Reiser til Provence og Côte d'Azur

Eksklusive badebyer langs Den franske riviera, idylliske fjellandsbyer som tatt ut av eventyrboka, lavendelduft, rosévin, flamingoer og hvite hester – ikke rart at Provence og Cote d’Azur er et fantastisk sted å feriere. 

Velkommen til Frankrike med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til Frankrike der du bor på håndplukkede hoteller eller i feriehus. 

Provence Alpes Cote d’Azur regionen dekker det sydøstlige hjørnet av Frankrike. Det er kanskje den mest besøkte og elskede regionen i Frankrike, og også det området som  tilbyr større mangfoldighet enn noe annet sted i landet.

Provence dekker halvdelen av Frankrikes middelhavskyst fra Rhônedalen i vest til Monaco og Italia i øst. Det nordligste Provence grenser opp til de franske alper. Det er dermed et meget variert område, som likevel har en del trekk til felles.

Provence er også et av Frankrikes fineste områder, med landskap som skifter fra høye fjellregioner, en vakker og ofte dramatisk kystlinje med mange berømte feriesteder og masser av attraktive middelalderbyer i klynger blant vingårdene, lavendelmarkene og olivenlundene i det solfylte landskapet. Provence er stort og fortjener oppmerksomhet i geografisk avmålte doser fra feriereisende. I stedet for å prøve å rekke over alt på én gang, anbefaler vi at du velger deg ut et mindre område å gå i dybden på.

Natur

Naturen i Provence er utrolig variert. I øst mot Italia har du fjellene, og i deltaet omkring Camargue, hvor flere elver munner ut, finner du flamingoene, oksene og de ville hestene. 

Høylandet bak kysten, Garriguen, kan vel best oversettes som en form for barskt og tørt heielandskap, som er rikt på lave vekster og et hav av blomster og krydderurter. 

Høye, elegante sypresser, furuer og knudrete oliventrær. Her er kastanjer, eiketrær og store pinjetrær med sine parasollkroner. Sydover langs kysten finner du grønne bakker, frodige sletter med fruktplantasjer og vakre krydderurter- og lavendelmarker. 

Endelig er det den berømte kyststrekningen med de mange strendene, som varierer i utrykk fra det fineste sand over store runde steiner (galettes) til rå klipper. Côte d’Azur har sine elegant byer, og i Middelhavet er det mange muligheter til å komme på oppdagelse i den forunderlige og vakre verdenen under havoverflaten.

Fjellene i Hautes-Alpes

Hautes-Alpes-området i Frankrike er den nordøstlige delen av Provence. Denne delen av Provence er fjellrik, med mange av storslåtte fjellandskap. Det er en helårsdestinasjon, som tiltrekker skiturister om vinteren og til vandreturer og sightseeing om sommeren.

Området gjenkjennes også som hjemsted for noen av de store fjelletappene i Tour de France. Deler av Ecrins Nationalpark ligger vest for Hautes-Alpes og den regionale Park de Queyras mot øst, begge med rikelige muligheter for å nyte livet utendørs, for eksempel vandreturer, paraglidning og klatring. Et helt spesielt naturskjønt høydepunkt i den regionale Park de Queyras er Col d’Izoard, sydøst for Briancon, med sitt tørre, nesten måneaktige klippelandskap.

Ut over det imponerende landskapet ligger også her forskjellige byer av interesse strødd rundt omkring, f.eks. den vakre landsbyen La Grave og den tradisjonelle fjellandsbyen ved Saint-Veran (2000 m over havet, en av de høyest beliggende byer i Europa). Serre-Poncon-sjøen er også et velkjent sted til avslapping i fjellene i den sydlige delen av området.

Om vinteren er det store skiområdet ved Serre Chevalier nær Briancon det stedet som vekker størst interesse – og her tilbys meget imponerende omgivelser for vinterferien, skjønt det også finnes utallige mellomstore og mindre feriesteder og landsbyer, som tilbyr skiløp i mindre målestokk.

Sølvminene i L’Argentiere-la-Bessee er også et besøk verdt om man er i det østlige område. Settes kursen mot syd, er det en stor Vauban-befestning, som nå er oppført som nasjonalt monument – se Place Forte de Mont-Dauphin – og i den sydøstlige delen av området er den store byen Gap og byen Embrun også et besøk verdt.

Strender

Langs hele den provencalske kysten med 300 årlige solskinnsdager ligger badestedene som perler på en snor. Celebre Saint-Tropez og Antibes mellom Cannes og Nice langs den franske rivieraen tiltrekker seg badegjester fra nær og fjern. 

Men det er også mulig å finne en stille, uberørt strand, hvor man kan nyte freden og roen til lyden av bølgenes skvulp. Flere steder består strendene av store flate steiner (Galettes), og sandstrender skal man lete litt etter. Dog er det ved byene ofte mulighet til å leie utstyr som parasoller og liggestoler. 

Maten og vinen

Det provencalske kjøkkenet er dominert av en overflod av friske råvarer og Middelhavet som leverandør av all verdens lekre retter. Mange internasjonalt kjente retter stammer herfra. Bouillabaisse, aioli, ratatouille, Brandade de Morue, Salade Nicoise og ikke minst Herbes de Provence er alle navn som kan få de fleste til å få vann i munne. Salt og ris fra Camargue, østers fra Middelhavet, olivenolje og et hav av oster, pølser og pateer er noe av det feriegjester setter stor pris på ved Provence.

Nord for Avignon starter Rhônedalens vindistrikter med den gamle romerske byen Orange som sentrum. Her finner man kjente distrikter som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras og Beaumes-de-Venise. Alle er de distrikter som lager noen av de kraftigste rødvinene i Frankrike, og det lages også spennende hvitviner i både tørre og søte utgaver. Det finnes verdensberømte kultprodusenter med flasker til tusenvis av kroner, men også en sann myriade av fantastisk vin til mer overkommelige priser.

Provence er ubestridt Frankrikes rosé-distrikt. Her produseres størstedelen av landets rosé-viner, og kvaliteten svinger fra det liflige og billige til noe av de ypperste og mest kostbare rosé-viner i verden. De røde vinene fra Bandol og Cassis ved kysten mellom Toulon og Marseille samt området mellom Avignon og Aix-en-Provence er vidt berømte for deres høye kvalitet og til tider meget rimelige priser. Her er noe for enhver feriegjest, uansett grad av nysgjerrighet eller budsjett. 

Endelig må man ikke glemme den franske nasjonalaperitif, Le Pastis, som stammer fra området omkring Marseille. De store merkene Pernod-Ricard og Pastis 51 dominerer, men flere små fabrikanter lager ganske interessante utgaver av den populære spiritus basert på fennikel, anis og et hav av krydderurter. Nytes med en skvett vann og en isterning på terrassen eller over et spill pétanque ved fortauskafeen fra kl. 17 og inntil man setter seg til bords.

Det er mange muligheter for å dra på ferie på landet i Provence. Det finnes vingårder, olivenprodusenter eller andre landbruk som tilbyr opphold for feriegjester. Det er flere utgaver av Route des Vins (Vinruter) i området, som viser vei til vindistriktene og et hav av produsenter som byr på omvisninger og smaksprøver. Mulighetene er mange.

På marked i Provence

Les marchés i Frankrike er oftest utendørsmarkeder, hvor man kan kjøpe ferske dagligvarer. Mange foretrekker å kjøpe kjøtt, fisk og andre varer her heller enn på supermarkedet. Markedene er fabelaktige, det er gratis underholdning, et godt sted å shoppe og betrakte mennesker. Sett deg på en av kafeene ved siden av markedsplassen og la morgenen gå.
Provence har kanskje Frankrikes beste markeder. 

De fleste markeder er detaljmarkeder, hvor man kan kjøpe grønnsaker, frukt, ost, kjøtt og fjærkre, pølser, krydder, kandisert frukt, nougat og blomster. Det større Marché Provençal tilbyr alt det ovennevnte, samt klær, sko, sengetøy, keramikk og mange andre brukbare og mindre brukbare provencalske nipsting.

Flere markeder i Provence

Aix-en-Provence. De forskjellige markedene er tilpasset den historiske byen, og er gode steder for å sitte og iaktta.

Carpentras er et av de største markedene og har eksistert siden 1155. Kjempestort, levende, fantastisk! Her finner du garantert det meste du trenger!

L’Isle sur la Sorgue – besøk dette søndagsmorgenmarkedet med over 300 antikvitetsboder og mange omreisende gjenbrukshandlende, som selger gamle antikviteter.

Nice byr på en fargerik vifte av markeder, fiskemarkedet, antikvarmarkedet, bøndenes marked og det mest kjente  av dem alle: Marché aux Fleurs – blomster- og grøntmarkedet.
Vaison la Romaine, et kjempemarked – et av de beste innenfor provencalsk nips.

