Reiser til Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon ligger i den vestlige halvdelen av Sør-Frankrikes middelhavsbukt og byr på mange, lange solskinnsdager, lokalproduserte viner og delikatesser, samt spennende aktiviteter ved eller på havet og i fjellene inne i landet.

Velkommen til  Languedoc-Roussillon med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til Frankrike, der du bor på håndplukkede hoteller eller feriehus. 

Hvor ligger Languedoc-Roussillon?

Regionen Languedoc-Roussillon ligger som en halvmåne i den vestlige halvdelen av Middelhavsbukten og grenser mot Provence, La Camargue og Rhône-elva i øst, og Pyreneene i vest. Rhône-deltaet strekker seg over en stor del av kyststrekningen, som er lavtliggende, flat og sandrik med en antall laguner. Lengre mot vest dominerer de mer dramatiske fjellkløftene kysten. Inne i landet er det elver, innsjøer, fjell og naturparker å besøke. Er du mer kulturinteressert, finnes det mange romanske bygninger å beundre, og i retning Spania finner du en borg på nesten hver eneste fjelltopp. 

Mange av våre hoteller i Languedoc-Roussillon har en lang historie å fortelle i seg selv, og her finner du også en rekke av Frankrikes luksushoteller.

Aktiviteter for alle

Når du reiser til Languedoc-Roussillon, er det duket for mange forskjellige aktiviteter – fra fjellturer og elverafting til vindsurfing og dykking. De historieinteresserte kan besøke middelalderbyer og romanske kirker, og det lokale kjøkkenet og ikke minst de lokale vinene tiltrekker seg mange livsnytere.

Regionen gjør mye for å bevare naturen blant annet i de to naturreservatene, og man har sørget for at hele 60 % av den lange kyststrekningen er ubebygget. Le Canal du Midi skjærer seg gjennom landet og gir det muligheten til å nyte det vakre landskapet fra en kano eller en husbåt.

Historie

Regionen har en lang og variert historie, da den har blitt påvirket av de forskjellige sivilisasjonene i Middelhavsområdet. Dette har blant annet medført en svært rik og variert arkitektur. Selv på en kort reise til Languedoc-Roussillon, kan du rekke å besøke utallige romanske kirker, beundre en av de opptil 750 altertavlene i barokkstil eller besøke noen av de mange klostrene, slottene og borgene som er spredt rundt omkring i regionen. 

La langue d'Oc, også kalt l'Occitan stammer fra latinsk og er en samlebetegnelse for dialekten de snakket i den sørlige delen av Frankrike da latinsk utviklet seg og ble til et talespråk. I dag forstår ca. 1/3 av befolkningen i Languedoc-Roussillon l'Occitan, og ca. 10% av skoleelevene undervises på språket på egne skoler. Det finnes også fremdeles radio og tv på det nå mer eller mindre utdødde språket. De kvikke har sikkert gjennomskuet at "La Langue d'Oc" har gitt navn til regionen ... 

Natur

Languedoc-Roussillon er en stor region med en svært variert natur som nesten ikke setter noen grenser for hva du kan oppleve på ferien. Mange reiser derfor også til Languedoc-Roussillon, da det milde klimaet og den utfordrende geografien gjør området til en opplagt utendørsdestinasjon. 

Vannsport av alle slag er alltid populært, og det kryr av muligheter for å dyrke alt fra vindsurfing, kitesurfing og seiling til dykking og andre former for vannsport i Middelhavet. Men elvene og lagunene utgjør også noen andre spennende muligheter for å ha det gøy på vannet og få noen uforglemmelige naturopplevelser. For de eventyrlystne er det opplagt å prøve elverafting, som arrangeres mange steder og i forskjellige vanskelighetsgrader. Foretrekker du roligere aktiviteter kan vi anbefale å seile i kano eller kajakk, eller å dra på fisketur. Mange familier får en uforglemmelig ferieopplevelse ved å seile på Canal du Midi i en husbåt mens det nydelige landskapet passerer forbi – ren avslapning!

Pyreneene er som skapte for fjellturer. Her kan du velge mellom mange ruter, så det er lett å finne en som passer familiens samlede behov. Forbered evt. turen med å kjøpe inn godsaker til en piknik i det grønne. Hvis du vil ha flere utfordringer, er det også opplagt å klatre i fjellene. 

Regionen Languedoc-Roussillon gjør generelt mye for å bevare den urørte naturen. De har ikke minst klart å holde hele 60% av kyststrekningen fri for bebyggelse, noe som sikrer at flora og fauna bevares, og at regionens gjester og innbyggere får maksimal glede av de vakre kystområdene.

Strender

Når du reiser til Languedoc-Roussillon, vil du oppleve en destinasjon med ypperlige muligheter for å nyte sol og strand på ferien. Regionen har i snitt 300 solskinnsdager i året, så det er stor sannsynlighet for at du får oppfylt ønskene dine om en skyfri ferie. 

