Reiser til Paris

Paris er et perfekt symbol på kjærlighet og byr blant annet på fantastisk arkitektur, vidunderlige gåturer, en lang og spennende historie, samt det kulinariske, franske kjøkkenet. Bestill din reise til Paris med Escapeaway i dag!

Paris er et sted du bør besøke minst en gang i livet, og når du har gjort det vil du garantert reise tilbake. Det er med Paris som det ofte er med andre store kulturbyer: det er umulig å oppleve alt byen har å tilby på bare noen få dager. Først ser du de viktigste severdighetene, spaserer langs de populære shoppinggatene og spiser den mest tradisjonelle maten. Når alt dette er gjort, er det på tide å oppleve Paris, hvor kjærligheten blafrer i luften. 

Slå deg ned på en fransk bistro 

Når du har besøkt det 324 meter høye Eiffeltårnet, sett Notre Dame og besøkt det fantastiske Louvre-museet , hvor timene virkelig flyr forbi, kan det være fint for beina å hvile litt. Og hva er vel bedre da enn å slå seg ned på en nydelig, fransk bistro? Paris er en by full av utsøkte kaféer, hvor du trygt kan bestille en deilig kopp kaffe, et fantastisk glass vin eller til og med et glass champagne. Alt mens du sitter og nyter den herlige, franske storbyen.   

Vintage på sitt beste 

Byen er en opplevelse, maten er en opplevelse, og til og med shopping er en opplevelse i Paris. Du har gjerne hørt om de store franske merkene, som selvfølgelig kan kjøpes i Paris; varemagasinet Galeries Lafayette er for eksempel spesielt verdt et besøk. Men jeg vil slå et slag for de franske bruktbutikkene. I Paris kan du finne mange flotte skatter i en av byens mange vintagebutikker. Personlig liker jeg å spasere rundt på loppemarkedene på utkikk etter spesialtilbud. Når jeg er i Paris liker jeg også å ta en tur innom Marche aux Puces de Clignancourt, hvor du finner alle mulige slags vintageklær. Selv kjendisene trekker til dette unike markedet. Mulighetene er mange, så det handler bare om å velge. Hvis du er mer glad i mat enn klær, bør du definitivt besøke matmarkedet på Boulevard Richard Lenoir, som hver torsdag og søndag morgen er et sant mekka for enhver gourmet.

Se gjerne byen til fots

Enda et tips er å oppleve Paris på "gamlemåten" - til fots med et ekte turistkart i baklommen. Ikke minst fordi du da kan oppleve mange av byens hemmeligheter som du ellers ville lett vil gå glipp av, da Paris er en stor by delt inn i 20 arrondissementer. Metroen er spesielt smart når du planlegger å komme deg rundt i byen. Høyhastighetstoget er opplagt hvis du planlegger å besøke magiske Disneyland Paris. Hvis du planlegger å reise med offentlig transport, anbefaler vi at du kjøper et metrokort kalt Paris Visite. Det er selvsagt også mulig å komme seg rundt med taxi, selv om det selvsagt er litt dyrere. Uansett hvordan du kommer deg rundt i denne fantastiske byen, er det en stor sjanse for at du, som meg, blir forelsket ... igjen og igjen.

Bestill reisen til Paris online i dag

Med Escapeaway kan du enkelt bestille en problemfri og sikker reise til Paris, med mulighet for avreise fra flyplassene ved Oslo, Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø. Den smarte søkemotoren støvsuger hele tiden nettet etter de beste prisene på flybilletter med rutefly, og setter dem sammen med våre utvalgte hoteller i Paris. Vi samler det hele i en pakkereise med Reisegaranti, slik at du får det beste av begge verdener. Legg til leiebil eller transport i pakken og få en sømløs opplevelse når du kommer frem. God tur! 

>> Les også om storbyferie i Paris her
>> Se alle luksushoteller i Paris her

Hoteller i Paris

Populære hoteller i Paris

Frankrike, Île-de-France, Paris
8,4
Meget bra
1381 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 5 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Île-de-France, Paris
9,5
Fantastisk
18 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 4 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Île-de-France, Paris
  • Nærmeste flyplass: 25 km
  • Avstand til sentrum: ca. 200 m
  • Internettilgang / WiFi

Severdigheter

Her har jeg valgt noen av severdighetene du har muligheten til å oppleve på ferien din i Paris. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om feiltakelser. Hvis du vil lese mer om andre severdigheter i Paris, anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser der du kan finne spennende artikler om Paris og våre andre destinasjoner. God fornøyelse og god reise!

Eiffeltårnet

Det 324 meter høye tårnet - som er oppkalt etter ingeniøren Gustave Eiffel, hvis firma designet og bygde tårnet - er for lengst blitt den franske hovedstadens landemerke og Frankrikes mest berømte bygning. Med under 7 millioner gjester hvert år, er tårnet også det mest besøkte (betalende) monumentet i verden.