Opplev Provence på en rundreise

En av de populære reiseformene i Provence er en rundreise. På en rundreise har du mulighet til å begi deg rundt i de mange forskjellige områdene og regionene i denne delen av Frankrike, og her er det mye å se og oppleve. Bestill en billig flybillett og leiebil, og velg mellom fine hoteller eller vingårder. Du behøver ikke bestille hoteller hjemmefra til hele reisen, men det er alltid en god idé å bestille hotell til de første par nettene, og spesielt hvis du reiser til Provence i høysesongen.

Byer i regionen

 • Marseille – Frankrikes nest største by sett i forhold til innbyggertall, og kjent for et rikt kulturliv 
 • Aix-en-Provence – en mindre by, som er en av Provences rikeste byer og berømt for sine mange fontener
 • Cannes – den årlige filmfestivalen er nok det de fleste forbinder med byen.
 • Nice - et populært reisemål på Den franske Riviera, kjent bl.a. for sin vakre strandpromenade
 • Saint-Tropez – spesielt kjent som ferieby for de rike og kjente, men har noe for alle.
 • Avignon – dra hit for å oppleve det store pavepalasset og gå en tur i de små hyggelige gatene med fortauskafeer og butikker
 • Menton - en helårsdestinasjon mellom hav og fjell med en rik fargepalett og autentiske franske smaker.

Den største byen er Marseille, hvor du som feriegjest kan få dagene til å gå med shopping, promenade på Cornichen, kafeer og restauranter. Men også den gamle havnen, katedralen Notre Dame de la Garde og forsvarsverket og fengselsøya Château d’If er steder som gjester i Marseille kan oppleve. Marseille var europeisk kulturhovedstad i 2013. 

Nice er den nest største byen i regionen, og utmerker seg med sine mange kunstmuseer for blant annet Marc Chagall og Henri Matisse og asiatisk kunst. Den gamle byen er en hyggelig labyrint med en masse små butikker, kafeer og restauranter. Nice har en vakker og lang promenade, hvor hoteller på rekke og rad tilbyr uteservering med utsikt over den asurblå kysten. 

Monaco og Monte Carlo ligger som et lite eksklusivt, naturlig amfiteater rundt om havnen med den ene imponerende yachten etter den andre. Her kan du kjøre på mange av de berømte strekningene som utgjør banen for det årlige Formel 1 Grand Prix: kasinoet, den lange tunnelen og langsiden langs havnen med svømmebassenget. Det hele preges av internasjonalt jetsetliv, og med kvadratmeterpriser på omkring 50.000 euro er det ikke enhver som har mulighet til å bo her.

Her finner du et utvalg av mindre kjente byer som er et besøk verdt på din reise til Provence:

Bras

Det tar under en time i bil å reise fra Marseille til Bras, og det er enorm forskjell på storbyen og landsbyen!  Bras ligger vakkert i det provencalske landskapet mellom bakker og skoger, og det er gode muligheter for vandreturer av vidt forskjellig varighet, fra uforpliktende små spaserturer til et stykke på den velholdte og godt avmerkede store vandrestien GR 99, som går fra Toulon til Gole del Verdon (mange dages vandring).

Her finner du maleriske omgivelser, glimrende muligheter for vandring og annen fysisk utfoldelse samt det omfattende handletilbudet. I byen er det bare et par tusen innbyggere, en restaurant, et par barer, et minimarked og en slakter, men området rundt finner du mange produsenter av vin, honning og geitost. Det er mange vannløp som passerer gjennom landsbyen, og på grunn av de store nivåforskjellene blir et av dem til et lite vannfall på 10 meter.

Callian

Callian er en del av det området som kalles "Pays de Fayence", som består av syv små, historiske byer. Den største av disse byene er Fayence, som ligger ni km unna og har et vell av restauranter. Middelalderborgen i Callian, "Château de Callian" er fra det 15.-17. århundre og er i dag privat eie. Oppe fra borgen har du den mest fantastiske utsikten over dalen. Den eldste bygningen i byen er kirken " Chapelle Notre Dame des Roses", som kan dateres tilbake til det 10. århundre. Den berømte motekongen Christian Dior ligger begravet på byens kirkegård. 

Den pittoreske og sjarmerende lille byen Callian ligger på toppen av en grønn ås og omkranser byens middelalderslott. De antikke husene i byen ligger spredt rundt i de smale stredene, hvor man også finner et utvalg av butikker med lokale produkter, gallerier og restauranter. Nærheten til de kjente kystbyene som Cannes (ca. 40 km) og Nice (ca. 60 km) gjør at man saktens kan dra på dagsturer til stranden. 

Ca. 6 km fra Callian ligger badesjøen "Saint-Gassien", hvor du kan bade ved mange av de små sandstrendene som ligger rundt sjøen. Du kan også fiske, seile, surfe og prøve mange andre vannsportsaktiviteter.

Eygalières

Eygalières er en fredelig liten landsby tett på Saint Remy de Provence. Landskapet rundt om landsbyen er malerisk med sine mange vinmarker og olivenlunder; dette er et sant postkort fra Provence. Du ser landsbyen langveis fra, der den ligger og klynger seg til bakketoppen. Når du kommer tettere på, ser du de typiske husene i stein med deres tegltak, og fremme i selve landsbyen oppdager du at den har bevart sitt autentiske preg med små, snevre gater og frodige hager bak de gamle murene. Byen krones av ruinene av den gamle borgen, og herfra er utsikten naturligvis enda mer vidtrekkende og imponerende, da landsbyens gamle hus, kirker og klokketårn gir et vakkert perspektiv over det typiske provencalske landskapet.

Cavaillon

Cavaillon er med sine 25.000 innbyggere en provinsby av en overkommelig størrelse, og med havet og de deilige strendene bare 60 km unna. Også mange av Provences store trekkplastre som Avignon, Mont Ventoux og Orange er innen rimelig kjøreavstand. Men før du overhodet begynner å tenke på havet og andre byer, bør du utforske og nyte Cavaillons sjarmerende historiske sentrum i fulle drag. Med sine plasser, gater og små smug, ja hele byens fortettede stemning gjør den til en fornøyelse i seg selv. Historien har etterlatt seg mange spor her i byen, fra en av Europas vakreste synagoger fra 1700-tallet til domkirken med en klostergård fra 1100-tallet og mye, mye mer.

Det er gode muligheter for vandreturer i området, fra lette uforpliktende spaserturer til mer krevende turer på den såkalte "Via Ferrata", altså ruter av en slik vanskelighet at det er oppsatt kjeder og ledninger for å hjelpe til med fotfestet. Det hjelper naturligvis på appetitten med fysisk aktivitet, men det er ikke nødvendig for å verdsette det gode lokale kjøkkenet, de praktfulle melonene og de gode vinene fra AOC Luberon!

Chateauneuf-du-Pape

Chateauneuf-du-Pape ligger ca. 6 km syd for Orange og ca. 15 km nord for Avignon. Byen er kjent for sin vin av samme navn, og man vil kanskje bli overrasket over å se at byen faktisk er en liten landsby med kun ca. 2200 innbyggere. Landsbyen byr dog både på spisesteder og dagligvarebutikker.

I 1316 blir Jean XXII utnevnt til pave, og Avignon blir pavenes residens. Et trimester etter hans innsettelse, starter han konstruksjonen av et nytt slott, på fransk un château neuf. Rundt om pavens nye slott vokser byen, som får navnet herfra: Chateauneuf-du-Pape. Da han blir innsatt som pave i Avignon, tar han både bankmenn og vinbonder med seg fra sin fødeby Cahors, med det formål å styrke pavedømmets rikdommer. Vinbøndene overtar noen gamle etterlatte gårder i byen omkring pavens nye slott, og legger her det fundamentet som siden har gjort det mulig å utvikle vinmarkene omkring Chateauneuf-du-Pape. 

I dag er Chateauneuf-du-Pape et vinområde på 3300 hektar vinmarker, som dyrkes av omkring 300 vinbønder. Som noe enestående har man i Chateauneuf-du-Pape lov til å produsere vin av 13 tillatte druesorter. Til forskjell må man f.eks. i Bourgogne kun bruke Pinot Noir til produksjonen av de store rødvinene. I Bordeaux bruker man kun to sorter, nemlig Cabernet Sauvignon og Merlot. Rødvinen er en kraftig vin, mens hvitvinen kan være vanskelige å definere. Hvitvinen utgjør kun ca. 6% av produksjonen, og de druene som brukes tilhører en sort som ikke brukes mange andre steder enn i Sør-Frankrike. Selv om rosévin er et meget kjent produkt fra Provence, produseres den ikke i Chateauneuf-du-Pape, for det er ganske enkelt ikke tillatt! Det er mange slott som tilbyr vinsmaking, dégustation de vin, men kan man ikke nøye seg med de mange vinslottenes tilbud, kan man med fordel kjøre inn til byen. Her er der flere vinbutikker, som under samme tak gjør det mulig å smake viner fra flere forskjellige produsenter. 

Chorges

Chorges er en liten fjellby, som ligger i den sydlige delen av De franske alper. Her finner du alt hva hjertet begjærer av aktivitetsmuligheter i naturen, på grunn av den ideelle beliggenheten i forhold til sjø og fjell.  Byen ligger i 835 meters høyde over havet og er bygget opp omkring et romersk klokketårn.

