Reiser til Normandie

Normandie har fått navnet sitt etter normannerne, altså de danske og norske vikingene og deres invasjon i 911. Regionen strekker seg over en 600 km lang kyst i Frankrikes nordvestlige hjørne ut mot Den Engelske Kanal og Atlanterhavet. Normandie ligger i den nordlige delen av Frankrike, langs Den Engelske Kanalen, Picardy mot øst og Bretagne mot vest. Normandie har ca. 3,2 millioner innbyggere og et areal på ca. 30 000 km² (det er omtrent det samme som Vestland fylke).

Den består av to regioner, Haute-Normandie med hovedbyen Rouen og Basse-Normandie med hovedbyen Caen. Begge byer har en historisk byr bykjerne, som bærer preg av Normandies lange historie. Caen ble bombet i juni 1944, men en del av den vakre arkitekturen er bevart. 

Blant de mange som reiser til denne delen av Frankrike er D-dagen og historien omkring denne ett av de helt store trekkplastrene. På D-dagen, den 6. juni 1944, gikk de allierte i land i Normandie og det førte blant annet til befrielsen av Paris og Le Havre. Normandie byr også på storslått natur og monumenter, som har vært modell for noen av impresjonistenes malerier: Klippen i Étretat, katedralen i Rouen og for ikke å glemme Monets hage i Giverny. 

Regionens navn stammer fra vikingtiden, fra det 9. århundret, og det er offisielt delt opp i to deler – "Haute" og "Basse Normandie" (høy og lav).

Reisemål i Normandie

 • Deauville
  5 hoteller
  Deauville er nordkystens svar på Cannes og Monte Carlo. Det er ikke for mye å betegne byen som kronjuvelen på La Côte Fleurie (Blomsterkysten) i Normandie. Her har jetsetterne boltret seg siden slutten av 1800-tallet med alskens fornøyelser.
 • Honfleur
  4 hoteller
  Honfleur har Normandies flotteste og hyggeligste havnefront. Her kryr det av spennende spisesteder i de gamle, smale bygningene. Men selv om havnen i dag domineres av lystbåter fra nær og fjern, kan du fremdeles se fiskebåtene hale i land dagens fangst.
 • Bayeux
  1 hotell
  Bayeux i Normandie er historisk kjent for å ha vært utgangspunktet for to invasjoner over den engelske kanal. I dag kommer mange til byen for å se en av verdens mest berømte tegneserier, Bayeux-tapetet, som nettopp beskriver slaget ved Hastings i 1066.
 • Klippeøya Mont-Saint-Michel er en av de mest kjente attraksjonene i Normandie. Klosterkirken øverst oppe er å finne på UNESCOs verdensarvliste, men de smale gatene nedenfor klosteret på den bratte, lille øya er minst en like stor opplevelse å utforske.

Populære hoteller i Normandie

Frankrike, Normandie, Bayeux
9,2
Fantastisk
494 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 28 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.3 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Frankrike, Normandie, Deauville
8,6
Meget bra
1024 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 7 km
 • Nærmeste strand: ca. 350 m
 • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Normandie, Honfleur
9,1
Fantastisk
847 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 8 km
 • Nærmeste strand: ca. 950 m
 • Internettilgang / WiFi

Inspirasjon og fakta

Størstedelen av regionen har sin levevei i landbruket og der blir det produsert melk, smør, ost, epler, korn osv. En av regionens spesialiteter er osten Camembert, som er en kjent fransk dessertorst og kan nytes med et godt stykke brød. Utover ost er regionen også kjent for kysten, grønne enger og cider. Det høyeste punktet i Normandie er 417 m  og er kalt Signal d’Écouves, så man kan godt si at denne regionen er noe flatere enn mange andre regioner i Frankrike.

Historie

Normandie har gjennom sin 1100 år lange historie vært slagmark for noen av datidens store kriger: Hundreårskrigen, religionskrigene og 2. verdenskrig, så denne regionen er rik både på historie og kultur.

