Reiser til Provence og Côte d'Azur

Provence Alpes Cote d’Azur regionen dekker det sydøstlige hjørnet av Frankrike. Det er kanskje den mest besøkte og elskede regionen i Frankrike, og også det området som  tilbyr større mangfoldighet enn noe annet sted i landet.

Provence er sol og strand. Det er mat og vin. Det er urbant og hipt samtidig med at det ikke er langt til den uberørte rurale landsbyen. Det tørre og på samme tid frodige landskapet er leverandør av allverdens smaker og dufter, som gjør at folk fra alle verdenshjørner valfarter hit for å oppleve den helt unike provenkalske atmosfæren. 

Provence er et av Frankrikes skjønneste områder, med landskap som skifter fra høye fjellregioner, en vakker og ofte dramatisk kystlinje med mange berømte feriesteder og masser av attraktive middelalderbyer i klynger blant vingårdene, lavendelmarkene og olivenlundene i det solfylte landskapet.

Den sydfranske regionen Provence, som dekker et stort område mellom Middelhavet og Alpene, er et av de mest populære områdene i Frankrike blant turister. De tiltrekkes av regionens fantastiske geografisk variasjon, solen, vinen, maten og den særlige avslappede franske livsstilen som finnes her. Navnet Provence stammer fra ordet provins, og det var et av de første stedene utenfor nåtidens Italia som ble grunnlagt av romerne omkring 150 år f.Kr. De kalte deres nye provins Provincia Narbonnensis etter hovedstaden Narbonne. Navnet var dog for besværlig og ble snart til Provincia Nostra (vår provins) for endelig å bli til Provence.

 

 

Inspirasjon og fakta

Kunstnere fra hele verden har altid vært tiltrukket av Provence. Cezanne, Van Gogh, Matisse, Renoir, Braque og Picasso er kun noen av de mange som har funnet inspirasjon i det berømte lyset i Provence. 

Hovedparten av den franske parfymeproduksjonen finner sted i Provence, som er så rik på aromaer og dufter av lavendel, frukttrær, krydderurter og mye, mye mer.   

Og så er det alle festivalene i Provence. Utover filmfestivalen i Cannes er det blant annet teaterfestivalen i Avignon og Jazz i Antibes, samt et hav av lokale byfester til ære for blomster, vinhøsten eller bare byen i seg selv. 

I Camarguen kan man oppleve den særlige formen for tyrefektning kalt Course Libre eller Course Camarguaise, som er ublodig - for tyrene i hvertfall. Her gjelder det å på ganske akrobatisk vis å få tak i en rosett som er bundet fast mellom hornene på oksen. 

Provence dekker halvdelen av Frankrikes middelhavskyst fra Rhônedalen i vest til Monaco og Italia i øst. Det nordligste Provence grenser op til de franske alper. Det er dermed et meget variert område, som dog har en del trekk til felles.

Provence er stort og fortjener oppmerksomhet i geografisk avmålte doser fra feriereisende. I stedet for å prøve å nå det hele på en gang, anbefaler vi at man velger seg ut et mindre område å gå i dybden på.

Provence - for livsnytere

Den vakre Provenceregionen utgjør et så stort område og inneholder så mye variasjon at folk sjelden kan nøye seg med ett besøk når de først har vært der én gang. Hvis du verdsetter god mat, vin og lokalt kunsthåndverk, er dette stedet for deg. Provence er stedet for ekte livsnytere, og det er ikke vanskelig å bli grepet av den særlige tilbakelente stemningen. Snart finner man sitt eget rolige tempo, hvor hverdagens hastverk glemmes, og man gir seg tid til å nyte de skjønne omgivelsene.

Historie

Historisk er Provence også en unik smeltedigel. Pavenes slott i Avignon, romernes teatre og akvedukter og havneområdet ved Marseille er alle steder som vitner om historiens vingesus. 

Mange folkeslag har levd omkring Provence. Kelterne, grekerne, romerne, vikingene, germanerne, burgunderne, italienske og franske folkeslag har alle bidratt til det Provence som til stadighet fascinerer den historisk interesserte gjest. 

Provence var i oldtiden befolket av ligurerne, men fra omkring 600 før vår tid grunnla grekere koloniene Massalia(Marseille), Nikaia (Nice), Antipolis (Antibes), Athenopolis (Saint-Tropez) og Agatha (Agde). 

I 125 før vår tid følte disse kolonier seg så truet av en keltisk-ligurisk allianse at de søkte støtte fra Roma, som slo alliansen og erobret området, som ble innlemmet i Romerriket. Provence ble heretter preget av romersk kultur.

I løpet av 400-tallet invaderes Provence først av vestgoterne, dernest av ostrogoterne og endelig av frankerne. På 500- og 600-tallet var området nærmest uavhengig og allierte seg på 700-tallet med araberne, som hadde kolonier langs kysten. Etter Slaget ved Poitiers i 732 ble Provence innlemmet i Frankrike. Ved delingen av riket etter Karl den Store oppstod kongedømmet Provence i 855-863, kalt det Transjuranske Burgund. Etter en rekke arvestridigheter proklamerte i 879 det andre kongedømme Provence. Det holdt til 934, og kom senere inn under kongedømmet Arelat eller Burgund, som i 1032 kom inn under Det Tysk-romerske Rike. 