Sporene fra fortiden ses overalt blant annet i form av kirken "Saint Victor" fra det 12. århundre, et springvann fra år 1548 og en dør datert tilbake til det 16. århundre. Hver søndag er det marked i byen. Ca. 20 km herfra finner man den berømte byen Gap, som ligger på "Napoleonsruten" mellom Grenoble og Middelhavet. Chorges var en del av "Tour de France»- ruten i 2013. I byen finner man blant annet en baker, et apotek, mindre supermarked, et par restauranter og en tobakksforretning.

Ile Sainte-Marguerite

Utenfor de deilige strendene i Cannes finner du den lille øygruppen Lerins, som man kan reise på utflukt til med båter som seiler fra den gamle havnen i Cannes. Turen tar ca. 20 minutter og båtene seiler flere ganger daglig.

Den største av Lerinsøyene er Ile Sainte Marguerite. Øya er 3 km lang og består primært av pinje- og eukalyptustrær, hvor anlagte stier fører deg rundt på øya. De fleste som drar på utflukt hit velger å gå langs havet på baksiden av øya, hvor du finner en smal steinstrand med det mest krystallklare hav. Herfra er det utsikt over til en annen av Lerinsøyene, nemlig Ile Saint-Honorat. Nettopp på grunn av det vakre havet, er det mange båter som legger til for å bade mellom disse to øyene. 

Det viktigste monumentet på øya er ”Le Fort Royal”, hvor ”Mannen med jernmasken” ble holdt fanget i mer enn 10 år uten at man lærte hans identitet å kjenne, eller for den saks skyld hans begåtte forbrytelse. Du kan komme inn på fortet, hvor det også ligger et interessant marint museum.  Det er minimalt med annen bebyggelse på øya, men en enkelt restaurant eller to kan du nok finne. Umiddelbart er disse ikke verdt å skrive hjem om, og det anbefales i stedet at du tar med mat og spiser ved et av de mange piknikstedene som er anlagt rundt omkring på øya. Det finnes også en enkel, liten kiosk ved anløpshavnen, hvor du kan kjøpe sandwich, drikke og is. Husk kontanter, de tar ikke kort og det er ikke kontantuttak på stedet. 

Isola 2000

Ca. 3 km fra grensen til Italia finner du skidestinasjonen Isola 2000,  i 2000 meters høyde (derav navnet) på fransk territorium. Her er det 43 løyper av ulik vanskelighetsgrad, som fordeler seg over 120 km. Noen av løypene er forbeholdt snowboard og langrenn.

Isola 2000 er særlig verdsatt for den høye kvaliteten på snøen, og at det ofte er sol i løypene, uten at det påvirker temperaturen. Isola 2000 er nemlig også kjent for å skrive kulderekord. Således noterte man i desember 2005 minus 28 grader. Selve skistasjonen er bygget i 1971, som er tydelig rent arkitektonisk og estetisk. Den virker med andre ord en smule gammel og slitt, men det endrer ikke det faktum at fjellene er betagende vakre, og man er ganske nær noen riktig gode skiløyper. Til tross for at bygningene er fra 1971, er Isola 2000 velutstyrt med service og handlemuligheter. Så hit kan du trygt legge skiferien.

Ønsker du derimot å kombinere ski med utflukter til de omgivende severdighetene og destinasjonene, ligger Côte d'Azur kun ca. 90 km fra Nice og de øvrige perlene langs kysten. Ski-destinasjonen Isolsa 2000 er en del av byen Isola, som ligger nede i dalen i 870 meters høyde. Isola er en liten, rolig by, og noe livlig afterski er det ikke mye av. Her er det nemlig rimelig stille om natten, og her finnes således kun to diskoteker.

L'isle sur la Sorgue

L'isle sur la Sorgue ligger ved elven Sorgue og kalles Frankrikes svar på Venezia på grunn av kanalene gjennom byen. Byen ligger nord for fjellmassivet Luberon ca. 20 km fra Avignon.  Byen har ca. 19.000 innbyggere. Den gjennomløpes av elven La Sorgues kanaler og kalles derfor for Frankrikes svar på Venezia. Byens hus ligger helt ut til kanten av kanalene. Den byr på flere spisesteder og innkjøpsmuligheter i form av butikker og sjarmerende markeder torsdag og søndag mellom kl. 6 og 14.

I starten av det 12. århundre var l'Isle sur la Sorgue befestet av paver, og nabobyene søkte ly i byen. Byen var skånet under religionskrigene, men var herjet av pest og kolera flere ganger mellom det 15. og 19 århundre. I dag er byen mest kjent for å tiltrekke seg antikvitetshandlere fra hele verden. L'Isle sur la Sorgue er de seneste 40 år blitt til det tredje største markedet for antikviteter efter Saint-Ouen i Paris og London.

Montgenevre

I 1850 meters høyde, på grensen til Italia, ligger den vakre fjellbyen Montgenevre. Området er en del av det berømte skiområdet "La Via Lattea", hvor det blant annet ble avholdt vinter-OL i 2006. Byen summer av liv både sommer og vinter, og mange kommer til byen for en aktiv ferie i fjellene. I nærheten finner man den større og sjarmerende byen Briancon (10 km) med sitt festningsverk samt de steile og smale brosteinsbelagte stredene, hvor det finnes et vell av butikker og spisesteder.  

Montgenevre er en veldig hyggelig by med smale gater, små kapeller og gamle steinhus. Før i tiden var den en gjennomkjørselsby fra Frankrike til Italia og vice versa, men i forbindelse med vinter-OL fikk området tildelt en sum penger som blant annet ble brukt til å legge om veien til en tunnel under byen. Siden da har trafikken vært begrenset til gjester som besøker byen. På grunn av nærheten til Italia, finner du mange spisesteder med både italienske og franske menyer. Her finnes flere mindre supermarkeder, lokale butikker med suvenirer, sportsbutikker samt apotek og lege. For større innkjøp drar du til Briancon, hvor det også ligger et stort sykehus.    

Aktivitetsmulighetene er mange både sommer og vinter. Her er klatring, hesteridning, golf, tennis, sykkelruter samt sykkelpark, og mye annet. Barn og barnlige sjeler kan kaste seg ut i "Monty Express", som er en 1400 meter lang bane med kjelker (den lengste i Frankrike) som kjører på en skinne fra toppen av heisen Chalvet. Vi anbefaler at man reiser med egen bil til Montgenevre.

Mandelieu-La Napoule

Mandelieu-La Napoule er en badeby som ligger vest for den fasjonable byen Cannes. Byen er rik på sportsaktiviteter, og nettopp det store tilbudet av vannsportsaktiviteter som kan nytes året rundt, har medført at byen i 1987 ble tildelt tittelen Nautical Resort.  Den 3 kilometer lange kyststrekningen byr på hele syv strender. Her ligger også den første golfbanen grunnlagt på Den franske riviera i 1891.

Mandelieu-La Napoule kalles også for Mimosanes hovedstad, siden mimosaene vokser vilt på skråningene i fjellet Tannero, som ligger i baklandet. Blomstringstiden er fra januar til mars, hvor de vakre, gule fargene pryder øyet. Mimosaen blir til og med feiret med en årlig byfest hvert år i februar.

Langs kyststrekningen i Madelieu-La Napoule ligger slottet Le Château de la Napoule. Det ligger rett ved havet og ble for mer enn 2000 år siden oppført av romerne. Det er siden blitt ødelagt og oppbygget på nytt ikke mindre enn åtte ganger, før slottet i det 19. århundre ble omdannet til en glassfabrikk. Det var først i 1918 at den amerikanske kunstneren Henry Clews kjøpte eiendommen og restaurerte den. Da Henry Clews døde, opprettet hans kone et fond til minne om sin mann, som skulle være med på å bevare slottet som et kunstsenter for unge, håpefulle kunstnere. Dette fondet eksisterer den dag i dag. Slottet er også åpent for offentligheten.

Mouriès

Mouriès er en typisk provencalsk landsby, som ligger midt i et stort naturområde, Les Alpilles, omgitt av oliventrær, vinstokker, sypresser og mandeltrær. Med sin sentrale beliggenhet i nærheten av naturskjønne områder som La Camargue og Lubéron samt strendene ved Middelhavet er byen et godt utgangspunkt for naturelskere eller de mer aktive, som gjerne vil benytte ferien til fottur eller sykling i den vakre naturen. Er du kultur- eller historieinteressert, er det ikke langt til hverken Aix-en-Provence eller Avignon, hvor det er litt mer storbystemning. 

I området omkring Mouriès produseres viner og olivenoljer av beste kvalitet. Faktisk er det i området omkring Mouriès at Frankrikes største mengde av olivenolje produseres, og det er  tre aktive olivenoljemøller i området, som kan besøkes hvis du er interessert i å vite mer om hele prosessen bak oljeproduksjonen.  

