Reiser til Ile-de-France

Île-de-France er regionen hvor Paris ligger, og er i høy grad preget av dette. Er man interessert i pompøse slott og verdenskjente severdigheter, er en ferie i Île-de-France et opplagt valg. Book din reise til Île-de-France med Escapeaway i dag!

Regionen er preget av Paris, som også er den klart mest besøkte byen i området. Paris har vært hovedstaden i Frankrike i ca 1200 år og har derfor hatt stor innflytelse på regionen, som opp gjennom historien har vært den royale lekeplassen i Frankrike, noe de mange slottene og parkene bevitner. Regionen er definitivt verdt et besøk, hvis du liker natur, kultur og historie.

Det betyr også at Paris ofte stjeler oppmerksomheten fra alt annet i regionen. Men Île-de-France har også andre feriemuligheter, med skatter som vakre slott, parker, skoger, romantiske hager, kongebyer og gamle klostre. I tillegg krysses Île-de-France av Seinen, som er gunstig med tanke på sportsaktiviteter. Dessuten må man ikke glemme gastronomien og utfluktmulighetene. Hvis du er en barnslig sjel, så er det også Disneyland Paris vest for byene i regionen Seine et Marne og Parc Asterix Paris, som ligger like ved grensen mellom regionene La Picardie og l'Île-de-France i departementet Oise. 

>> Les også om reiser til Alsace

Historie

Île-de-Frances historie er preget av Paris’ historie. Paris er administrativt hovedsete i Frankrike og Île-de-France-regionen har vært kjerneområdet for datidens kongemakt, noe alle de fantastiske slottene og kongebyer vitner om. 

Hvis du er interessert i slott, er en ferie i Île-de-France virkelig et godt valg. Katolisismen er representert med sine klostre og katedraler, bygget opp over tid. 

Navnet Île-de-France høres kanskje feil ut, siden ordet île betyr øy og regionen faktisk ligger midt i landet. Dette er det flere forklaringer på. Den ene er at navnet oppstod som en beskrivelse for landet som er omsluttet av elvene l'Oise, la Marne og la Seine . En annen forklaring er at Île-de-France kommer fra Liddle Franke (Lille Frankrike), og det er i denne regionen frankerne har sitt opphav, etter gallernes ankomst. 

Opp gjennom tidene har regionen hatt forskjellige grenser, men etter andre verdenskrig tok Île-de-France den formen som vi kjenner i dag og er nå den rikeste regionen i Frankrike. 

Paris har reelt sett vært hovedstaden i Frankrike i omtrent 1200 år, men byen har eksistert i mer enn 2000 år og går helt tilbake til Romerriket. I 52 f.Kr. invaderte Julius Caesar Paris, som den gang het Parisii, og ga nytt navn til byen Lutetia Parisiorum (Lutèce på fransk). Etter at gallerne begynte å regjere byen, i ca år 300, fikk Lutèce navnet Paris.

Natur

Ile-de-France er preget av de mange adelige og kongelige som har regjert og bodd, i maktens sentrum i Frankrike. Derfor er naturen ofte temmet, vakkert tilpasset de slottene som de kongelige og adelige bodde på. Tross alt har man ikke kunne bygget et storslått slott, uten å anlegge en vakker og overdådig hage – eller til og med en park, slik at man kunne bevege seg rundt i beskyttede omgivelser, vekk fra bermen. Vi anbefaler en tur til Versailles eller Fontainebleau. 

Ile-de-France byr på skoger som i Boulogne, Vincennes og parker som Saint-Cloud. I Rambouillet finner du en stor skog med en dyrehage (tidligere jaktreservat) i midten med hjort, dådyr, rådyr, urokser og villsvin. Dyr finner man også i den zoologiske hagen i Thoiry. Hvis du heller vil se utemmet natur, er Le Parc Naturel Régional du Vexin Français en mulighet. Her er det både pittoresk og autentisk natur og landskap, som har inspirert impresjonister som Van Gogh, Cézanne og Daubigny. I Élancourt kan du besøke hele Frankrike på en gang! Her har de bygget La France Miniature på 5 hektar, som er et miniatyr-Frankrike med landets monumenter og populære severdigheter.

Maten og vinen

I Paris kan du smake på alt det gode fra det franske kjøkkenet. Paris er en gastronomisk smeltedigel, en multietnisk metropol, som ikke bare tilbyr franske spesialiteter, men kulinariske opplevelser fra hele verden. 

Regionen Île-de-France har også sine helt egne spesialiteter. Hvis du liker søtsaker, kan du sette tennene i masse lekkert i Île-de-France, for eksempel kremkaken Le Paris-Brest , la tartelette de lemon (kake med deilig sitronkrem) og le pavé de chocolat de Meaux (sjokoladekake). Her dyrkes det frukt og grønnsaker og de oppdretter griser, fjørfe, kyr og kalver. Dessuten lager de brie, sennep og Grand Marnier (i 2012 ble destilleriet imidlertid flyttet til regionene Haute-Normandie og Poitou-Charentes av sikkerhetsmessige årsaker) i området.