I 1125 ble Provence delt mellom Toulouse og Barcelona, og det oppstod en sterk katalansk stat orientert mot Middelhavet. Albigenserkorstoget på begynnelsen av 1200-tallet ble begynnelsen på en langvarig prosess som førte til Provences innlemmelse i Frankrike. 

Karl den 1. av Anjous giftermål i 1246 med arvingen til grevskapet Provence la grunnen til en nær tilknytning til Sør-Italia, som fortsatte helt frem til slutten av 1400-tallet. I 1309 slo pavestolen seg ned i Avignon og residerte her frem til 1377.

I 1481 ble Provence endelig innlemmet i Frankrike. 1500-tallet ble preget av religionskrigene og en stadig voksende kontroll fra sentralmaktens side, som kulminerte under Ludvig 14. på andre halvdel av 1600-tallet. 

Gjennom hele sin historie har Provence vært preget av bykultur og byerhverv på bekostning av landbruket. Fra 1900-tallet er turismen på grunn av det milde klimaet blitt et av regionens viktigste erhverv.

Vakre severdigheter 

Det sjarmerende og avslappede Arles og det tettpakkede Avignon har fortryllet romerske legionærer, paver og Vincent van Gogh. Den anløpne, eksotiske og moderne havnen i Marseille fortsetter å fascinere sjøfolk og reisende med dens streif av mystikk. (Bemærk at du bør være litt negativ til storbyer for å stå imot byens fargerike, nesten utfordrende ånd.).  Den støvede Nîmes fremhever den gamle romerske prakten som ligger over Pont du Gard- akvedukten og tempelet Maison Carrée.

Men- regionen utnytter best sin sjarme i de landlige omgivelsene, ikke minst hjulpet av cypresser, vingårder og et kjølende glass pastis. Og glem ikke de vidunderlige lavendelmarkene ved foten av Mont Ventoux eller Provences okkerfarvede landsbyer – få steder er mer fristende enn vakre St-Rémy-de-Provence, Nostradamus’ fødeby og fristed for Van Gogh, hvor sollyset virkelig pryder de smale veienes platantrær.

Andre severdigheter omfatter det fantastiske romerske klosteret Montmajour, de ujevne byerne Les-Baux-de-Provence (hjemby for det berømte hotellet L’Oustau de la Baumaniére) og Le Barroux og de vakre fjellbyene Roussillon og Gordes. En annen fornøyelse er å lære den forfriskende, vennlige byen Provençaux å kjenne. En god måte å utforske områdene på er å vandre langs de hvitsteinede fjordene eller kjøre gjennom de fruktbare landskapene på Route de Vignobles (vingårdsruten).

Natur

Naturen i Provence er utroligt variert. Fjell i øst opp mot Italia, flere elver med utmunninger i deltaet omkring Camarguen, med flamingoene, oksene og de ville hestene. 

Høylandet bak kysten, Garriguen, kan vel best oversettes som en form for barskt og tørt heielandskab, som er rikt på lave vekster og et hav av blomster og krydderurter. 

Høye, elegante cypresser, furuer og knudrete oliventrær. Her er kastanjer, eiketrær og store pinjetrær med sine parasollkroner. Sydover langs kysten finner man grønne, milde bakker, frodige sletter med fruktplantasjer og vakre krydderurter- og lavendelmarker. 

Endelig er det den berømte kyststrekningen med de mange strendene, som varierer i utrykk fra det fineste sand over store runde steinen (galettes) til rå klipper. Jacques Cousteau og Côte d’Azur hører uløselig sammen, og i Middelhavet er det mange muligheter til å komme på oppdagelse i den forunderlige og vakre verdenen under havoverflaten.

Fjellene i Hautes-Alpes

Hautes-Alpes- området i Frankrike er den nordøstlige delen av Provence. Denne delen av Provence er fjellrik, med masser av storslåtte fjellscener. Det er en helårs destinasjon, som tiltrekker besøkende både til skiløp om vinteren og til vandreturer og sightseeing om sommeren.

Området gjenkjennes også som hjemsted for noen av de store fjelletappene i Tour de France. Deler av Ecrins Nationalpark ligger vest for Hautes-Alpes området, og den regionale Park de Queyras mot øst, begge med rikelige muligheter for å nyte utendørslivet. Alle former for utendørs sportsaktiviteter kan utøves, fra stille vandreturer til paraglidning og klatring. Et helt spesielt naturskjønt høydepunkt i den regionale Park de Queyras er Col d’Izoard, sydøst for Briancon, med sitt tørre, nesten måneaktige klippelandskap.

Ut over det imponerende landskapet ligger også her forskjellige mindre og større byer av interesse strødd rundt omkring, f.eks. den vakre landsbyen La Grave og den tradisjonelle fjellandsbyen ved Saint-Veran (2000 m over havet, én av de høyest beliggende byer i Europa). Serre-Poncon- sjøen er også et velkjent sted til avslapning i fjellene i den sydlige delen av området, med mange ting i utvikling rundt om sjøen. Om vinteren er det store skiområde ved Serre Chevalier nær Briancon det stedet som vekker størst interesse – og her tilbys meget imponerende omgivelser for vinterferien, skjønt det også finnes utallige mellomstore og mindre feriesteder og landsbyer, som tilbyr skiløp i mindre målestokk.