Hver onsdag avholdes gatemarked på Cours Paul Révoil hvor den sørfranske stemningen kan oppleves, samtidig med at man kanskje kan gjøre en god handel i en av de mange bodene med matvarer, blomster, bekledning og mye mer. 

I Mouriès kan man også besøke tyrefekter-arenaen, som kan romme opp til 3000 personer, og hvor der stadig avholdes tradisjonelle tyrefektinger. I la Camargue er det heldigvis ikke snakk om den blodige spanske varianten av tyrefekting, men derimot om en mer avdempet utgave, hvor det mest handler om at tyrefekterne skal vise deres ferdigheter for publikum og drille tyrene litt. 

Moustiers-Sainte-Marie

Ved den imponerende kløften Gorge du Verdon ligger denne skjønne, lille fjelllandsbyen tett på Lac-de-Ste-Croix. Byen har ca. 625 innbyggere og en stolt og meget verdsatt tradisjon for å utføre kakler og annet kunsthåndverk i keramikk.

Landsbyen ligger opp mot en vakker fjellside i ellers frodige omgivelser med små torgplasser, brosteinsbelagte gatestrøk og gylne hus med grøn-turkise skodder og røde tegltak, og i bunnen en rislende elv. Byen får årlig veldig mange besøkende takket være sin beliggenhet, sin sjarm og den berømte keramikkproduksjonen. Byen rommer da også hele 15 produksjonsverksteder og mer enn 30 salgssteder. Takket være byens betydning finnes det både turistkontor, suvenirbutikker, kafeer og bistroer. Stopp og ta en kopp kaffe når du er på disse kanter, og det er flere parkeringsplasser nedenfor byen. Ta også en tur på stiene ovenfor byen, og nyt utsikten. 

Pernes les Fontaines

Byens navn gir en god idé om dens spesialitet. Her er nemlig ikke færre enn 40 offentlige fontener (og over dobbelt så mange private) spredt om i byen, som med sine 10.000 innbyggere ellers ikke er så voldsomt stor. 

Port Grimaud

Den moderne kystbyen Port Grimaud ble konstruert i 1966 og fremstår som et vellykket byprosjekt, som er blant de mest besøkte i Frankrike. Det er en flott by, hvor livet kretser omkring den stemningsfulle havnen, som utgjøres av 12 km kai og sideløpende kanaler, som flankeres av boliger og badeplasser. Det er en stemning som er innbydende og behagelig, hvilket blant annet skyldes at både havnen og sentrum er bilfri og dermed støyfri sone. Byen rommer flere restauranter, kafeer og butikker.

Ut over det stemningsfulle havneområdet, finner du også en strand ved Port Grimaud. Stranden utfyller byen som feriedestinasjon, da du kan kombinere sol og strand noen dager med kulturelle utflukter til de mer kjente og severdige byene på Den franske riviera. På overkommelig tid kommer man til den luksuriøse byen Saint Tropez, den pulserende filmbyen Cannes eller du kan dra til Nice for storbystemning.

Raphèle-lès-Arles

Landsbyen Raphèle-lès-Arles ligger i det området som heter les Bouches-du-Rhônes mellom landsbyene Pont-de-Crau og Saint-Martin-de-Crau på steppen Crau. Byen har nesten 3000 innbyggere, mog byr på en restaurant og mindre dagligvarebutikker. 

Raphèle-lès-Arles ligger i det flate Bouches-du-Rhône ca. 10 km. fra Arles og ca. 20 km fra Camargue, som er Rhône-elvens delta i Frankrike. Får du lyst på en strandtur, er det ca. 30 km. til kysten. I Camargue er det et rikt dyreliv med blant annet ville flamingoer og hvite hester.

Roquebrune-sur-Argens

Den lille sør-franske middelalderbyen Roquebrune-sur-Argens ligger litt inne i landet og meget tett på badebyene Saint-Raphaël og Fréjus. Byen er godt bevart og har sjarmerende gamle gater med arkader, restauranter, kafeer og små butikker med lekre lokalproduserte delikatesser som sjokolade, olivenolje, honning og vin. Her finner du et godt utgangspunkt for både turer til stranden og opp i fjellene. 

Roquebrune-sur-Argens er en liten perle for den som ønsker en ferie i det solvarme Provence, men ikke vil dele den med mange turister. Her er det nemlig litt roligere og samtidig er du tett på alle de mange kjente byene på Côte d'Azur og på Middelhavet, hvis du vil ha en avkjølende dukkert i bølgene. For naturelskere er det også et eldrorado her. Roquebrune-sur-Argens ligger nemlig i dalen Vallée de l'Argens som er omgitt av kløfter og fjell og i bunnen av dalen løper den lange akvadukten som krysses av hele 25 broer.    

Saint Aygulf

Saint Aygulf er en liten badeby ved Middelhavet, som ligger tett opp mot den gamle romerske byen Fréjus. Her leves livet på stranden med føttene i vannkanten hele sommeren. Saint Aygulf ligger mellom de mer kjente badebyene Cannes og St. Tropez på Côte d'Azurs kyststrekning. Her er ekte strandstemning med de fineste sandstrender og små bukter. 

I Saint Aygulf handler livet om de enkle ting som stranden, havet og solen. Her er et pent utvalg av restauranter og kafeer, og her er også mulighet for litt shopping og et ukentlig gatemarked. Du kan også dra på utflukter til de nærliggende byene. Saint Aygulf er nesten vokst sammen med den mer kjente byen Fréjus og stranda Fréjus Plage. I Fréjus er det adskillige levninger fra romertiden, som kan besøkes hvis du vil ha med litt historie hjem.

Naturelskere vil glede seg over de mange mulighetene for gode opplevelser. Ut over alle former for vannsport, er det også god mulighet for å gå eller løpe på den lange stien som følger kysten – Le Sentier du Littoral . Hvis du er glad i å vandre, ri eller kjøre på mountainbike, kan det anbefales å dra på tur i de røde fjellene bak byen, hvor du blant annet kan besøke den utslukkede vulkanen Esterel. Området er fredet, og her er et fint utbygget nett av vandre-, ride- og sykkelruter av forskjellige vanskelighetsgrader    

Saint-Martin-de-Crau

Selv om byen Saint-Martin-de-Crau og kommunen kun har drøyt 11.000 innbyggere, er den Frankrikes 7. største kommune, hvis man ser på arealet. Kommunen dekker et areal på nesten 215 km², hvor f.eks. Paris kun dekker et areal på godt 105 km². Saint-Martin-de-Crau byr både på spisesteder og dagligvarebutikker. Byen ligger vakkert plassert i den varierte naturen og det vakre landskapet med det bakkede Les Alpilles mot nord, det flate myrlandskapet mot sydvest og steppene som omringer byen. Saint-Martin-de-Crau er særlig kjent for sin produksjon av høy, meloner og olivenolje.

Vi skal frem til den 12. århundre før det oppstår de første sporadiske tegn på liv i Saint-Martin-de-Crau. Men befolkningstallet er beskjedent og i 1348 og 1355 skjer det to voldsomme begivenheter som gjør at byen avbefolkes totalt: svartedauden og greven av Toulouse, Raimond d. 7.'s invasjon av regionen. Det er først på midten av 1400-tallet at byen så smått befolkes igjen, men det går meget langsomt, og man mener at det på slutten av 1400-tallet kun er fem hus i Saint-Martin-de-Crau. Først på slutten av 1800-tallet skjer det en betydelig økning av befolkningstallet i byen. Syd for byen lå en dynamittfabrikk, som tiltrakk en del italienske og et mindre antall spanske fremmedarbeidere. 1. verdenskrig medførte en sterk økning i produksjon av dynamitt, men suksessen skulle også være dens undergang, for i 1918 sprengte fabrikken i luften!

Saint-Rémy-de-Provence 

Saint-Rémy-de-Provence ligger i departementet Bouches-du-Rhônes i regionen Provence. Byen er hovedby i naturområdet Les Alpilles. Byen er et yndet turistmål og en viktig vinby med sine AOC klassifiserte viner. AOC betyr at vinens navn og opprinnelse er kontrollert. Det betyr videre at vinen er fremstilt etter de lokale tradisjonene. Det er regler om bruk av bestemte druesorter og deres pleie, høstens størrelse og minimumsinnhold av alkohol. Byen ligger ca. 20 km fra byen Avignon og ca. 90 km fra Marseille.

Byen har ca. 10.000 innbyggere og har en historie som går helt tilbake til bronsealderen. Et par km syd for Saint-Rémy-de-Provence har romerne satt sitt preg på kommunen med byen Glanum, som i dag kun står i ruiner. Med middelalderen kommer religionen til Saint-Rémy-de-Provence, og det bygges ikke mindre enn seks kirker i byen, hvorav fire av dem stadig står i byen i dag. Byen byr utover sine historiske severdigheter på flere spisesteder samt flere dagligvarebutikker.  

Salon-de-Provence

Den lille landsbyen Salon-de-Provence ligger i det østlige Provence mellom Marseille og Camargue. Byen har ca. 42.000 innbyggere og er en typisk provencalsk landsby omgitt av vakker natur og med et hyggelig gammelt bysentrum, som hovedsakelig domineres av slottet Château de l'Empéri, som i dag stadig er blant de tre største slottsborgene i Provence sammen med Pavepalasset i Avignon og slottet i Tarascon. 

