Reiser til Hellas

Solfylte, gjestfrie Hellas, med drømmestrender, eldgammel historie og idylliske byer – ikke rart dette har vært nordmenns store feriefavoritt i flere tiår. Øyer som Korfu, Rhodos, Mykonos og Santorini er blant Europas beste og mest besøkte destinasjoner, for ikke å snakke om Kreta – her skal faktisk selveste Afrodite ha steget opp av havet.

Du kan fly til Hellas fra Oslo Gardemoen, Oslo/Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tromsø og Trondheim ved å bruke søkemotoren her på siden. Her finner du også en rekke håndplukkede og nøye utvalgte hotell og feriehus i Hellas som du kan kombinere med rutefly fra Norge, samt en leiebil på stedet hvis du ikke heller vil kjøpe transport til hotellet fra flyplassen. Alt samles i én pakkereise, slik  at du er sikret av reisegaranti. 

Det er ikke så rart at Hellas er blitt et av våre mest populære ferieparadis. Her er det solrikt og varmt, naturen er frodig og vakker, menneskene er vennlige og prisene fornuftige. Rett og slett en oppskrift på suksess. 

Også det greske fastlandet byr på mange opplevelser. Spesielt kan hovedstaden Athen nevnes, med den olympiske historien og severdigheter som Akropolis og Lykabettos. Ta en tur til Peloponnes-halvøya med Mykene og mange romerske og greske ruiner, samt  Korinth-kanalen. På denne måten har du en storbyferie med mulighet til tallrike utflukter. 

For mer enn 2000 år siden var Hellas sivilisasjonens vugge, og landet er i dag en særdeles populær reisedestinasjon.

 

Reisemål i Hellas

 • Gjesteanmeldelser 8,4
  De Greske Øyer
  437 hoteller
  De greske øyer er med en perlerekke av små og store øyer et ekte ferieparadis. Her kan du slappe av på hvite sandstrender ved det krystallklare havet, utforske spennende severdigheter og fordype deg i det greske middelhavskjøkkenet herligheter.
 • Gjesteanmeldelser 8,3
  Kreta
  240 hoteller
  Hos Escapeaway finner du reiser til Kreta med unike hoteller, feriehus og andre hideaways. Bestill reisen online med prisgaranti, hotell, fly og leiebil.
 • Gjesteanmeldelser 8,4
  Rhodos
  60 hoteller
  Rhodos er et av de mest populære feriestedene i Europa, og det er ikke uten grunn. Den greske ferieøya tilbyr 300 soltimer i året, vakre strender, koselige kystbyer og et vell av aktiviteter og utflukter for hele familien.
 • Gjesteanmeldelser 7,7
  Halkidiki
  47 hoteller
  Tre hundre solskinnsdager i året og idylliske badestrender med krystallklart vann er kun noe av det som gjør Halkidiki til ett av de mest attraktive reisemålene i Hellas. Den vakre halvøya har tre "fingre" i form av de mindre halvøyene Kassandra, ... Sithonia og Athos. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 9,4
  Athen
  40 hoteller
  I Athen forenes den antikke og den moderne historien med et variert kulturliv, museer i verdensklasse, shopping, et stort utvalg av spisesteder og aktiviteter utendørs om sommeren. Athen passer godt til en helgetur eller en lengre reise hvis ... du vil kombinere storby med badeferie. Les mer
 • Peloponnes
  40 hoteller
  Peloponnes er en halvøy som ligger i det sørlige Hellas. Her finner du noen av de vakreste strendene, en frodig og dramatisk natur og små og større autentiske, greske byer. Halvøya byr også på rikelig med kulturelle og historiske severdigheter, ... for eksempel Olympia. Les mer

Populære hoteller i Hellas

Hellas, De Greske Øyer, Rhodos, Faliraki
9,3
Fantastisk
1069 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 18 km
 • Nærmeste strand: ca. 0 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, De Greske Øyer, Kreta, Kapsaliana
9,8
Fantastisk
218 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 80 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi
Hellas, De Greske Øyer, Rhodos, Faliraki
9,6
Fantastisk
1985 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 19 km
 • Nærmeste strand: ca. 0 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Inspirasjon og fakta

I historisk perspektiv skylder vi Hellas mye. Dette landet, som kan beskrives som den moderne europeiske sivilisasjonens fødested, fortsetter å gi. Nåtidens gjester kan utforske ikke bare forbløffende historiske steder, men også uberørte strender, hundrevis av magiske øyer, tåkete fjell dekket av olivenlunder, spennende byer som hovedstaden Athen, og resorts som både er avslappende og livlige. 

