Reiser til Hellas

Hellas er kjent og elsket blandt mange nordmenn for de mange fremragende feriestedene. Øyer som Korfu, Rhodos Mykonos og Santorini er blandt noen av Europas beste og mest besøkte destinasjoner, for ikke å snakke om legenden Kreta som kneiser over resten. Men hvorfor er de så populære? Først og fremst er været i det greske øyhavet bare noe av det beste man kan forestille seg. Her har de en vakker og fordig natur, venlige mennesker og fornutfige priser. Rett og slett en oppskrift på suksses. 

Når man reiser til Hellas gjøres dette av gode grunner alltid via fly. Du kan reise til landet som offisielt heter "Den Hellenske Republikk" med fly fra Oslo Gardemoen, Oslo/Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tromsø og Trondheim ved å bruke søkemaskinen her på siden. Du finner ogsså her en rekke håndplukkede og nøye utvalgte hotell og feriehus i Hellas som du kan kombinere med rutefly fra Norge, samt en leiebil på stedet hvis du ikke heller vil kjøpe transport til ditt hotell fra flyplassen. Det hele samles i en pakkereise slik  at du er sikret av reisegaranti. 

Også det greske fastlandet byr på mange opplevelser. Spesielt kan den utrolige hovedstaden Athen nevnes, med den olympiske historien og severdigheter som Akropolis og Lykabettos. Reis så til Peloponnes-halvøya med Mykene og masse av romerske og greske ruiner, samt  Korinth-kanalen. På denne måten har du en storbyferie med mulighet til tallrike utflukter ut i landskapet. 

For mer enn 2000 år siden var Hellas sivilisasjonens vugge, og landet er i dag en særdeles populær reisedetinasjon! 

Reisemål i Hellas

Reisemål i Hellas

 • Korfu
  1 hotell
  Korfu er en fortryllende liten øy midt i Det Ioniske Havet og er den 2. største av de 7 Ioniske øyer. Korfu er kjent for å være grønn og frodig, og har noen av de vakreste og beste strendene samt omringet av det klareste turkisblå vannet.
 • Hos Hideaways finner du reiser til Kreta med unike hoteller, feriehus og andre hideaways. Bestill reisen online med prisgaranti, hotell, fly og leiebil.
 • Mykonos
  1 hotell
  Mykonos er som tatt ut av maleriet. Her finner du små, karakteristiske hvite hus og vindmøller, små hyggelige byer med svingete gater og smug, samt noen av verdens beste strender! Mykonos er perfekt når dere er to på ferie!
 • Rhodos er sannsynligvis et av de mest populære feriestedene i Europa, og det er ikke uten grunn. Den greske ferieøya tilbyr, i tillegg til 300 soltimer i året, vakre strender, koselige kystbyer og et vell av aktiviteter og utflukter for hele familien.
 • Santorini
  3 hoteller
  Øya Santorini er som tatt ut fra et postkort og er trolig Hellas mest romantiske øy. En tur til Santorini anbefales spesielt for par og venner eller familier med eldre barn. Øya er en del av Kykladene og er kjent for sine pittoreske hvite landsbyer ... og krystallklare vann. Les mer

Populært i Hellas

Hellas, Rhodos, Lindos
 • Nærmeste flyplass: 51 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng
Hellas, Kreta, Kato Stalos
 • Nærmeste flyplass: 27 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Svømmebasseng
Hellas, Kreta, Chania by
 • Nærmeste flyplass: 24 km
 • Nærmeste strand: ca. 600 m
 • Svømmebasseng

Inspirasjon og fakta

Vi skylder Hellas mye. Dette landet, som kan beskrives som den moderne europeiske sivilisasjonens fødested, fortsetter å gi. Nåtidens gjester kan utforske ikke bare forbløffende historiske steder, men også uberørte strender, hundrevis av magiske øyer, tåkete fjell dekket av olivenlunder, spennende byer som hovedstaden Athen, og resorts som både er avslappende og livlige. 

Hellas er en feriedestinasjon som vil behandle sine gjester godt - den greske kulturen er veldig gjestfri! Du kommer til å spise og drikke som en gud, spesielt hvis du velger en all inclusive ferie. De store favorittene i Hellas er ost, grillet kjøtt og fisk og skalldyr. Fyrrenål-vinen retsina har eksistert i 2000 år, og den klare spriten raki, som er laget på anisfrø, kan varme deg opp hvis nettene blir litt kjølige. 

Opplevelser på din ferie 

Athen er en spennende by med alt man kan forvente av en moderne hovedstad. Den har også noen av de beste, største og vakreste eldgamle stedene i verden, like fra Parthenon til mange templer, stadioer, teatre og mye mer. Kast en stein fra en vakker, hvit strandstrekning.. Hellas` kystlinje er lang og varierende og innbefatter klippefylte bukter, skjønne fiskerlandsbyer og vilde fest-resorts. Det er det samme på øyene, like fra den grønne "Emerald Isle" Korfu til det spektakulære vulkanske krater på Santorini. Hellas er frem for alt et fjellrike land med masse av vidunderlige gåturer og vakker flora, fauna og geologi å oppdage. 

