Reiser til Athen

Nåtiden og oldtiden smelter her sammen i én av Europas mest interessante hovedsteder. Du kan oppleve det beste av Hellas på en spennende reise til Athen med Escapeaway! 

Både oldtidens og nåtidens moderne kulturer kombineres i denne berømte byen, og uansett om du er på utkikk etter en romantisk pause fra hverdagen eller en kort ferie med barna, så har Hellas alt dette og mer. Utforsk uforglemmelige historiske severdigheter som f.eks. Parthenon på toppen av Akropolis og Zeustemplet, også kjent som Olympus. Boligområdet Plaka må man heller ikke gå glipp av hvis man vil ha en smakebit på den greske kulturen. Dette er også et perfekt sted til å ta en pause mens man nyter et glass av den lokale vinen retsina.

Familier kommer til å elske Nasjonalhagene ved hovedtorget Syntagmaplassen, mens strandelskere bør få til et besøk i den bildeskjønne Vouliagmeni. Hellas` hovedstad ser like livlig ut på natten som på dagen - så uansett om du foretrekker en stille drink på en tradisjonell taverna eller vil prøve ut livet på en av klubbene inne i byen, så vil valget du tar falle i smak. 

Athen har et stort antall nattklubber, så hvis du reiser hit for å oppleve nattlivet, da kan en tur til Syntagmaplassen, Thissio, Psiri, Monastiraki, Plaka, Gazi, Kolonaki og Exarchia anbefales. Noen av klubbene har gresk live musikk, mens andre stiller opp med nyere internasjonale hits og tiltrekker seg byens klubbgjester. 

>> Les også om reiser til Istanbul

Store opplevelser på din reise til Athen

Til alt fra filosofer til statsmenn, idrettsutøvere til arkitekter, skuespillere til tyranner, forteller Athen historien om begynnelsen på den vestlige sivilisasjon. Her kan du lese om de mange spennende severdighetene som du kan oppleve på en reise til Athen.

En tur til Akropolis bør være i toppen av ting på din sightseeing-liste når du er i Athen. Tempelet Parthenon er en av de mest kjente varemerkene i verden, og kulturinteresserte i alle aldre vil elske en tur til Athens tempel. Hvis du vil oppleve mer gresk historie da er Akropolismuseet verdt et besøk, eller Herodes Atticus` Odeon som fortsatt setter opp teaterforestillinger den dag i dag. Ta deg en pause fra oppdagelsene av oldtidens Hellas og nyt noen av de mer moderne severdighetene i Athen. Parnitha Nasjonalpark er et nydelig sted å besøke for litt utendørs aktivitet, og her er det også mange muligheter for vannsport langs den egeiske kysten. Du kan også blant annet bestig Lycabettus-toppen for å oppleve en uforglemmelig utsikt over byen, gå en tur i Ermou-gaten for innkjøpsmuligheter, eller nyte en hyggelig dag med familien i Allou! Fun Park. 

 Strendene

På tross av at dette er en storby kan man lett finne en rekke deilige sandstrender kun en halvtimes kjøretur fra Athen. Kom deg unna hovedstaden liv og leven ved å hoppe i en taxi for å utforske Middelhavskysten. Voulagmeni er et bra sted å begynne. Denne bildeskjønne byen ved havet er populær blant både de lokale og turistene, og med sin vakre strand er det absolutt ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Astir Beach ligger også tett på. Her kan man sole seg på gylden sand omringet av fyrretrær mens man varmes av den sterke solen. Sør for Athen finner man stranden Voula samt en håndfull barer og resturanter langs med kysten. Glyfada Beach i sørøst blir overmannet av turister i sommermånedene, men å bruke en dag ved dette naturskjønne stedet er absolutt verdt det tross folkemassene. Schinias Beach ligger litt lenger unna, men er et fantastisk sted for familier og vindsurfere. 

>> Les også om storbyferie i Athen

Mat og drikke

Med et så bredt utvalg av greske retter å velge mellom vil matelskere falle pladask på en reise til Athen. Dra til et av de lokale markedene og få en autentisk smaksprøve på byen som blant annet serverer koulouri, eller brød med sesamfrø, som er en favoritt blant de lokale, eventuelt også hotdogs som er lett å få tak i Athens gater. Takket være de lokales mat, kan man forvente å se masse friske fiskeretter på menyen, som alt fra fiskesuppe til grillet blekksprut. Hvis man kunne tenke seg et alternativ til forrettene tzatziki og moussak, hvorfor ikke prøve den lekre greske salaten horiatiki. Hvis du er glad i søtsaker så bør du prøve et stykke baklava, eller de smakfulle donutsene dyppet i honning ved navn loukoumates. 