Sølvminene i L’Argentiere-la-Bessee er også et besøk verdt om man er i det østlige område. Settes kursen mot syd er det en stor Vauban-befestning, som nå er oppført som nasjonalt monument – se Place Forte de Mont-Dauphin – og i den sydøstlige delen av området er den store byen Gap og byen Embrun også et besøk verdt.

Strender

Langs hele den provenkalske kysten med 300 årlige solskinnsdager ligger badestedene som perler på en snor. Celebre Saint-Tropez og Antibes mellom Cannes og Nice langs den franske rivieraen tiltrekker seg badegjester fra nær og fjern. 

Men det er også mulig å finne en stille, uberørt strand, hvor man kan nyte freden og roen til lyden av bølgenes skvulp. Flere steder består strendene av store flate stener (Galettes), og sandstrender skal man lede litt etter. Dog er det ved byene ofte mulighet til å leie utstyr som parasoller og liggestoler. 

Maten og vinen

Det provenkalske kjøkkenet er dominert av en overflod av friske råvarer og Middelhavet som leverandør av alverdens lekre retter. Mange internasjonalt kjente retter stammer herfra. Bouillabaisse, Aioli, Ratatouille, Brandade de Morue, Salade Nicoise og ikke minst Herbes de Provence er alle navn som kan få de fleste til å få vann i munnen i høy forventning. Salt og ris fra Camarguen, østers fra Middelhavet, olivenolie og et hav av oster, pølser og patéer er noe av det feriegjester setter stor pris på ved Provence.

Nord for Avignon starter Rhônedalens vindistrikter med den gamle romerske byen Orange som sentrum. Her finner man kjente distrikter som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras og Beaumes-de-Venise. Alle er de distrikter som lager noen av de kraftigste rødvinene i Frankrike, og det lages også spennende hvitviner i både tørre og søte utgaver. Det finnes verdensberømte kultprodusenter med flasker til tusenvis av kroner, men også en sann myriade av fantastisk vin til mer overkommelige priser.

Provence er ubestridt Frankrikes rosé-distrikt. Her produseres størstedelen av landets roséer, og kvaliteten svinger fra det liflige og billige til noe av det ypperste og kostbare rosé som finnes i hele verden. De røde vinene fra Bandol og Cassis ved kysten mellom Toulon og Marseille samt området mellom Avignon og Aix-en-Provence er vidt berømte for deres høye kvalitet og til tider meget rimelige priser. Her er noe for enhver feriegjest, uansett grad av nysgjerrighet eller budsjett. 

Endelig må man ikke glemme den franske nasjonalaperitif, Le Pastis, som stammer fra området omkring Marseille. De store merkene Pernod-Ricard og Pastis 51 dominerer, men flere små fabrikanter lager ganske interessante utgaver av den populære spiritus basert på fennikel, anis og et hav av krydderurter. Nytes med en skvett vann og en isterning på terrassen eller over et spill pétanque ved fortauscaféen fra kl. 17 og inntil man setter seg til bords.

Det er mange muligheter for å dra på ferie på landet i Provence. Det finnes vingårder, olivenprodusenter eller andre landbruk som tilbyr opphold for feriegjester. Det er flere utgaver av Route des Vins (Vinruter) i området, som viser vei til vindistriktene og et hav av produsenter som byr på omvisninger og smaksprøver. Mulighetene er mange.

På marked i Provence

Les marchés i Frankrike er oftest utendørsmarkeder, hvor man kan kjøpe friske dagligvarer. Mange foretrekker å kjøpe kjøtt, fisk og andre varer her heller enn på supermarkedet. Markedene er fabelagtike, det er gratis underholdning, et godt sted å shoppe og betrakte mennesker. Sett deg på en av caféene ved siden av markedsplassen og la morgenen gå.
Provence har kanskje Frankrikes beste markeder. Her følger en praktisk hvor-når-hva-guide:

De fleste markeder er detaljmarkeder, hvor man kan kjøpe grønnsaker, frukt, ost, kjøtt og fjærkre, pølser, krydder, kandisert frukt, nougat og blomster. Det større Marché Provençal tilbyr alt det ovennevnte, samt klær, sko, sengetøy, keramikk og mange andre brukbare og mindre brukbare provencalske nipsting.

Flere markeder i Provence

Aix-en-Provence. De forskjellige markedene er tilpasset den historiske byen, og er gode steder for å site og iaktta.

Carpentras er et av de største markedene og har eksisteret siden 1155. Kjempestor, levende, vidunderlig! Hvis du ikke finner hva du har brukt for her, hva så?

L’Isle sur la Sorgue – besøk dette søndagsmorgenmarkedet med over 300 antikvitetsboder og mange omreisende gjenbrukshandlende, som selger gamle antikviteter.

Nice byr på en fargerig vifte av markeder, fiskemarkedet, antikvarmarkedet, bøndenes marked og det mest kjente  av dem alle: Marché aux Fleurs – blomster- og grøntmarkedet.
Vaison la Romaine, et kjempemarked - et av de beste innenfor provencalsk nips.

