Reisetips til Hellas

Solfylte, gjestfrie Hellas, med drømmestrender, eldgammel historie og idylliske byer – ikke rart dette har vært nordmenns feriefavoritt i flere tiår. Øyer som Kreta, Rhodos, Korfu og Santorini er blant Europas beste og mest besøkte reisemål.

For mer enn 2000 år siden var Hellas sivilisasjonens vugge, og landet er i dag en særdeles populært ferieland. Det er derfor ikke så rart at Hellas har blitt et av våre mest populære ferieparadis. Her er det solrikt og varmt, naturen er frodig og vakker, menneskene er vennlige og prisene fornuftige. Rett og slett en oppskrift på suksess. 

Det greske fastlandet byr på mange opplevelser. Spesielt hovedstaden Athen, med den olympiske historien og Akropolis som står på UNESCOs verdensarvliste. Ta en tur til Peloponnes og besøk Korinth og den antikke byen Mykene. og ellers mange historiske steder som er verdt å utforske.  Athen er et flott utgangspunkt for utallige utflukter, både til Peloponnes og den greske øyverden. 

De fleste besøkende  til Hellas kommer først til Athen som er en spennende by med alt man kan forvente av en moderne og historisk hovedstad. De bruker gjerne et par dager på å utforske byen, fra Syntagmaplassen til det livlige Plakaområdet og alle de eldgamle, verdenskjente severdighetene som finnes her. 

Kystlinjen i Hellas er lang og variert, med klippefylte bukter, sjarmerende fiskelandsbyer og større feriebyer. Så har du de greske øyene, fra De joniske øyer og den grønne "smaragdøya" Korfu, til Kykladene og den spektakulære vulkanøya Santorini. Rett utenfor Athen ligger De saroniske øyer som Aegina, Hydra, Poros og Spetses. Litt lenger nordøst for byen ligger øygruppen Sporadene som består av Skiathos, Skopelos, Alonnisos og Skyros. Fremfor alt er Hellas et fjellrikt land med gode muligheter for flotte fotturer med vakker flora, fauna og geologi å oppdage. 

Omtrent 300 kilometer nord for Athen ligger Hellas nest største by Thessaloniki. Byen er fortsatt relativt ukjent for mange og er lite preget av turisme, noe som gir gode muligheter til å oppleve det ekte, greske hverdagslivet. Thessaloniki er også kjent for å være landets kulturelle hovedstad og den største studentbyen.

Ønsker du frodig, grønt landskap, safirblått hav og varmt solskinn? I såfall er en reise til Halkidiki et nærmest perfekt valg, for alt dette finner du der. Halkidiki er en halvøy beliggende mellom det vakre Egeerhavet og majestetiske fjell i det nordlige Hellas og du flyr til Thessaloniki for å komme dit. Kassandra er den vestligste av de tre utstikkere på halvøya og regnes som et av de viktigste reisemålene i nord. 

På en fjellkam på den østligste utstikkeren i Halkidiki ligger den selvstyrte, gresk-ortodokse munkerepublikken Athos, som har en spesiell stilling i samfunnet. Athos ble grunnlagt rundt år 960 og består av 20 middelalderklostre, huser et par tusen munker og regjeres av et parlament med 20 munker, en fra hvert kloster, og en ledelse på fire personer. Kun menn og dyr av hankjønn har tilgang til Athos (bortsett fra katter og høns).

Det greske kjøkken

Det greske kjøkkenet er kjent for enkel tilberedning av ferske, kortreiste råvarer. Å spise er en sosial begivenhet, og restauranter og kafeer fylles med liv og røre fra lokalbefolkningen, familier og venner som benytter enhver anledning til å komme sammen for å nyte god mat og drikke.  

Selv den minste, mest isolerte greske fiskerlandsbyen kan skryte av en taverna hvor dagen starter med kaffe og ender med grillet lam i aromatiske krydderurter fra fjellene.

I de store byene som Athen kan man finne en god håndfull restauranter med Michelin-stjerner, noe som kan gi et mer sofistikert utvalg av kjente internasjonale favoritter. Gresk kokekunst er veldig variert med masse av regionale forskjeller. Meze – et utvalg av småretter – er en god måte å prøve de forskjellige smaker som tilbys. Prøv også oster, oliven, aubergine, squash, krydderurter, brød og yoghurt - dette er de viktigste ingrediensene i det greske kjøkkenet. 

