Reiser til Paris 

Paris, kjærlighetens by, byenes by, Paname. Kjært barn har mange navn. Frankrikes hovedstad menes å være den mest besøkte byen i verden, og har man først vært på en reise til Paris, vet man hvorfor. 

Kunstnere, forfattere og andre kreative sjeler reiser fra hele verden for å oppleve Paris` museer, kafeer og boulevarder. Par valfarter til byen for å bli forlovet, og ingen annen by byr på en mer romantisk bakgrunn. 

Paris er et av verdens mest populære reisemål, og byen ligger år etter år på listen over turistenes foretrukne destinasjoner. Plasseringen i Europas hjerte gjør Paris lett tilgjengelig både fra nord, sør, øst og vest i Europa. Mange drar til Paris for en enkel weekendtur eller et par romantiske dager på høsten. Byen er godt forbundet med fly fra flere norske flyplasser.

Byen emmer av stemning i de små gatene, stråler av overdådig luksus på de store boulevardene og skiller seg ut med de skjeve butikkene i Marais. Over alt er det storslåtte monumenter og flott arkitektur, hyggelige fortorgskafeer og lekre resturanter, og historien er nærverende til stedet og vitner om tidenes gang. Paris er verdens hovedstad for mote, luksus, gastronomi og romantikk. Det er mange ting å se, og Paris har mye å by på om man enten er på helgetur eller ukesferie. 

Paris` varemerke er Eiffeltårnet som reiser seg opp over hustakene og kan sees fra mange av de stedene man går rundt. Men Paris har mye annet enn Eiffeltårnet å by på. Midt igjennom Paris går en akse med byens kjente mounumenter fra den nye triumfbuen, til den gamle triumfbyen, ned via Champs-Èlysèes til Concordeplassen, gjennom Tuileriehavnen til Louvre (glasspyramiden) og videre til rådhuset på Champs-Èlysèes ved Napoleons triumfbue og fortsetter ned mot Concordpalasset og videre ut mot Bastilleplassen. Glem ikke alle de spennende museene og de utallige utstillingene som arrangeres. Man bør også for arkitekturens skyld sette av litt tid hos de mange kirkene og katedralene. 

Reiser til Frankrike

Les mer om Frankrike og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Frankrike her

Hoteller i Paris

Populært i Paris

Frankrike, Paris
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Avstand til sentrum: ca. 50 m
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Paris
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Paris
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi

Reiseguide om Paris

Paris har sansynligvis flere kjente severdigheter enn noen annen by i verden. Dette resulterer i at det er utrolig vanskelig å skulle se det hele på en enkel reise til Paris. De fleste kjenner også de store attraksjonene som Eiffeltårnet og Triumfbuen, men det er mye mer i Paris enn de store severdighetene. 

Utvalgte severdigheter

Versaillesslottet med hagene og parken gjør et storslått inntrykk, i likhet som borgen i Loire Valley gir en fornemmelse av Frankrike som det så ut under Renessansen. Stade de France og Île-de-France byr på flere spektakulære slott. Barnefamilier bør absolutt legge veien forbi Disneyland, som også ligger fint innenfor kjøreavstand fra Paris. 

Eiffeltårnet i Paris 

Paris mest kjente og iøyenfallended landemerke er uten tvil Eiffeltårnet. Det ble bygget som inngangsport til Verdensutstillingen i 1889 og er 324 meter høyt. Fra tårnet har man en fantastisk utsikt over hele Paris, derfor er det ikke overraskende at over 200 millioner mennesker har besøkt tårnet. Skulle den friske luften og den overveldende utsikten stimulere appetitten, finner man to resturanter i tårnet, hvor den ene ledes sav en internasjonal stjernekokk. 

Champs-Élysées

Den mest kjente og besøkte boulevarden i Paris er Champs-Élysées. Boulevarden er fra det syttende århundre og forbinder Place de la Concorde og Stjernepalasset hvor Triumfbuen står. Gaten byr på shoppingmuligheter i absolutt verdensklasse og utgjør hvert år en spektakulær avslutning på Tour de France. Ved Place de la Concorde ligger det franske Flåteministerium og luksushotellet Hôtel de Crillon. Ikke langt herfra ligger Hôtel Ritz and Hôtel de Vendôme og juvelbutikkene. 

Montmartre - kunstnernes Paris 

Mange kunstnere i Paris bor i det historiske området Montmartre, beliggende på Butte. Om dagen samles kunstnere og turister i de mange kafeene som gjør området livlig og inspirerende. Basilique du Sacré-Cœur er det mest kjente landemerke på Montmartre. Plassert prominent på Paris` høyeste sted gjør den katolske kirken til et prektig inntrykk på de fleste besøkende. Ved kirken står også en statue av den franske folkehelten Joan of Arc. 