Opplev Provence på en rundreise

En av de populære reiseformene i Provence er en rundreise. På en rundreise har du mulighet til å begi deg rundt i de mange forskjellige områdene og regionene i denne delen av Frankrike, og her er de mye å se og oppleve. Du kan saktens selv arrangere en rundreise, alt du behøver er en billig flybillett, billeie på f. eks Nice lufthavn og hoteller eller f. eks vingårder. Man behøver ikke bestille hoteller hjemmefra. Dog er det alltid en god ide å bestille hotell til de første par nettene og spesielt hvis du reiser til Provence i høysesongen.

 

 

Byer i regionen

  • Marseille - Frankrikes nest største by sett i forhold til innbyggertall, og kjent for et rikt kulturliv. 
  • Aix-en-Provence – en mindre by, som er en av Provences rikeste byer og berømt for sine mange fontener.
  • Cannes - den årlige filmfestivalen er nok det de fleste forbinder med byen.
  • Nice - et populært reisemål på Den franske Riviera, kjent bl.a. for sin vakre strandpromenade.
  • Saint-Tropez - Spesielt kjent som ferieby for de rike og kjente, men har dog noe for alle.
  • Avignon – dra hit for å oppleve det store pavepalasset og gå en tur i de små hyggelige gatene med fortauscaféer og forretninger.

Den største byen er Marseille, hvor man som feriegjest kan få dagene til å gå med shopping, promenade på Cornichen, caféer og restauranter. Men også den gamle havnen, katedralen Notre Dame de la Garde og forsvarsverket og fengselsøya Château d’If er steder som gjester i Marseille kan oppleve. Marseille var europeisk kulturhovedstad i 2013. 

Nice er den nest største byen i regionen, og utmerker seg med sine mange kunstmuseer for blant annet Marc Chagall og Henri Matisse og asiatisk kunst. Den gamle byen er en hyggelig labyrint med en masse små butikker, cafeer og restauranter. Nice har en vakker og lang promenade, hvor hoteller på rekke og rad tilbyr uteservering med utsikt over den azurblå kysten. 

Monaco og Monte Carlo ligger som et lite eksklusivt, naturlig amfiteater rundt om havnen med den ene imponerende yachten etter den andre. Man kan her i sin bil kjøre på mange av de berømte strekningene som utgjør banen for det årlige Formel 1 Grand Prix: kasinoet, den lange tunnelen og langsiden langs havnen med svømmebassenget. Det hele preges av internasjonalt jetsetliv, og med kvadratmeterpriser på omkring 50.000 euro er det ikke enhver som har mulighet til å bo her.

Her finner du et utvalg av mindre "kjente" byer som er et besøk verdt på din reise til Provence

Bras

Det tar under en time i bil å reise fra Marseille til Bras, og det er enorm forskjell på storbyen og landsbyen!  Bras ligger vakkert i det provencalske landskapet mellom bakker og skoger, og det er gode muligheter for vandreturer av vidt forskjellig varighet, fra uforpliktende små spaserturer til et stykke på den velholdte og godt avmerkede store vandrestien GR 99, som går fra Toulon til Gole del Verdon (mange dages vandring). Her finner du maleriske omgivelser, glimrende muligheter for vandring og annen fysisk utfoldelse samt det omfattende handletilbudet. I byen er det kun et par tusen innbyggere, en restaurant, et par barer, et minimarked og en slakter, men i stedets omegn finner du mange produsenter av vin, honning og geitost. Det er mange vannløp som passerer gjennom landsbyen, og på grunn av de store nivåforskjellene blir et av dem endog til et lite vannfall på 10 meter.

Callian

Callian er en del av det området som kalles "Pays de Fayence", som består av 7 små, historiske byer. Den største av disse byene er Fayence, som ligger 9 km unna og har et vell av restauranter. Middelalderborgen i Callian, "Château de Callian" er fra det 15.-17. århundre og er i dag privat eie. Oppe fra borgen har man den mest fantastiske utsikten over dalen. Den eldste bygningen i byen er kirken " Chapelle Notre Dame des Roses", som kan dateres tilbake til det 10. århundre. Den berømte motekongen Christian Dior ligger begravet på byens kirkegård. 

Den pittoreske og sjarmerende lille byen Callian ligger på toppen av en grønn ås og omkranser byens middelalderslott. De antikke husene i byen ligger spredt rundt i de smale stredene, hvor man også finner et utvalg av butikker med lokale produkter, gallerier og restauranter. Nærheten til de kjente kystbyene som Cannes (ca. 40 km) og Nice (ca. 60 km) gjør at man saktens kan dra på dagsturer til stranden. 

Ca. 6 km fra Callian ligger badesjøen "Saint-Gassien", hvor man kan bade ved mange av de små sandstrendene som ligger rundt om sjøen. Av andre aktiviteter ved sjøen kan det nevnes fiskeri, seiling, vindsurfing og mange andre vannsportsaktiviteter.