Aktiv ferie

De greske øyene alene har over 20.000 km med kystlinje, så her er det masse å finne på. Det rolige og klare vannet er fantastisk for dykkere, og rundt omkring på øyene kan man finne alt fra jetski, kajakk til seilas i store gummibåter. Hellas har faktisk flere fjell enn det er øyer, så det er er et fantastisk land å utforske for deg som er glad i friluftsliv og ønsker fotturer eller sykkelturer. Sportsaktiviteter som klatring, canyoning og rafting har også blitt mer og mer populært. 

Hellas' høyeste fjell Olympus på nesten 3000 meter over havet, og er hjemmet til gudene i den greske mytologien. Mange av fjellkjedene er beskyttede nasjonalparker, og her finner du et fascinerende dyreliv. Visste du at man kan se både bjørn og ulv i Hellas, og da spesielt i de nordlige fjellene? De små fjellandsbyene gjør det spennende å være på vandreturer, der du får ulike fasiliteter, guider og små pauser til rådighet. Kretas fjell er spesielt spektakulære, spesielt Samariá Gorge, nasjonalparken som er på UNESCOs verdensarvliste, og har et av Europas lengste juv på ca. 18 km.
 

Velkommen til Hellas med Escapeaway!

Start planlegging av ferien din til Hellas her hos oss i Escapeaway. Husk å sjekke ut alle våre unike Hideaways hoteller. Bestill  og gled deg til eventyret som venter deg. De mange historiske skattene, den vakre naturen og gjestfriheten til lokalbefolkningen vil garantert gi deg mersmak – og ikke minst minner for livet!

>>> Se alle våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Athen

>>> Les mer om Peloponnes

>>> Les mer om Thessaloniki

>>> Les mer om Halkidiki

>>> Les mer om De greske øyene 

Reisemål i Hellas

 • Gjesteanmeldelser 8,4
  De greske øyer
  460 hoteller
  De greske øyer er med en perlerekke av små og store øyer et ekte ferieparadis. Her kan du slappe av på hvite sandstrender ved det krystallklare havet, utforske spennende severdigheter og fordype deg i det greske middelhavskjøkkenet herligheter.
 • Gjesteanmeldelser 8,4
  Kreta
  258 hoteller
  På Kreta finner du alt du kan tenke deg på en ferie, fantastiske strender, vakker natur, kultur, hyggelige kystbyer, vennlige mennesker og ikke minst det greske kjøkken. Ikke rart at Kreta er nordmenns favoritt reisemål i Hellas.
 • Gjesteanmeldelser 8,4
  Rhodos
  61 hoteller
  Rhodos er et av de mest populære feriestedene i Europa, og det er ikke uten grunn. Den greske ferieøya tilbyr 300 soltimer i året, vakre strender, koselige kystbyer og et vell av aktiviteter og utflukter for hele familien.
 • Gjesteanmeldelser 7,6
  Halkidiki
  48 hoteller
  Tre hundre solskinnsdager i året og idylliske badestrender med krystallklart vann er kun noe av det som gjør Halkidiki til ett av de mest attraktive reisemålene i Hellas. Den vakre halvøya har tre "fingre" i form av de mindre halvøyene Kassandra, ... Sithonia og Athos. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 9,3
  Athen
  40 hoteller
  I Athen forenes den antikke og den moderne historien med et variert kulturliv, museer i verdensklasse, shopping, et stort utvalg av spisesteder og aktiviteter utendørs om sommeren. Athen passer godt til en helgetur eller en lengre reise hvis ... du vil kombinere storby med badeferie. Les mer
 • Peloponnes
  40 hoteller
  Peloponnes er en halvøy som ligger i det sørlige Hellas. Her finner du noen av de vakreste strendene, en frodig og dramatisk natur og små og større autentiske, greske byer. Halvøya byr også på rikelig med kulturelle og historiske severdigheter, ... for eksempel Olympia. Les mer

Populære hoteller i Hellas

Hellas, De greske øyer, Kreta, Kato Stalos
8,7
Meget bra
616 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 27 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, De greske øyer, Rhodos, Rhodos by
9,4
Fantastisk
2222 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 14 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, De greske øyer, Rhodos, Faliraki
9,3
Fantastisk
1075 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 18 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Hellas' historie 

Hellas var fødestedet for den europeiske sivilisasjonen. I perioden fra 700 f.Kr. reiste de store bystatene Athen, Korinth og Sparta seg, og kjempet ofte lange kamper om herredømme og forente seg  bare når de skulle stå sammen imot en felles trussel om invasjon. 