Notre Dame - den viktigste kirken i byen 

Den viktigste kirken i Paris, såvel som hele Frankrike, er katedralen Notre Dame de Paris. Konstruksjonen av katedralen ble påbegynt i 1163, og både kirkens ytre og indre avspeiler gotikken som var den dominerende arkitekturen i perioden. Arkitekturen anses som et av det ypperligste eksemplene i verden den stilperioden. Under konstruksjonen ble mange nye konstruksjonsteknologier utviklet. Under den franske revolusjonen ble mye av kirkens religiøse inventar dessverre vandalisert, men det meste er siden blitt restaurert. 

Louvre - verdenskjent museum

 Louvre er et stort museum i Paris og hjemmestedet for en kunstsamling som tiltrekker et større publikum enn noe annet museum i verden. Nesten 35.000 historiske objekter er utstilt på museets 60.000 kvadratmeter. Det uten tvil mest kjente av dem alle er Leonardo da Vincis Mona Lisa. Museet ligger oppå restene av et fort som ble bygget helt tilbake i det 12. århundre. 

Kvarteret i Paris 

Paris er administrativt inndelt i 20 arrondissementer og mange av kvarterne deler seg over flere arrondissementer. 

Champs-de-Mars – Les Invalides

I det 7. arrondissementet ligger to store parker som er et besøk verdt: Champs-de-Mars med Eiffeltårnet i den ene enden og Esplanade des Invalides med Invalidekirken og dens gullkuppel, hvor Napoleon I ligger begravet. I området finner man dessuten Nasjonalforsamlingen (L’Assemblée National) og Musée d’Orsay med den store samlingen av spesielt impressionistisk malerkunst.  

Monteparnasse 

Et sørlig kvarter i det 6. og 14. arrondissement. Kvarteret har skyskraperenTour Montparnasse (Montparnassetårnet) som varemerke. Her ligger en av de kjente resturantene i Paris, La Coupole, som har eksistert siden 1927, noe innretningen vitner om. I kvarteret ligger Montparnasse-kirkegården hvor folk som Serge Gainsbourg, Charles Baudelaire, Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre ligger begravet. Ikke langt fra kirkegården ligger katakombene som er en omfattende begravelsesplass innrettet i gangene av et nedlagt kalkesteinbrudd. 1,7 km av de alt 300 km lange gangene er tilgjengelig for turister. Sør for Montparnasse ligger et av de mest sjarmerende loppemarkedene i Paris ved Porte de Vanves. 

Île Saint-Louis – Île de la Cité

I midten av Seinen og Paris i det 1. og 4. arrondissementet, ligger de to øyene Île Saint-Louis og Île de la Cité. Det er omkring disse to øyene at det opprinnelige Paris vokste ut fra, og de har deres opprinnelse helt tilbake til romerriket. Øyene er knyttet til resten av Paris i form av broer, hvor Le Pont Neuf er den eldste. Île Saint-Louis er kjennetegnet ved sine smale ensrettede gater og sin sjarmerende lille park på østsiden med nedgang til Seinens bredde. På île de la Cité ligger den mest kjente kirken i Paris; Nôtre-Dame, og ble oppført mellom 1163-1345. Kirken er et eksempel på fransk gotik, og kalles den vakreste gotiske kirken i verden. På den nordlige siden av øya ligger La Conciergerie, som er en del av det stadige fungerende justitspaleet. I conciergeriet satt hundrevis av fanger fengslet under den franske revolusjonen for så å komme under guillotinens skarpe kniv og få hodet hugget av, som bl.a. skjedde med Marie Antoinette. 

Bastilleplassen 

I det 12. arrondissementet finner man et av de store symbolske stedene for den franske revolusjonen. På Bastilleplassen lå i gamle dager en fryktet borg som virket som et fengsel, og ble stormet den 14. juli 1789. En begivenhet som utløste den franske revolusjonen. På plassen finner man i dag en rundkjøring, hvor juli-søylen står i midten. Den ble innviet i 1848 og er et monument til minne om dem som mistet livet under revolusjonene i 1830 og 1848. På plassen er det i brosteinene laget mønstre etter hvor borgen lå. Her ligger også bastilleoperaen, som åpnet i 1989 for å markere 200 dagen for den franske revolusjonen. 