Dette ses tydelig på antallet slott, klostre, kirker, katedraler, museer og monumenter som er spredt rundt over hele Normandie. Det mest kjente må være Le Mont Saint-Michel rett ved grensen til Bretagne. Le Mont Saint-Michel er en klippeøy med et gotisk benediktinerkloster på toppen. Klosteret har sin opprinnelse helt tilbake fra år 709 og har hatt flere funksjoner opp gjennom historien. Det fungerte blant annet som fengsel under den franske revolusjon. Under 2. verdenskrig utspilte kyststrekningen i Normandie en viktig rolle i befrielsen av Europa. 

D-dag

Hvis man drar til Normandie, er det vanskelig å ikke bli minnet på D-dagen, særlig hvis man besøker strendene Sword, Juno, Gold, Omaha og Utah Beach, hvor det fremdeles er mange bunkere fra 2. verdenskrig. Er man interessert i historien om 2. verdenskrig og D-dag, kan man besøke noen av de mange minnesmuseene, slik som Mémorial Pégasus, Musée du Débarquement og invasionsmuseet i Arromanches. Noe av det mest bevegende man kan se her, er dog de engelske, amerikanske og tyske kirkegårdene, hvor det er over 110 000 soldatgraver. D-dag er det mest berømte historiske øyeblikket for Normandie, som skjedde den 6. juni 1944, da nesten 3 millioner allierte tropper krysset den engelske kanal, inn til nazi-besatte Frankrike.

Normandie var en del av den tysk-okkuperte delen av Frankrike. "Kanaløyene" var okkupert av tyske tropper mellom 30. juni 1940 og 9. mai 1945. Under 2. verdenskrig koordinerte de allierte en massiv oppbygging av tropper og forsyninger som skulle støtte en storstilt invasjoner av Normandie, også kalt D-Dag.

Natur

Er man glad i naturen, er Normandie et ekte natur-område. Her er det naturparker som skal beskytte natur- og kulturarven i Normandie: Le Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine byr på myrlandskap, skoger, klostre, kunsthåndverk og slott. Le Parc Régional du Perche består av vakkert bakkelandskap med sjøer, elven, skogen og landbruksområder som dyrkes av et dynamisk og blandet jordbruk. Dessuten er den rekke kuer, esler og hester her. Endelig så er det Le Parc Naturel Régional de Normandie-Maine som byr på naturområder med lyng, myrer og kalkberg. 

Er man glad i dyr, kan man besøke Le Parc Zoologique CERZA i Calvados, som minner om danske Knuthenborg Safaripark. Det er også de mer tradisjonelle zoologiske hagene som Le Parc Zoologique de Champrépus i La Manche eller Le Parc Zoologique de Jurques utenfor Caen. I Cherbourg kan man besøke det store akvariet La Cité de la Mer.

Aktiv ferie

Vil man gjerne ut og røre på kroppen mens man er på ferie i Normandie, er regionen helt perfekt til sykling og fotturer på grunn av det duvende bakkelandskapet og mange flate kyststrekninger. Liker man sport på vannet bedre, er det mange seilsportaktiviteter og surfing her. I regionen er det 36 golfbaner, hvorav 12 golfbaner ligger med den skjønneste utsikten ut mot havet. Sportsfiske er det også mye av, da det er 600 km kystlinje i tillegg til kanaler, elver og sjøer.

Været i Normandie minner om det nordiske, men det er litt varmere her. Hovedsakelig er det milde vintre og svale somre. Men været kan være veldig skiftende – solskinnsvær kan raskt bli avløst av regnskyer med en forfriskende byge.

Strender

Langs kysten blir man helt bergtatt av den flotte rå naturen og de hyggelige små fiskerihavnene som Fécamp, som er en autentisk fiskerby som også byr på flotte herskapshus, klostre og museer. 

Byen Honfleur beskrives av franskmenn som en søt og annerledes fiskerihavn i Normandie, og var blant annet ett av både Victor Hugo og Charles Baudelaires yndlingssteder. Saint-Vaast-La Hougue er en viktig fiskerihavn med en lang historie. Man kan også besøke den store viktige havnen i Le Havre, som er Frankrikes nest største havn og den femte største i Europa. Til slutt vil vi nevne Cherbourg, som utmerker seg med å ha den største kunstige anlagte bukten i verden og dessuten var kulisse til Cathrine Deneuves gjennombruddsfilm Les Parapluies de Cherbourg.