Hellas er en feriedestinasjon behandler sine gjester godt – den greske kulturen er veldig gjestfri! Du kommer til å spise og drikke som en gud, spesielt hvis du velger en all inclusive-ferie. De store favorittene i Hellas er ost, grillet kjøtt og fisk og skalldyr. Vinen retsina har eksistert i 2000 år, og den klare spriten raki, som er laget på anisfrø, kan varme litt hvis nettene blir litt kjølige. 

Opplevelser i Hellas

Athen er en spennende by med alt man kan forvente av en moderne hovedstad. Den har også noen av de beste, største og vakreste eldgamle stedene i verden, for eksempel verdensberømte Parthenon, mange templer, stadioner, teatre og mye mer.

Hellas' kystlinje er lang og varierende med klippefylte bukter, sjarmerende fiskerlandsbyer og ville fest-resorts. Det er det samme på øyene, fra den grønne "smaragdøya" Korfu til det spektakulære vulkanske krateret på Santorini. Hellas er fremfor alt et fjellrikt land med gode muligheter for flotte fotturer og vakker flora, fauna og geologi å oppdage. 

Et land med så lang og viktig historie som Hellas betyr også et stort utvalg av severdigheter. Her kan du lese litt om et par utvalgte opplevelser. 

Hovedstaden Athen 

De fleste besøkende i Hellas ankommer til Athen, og bruker deretter et par dager på å utforske det spektakulære Akropolis med Parthenon, Erechtheion, Dionysios-teateret og Propylaia-porten, samt den fantastiske utsikten ut over byen. Andre attraksjoner er det enorme Zeus-tempelet, Panatheniac Stadium, Det nasjonalarkeologiske museum, det gamle Agora-marked, samt det livlige Plaka-distriktet. 

Omkring Athen

Tett på Athen finner du øyene i Den saroniske gulf; Salamis, Aegina, Hydra, Spetses og Poros, som alle er mye besøkt. Lenger nord ligger Sporadene; en øygruppe bestående av Skiathos, Skopelos, Alonnisos og Skyros, som også er noen av Hellas` populære og lett tilgjengelige øyer. 

Hellas' historie 

Hellas var fødestedet for den europeiske sivilisasjonen. I perioden fra 700 f.Kr. reiste de store bystatene Athen, Korinth og Sparta seg, og kjempet ofte lange kamper om herredømme og forente seg  bare når de skulle stå sammen imot en felles trussel om invasjon. 

Den klassiske tid 

I den klassiske tiden, også kjent som den gylne tid, skjedde det store fremskritt innenfor områdene kultur, filosofi og definisjonen av demokrati. Arkitekturen blomstret, Parthenon ble grunnlagt, store tragedier ble skrevet og fullført, og sivilisasjonen var flere århundrer forut for det romerske imperium. Arven etter denne æraen er en samling spektakulære ruiner over hele Hellas, hvor de best bevarte er å finne på Akropolis i Athen. 

Peloponneskrigen

Peloponneskrigen (431-404 f. Kr.) satte en stopper for stabiliteten, og de militante spartaene overtok kontroll i regionen. Det varte ikke lenge før makedonerne utvidet og erobret mot sør, ledet av den ambisiøse Alexander den store, som var på vei til å utfordre en annen stor sivilisasjon, egypterne. Hele den greske identiteten stammer fra denne tiden. 

Rundt år 146. f. Kr var Hellas og Makedonia blitt romerske provinser, men ved 395 e.Kr. ble riket splittet og Hellas ble en del av det bysantiske rike. I det 12. århundre var korstogene på flukt og den bysantiske makten var kraftig redusert på grunn av invasjoner av venetianere, katalenere, genovesere, frankere og normannere. 

Uavhengighetskrigen 

I 1453 erobret tyrkerne den bysantinske hovedstaden Konstantinopel, og rundt år 1500 var nesten hele Hellas under tyrkisk kontroll. I 1821 startet grekerne deres uavhengighetskrig mot tyrkerne. Uavhengighetsbevegelsen manglet styrke, og i 1827 besluttet Russland, Frankrike og Storbritannia seg for å gripe inn og hjelpe grekerne i deres kamp. Etter at uavhengigheten ble vunnet i 1832, gjorde de europeiske maktene Hellas til et monarki med den ikke-greske herskeren; Otto av Bayern, som ble gjort til konge i 1833. Dette monarkiet holdt et godt stykke inn i det 20. århundre. Men i 1864 dannet George I en ny forfatning, som gjeninnførte demokratiet og plasserte kongen med en utelukkende sermoniell funksjon. 