Regionens lange middelhavsstrekning er svært variert. Her finner du alt fra lange, hvite sandstrender til klippefylte områder. Felles for strendene i denne regionen er at det både er muligheter for å leie solsenger og parasoller, eller du kan ligge på en av de mange offentlige strendene hvor man tar med sitt eget strandutstyr. Her er det selvfølgelig folksomt om sommeren, men det hersker likevel en avslappet feriestemning over området.

På strendene er det muligheter for å leie nesten enhver tenkelige form for utstyr til vannsport, vindsurfing, kitesurfing, dykking eller seiling i alle mulige former. Det er også mulig å kjøpe dedikerte kurs eller instruksjonstimer hvis du vil prøve noe helt nytt. 
Languedoc-Roussillon er et paradis for de gjestene som gjerne vil slappe av på stranden, samtidig som det ikke er så overfylt og "velfrisert" som ved Côte d'Azur.

Mat og vin

Da Languedoc-Roussillon er en stor region, gir det ikke mening å snakke om ett karakteristisk kjøkken, for her finner du flere forskjellige. Inne i landet er den sammenkokte retten med hvite bønner, Le Cassoulet, en klassiker, og enhver husmor og -far med respekt for seg selv har sin egen variant.

Ute ved kysten spiser man selvfølgelig fisk, men spesielt for denne regionen er fraværet av flyndre på menyen, og de eneste skalldyrene man ser er østers og blåskjell fra lagunene. 
I den sørvestlige delen av regionen, tettest på Pyreneene, har man sniktittet på det spanske nabokjøkkenet, som generelt er en smule tyngre enn det franske, men som også byr på lekre godbiter. Et godt eksempel er and med fersken, hvor kontrasten mellom det søte og det salte kan gi de fleste vann i munnen.

Hvis vi skal si noe generelt om kjøkkenet i denne regionen, må det være at maten er variert og deilig krydret med hvitløk (aioliï), krydderurter og røde grønnsaker som tomater og paprika, og at man her som i mange andre franske regioner naturligvis også kan nyte lokalprodusert foie gras, sorte trøfler og oster av sublim kvalitet.

Byer i regionen Languedoc-Roussillon

En reise til Languedoc-Roussillon er også en reise i en stor region med mange småbyer, men sparsomt med industri. De moderne storbyene Montpellier og Toulouse har både universitetsmiljøer, et internasjonalt forskningsmiljø og har til og med klart å tiltrekke seg flyindustrien.

Conques sur Orbiel

Den franske lille byen Conques sur Orbiel ligger i rolige omgivelser i utkanten av den berømte middelalderbyen Carcasonne. Conques sur Orbiel ligger i grønne og fredelige omgivelser. Elva Orbiel renner gjennom landskapet, og på begge sider av elva finner du små kirker og forlatte møller fra en tid da byen og området hadde sin økonomiske blomstring. På slutten av 1700-tallet levde man godt her i området takket være en vesentlig produksjon av tekstiler. Byen i seg selv er ikke nevneverdig i turistøyemed. 

Conques sur Orbiel ligger tett på (ca. 10 km) den berømte og svært flotte middelalderbyen Carcassonne, som står på UNESCOs verdensarvliste. Reiser du rundt på disse kanter bør du, i tillegg til å besøke Carcassonne, unne deg en sykkeltur i det nydelige landskapet langs den pittoreske kanalen "Canal du Midi", et besøk på et av områdets flotte slott, og naturligvis en vinsmaking hos en av de mange produsentene i området.

Collias

På bredden av elva Gardon ligger landsbyen Collias, som en inspirasjonskilde for naturelskerne som er glade i å gå på tur, seile og  sykle på ferien sin. Frem til 1800-tallet var Collias en storprodusent av silke, mens byen i dag hovedsakelig lever av turismen og en smule landbruk, som vindyrking. Byen har ca. 1000 innbyggere, noen kapeller, kirken Saint Vincent og den omkringliggende naturens slående flora og fauna. 

Ønsker du å begi deg ut i naturen går det flere turstier fra byen, som er oppdelt i forskjellige temaer. Du kan også besøke noen av de imponerende kløftene som er å finne langs elvebredden, og som mange fornøyer seg med å klatre på. Det er også mulig å bade i elvas klare vann fra noen av de små klippestrendene. Byen har ukentlige markeder hver onsdag der det selges lokale produkter. 

Ca. 7 km fra Collias ligger den romerske akvedukten Pont du Gard, som sørget for vann på strekningen mellom Uzès og Nîmes. Akvedukten fikk i 1985 plass på UNESCOs verdensarvliste for sitt vitneutsagn om romernes effektivitet og systematikk, på søylene har man blant annet funnet nummererte steinblokker. 

Uzès ligger også ca. 7 km fra Collias. Uzès er både en historisk og kunstnerisk by med severdige kirker og katedraler, hager og slott. 

Avignon ligger ca. 25 km derfra og er kjent for sin bro, som også er å finne på UNESCOs lange liste. Og i samme radius finner du Nîmes, som er kjent for sine romerske arenaer og de mange kulturelle begivenhetene. 