Eiffeltårnet ble bygget i årene 1887-89 og involverte mer end 300 arbeidere på selve bygningsstedet. Til tross for de halsbrekkende høydene, mistet bare en livet under konstruksjonen av tårnet, takket være Eiffels strenge sikkerhetsprosedyrer. Tårnet ble innviet 31. mars 1889 - ett år før verdensutstillingen i 1900 - og ble feiret blant annet av Gustave Eiffel som ledet en gruppe representanter for den franske regjeringen og pressen opp gjennom tårnets tre nivåer via tårnets trapper, ettersom heisene på den tiden enda ikke var installert; men bare noen få av de inviterte gjestene tok hele turen, som tok en time.

Tårnet, som tilsvarer høyden av en 81-etasjes bygning, var ved innvielse den høyeste bygningen i verden; en tittel den holdt i 41 år, til Chrysler-bygningen i New York ble ferdigstilt i 1930. På grunn av tillegget av en mast på toppen av tårnet i 1957, overgikk det senere Chrysler-bygningen med 5,2 meter. I dag er Eiffeltårnet imidlertid bare den nest høyeste bygningen i Frankrike etter Millau-viadukten og ikke engang blant de 50 høyeste bygningene i verden; Men det er fortsatt en av de mest populære og romantiske monumentene i verden.

Tårnet har tre nivåer for besøkende, som inkluderer restauranter på andre og tredje nivå.

Notre Dame

Notre-Dame de Paris - også kjent som Notre-Dame-katedralen - er én av de største og mest kjente kirkebygninger innenfor den katolske verden og anses for å være et av de fineste eksempler på gotisk arkitektur i Frankrike.

Byggingen av kirken ble påbegynt i 1163 på biskopen av Paris' ordre, og avsluttet først 200 år senere, i 1345. Siden har kirken vært gjenstand for hærverk og plyndringer begått av forskjellige politiske og religiøse grupper, inkludert hugenottene i 1548 og de to revolusjonerende og ateistiske kultbevegelsene Culte de l'Être suprême og Culte de la Raison under den franske revolusjon i slutten av 1700-tallet. Blant annet halshuggede de revolusjonerende statuene ved kirkens vestlige fasade (noen av hodene ble senere funnet og kan blant annet ses på Musée de Cluny). Takket være flere større restaureringsprosjekter, blant annet i årene fra 1845 til 1870, og fra 1991 til 2014, fremstår kirken i dag i god stand. 

Katedralens skattkammer inneholder noen av de viktigste relikviene til den katolske kirken, inkludert påståtte deler av Jesu tornekrone, påståtte deler av Jesu kors og påståtte deler av Jesu hellige negler. 

Louvre-museet

Louvre-museet er verdens største kunstmuseum og et av de mest betydningsfulle historiske monumenter i Paris. Med over 8 millioner besøkende i året er museet også det mest besøkte kunstmuseum i verden.

Museet huses i Louvre-palasset, beliggende på Seines bredder, som opprinnelig ble bygget som en festning på slutten av det 12. århundre og inn i det 13. århundre under Philip II. Rester av festningen er fortsatt synlige i museets kjeller. I 1546 ble festningen omgjort til et kongelig palass av Frans 1. av Frankrike og siden den franske kongens foretrukne bolig inntil Versailles-palasset overtok denne status fra 1682. Deretter ble Louvre-palasset mest brukt som et lager for kongelige samlinger og som hovedkvarter for franske akademier. 

I 1793 ble palasset innviet som et kongelig kunstmuseum og samlinger av kunstverker ble utvidet av etterfølgende konger - og ikke minst under det andet franske riket. I dag huser palasset ca. 38.000 verker og gjenstander, som tidsmessig strekker seg fra forhistorien frem til i dag, og som fysisk strekker seg over et utstillingsområde på hele 72.735 kvadratmeter. 

L´Orangerie-museet

Musée de l'Orangerie, som ligger i det vestlige hjørnet av Tuileries-hagen ved siden av Place de la Concorde, er en annen av Paris berømte kunstgallerier. Museet spesialiserer seg på impresjonistiske malerier og hus, blant annet Claude Monets fantastiske serie oljemalerier (ca. 250 verk) av sin blomsterhage i Giverny, som ble gitt tittelen Nymphéas og som han arbeidet med på de siste 30 årene av sitt liv.

Ut over Monet inneholder museet også verker av Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Alfred Sisley, Chaim Soutine, Maurice Utrillo m.fl.

Luxembourg-hagene

Jardin du Luxembourg er en av de mest berømte og populære hagene i Paris. Hagen strekker seg over et område på 23 hektar i 6. arrondissement og er kjent for sine mange vakre plener, trær, blomsterbed, fontener (inkludert den pittoreske Medici-fontenen, bygget i 1620), promenader, modellbåter, monumenter og sist, men ikke minst - Luxembourgpalasset, som har gitt navn til hagen.