Uansett hvilken type gresk mat du får lyst på, så kan det skylles ned med et glass av den kjente vinen retsina, for ikke å glemme brennevinen ouzo som gjør en  reise i Hellas fullkommen. Plaka tilbyr deg tradisjonelle retter nedenfor Akropolis. Ønsker man mer moderne retter fra det greske kjøkkenet så kan man besøke tavernaene i området Gazi og Psirri. Frokoster kan spises i Kolonaki, mens i Piraeus ved vannet finner man de beste fiskeresturantene. 

Nattlivet

Nattelivet i Athen er noe å være begeistret over når denne historiske byen forvandles til et festlandskap med dans og technomusikk om natten. De livlige nattklubbene er spesielt populær blant turistene. Festglade gjester kan dra inn til Athens sentrum hvor man finner noen av byens beste klubber, og om sommeren, verdenskjente DJs. 

Mange av klubbene her nede åpner ikke før klokken 11 på kvelden, og fyller seg ikke opp før rundt klokken 1. Så vil du feste som de lokale, er det bare å forvente sene netter. Men er nattklubber ikke helt din stil, da er det mange andre litt mer avslappede måter å nyte en kveld på i Athen. Gazidistriktet i Athen er f.eks. et nydelig sted å tilbringe kveldene på hvor gatene er fylt med kunstkafèer og barer. Psiri er et område med avslappende resturanter som er perfekt til å nyte et glass ouzo eller to, og man kan fint finne tradisjonelle rembetika- og bouzoukiabarer rundt omkring i byen.

Aktiv ferie

Athen kan tilby den aktive feriegjesten uendelig med sprell. Parnitha som ligger litt nord for byens sentrum er hjem for noen stilige utendørsaktiviteter. De som er ute etter spenning og eventyr kan f.eks. utforske grottene i Parnitha Nasjonalpark og det finnes ordentlig gode sykkelruter i skogen til fjellsyklere. Sykkelturer inne i byen er også populær, så uansett om du befinner deg i hjertet av hovedstaden eller ute i skogen så er det mange muligheter til å utforske Athen på to hjul. Golfentusiaster trenger ikke bekymre seg da det ligger en spennende golfbane i Glyfada bare en kort taxitur unna byens sentrum. Er man mer interessert i hav og vann, da finnes det utallige muligheter for diverse vannsportsaktiviteter ute ved kysten som blant annet vindsurfing og dykking. 

Shopping

Hovedstrøkets kles- og skoforretninger ligger på rad og rekke i gågaten Ermou i Athen, mens Kolonaki selger de mer eksklusive merkevarene. Du kan kjøpe souvenirer i Plaka, eller oppsøke den fargerike stilen med saronger, fargede t-skjorter, sandaler og perler som selges ved de mange butikkene i Monastiraki-basaren. 

Strender og grønne områder

En reise til Athen betyr ikke bare storby og oldtidsoppdagelser. Når temperaturene stiger inne i Athen, da er det bare å dra mot strendene ved Atticakysten. De fleste strendene tilbyr alt fra solsenger, parasoller, sushi og massasje. Merk dere de mest populære strendene i nærheten av Athen som er Glyfada, Vouliagmeni og Lagonissi.  Inne i byen lokker den offentlige parken National Garden som inviterer med frodige grønne middelhavsplanter og er et område fritt fra Athens liv og leven. 

Kultur

I løpet av sommeren tilbyr Hellenic Festival klassisk musikk, danse- og teaterforestillinger på Odeon Heodes Atticus` med plass til 5000 tilskuere. Er det rockekonserter du er ute etter, så finner man dette under den skyfrie himmelen på bakketoppen i Lykavittos Theatre. Hver forstad har sin egen friluftsscene som underholder med filmer og tilhørende barer. 

Været i Athen

Juni til september har de varmeste månedene i Athen og gjennomsnittstemperaturene her nede er på mellom 22 og 32 grader. April og oktober har spredte regnbyger, men hvor det fortsatt er mulig å nyte mat og drikke utendørs. Fra desember og februar er det som regel mildt, selv om det til tider er perioder med snø. Athen har dessverre et rykte på seg for forurensing og smogen er fortsatt tilstede, men dette er blitt noe bedre grunnet restriksjonene som er satt i verk med hensyn til antall tillatte kjøretøy i byen. 

Passende bekledning til årstiden

Etterhvert som temperaturene stiger gjennom sommeren ser man plutselig at kvinnene i Athen begynner å kle seg dristigere, spesielt på kveldene. Mennene her nede er noe mer konservative, kledd i slurvete og behagelig tøy, alltid i form av sportslige bukser, ikke shorts, med mindre man er på stranden. 

