Reiser til Kreta

Hva er det første du tenker når du hører navnet Kreta? Badestrender, tzatziki og soltørste turister? Hva hvis jeg sier fantastisk middelhavskjøkken, urørt fjellandskap og Europas mest smilende befolkning? Kreta er en eneste stor overraskelse. Trenger du mer overbevisning kan du bruke de neste tre minuttene på å lese om øya som får toppkarakter fra en ellers noe skeptisk og kanskje litt forutinntatt "oppdagelsesreisende".

Velkommen til Kreta med Escapeaway! Vi er spesialister på reiser til Kreta i Hellas der du bor på håndplukkede hoteller eller i feriehus.

Kreta er et av norske turisters foretrukne reisemål, og jeg innrømmer gjerne at jeg i forkant av mitt besøk var litt spent på om den greske øya kunne tilby det vi er ute etter i Escapeaway – altså autentiske ferieopplevelser og sjarmerende, små hoteller vekk fra masseturismens episentre. Og la meg bare si det med én gang: JA, JA og atter JA! Kreta har vunnet min kjærlighet, og i skrivende stund ligger det en oppslått kalender ved siden av meg, siden jeg prøver å finne et tidspunkt i nærmeste fremtid da jeg nok en gang kan sette beina på gresk jord. Kreta er så mye mer enn bare moussaka, badehåndklær og solkrem. 

Det beste fra alle verdenshjørner

Jeg har besøkt Kreta opptil flere ganger. Første gang som barn med familien min (stille og rolig), andre gang med en flokk venninner i tenårene (ikke like stille og rolig) og sist med min mor for over 10 år siden (stille og rolig igjen), så jeg visste hva Kreta kunne by på av kultur, natur, gastronomi og avslapning, men jeg ble likevel overrasket! 

Kreta tilbyr litt av det beste fra alle verdenshjørner. La oss starte med de gode matopplevelsene, for aldri har smaksløkene nytt hvert måltid på samme måte som her. En av de første kveldene ble jeg vist til bords på Restaurant Tamam i gamlebyen i Chania (uttales med en rulle-R etterfulgt av en kjapp "anja"). Spisestedet er innredet i en gammel badeanstalt og Michelin har stukket innom med sitt stempel og anbefaling. Hver kveld er det fylt til bristepunktet, da prisene er av den vennlige sorten som passer til de fleste lommebøker. Jeg anbefaler mat pie (pai med kalvekjøtt, grønn paprika og fersk ost), mizithra (lokal ost), staka (flere lokale oster) og apaki (røkt svinekjøtt med urter) som er laget fra bunnen og serveres med kjærlighet og et høflig "velbekomme". 

I tillegg til et lokalt kjøkken spekket med smaksnyanser, bør du ikke gå glipp av skattekisten med naturopplevelser som ligger i "bakhagen" av øyas endeløse strandpromenader. Forestill deg en kombinasjon av Sicilias mineralholdige undergrunn, Madeiras frodige fjellandskaper og Andalucías mange olivenlunder og vinranker, og du får en idé av hva Kretas innland kan by på av fristelser. Nå har kanskje du også funnet frem kalenderen for å finne et ledig tidspunkt du kan dra på oppdagelsesreise på Kreta? 

Kaffe med isbiter

Under besøket mitt var jeg så heldig å bli ledsaget av Christos, som er født og oppvokst på Kreta og kjenner øya som sin egen bukselomme. Vi ble fort godt kjent, og det fine med å kjøre rundt med en lokal er at man lærer mye om hva som rører seg i samfunnet og nærmiljøet. Christos overbeviste meg raskt om at den greske hjertevarmen og gjestfriheten alltid vil bestå, uavhengig av verdensøkonomiens høy- eller lavkonjunkturer. Vi ble faktisk så godt kjent at Christos kjapt innså at jeg er glad i en sterk kopp kaffe "to go" på veien, mens han, som så mange andre grekere, foretrekker en kopp iskald kaffe. Jeg prøver gjerne de lokales tradisjoner, men kald kaffe kunne ikke erstatte min vanlige, varme koffeinboost denne gangen. 

Spor etter gjeldskrisen?

Apropos lavkonjunkturer er nok de fleste klar over at Hellas har vært gjennom en økonomisk hestekur etter gjeldskrisen som startet våren 2010. Denne situasjonen forventet jeg å oppleve på nært hold under besøket på Kreta, men jeg måtte se langt etter vanlige krisetegn. Til tross for at vi kjørte rundt i atskillige regioner og tilbakela intet mindre enn 1000 km på landeveiene, opplevde jeg aldri krisen på noe tidspunkt. Tvert imot er Kreta velstelt og den lokale sjarmen har ikke blitt svekket, men er like hjertevarm som i gode, gamle dager.