Gruissan

Kystbyen Gruissan ligger i et særegent område rikt på myrer og innsjøer ved Middelhavet. Byen ligger som en øy i en stor dam helt ute ved havet, og er hektet fast til fastlandet med landfaste veier. Byen gjør seg dessuten ikke bare bemerket med sine badestrender ut mot Middelhavet, men spesielt for det historiske sentrumet, vendt inn mot Étang de Gruissan (dam). Sett ovenfra er dette sentrumet svært billedskjønt med sine små, sirkulære gateforløp som dreier seg rundt det sentrale, lille fjellet, hvor du finner det gamle slottet Chateau de Gruissan.

Gruissan er både Middelhav, myrer, innsjøer og fjell. I tillegg har den sitt flotte historiske sentrum, men også nyere byfraksjoner som spesielt om sommeren besøkes av de mange badegjestene. En av disse bydelene er Gruissan-Plage, som er et strandområde mellom innsjøene og havet, og en annen er Gruissan-by, hvor du finner en havn, butikker, restauranter og barer, mens en tredje er fiskerihavnen. Hvert område har sine karakteristiske trekk, og vil tilby forskjellige opplevelser til sine besøkende. 

Turismen i Gruissan har først blomstret opp i nyere tid, mens de tradisjonelle håndverksformene som produksjonen av viner (røde, hvite og rosé) og fremstillingen av olivenoljer og honning alltid har bidratt, og fortsatt bidrar, til byens økonomi som en dynamisk konstant i Gruissan.

Gruissan er dessuten kjent for sin saltproduksjon som foregår i saltsjøer nær byen (totalt 5 stk). Produksjonen er synkende, men fortsatt aktiv i to av innsjøene. Du kan også lære mer om dette "hvite gullet" på byens salt-museum. Fiskeri har også vært en primærindustri i byen, men spesielt østersfarmene er avtagende, mens de tradisjonspregede små fiskebåtene fortsatt forsøker å holde liv i deres karrierevalg.

Byen har hele fem strender, hvorav noen ligger i le av havnen, mens andre tiltrekker seg surfere som dyrker vindens styrkeprøver i bølgene. En av strendene har blitt kjent for sin "rolle"  i den franske filmen Betty Blue fra 1986. Stranden er flankert av de svært karakteristiske badehusene i tre bygget på påler som ble oppført på 1850-tallet, da Gruissan begynte å tiltrekke seg turister. Om sommeren er badehusene fremdeles bebodde, og fremstår i dag som delvis moderniserte og forsterkede, slik at de kan tåle vinterhalvårets stormer.

Havnen i byen har en viss viktighet for området, selv om størrelsen er forsøkt begrenset. I mer enn 20 år har den blitt premiert og kjent for å være svært ren og velstelt, og er et av byens mer dynamiske steder med både butikker, restauranter og barer, men også med seilklubber som tilbyr seiletimer og utleie av seilbåter og katamaraner. Det er også mulig å forhøre seg om dykkertimer og seilturer. 

Det arrangeres markeder i byen av forskjellig art hele året rundt – spesielt i det historiske sentrumet, ved havnen og ved stranden med badehusene. 

Lirac

Byen Lirac ligger midt på grensen mellom regionene Provence og Languedoc-Roussillon, men rent administrativt ligger den i Languedoc-Roussillon. Byen er omkranset av vinmarker og flott natur, og selv om det kun bor ca. 900 mennesker her, finnes det både et par spisesteder, et posthus og et par dagligvarebutikker i byen. Lirac ligger ca. 11 km fra byen Avignon og ca. 13 km fra byen og vinområdet Châteauneuf-du-Pape. Byen ligger i det flate departementet Gard, hvor det kryr av utfluktsmuligheter til de omkringliggende vinbyene. I tillegg til vinproduksjonen er byen kjent for sin produksjon av olivenolje. 

Nîmes

Nîmes ligger tett på Provence og har blitt påvirket av mange forskjellige kulturer opp gjennom årene. Nîmes betraktes som en by med stor personlighet.

Tavel

Tavel er en liten by mellom Avignon og Orange i Vest-Provence. Byen ligger i regionen Languedoc-Roussillon og er spesielt kjent for sin olivenolje- og vinproduksjon. Det sies av man lager en av de beste rosévinene i Frankrike her i Tavel, som også ligger tett på andre kjente vinbyer som Châteauneuf-du-Pape og Lirac. Det er derfor opplagt å bruke ferien i Tavel på å følge de mange vinrutene. Tavel er en klassisk sør-fransk landsby med sjarmerende, gule steinhus, små gater og kun ca. 1700 innbyggere. Til tross for sin beskjedne størrelse byr byen på både spisesteder og dagligvarehandler.

Le Grau du Roi

Le Grau do Roi er en ekte badeby med en av de største lystbåthavnene i Europa, med hele 5000 båtplasser.