Lokal transport

Det er mange muligheter for å komme seg rundt i Athen. Under her får du noen gode råd om transporten. 

Overblikk over Athen

Athens sentrum ligger mellom bakkene ved Akropolis og Lykavittos, med parlamentsbygningen på Syntagma Square plassert i midten. Athens trafikkjerne ligger i Syntagma. Her kan man nå de fleste hovedattraksjonene på 20 minutter til fots. Athens to høyeste punkter, Lykavittos og Akropolis er synlige fra nesten overalt i byen og er perfekt når man vil orientere seg. Kysten ligger 8 km sør for sentrum. Fra Syntagma fører gågaten Ermou vestover til Monastiraki og fortsetter til Gazi. Det turistpopulære Plaka ligger ved foten av Acropolis, sør for Ermou, og Athens populære nattliv ligger i område ved Psirri nord for Ermou. Kolonaki ligger nordøst for Syntagma ved foten av Lykavittos. 

Til fots

Til fots er ofte den raskeste måten å komme seg rundt på i Athen, og er også den beste måten å oppleve de uforutsette hendelsene. Det kan anbefales å spasere fra metrostasjonen i Akropolis for så å gå langs den 4 km lange trebekledde gangstien, Arkeologi Promenaden. Her kan utforske byens viktigste arkeologiske attraksjoner. 

Buss og trolleybuss (elektrisk buss)

Athens hvite og blå busser er billige, kjører regelmessig, og strekker seg over et enormt nettverk. Men de er også ofte ganske fulle, og er grunnen til at så mange tar taxi. De gule trolleybussene har bindelser med de viktige stedene som Syntagma og Omonia. 

Taxi

Athens gule taxier er blant de billigste i Europa, og deres sjåfører er litt av noen typer - hvis du får tak i en taxi vil det ikke være uvanlig at du deler turen med andre ukjente passasjerer (men ikke utgiftene). 

Metroen

Metroen er den raskeste måten å komme seg til forstedene Piraeus mot sør, Kifissia mot nord og flyplassen mot øst. Det er bare 3 linjer og disse er ganske rene og moderne takket være renoveringene som ble gjort før Olympiaden i 2004. 

Trikk

Men - i Athen har de også trikk! Denne kjører med ruter fra Syntagma i Athens sentrum til Glyfada ved kysten. Dette er et raskt, billig og komfortabelt fremkomstmiddel når man vil ut å bade på stranden. 

Gode råd om transporten i Athen 

En dagsbillett får deg en tur til eller fra Athens flyplass og gir deg samtidig ubegrensede muligheter på de offentlige transportmidlene som buss, trolleybuss og metro, med unntak av trikken i byens sentrum. Dagsbilletten har du i 24 timer. På metrostasjonene i Syntagma og Akropolis finner man arkeologiske skilt og man føler at man befinner seg tusen år tilbake i tid mens de høyteknologiske Olympiske sportskompleksene (ved metrostasjonen Irini) anlagt til lekene i 2004 viser til nåtiden. 

Begivenheter

Hvis du reiser til Athen på våren får du muligheten til å delta på karnevalet i gresk stil som tar plass i februar/mars. Du kan også få med deg det verdenskjente maratonløpet som avholdes hvert år i april. Opplev også den ikoniske rallykonkurransen Acropolis Rally som tidligere var en del av verdensmesterskapet i rally. Denne får du også med deg på våren. For internasjonale konserter, danse- og teaterforestillinger kan du delta på Hellenic Festival eller få med deg et utvalg av den beste moderne europeiske rocken ved Rockwave Festivalen som går over 3 dager i juli. 

Offentlige fridager i Athen

 • Nyttårsdag
 • De Helligtrekongersdag, 6. januar
 • Første mandag i fasten
 • Uavhengighetsdagen i Hellas, 25. mars
 • Påskemandag
 • Den 1. mai
 • Pinsedag
 • Ohi Day – hvor man feirer Hellas` stolte ”nei” til Mussolinis forslag om overgivelse til den italienske hær, 28 oktober,
 • Jul som motsatt fra Norge, 25 og 26 desember.

Dette må oppleves 

Hvis du reiser til Athen og bare har noen dager til rådighet, da bør du begynne med Akropolis, med dets 2500 år gamle templer. Spaser gjennom små brolagte gater i Plaka fylt med nyklassiske bygninger og souvenirbutikker. Besøk også den arkeologiske delen av det gamle Agorà. 

Dra nord på tvers over Athen til museet National Arkeologi Museum som ligger i verdensklasse. Her kan du utforske utallige forhistoriske greske marmorstatuer, freskomaleri, juveler og keramikk tett på metrostasjonen Victoria. Eller hva med en tur gjennom den greske kunstneriske utviklingen fra den forhistoriske tiden frem til det 19. århundre ved Benaki Museum, øst for Syntagma. 