Nordkystens hemmeligheter

Vi i Escapeaway har valgt å konsentrere oss om Kretas nordkyst og det tilhørende innlandet. Dermed dekker vi et område fra Chania i vest til Heraklion på den sentrale og østlige delen av øya – og du kan glede deg til en liten verden med store hideawaysopplevelser. Nordkysten skjuler utallige overraskelser. I tillegg til naturen og de kilometerlange kyststrekningene vil du få oppleve den greske sjarmen med atmosfære i byene du besøker, som Chanias gamle bydel. Den er vel verdt en lang spasertur både i dagslys og etter mørkets frembrudd da de labyrintiske, smale gatene og smauene ved havnefronten oser av sydlandsk stemning. 

Hvordan vil du bo på Kreta?

Våre hoteller og ferieboliger på Kreta er nøye utvalgt og håndplukket slik at du kan nyte ferien din i fantastiske omgivelser. Når du bestiller et hotell hos Escapeaway, inngår som utgangspunkt alltid frokost i prisen og naturligvis er det privat bad og toalett. Enkelte hoteller på Kreta tilbyr forskjellige slags hotellværelser, f.eks. med havutsikt og balkong. Det er også mulig flere steder å bestille et hotell hvor det er plass til ekstra senger. Reiser du alene, kan du bestille et enkelrom, som normalt er et alminnelig dobbeltrom. Se priser og tillegg hos de forskjellige hotellene i oversikten, her fremgår det også hvilke barnerabatter som tilbys.

Du finner aldri et hotell hos Escapeaway hvor vi ikke selv ville feriert, men ettersom mennesker er forskjellige er våre hoteller det også. Du finner også hoteller i forskjellige prisklasser, og noen hoteller er mer velegnet for enkelte reiseformer enn andre. Under hvert hotell kan du se hvilke reiseformer vi anbefaler, og du kan lese vår personlige vurdering.

Et eksempel på våre hoteller på Kreta er Elia Traditional Hotel som er et sjarmerende hotell med vakker utsikt beliggende vest for Chania på Kreta. Hotellet drives av Elia, en vert som gjør alt for at gjestene skal nyte ferien.

Tast inn dine ferieønsker i søkemotoren og finn enkelt en fleksibel reise til Kreta, som passer for deg og dine planer. Velg mellom avreise fra Gardermoen, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand – vi søker etter billige flybilletter fra alle flyselskaper, og du får en pakkereise som er sikret av Reisegarantifondet, til nettets beste pris. Vi er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti. 

Kreta er...

Fantastiske landskaper, deilig gastronomi, uimotståelige kyststrekninger og et klima som kan gjøre enhver nordmann mo i knærne. Gled deg til hjemmelaget, gresk yoghurt med rosmarinhonning og frisk frukt. Gled deg til å kjøre rundt i fjellene der hver sving byr på nye utsikter. Sist, men ikke minst: gled deg til en eksepsjonell ferie! 

Jeg håper du har fått mye ut av disse minuttene med lesing, og at du er overbevist om at Kreta kan oppfylle dine feriedrømmer også. 

God tur!
Hilsen Marie

>> Les om reiser til Platanias her
>> Les også om pakkereiser til Kreta her

Reisemål på Kreta

 • Gjesteanmeldelser 8,8
  Rethymnon
  41 hoteller
  Rethymnon er bildeskjønt, sjarmerende og gresk helt inn til margen. Byen ligger på den nordlige kysten av Kreta og frister med gyldne sandstrender, små hyggelige butikker og spisesteder, smilende lokalbefolkning og en rolig atmosfære. Her kan ... du slappe helt av! Les mer
 • Gjesteanmeldelser 7,6
  Malia
  19 hoteller
  Malia kalles ofte for Kretas festhovedstad, som med en blanding av vilt natteliv, middelhavssol og fantastiske strender er ideell for deg som drømmer om en ferie med både avslapning og moro.
 • Gjesteanmeldelser 8,4
  Agia Marina - Chania
  15 hoteller
  Agia Marina er en livlig og hyggelig ferieby, som ligger vest for Chania på den greske øya Kreta. Her kan du oppleve en rolig ferieøy atmosfære med gode restauranter, fine sandstrender og en vennlig lokal farge.
 • Gjesteanmeldelser 8,5
  Hersonissos
  14 hoteller
  Feriebyen Hersonissos er et populært valg for den reisende som ønsker sol, vakre strender, gode restauranter og natteliv. Her finner du også en masse aktiviteter for store og små og Hersonissos er derfor en ideel feriedestinasjon for hele familien.
 • Gjesteanmeldelser 9,1
  Elounda
  13 hoteller
  Den atmosfæriske lille byen, Elounda, ligger på Kretas nordkyst og er et uttrykk for fredelig gresk idyll! I sentrum finner du en sjarmerende marina, rundt er det klokketårn, bysantinske kupler og førsteklasses fiskerestauranter.
 • Gjesteanmeldelser 8,4
  Agios Nikolaos
  11 hoteller
  Agios Nikolaos ligger på den nordøstlige kysten av Kreta, en liten by med mye sjarm og autentisk gresk atmosfære! Her kan du sole deg på den pittoreske stranden eller spise deg mett på greske spesialiteter som serveres ved vannet.