Eygalières

Eygalières er en fredelig liten landsby beliggende tett på Saint Remy de Provence. Landskapet rundt om landsbyen er malerisk med sine mange vinmarker og olivenlunder; dette er et sant postkort fra Provence. Du ser landsbyen langveis fra, der den ligger og klynger seg til sin bakketopp. Når du kommer tettere på, ser du de typiske husene i stein med deres tegltak, og fremme i selve landsbyen oppdager du at den har bevart sitt autentiske preg med små, snevre stred og frodige haver bak de gamle murene. Byen krones av ruinene av den gamle borgen, og herfra er utsikten naturligvis enda mer vidtrekkende og imponerende, da landsbyens gamle hus, kirker og klokketårn gir et vakkert perspektiv over det typiske provencalske landskapet.

 

Cavaillon

Cavaillon, som med sine omkring 25.000 innbyggere utgjør en provinsby av en behagelig overkommelig størrelse, samtidig med at havet og de deilige strendene kun er 60 km unna, mens mange av Provences store trekkplastre som Avignon, Mont Ventoux og Orange er innen for overkommelig, for ikke å si kort kjøreavstand. Men før du overhodet begynner å tenke på havet og andre byer, bør du utforske og nyte Cavaillons sjarmerende historiske sentrum i fulle drag. Dens mange mindre og større plasser, dens små gater og smug, dens markeder, ja hele byens fortettede stemning gjør den til en fornøyelse i seg selv. Historien har etterlatt seg mange spor her i byen, fra en av Europas vakreste synagoger fra 1700-tallet til domkirken med dens klostergård fra 1100-tallet og mye, mye mer.

Her er gode muligheter for vandreturer i området, fra lette uforpliktende spaserturer til mer krevende turer på den såkalte "Via Ferrata", altså ruter av en slik vanskelighet at det er oppsatt kjeder og ledninger for å hjelpe til med fotfestet. Det hjelper naturligvis på appetitten med fysisk aktivitet, men det er ikke nødvendig for å verdsette det gode lokale kjøkkenet, de praktfulle melonene og de gode vinene fra AOC Luberon!

Chateauneuf-du-Pape

Chateauneuf-du-Pape ligger ca. 6 km syd for Orange og ca. 15 km nord for Avignon. Byen er kjent for sin vin av samme navn, og man vil kanskje bli overrasket over å se at byen faktisk er en liten landsby med kun ca. 2200 innbyggere. Landsbyen byr dog både på spisesteder og dagligvarebutikker.

I 1316 blir Jean XXII utnevnt til pave, og Avignon blir pavenes residens. Et trimester etter hans innsettelse, starter han konstruksjonen av et nytt slott, på fransk un château neuf. Rundt om pavens nye slott vokser byen, som får navnet herfra: Chateauneuf-du-Pape. Da han blir innsatt som pave i Avignon, tar han både bankmenn og vinbonder med seg fra sin fødeby Cahors - med det formål å styrke pavedømmets rikdommer. Vinbøndene overtar noen gamle etterlatte gårder i byen omkring pavens nye slott, og legger her det fundamentet som siden har gjort det mulig å utvikle vinmarkene omkring Chateauneuf-du-Pape. 

I dag er Chateauneuf-du-Pape et vinområde på 3300 hektar vinmarker, som dyrkes av omkring 300 vinbønder. Som noe enestående har man i Chateauneuf-du-Pape lov til å produsere vin av 13 tillatte druesorter. Til forskjell må man f.eks. i Bourgogne kun bruke Pinot Noir til produksjonen av de store rødvinene. I Bordeaux bruker man kun to sorter - nemlig Cabernet Sauvignon og Merlot. Rødvinen er en kraftig vin, mens hvitvinen kan være vanskelige å definere. Hvitvinen utgjør kun ca. 6% av produksjonen, og de druene som brukes tilhører en sort som ikke brukes mange andre steder enn i Sør-Frankrike. Selv om rosévin er et meget kjent produkt fra Provence, produseres den ikke i Chateauneuf-du-Pape, for det er ganske enkelt ikke tillatt! Det er mange slott som tilbyr vinsmaking, dégustation de vin, men kan man ikke nøye seg med de mange vinslottenes tilbud, kan man med fordel kjøre inn til byen. Her er der flere vinbutikker, som under samme tak gjør det mulig å smake viner fra flere forskjellige produsenter. 

Chorges

Chorges er en liten fjellby, som ligger i den sydlige delen av de Franske Alper. Her finner man alt hva hjertet begjærer av aktivitetsmuligheter i naturen, på grunn av den ideelle beliggenheten i forhold til sjø og fjell.  Byen ligger i 835 meters høyde over havet og er bygget opp omkring et romersk klokketårn.

Sporene fra fortiden ses overalt blant annet i form av kirken "Saint Victor" fra det 12. århundre, et springvann fra år 1548 og en dør datert tilbake til det 16. århundre. Hver søndag er det marked i byen. Ca. 20 km herfra finner man den berømte byen Gap, som ligger på "Napoleonsruten" mellom Grenoble og Middelhavet. Chorges var en del av "Tour de France»- ruten i 2013. I byen finner man blant annet en baker, et apotek, mindre supermarked, et par restauranter og en tobakksforretning.