De arkeologiske attraksjonene i Athen tilbyr en 4-dagersbillett som gir deg adgang til Akropolis, Theatre of Dionysus, Agorà, Kerameikos, Roman Forum og Olympain Zeus Tempel. Billetten kan kjøpes ved alle disse attraksjonene. Benaki Museet er gratis og har åpent frem til midnatt på torsdager. 

Det 2.500 år gamle Akropolistempelet kaster skygger over det gamle Agorá, som er et landskap fylt med gamle ruiner, og dominerer Athens skyline. Øst for Agorá ligger Plakas’ små, brolagte gater. En kort spasertur unna ligger Syntagma, med en enorm trafikk, pendlere og folk som er ute og handler. Athen er gammel og moderne, fremfusende og menneskelig.

Våren og høsten er beste tidspunkt for å reise til Athen 

Høsten er mild og rolig i Athen, mens våren er lys med en vakker flora og mange byopplevelser. Her har vi samlet noen gode tips til en flott høstferie i Hellas` historie- og kulturmettede hovedstad. 

Athen er et klassisk reisemål, og våren og høsten er naturlige tidspunkter å besøke byen på, med noe lavere temperatur og mer tilgjengelige severdigheter. Her får du noen tips utover de mest besøkte severdighetene og de vanligste turrutene i byen. 

Se Athen fra lokalbefolkningens vinkel 

Alternative Tours of Athens - ATA - er en sammenslutning av forfattere, kunstnere, musikere og andre kreative mennesker som har laget forretning ut av å vise reisegjester omkring i Athen. Deres misjon er å fremheve en annen side av Athen enn bare de store severdighetene. 

Med denne kulturgruppen kan du oppleve de ulike stilartene som preger byens forskjellige kvartaler. Noen av turene er fotograferingsturer, andre fremhever gatekunst, arkitektur eller andre sider ved byen. Man kan delta på både gå- og sykkelturer; en morsom måte å oppleve Athen fra en ny vinkel på. 

Les mer her: http://www.atathens.org/

Oppsøk freden ved Vouliagmeni 

Varme kilder, som gir 24 grader varmt, mineralmettet vann, var ment å ha en helbredende effekt; det oppleves i det minste som avslappende. Det store velværesenteret ved sjøen Vouliagmeni utenfor Athen er et vakkert sted å søke fred og ro. 

Vouliagmeni gir på sensommeren og tidlig på høsten gode muligheter for gjester til å more seg med teaterstykker, live jazz-musikk og andre kulturelle opplevelser som kan nytes i vakre omgivelser utendørs. 

Du kan lese mer om kurbadet her: http://limnivouliagmenis.gr/en/

Nyt en drink med utsikt over Athen

Athen har mange barer og resturanter, men få kan konkurrere med utsikten fra Thea Terrace Bar på Central Hotel. På toppen av bygningen ligger en stor takterrasse som er innredet som en utendørsbar. 

Fra takterrassen kan du nyte den herlige kombinasjonen av gode drinker og en uforglemmelig utsikt over Athen og Akropolis, som fremstår på sitt mest storslåtte ved solnedgang. Med andre ord er dette et vakkert sted å si farvel til byen på etter en unik ferie i Athen. 

Turistinformasjon

Varm, lidenskapelig, kaotisk og som begravet under betong er hva Vestens siviliserte hovedstad fremstår som ved førsteinntrykk, men ved nærmere ettersyn i Athen kan man se gamle templer, Byzantine kirker, nyklassiske byhus og oppleve et utpreget natteliv. Du kan lese mer om Athen på byens offisielle hjemmeside. På turistkontoret bistår de gjerne med mer informasjon og gode tips og råd til din storbyferie.

Slik booker du en reise til Athen med Escapeaway

Med Escapeaway kan du reise til Athen fra flyplassene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand, enten direkte eller med en mellomlanding underveis. Vi gir deg flybilletter med rutefly til nettets beste priser og pakker dem sammen med våre utvalgte hoteller i Athen og mulighet til å supplere med en leiebil - alt samlet i én pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet. Hideaways AS er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti. 

>> Les også alt om reiser til Kreta
>> Her finner du informasjon om reiser til Rhodos

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her

Andre linker

Hoteller i Athen

Populære hoteller i Athen

Hellas, Athen
8,8
Meget bra
2085 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 44 km
 • Nærmeste strand: ca. 8 km
 • Internettilgang / WiFi
Hellas, Athen
9,1
Fantastisk
3312 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 52 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, Athen
9,4
Fantastisk
747 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 44 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Restaurant

Hva sier gjestene i Athen?

9,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 10 anmeldelser