Populære hoteller på Kreta

Hellas, De Greske Øyer, Kreta, Kato Stalos
8,8
Meget bra
653 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 27 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, De Greske Øyer, Kreta, Agia Marina - Chania
9,7
Fantastisk
190 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 29 km
 • Nærmeste strand: ca. 400 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, De Greske Øyer, Kreta, Koutouloufari
9,6
Fantastisk
69 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 24 km
 • Nærmeste strand: ca. 1 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Bestill reisen som en samlet reise inkl. fly eller kun hotellopphold

Bestill din reise til Kreta som en samlet pakkereise med fly, hotell eller feriehus og evt. transport fra en av de to flyplassene på Kreta tur/retur (transfer) eller en leiebil. Ønsker du selv å arrangere flyreisen til Kreta kan du naturligvis også velge å kun bestille hotelloppholdet ditt hos oss. 

Du kan reise i nøyaktig det antallet dager du ønsker, vi tilbyr valgfri reiselengde til alle reisemål, og du kan også velge hvilken flyplass du vil reise fra. Få mer informasjon om alle reisene inkl. flytider og flyruter i søkemotoren. Du kan også velge å kun se priser på reiser til Kreta med direktefly eller mellomlanding. Vi gjør oppmerksomme på at det kun er to flyplasser på Kreta; Chania (CHG) som ligger på den vestlige delen av øya, og Heraklion (HER) som ligger på den østlige siden av Kreta. Begge byene og dermed begge flyplassene ligger på nordkysten. I søkemotoren kan du se avstander fra de enkelte hotellene til de to flyplassene. 

Hos Escapeaway kan du reise med alminnelige rutefly som f.eks. Austrian Airlines eller SAS, men også lavprisfly som Norwegian og Ryanair hvis du vil ha billigere flybilletter. Når du bestiller en reise som en samlet pakke til Kreta, kan du også kombinere flyselskaper hos oss, altså benytte to forskjellige selskaper til utreisen og hjemreisen. Det er det vi kaller fleksible reiser.

Velg det rette hotellet på Kreta

Feil valg av hotell kan ødelegge en hel ferie, og derfor er vårt beste tips å finne et hotell eller feriehus som oppfyller dine ønsker og behov ved å bruke våre reise- og hotelltemaer eller filtermuligheter. Du finner disse når du søker etter priser på din reise til Kreta og alle andre reisemål i Hellas som f.eks. Korfu, Santorini, Rhodos og Mykonos. Noen av våre mest benyttede reisetemaer er "vandreferie" og "badeferie". Vi har også delt opp hotellene i forskjellige typer slik at du enklere kan finne ditt perfekte hotell, f.eks. "hoteller kun for voksne" eller "hoteller for familieferie". I filteret kan du bl.a. også velge disse typene overnatting: villa, luksushotell, boutique-hotell, feriehus, Casa Grande, ferieleiligheter og mange flere.

Din reise er vårt ansvar

Dersom du ønsker hjelp til å bestille reise til Kreta online, eller du vil f.eks. få et tilbud på en av våre populære kombinasjonsreiser eller på bilferie i Hellas, er du alltid hjertelig velkommen til å kontakte oss. Vi i Escapeaway har lagt ned mye arbeid i å velge ut alle hotellene og reisene som du finner i programmet på Kreta, og i våre personlige hotellbeskrivelser forsøker vi alltid å gi deg som gjest en ærlig beskrivelse av hotellet, uansett om du vil reise på en luksusreise eller du er på en ferie der det betyr mer at hotellet er "autentisk" og sjarmerende enn luksuriøst. 

