Reiser til Kreta

Hva er det første du tenker når du hører navnet Kreta? Badestrender, tzatziki og en stor håndfull soltørste turister? Hva hvis jeg sier fantastisk middelhavskjøkken, urørte fjellandskaper og Europas mest smilende befolkning? Kreta er en eneste stor overraskelse. Trenger du mer overbevisning kan du bruke de neste 3 minuttene på å lese om øya som får toppkarakter fra en ellers noe skeptisk og kanskje litt forutinntatt "oppdagelsesreisende". Velkommen til Kreta med Escapeaway; vi er spesialister på reiser til Kreta i Hellas der du bor på håndplukkede hoteller eller i feriehus på din ferie.

Det beste fra alle verdenshjørner

Kreta er et av norske turisters foretrukne reisemål og jeg innrømmer gjerne at jeg i forkant av mitt besøk var litt spent på om den greske øya kunne tilby det vi er ute etter i Escapeaway - altså autentiske ferieopplevelser og sjarmerende, små hoteller vekk fra masseturismens episentre. Og la meg bare si det med én gang: JA, JA og atter JA! Kreta har vunnet min kjærlighet, og i skrivende stund ligger det en oppslått kalender ved min side da jeg prøver å finne et tidspunkt i nærmeste fremtid da jeg nok en gang kan sette beina på gresk jord. Kreta er så mye mer enn bare moussaka, badehåndklær og solkrem. 

Jeg har besøkt Kreta opptil flere ganger - første gang som barn med min familie (stille og rolig), andre gang med en flokk venninner i tenårene (ikke like stille og rolig) og sist med min mor for over 10 år siden (stille og rolig igjen), så jeg visste hva Kreta kunne by på av kultur, natur, gastronomi og avslapning, men jeg ble likevel overrasket! 

Kreta tilbyr litt av det beste fra alle verdenshjørner. La oss starte med de gode matopplevelsene, for aldri har smaksløkene nytt hvert måltid på samme måte som her. En av de første kveldene ble jeg vist til bords på Restaurant Tamam i gamlebyen i Chania (uttales med en rulle-R etterfulgt av en kjapp "anja"). Spisestedet er innredet i en gammel badeanstalt og Michelin har stukket innom med sitt stempel og anbefaling. Hver kveld er det fylt til bristepunktet da prisene er av den vennlige sorten som passer til de fleste lommebøker. Jeg anbefaler mat pie (pai med kalvekjøtt, grønn paprika og fersk ost), mizithra (lokal ost), staka (flere lokale oster) og apaki (røkt svinekjøtt med urter) som er laget fra bunnen og serveres med kjærlighet og et høflig "velbekomme". 

I tillegg til et lokalt kjøkken spekket med smaksnyanser bør du ikke gå glipp av skattekisten med naturopplevelser som ligger i "bakhagen" av øyas endeløse strandpromenader. Forestill deg en kombinasjon av Sicilias mineralholdige undergrunn, Madeiras frodige fjellandskaper og Andalucías mange olivenlunder og vinranker - og du får en idé av hva Kretas innland kan by på av fristelser. Nå har kanskje du også funnet frem kalenderen for å finne et ledig tidspunkt du kan dra på oppdagelsesreise på Kreta? 

Kaffe med isbiter

Under besøket mitt var jeg så heldig å bli ledsaget av Christos, som er født og oppvokst på Kreta og kjenner øya som sin egen bukselomme. Vi ble fort godt kjent, og det fine med å kjøre rundt med en lokal er at man lærer mye om hva som rører seg i samfunnet og nærmiljøet. Christos overbeviste meg raskt om at den greske hjertevarmen og gjestfriheten alltid vil bestå, uavhengig av verdensøkonomiens høy- eller lavkonjunkturer. Vi ble faktisk så godt kjent at Christos kjapt innså at jeg er glad i en sterk kopp kaffe "to go" på veien, mens han, som så mange andre grekere, foretrekker en kopp iskald kaffe. Jeg prøver gjerne de lokales tradisjoner, men kald kaffe kunne ikke erstatte min vanlige, varme koffeinboost denne gangen. 