Et land med så lang og viktig historie som Hellas betyr også et valg av severdigheter som du kan oppleve på en reise til landet. Her kan du lese litt om et par utvalgte opplevelser til din ferie. 

Hellas` hovedstad Athen 

De fleste besøkende i Hellas ankommer til Athen, og bruker deretter et par dager på å utforske det spektakulære Akropolis med Parthenon, Erechtheion, Dionysios-teateret og Propylaia-porten, samt den fantastiske utsikten ut over byen. Andre attraksjoner teller det enorme Zeus-tempelet, Panatheniac Stadium, Det Nasjonalarkeologiske Museum, det gamle Agora-marked, samt det livlige Plaka distriktet. 

Omkring Athen

Tett på Athen finner man øyene i den Saroniske Gulf; Salamis, Aegina, Hydra, Spetses og Poros, som alle er mye besøkt. Lenger nord finner man Sporaderne; en øygruppe bestående av Skiathos, Skopelos, Alonnisos og Skyros, som også er noen av Hellas` populære og lett tilgjengelige øyer. 

Hellas` historie 

Hellas var fødestedet for den europeiske sivilisasjonen. I perioden fra 700 f.vt. reiste de store bystatene Athen, Korinth og Sparta seg, og innledet seg ofte i lange kamper om herredømme og forente seg kun når de skulle stå sammen imot en felles trussel om invasjon av det persiske imperiumet. 

Den klassiske tid 

I den klassiske tiden, også kjent som den gyldne tid, skjedde det store fremskritt innenfor områdene kultur, filosofi og definisjonen av demokrati. Arkitekturen blomstret, Parthenon ble grunnlagt, store tragedier ble skrevet og fullført, og sivilisasjonen var flere århundrede foruten for det romerske imperiumet. Arven etter denne æraen er en samling spektakulære ruiner over hele Hellas, hvor de best bevarte er å finne på Akropolis i Athen. 

Den Peleponnesiske Krig

Den Peloponnesiske Krig (431-404 f.vt.) satte en stopper for stabiliteten og de militante spartarne overtok kontroll i regionen. Det varte ikke lenge før markedonerne utvidet og erobret mot sør, ledet av den ambisiøse Alexander den Store, som var på vei til å utfordre en annen stor sivilisasjon, egypterne. Hele den greske identiteten stammer fra denne tiden. 

Rundt år 146. f.vt. var Hellas og Makedonia blitt romerske provinser, men ved 395 e.vt. ble riket splittet og Hellas ble en del av det herderkronete byzantinske rike. I det 12. århundre var korstogene på flukt og den byzantinske makten var kraftig redusert pga. invasjoner av venetianere, katalenere, genovesere, frankere og normannere. 

Uavhengighetskrigen 

I 1453 erobret tyrkerne den byzantinske hovedstaden Konstantinopel, og rundt år 1500 var nesten hele Hellas under tyrkisk kontroll. I 1821 startet grekerne deres uavhengighetskrig mot tyrkerne. Uavhengighetsbevegelsen manglet styrke, og i 1827 besluttet Russland, Frankrike og Storbritannia seg for å gripe inn og hjelpe grekerne i deres kamp. Etter at uavhengigheten ble vunnet i 1832 gjorde de europeiske maktene Hellas til et monarki med den ikke-greske herskeren; Otto av Bayern, som ble gjort til konge i 1833. Dette monarkiet holdt et godt stykke inn i det 20. århundre. Men i 1864 dannet George I en ny forfatning, som gjeninnførte demokratiet og plasserte kongen med en utelukkende sermoniell funksjon. 

Grekerne kjempet sammen med de allierte og etter krigen sendte statsministeren Venizelos tropper til å befri det tyrkiske området Smyrna (det nåværende Izmir) som var befolket av et stort antall grekere. Hæren ble slått tilbake av Ataturks tropper og mange greske innbyggere ble drept. Dette førte til et brutalt sammenstøt mellom de to landene i 1923 som resulterte i en ytterligere avmatning av Hellas` allerede svake økonomi, forårsaket av den høye stigningen i befolkningstallet pga. 1.300.000 kristne flyktninger. 

I 1936 hadde det kommunistiske partiet oppnådd bred folkelig vekst. Og General Metaxa ble utnevnt som statsminister av kongen og fikk raskt etablert et fasistisk diktatur. 