Ile Sainte-Marguerite

Utenfor de deilige strendene i Cannes finner man den lille øygruppen Lerins, som man kan reise på utflukt til med båter som seiler fra den gamle havnen i Cannes. Turen tar ca. 20 minutter og båtene seiler flere ganger daglig. Den største av Lerinsøyene er Ile Sainte Marguerite. Øyen er 3 km lang og består primært av pinje og eucalyptustrær, hvor anlagte stier føre én rundt på øyen. De fleste som drar på utflukt hit velger å gå langs havet på baksiden av øya, hvor man finner en smal steinstrand med det mest krystallklare hav. Herfra er det utsikt over til en annen av Lerinsøyene, nemlig Ile Saint-Honorat. Nettopp på grunn av det vakre havet, er det mange båter som legger til for å bade mellom disse to øyene. 

Det viktigste monumentet på øya er ”Le Fort Royal”, hvor ”Mannen med jernmasken” ble holdt fanget i mer enn 10 år uten at man lærte hans identitet å kjenne eller for den saks skyld hans begåtte forbrytelse. Man kan komme inn på fortet, hvor det også ligger et interessant marint museum.  Det er minimalt med annen bebyggelse på øya, men en enkelt eller to restauranter kan man dog finne. Umiddelbart er disse ikke verdt å skrive hjem om og det anbefales i stedet at man selv medbringer mat, som man kan spise ved et av de mange piknikstedene som er anlagt rundt omkring på øya. Det finnes dog også en enkel, liten kiosk ved anløpshavnen, hvor man kan kjøpe sandwich, drikke og is. Husk kontanter, da det ikke tas i mot kort og det ikke er kontantuttak på stedet. 

Isola 2000

Beliggende ca. 3 km fra grensen til Italia finner man skidestinasjonen Isola 2000, som er beliggende i 2000 meters høyde (derav sitt navn) på fransk territorium. Her finner skiløperen 43 løyper av ulik vanskelighetsgrad, som fordeler seg over 120 km. Noen av løypene er forbeholdt snowboard og langrenn.

Isola 2000 er særlig verdsatt for den høye kvaliteten på snøen, at det ofte er snøfall samt for solen, som bader skikjørerne i sitt livgivende lys uten å påvirke temperaturene. Isola 2000 er nemlig også kjent for å skrive kulderekord. Således noterte man i desember 2005 minus 28 grader. Selve skistasjonen er bygget i 1971, hvilket tydelig ses rent arkitektonisk og rent estetisk. Den virker med andre ord en smule gammel og slitt, men det endrer ikke det faktum at fjellene er betagende vakre, og man er ganske nær noen riktig gode skiløyper. Til tross for at bygningene er fra 1971 er Isola 2000 velutstyrt med service og handelsmuligheter. Så det er meget bekvemt å tilbringe hele skiferien her. Ønsker man derimot å kombinere sitt skiløp med utflukter til de omgivende severdighetene og destinasjonene, ligger Côte d'Azur kun ca. 90 km fra Nice og de øvrige perlene langs kysten. Ski-destinasjonen Isolsa 2000 er en del av byen Isola, som ligger nede i dalen i 870 meters høyde. Isola er en liten, rolig by med sin egen historie. Det bør bemerkes at Isola 2000 ikke henvender seg til skiturister som lengter etter å kombinere en aktiv dag med en livlig natt på bar. Her er det nemlig rimelig stille om natten, og her finnes således kun to diskoteker.

 

 

L'isle sur la Sorgue

L'isle sur la Sorgue ligger ved elven Sorgue og kalles Frankrikes svar på Venezia på grunn av kanalene gjennom byen. Byen ligger nord for fjellmassivet Luberon ca. 20 km fra Avignon.  Byen har ca. 19.000 innbyggere. Den gjennomløpes av elven La Sorgues kanaler og kalles derfor for Frankrikes svar på Venezia. Byens hus ligger helt ut til kanten av kanalene. Den byr på flere spisesteder og innkjøpsmuligheter i form av butikker og sjarmerende markeder torsdag og søndag mellom kl. 6 og 14.

I starten av det 12. århundre var l'Isle sur la Sorgue befestet av paver, og nabobyene søkte ly i byen. Byen var skånet under religionskrigene, men var herjet av pest og kolera flere ganger mellom det 15. og 19 århundre. I dag er byen mest kjent for å tiltrekke seg antikvitetshandlere fra hele verden. L'Isle sur la Sorgue er de seneste 40 år blitt til det tredje største markedet for antikviteter efter Saint-Ouen i Paris og London.

Montgenevre

I 1850 meters høyde, på grensen til Italia, ligger den vakre fjellbyen Montgenevre. Området er en del av det berømte skiområdet "La Via Lattea", hvor det blant annet ble avholdt vinter-OL i 2006. Byen summer av liv både sommer og vinter, og mange kommer til byen for en aktiv ferie i fjellene. I nærheten finner man den større og sjarmerende byen Briancon (10 km) med sitt festningsverk samt de steile og smale brosteinsbelagte stredene, hvor det finnes et veld av butikker og spisesteder.  