Normandie er kjent for sin rå kyststrekning, men kan også finne badebyer, slik som Dieppe, som utover å være den mest aktive havnen i Normandie, også er den badestranden som ligger nærmest Paris. Étretat er mest kjent for sin storslåtte klippe, som er portrettert av Monet, men her kan man også bade. Deauville har en 2 km lang strand med fin sand. Byen har nærmest blitt en forstad til Paris, hvor man blant annet kan ta seg en tur på kasino. I Cabourg ble det laget en badestrand i det 19. århundret. Opp gjennom det 20. århundre, har den fått en dekadent sjarme. 

Maten og vinen

Når man nå har tatt veien innom Normandie, bør man ikke glemme at det er en rekke spesialiteter her som kan tilfredsstille enhver gourmant. 

Her kan man spise seg mett med havets godsaker samt nyte landbruksprodukter som ost, smør, eple, kirsebær, grønnsaker og en del kjøttprodukter som lam, skinke, rilettes, forskjellige pølser og charcuteri. Er man modig, kan man prøve en lokal rett som innvoller... Camembert er muligens den mest kjente osten, men det produseres faktisk omkring 30 forskjellige oster i Normandie. Fra havet kan man nyte godt av østers, reker, kammuslinger, hummer og blå muslinger. I departement Calvados lages den populære brennvinen med samme navn, og det er mulig å besøke flere destillerer. I tillegg produseres det cider i Calvados.

Byer i regionen Normandie

I Normandie kan man, i tillegg til havne- og fiskerbyer, besøke flere store og mindre byer som er preget av historiens sus. 

I tillegg til hovedbyene Caen og Rouen, er det Bayeux, som er kjent for Bayeux-teppet, middelalderbyene Alençon, Falaise og Saint-Lô samt byen Villedieu-les-Poêles, som er kjent for kobber-produksjonen sin. I Villedieu-les-Poêles finner man kobberverksteder, klokkestøperier, et tinn-museum, et museum for møbler fra Mormandie samt store håndverksmuser. 

Caen

Hovedbyen i Calvados og Basse-Normandie er kjent fo rsine mange historiske bygninger fra tiden omkring Wilhelm Erobreren, som også er begravd her. 80 prosent av byen ble ødelagt under 2.  verdenskrig og en massiv gjenoppbygging har skapt Caen, slik det er i dag. Universitetsbyen Caen er full av liv og i det hyggelige Vaugueux-kvarteret er det mange spisesteder og caféer blant bindingsverkshusene opp mot Wilhelm Erobrerens borg, som er en av de største middelalderborgene i Europa. Inne på borgområdet finner du Musée des Beaux Arts, med samlinger som inviterer til en god tur gjennom kunsthistorien. Her er det verker fra kystlivet til Monet, Courbet og Jongkind, men også fra gamle mestre som Pieter Brueghel, Véronèse og Poussin. I Caen finnes det også et stort fredsmuseum fra landgangen i juni 1944.

Caens to klostre, som er viet til henholdsvis kvinner og menn, stammer fra Wilhelm Erobrerens tid og står som imponerende byggverk med levninger fra sen vikingtid, middelalderen, romansk stil og gotikken. I dag huser klostrene henholdsvis regionsrådet for Basse Normandie og byens rådhus. Kirkene her er det absolutt en opplevelse å besøke. 

Fra Caen er det opplagt å dra på utflukt til kysten. Enten for å besøke de selebre badebyene eller de mange forskjellige landgangsstedene fra 2. verdenskrig. Langs kysten finner man også atskillige spisesteder som byr på lekre retter tilberedt av fersk fisk fra havet. Man kan også dra sørover og oppleve det særpregede og vakre landskapet i naturområdet kalt Normandies Sveits,  Suisse Normande, hvor navnet da spiller på det kuperte klippeterrenget.

Port-en-Bessin-Huppain

Dette lille fiskerleiet med litt over 2000 innbyggere ligger i departementet Calvados (skål!) i regionen Basse-Normandie, nærmere bestemt 9 km fra Bayeux som alle bør besøke for å se det enestående teppet. 

Når vi nå snakker om Bayeuxtapetet, så var Port-en-Bessin-Huppain i middelalderen ett av de stedene hvor Vilhelm Erobreren fikk bygget skipene til invasjonen av England. Under andre verdenskrig gjentok historien seg, med motsatte fortegn, da byen en viktig betydning under de alliertes invasjon i forbindelse med D-dagen. 