Hellas under andre verdenskrig 

På tross av hjelp fra de allierte, falt Hellas til Tyskland i 1941, noe som førte til både blodbad og hungersnød. Motstandsbevegelsen sprang raskt opp og førte til en blodig borgerkrig som varte inntil 1949 hvor royalistene hevdet å ha vunnet. Under borgerkrigen ga USA store summer av penger til den anti-kommunistiske regjeringen og gjennomførte det såkalte "pålitelighets-sertifikatet" som var gyldig inntil 1962. Dette dokumentet erklærer at bæreren av dokumentet ikke hadde venstreorienterte sympatier, og uten dette dokumentet hadde man ikke stemmerett i likhet som man ikke hadde muligheten til å finne arbeid. 

I 1974 forsøkte oberster å myrde Kypros` leder, ærkebiskopen Makarios, noe som førte til Tyrkias invasjon og besettelse av det nordlige Kypros. Dette er den dag i dag fortsatt et problem for grekerne, og det er fortsatt spenninger i luften mellom grekerne og de tyrkiske naboene. 

I 1981 ble Hellas meldt inn i Det Europeiske Fellesskapet, nå EU, og Andreas Papandreous sosialistiske parti, PASOK, vant valget. Den siste delen av hans regjeringsperiode ble avløst av en usannsynlig koalisjon av konservative og kommunister i 1989. Ved valget i 1990 kom de konservative til makten med et flertall på kun to seter i parlamentet. I 1993 kom den aldrende Papandreou tilbake til makten i spissen for PASOK. 

I begynnelsen av 1996 ble Kostas Simitis utnevnt til statsminister, og det ble klart at Papandreous tid nærmet seg slutten. Han fikk siden et friskt mandat, hvor han lovet å skape bedre relasjoner med Tyrkia og gjennomføre en økonomisk reform som ville sikre Hellas` plass i Den Europeiske Monetære Union. 

Oldtiden i Hellas 

Innenfor rekkevidde av Athen finner man Peloponnes, Hellas` sørlige halvøy som er rik på historie og har en variert og skjønn natur. I det nordøstlige hjørne finner man oldtidens severdigheter; Epidaurus, Korinth og Mykene, samt den spøkelsesaktige byen, Mystras, som man finner på skråningen av Tagetosfjellet. Hvis du blir trøtt av oldtidshistorie byr Mani-regionen på fjell og landskaper. 

Verdensarv

I det nordlige Hellas finner man de betagende Meteora-klostrene som er på UNESCOs verdensarvliste, og som var inspirasjonskilde til James Bond-filmen  "For your eyes only" . Lenger mot nord finner man Zagoria-regionen som byr på lettere utilgjengelige fjellandsbyer med en rik tyrkisk innflytelse. I nærheten finner man også Olympusfjellet, som med sine 2817 meter, er Hellas` høyeste fjell. 

Strendene

Øya er en del av de fleste ferier. Det er så mange - og definisjonene er så varierende at det er vanskelig å sette tall på de, men det er nok rundt 200 (selvom noen går så høyt opp som 6000). Å reise med ryggsekk, med billige ferger fra den ene vakre øya til den andre har lenge vært unge reisenes fremgangsmåte. Luksusyachter benytter seg også av sjøveiene og kaster anker ved steder som eksklusive Mykonos. Øyene er skjønt varierende. Korfu har, som en stilfull hovedstad med by-pause potensiale og masse av grønn bevoksning, en sterk britisk innflytelse. Santorinis vakre blå og hvite palè ser nesten for godt ut til å være sant. Kreta er den største i gruppen og har forbløffende minoiske ruiner, korsridderslott og vilde fjellandskaper. Zakynthos` strender er på topp 3-listen, men uansett hvor du er vil strendene ikke skuffe deg. 

Været når du reiser 

Når er det best å reise til Hellas? Hvor i landet skal du? Først av alt - sjekk været! 

Hellas har på grunn av de mange fjellene og øyene, et klima med mange små forskjeller, men overordnet sett er klimaet det samme i hele landet. Hellas er enestående i kraft av sine mange solskinstimer som om sommeren kan være helt oppe på 14 timer om dagen. 

Hellas ligger på Balkan-halvøyas sørspiss i det sørøstlige Europa. Mot nord finner man grensene til Albania og Bulgaria og mot øst grenser landet opp til Tyrkia. Det finnes over 1400 greske øyer, hvor minst 169 av disse er bebodde. Det er 6 større øygrupper: Kykladerne, De Ioniske Øyer, Dodekanserne, De nord-østlige Egeer Øyene, Sporaderne og øyene i Den Saroniske Golf. Det finnes også to store øyer; Kreta og Evia, som ikke hører til noen av disse øygruppene. 

 Det finnes store høydeforskjeller i Hellas, men det meste av landet befinner seg minst 1500 moh. Dette er typisk sett på fastlandet. 