Montgenevre er en veldig hyggelig by med smale gater, små kapeller og gamle steinhus. Før i tiden var den en gjennomkjørselsby fra Frankrike til Italia og vice versa, men i forbindelse med vinter-OL fikk området tildelt en sum penger som man blant annet brukte på å omlegge veien til en tunnel under byen. Siden da har trafikken vært begrenset til gjester som besøker byen. På grunn av nærheten til Italia, finner man mange spisesteder med både italienske og franske menyer, som i likhet med de fleste i byen taler begge språk. Her finnes flere mindre supermarkeder, lokale butikker med souvenirer, sportsbutikker samt apotek og lege. For større innkjøp skal man til Briancon, hvor det også ligger et stort hospital.    

Aktivitets-mulighetene er mange både sommer og vinter. Her er klatring, hesteridning, golf, tennis, sykkelruter samt sykkelpark og mye annet. Barn og barnlige sjeler kan kaste seg ut i "Monty Express", som er en 1400 meter lang bane med kjelker (den lengste i Frankrike) som kjører på en skinne fra toppen av heisen Chalvet. Vi anbefaler at man reiser med egen bil til Montgenevre.

Mandelieu-La Napoule

Mandelieu-La Napoule er en badeby, som ligger vest for den fasjonable byen Cannes. Byen er rik på sportsaktiviteter og nettopp det store tilbudet av vannsportsaktiviteter, som kan nytes året rundt, har medført at byen i 1987 ble tildelt tittelen Nautical Resort.  Den 3 kilometer lange kyststrekningen byr på hele syv strender, hvorav noen med fint sand og andre er beliggende i de små buktene som er kjennetegnet ved de karakteristiske røde klippene. Her ligger også den første golfbanen grunnlagt på den franske riviera i 1891.

Mandelieu-La Napoule kalles også for Mimosens hovedstad, da mimosene vokser vilt på skråningene i fjellet Tannero, som ligger i baklandet. Blomstringstiden er fra januar til mars, hvor de vakre, gule fargene pryder øyet. Mimosen er så kjær hos alle innbyggerne i området at den siden år 1931 er blitt feiret med en årlig byfest hvert år i februar.

Langs kyststrekningen i Madelieu-La Napoule ligger slottet Le Château de la Napoule. Det ligger i første rekke til havet og ble for mer enn 2000 år siden oppført av romerne. Det er siden blitt ødelagt og oppbygget på ny ikke mindre enn 8 ganger før slottet i det 19. århundre ble omdannet til en glassfabrikk. Det var først i 1918 at den amerikanske kunstneren Henry Clews kjøpte eiendommen og restaurerte den. Da Henry Clews døde opprettet hans kone et fond til minne om sin mann, som skulle være med på å bevare slottet som et kunstsenter for unge, håpefulle kunstnere. Dette fondet eksisterer den dag i dag. Slottet er også åpent for offentligheten.

Mouriès

Mouriès er en typisk provencalsk landsby, som ligger midt i et stort naturområde, Les Alpilles, omgitt av oliventrær, vinstokker, cypresser og mandeltrær. Med sin sentrale beliggenhet i nærheten av naturskjønne områder som La Camargueog Lubéron samt strendene ved Middelhavet er byen et godt utgangspunkt for naturelskere eller de mee aktive, som gjerne vil benytte ferien til trekking eller cykling i den vakre naturen. Er man kultur- eller historieinteresseret er det ikke langt til hverken Aix-en-Provence eller Avignon, hvor der er litt mer storbystemning. 

I området omkring Mouriès produseres viner og olivenoljer av beste kvalitet. Faktisk er det i området omkring Mouriès at Frankrikes største mengde av olivenolje produseres, og det er stadig tre aktive olivenoljemøller i området, som kan besøkes hvis man er interessert i å vite mer om hele prosessen bak oljeproduksjonen.  

Hver onsdag avholdes gatemarked på Cours Paul Révoil hvor den sørfranske stemningen kan oppleves, samtidig med at man kanskje kan gjøre en god handel i en av de mange bodene med matvarer, blomster, bekledning og mye mer. 

I Mouriès kan man også besøke tyrefekter-arenaen, som kan romme opp til 3000 personer, og hvor der stadig avholdes tradisjonelle tyrefektninger. I la Camargue er det heldigvis ikke snakk om den blodige spanske varianten av tyrefekting, men derimot om en mer avdempet utgave, hvor det mest handler om at tyrefekterne skal vise deres ferdigheter for publikum og drille tyrene litt. 

Moustiers-Sainte-Marie

Ved den imponerende kløften Gorge du Verdon ligger denne skjønne, lille fjelllandsbyen tett på Lac-de-Ste-Croix. Byen har ca. 625 innbyggere og en stolt og meget verdsatt tradisjon for å utføre kakler og annet kunsthåndverk i keramikk.

Det er snakk om en meget hyggelig liten fjellandsby, som ligger opp mot en vakker fjellside i ellers frodige omgivelser med små torgplasser, brosteinsbelagte gatestrøk og gylne hus med grøn-turkise skodder og røde tegltak, og i bunnen en rislende flod. Byen får årlig veldig mange besøkende takket være sin beliggenhet, sin sjarme og den berømte keramikkproduksjonen. Byen rommer da også hele 15 produksjonsverksteder og mer enn 30 salgssteder. Takket være byens betydning finnes det både turistkontor, suvenirbutikker, caféer og bistroer. Byer er bestemt et kaffestopp verdt når man allikevel er på disse kanter, og det er flere parkeringsplasser nedenfor for byen. Likesom det er fine stier ovenfor byen, hvor fra man nyter en vakker utsikt ned over byen.