Saint Cyprien

Saint Cyprien er en badeby som er kjent for havnen og de hyggelige smågatene som har fått et realt løft de siste årene. Fra torsdag til lørdag finner du forskjellige tradisjonelle markeder i byen med matvarer, klær, vesker og sko. Mandag kveld kan du utforske lekre lokalprodukter når gatene fylles med forskjellige spennende boder. I Saint Cyprien kryr det av sykkelstier, og vi kan virkelig anbefale å leie sykler her. Det er nok den enkleste måten å komme seg rundt i byen på. Men vi anbefaler også å ha en bil tilgjengelig når du skal på turer til Perpignan eller Spania; grensen mellom Frankrike og Spania er nemlig kun ca. 30 km unna. 

Stranden i Saint Cyprien består av en fin sand, noe barnefamiliene setter stor pris på. Havnen i byen yrer av liv! Her finner du barer, butikker og restauranter side om side, og om sommeren finner du også et lite omreisende tivoli, og et par spillesteder. Det seiler mange seilskuter ut fra havnen, som for øvrig er Frankrikes tredje største sett med eksportøyne.

Saint Cyprien har også en golfbane som lokker mange golfentusiaster til byen. Familiene gleder seg over byens badeland, Aqualand. Om sommeren finner du små konserter og utstillinger på byens hyggelige torg og i smågatene. Saint Cyprien er et godt utgangspunkt for en badeferie med flere forskjellige utfluktsmuligheter som regionen Roussillon og Barcelona i Spania, som kun ligger ca. 2 timer med bil herfra.

Sète

Sète kalles for Languedocs Venezia. Byen ligger på L'Étang de Thau – en lang halvøy med vann på begge sider, og derfor har byen fått dette tilnavnet. Om det også er på grunn av tilnavnet at mange italienske familier har slått seg ned her vites ikke, men de bidrar absolutt til stemningen i byen. 

Saint-Laurent-des-Arbres

Saint-Laurent-des-Arbres er en liten middelalderby i regionen Languedoc-Roussillon på grensen til Provence. Byen er omgitt av vimarker og det produseres kjente, gode viner i bl.a. Châteauneuf-du-Pape. Den gamle middelalderbyen består av svært smale gater og gamle bygninger som den gamle festningskirken. Man bør oppleve byen til fots og unngås i bil! Byen har kun 2200 innbyggere, men byr likevel på dagligvarehandler, et apotek, et posthus, en bank og restauranter. Saint-Laurent-des-Arbres ligger ca. 11 km fra byen Orange og ca. 18 km fra Avignon. 

Saint-Laurent-des-Arbres ligger midt i egne vinmarker, og er en perfekt base for en vinferie i grenselandet mellom Provence og Languedoc-Roussillon. Dessuten befinner du deg kun 10 km fra den kjente byen Châteauneuf-du-Pape og dens svært berømte vinområder, samt ganske tett på vinmarkene i Roquemaure, Saint-Géniès-de-Comolas og Lirac.

Perpignan

Perpignan er den eneste større byen i Øst-Pyreneene, og blir kalt for det franske Catalonias hovedstad da den ligger tett på Spania. Her kan du besøke mange arkitektoniske perler.

Saint Victor de Malcap

Saint Victor de Malcap er en liten by med ca. 550 innbyggere i den sørlige delen av Frankrike i Languedoc-Roussillon-regionen. Byen ligger i et kupert landbruksområde og er et nydelig utgangspunkt for utflukter i naturen og til kulturelle severdigheter. Byen ligger ved inngangen til "Les Cévennes", en fjellkjede som strekker seg gjennom Sør- og Sentral-Frankrike. Nettopp denne fjellkjeden har nylig blitt tatt opp på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sine vakre landskaper.

Dette området byr på et hav av aktivitetsmuligheter som turgåing, hesteridning, terrengsykling, kano og rafting. I de varme sommermånedene blir elvene hyppig brukt som badesteder. I tillegg til beliggenheten nær "Les Cévennes" ligger Saint Victor de Malcap også nær kløftene i Ardéche-elva (ca. 100 km), hvor du finner de spektakulære klippeformasjonene, med blant annet en naturskapt port over elva.

Sett fra et gastronomisk perspektiv er området kjent for geitost, villsvinpølser og forskjellige bær, honning og kastanjer. I selve byen Saint Victor de Malcap finner du to restauranter, mens de nærmeste butikkene ligger ca. 5 km herfra. Med bare en halvtimes kjøring kommer du til noen av de mer kjente byene som Nimes og Avignon, mens det er ca. 150 km til de deilige strendene i Camarque-området. De nærmeste større flyplassene finner du i Marseille (ca. 200 km) og Montpellier (ca. 120 km). 

Narbonne

Narbonne er en historisk by med mer enn 2100 år på baken, og det merker du når du betrakter de mange forskjellige godt bevarte bygnings- og kunstverkene fra Middelalderen, Renessansen og frem til nåtiden. Beliggenheten tett på Middelhavet gjør byen til et opplagt mål for ferien hvis du vil både ha muligheter for kulturelle opplevelser og solbading. 