Toulon

For den maritimt interesserte reisende er Toulon et absolutt must. Som base for Frankrikes Middelhavsflåte er havnen blant annet hjem for hangarskipet Charles de Gaulle. Hele byen syder av maritim historie, og det var her Napoléon Bonaparte fikk sitt gjennombrudd med sin nøkkelrolle under beleiringen av byen i 1793.

Toulon har som turistdestinasjon alltid lidd under å ligge på veien mellom Marseille og Italia. Ikke desto mindre er det her flere interessante museer, et godt kulturelt byliv og en fin sandstrand. Her er også en zoologisk hage Zoo du Mont Faron, som spesialiserer seg på store kattedyr. I Toulon er det mulighet for å oppleve en del av Middelhavskysten som ikke har møtt masseturismen enda. 

Tourtour

Tourtour er en av de små karakteristiske provencalske middelalderbyene med fontener, markedsplass og små krokete gater. Byen ligger høyt (635 m over havet) og her er en fabelaktig utsikt over landskapet og helt ut til Middelhavet. Tourtour er utnevnt til en av Frankrikes vakreste byer. Her er du tett på det sørfranske landliv og langt fra de høye prisene og turistvrimmelet ved kysten.

Tourtour er en vel bevart liten by med sin egen kilde, som gir liv til byens åtte fontener. Selv om det er fredelig, fornemmer du også at det er snakk om en levende by, ikke en turistkulisse. Beliggenheten gir mulighet til å trekke seg tilbake og slappe av, og likevel er du tett på mange spennende utfluktsmål. 

Som gjest i byen anbefales det å slentre rundt i de små gatene, og på veien ser du restene av de gamle bymurene og det gamle middelalderslottet, kirken Saint Denis og kapellet Sainte Trinitè. Det er dessuten en del gallerier og atelierer, et pent utvalg av butikker og restauranter å se på.

Etter turen har du gjort deg fortjent til noen av de lokale delikatessene, som geitost, honning, sorte trøfler og  vin. Interesserer du deg for olivenolje, finnes det en gammel olivenmølle, som fremdeles er i bruk om vinteren. Det presses ca. 50 tonn oliven i året, hvilket gir omkring 8000 liter olje. Olivenmøllen kan besøkes og den lokale olivenoljen kan kjøpes i byen.      

Trigance

Den lille landsbyen Trigance ligger med sine knapt 200 innbyggere i departementet Var i regionen Provence. Byen ligger i det naturskjønne området Les Gorges du Verdun, som med sine krappe svinger og små veier snor seg rundt til de omkringliggende byer.

Tross sin noe beskjedne størrelse byr byen både på en baker, et posthus og en kafé. I de omkringliggende byene vil man kunne finne restauranter og andre småbutikker. Byen er kjennetegnet ved sine små, snevre stred og gamle sjarmerende steinhus. Byen ligger overfor et stort kalksteinsplatå. I området ligger det en masse grotter, sprekker og synkehull og klippene er ofte synlige.

Vaison-la-Romaine

Den lille byen Vaison-la-Romaine ligger i departementet Vaucluse i regionen Provence ca. 50 km nord for byen Avignon, og bare ca. 10 km fra fjellet Ventoux. Byen har bare ca. 6000 innbyggere, og er kjent for sine rester fra romertiden, samt sin middelalderby med snevre gater og smug. Byen ligger omgitt av vinmarker og byr på noen av regionens fineste viner.

Vaison var i det 4. århundre f.Kr. hovedstad for en keltisk stamme som bodde i byen og området inntil 125 f.Kr., da romerne erobret området og inntok Vaison, og gjorde den til en av de rikeste byene i området. Noen av de romerske bygningene står her fremdeles. Etter Romerrikets fall ble Vaison-la-Romaine et viktig religiøst sentrum. Byens bebyggelse ligger konsentrert nord for elven. Under middelalderens foruroligende tider søkte innbyggerne ly i klippene sør for elven Ouvèze og i denne kontekst oppstod middelalderbyen som vi kjenner i dag.

Ut over middelalderbyen byr kvarterene nord for elven Ouvèze på restauranter av forskjellige slag samt dagligvarebutikker. Byen er et av de største arkeologiske områdene i Frankrike, hvilket forskjønner byen og mulighetene for sightseeing. I området ligger flere vindistrikter, hvor det er mulighet for å følge forskjellige vinruter. 

Med sin plassering mellom sjøen "Serre-Poncon" (Ca. 7 km) og naturparken "Le Parc National des Ecrins" er aktivitetsmulighetene i området utallige. Ved sjøen kan man ligge på stranden eller prøve en av de mange vannsportsaktivitetene som kano, kajakk, vannsykler, katamaran og mye annet. Fjellene og naturparken byr blant annet på hesteridning trekking og elverafting.    

Fayence

Nord for Saint-Tropez og Saint-Raphaël og vest for Cannes ligger den lille byen Fayence i 350 meters høyde i det vakre, bakkede provencalske landskapet, bare ca. 35 km fra kysten. Byen er en typisk sørfransk middelalderby med krokete gater, kirker, kapeller og en vidunderlig utsikt. Den byr på flere spisesteder med provencalske spesialiteter fra området, og er bestemt et besøk verdt. 

Byens historie kan følges helt tilbake til romerne, og historiens vingesus springer i øynene med de gamle bygningene som eksempelvis den gotiske kirken St Jean Baptiste, de to middelalderkapellene Notre Dame des Cyprès og St Roch, samt klokketårnet La Tour de l' Horloge fra 1807. Takket være en steingodsfabrikk vokste byens befolkningstall, og byen var frem til den franske revolusjon en fransk kongeby. Selv om byen heter Fayence, kan navnet ikke forbindes med fajance-fabrikken. Fayence stammer nemlig fra det latinske fagus, som betyder bøk, og som romerne brukte som konstruksjonstre.

Forcalquier

Forcalquier nyter en privilegert beliggenhet, iallfall hvis du setter pris på ren luft, storslått utsikt og stemningsfulle omgivelser. Den lille byen med sine 5000 innbyggere ligger nemlig vakkert i 900 meters høyde og dominerer landskapet nedenfor. 

Her er omkring 10 restauranter, et par supermarkeder, adskillige mindre matbutikker og flere barer enn vi har styr på (det kan altså også være vanskelig etter besøk på de første fire-fem stedene). Men for å kunne nyte maten og drikkevarene i fulle drag uten altfor dårlig samvittighet, kan du med fordel benytte deg av de mange fysiske aktivitetstilbudene i området: Her er ikke mindre end 470 km avmerkede vandrestier, 78 km sykkelstier og 40 km ridestier (du kan også bruke esel ...), så unnskyldningen for lediggang skal ikke være manglende muligheter! 

Vi befinner oss i et område hvor du konstant kan følte historiens vingesus, og Forcalquier utgjør på ingen måte et unntak. La oss bare nevne at byens eldste kirke går tilbake til 1000-tallet, at det er en malerisk borg med panoramisk utsikt her, og endog en synagoge, hvis alder fortaper seg i historiens tåke – og mye, mye mer. Men det betyr ikke at du blir trampet ned av turister – tvert i mot hersker det en rolig og fredfylt atmosfære.

Eze

Eze er en idyllisk liten fjellby fra middelalderen med smale, brosteinsbelagte stred, som ligger mellom Nice og Monaco. Byen kaldes for ”Ørnens rede”, på grunn av sin plassering på en høy klippe 427 meter over havet. 

Landsbyen er et attraktivt turistmål på grunn av den sjarmerende atmosfæren, og ikke minst den helt formidable utsikten ut over Middelhavet. Man omtaler byen som en museumsby, da det bor meget få fastboende innbyggere i byen, og at den daglig tiltrekker et stort antall turister. Porten til dette lille paradiset ligger med en betagende utsikt til – og duft av – jasmin og roser fra hagene, som omgir boligen Chateau de la Chevre d'Or. Denne bolig har tidligere tilhørt Riquier-familien, og siden den svenske Prins William. I dag rommer den forskjellige kunsthåndverksteder og atelierer.

Når du er kommet gjennom byporten, utfolder det seg et lite provencalsk bysamfunn som ligger som en sirkel for foten av byens slottsruiner, og som bokstavelig talt ligger som en krone over byen. Byen oser av sjarme med fargerike vinduslys, små gater, skyggefulle plasser og forfriskende gamle springvann og skjønne utsiktspunkter med utkikk til havet og kystlinjen nedenfor. Byen rommer dessuten utallige historiske monumenter og bygninger, bl.a. de to utkikkstårnene ved inngangsporten.

Når du har nådd helt opp på toppen av byen til ruinene etter det befestede slottet som lå her fra det 12.-18. århundre, finner du den panoramiske Jardin Exotique med en samling av kaktuser og sukkulenter. De smale og bratte gatene gjør at det bare er mulig å gå til fots rundt i byen, men det ligger en stor parkeringsplass like før inngangen til byen.

