Reiser til Beziers

Beziers er spesielt kjent som sentrum for vinproduksjonen i den sør-franske Languedoc-provinsen som i dag er en del av Occitanie-regionen. Byen er omgitt av vinmarker og gårder hvor mange av eierne med glede gir deg en omvisning og en smaksprøve. Men Beziers har ikke bare god vin - byens fem dager lange tyrefektingfestival Feria de Bèziers tiltrekker seg nemlig tusenvis av besøkende i august hvert år. 

Vinby med dramatisk historie

Beziers som ligger rundt en times kjøring fra Montpellier er, sammenlignet med denne livlige universitetsbyen, relativt fredelig. Det er heller ikke så mange turister som på en reise til det sørlige Frankrike finner veien til Beziers. Denne lille perlen har ellers mye å by på som f.eks. historie. Det er her blitt gjort funn fra steinalderen, men det var kelterne som først etablerte byen. Romerne toget så inn og gjorde byen i 36 f.v.t. til en av deres kolonier under navnet Colonia Julia Baeterrae Septimanorum. Byen ligger på handelsveien Via Domitia, som på den tiden koblet Italia med Den iberiske halvøy. Byens gode vin fant også veien til Roma. 

Når du i dag spaserer rundt i den gamle bykjernens smale, brosteinbelagte gater eller sitter på en av Beziers` mange hyggelige fortorgskafèer, da er det vanskelig å forestille seg at byen ikke alltid har åndet en fred og ro. Men i tidens løp har byen vært utsatt for dramatiske begivenheter. Den mest blodige av de alle var en massakre av byens innbyggere i begynnelsen av det 13. århundre. På den tiden var byen en borg for katarerne som var en kristen sekt som betraktet den materielle verden som ond og ugudelig. Deres asketiske livsførelse og ikke minst den stigende populariteten av deres form for kristendom var en torne i siden på den romersk-katolske kirken som derfor innledet et korstog for å utrydde dem. Da den katolske korsfarer hæren i sin nådeløse forfølgelse av katharerne nådde Beziers, forlanget de at alle katarerne skulle bli utlevert. Dette ble nektet. Da ble den pavelige hærføreren Arnaud Amalric spurt av sine menn hvordan man kunne skille kathar fra katolikk. Svaret hans var som følger: Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius (Drep de alle. Herren kjenner sine egne). Dette førte så til at  byen ble inntatt og tusenvis av dens innbyggere drept. Massakren var den første av mange korstog som i årene fremover skulle systematisk utrydde troen fra det sørlige Frankrike. 

Severdigheter og utfluktsmål 

Selv uten å kjenne til byens dramatiske fortid vil du ikke være i tvil om at du befinner deg i en by med dype historiske røtter. Den mest iøyefallende severdigheten i Beziers er den høyt beliggende Cathédrale St-Nazaire som ble bygget i det 13. århundre. Oppe fra katedralen er det en fantastisk utsikt ut over de omkringliggende vinmarkene, elvedalene og Massif Central mot nord. Fra katedralen kan du også beundre den vakre Pont Vieux. Broen over Orb-elven som ble bygget i det 12. århundre brukes fremdeles av fotgjengere. Gjennom Beziers renner også Canal du Midi som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Denne kanalen fra det 17. århundre som forbinder Toulouse med Middelhavet, kan du utforske på seilturer som i langsomt tempo fører deg gjennom noen av regionens mange stemningsfulle landsbyer. 

En reise til Beziers gir deg i det hele tatt et godt utgangspunkt for en opplevelsesrik ferie i Sør-Frankrike. Her har du både de tallrike middelalderlandsbyene i innlandet og middelhavskystens strender innenfor rekkevidde. Det er også togforbindelser til byer som Marseille, Toulouse, Lyon og Narbonne. 

Reiser til Frankrike

Les mer om Frankrike og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Frankrike her

Hoteller i Beziers