Din reise er vårt ansvar både før, under og etter reisen, og vi er alltid klare til å hjelpe deg. Vi stiller med reisegaranti og følger naturligvis pakkereiseloven, slik at du kan føle deg trygg på reisen. 

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt informasjon og fakte om Kreta til din reise, deriblant litt om Kretas klima, vær, historie og geografiske avgrensning som kan tjene som inspirasjon til din ferie på Kreta. Det tas forbehold for faktuelle feil. Dersom du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise anbefaler jeg deg å besøke vår blogg med spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Kreta ligger i den sørlige delen av Egeerhavet, er Hellas' største øy og den femte største øya i Middelhavet. Øya ligger ca. 160 kilometer fra det greske fastlandet og har et samlet areal på 8336 kvadratkilometer. 

Den er preget av noen store fjellkjeder som Lefka Ori, som strekker seg helt opp til 2452 m.o.h., Psiloritis-fjellkjeden med høyeste punkt på 2456 m.o.h., og Dikti-fjellkjeden med dens opptil 2148 m.o.h. Kreta har også dype kløfter og daler, elver og innsjøer, og en lang rekke mindre øyer utenfor kysten. 

Det bor totalt 630 000 mennesker på øya, noe som gjør den til den mest befolkede øya i Hellas. Rundt 226 000 av disse bor i eller rundt hovedstaden Heraklion som ligger på den sentral-nordlige delen av øya. 

Klima og vær

Kreta har hovedsakelig et typisk middelhavsklima med milde vintre og varme, tørre somre, men ofte med stor luftfuktighet avhengig av hvor du befinner deg på øya. Det kan snø i de høye fjellkjedene mellom november og mai, men det er svært sjelden snøen når de lavereliggende områdene, og dersom den gjør det blir den ikke liggende lenge. 

Den sørlige delen av øya har tendenser til et nordafrikansk klima med flere solskinnstimer og høyere temperaturer i løpet av året. På denne delen av øya kan man dyrke frukt og grønt som ellers bare pleier å kunne overleve om sommeren hele året rundt. 

De varmeste månedene i året på Kreta er juli og august med 26 grader i gjennomsnitt, mens de kaldeste månedene er januar og februar med henholdsvis 11 og 12 grader i gjennomsnitt. Hvis du vil unngå regnbyger under oppholdet ditt, bør du styre unna desember og januar da disse er de mest regntunge månedene i året. 

Historie

Kretas historie strekker seg minst 130 000 år tilbake i tid. Det har blitt hevdet at pre-homo sapiens hominider seilte på tømmerflåter til Kreta fra deres opprinnelige hjem i Afrika, men påstanden er fortsatt omdiskutert. Den "opprinnelige" faunaen på Kreta hadde også et afrikansk preg med dvergflodhest og dvergelefant, samt dverghjort, gigantiske gnagere og insektsetere. Men de fleste av disse dyrene døde ved slutten av siste istid. Siden tok forskjellige folkeslag med seg domestiserte dyr til øya, som kyr, geiter, sauer og griser. 

Fra ca. 3100 f.Kr. til ca. 1450 f.Kr. var øya dominert av den berømte minoiske kulturen, en pre-gresk bronsealderkultur som i dag regnes for en av de første, større europeiske kulturer – enkelte historikere omtaler den til og med som den første europeiske sivilisasjonen. Den minoiske kulturens største arv finnes fremdeles i skikkelse av byen Knossos, som du kan lese mer om under Severdigheter

Et gigantisk vulkanutbrudd på øya Thera (i dag kalt Santorini) på 1400-tallet før vår tidsregning satte en bråstopp for den sagnomsuste minoiske kulturens dominans over Kreta. Vulkanutbruddet satte i gang en voldsom tsunami som, muligens i kombinasjon med et jordskjelv, ødela den minoiske flåten, som hadde vært øyas beskyttelse mot inntrengende folkeslag fra det greske fastlandet. Vulkanutbruddet og den påfølgende tsunamien ødela dessuten alle de minoiske byene, med unntak av Knossos, som delvis overlevde. I tiden etter erobret folk fra den mykenske krigerkulturen på det greske fastlandet Knossos og gjenoppbygget deler av byen. 

Siden ble øya styrt av en rekke forskjellige bystater og imperier, som Gortyn, Chania, Lyttos, Romerriket, Det bysantinske riket (Østromerriket), Republikken Venezia og Det osmanske riket, samt Det tredje rikets beleiring av øya under 2. verdenskrig fra juni 1941 til 9. mai 1945. 

Hva sier gjestene på Kreta?

8,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 228 anmeldelser