Det produseres også vin i Île-de-France, selv om det ikke er det regionen er mest kjent for, men vin produseres i Argenteuil, Versailles og Montmartre. Vinen i Ile-de-France er ikke noen stor vin og den er litt «vanskelig» å få taket på. Til gjengjeld får du kjøpt mye vin i Île-de-France, da det selges viner fra hele Frankrike.  

Byer i regionen Île-de-France

Det er mange byer i Île-de-France. Med fokus på den kulturelle og historiske rikdommen, kommer man ikke utenom Paris. Paris er en helt fantastisk by, med sjarmerende kvartaler, gode shoppingmuligheter og restauranter samt den historiske nærheten som nesten kan virke litt overveldende.

Versailles er en annen by som bør nevnes, og byen ligger i enkel «utfluktsavstand» fra Paris. Her kan du se det praktfulle kongelige slottet, med en enorm park bak slottet, som er på UNESCOs liste over bevaringsverdig kultur i verden. Det er vanligvis lang kø for å komme inn i slottet, men du kan også ta en gratis spasertur rundt i parken. Andre byer som bør nevnes er Rambouillet, en kunst- og historieby, som ligger omkranset av et vakkert skogsområde. Étampes er en gammel kongeby som huser mange fredete bygninger som kan dateres tilbake til 1100-tallet. Hvis du liker små landsbyer, er Milly-la-Fôret og Provins opplagte muligheter med sin sjarmerende middelalderarkitektur. I Fontainebleau kan du se det berømte kongepalasset, som var François de førstes bolig. Både Provins og Fontainebleau er på UNESCOs verdensarvliste.

Den lille landsbyen Magny Le Hongre er mest kjent for å grense til Disneyland Paris og rommer flere hoteller som kan kombineres med et opphold i Disneyland. Byen har omkring 5200 innbyggere og er en relativt ny by, som har vokst opp i kjølvannet av Disneyland Paris.

I løvskogene vest for Paris, mot Chartres, ligger Dourdan praktisk til, med fornuftig avstand både til landsbygda og storbyen. Dourdan er en middelalderby med knappe 10.000 innbyggere. Det er ca. 50 km til Paris, og det er derfor stedet er en perfekt stopp, hvis du vil oppdage regionen med Byenes By. Dourdan ligger i den sørvestlige utkanten av Stor-Paris-området, på veien til Chartres. Byen er omgitt av Dourdan-skogen, som er en løvskog dominert av eik. Den koselige byen med rundt 10.000 innbyggere huser en middelalderborg, hvor det i dag er et lokalhistorisk museum. Den gotiske kirken Saint-Germain-d'Auxerre har opplevd en rekke herjinger og kriger opp gjennom årene, med påfølgende gjenoppbygginger. Den er absolutt verdt et besøk for den interesserte ferierende. Det er gode togforbindelser til og fra Paris og Versaillles via RER-linjene, og det er ca. 6 kilometer til motorveien A10 mot Paris og vestover mot Chartres, Orléans og Le Mans. Det tar ca. en time å kjøre i bil til lufthavnen Orly i Paris.

Book en billig reise til Île-de-France her

Med Escapeaway kan du reise til Île-de-France fra flyplassene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand, enten direkte til Roissy Charles de Gaulle eller Orly lufthavn, eller med en enkelt mellomlanding underveis. Vi gir deg flybilletter med rutefly til nettets beste priser, pakker det sammen med våre utvalgte hoteller i Île-de-France, og med mulighet for å supplere med en leiebil - alt i én pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet. Hideaways AS er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti. 

>> Les også om rundreiser i Frankrike på egen hånd
>> Alle ferieboliger i Frankrike finner du her

Reiser til Frankrike

Les mer om Frankrike og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Frankrike her

Reisemål i Île-de-France

 • Gjesteanmeldelser 9,3
  Paris
  110 hoteller
  Paris er et av stedene du bør oppleve minst én gang i livet. Byenes by har museer og severdigheter nok til å fylle mange reiser. Husk å gi deg selv god tid til å nyte byens berømte, klassiske bistroer og utforske mangfoldet i de mange spennende ... boutiquene. Les mer

Populære hoteller i Île-de-France

Frankrike, Île-de-France, Paris
 • Nærmeste flyplass: 3 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Île-de-France, Paris
9,0
Fantastisk
676 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 3 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Île-de-France, Paris
9,4
Fantastisk
957 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 26 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internettilgang / WiFi

Hva sier gjestene i Île-de-France?

9,3
Gjesteanmeldelser
Basert på 43 anmeldelser