Spor etter gjeldskrisen?

Apropos lavkonjunkturer er nok de fleste klar over at Hellas har vært gjennom en økonomisk hestekur etter gjeldskrisen som startet våren 2010, og får snart utbetalt det siste lånet fra EU og IMF. Denne situasjonen forventet jeg å oppleve på tett hold under besøket på Kreta, men jeg måtte se langt etter vanlige krisetegn. Til tross for at vi kjørte rundt i atskillige regioner og tilbakela intet mindre enn 1000 km på landeveiene opplevde jeg aldri krisen på noe tidspunkt. Tvert imot er Kreta velstelt og den lokale sjarmen har ikke blitt svekket, men er like hjertevarm som i gode, gamle dager.

Nordkystens hemmeligheter

Vi i Escapeaway har valgt å konsentrere oss om Kretas nordkyst og det tilhørende innlandet. Dermed dekker vi et område fra Chania i vest til Heraklion på den sentrale og østlige delen av øya - og du kan glede deg til en liten verden med store hideawaysopplevelser. Nordkysten skjuler utallige overraskelser. I tillegg til naturen og de kilometerlange kyststrekningene vil du få oppleve den greske sjarmen med atmosfære i byene du besøker - som Chanias gamle bydel, som er vel verdt en lang spasertur både i dagslys og etter mørkets frembrudd da de labyrintiske, smale gatene og smauene ved havnefronten oser av sydlansk stemning. 

Kreta er...

Fantastiske landskaper, deilig gastronomi, uimotståelige kyststrekninger og et klima som kan gjøre enhver nordmann mo i knærne. Gled deg til hjemmelaget, gresk yoghurt med rosmarinhonning og frisk frukt. Gled deg til å kjøre rundt i fjellene der hver sving byr på nye utsikter. Sist, men ikke minst: gled deg til en eksepsjonell ferie! 

Jeg håper du har fått mye ut av disse 3 minuttene med lesing, og at du er overbevist om at Kreta kan oppfylle dine feriedrømmer også. 

God tur!
Hilsen Marie

Reisemål på Kreta

 • Agia Galini er en liten, vidunderlig havneby som er kjent for en rolig atmosfære og lekker friskfanget fisk. Byen ligger bare en halvtimes kjøring fra Chania og byr på gyldne sandstrender, et venlig lokal kolorit samt spennende arkeologiske utgravninger.
 • Agia Marina er en livlig og hyggelig ferieby, som ligger vest for Chania på den greske øya Kreta. Her kan du oppleve en rolig ferieøy atmosfære med gode restauranter, fine sandstrender og en vennlig lokal farge.
 • Agia Pelagia
  4 hoteller
  Agia Pelagia er en liten landsby som ligger ved en malerisk hesteformet bukt midt på Kretas nordkyst. Her, hvor du bare er en halvtime fra travle Heraklion og flyplassen, finner du den perfekte, fredelige rammen på en familieferie eller romantisk ... parferie. Les mer
 • Agii Apostoli
  3 hoteller
  Agii Apostoli ligger nesten innenfor gåavstand fra Chania. Alikevel hersker det en meget fredelig atmosfære i denne lille feriebyen, hvor livet mest konsentrer seg om de inviterende gyldne sandstrendene som ligger beskyttet av småbukter.
 • Agios Nikolaos
  4 hoteller
  Agios Nikolaos ligger på den nordøstlige kysten av Kreta, en liten by med mye sjarm og autentisk gresk atmosfære! Her kan du sole deg på den pittoreske stranden eller spise deg mett på greske spesialiteter som serveres ved vannet.
 • Amoudara
  5 hoteller
  Ammoudara er en koselig atmosfære-fylt by, bare noen få kilometer fra Kretas hovedstad Heraklion. Her finner du en håndfull gode restauranter, flotte strender og smilende innbyggere. Amoudara er det perfekte stedet å legge Heraklions tempofylte ... byliv bak seg og nyte den avslappende atmosfæren på stranden! Les mer