Saint-Andre-de-Roquelongue

Saint-Andre-de-Roquelongue har en sentral beliggenhet midt mellom den flotte middelalderbyen Carcassonne (ca. 50 km) og kysten med den populære badebyen Lecurate. Byen ligger midt i vinmarkene og har et mindre utvalg av butikker, som et lite supermarked, et bakeri, en bar/restaurant og et postkontor. For et større utvalg av butikker og restauranter er det bare å ta turen inn til Carcassonne. Navnet Saint-Andre-de-Roquelongue stammer fra en bakke som ligger i den vestlige delen av området.

Byen ligger i kuperte og landlige omgivelser, hvor spesielt landbruk og vindyrking står i fokus. Her finner du fem forskjellige vinprodusenter, så det er gode muligheter for vinsmaking. Av severdigheter kan vi nevne slottet "Saint Martin de Toques", som er fra 1000-tallet og ligger høyt på en bakketopp nær byen. Saint-Andre-de-Roquelongues nærmeste togstasjon ligger i Narbonne (ca. 20 km) og de nærmeste større flyplassene er i Montpellier (ca. 118 km) eller Toulouse (ca. 154 km). 

Carcassonne

Carcassonne er et kapittel for seg selv, og absolutt verdt et besøk. Elva Aude deler byen i to, og den mest spektakulære av de to bydelene er middelalderfestningen Cité de Carcassonne, som forståelig nok er å finne på UNESCOs liste over verneverdig verdenskulturarv. Byen er omkranset av en dobbel ringmur og er restaurert så bra at du virkelig kan forestille deg bylivet som en gang utfoldet seg her. Restauranter og butikker er holdt i samme stil, og hele sommeren gjennom arrangeres det forskjellige begivenheter med skuespillere som levendegjør fordums byliv rundt omkring i byen. 

Laudun

Vinbyen Laudun befinner seg mellom de to kulturperlene Avignon og Orange, men på andre siden av Rhône-elva, og dermed i regionen Languedoc. Her bor det rundt 6000 innbyggere, så byen byr på alt det praktiske i form av innkjøpsmuligheter, restauranter og barer. Byen er også et glimrende utgangspunkt for å utforske Languedocs gode og sterke viner, det deilige kjøkkenet og den enestående naturen. 

Kommunen Laudun strekker seg helt til Rhônen og er lappet sammen med forskjellige typer landskap, mens sentrumet ligger på en liten høyde og nyter derfor utsikten over de mange vinmarkene nedenfor. La oss også kjapt legge til at du her befinner deg kun 25 km fra Chateauneuf-du-Pape ...

Laudun er en rolig, liten by som ikke byr på de store, minneverdige opplevelsene som så mange andre byer i området. Men du kan fortsatt se de spor etter de romerske røttene i byen, samt festningsmurene fra middelalderen og den gotiske kirken fra 1300-tallet. 

Innenfor en 50 km-radius finner du: 

 • Nîmes, med dens romerske arena og verdens best bevarte romerske bygning "La Maison Carrée", samt en ubeskrivelig behagelig og avslappet stemning.
 • Avignon, som er så full av historiske minnesmerker at den bør virkelig besøkes. En gang setet for pavene, nå trygt plassert på UNESCOs verdensarvliste og en overraskende autentisk og tilbakelent by, så lenge du beveger deg litt bort fra de sentrale "turistveiene". 
 • Orange, som i tillegg til å være en søt, liten by også har et av de mest imponerende, romerske teatrene i verden. Det er en stor opplevelse å se det hvis du er litt historieinteressert. 

I Laudun finner du flere restauranter og barer, samt to mindre supermarkeder. I sommerperiodene er det marked hver søndag her, og det er ofte underholdning på det sentrale torget i juli og august.

La Grande-Motte

La Grande-Motte ligger rent administrativt i regionen Languedoc-Roussillon, helt på grensen til Provence og Rhône-elvas delta La Camargue. Byen er forholdsvis ny, da den vokste frem på 1960- og 70-tallet som en ferieby. Byen har i dag ca. 8400 innbyggere. Det er en ekte ferie- og badeby med en flott lystbåthavn. 

La Grande-Motte byr også på et par golfbaner, en marina, flere restauranter, dagligvarehandler og et par supermarkeder som minner litt om Coop Mega. Om sommeren er byen hovedsakelig en badeby, da den ligger ved kysten og har tre hektar med innbydende sandstrender ca. en halv kilometer fra byens sentrum. 

Le Grau-du-Roi 

Den lille byen Le Grau-du-Roi har ca. 8000 innbyggere og grenser opp til regionen Provence og Rhône-elvas delta La Camargue, men rent administrativt ligger den i regionen Languedoc-Roussillon. Byen ligger ved kysten, omringet av vann med Middelhavet i sør, elva Le Petit Rhône i øst, og elva Le Vidourle i både nord og vest. Med den lekre beliggenheten, sine 18 km med fine sandstrender og utsikt mot Middelhavets åpne horisont snakker vi en ekte perle av en by. 