Med sitt typiske middelhavsklima, så har de fleste øyene et tørt klima med landskaper som er dominert av olivenlunder. Det nordlige Hellas byr på frodige skogområder, men i resten av landet er skogene nærmest utryddet pga. felling, landbruk og skogbrann. Hellas er rik på flora med over 6000 arter, hvor det finnes 100 forskjellige orkide-sorter. Landet har også en overflod av vilde urter. 

Mange dyrearter har vært truet pga. behovet for å gå på jakt og fiske, samt pga. menneskers beboelse i fjellområder. Øyene byr fortsatt på et rikt maritimt liv; spesielt hagene rundt Zakynthos og Kefalonia, som er hjemstedet for den siste store kolonien av havskilpadder i Europa. Hellas er også hjemstedet for Middelhavets munkesel; et av de seks mest truede pattedyr i verden. 

Vi blir ofte spurt om når det beste tidspunktet å reise på kulturferie i Hellas er. Derfor har vi her lagt ved litt informasjon om vær og vind. 

Sol og varme 

Sommer i Hellas er varm, og til tider hett, og det er som regel nesten ingen skyer eller nedbør i tre måneder. Athen kan være usannsynlig varm, så besøkende bør gi seg god tid til å akklimatisere. Hvis man vil unngå de varmeste månedene i Hellas, er april-mai og september-oktober de beste månedene å besøke Hellas på. Det er behagelig varmt med bedre plass både på stranden og i byene. I vårsesongen finner man landets vakreste blomsterdekorerte landskaper på Kreta. November til mars er det regnfult. 

Vinteren

Vinteren i Hellas er mild og fuktig. Det kan også falle snø i det meste av landet men sjeldent på øyene. Men snøen blir ikke liggende lenge. 

Klima og geografi

Med et så bredt utvalg av landskaper, er det ikke noen overraskelse at omstendigheter og temperaturer kan variere betydelig fra region til region gjennom hele året. Men generelt blir vår- og høstmånedene betraktet som måneder med kaldt vær, med regnbyer av og til. Sommermånedene er varme og får nesten ingen regn, og vintermånedene er kalde, ofte med mye regn og snø i de øvre luftlag. Jo lenger sør på man kommer, jo varmere blir temperaturene, og jo lenger nord på man kommer, jo større sjanse er det for regn og kjøligere temperaturer. 

Athen og Attica

Den berømte tåken som brettet seg som et teppe i Athen på 80- og 90-tallet er blitt betydelig forminsket ved fotgjenger-målinger og utviklingen av et ordentlig metrosystem, men luftkvaliteten er fortsatt ikke så god som man kunne håpe på. Varme somre, milde vintre (med noen få dager med snø) og av og til torden og regnvær. 

Peloponnese

Det typiske været i Middelhavsområdet, med varme, fuktige somre og milde vintre i de lavtliggende områdene (med kraftig snøfall i fjellene). 

Aegean Øyene

Varme somre, milde vintre, og litt regnvær (noe som betyr problemer med vannmengden i sommermånedene). Kraftige nordlige vinder (passatvinden) oppleves i mai og november måned, og skjønt disse kan sprenge seilernes planer, så bringer de også kjøligere temperaturer, lavere fuktighet og utmerket siktbarhet. 

Thessaly, Thrakien og Makedonia 

Et varmt sommerklima med temmelig tunge regnbyger på høsten og om vinteren, og kraftig snøvær i fjellområdene. 

De Joniske Øyene

Et typisk vildt middelhavsklima med lange, tørre, varme somre og milde vintre.

Maten

Selv den minste, mest isolerte greske fiskerlandsbyen kan prale av en tavernaen hvor dagen starter med kaffe og ender med grillet lam i aromatiske krydderurter fra fjellene. De populære resortene tilbyr enda flere muligheter, bla. retter som kan tilfredsstille både nordmenn og internasjonale turister. I de store byene som Athen kan man finne en god håndfull resturanter med Michelin stjerner, noe som kan gi et mer sofistikert utvalg og masse av kjente internasjonale favoritter. Gresk kokekunst er veldig variert med masse av regionale forskjeller. Meze - et utvalg av små retter - er en god måte å prøve de forskjellige smaker som tilbys. Når du går ut så bør du se etter oster av god kvalitet, oliven, auberginer, squash, krydderurter, brød og yoghurt - dette er de viktigste ingrediensene i det greske kjøkkenet. 

Det greske kjøkkenet er berømt for dens innstilling med hensyn til viktigheten av ingrediensenes friskhet, og den enkle tilberedningen. Det å spise er en sosial begivenhet, og resturanter og kafèer er fylt med liv og leven fra familier og venner som benytter enhver anledning til å bestille mer og mer mat og vin. Måltider hvor man må sitte ned er derfor en festlig opplevelse, da varme retter ofte leveres til en gruppe på deling, i stedet for til enkelt personer. 