Denne begivenheten har etterlatt seg spor i byen i form av en stor krigskirkegård for falne amerikanere. Den ligner alle de andre kirkegårdene fra denne tiden på sitt anonyme og uniformerte vis. Mer personlig pregede severdigheter er tårnet La Torre Vauban fra slutten av 1600-tallet, som ble oppført som en forholdsregel mot engelske invasjoner fra 1200-tallet i nabobyen Villiers-sur-Port.

Houlgate

Den hyggelige lille badebyen Houlgate ligger på Côte Fleurie(Blomsterkysten), vakkert omkranset av grønne bakker, ca. 210 km. nordvest for Paris. Byen har et fint historisk sentrum, deilige sandstrender og en liten fiskerhavn. Den ligger på Côte Fleurie, som er den kyststrekningen som skiller Pays d'Auge fra Den Engelske Kanal. 

Houlgate har fin 1800-talls arkitektur, restauranter og butikker. Hele året rundt er byen i live, og altså ikke bare i sommermånedene. I jule er det jazzfestival hvert år og i oktober er det filmfestival, bare for å nevne noen av de begivenhetene som lokale foreninger står bak. Om sommeren sprudler byen av liv, og her er det en del aktiviteter, både for barn og voksne. Det er barneklubb på stranden, svømme- og surferkurs, sykkelutleie og mye mer. 

Fécamp

Fécamp ligger ved kysten, på nordsiden av Le Havre, og er en hyggelig by med omtrent 20 000 innbyggere. Byen har en rik historie og blant annet har hertugene av Normandie bodd her. Ovenfor ruinerne av slottet til hertugene ligger det store klosterkomplekset Abbaye de la Trinité. Klosterkirken er bygget i tidlig gotisk stil og er et imponerende arkitektonisk byggverk, og den er virkelig verdi et besøk. 

Fécamp er også stedet hvor den verdensberømte likøren Bénédictine stammer fra. I det store og imponerende palasset kan man besøke produksjonsområdet med de gamle destillasjonsapparatene og i tillegg huser palasset en eksepsjonell kunstsamling med verker av blant annet Warhol og Dali. 

Étretat

Étretat er mest kjent for de hvite klippene og sammen med strendene er de et internasjonalt turistmål. Byen er mest av alt en badeby og i den sjarmerende byen med de karakteristiske normanniske bindingsverkshusene finner man mange spisesteder og caféer. De tidlige impressionistene ble sammen med forfattere betatt av kysten med de naturlige formasjonene som nålen og de tre naturlige buene. Claude Monet bodde i Étretat fra 1883 til 1889, og her medvirket elementene og den spektakulære naturen til at han malte de store landskapsmaleriene. 

Byen er mest av alt en badeby og i den sjarmerende byen med de karakteristiske normanniske bindingsverkshusene finner man mange spisesteder og caféer. 

Colleville-sur-Mer

Byen er liten, men kirkegården er kjempestor. Den største amerikanske krigskirkegården på kysten ligger her, med direkte utsikt til Omaha Beach. Med sine 170 innbyggere kan man godt betegne Colleville-sur-Mer som en liten by, uten at man tar munnen for full. På grunn av den beskjedne størrelsen byr ikke byen på så mye annet enn en snack bar og et museum om amerikanernes landgang i Colleville-sur-Mer.

Under D-dagen den 6. juni 1944 ble stranden utenfor byen, kjent som Omaha Beach, stedet hvor brohodet ble etablert. Allerede den 8. juni 1944 ble den amerikanske krigskirkegåden grunnlagt. I dag er det nettopp den kirkegårdenen som er hovedårsaken til at Colleville-sur-Mer er verdensberømt. Stedet er absolutt verdt en reise for alle og enhver med bare en smule historisk interesse.

Cabourg

En av perlene på blomsterkysten ved Normandie er Cabourg. Om sommeren har byen ti ganger så mange innbyggerne som om vinteren, og byen er berømt for sine brede strender og de mange vakre bygningene. Om sommeren vokser Cabourg fra 4 000 til 40 000 innbyggere. Den fasjonable lille badebyen, med de brede sandstrendene, lever i stor grad av sommergjester fra nær og fjern. Byen ligger ved blomsterkysten, og er belønnet med fire blomster. 