Frem til 1920-tallet var fiskeri det største sysselsettingen i Le Grau-du-Roi, men i dag leves det mest av turisme. Byens opprinnelse strekker seg tilbake til middelalderens korstog, hvor byen Aigues-Mortes, som ligger seks km nord for Le Grau-du-Roi, var en kongelig havn som var forbundet med havet via en utgravd kanal.

Le Grau-du-Roi lå ved munningen av denne kanalen, og i årenes løp vokste byen seg større og ble en selvstendig by i 1879. Byen levde av fiskeri og landbruk, men i 1909 forlenget man jernbanen mellom Nîmes og Aigues-Mortes, noe som medførte at badegjester kunne flokke til sandstrendene i Le Grau-du-Roi. Det har betydd at byen gradvis har vokst fra sine gamle sysselsettinger til å hovedsakelig leve av turismen. 

Portiragnes

Portiragnes ligger ved Middelhavet og er delt i to bydeler. Du har den gamle og sjarmerende middelalderbydelen, log den nyere bydelen, som er en badeby helt ute ved havet. Gamlebyen ligger på en bakketopp omgitt av vinmarker og ble opprinnelig oppført på 1100-tallet. Her finner du smale gater med små butikker. 

Det er ca. 4 km mellom den gamle og den nye bydelen. Den nye bydelen kalles også "Portiragnes Plage" og er en utpreget badeby med en lang, flott sandstrand, masse aktiviteter og flere butikker og restauranter. Portiragnes er delt av "Canal di Midi", er på UNESCOs verdensarvliste og har flere ganger blitt premiert for sin respekt for miljøet. 

For de naturglade byr området på en fauna og flora utenom det vanlige. På grunn av det milde klimaet tiltrekker de mange våtområdene seg flamingoer, hegrer og andre trekkfugler. Disse kan betraktes til fots eller på sykkel fra de mange stisystemene som bukter seg gjennom områdene.
Er du heldig kan du få et glimt av de berømte villhestene fra Carmaque, samt okser. Det er mulig å dra på organiserte turer rundt i naturområdet og virkelig få opplevd denne særpregede naturen. I Portiragnes kan du leie sykler for å trille rundt og utforske naturen. 

"Portiragnes Plage" har utviklet seg til en kjent og populær badeby opp gjennom årene. Til tross for populariteten er det strenge restriksjoner om at man ikke får oppføre ytterligere bebyggelse langs kysten. Derfor har det ikke blitt bygget mye langs kysten, og de bygningene som finnes har fått retningslinjer om å respektere den arkitektoniske byggestilen i området. Du finner mange campingplasser og små residenser som gjør stedet attraktivt for barnefamilier som .ønsker ferie i rolige og naturskjønne omgivelser. Den deilige, lange sandstranden er ideell for barn, da det er langgrunt et godt stykke ut i havet. Her kan du ta del i mange forskjellige former for vannsportaktiviteter og utfluktsmuligheter, som f.eks. båttur på "Canal du Midi". 

I de snirklende gatene i den gamle bydelen finner du flere restauranter, et bakeri, en slakter, en fiskebutikk og andre små håndverkbutikker. Det bor mer enn 3000 innbyggere i byen, og det hersker en deilig stemning her året rundt. Nærmeste store flyplass ligger i Montpellier ca. 60 km. unna, og nærmeste togstasjon ligger i Béziers, ca. 12 km unna. 

Russan

Russan er hovedbyen i kommunen Sainte Anastasie og ligger tett på bredden av elva  Gardon rett nord for Nîmes. Til tross for tittelen er ikke landsbyen spesielt stor. Men Russan er svært sjarmerende med et lite torg midt i landsbyen, hvor det bl.a. ligger en  Tabac med litt uteservering, en kjøpmann, et postkontor og en kirke, som ble oversvømmet i 2002 da elva gikk over sine bredder.

Kommunen Sainte Anastasie inkluderer byene Aubarne, Russan, Vic og Campagnac, og er på hele 4300 hektar. Her raste gullfeberen en god stund før man fant ut av utbyttet ikke oversteg kostnadene. Kommunen har kun ca. 1500 borgere som i dag har gitt opp gulldrømmen og heller ernærer seg ved å dyrke vin, korn, asparges og meloner. 

Naturen rundt Russan er svært fotogen og verdsatt for sine naturlige utfordringer. Ved elva Gardon, som er en sideelv til Rhône-elva, arrangereres f.eks. EM i klatring. Fra elva kan du gå på tur på eventyrlige stier som holdes godt vedlike. Elva har skåret seg gjennom et kalksteins-område og etterlatt en 10 km lang kløft. Lengre nede i elveløpet passerer den under den imponerende brua Pont du Gard, som du også kan gå på tur til. Området er rikt på turstier, men det kryr også av muligheter for å utforske landskapet på terrengsykler eller i kano langs elva. Det er også mulig å spille golf ved Nîmes. 