Pernes les Fontaines

Byens navn gir en god idé om dens spesialitet. Her er nemlig ikke færre enn 40 offentlige fontener (og over dobbelt så mange private) spredt om i byen, som med sine 10.000 innbyggere ellers ikke er så voldsomt stor. 

Port Grimaud

Den moderne kystbyen Port Grimaud ble konstruert i 1966 og fremstår som et vellykket byprosjekt, som er blant de mest besøkte i Frankrike. Det er en flott by, hvor livet kretser omkring den stemningsfulle havnen, som utgjøres av 12 km kai og sideløpende kanaler, som flankeres av boliger og badeplasser. Det er en stemning som er innbydende og behagelig, hvilket blant annet skyldes at både havnen og sentrum er bilfri og dermed støyfri sone. Byen rommer flere restauranter, cafeer og butikker.

Ut over det stemningsfulle havneområdet, finner man også en strand ved Port Grimaud. Stranden utfyller byen som feriedestinasjon, da man kan kombinere sol og strand noen dager med kulturelle utflukter til de mer kjente og severdige byene på den Franske Riviera. På overkommelig tid kommer man til den luksuriøse byen Saint Tropez, den pulserende filmbyen Cannes eller man kan dra til Nice for storbystemning.

Raphèle-lès-Arles

Landsbyen Raphèle-lès-Arles ligger i det området som heter les Bouches-du-Rhônes og er beliggende mellom landsbyene Pont-de-Crau og Saint-Martin-de-Crau på steppen Crau. Byen har nesten 3000 innbyggere, men byr dog på en restaurant og mindre dagligvarebutikker. Landsbyen ligger midt på steppen Crau, som bl.a. er kjent for sin gode kvalitet på høy.

Raphèle-lès-Arles ligger i det flate Bouches-du-Rhône ca. 10 km. fra Arles og ca. 20 km fra Camargue, som er Rhône-elvens delta i Frankrike. Får man lyst på en dag på strandtur, er det ca. 30 km. til kysten. Området i og omkring Raphèle-lès-Arles er bl.a. kjent for kvaliteten på sitt høy, og i Camargue er det et rikt dyreliv med bl.a. ville flamingoer og ville hester.

Roquebrune-sur-Argens

Den lille sør-franske middelalderbyen Roquebrune-sur-Argens ligger litt inne i landet og meget tett på badebyene Saint-Raphaël og Fréjus. Byen er velbevart og har sjarmerende gamle gater med arkader, restauranter, caféer og små butikker med lekre lokalproduserte delikatesser som sjokolade, olivenolje, honning og vin. Her finner man et godt utgangspunkt for både turer til stranden og opp i fjellene. 

Roquebrune-sur-Argens er en liten perle for den som ønsker en ferie i det solvarme Provence, men ikke vil dele den med mange turister. Her er det nemlig litt roligere og samtidig er man tett på alle de mange kjente byene på Côte d'Azur og på Middelhavet, hvis man vil ha en avkjølende dukkert i bølgene. For naturelskere er det her også noe at komme for. Roquebrune-sur-Argens ligger nemlig i dalen Vallée de l'Argens som er omgitt av kløfter og fjell og i bunnen av dalen løper den lange akvadukten som krysses av hele 25 broer.    

 

Saint Aygulf

Saint Aygulf er en liten badeby ved Middelhavet, som ligger tett opp mot den gamle romerske byen Fréjus. Her leves livet på stranden med føttene i vannkanten hele sommeren. Saint Aygulf ligger mellom de mer kjente og modne badebyene Cannes og St. Tropez på Côte d'Azurs kyststrekning. Her er ekte strandstemning med de fineste sandstrender og små bukter. 

I Saint Aygulf handler livet om de enkle ting som stranden, havet og solen, det hersker det ingen tvil om. Her er et pent utvalg av restauranter og caféer, som kan besøkes og her er også mulighet for litt shopping og et ukentlig gatemarked, men vil man distansere seg mer fra strandlivet, er det nødvendig å dra på utflukter til de nærliggende byene, som alle har noe forskellig å by på. Saint Aygulf er nesten vokst sammen med den mer kjente byen Fréjus og dens strand, Fréjus Plage. I Fréjus er det adskillige levninger fra romertiden, som kan besøkes hvis man vil ha med litt historie hjem.

Naturelskere vil glede seg over de mange mulighetene for gode opplevelser. Ut over alle former for vannsport, er det også god mulighet for å gå eller løpe på den lange stien som følger kysten - Le Sentier du Littoral . Hvis man er glad i å vandre, ri eller kjøre på mountainbike, kan det anbefales å dra på tur i de røde fjellene bak byen, hvor man blant annet kan besøke den utslukkede vulkanen Esterel. Området er fredet, og her er et fint utbygget nett av vandre-, ride- og sykkelruter av forskjellige vanskelighetsgrader    

Saint-Martin-de-Crau<