Da Eze som sagt er en godt besøkt liten by, finner du naturligvis både suvenirbutikker, verksteder, kafeer med uteservering, restauranter og dyre hoteller i byen. Men du finner også representanter for de største parfymerier fra Grasse, hvorav både Parfumerie Galimard og Parfumerie Fragonard har butikker i byen (Fragonard har også en liten fabrikk i byen).

Fortet ligger på en fjellrygg, herfra har du utrolig utsikt over Eze, havet og kysten. Dessuten er det et yndet område for vandreturer og naturopplevelser i form av ville blomster og sommerfugler, her 700 m.o.h. Til fortet hører det også en botanisk hage, hit kommer det en del trekkfugler.

Kontrasten til Eze er badebyen Eze-sur-Mer, mellom Beaulieu-sur-Mer og Cap d'Ail. Eze-sur-Mer. Her er det strender, vannsport, kafeer, restauranter, hoteller og en togstasjon.

Fontaine de Vancluse

Den sagnomsuste kilden Fontaine de Vauluse har gitt byen sitt navn. Kilden ligger tett på byens sentrale torg, og er et av Provences mest velbesøkte steder. Under de utallige ekspedisjoner under vannet, har man oppdaget at kilden går helt ned i 308 meters dybde. I kilden er det gjennom årene funnet mange dyrebare gjenstander helt tilbake fra antikken. På Petrarca-museet kan du se en del av disse skattene.  

Fontaine de Vaucluse tiltrekker seg mange gjester dels på grunn av den fine naturen og hyggelige stemningen og dels på grunn av den gamle papirmøllen, en av de siste i sitt slag  i Frankrike. Du kan besøke både møllen og fabrikken, og kjøpe suvenirer og papir fremstilt på stedet i de mange små butikkene på fabrikkens område.  

Det er også muligheter for mange aktiviteter i området som fiske, sykkelturer, guidede turer og golf. I byen er det diverse restauranter, en kjøpmann og små butikker med lokalt produserte varer. Du bør også unne deg et besøk i L’Isle sur la Sorgue, ca. 8 km unna, en by med et vakkert historisk sentrum. Også Gordes (ca. 18 km unna) er vakker og severdig, akkurat som Avignon, ca. 35 km unna.  

Gordes

Gordes betraktes som en av Frankrikes vakreste landsbyer, der den ligger oppover en solfylt klippe. Husene er bygget direkte på klippegrunnen, og den lille byen er nesten som en klisjé av en provencalsk landsby. 

Chagall er en av flere kunstnere som er vokst opp i byen, og her finner du gjerne flere billedkunstutstillinger sommeren igjennom. Selv om byen er godt besøkt, forsøker byens borgere og kommunen å holde på det autentiske og ekte, og her hersker det en stemning av respekt for tradisjonene og historien.

Slottet, som dominerer byen, står som et minne om middelalderen – den gang hvor invasjoner var dagligdagse, og hvor det derfor var nødvendig å bo høyt bak tykke bymurer. Slottet har dog ikke evnet til å forhindre verken pest, jordskjelv eller bombardementene under 2. verdenskrig, og byen har en lang historie som også teller dårligere tider. Slottet er åpent for offentligheten, og året gjennom arrangeres flere utstillinger innenfor murene. 

Byens historiske sentrum, Village des Bories, er meget severdig med gamle hus fra bronsealderen, som er bygget av stein og leire. I dag fungerer de som museum, hvor man kan få et innblikk i hvordan et liv tok seg ut for mange år siden i Gordes og Provence. Byens historie og kultur avspeiles også i Gordes' møller, fontener, kirker og klostre.

I Gordes finnes flere restauranter samt små butikker, som selger alt fra matvarer til kunsthåndverk. Hver tirsdag er det markedsdag i byen. Ønsker du en guidet tur gjennom byen, kan dette arrangeres i juli og august for grupper på min. 10 personer. For detaljer kan du henvende deg til byens turistkontor.

Fra juni til september kan du være heldig og ramle inn i et festlig arrangement i byen, det organiseres både teater, kunstutstillinger, fotballturneringer, boccia-konkurranser og andre sportsarrangementer, samt musikkvelder. 

Gourdon 

Den lille byen Gourdon ligger isolert på toppen av et fjell i 760 meters høyde over havet i De maritime alper. Veien opp til byen snor seg langs den dype kløften, hvor den brusende elven Le Loup løper. Området er populært for riverrafting og klatring. 

Underveis anbefales det å besøke fossefallet Saut de Loup og beundre de store kaskadene av vann. Ved ankomst til byen parkerer du bilen på parkeringsplassen og spaserer de siste 100 meter opp til inngangen.  

Alle husene er vakkert restaurert og bygget av hvit stein. Husene danner et rede omkring byens viktigste kjennetegn, nemlig slottet fra det 12. århundre, som er et besøk verdt. Opprinnelig var slottet et fort fra det 9. århundre, som senere ble omdannet til et slott. Ved enden av byen kommer du til en stor terrasse med den mest fantastiske utsikt utover dalen og en mer enn 80 kilometers kyststrekning fra Théoule sur Mer til Nice. Den ytterst betagende utsikten kan blant annet nytes fra terrassene på en av byens restauranter. Overalt i byen dufter det av lavendel og parfymer som i stor stil blir produsert og solgt  fra de hyggelige små butikkene i gatene.

Grimaud

Grimaud er en liten, stemningsfylt provencalsk middelalderby som ligger på en bakketopp med vakker panoramautsikt over landskapet og Middelhavet ved Port Grimaud. Fra det høyeste punktet i byen kan du se deler av bukten Golfo di Saint Tropez.

I bykjernen finner du mange små gater og smug, som oser av atmosfære. Av viktige bygninger kan nevnes byens kirke Saint-Michel , samt rådhuset. Her finner du også et mindre utvalg av hyggelige restauranter, småbutikker og kafeer. Det lokale markedet kommer til byen på torsdager, hvor de mange turistene og lokalbefolkningen bidrar til en livlig stemning. Blant de mange nærliggende besøksverdige byene på Den franske riviera utmerker seg særlig Sainte-Maxime, Saint Tropez og Cannes. 

Lagnes 

Lagnes er en liten, sjarmerende landsby med knapt 1700 innbyggere, i det kjente Luberon tett på fjell og skjønn natur. Tross byens beskjedne størrelse finnes det flere dagligvarebutikker og spisesteder.

Som så mange andre små sørfranske byer har Lagnes en middelaldersk sjarm. Lagnes er en by med små, trange gater, og her er flere severdigheter som blant annet slottet fra det 13. århundret. Slottet er dog privat eid og derfor ikke åpent for offentligheten. Byen har videre en jernmine fra ca. 1430, en renessansekirke og en håndfull kapeller bygget mellom det 14. og det 18. århundre. 

Lagnes har flere forskjellige kulturelle arrangementer i løpet av året. For eksempel kan du i mars oppleve det lokale karnevalet, og i mai har byen en særegen Europa-festival. I juli kan du oppleve den årlige pistou-festivalen (pistou er Provences svar på pesto) og i oktober kan du se hvordan fransk landbruk var i gamle dager. 

Le Lavandou

Le Lavandou er en nydelig feriedestinasjon. I denne kystbyen hersker en deilig maritim stemning, hvor det også bys opp til solbading, vannaktiviteter og avslapping kombinert med spennende utfluktsmål langs Côte d'Azur. Mye av livet i byen kretser omkring lystbåthavnen, hvor det ligger en del restauranter, pizzeriaer og butikker. Lystbåthavnen forbindes dessuten med sandstranden via en eksotisk strandpromenade. Med andre ord er byens sentrale oppholdssteder godt bundet sammen.

Hvis du bor i Le Lavandou, har du et fremragende utgangspunkt for gode utflukter til kystens øvrige perler. I én retning finner du den fasjonable rivieraen med de kjente byene som Saint Tropez, Sainte-Maxime, Antibes og Juan Les Pins. Kjører du derimot i motsatt retning, møtes du  en mer ukjent del av Côte d'Azur. Her ligger byene Toulun, Hyeres og storbyen Marseille.

Ut over den sjarmerende lystbåthavnen, råder byen over en bred og barnevennlig sandstrand og en behagelig og rolig atmosfære. Byens sentrum er overkommelig, og likevel finner du "alt" der. Det er gode shoppingmuligheter og et utall restauranter og kafeer. I tillegg kommer byens gode parkeringsmuligheter, hvor man selv i den absolutte høysesongen kan finne plass – hvilket ellers kan være veldig vanskelig denne delen av Frankrike.

Paradou

Paradou er en typisk mindre Provence-by med ca. 1185 innbyggere. Den ligger ved foten av fjellkjeden Alpilles mellom de to byene Maussane les Alpilles og den vakre Baux de Provence. I byen finner du et mindre utvalg av restauranter, håndverksbutikker, samt et lite minimarked. Av severdigheter kan nevnes restene av et slott fra det 12. århundre, samt et usedvanlig museum med ikke mindre enn 400 julekrybber utstilt på et 400 m² stort område. Det omkringliggende landskapet er bakkete med oliventrær og steile, små veier, som byr på panoramautsikter over området. 