Cabourg har tjent som modell for den imaginære badebyen Balbec, som har en sentral rolle i Marcel Prousts hovedverk, På sporet av den tapte tiden . Proust selv bodde i Cabour hver sommer, på Grand Hotel, fra 1907 til 1914. Mange av byens vakre bygninger er oppført i Belle Epoque-stil, med kasinoet og Le Grand Hotel som de fremste representantene. Nærmeste litt større by er Caen, som ligger en god halvtimes kjøring mot sørvest. Le Havre kan man nå på en times tid i motsatt retning. 

La havre

Le Havre ligger i det nordvestlige Frankrike, ut mot kysten. Det er Normandies største by i forhold til innbyggertall og den nest største byen regnet etter arealet – kun forbigått av Rouen. Byen har en meget bred sandstrand som ligger vest for byens sentrum, og har også en viktig havn, som er Frankrikes nest største etter Marseille.

I 2005 ble Le Havres sentrum tatt opp på UNESCOs liste over verdens kulturarv, på grunn av den innovative måten man har utnyttet betongens potensiale. Byens sentrum består av 133 hektar som ble ødelagt under 2. verdenskrig og ble bygget opp igjen i årene etter krigen av arkitekten Auguste Perret. Ifølge UNESCO representerer Le Havre et eksepsjonelt eksempel på etterkrigstidens arkitektur og urbanisme. Men det er kun rådhuset og kirken Saint-Joseph som er tegnet av Auguste Perret selv, mens under resten av gjenoppbyggingen stod han for den arkitektoniske ledelsen. Et annet arkitektonisk spennende byggverk er Le Havres kulturhus Oscar Niemeyer, som er tegnet av samme arkitektonisk i 1982, som har fått økenavnet Vulkanen på grunn av dens form. 

Norte-Dame og Perrey er hovedsakelig boligområder, hvor Les Halles og Saint-François henholdsvis er forbeholdt butikker og restauranter. Nord og øst for byens sentrum ligger de gamle kvarterene som under bombinen under 2. verdenskrig. Arkitekturen her stammer fra slutten av det 19 århundre og starten av det 20. århundre. Sør for Le Havre ligger havneområdet og industrikvarteret.

Blant de innovative betongbygningene i Le Havre, finner man fremdeles et par historiske gamle bygninger. Deriblant bør man se klosteret Abbaye de Graville. Dets historiske opprinnelse går helt tilbake til slutten av det 12. århundre. Le Havres havn ble grunnlagt av François den 1., etter en erklæring i 1517 og i oktober 1518 kom de første skipene til byen. Deretter ble havnen utvidet år for år, og blir til den av den franske flåtens samlingssteder. Frem til Den Franske Revolusjonen i 1789 vokste havnen seg stor og ble Frankrikes nest største. 1. og 2. verdenskrig er er tøff for byen Le Havre. Mange soldater drar i krigen, og få av dem kommer hjem. Mellomkrigstiden markeres med en stopp i den økte demografien. Under 2. verdenskrig var Le Havre besatt av tyskerne og led under 132 bomberaid av de allierte og tyskerne ødela store deler av havnen.

Rouen

Rouen er den historiske hovedstaden i Normandie og er i dag regionshovedstaden i Haute-Normandie. I 1999 hadde Rouen ca. 500 000 innbyggere, mens i selve bykjernen bor det litt over 100 000 mennesker. Byen er kjent for sine middelalderbygninger, bindingsverkshus og ikke minst for sin store katedral, Notre Dame, som blant annet er kjent fra Monets 28 malerier av kirken i forskjellig dagslys.

Rouen ble utnevnt som Normandies hovedstad i 911, etter at vikingen Rollo fra Faxe på Sjælland hadde erobret Normandie. Før det hadde byen fått hard medfart av vikingenes inntog av Seinen som går gjennom Rouen og Paris. Seinen skulle dog senere vise seg å bli en styrke for byen, da det i starten av forrige årtusen ble utviklet en tekstilindustri i Rouen og regionen omkring.  Innbyggerne utviklet et navigeringsmonopol på Seinen mellom Rouen og Paris, og dermed kunne de eksportere vin og hvete til England. Dessuten importerte de ull fra England som de videresolgte som klær på markedene i Champagne. Under renessansen ble Rouen til et kunstnerisk arnested, takket være være erkebiskoper og finansfolks mesen. Kunstnere og arkitekter begynte å utsmykke bygninger, kirker og palasser. 