Saint-Germain-des-Prés

Enda et slikt kvarter i Paris heter Saint-Germain-des-Près. Det ligger i det 6. arrondissementet, tett på latinerkvarteret og Luxembourg-havnen. Dette kvarteret ble etter 2. Verdenskrig høyborg for de franske og internasjonale intellektuelle og kulturpersonligheter som filosofer, forattere, skuespillere og musikere. I dag er kvarteret mindre prestigiøst enn tidligere, men man kan fortsatt være heldig å treffe på kunstnere fra inn- og utland på Les Deux Magots og Cafè de Flore. Gastronomisk byr kvarteret på hyggelige bistroer og kafeer. 

Les Champs-Elysées

Med triumfbuen mot den vestlige enden og Concordeplassen i den østlige enden, er Les Champs-Elysées i det 8. arrondissementet en av de vakreste alleène i Paris. Gaten ved de elysæiske markene var opprinnelig et ubebodd sumpområde, men i starten av det 17. århundre besluttet den franske dronningen Marie de Mèdicis å få anlagt en lang allè bevokst med trær. I dag er det et sted for dyre butikker og resturanter. 

Opera-kvarteret 

Kvarteret strekker seg over både det 1, 2 og 9 arrondissementet og har som sentrum den kjente Opèra National de Paris. Her ligger storslåtte og moderne plasser og bygninger som Place Vendôme, Place de l’Opéra og Palais Royal. Gode shoppingsmuligheter på rue St-Honorè og Boulevard Haussmann med Les Grands Magasins som Printemps og Galeries Lafayette. Ikke langt fra Operaen ligger Tuileries-havnen og Louvre-museet, verdens største kunstmuseum. 

Trocadéro, Chaillot-kvarteret

Dette sørvestlige kvarteret i det 16. arrondissementet er et av de dyreste i Paris og fylt med moderne bygninger og leilighetskomplekser. Av samme grunn skal ikke forvente å oppleve det hyggelige, typiske parisiske hverdagslivet i dette kvarteret. Derimot kan man besøke en del museer og ta en tur til Eiffeltårnet som ble oppført til verdensutstillingen i Paris i 1889. Fra 1960 begynte det å bli en populær turistattraksjon og besøkes i dag årlig av syv millioner gjester. I alt har det vært sek verdensutstillinger i Paris, og de er alle blitt avholdt i Chaillot-kvarteret. 

Latinerkvarteret 

Le quatier latin, latinkvarteret, er opprinnelig en parisisk begrep basert på universitetskvarteret, i og med at det foregikk undervisning på latin. I Paris ligger latinerkvarteret i det 5. og 6. arrondissementet med Sorbonne universitet i sentrum. Kvarteret er den dag i dag fremdeles preget av å være studentkvarteret med fakulteter under Sorbonne og videregående utdannelser, men også med gymnaser og folkehøyskoler. Latinkvarteret har stemning og atmosfære i de små snevre gatene spekket med resturanter i den billige enden. Her er det mye turister, men kan man tåle det så er dette kvarteret skjønt og sjarmerende. I den pittoreske brosteinbelagte Mouffetard finner man en av de eldste gatene i Paris, som er velbesøkt pga. de mange resturantene. Beveger man seg litt vekk fra de snevre gatene, kan man gå en tur i den vakre Luxembourg-hagen med det flotte palasset eller gå i den botaniske hagen, Jardin des Plantes. 

Les Halles

Hallene finner man i det 1. arrondissementet midt i Paris. Hallene var opprinnelig et engroshandelssted for grønnsaker og kjøtt, og har helt tilbake til 1100-tallet hatt torghandel. I 1969 var trafikken blitt for voldsom gjennom sentrum av Paris, og engroshandelen ble fyttet til de sørlige forstedene. Hallene ble revet ned, og det ble anlagt en park og et stort underjordisk butikksenter. Hvis man ikke får nok av butikkene i hallene, er det også gode shoppingsmuligheter i området rundt hallene. Centre Pompidou, springvannet på Place Igor Stravinsky og Saint-Eustache er bare noen av de tingene man kan se i kvarteret. 