Byen har som sagt kun et svært grunnleggende utvalg av butikker, så har man bruk for større innkjøp er det best å ta turen til nærliggende byer som La Calmette, Montaren og Uzès, hvor du finner supermarkeder. I Uzès arrangeres det også ukentlige markeder både onsdager og lørdager.

Saint-Andre-de-Bueges

Her er det snakk om en ekte, liten landsby med ca. 50 innbyggere, omtrent 200 m.o.h. og rundt 112 km fra Toulouse. Landsbyen ligger i dalen ved elva Buèges mellom fjellene Seranne og Pic-Saint-Loup, og fremstår på alle måter rustikk og landlig. Området generelt byr på historiske byer, fascinerende grotter og eselridning i fjellene. 

Elvedalen karakteriseres av vakker, urørt natur som snor seg mellom klipperike og skogkledde fjell. For naturelskeren betyr det at du her finner gode turmuligheter og en stillhet som kun naturen kan skape. Landsbyen nyter en svært rolig livsrytme. De første butikkene finner du i byen Ganges ca. 13 km unna. Innenfor en radius på 14 km finner du de berømte grottene "Grotte des Demoiselles", som absolutt er verdt et besøk hvis du fascineres av geologiens magi når den har blitt bearbeidet av vann og tid. I tillegg er området preget av vakre, små landsbyer, hvorav den mest kjente og besøkte er den historiske middelalderlandsbyen Sanit-Guilhem-le-Desert, som ligger ca. 30 km fra Saint-Andre-de-Bueges.

Her får du altså et stille landsbyliv servert på sølvfat, men i tillegg byr området og omgivelsene også på flere utfluktsmål og forskjellige aktivitetstilbud, spesielt for besøkende som lar seg inspirere av naturen og dens mange muligheter: turgåing, terrengsykling, kanoturer, gokart-baner og esel-ridning i fjellene.

Saint-Gilles 

Saint-Gilles ligger tett på Camargue, Rhône-elvas delta, på grensen mellom Provence og Languedoc-Roussillon. Saint-Gilles ligger mellom byene Arles og Nîmes. Byen er omringet av kanaler og ble i gamle dager brukt som havn for kjøpmenn, pilegrimer og korsfarere. I tillegg til kanalene er byen omkranset av bakker med vinmarker og heier i nord, samt elva Petit-Rhône, myrer, innsjøer og dammer sør i Camargue-området. Byen har ca. 14 000 innbyggere, og byr på både restauranter og dagligvarehandler. 

Uzès

25 km nord-øst for Nîmes ligger byen Uzès med sine ca. 8500 innbyggere og et lengre religiøst oppgjør i bagasjen. I dag er det en severdig og svært sjarmerende by med et populært og bra lørdagsmarked. 

Uzès var en del mer tolerant og sivilisert en Nord-Frankrike på 400-tallet. Derfor flyktet en del jøder til byen der de kunne føle seg trygge under biskopens aksept. Dette ble det klaget over til Kong Childebert I, som tvang biskopen til å endre holdning overfor jødene. De fikk valget mellom å konvertere til kristendommen eller å forlate byen. De som mottok en kristen dåp konverterte tilbake til jødedommen etter biskopens død i 581. på 1400-tallet huset byen fremdeles et lite samfunn av lærde jøder, men byen var samtidig i ferd med å bygge opp en prominent tekstilindustri, som generelt var kontrollert av protestanter – også i Uzès.

Under de franske religionskrigene som herjet i Languedoc-regionen på 1500-tallet, ble det sammenstøt mellom katolikker og protestanter i Uzès, og flere av byens kirker ble plyndret og nedbrent av sinte protestanter. Det protestantiske samfunnet var det femte største i Frankrike på dette tidspunktet. Det ble igjen utstedt et markant krav; enten måtte protestantene konvertere til katolisismen eller utvandre. Grunnet sykdommer hos silkeormene gikk tekstilproduksjonen ned, og i dag er den ledende sysselsetting i byen innen keramikk, kunsthåndverk og lakrisproduksjon under navnet Haribo. 

På grunn av de franske religionskrigene, som har skapt en del sammenstøt opp gjennom byens historie, ser man kun to kirker i Uzès i dag. Til gjengjeld kan du se prektige levninger etter den lange og fornemme biskoptradisjonen i byen, for ikke å glemme at tekstilindustriens tilstedeværelse er grunnen til den rike arkitekturen i byens gamle sentrum. 

Byens katedral ble ødelagt for andre gang under de franske religionskrigene, og gjenoppbygget på 1600-tallet. Den ble herjet nok en gang under den franske revolusjonen. Det rundet tårnet Tour Fenestrelle (vindustårnet med et par vinduer) fra 1000-tallet er byens absolutt mest kjente ikon. 