Grekerne kjempet sammen med de allierte og etter krigen sendte statsministeren Venizelos tropper til å befri det tyrkiske området Smyrna (det nåværende Izmir) som var befolket av et stort antall grekere. Hæren ble slått tilbake av Ataturks tropper og mange greske innbyggere ble drept. Dette førte til et brutalt sammenstøt mellom de to landene i 1923 som resulterte i en ytterligere svekkelse av Hellas' allerede svake økonomi, forårsaket av den høye stigningen i befolkningstallet pga. 1.300.000 kristne flyktninger. 

I 1936 hadde det kommunistiske partiet oppnådd bred folkelig vekst, og general Metaxa ble utnevnt som statsminister av kongen og fikk raskt etablert et fascistisk diktatur. 

Hellas under andre verdenskrig 

På tross av hjelp fra de allierte, falt Hellas til Tyskland i 1941, noe som førte til både blodbad og hungersnød. Motstandsbevegelsen sprang raskt opp og førte til en blodig borgerkrig som varte til 1949 hvor royalistene hevdet å ha vunnet. Under borgerkrigen ga USA store pengesummer til den anti-kommunistiske regjeringen og gjennomførte det såkalte "pålitelighets-sertifikatet" som var gyldig inntil 1962. Dette dokumentet erklærer at bæreren av dokumentet ikke hadde venstreorienterte sympatier, og uten dette dokumentet hadde man ikke stemmerett eller mulighet til å finne arbeid. 

I 1974 forsøkte oberster å myrde Kypros' leder, ærkebiskopen Makarios, noe som førte til Tyrkias invasjon og besettelse av det nordlige Kypros. Dette er fortsatt i dag et problem for grekerne, og det er fremdeles spenninger i luften mellom grekerne og de tyrkiske naboene. 

I 1981 ble Hellas meldt inn i Det Europeiske Fellesskapet, nå EU, og Andreas Papandreous sosialistiske parti, PASOK, vant valget. Den siste delen av hans regjeringsperiode ble avløst av en usannsynlig koalisjon av konservative og kommunister i 1989. Ved valget i 1990 kom de konservative til makten med et flertall på kun to seter i parlamentet. I 1993 kom den aldrende Papandreou tilbake til makten i spissen for PASOK. 

I begynnelsen av 1996 ble Kostas Simitis utnevnt til statsminister, og det ble klart at Papandreous tid nærmet seg slutten. Han fikk siden et nytt mandat, hvor han lovet å skape bedre relasjoner med Tyrkia og gjennomføre en økonomisk reform som ville sikre Hellas' plass i Den Europeiske Monetære Union. 

Oldtiden i Hellas 

Innenfor rekkevidde av Athen finner du Peloponnes, Hellas' sørlige halvøy som er rik på historie og har en variert og vakker natur. I det nordøstlige hjørne ligger oldtidens severdigheter; Epidaurus, Korinth og Mykene, samt den spøkelsesaktige byen, Mystras, i skråningen av Tagetosfjellet. Får du nok av oldtidshistorie, byr Mani-regionen på fjell og landskaper. 

Verdensarv

I det nordlige Hellas finner du Meteora-klostrene, som troner spektakulært på toppen av klippene og var inspirasjonskilde til James Bond-filmen "For your eyes only". Disse står også på UNESCOs verdensarvliste. Lenger mot nord ligger Zagoria-regionen som byr på lettere utilgjengelige fjellandsbyer med en rik tyrkisk innflytelse. I nærheten finner du også Olympusfjellet, som med sine 2817 meter, er Hellas' høyeste fjell. 

De greske øyer

Øyer er en del av de fleste ferier i Hellas. Det er så mange at det er vanskelig å telle dem, men det er nok rundt 200 (selv om noen går så høyt opp som 6000). Å reise med ryggsekk på billige ferger fra den ene vakre øya til den andre har lenge vært unge reisendes fremgangsmåte. Luksusyachter benytter seg også av sjøveiene og kaster anker ved steder som eksklusive Mykonos.

Øyene er veldig varierte. Korfu, med sin stilfulle hovedstad og frodige natur kan by på både byferie, strandferie og aktiv ferie. Santorinis vakre blå og hvite palett er som tatt ut av en eventyrbok.  Kreta er den største i gruppen og har forbløffende minoiske ruiner, korsridderslott og ville fjellandskap. Zakynthos' strender er på topp 3-listen, men uansett hvor du reiser til i Hellas, vil ikke strendene skuffe deg.