Med en beliggenhet i hjertet av Provence er byen Pardou et ideelt feriested for besøk i noen av de mer kjente Provence-byene som Arles (8 km) og Avignon ( 29 km). Naturområdet Carmaque ligger ca. 30 km unna, og strendene ved Middelhavet i Saintes Marie de la Mer ca. 60 km unna. Området byr på mange naturopplevelser og byfester. Lokale markeder finner sted både mandag og fredag i den nærliggende byen Fontvielle (ca. 7 km).  

Lorgues

Mellom kystbyen Saint Tropez og det severdige og meget kjente Gorges Du Verdon ved foten av Alpene, finner du den karakteristiske byen Lorgues, som oser av historie og kultur. Alle klisjeer om Provence er samlet i Lorgues; duftene av lavendel, avslappende atmosfære, frodig landskap med vin og oliven, frukt og grønt tilsatt en horde av sau, som ikke sjelden vandrer gjennom byen. Og sist, men ikke minst, sjarmerende fransk bystemning!

Hver tirsdag morgen og formiddag avholdes det marked i byen, hvor du kan kjøpe matvareprodukter som honning, olivenolje, vin, kornprodukter, grønt, mm. Om sommeren avholdes det også marked fredag morgen og formiddag, men på denne årstiden er det kun lokale produsenter som er representert og som selger egne varer, alt fra økologisk frukt og grønt til fisk og lam. Det er også representert kunsthåndverk fra lokalområdet i form av keramikk, smykker og billedkunst. Byen tilbyr dessuten et fint utvalg av butikker og verksteder, hvor man kan foreta seg sine daglige innkjøp eller få stilt sin shoppinglyst. Byen huser også supermarkeder, banker og apotek.

Lorgues ligger nær flere naturlige kilder, og byens historie og viktighet går langt tilbake til forhistorisk tid. Takket være sin beliggenhet i bakkene, hadde byen en viss interesse for romerne, som bidro til å utvikle byen. I middelalderen fikk byen et forsvarsvern i form av bymurer, hvorav man stadig ser stykker den dag i dag. Det var også i denne perioden at det ble oppført utallige kirker og kapeller rundt omkring i byen, mange står her fortsatt. Det samme gjør seg gjeldende for byens springvann og møller, som er med på å karakterisere byen. Her ligger et museum for den mystiske maleren Rob Jullien, og om sommeren arrangeres flere kortvarige kunstutstillinger og konserter med jazz og verdensmusikk.

Le Thor

Denne landsbyen ligger tett opp ved elven Sorgue. Langs elvens bredd ser du ofte lokale fiskere, og du kan leie kanoer og kajakker. Hopp på sykkelen og kjør en tur rundt i Le Thors utkant, og du vil finne vakker natur, gamle broer, vinmarker samt fruktplantasjer. Gå en tur langs Route d ´Orange på ca. 2 km, til du når et skilt med teksten ”Grottes de Thouzon”. Her kan du utforske den krystalliserte grotten som hører til bakken med samme navn, men husk varme klær, ddet er bare ca 13 grader der inne. Besøk også slottet, og nyt den vakre utsikten ut over Mont Ventoux og Provence.

Ta en spasertur gjennom det historiske sentrum av Le Thor og se den vakre kirken Notre-Dame-du-Lac fra det 12. århundre. Den sentrale delen av Le Thor var engang omgitt av voller, hvorav en del av dem stadig er synlige. Ved inngangen til byen kan man stadig se vollens port, samt det tilhørende vakttårnet. Et av områdets kjennetegn er dets mange vannmøller, blant annet i byen Fontaine de Vaucluse. En stor del av Le Thors økonomi har vært opprettholdt på grunn av vannmøllene, men hovedsakelig har den største inntektskilden alltid vært eksport av druer, nærmere betegnet ”Golden Chasselas”. Le Thor har omkring 7000 innbyggere, og huser blant annet et lite supermarked, et apotek, posthus, bank og et par restauranter.

Innenfor ca. 9 kilometer kan du besøke L'Isle sur la Sorgue, også kalt "Provences Venezia", på grunn av byens mange kanaler. Her kan du besøke byens hyggelige antikke markeder. Innenfor ca. 25 kilometers avstand kan du besøke Avignon, Mont Ventoux innenfor ca. 55 km samt de maleriske landsbyene i Luberon (ca. 57 km), som Gordes og Roussillon.

Orange

Orange er med sine 30.000 innbyggere såpass stor at her finner alt du trenger, uten at du må lide under storbyens problemer. Orange er nemlig forholdsvis ukjent, så vi kan nyte dens avslappede atmosfære og hyggelige plasser selv midt i høysesongen uten å føle andre turisters tilstedeværelse som sjenerende.

Men naturligvis kommer det turister til Orange, og det skyldes ikke minst byens romerske fortid. Orange var nemlig en viktig koloni i romertiden, det gjelder for såvidt for mange provencalske byer, men få steder har den etterlatt seg så tydelige spor. Triumfbuen fra år 35 før Kristi fødsel er i seg selv spennende, der den står i ensom majestet i utkanten av byen, men den uten tvil største attraksjonen er det fantastiske romerske teateret fra første århundre f. Kr. Det er vel å merke ikke et amfiteater, som vi kjenner det fra Colosseum, arenaen i Verona eller Nîmes, men et teater som er bygget til skuespill. Det gir ingen mening å forsøke å beskrive det, for det skal oppleves! La oss bare nevne at det kunne romme opptil 9000 tilskuere, og at det i dag hvert år er hjemsted for en operafestival. 

Hvis kondisen er god nok, kan vi anbefale en tur opp på bakken over teatret, hvor det ligger en stor park med imponerende utsikt over byen og teatret. Frister det ikke å gå oppoverbakke, så kjører det også et lite tog (det er forresten også togstasjon i byen, så du kan lett bo her uten bil, da forbindelsene til Marseille, Avignon, Nîmes osv. er gode).

Men selv hvis det ikke lå store romerske levninger i byen, ville den være en omvei verdt. Den tilbakelente atmosfæren, de gode små restaurantene og ikke minst den gode vinen, gjør dette til et reisemål vi absolutt anbefaler.

Roussillon en Provence

Roussillon en Provence er en unik by, som er kjent for sine røde hus og særpregede beliggenhet på en okerfarget høyderygg. Byen ligger i Provence og vender mod fjellet Mont Ventoux, som med sin hvite kalksteinsørken på fjelltoppen er en vakker kontrast til de røde klippene. Den røde fargen går igjen overalt i byen, hvor husene er oppført i forskjellige nyanser av den røde fargen og takene har røde teglstein. I det lille bysenteret finner man et mindre utvalg av restauranter og småbutikker. Byens særpregede utseende er et stort trekkplaster for turister, som hele året gjennom kommer på besøk.

Roussillion er oppført på listen over "Les plus Beaux villages de France" – de vakreste landsbyene i Frankrike – og hører med til naturparken Luberon, som er berømt for sine små fjellbyer spredt rundt på bakketopper i landskapet. Det er stisystemer som går gjennom det vakre landskapet og forbinder de små byene. Slik kommer du helt tett på landskapet, byene og ikke minst de okerfargede klippene. Nær Roussillon har man oppført en park med gangstier gjennom det røde klippelandskapet. Her kan du beundre de røde, oransje og gule klippeformasjonene på nært hold. Parken er åpen stort sett hele året rundt. 

I nærområdet er det et vell av utfluktsmuligheter til eksempelvis Avignon (ca, 50 km), byen Gordes (ca. 10 km), en av de mest besøkte byene i regionen og byen Apt (ca. 14 km), med sitt berømte marked (hver lørdag), som går for å være et av de mest attraktive i hele Frankrike. Utover dette er det mange muligheter for aktiviteter i naturen som trekking, klatring, sykling og annet. Det er under 100 km til nærmeste flyplass, som ligger i Marseille. Det er betalingsparkering utenfor Roussillon. 

Saintes-Maries-de-la-Mer

I år 40 sies det at de tre Maria'er: Maria MagdalenaMaria Salome og Maria Jacobea gikk i land i Provence. Herfra har byen fått sitt navn. Saintes-Maries-de-la-Mer er hovedby i Camargue – Rhône-elvens delta – og ligger helt ut til kysten. Blant franskmenn i området heter byen kort og godt Saintes og ligger i nærheten av byene Arles (30 km), Nîmes (45 km) og Montpellier (30 km).  

På fransk heter de tre Maria'er Marie-MadeleineMarie Salomé og Marie Jacobé. Maria Magdalena var en av Jesus disipler, Maria Salome var mor til apostlene Jakob og Johannes, og Maria Jacobea var jomfru Marias søster. Etter Jesu død og oppstandelse ble de tre Maria'er satt i en båt uten seil og årer sammen med tjenestepiken Sarah, St. Martha og hennes bror Lazarus, og de skulle etter sigende være strandet i Camargue i Provence. Derfor kalles byen i dag Saintes-Maries-de-la-Mer.