Midt i Uzès kan du oppleve et stort marked hver lørdag morgen frem til kl.13. Markedet er svært populært i området da de ikke kun selger matvarer av høy kvalitet, men også tekstiler, leketøy i tre og verdige suvenirer i form av lokale produkter og kunsthåndverk. Da markedet sprer seg over størstedelen av byens sentrum, er det en opplagt måte å oppdage byen på samtidig som du får handlet.

Byen har flere gode restauranter, og du kan lett få hele dagen til å fly med å først gå på markedet og spasere rundt i byens gater, etterfulgt av en solid lunsj på en av byens restauranter, samtidig som du betrakter byens liv utfolde seg i gatene. Uzès har også marked om onsdagene, da områdets jordbrukere kommer inn til byen og selger avlingene sine. 

Uzès var opprinnelig en enorm vannressurs da den ligger ved kilden Eure. Man bygget til og med en romersk akvedukt her, som leverte vann til Nîmes 25 km unna. I dag er den mest berømte strekningen av akvedukten ved broen Pont du Gard, som byr på noen fantastiske og severdige bruer over elva Gardon.

Sernhac

Landsbyen Sernhac har ca. 1000 innbyggere og ligger få kilometer fra den kjente romerske akvedukten Pont du Gard. Pont du Gard er en av de store, franske turistseverdighetene i hjertet av Languedoc på grensen til Provence. Men ikke nok med det, landsbyen ligger også nær den vakre byen Nîmes, Avignon og til sjarmerende Uzès. 

Sernhac utgjør derfor en god base for utflukter til noen av de mest kjente attraksjonene i Frankrike. Selve landsbyen har en lang historie bak seg, og var i romertiden bindeledd for vannet som ble ført til akvedukten Pont du Gard, noe du fremdeles kan se et par historiske spor etter rundt om i byen. Selve landsbyen Sernhac byr ikke på det største handelslivet, men du finner noen få butikker her, og i nabobyen Remoulins (ca. 5 km unna) finner du et større utvalg. Du finner mange restauranter i regionen, og du må nok ut av landsbyen for å nyte godt av det brede utvalget. 

Det er lett å komme seg til Sernhac fra den nærliggende motorveien Languedocienne, da nærmeste avkjørsel ligger ved Remoulins ca. 5 km unna. Det er dermed også lett å komme seg videre herfra på dager du vil utforske resten av regionen. 

Slik bestiller du en reise til Languedoc-Roussillon

Du kan reise til Languedoc-Roussillon med Escapeaway fra flyplassene i Oslo/Gardermoen, Oslo/Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø – enten direkte eller med en mellomlanding underveis. Vi gir deg flybilletter med rutefly til nettets beste priser, syr det sammen med våre utvalgte hoteller i Frankrike, med mulighet for å supplere med en leiebil – alt i én pakkereise sikret av reisegaranti.

Reisemål i Languedoc-Roussillon

 • Carcassonne
  2 hoteller
  Middelalderbyen Carcassonne emmer av eventyr med sine høye bymurer, tårn og spir. Her får du lett god tid på å gå på eventyr i byens gamle smale gater, hvor det ligger tallrike interessante museer, gode resturanter og spennende butikker.
 • Montpellier
  1 hotell
  Montpellier er med omtrent en kvart million innbyggere en storby. Men den føles likevel svært oversiktlig og enkel å navigere takket være trikkene. Denne hyggelige universitetsbyen rommer et hav av severdigheter, shoppingmuligheter og et rikt ... restaurantliv. Les mer
 • Tavel
  1 hotell
  Denne vakre, lille middelalderlandsbyen er berømt for sin rosévin, som du får rikelig med muligheter til å prøve ut. Dersom du reiser til Tavel, er det også et godt valg å bruke ferien på å utforske resten av Rhônedalen med dalens sjarmerende ... vingårder og idylliske middelalderbyer. Les mer
 • Omdreiningspunktet for Alenya er vinproduksjonen, og setter du pris på de gastronomiske opplevelsene på dine reiser vil du ikke bli skuffet. Den lille byen er også en god base for utflukter til resten av Languedoc-Roussillion.
 • Selve Aubarne er neppe nevnt i noen reiseguide, men den søvnige, lille landsbyen ligger til gjengjeld omgitt av et vakkert landskap som du blant annet kan utforske på vandreturer. Det er også kun få kilometer til andre hyggelige byer i området.

Populære hoteller i Languedoc-Roussillon

Frankrike, Sør-Frankrike, Languedoc-Roussillon, Ille-sur-Tet
 • Nærmeste flyplass: 131 km
 • Avstand til havet: ca. 30 km
 • Svømmebasseng
Frankrike, Sør-Frankrike, Languedoc-Roussillon, Bellegarde
 • Nærmeste flyplass: 97 km
 • Avstand til havet: ca. 50 km
 • Svømmebasseng
Frankrike, Sør-Frankrike, Languedoc-Roussillon, Thuir
 • Nærmeste flyplass: 121 km
 • Avstand til havet: ca. 32 km
 • Svømmebasseng