Været når du reiser 

Når er det best å reise til Hellas? Hellas har på grunn av de mange fjellene og øyene et klima med mange en del mindre forskjeller, men overordnet sett er klimaet det samme i hele landet. Hellas er enestående i kraft av sine mange soltimer som om sommeren kan være helt oppe på 14 timer om dagen. 

Hellas ligger på Balkan-halvøyas sørspiss i det sørøstlige Europa. Mot nord er grensene til Albania og Bulgaria, og mot øst grenser landet opp til Tyrkia. Det finnes over 1400 greske øyer, hvor minst 169 av disse er bebodde. Det er seks større øygrupper: Kykladerne, De ioniske øyer, Dodekanserne, De nord-østlige Egeer-øyene, Sporadene og øyene i Den saroniske golf. Det finnes også to store øyer, Kreta og Evia, som ikke hører til noen av disse øygruppene. 

Det er store høydeforskjeller i Hellas, men det meste av landet befinner seg minst 1500 moh. Dette er typisk sett på fastlandet. 

Med sitt typiske middelhavsklima har de fleste øyene et tørt klima med landskap som er dominert av olivenlunder. Det nordlige Hellas byr på frodige skogområder, men i resten av landet er skogene nærmest utryddet pga. felling, landbruk og skogbrann. Hellas er rik på flora med over 6000 arter, hvor det finnes 100 forskjellige orkide-sorter. Landet har også en overflod av ville urter. 

Mange dyrearter har vært truet på grunn av jakt og fiske, samt menneskers nærvær i fjellområder. Øyene byr fortsatt på et rikt maritimt liv; spesielt hagene rundt Zakynthos og Kefalonia, som er hjemstedet for den siste store kolonien av havskilpadder i Europa. Hellas er også hjemstedet for Middelhavets munkesel; et av de seks mest truede pattedyr i verden. 

Vi blir ofte spurt om når det er best å reise til Hellas. Her er litt informasjon om vær og vind: 

Sol og varme 

Sommeren i Hellas er varm, og til tider hett, og det er som regel nesten ingen skyer eller nedbør i tre måneder. Athen kan være usannsynlig varm, så besøkende bør gi seg god tid til å akklimatisere. Hvis du vil unngå de varmeste månedene i Hellas, er april-mai og september-oktober de beste månedene å besøke Hellas på. Det er behagelig varmt med bedre plass både på stranden og i byene.  November til mars er det regnfullt. 

Vinteren

Vinteren i Hellas er mild og fuktig. Det kan også falle snø i det meste av landet men sjelden på øyene. Men snøen blir ikke liggende lenge. 

Klima og geografi

Vær og temperatur kan variere fra region til region, men generelt blir vår- og høstmånedene betraktet som måneder med kaldt vær, med regnbyer av og til. Sommermånedene er varme og får nesten ikke regn, og vintermånedene er kalde, ofte med mye regn og snø i de øvre luftlag. Jo lenger sør på du kommer, jo varmere blir det, og jo lenger nord på du kommer, jo større sjanse er det for regn og kjøligere temperaturer. 

Athen og Attica

Den berømte tåken som brettet seg som et teppe i Athen på 80- og 90-tallet er blitt betydelig forminsket, men luftkvaliteten er fortsatt ikke så god som man kunne håpe på. Varme somre, milde vintre (med noen få dager med snø) og av og til torden og regnvær. 

Peloponnese

Typisk middelhavsklima, med varme, fuktige somre og milde vintre i de lavtliggende områdene (med kraftig snøfall i fjellene). 

Aegean-øyene

Varme somre, milde vintre, og litt regnvær (noe som betyr problemer med vannmengden i sommermånedene). Kraftige nordlige vinder (passatvinden) oppleves i mai og november måned. 

Thessaly, Thrakien og Makedonia 

Et varmt sommerklima med temmelig tunge regnbyger på høsten og om vinteren, og kraftig snøvær i fjellområdene. 

De joniske øyene

Et typisk middelhavsklima med lange, tørre, varme somre og milde vintre.

Maten

Selv den minste, mest isolerte greske fiskerlandsbyen kan skryte av en taverna hvor dagen starter med kaffe og ender med grillet lam i aromatiske krydderurter fra fjellene. De populære resortene tilbyr enda flere muligheter, bla. retter som kan tilfredsstille både nordmenn og internasjonale turister.