Forløpet er ganske anderledes, og all mat som blir bestilt vil bli servert når det er ferdig tilberedt, og ikke i en bestemt rekkefølge. De fleste måltidene begynner normalt sett med en rekke av "orektika" (appetitvekkere) som stilles i midten av bordet og sirkulerer blandt gruppen hvor hver enkelt person enten med en gaffel eller med skje, kan øse opp på sin egen tallerken så mye som man vil. 

Disse appetitvekkerne er varme eller kalde og består ofte av en slags dip som f.eks. tzaatziki (av yoghurt og hvitløk), en fava (erter som er purert) og melitzanosalata (en ristet aubergine/eggaktig dip). Man kan også forvente salater laget av en blanding av tomater, agurker, søt pepperfrukt eller gulerøtter, samt oster (både friske og frityrstekte), courgette/zucchini eller aubergine pomfritt,, små oster eller spinat stykker, en tallerken med frityrstekt fisk m.m. 

Listen er uendelig, og enhver resturant, by og region i Hellas har sine egne spesielle delikatesser.

For de som fortsatt har plass, etterfølges disse appetitvekkerne av større tallerkener med grillet eller stekte kjøttretter eller fisk, eller kanskje en porsjon mayirefta (retter som har kokt i flere timer f.eks. i en ildfast form) som den berømte moussakas. Dessertene er som regel enklere, som f.eks. frisk eller bakt frukt, en liten porsjon søt konfekt som halva (semolina) eller baklavas.

Denne slags resturant/festmåltider er en ukentlig aktivitet i en gresk familie, men det greske kjøkkenet begynner og ender ikke her. Faktisk er mat fra gateselgerne eller fastfood-kjedene på mange måter blitt integrert i deres kulinariske tradisjoner: hva med friskbakt spinat, eller ostepizza fra det lokale bakeriet? Hva med en toast sandwich fylt med skivet kjøtt, skiver av grønnsaker med ost på stoppen. Eller hva med et pitabrød foldet rundt en friskskåret skive kjøtt, blandet med frisk salat og tzatziki saus. Alt sammen skylles ned med en lokal brygget øl eller brusvann. 

På tross av bevisstheten rundt kaloriene, er denne form for mat, med vekt på friskhet, festlig stemning og enkelthet, blitt en viktig del av Hellas. 

Alkohol, vin, øl og spiritus 

Lokal produsert vin og øl er allerede tilgjengelig i Hellas, og man har forbedret kvaliteten i de siste årene. Selv om retsina (utgått vin) fortsatt kan fås, er det ikke lenger de lokales valg. Frisklaget vin kan fås i de fleste resturantene og andre offentlige steder, skjønt de kan variere mye i smak og kvalitet. Men de er gode kombineres de med måltidene. Vin på flaske er dyrere, men også mer kvalitet, og noen vinbønder (spesielt Achaia Clauss i Peloponnese) kommer hele tiden med gode kvalitetsviner. 

Selv om internasjonale bryggerier som Heineken og Amstel har dominert grekernes ølmarked i mange år, blir de hele tiden utfordret av lokale merker som Alfa og Mythos som alle kan anbefales på en varm sommerdag. 

Om mulig, bestill øl på flaske og ikke på boks, i og med at flaskene blir gjenbrukt, mens boksene blir smidd, noe som skaper miløproblemer spesielt på de mindre øyene. Hvis du har kjøt de i en forretning med pant på flasken, så ta flasken med deg og du vil kunne få pengene i retur ved ditt neste innkjøp. 

Tilbøyeligheten i Hellas med hensyn til å velge spiritus er uten tvil whisky, og da man ikke har lokal produksjon, er det som regel et stort utvalg av amerikanske og skotske merker. Ouzo, den tradisjonelle anislikøren, kan være ganske sterk (opp mot 45 prosent) og finnes i mange forskjellige merker, men drikkes gjerne som aperitif sammen med et glass vann og is, eller til et måltid mat (som regel fisk eller skalldyr). Ikke ofte som en seperat drink etter middagen. 

Alkoholfri drikke 

Hellas produserer mange forskjellige slag av flasker med mineral vann, med mange forskjellige sofistikerte innpakninger, og kan fås med eller uten brus. Mange resturanter vil servere vann på bordet i en kanne, og da det greske vannet tappet fra springen nesten alltid er blandet med klor, er det ingen sunnhetsfare, men vann på flaske tilbys hvis ønskelig.

Friskpresset appelsin juice kan fås på alle greske kafèer og barer, men det er et meget lite utvalg av andre slags frukt juicer. Det finnes et antall av lokalt produserte frukt jucier som selges i supermarkedene, hjørne forretninger og barer, med forskjellige bær som er ganske så velsmakende, men den resterende listen over lokal produsert saft er dessverre kort. 