Den klassiske tid 

I den klassiske tiden, også kjent som den gylne tid, skjedde det store fremskritt innenfor områdene kultur, filosofi og definisjonen av demokrati. Arkitekturen blomstret, Parthenon ble grunnlagt, store tragedier ble skrevet og fullført, og sivilisasjonen var flere århundrer forut for det romerske imperium. Arven etter denne æraen er en samling spektakulære ruiner over hele Hellas, hvor de best bevarte er å finne på Akropolis i Athen. 

Peloponneskrigen

Peloponneskrigen (431-404 f. Kr.) satte en stopper for stabiliteten, og de militante spartaene overtok kontroll i regionen. Det varte ikke lenge før makedonerne utvidet og erobret mot sør, ledet av den ambisiøse Alexander den store, som var på vei til å utfordre en annen stor sivilisasjon, egypterne. Hele den greske identiteten stammer fra denne tiden. 

Rundt år 146. f. Kr var Hellas og Makedonia blitt romerske provinser, men ved 395 e.Kr. ble riket splittet og Hellas ble en del av det bysantiske rike. I det 12. århundre var korstogene på flukt og den bysantiske makten var kraftig redusert på grunn av invasjoner av venetianere, katalenere, genovesere, frankere og normannere. 

Uavhengighetskrigen 

I 1453 erobret tyrkerne den bysantinske hovedstaden Konstantinopel, og rundt år 1500 var nesten hele Hellas under tyrkisk kontroll. I 1821 startet grekerne deres uavhengighetskrig mot tyrkerne. Uavhengighetsbevegelsen manglet styrke, og i 1827 besluttet Russland, Frankrike og Storbritannia seg for å gripe inn og hjelpe grekerne i deres kamp. Etter at uavhengigheten ble vunnet i 1832, gjorde de europeiske maktene Hellas til et monarki med den ikke-greske herskeren; Otto av Bayern, som ble gjort til konge i 1833. Dette monarkiet holdt et godt stykke inn i det 20. århundre. Men i 1864 dannet George I en ny forfatning, som gjeninnførte demokratiet og plasserte kongen med en utelukkende sermoniell funksjon. 

Grekerne kjempet sammen med de allierte og etter krigen sendte statsministeren Venizelos tropper til å befri det tyrkiske området Smyrna (det nåværende Izmir) som var befolket av et stort antall grekere. Hæren ble slått tilbake av Ataturks tropper og mange greske innbyggere ble drept. Dette førte til et brutalt sammenstøt mellom de to landene i 1923 som resulterte i en ytterligere svekkelse av Hellas' allerede svake økonomi, forårsaket av den høye stigningen i befolkningstallet pga. 1.300.000 kristne flyktninger. 

I 1936 hadde det kommunistiske partiet oppnådd bred folkelig vekst, og general Metaxa ble utnevnt som statsminister av kongen og fikk raskt etablert et fascistisk diktatur. 

Religion 

Den gresk-ortodokse troen er den offisielle religionen som 98% av befolkningen formelt bekjenner seg til. Den greske statskirken er autokefal, som vil si nasjonalt selvstyrt, men patriarken av Konstantinopel anerkjennes som kirkens åndelige overhodet. 

Kun hver tyvende greker går regelmessig i kirke, men troen spiller en stor rolle for den nasjonale identiteten. Å være greker er for de fleste ensbetydende med å være ortodoks kristen. Motstanden mot det tyrkiske styre i starten av 1800-tallet ble ofte organisert i kirker og klostre. Takket være sin stilling som frihetskampens ryggrad nyter kirken fortsatt stor respekt, også blant ikke-religiøse. Kirken har også bidratt til bevarelsen av det greske språket og oppbyggelsen av et nasjonalt skolevesen. Båndene mellom kirke og stat er sterke, og kirken har stor politisk, sosial og økonomisk innflytelse. 

Denne tradisjonen gjør det vanskelig for religiøse mindretall å eksistere og praktisere deres tro. Det er religionsfrihet, men det er forbudt å misjonere for å omvende en gresk-ortodoks til en annen religion. Det største religiøse mindretallet i Hellas er muslimer, hvor langt de fleste er tyrkere. Det er også små grupper av katolikker, protestanter, jøder og Jehovas vitner. 

Hva sier gjestene i Hellas?

8,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 387 anmeldelser