I de store byene som Athen kan man finne en god håndfull restauranter med Michelin-stjerner, noe som kan gi et mer sofistikert utvalg og masse av kjente internasjonale favoritter. Gresk kokekunst er veldig variert med masse av regionale forskjeller. Meze – et utvalg av småretter – er en god måte å prøve de forskjellige smaker som tilbys. Se etter oster av god kvalitet, oliven, aubergine, squash, krydderurter, brød og yoghurt - dette er de viktigste ingrediensene i det greske kjøkkenet. 

Det greske kjøkkenet er kjent for enkel tilberedning av ferske, kortreiste råvarer. Å spise er en sosial begivenhet, og restauranter og kafeer er fylt med liv og leven fra familier og venner som benytter enhver anledning til å bestille mer og mer mat og vin.  

All mat som blir bestilt vil bli servert når det er ferdig tilberedt, og ikke nødvendigvis i en bestemt rekkefølge. De fleste måltidene begynner normalt sett med en rekke av "orektika" (appetitvekkere) settes midt på bordet så alle kan forsyne seg. Disse appetitvekkerne er varme eller kalde og består ofte av en slags dip som f.eks. tzatziki (av yoghurt og hvitløk), en fava (ertepuré) og melitzanosalata (en ristet aubergine/eggaktig dipp). Du kan også forvente salat av tomat, agurk, søt paprika eller gulrøtter, samt oster (både ferske og frityrstekte), fritert squash eller aubergine, små oster eller en tallerken med frityrstekt fisk m.m. 

Listen er uendelig, og enhver restaurant, by og region i Hellas har sine egne spesielle delikatesser.

For de som fortsatt har plass, etterfølges disse appetitvekkerne av større tallerkener med grillet eller stekte kjøttretter eller fisk, eller kanskje en porsjon mayirefta (retter som har kokt i flere timer f.eks. i en ildfast form) som den berømte moussaka. Dessertene er som regel enklere, som f.eks. frisk eller bakt frukt, en liten porsjon søt konfekt som halva (semolina) eller baklavas.

Denne slags resturant/festmåltider er en ukentlig aktivitet i en gresk familie, men det greske kjøkkenet begynner og ender ikke her. Faktisk er mat fra gateselgerne eller fastfood-kjedene på mange måter blitt integrert i deres kulinariske tradisjoner: hva med friskbakt spinat, eller ostepizza fra det lokale bakeriet? Hva med en toastsandwich fylt med skivet kjøtt, skiver av grønnsaker med ost på toppen? Eller et pitabrød foldet rundt en friskskåret skive kjøtt, blandet med frisk salat og tzatziki? 

På tross av bevisstheten rundt kaloriene, er denne form for mat, med vekt på friskhet, god stemning og enkelthet, blitt en viktig del av Hellas. 

Vin, øl og sprit

Lokalprodusert vin og øl er allerede tilgjengelig i Hellas, og kvaliteten er blitt bedre de siste årene. . Selv om retsina fortsatt kan bestilles, er det ikke lenger de lokales valg. Vin på tapp fås i de fleste resturantene og andre offentlige steder, skjønt de kan variere mye i smak og kvalitet. Men de kan godt kombineres med måltidene. Vin på flaske er dyrere, men også mer kvalitet, og noen vinbønder (spesielt Achaia Clauss i Peloponnese) kommer hele tiden med gode kvalitetsviner. 

Selv om internasjonale bryggerier som Heineken og Amstel har dominert grekernes ølmarked i mange år, blir de hele tiden utfordret av lokale merker som Alfa og Mythos som alle kan anbefales på en varm sommerdag. 

Om mulig, bestill øl på flaske og ikke på boks, i og med at flaskene blir gjenbrukt, mens boksene blir smidd, noe som skaper miljøproblemer spesielt på de mindre øyene. 

Tilbøyeligheten i Hellas med hensyn til sprit, er uten tvil whisky. Her er det ikke lokal produksjon, så det er som regel stort utvalg av amerikanske og skotske merker. Ouzo, den tradisjonelle anislikøren, kan være ganske sterk (opp mot 45 prosent) og finnes i mange forskjellige merker, men drikkes gjerne som aperitiff sammen med et glass vann og is, eller til et måltid mat (som regel fisk eller skalldyr). 

Alkoholfri drikke 

Hellas produserer mange forskjellige slags flasker med mineralvann, og kan fås med eller uten kullsyre. Mange restauranter vil servere vann på bordet i en mugge, og da det greske vannet tappet fra springen nesten alltid er blandet med klor, er det ingen helsefare. Men vann på flaske tilbys hvis ønskelig.