Coca-cola og lignende kan fås overalt, og den lokale produsenten (Ivi) produserer en god lemonade. Men hvis du er heldig å finne en av de få lokale merkene av hjemmelaget lemonade, da må du prøve den! De er som regel alltid sur og sterk i smaken, men er veldig forfriskende etter en dag uten den ubarmhjertelige solen. 

Nattlivet

Hellas er kjent som en av de mest populære europeiske destinasjonene når det kommer til nattlivet, og det spesielt når det kommer til de greske øyene. Nattklubber er noe helt naturlig for mange av øyene, og de har mange års erfaring for å være sikker på at du får de beste kveldene når du er på besøk. De fleste er åpne fra rundt midnatt, og forblir åpne inntil klokken 6 eller 7 på morgenen - så husk å jobbe med utholdenheten din, og ikke glem danseskoene! 

Mange av nattklubbene på de greske øyene, da spesielt øyene Mykonos, Paros, Ios, Kreta, Rhodos og Kos og andre populære steder, inviterer kjente DJs fra hele verden til å spille deres musikk for de mange menneskene som møtes. Det er nok av alkohol på klubbene, og tørsten etter fest og morro er på linje med den de mange cocktailsbarene tilbyr. 

Øyene nevnt ovenfor er alle skjønne steder man bør sjekke ut for å finne et pulserende nattliv.. Hvis du vil oppleve de helt perfekte fest-resortene, da må du besøke Zante eller Rhodos, og de fantastiske strandfestene på Ios som begynner midt på dagen og fortsetter hele natten. 

Nattlivet på Hellas` fastland er for mange mennesker også et trekkplaster, og hovedstaden Athen er en stjernedestinasjon for internasjonal musikk, fine spisesteder og stemningsfulle kafèer, men tilbyr selvfølgelig også barer og nattklubber.

Transport 

Med øyer spredt utover hele Egeerhavet og turister som forsøker å komme seg til dem, er det ikke overraskende at Hellas har hele 16 internasjonale flyplasser med forbindelse til alle større byer i Europa. Her kan du lese mer om de transport mulighetene du kan benytte deg av på en reise rundt i landet.

Flyforbindelse

Athen i Hellas har direkte flyvninger til og fra USA, Canada, Australia og flere asiatiske destinasjoner samt hyppige avganger til og fra Istanbul og Sofia. Om sommeren kommer man lettest og billigst til de greske øyene ved å ta et charterfly eller lavprisfly. Du finner også mange direkte fly med f.eks. Ryanair og Norwegian til reisemål som Kreta, Rhodos og Korfu. 

Med ferge 

En av de travleste fergerutene er fra Brindisi på Italias sør-østlige kyst, med et mulig stopp på Korfu, hvor man ankommer Patra, som ligger ca. 2 timer fra Athen. Det kjører også ferger fra Bari og Otranto. I høysesongen er det en god ide å bestille billetter i god tid, eller å ankomme havnen tidlig. Det er også bilferger fra forskjellige havnebyer i Tyrkia til øyene i Dodekaneserne, i likhet som det er forbindelser fra Israel og Kypros til Kreta og Kykladene. 

Tog, buss og bil

Vil man til Hellas via land finner man ruter fra Tyrkia, Bulgaria, Albania og Makedonia, men de fleste besøkende foretrekker fergen fra Italia pga. den stadige usikkerheten i Balkan. Det er mulighet for å ta en buss til Athen fra mange europeiske byer, men det er ikke en anbefalelsesverdig reise.

Det er togforbindelser til Hellas fra Makedonia, Ungarn, Bulgaria og Tyrkia, men nettverket er ikke veldig godt og togene er langsomme og ukomfortable. 

Selvom forholdet mellom Tyrkia og Hellas er i bedring så har de to landene en lang historie av fiendtlighet, noe som har satt sitt preg på grenseformalitetene - som er byråkratiske og dyre. Hvis du ankommer med charterfly og beslutter å ta en rask tur til Tyrkia, så er det ikke sikkert at du får lov til å bruke returbilletten din. Men det er arrangerte turer til Tyrkia fra noen av de nærliggende greske øyene. 

Spesielt på reisemål som Kreta er det populært å leie bil i ferien, også fordi øya er relativt stor. Derfor er leie av bil den perfekte måten å oppleve de mange severdighetene på. 

Aktiv ferie

Vannet er selvfølgelig den mest åpenlyse måten å få ditt hjerte til å banke og adrenaline til å pumpe. Øyene alene har over 20.000 km med kystlinje, så det er masse plass til kajakkurs. Det generelt rolige og klare vannet er vidunderlig for dykkere som har masse å oppdage unna kysten. Rundt omkring på resortene kan man finne alt fra jetski til seilas i store gummibåter. Andre steder kan dine eventyr bli mer lodrette i Hellas` fantastiske fjell. Sport som f.eks. klatring, canyoning og rafting blir mer og mer populært. Og eventyrere kan hoppe på fjellsykler, hesteryggen eller inn i gåskoene for å dra på oppdagelse i Hellas` fjell, samt andre øyers større fjell. Selvom mange av oss drar til Hellas for å nyte varmen, så betyr noe av fjellenes høyder at man kan stå på ski på 18 forskjellige skiresorter. 