Montmartre 

I lang tid var Montmartre en landsby utenfor Paris. Men med utviklingen av Paris er det blitt en del av byen, og ligger i utkanten av Paris i det 18. arrondissement på en bakke med en fantastisk utsikt over byenes by. Kvarteret var i det 19. og 20. århundre, det foretrukne stedet for kunstmalere som Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Salvador Dali og Picasso. De hadde deres daglige gang på Place du Tertre, som turister i dag valfarter til for å absorbere stemningen av fordums tid og for å møte portrettmalere, karikaturtegnere og andre kunstnere svinge malerpenselen og kanskje kjøpe deres kunst. Montmartre var en religiøs høyborg, noe som bl.a. kan sees med tilstedeværelsen av de mange kirkene: Sacré-Coeur, Saint-Pierre og Saint-Jean de Montmartre. Montmartre har som kontrast til sin religiøse side en del musikksteder, teatre og kabaretter, hvor av de mest kjente er Moulin Rouge. Beveger man seg litt vekk fra selve bakken med Sacré-Coeur, finner man en masse hyggelige kafeer, og man kan dra på oppdagelse på det sjarmerende Montmartre, som man kan se i filmen Amélie i rue Lepic og rue des 3 Frères. Man kan også se vinmarken på baksiden av bakken. Ca. 1,5 km nord for Montmartre ligger et av de eldste loppemarkedene i Paris, Le Marchè aux Puces St-Ouende - Porte de Clignancourt. Dette er det største og mest besøkte i Paris. 

Le Marais 

Marais-kvarteret strekker seg over det 3. og 4. arrondissementet på den høyre siden av Seinen. Kvarteret er et gammelt sumpområde og dets historie går tilbake til de 12. århundre, hvor Tempelridderordenen anlagte deres kirke her (i Rue du Temple). I det 17. århundre ble Place des Vosges oppført og kvarteret ble oppholdssted for den parisiske adelen. Etter den franske revolusjonen i 1789 ble adelen jaget ut av Marais, og kvarteret ble bosatt av håndverkere og arbeidere som bodde i de gamle Hôtels og innredete verksteder i bakgårdene. Under Paris` store ombygning i det 19. århundre forble Maris stort sett uberørt og beholdt sine snevre gater og mange av de gamle bygningene, som fortsatt kan nytes i dag. Kvarteret er i dag et sammensurium av kuriøse butikker og kafeer, og samlingssted for flere grupper: jødene omkring Rue des Rosiers og Rue Paveè, de homoseksuelle omkring Rue des Archives, Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie og Rue du Temple. 

Orly

Den franske byen Orly er et perfekt sted for barnefamilier og unge par som ønsker en rolig ferie med alt hva den skjønne storbyen Paris har å by på, men uten å betale seg blakk. Orly er en forstad i Paris og det tar bare noen få minutter med tog, så er man inne i hertet av Paris. Byen er en hyggelig og ikke minst fredelig by. Her er ikke så mange travle gater og streder og ikke mange attraksjonene som tiltrekker seg store horder av mennesker. Det er også derfor at det er mulig å finne billige hotell. Paris er den store hovedattraksjonen og det er her man kan oppleve alle de fantastiske attraksjonene som: Eiffeltårnet, triumfbuene, Louvre og mye mer. Å se det vakre monumentet, Eiffeltårnet, bade i lyset fra projektørene, eller å stå på det magiske punktet hvorfra man kan se igjennom alle byens triumfbuer, eller den skjønne Mona Lisa i sin fulle prakt, eller all annen sjelsettende kunst som er utstilt her, er en vakker opplevelse. Og hvis man til og med kan få det billigere, hvem kunne vel ikke ønske seg det? Bestill din reise til Orly. Du vil absolutt ikke angre! 

Turistinformasjon 

Les mer om Paris hos Frankrikes turistbyrå. De hjelper også med gode råd og til opplevelser til din ferie. 

Hvordan bestiller jeg en billig reise til Paris 

Paris er et av flere reisemål du kan reise til på storbyferie med Escapeaway. Meld deg på nyhetsbrevet eller følg med på sosiale medier og vær blandt de første til å få besjed når vi åpner opp for nye billige reiser til Frankrike og andre spennende byer i Europa som f.eks. Berlin.

På din reise til Paris må du selvfølgelig ikke gå glipp av de store monumentene som Eiffeltårnet og Notre Dame, men det kan være en god ide å stoppe opp engang imellom og nyte en kopp kaffe på en av de mange deilige kafeene. Paris er et sant shoppingmekka og du må heller ikke glemme de mange vidunderlige resturantene. Få inspirasjon til din neste reise til Paris. 

Bo på et av de nøye utvalgte hotellene i Paris mens du er på ferie. Dette kan du finne hos Escapeaway. 

Paris er byen som byr på alt, og den er ikke overraskende, tradisjonelt en av de byene i Europa som tiltrekker seg flest turister fra hele verden. At Paris kalles byenes by, det er ingen tilfeldighet. Ingen annen Europeisk hovedstad har så mye å by på kulturelt og historisk.