Friskpresset appelsin juice kan fås på alle greske kafeer og barer, men det er et lite utvalg av andre slags fruktjuicer. Coca-Cola og lignende kan fås overalt, og den lokale produsenten (Ivi) produserer en god lemonade. Men hvis du er heldig å finne en av de få lokale merkene av hjemmelaget lemonade, da må du prøve den! Det er forfriskende etter en dag i solen.

Nattelivet

Hellas er kjent som en av de mest populære europeiske destinasjonene når det kommer til nattelivet, og det spesielt når det kommer til de greske øyene. Nattklubber er noe helt naturlig for mange av øyene, og de har mange års erfaring for å være sikker på at du får de beste kveldene når du er på besøk. De fleste er åpne fra rundt midnatt, og forblir åpne inntil klokken 6 eller 7 på morgenen, så husk å jobbe med utholdenheten din, og ikke glem danseskoene! 

Mange av nattklubbene på de greske øyene, da spesielt øyene Mykonos, Paros, Ios, Kreta, Rhodos og Kos og andre populære steder, inviterer kjente DJs fra hele verden til å spille. Det er nok av alkohol på klubbene, og tørsten etter fest og moro er på linje med den de mange cocktailbarene tilbyr. 

Hvis du vil oppleve de helt perfekte fest-resortene, da må du besøke Zante eller Rhodos, og de fantastiske strandfestene på Ios som begynner midt på dagen og fortsetter hele natten. 

Nattlivet på Hellas' fastland er for mange mennesker også et trekkplaster, og hovedstaden Athen er en stjernedestinasjon for internasjonal musikk, fine spisesteder og stemningsfulle kafeer, men tilbyr selvfølgelig også barer og nattklubber.

Transport 

Med øyer spredt utover hele Egeerhavet og turister som forsøker å komme seg til dem, er det ikke overraskende at Hellas har hele 16 internasjonale flyplasser med forbindelse til alle større byer i Europa. Her kan du lese mer om de transportmulighetene du kan benytte deg av på en reise rundt i landet:

Flyforbindelse

Athen i Hellas har direkte flyvninger til og fra USA, Canada, Australia og flere asiatiske destinasjoner samt hyppige avganger til og fra Istanbul og Sofia. Om sommeren kommer man lettest og billigst til de greske øyene ved å ta et charterfly eller lavprisfly. Du finner også mange direkte fly med f.eks. Ryanair og Norwegian til reisemål som Kreta, Rhodos og Korfu. 

Med ferge 

En av de travleste fergerutene er fra Brindisi på Italias sør-østlige kyst, med et mulig stopp på Korfu, hvor man ankommer Patra, som ligger ca. 2 timer fra Athen. Det kjører også ferger fra Bari og Otranto. I høysesongen er det en god idé å bestille billetter i god tid, eller å ankomme havnen tidlig. Det er også bilferger fra forskjellige havnebyer i Tyrkia til øyene i Dodekaneserne, i likhet som det er forbindelser fra Israel og Kypros til Kreta og Kykladene. 

Tog, buss og bil

Vil du til Hellas via land, finner du ruter fra Tyrkia, Bulgaria, Albania og Makedonia, men de fleste besøkende foretrekker fergen fra Italia på grunn av den stadige usikkerheten i Balkan. Det er togforbindelser til Hellas fra Makedonia, Ungarn, Bulgaria og Tyrkia, men nettverket er ikke veldig godt og togene er langsomme og ukomfortable. 

Selv om forholdet mellom Tyrkia og Hellas er i bedring, så har de to landene en lang historie av fiendtlighet, noe som har satt sitt preg på grenseformalitetene – som er byråkratiske og dyre. Hvis du ankommer med charterfly og beslutter å ta en rask tur til Tyrkia, så er det ikke sikkert at du får lov til å bruke returbilletten din. Men det er arrangerte turer til Tyrkia fra noen av de nærliggende greske øyene. 

Spesielt på reisemål som Kreta er det populært å leie bil i ferien, også fordi øya er relativt stor. Derfor er leie av bil den perfekte måten å oppleve de mange severdighetene på. 

