst kompetente livreddere som holder øye med de badende og løpende sørger for at det flagges i overensstemmelse med de lokale forholdene. Hvis man gjerne vil holde seg på strendene, bør man gå etter de trekantede rød- og svartstripede skiltene, som signaliserer at det er her snakk om en overvåket strand (Plage surveillèe). 

Surfermiljøet er utbredt i den sørligste delen av regionen, hvor vindforholdene gjør det optimalt for surfere på bølgene. I Hendaye og Hossegor nord for Biarritz føler man seg hensatt til California med de store klippene og unge surferne overalt. Det utbyttes surfekurs mange steder, og har man mer lyst til å dyrke annen vannsport, da er det selvfølgelig også mulig. 

Bassin d`Arcachon 

Arcachonbukten ligger ut mot Atlanterhavet i Gironde, og som så mange steder i dette området kan man her for alvor se effektene av tidevannet: Ved høyvannet er lagunen 155 km2 stor, mens ved lavvannet er den kun 40 km2. Man lever her i området av og med havet, så aktiviteter som østersdyrkning, fiskeri og yachtbåthavnen er fremherskende. 

Landskapet er preget av store pinjeskoger, hvis behagelige og aromatiske dufter gjør spaserturene til en stor fornøyelse som kun forøkes av det rikholdige fuglelivet. Det store klippeområdet Dune du Pilat er også en spennende opplevelse, idet det er Europas høyeste klippe med sand opp til 120 meter. Det er ikke mindre enn 60 millioner kubikmeter med sand å leke med, og sandklipper har som vane å skape problemer for innbyggerne i området med dens forflyttning. Det fasinerende naturfenomenet tiltrekker seg hvert år mer enn en million besøkende. 

De første sporene av menneskelig aktivitet i området går tilbake til det 8. århundre, og i de neste 1000 årene gjøre de ikke mye av seg: Det forblir et stille sted bebodd av fiskere og hyrder uten de store historiske begivenhetene eller bemerkelsesverdige bygningene. Arcachonbukten kommer til gjengjeld før de fleste andre steder når det gjelder utvikling av turisme, for allerede i 1823 bygges det første hotellet, og det kommer for alvor fart i turismen i 1841, da jernbanen kommer til byen. Klimaet får snart rykte på seg for å være en utmerket behandlig av tuberkulose, og med sykdommens store forekomst på 1800-tallet (helt til 2. Verdenskrig), er byen sikret en konstant inntektskilde. I dag er det ikke flere tuberkulosepasienter i byen enn i resten av Europa, men den forblir en av Frankrikes mest populære reisemål. 

Østersdyrkningen i området begynner også på 1800-tallet og har vist seg å være en større inntektskilde enn turberkulosen. I begynnelsen dyrket man en spesielt delikat flat type østers, men endringer i klimaet og vannets kvalitet gjorde med tiden at man gikk over til diverse andre typer. 

Maten og vinen 

Høres navnet Saint Èmilion, Château Margaux og Château Lafite Rothschild som søt musikk i dine ører, er det ikke så rart. I Aquitaine produseres noen av Frankrikes mest kjente viner, og det er rike muligheter til å besøke vinprodusenter og noen av de mange vakre, gamle vinslottene med utsøkt beliggenhet spesielt i den nordligste delen av regionen rundt Bordeaux og Gironde-elven. 

Bordeaux betraktes av mange som vinproduksjonens hovedstad. Man har siden 1855 arbeidet med klassifiseringssytemet Classement des vins de Bordeaux - Systemet har kritikere, men er også fortsatt i virksomhet. I dag er vinproduksjonen i Bordeaux presset av konkurranse fra mange sider og antallet av vinprodusenter i området er sterkt fallende. Men dette endrer ikke på at Bordeaux-vinene er verdenskjent. I Aquitaine produseres også andre kjente drikkevarer, nemlig Pastis (Richard, Marie Brizard) og Armagnac. 

Det er for øvrig en evig konflikt imellom regionene Alsace og Aquitaine om hvem som "oppfant" foie gras, men la oss her nøyes med å nevne at det produseres riktig mye av det i Aquitaine, som rettferdigvis også er en ganske større region enn Alsace. Opprinnelig var det de gamle Egypterne som fant på å oppfete gjess og ender for siden å spise de oppsvulmende leverne som en delikatesse. 

Aquitaine er også kjent for alle sine lekkerier i form av østers (fra Arcachon) og alt godt fra havet, foie gras (Pèrigord), røkt andebryst, poteter (Pèrigord), nøtter, epler (les Landes), skinke (Bayonne), AOC-ost, svesker (Agen). Men Sauce Bèarnais kommer ikke fra Landes, selv om navnet antyder det. Bearnaisesausen er oppfunnet i Paris av en kokk, som opprinnelig stammet fra Bèarn. 
Mange steder kan man følge en liten rute igjennom landskapet som har tatt navnet etter karakteristiske matvarer, som produseres i området, og til tider kan produsentene besøkes og man kan smake på varene, akkurat som man kjenner det fra vinrutene rundt omkring i landet.

Jo lenger sør man kommer, jo mer merkes innflytelsen fra Baskerlandet også på menyen. Her benyttes f.eks. Piment d'Espelette, sterke tørkede chilli fra byen, basert på tomater, grønnsaker og chilli. Både milde grønne og sterke røde (piment d`Espelette) er utbredt. Den spises med skinke (fra Bayonne) og brød. 

Reiser til Frankrike

Les mer om Frankrike og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Frankrike her