Det å vende seg vekk fra kysten i Hellas kan også være berikende, for landet har faktisk flere fjell enn det har øyer. Pindos-kjeden er den største og har, i likhet som det ytterligere høylandet, en særlig karakter og kjøkken, og det er også et vidunderlig vandre- eller sykkelområdet. Hellas` høyeste fjell Olympus er, utover å være nesten 3000 m. det høyeste stedet, og hjem for gudene i den greske mytologien. Isolerte fjellklostre som det spektakulære Metèora-komplekset viser at den sprituelle siden av disse vakre landskapene fortsatte langt forbi oldtiden. Mange av fjellkjedene er beskyttede nasjonalparker, og er hjem for et fasinerende dyreliv. Visste du at man kan se bjørn og ulv i Hellas, og da spesielt i de nordlige fjellene. De små fjellandsbyene gjør det spennende være på vandreturer, og det er masse fasiliteter, guider og små pauser til rådighet. Kretas fjell er spesielt spektakulære, og er en avgjørende del av øyas identitet. Dens kløfter er noen av de mest storslåtte i hele verden. 

Kultur

Å skrive om kulturen i Hellas kunne fylt en hel hjemmeside. Hellas, som er kjent som en av de største innflytelsene på moderne kultur i dag, utviser fortsatt alle kjennetegnene på et kulturelt mangfoldig og enormt underholdene land.

Som den første gruppen av mennesker til å utvikle et sammenhengende og omfattende språk, er det fortsatt mange rester av dette utrolige språket rundt omkring i Hellas. Vær vitne til starten av dette språket og andre utrolige oldtidslevn i det verdenskjente Acropolis Museum i Athen. Inne i denne fantastiske bygningen er det en omfattende historie om oldtidens Hellas opp til det stedet vi kan se i dag. Materialene strekker seg fra den mykenske tiden og opp til Athen i Romerriket og den tidlige kristne tiden. Inne i bygningen kan man også se de utrolige restene av Parthenon-tempelet. 

Tradisjoner i Hellas er en del av den kulturelle identiteten, og det er mange i løpet av året. De går fra de internasjonalt anerkjente høytidene som påsken, til de mer spesifikke som det greske karnivalet Apokries, noe man mest kjenner fra feiringen i Patra. Hvis du vil ha en riktig tradisjonel feiring av Hellas, da må du time reisen din slik at du er det på samme tid som den greske uavhengighetsdagen, eller på Ochidagen for å få et lynkurs i hvor viktig skikk og historie er for grekerne. 

Vi har ikke engang nevnt den utrolige musikkhistorien som begynte i den byzantinske tiden, eller den filosofiske historien (Platon, Homer og Sokrates), og dette er bare toppen av isfjellet når man snakker om hvor rik en kultur dette landet har å by på. 

Religion 

Den gresk-ortodokse troen er den offisielle religionen som 98% av befolkningen formelt bekjenner seg til. Den greske statskirken er autokefal, som vil si nasjonalt selvstyrt, men patriarken av Konstantinopel anerkjennes som kirkens åndelige overhodet. 
Kun hver tyvende greker går regelmessig i kirke, men troen spiller en stor rolle for den nasjonale identiteten. Å være greker er for de fleste ensbetydende med å være ortodoks kristne. Motstanden mot det tyrkiske styre i starten av 1800-tallet ble ofte organsisert i kirker og klostre. Takket være sin stilling som frihetskampens ryggrad nyter kirken fortsatt stor respekt, også blandt ikke-religiøse. Kirken har også bidratt til bevarelsen av det greske språket og oppbyggelsen av et nasjonalt skolevesen. Båndene mellom kirke og stat er sterke, og kirken har stor politisk, sosial og økonomisk innflytelse. 

Denne tradisjonen gjør det vanskelig for religiøse mindretall å eksistere og praktisere deres tro. Det er religionsfrihet, men det er forbudt å missjonere for å omvende en gresk-ortodoks til en annen religion. Forsøk på å heve dette forbudet får støtt sterk motstand. I 2000 ble opplysningen om religiøs tilhørsforhold fjernet fra grekernes ID-kort. Også det vakte sterke protester. Det største religiøse mindretallet i Hellas er muslimer, hvor langt de fleste er tyrkere. Det er også små grupper av katolikker, protestanter, jøder og Jehovas vitner. 