Aktiv ferie

Øyene alene har over 20.000 km med kystlinje, så her er det masse å finne på, for eksempel kajakkurs. Det rolige og klare vannet er fantastisk for dykkere, og rundt omkring på resortene kan man finne alt fra jetski til seilas i store gummibåter. Andre steder kan dine eventyr bli mer lodrette i Hellas' fantastiske fjell. Sport som f.eks. klatring, canyoning og rafting blir mer og mer populært. Og eventyrere kan hoppe på fjellsykler, hesteryggen eller inn i turskoene for å dra på oppdagelse i Hellas' fjell, samt andre øyers større fjell. Selv om mange av oss drar til Hellas for å nyte varmen, så kan du faktisk stå på ski i 18 forskjellige skiresorter i Hellas. 

Det å vende seg vekk fra kysten i Hellas kan også være berikende, for landet har faktisk flere fjell enn det har øyer. Pindos-kjeden er den største og har, i likhet som det ytterligere høylandet, en særlig karakter og kjøkken, og det er også et storslagent område for fotturer og sykkelturer. 

Hellas' høyeste fjell Olympus er, utover å være nesten 3000 m. det høyeste stedet, og hjem for gudene i den greske mytologien. Isolerte fjellklostre som det spektakulære Meteora-komplekset viser at den spirituelle siden av disse vakre landskapene fortsatte langt forbi oldtiden. Mange av fjellkjedene er beskyttede nasjonalparker, og er hjem for et fascinerende dyreliv. Visste du at man kan se bjørn og ulv i Hellas, og da spesielt i de nordlige fjellene? De små fjellandsbyene gjør det spennende være på vandreturer, og det er masse fasiliteter, guider og små pauser til rådighet. Kretas fjell er spesielt spektakulære, og er en avgjørende del av øyas identitet. Kløftene her er faktisk noen av de mest storslåtte i hele verden. 

Kultur

Å skrive om kulturen i Hellas kunne fylt en hel hjemmeside. Hellas, som er kjent som en av de største innflytelsene på moderne kultur i dag, utviser fortsatt alle kjennetegnene på et kulturelt mangfoldig og enormt underholdende land.

Som den første gruppen av mennesker til å utvikle et sammenhengende og omfattende språk, er det fortsatt mange rester av dette språket rundt omkring i Hellas. Se utrolige oldtidslevninger i det verdenskjente Acropolis Museum i Athen. Inne i denne fantastiske bygningen er det en omfattende historie om oldtidens Hellas opp til det landet vi kan se i dag. Materialene strekker seg fra den mykenske tiden og opp til Athen i Romerriket og den tidlige kristne tiden. Inne i bygningen kan man også se restene av Parthenon-tempelet. 

Tradisjoner i Hellas er en del av den kulturelle identiteten, og det er mange i løpet av året. De går fra de internasjonalt anerkjente høytidene som påsken, til de mer spesifikke som det greske karnevalet Apokries, noe man mest kjenner fra feiringen i Patra. 

Vi har ikke engang nevnt den utrolige musikkhistorien som begynte i den bysantinske tiden, eller den filosofiske historien (Platon, Homer og Sokrates), og dette er bare toppen av isfjellet når man snakker om hvor rik en kultur dette landet har å by på. 

Religion 

Den gresk-ortodokse troen er den offisielle religionen som 98% av befolkningen formelt bekjenner seg til. Den greske statskirken er autokefal, som vil si nasjonalt selvstyrt, men patriarken av Konstantinopel anerkjennes som kirkens åndelige overhodet. 

Kun hver tyvende greker går regelmessig i kirke, men troen spiller en stor rolle for den nasjonale identiteten. Å være greker er for de fleste ensbetydende med å være ortodoks kristen. Motstanden mot det tyrkiske styre i starten av 1800-tallet ble ofte organisert i kirker og klostre. Takket være sin stilling som frihetskampens ryggrad nyter kirken fortsatt stor respekt, også blant ikke-religiøse. Kirken har også bidratt til bevarelsen av det greske språket og oppbyggelsen av et nasjonalt skolevesen. Båndene mellom kirke og stat er sterke, og kirken har stor politisk, sosial og økonomisk innflytelse. 

Denne tradisjonen gjør det vanskelig for religiøse mindretall å eksistere og praktisere deres tro. Det er religionsfrihet, men det er forbudt å misjonere for å omvende en gresk-ortodoks til en annen religion. Det største religiøse mindretallet i Hellas er muslimer, hvor langt de fleste er tyrkere. Det er også små grupper av katolikker, protestanter, jøder og Jehovas vitner. 