Under hundreårskrigen okkuperte Henrik den 5. Rouen i 1419. Det franske kongeriket trues voldsomt av det engelske og Frankrike iverksatte derfor en hær med Jeanne d'Arc i spissen, som skulle vinne tilbake Frankrike. I 1429 gikk hun dog mot Kong Karl 7. ønske og skapte sin egen hær. Hun ble anholdt og solgt til englenderne og i 1431 ble hun dømt for kjetteri. Rettssaken ble ført i Rouen, og den 30. mai 1430 ble hun brendt på bålet på byens plass, Place du Vieux-Marché. I dag er det reist et stort kors på det stedet man mener at bålet stod. På plassen har man dessuten bygget en kirke til minne om den voldsomme begivenheten, hvor utformingen av kirkens tak er inspirert av flammene.

I dag er Rouen en av de store universitetsbyene i Frankrike, noe som gir en helt spesiell stemning. Byen har dessuten bevart mange av sine historiske bygninger, og de er verdt et besøk når man er på ferie i Rouen. Blant annet kan man nevne de vakre kirkene Notre Dame, Saint-Ouen og Saint-Maclou, det imponerende uret med en mekanisme fra det 14. århundre, justispalasset og Jeanne d'Arc Tårnet, hvor Jeanne d'Arc satt fengslet under rettsaken i 1431. 
Ja, historiens sus er i den grad tilstede i Rouen og gamlebyen, selv om byen er langt mindre hektisk enn for eksempel Paris, er det også en rekke spennende butikker og gode restauranter her, slik man forventer på en storbyferie.

Kystbyen Mers-les-Bains

Kystbyen Mers-les-Bains ligger i den nord-franske regionen Picardie ut mot den engelske kanal. Byen ligger ved foten av en av Europas største kalkklipper rett ved elven Bresle, som naturlig avgrenser Pacardie med naboregionen Normandie, og har 1 km badestrand med småstein og en langgrunt sandstrand. Byen har nesten vokst sammen med nabobyene Eu og Le Tréport, og til sammen er disse søsterbyene kjent som les trois villes soeurs – altså de tre søsterbyene.

Opprinnelig var det en gammel fiskerby, som med tiden, og togets ankomst, vokste til en godt likt badeby på toglinjen mellom Paris og Treport. Hele parisiske familier tok den tre timer lange togturen for å nyte godt av havet og den friske luften. Mange av disse familiene endte med å kjøpe en tomt og bygge sommerboliger der oppe. Jules Verne kom hit i feriene sine, sammen med familien. Store deler av den eldre byen ble bygget den gangen, sist i det 19. århundre, hvor en badeferie ved havet hadde sin storhetstid i klassisk forstand med piknik-kurv og parasoller og de første modellene av badedrakten som ble vist frem. Og som et resultat av dette, finner man nå 300 villaer i byen, som i dag blir vedlikeholdt og restaurert etter alle kunstens regler og uten bruk av syndige moderne materialer som plast. Selve esplanaden vakker mosaikk med fargede husfasader med detaljer fra den sjarmerende arkitektoniske retningen Belle Époque – altså den skjønne tiden fra omkring år 1900.

Området er et fint sted for fotturer langs kystlinjen ved den vakre esplanaden og i retningen mot den berømte kalkklippen kan man berømte Art-deco kirken Saint Martin. Lengre opp finner man statuen Notre Dame de la Falaise, som troner 92 meter over byen og gir en utrolig utsikt til landskapet og havet nedenfor, noe den har gjort siden 1878. 

Mandag morgen finner man et marked i byen, hvor det handles mat og andre varer. Torsdag morgen er det også et marked i byen, men primært matvarer. Havet utenfor byen er dessuten en foretrukken bølge for windsurfere.

Reiser til Frankrike

Les mer om Frankrike og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Frankrike her