Den selvstyrte, gresk-ortodokse munkerepublikken Athos, inntar en spesiell stilling i samfunnet. Athos ble grunnlagt rundt år 960 og består av 20 middelalderklostre på en fjellkam på halvøya Halkidiki. Republikken huser et par tusen munker og regjeres av et parlament med 20 munker, en fra hvert kloster, og en ledelse på fire personer. Kun menn og dyr av hankjønn har tilgang til Athos (bortsett fra katter og høns). 

Reisemål

Kreta - Hellas` chartermål

Kreta nyter en noe mer avsides beliggenhet og er populær blandt Hellas` charterturister som ankommer med fly direkte til øya. Tett langs kysten av det vestlige Tyrkia finner man Dodekaneserne som er en øygruppe rik på historie og kultur, og som teller øyene Rhodos, Kos, Symi og Patmos. Det finnes syv større øyer i den nordøstlige øygruppen som består av Samos, Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos, Samothraki og Thassos. Øyene her er litt isolerte og eksklusive med det frodige og fuktige landskapet blandet med fjell og skogkledde bakker. 

De Ioniske Øyene - antikke ruiner og rolige landsbyer

Lenger unna finner man De Ioniske Øyene som ligger i Det Ioniske Hav imellom Italia og det greske fastlandet. De Ioniske Øyene er alltid populære, og er lett tilgjengelig med fergen fra Brindisi i Italia, og øyene er store nok til at det er verdt å leie en bil. Korfu, også kjent som Kerkyra, er den best kjente destinasjonen blandt De Ioniske Øyene, selvom det ofte her kan være overfylt. Lenger nord kan man finne mer avskjermede og roligere landsbyer. Det finnes rikelig med antikke ruiner på øya, da spesielt på Kanoni-halvøya. 

Paxi er stort sett blottet for turisme, Lefkada har noe av den vakreste naturen i hele øygruppen, Ithaki og Kefalonia har lidd under ødeleggende jordskjelv, noe som har gitt øyene et interessant perspektiv. Zakynthos har ivrig ønsket turismen velkommen, mens Kythira er den fjerneste destinasjonen i øygruppen. 

Kykladene

De karakteristiske øyene, Kykladene, er nærmest blitt kjennetegnet for de greske øyers atmosfære og image. Santorini er en spektakulær vulkan-øy, Paros er sentral og familie-orientert. Mykonos er livlig, Los er for de yngre festglade, mens Andros, Kea, Serifos, Sikinos, Anafi og Naxos er blandt de minst besøkte. 

Kyladene i Hellas ligger like i hjerte av Egeerhavet og består av 140 øyer hvor kun 24 av de er bebodd. Skal du på ferie i Hellas og vurderer en ferie med øy-hopp, da er Kykladene opplagt. For å lære de ubebodde øyene å kjenne bør du være en god svømmer, vandrer eller roer. Andre som reiser til Hellas kan slappe av på de deilige strendene, øde eller ikke, velordnete eller ikke, feste og danse i de smarte barene og klubbene. Jo lenger ferie du har, jo bedre. Som en pirat fra gamle dager kan du seile rundt i Egeerhavet, og i overensstemmelse med den gamle tradisjonen, dra på øy-hopp. Men ikke glem å ta en lett vindjakke eller genser med deg, da vindene kan bli sterke om sommeren og spesielt i august. Da vi reiste til Kykladene på vår siste ferie i Hellas besøkte vi øyene Mykonos, Ios, Syros og Paros. 

Dodekaneserne

Dodekanseserne kalles også Hellas` polynesia og navnet dodekanserne betyr på gresk "de 12 øyer", men teller du de er det faktisk 181, men kun 18 er bebodd. Mange av de øde øyene er minst like så spennende og besøkes sjeldent av turister. Fra de stemningsfulle havnebyene på Rhodos, Kos, Patmos og Astypalaia til de smuldrende, men fortsatt verdige nyklassistiske palèene på Symi, Chalki og Kastellorio, fra de flotte strendene og smarte hotell til de helt uberørte stedene på Karpathos og Nisyros, er det nesten for mye av det gode. Hvorfor reise hele veien til Polynesia? Du kan få alt det øy-livet har å by på, rett her på Europas sørøstlige hjørne, Hellas. 

Turistkontor

Hellas er fortsatt et perfekt reisemål hvis man bare har lyst til å slappe av og lade batteriene. Men det er også et valg av aktiviteter og severdigheter hvis man ønsker en mer aktiv ferie. Hellas` offisielle turistbyrås hjemmeside gir et utmerket overblikk over Hellas` forskjellige regioner, og deres severdigheter. Ved hjelp av et interaktivt kart kan du få et godt overblikk over hvilke byer, naturparker osv. som er rundt omkring på din destinasjon. Det er også noen få men gode praktiske råd om å reise til Hellas. 

10,0
Gjesteanmeldelser
Basert på 1 anmeldelser