Legenden lyder også at Maria Jacobea og Maria Salome ble i Camargue sammen med Sarah. Etter deres død anbrakte menigheten deres relikvier i den kirken de hadde konstruert ved deres ankomst. Maria Magdalena fortsatte til Sainte-Baume, Martha evangeliserte Tarascon, og Lazarus ble apostel i Marseille. Den nåværende kirken i Saintes-Maries-de-la-Mer står på samme sted som den opprinnelige, og er bygget mellom det 11. og 12. århundre. Hvert år i mai og oktober avholdes festivaler i byen, hvor man feirer Maria Salome og Maria Jacobea.  

Byen legger opp til badeferie og avslapping, men det er også opplagt å dra utenfor byen og kikke på det rike dyrelivet som preger Camargue. Her er mange ville hester, fugler, flamingoer og okser. Dessuten produseres det salt og ris i området. Byens hus er bygget i ekte middelhavsstil - hvitkalkede og lave, og i sentrum finner du mange livlige restauranter og butikker. 

Tourettes-sur-Loup

Mellom havet og fjellene, 14 km fra badestrendene, ligger byen Tourettes-sur-Loup på en sted hvor ville fioler for hundre år siden fant et passende klima og slo røtter. I dag er dyrkning av fiolene én av byens hovedaktiviteter, og har laget tilnavn til byen: Fiolenes by. Byen benevner seg dessuten middelalderby og kunstby. 

Tourettes-sur-Loup ligger 20 km nord-øst for Grasse og er et yndet utfluktsmål for besøkende i Nice, 26 km syd-øst for Tourettes-sur-Loup. Byen ble anlagt som et befestet samfunn i det 11. århundre, hvor husene utgjorde vollene. Denne byggestilen bidrar til at byen fremstår med en meget original arkitektur, som ligger som en halvmåne omkring byens stjernebilder av steinhus, små gateforløp, blomsterbevokste fasader, hyggelige plasser med fontener, en gammel trebenk, butikker, kafeer, mm.

Siden 1925 har byens gater vært kulisser til flere filmer, og på 1950-tallet fikk den en oppblomstring og ble møtested for både musikere, malere, forfattere og poeter. Siden kom det en gruppe vevere til byen, som i kjølvannet av egen suksess tiltrakk seg ytterligere kunsthåndverkere. I dag rommer byen derfor mer enn 30 kunsthåndverksteder og gallerier med kunst og kunsthåndverk av høy kvalitet.

Tourrettes-sur-Loup er det siste stedet i Frankrike hvor 11 familier fortsatt og primært ernærer seg ved å dyrke fioler. I 1880 beskjeftiget hele byen seg med fioler. 

Fiolblomsten Viola odorata L. vokser vilt ved byen, mens de dyrker sorten Victoria. Fiolen Victoria kjennetegnes ved å ha et enkelt kronblad som blomst som pryder en stilk som er ca. 25 cm lang. Duften er meget skarp, og ikke til at unngå hvis du går en tur i området mellom oktober og mars, når den blomstrer.

Fête des Violettes avholdes i mars måned med et opptog av blomsterbesmykkede biler, og er en årlig begivenhet i byen, som tiltrekker mange besøkende.

Bastide aux violettes heter byens fiolmuseum, som ligger i utkanten av byen på den gamle veien til Grasse. Museet er et lokalt samarbeid til forevigelsen av den dype lilla farge, som de siste 150 år har etterlatt et markant skjær over byen. Museet fungerer derfor både som minnesmerke og som levende bymuseum, hvor byens blomst presenteres hånd i hånd med byens historie.

Byen huser også et annen slags “museum”: Les confiseries Florian. Det er snakk om en godterifabrikk! Med en meget lang tradisjon for å forvandle frukter og blomster fra området til fortryllende søte og vakre saker. Området innbyr dessuten til vandring og hesteridning. Byens turistkontor kan opplyse nærmere.

Hvordan vil du reise 

Noen velger å kjøre selv til en feriebolig i Provence, men orker man ikke den lange kjøreturen til Sør-Frankrike, er det opplagt å fly til f.eks. Nice. Herfra kan du fortsette med leiebil. Det er enklest å utforske Provence i bil. Veinettet er lett å finne frem i, og landsbyene ligger tett, så hvis man skulle kjøre seg vill, gjør det ikke noe.

Høstferie

Høsten er en fin tid å besøke Provene.  Da er det mindre turister, og du kan nyte regionen i fred og ro. Gå på oppdagelsesferd i naturen og nyt den overveldende utsikten med maleriske bakker i all verdens rødglødende farger. Mange utendørsaktiviteter har fortsatt åpent, og du vil oppleve at du har alt mer for deg selv fordi du er her utenfor høysesongen. 

Familieferie

Skjem bort deg selv og familien med en avslappet atmosfære, skjønne dufter og vakre naturopplevelser i Provence. Velg et sted med barnebasseng, og nyt en rolig stund mens barna leker og stifter nye bekjentskaper. Selv om Provence er en typisk destinasjon for par, er det mange barnevennlige aktiviteter du kan slå deg løs med. Nyt vakker tur på hesteryggen eller til fots i Alpilles-fjellene, se Mont Ventoux eller kjøp dere fattige på markedene i regionen Luberon. Har dere bruk for kulturelle inntrykk, bør dere besøke byene Avignon, Aix-en-Provence og Orange, hvor dere kan se alt fra romerske amfiteatre til antikke karuseller.

Reiser for par

Opplev et landskap bestående av myke bakker med lavendelmarker, olivenlunder og vinranker. Provence er for mange kjent som et sted med masse farger, dufter og vin, men de færreste er klar over hvor allsidig Provence er. Nyt den romantiske stemningen i de provencalske middelalderlandsbyene, hvor du finner fantastiske råvarer og vin. Benytt deg av muligheten for å gjøre et funn på de provencalske markedene, hvor du vil oppleve en duft av urter, krydder, lavendel og honning. Bo et sted hvor du har mulighet for å sitte på en terrasse og nyte et glass vin midt i naturen, og la det gå opp for deg at du ikke har noe du skal rekke...

Bo tett på stranden og nyt det asurblå Middelhavet

Søker du litt vekk fra det idylliske livet på landet, finner du fantastiske strender med liv og mennesker. Her kan du naturligvis nyte godt av havets frukter og besøke områdets gjemte badesteder som du kun kan komme til fra havets side, som eksempelvis Calanques de Cassis.

Reisemål i Provence og Côte d'Azur

 • Gjesteanmeldelser 9,3
  Nice
  18 hoteller
  Det vakre Nice, med sin stolte tradisjon gjør at vi kommer tilbake igjen og igjen. Den "lille storbyen" byr på en flott atmosfære i det vakre bysentrum. Her kan du få shoppinglysten dekket, spise godt og dra på spennende utflukter langs den ... franske rivieræn. Les mer
 • Marseille
  13 hoteller
  I Marseille hersker det en folkelig stemning og en høy puls. Den sørfranske storbyen er en spennende destinasjon hvor den franske innflytelsen møter spennende gastronomi i en ytterst levende bykjerne. Kom og opplev atmosfæren.
 • Menton
  9 hoteller
  Menton er den sørøstligste byen i Frankrike. Denne ligger helt oppe ved grensen til Italia og er derfor en nydelig miks av fransk og italiensk språk og kultur. Byen har et behagelig klima hele året og har store barnevenlige strender.
 • Gjesteanmeldelser 8,5
  Cannes
  7 hoteller
  Filmfestival, champagne og fest - alt forenes i Cannes på Den Franske Riviera. Kom og opplev atmosfæren på de statslige hotellene ut mot strandpromenaden eller nyt festlighetene fra en solstol på stranden.
 • Antibes - Juan Les Pins er to byer i en. Antibes står for det tradisjonelle, historiske og elegante, mens Juan-Les-Pins står for det avslappende og festlige. Sol, bading og glade dager kommer til å prege din ferie på Den Franske Riveria.
 • Gordes
  5 hoteller
  Gordes er én av de mest besøkte byene i Luberon og anses for å være én av Frankrikes vakreste landsbyer med sin beliggenhet på en solskinnsklippe.

Populære hoteller i Provence og Côte d'Azur

Frankrike, Sør-Frankrike, Provence og Côte d'Azur, Lorgues
9,7
Fantastisk
622 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 81 km
 • Avstand til havet: ca. 45 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Frankrike, Sør-Frankrike, Provence og Côte d'Azur, Aix-en-Provence
9,1
Fantastisk
1928 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 26 km
 • Nærmeste strand: ca. 41 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Frankrike, Sør-Frankrike, Provence og Côte d'Azur, Marseille
9,0
Fantastisk
2369 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 25 km
 • Avstand til sentrum: ca. 100 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Hva sier gjestene i Provence og Côte d'Azur?

8,9
Gjesteanmeldelser
Basert på 78 anmeldelser