Hagen ble bygget i 1612 av Marie of Medici, som styrte Frankrike fra 1610 til 1617 etter kong Henry den 4´s død og i kraft av sin sønns minoritet. Marie av Medici var - som navnet antyder - av den berømte italienske Medici-familien, og både hagen og slottet ble inspirert av den florentinske bakgrunnen til Maria of Medici. Hagen er i dag eid av det franske senatet, som noen ganger holder møter i palasset. 

Informasion om Paris

Her har jeg samlet litt fakta og informasjon om Paris, som byens geografi, befolkning, klima og kultur, som kan inspirere til ferien din i den franske hovedstaden. Hvis du vil finne mer inspirasjon til reisen din anbefaler jeg at du besøker vår blogg der du kan finne spennende artikler om alle våre destinasjoner. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Paris ligger i regionen Île-de-France i den sentrale-nordlige delen av Frankrig. Byen er bred på begge elvebredder ved elven Seine, og huser også de to øyene, Île Saint-Louis og den større Île de la Cité, som er den eldste delen av byen. Totalt 37 broer over Seinen forbinder de to delene av byen.

Byen - som er spredt over et areal på ca. 105 km2 og et urbant hovedområde på ca. 2.300 km2 - er kjennetegnet på et generelt relativt flatt terren med det laveste punkt på 35 meter over havets overflate og det høyeste - det legendariske Montmartre-bakken - 130 meter over havet.

Den offisielle befolkningen i byen Paris var 2.120.488 pr. 1. januar 2018, ifølge INSEE, som er det offisielle franske statistiske kontor. Befolkningsantallet i Paris, som for tiden faller på grunn av lav fødselsrate og mangel på bolig på grunn av korttidsleie til turister, er derfor lavere i dag enn da byen nådde sin befolkningstopp på 2,9 millioner i 1921.

Ikke desto mindre er Paris den femte største kommunen i EU etter London, Berlin, Madrid og Roma - I tillegg, hvis metropolen teller, er Paris den nest største metropolen i EU etter London med en befolkning på 12.341.418 (per jan. 2012).

Klima og vær

Paris har et typisk oseanisk klima som påvirkes av den nordatlantiske strømmen. Sommerdager er vanligvis varme og komfortable med gjennomsnittstemperaturer mellom 15 og 25 grader og mye solskinn. På sommerdager kan temperaturen nå over 32 grader, og det er også lengre perioder med varmebølger, for eksempel varmebølgen i 2003, hvor temperaturen oversteg 30 grader i flere uker og nådde 40 grader flere dager.

Vår og høst har milde dager og kjølige netter med temperaturer i gjennomsnitt mellom 11 og 16 grader (april gjennomsnitt 11 grader, mai gjennomsnitt 15 grader, september gjennomsnitt 16 grader og oktober gjennomsnitt 12 grader). Som det alltid er tilfelle på høst og vår, er det ofte uventede temperatursvingninger i begge årstider.

Om vinteren er mengden solskinn knappe (bare noen få timer solskinn i gjennomsnitt per dag mot ca. 8 soltimer om dagen i gjennomsnitt i sommermånedene); dagene er kjølige eller kalde (hva du er vant til), kalde kvelder, men generelt over frysepunktet. Nattefrost forekommer om vinteren, men temperaturen faller sjelden under 5 minusgrader. Det snør hvert år, men blir sjelden liggende.

Mengden nedbør er jevnt fordelt over året med et gjennomsnitt på mellom 16 og 25 mm per dag; Mest nedbør er det imidlertid i mai og desember - og i hvert fall i januar og september

Kultur

I århundrer har Paris tiltrukket kunstnere fra hele verden som i kortere eller lengre perioder har oppholdt seg i byen for å (ut)danne seg og søker inspirasjon fra byens kunstneriske atmosfære og enorme kunstneriske arv. Pablo Picasso, Salvador Dalí, Vincent Van Gogh, Oscar Wild, James Joyce, Ernest Hemingway, Ezra Pound, Samuel Beckett ... Listen over utenlandske artister som bodde i Paris er nesten uendelig; og som et resultat av denne magnetiske attraksjonen på kunstnere fra hele verden har Paris over tid fått kallenavnet "Kunstbyen". 

Paris er også hjemsted for en rekke flotte kulturattraksjoner, som verdens største kunstmuseum i Louvre (les mer under severdighetene), Musée Picasso, Musée Rodin, Musée du Montparnasse, Musée National d'Art Moderne og andre. Middelalderens kunst og gjenstander kan oppleves på Musée Cluny mens du utforsker de impresjonistiske hovedarbeidene på Musée d'Orsay og Musée de l'Orangerie.

I tillegg har byen også en rekke arkitektoniske ikoner som har blitt byens kulturelle landemerker, som Eiffeltårnet, Notre Dame de Paris og Opéra Garnier (les mer under severdighetene). 

Reiser til Frankrike

Les mer om Frankrike og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Frankrike her

Hva sier gjestene i Paris?

9,3
Gjesteanmeldelser
Basert på 43 anmeldelser