Den selvstyrte, gresk-ortodokse munkerepublikken Athos, inntar en spesiell stilling i samfunnet. Athos ble grunnlagt rundt år 960 og består av 20 middelalderklostre på en fjellkam på halvøya Halkidiki. Republikken huser et par tusen munker og regjeres av et parlament med 20 munker, en fra hvert kloster, og en ledelse på fire personer. Kun menn og dyr av hankjønn har tilgang til Athos (bortsett fra katter og høns). 

Reisemål

Kreta - Hellas' chartermål

Kreta nyter en noe mer avsides beliggenhet og er populær blant Hellas' charterturister som ankommer med fly direkte til øya. Tett langs kysten av det vestlige Tyrkia finner du Dodekaneserne som er en øygruppe rik på historie og kultur, og som teller øyene Rhodos, Kos, Symi og Patmos. Det finnes syv større øyer i den nordøstlige øygruppen som består av Samos, Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos, Samothraki og Thassos. Øyene her er litt isolerte og eksklusive med det frodige og fuktige landskapet blandet med fjell og skogkledde bakker. 

De joniske øyene – antikke ruiner og rolige landsbyer

Lenger unna finner man De joniske øyene som ligger i Det joniske hav imellom Italia og det greske fastlandet. Disse øyene er alltid populære, og er lett tilgjengelig med fergen fra Brindisi i Italia, og øyene er store nok til at det er verdt å leie en bil. Korfu, også kjent som Kerkyra, er den best kjente destinasjonen blant De joniske øyene, selv om det ofte her kan være overfylt. Lenger nord kan man finne mer avskjermede og roligere landsbyer. Det finnes rikelig med antikke ruiner på øya, da spesielt på Kanoni-halvøya. 

Paxi er stort sett blottet for turisme, Lefkada har noe av den vakreste naturen i hele øygruppen, Ithaki og Kefalonia har lidd under ødeleggende jordskjelv, noe som har gitt øyene et interessant perspektiv. Zakynthos har ivrig ønsket turismen velkommen, mens Kythira er den fjerneste destinasjonen i øygruppen. 

Kykladene

De karakteristiske øyene, Kykladene, er nærmest blitt kjennetegnet for de greske øyers atmosfære og image. Santorini er en spektakulær vulkan-øy, Paros er sentral og familie-orientert. Mykonos er livlig, Los er for de yngre festglade, mens Andros, Kea, Serifos, Sikinos, Anafi og Naxos er blant de minst besøkte. 

Kykladene i Hellas ligger like i hjerte av Egeerhavet og består av 140 øyer hvor kun 24 av de er bebodd. Skal du på ferie i Hellas og vurderer en ferie med øy-hopp, da er Kykladene opplagt. For å lære de ubebodde øyene å kjenne bør du være en god svømmer, vandrer eller roer. Andre som reiser til Hellas kan slappe av på de deilige strendene. Jo lenger ferie du har, jo bedre.

Som en pirat fra gamle dager kan du seile rundt i Egeerhavet, og i overensstemmelse med den gamle tradisjonen, dra på øy-hopp. Men ikke glem å ta en lett vindjakke eller genser med deg, da vindene kan bli sterke om sommeren og spesielt i august. 

Dodekaneserne

Dodekanseserne kalles også Hellas' Polynesia ,og navnet dodekanserne betyr på gresk "de 12 øyer". Teller du dem er det faktisk 181, men kun 18 er bebodd. Mange av de øde øyene er minst like så spennende og besøkes sjelden av turister. Fra de stemningsfulle havnebyene på Rhodos, Kos, Patmos og Astypalaia til de smuldrende, men fortsatt verdige nyklassistiske paleene på Symi, Chalki og Kastellorio, fra de flotte strendene og smarte hotell til de helt uberørte stedene på Karpathos og Nisyros, er det nesten for mye av det gode. Hvorfor reise hele veien til Polynesia? Du kan få alt det øy-livet har å by på, rett her på Europas sørøstlige hjørne, Hellas. 

Turistkontor

Hellas er et perfekt reisemål hvis du bare har lyst til å slappe av og lade batteriene. Men det er også et valg av aktiviteter og severdigheter hvis man ønsker en mer aktiv ferie. Hellas' offisielle turistbyrås hjemmeside gir et utmerket overblikk over Hellas' forskjellige regioner, og deres severdigheter. Ved hjelp av et interaktivt kart kan du få et godt overblikk over hvilke byer, naturparker osv. som er rundt omkring på din destinasjon. Det er også noen få men gode praktiske råd om å reise til Hellas. 

Hva sier gjestene i Hellas?

8,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 373 anmeldelser