Reisetips til Kreta

Å besøke Kreta er som å trå inn i en mytisk verden fylt med historie, kultur og naturlig skjønnhet. Det greske paradiset lokker til seg reisende med blendende solskinn, krystallklart vann og en rik kulturarv. Her finner du våre tips til en uforglemmelig reise til Kreta.

Utforsk historiske skatter
Kreta er et paradis for historikere. Det er nemlig hjemmet til minoerne, en av verdens eldste sivilisasjoner. Du har derfor rikelig med arkeologiske funn å utforske på Kreta. Her er noen av våre favoritter.

Knossos
Knossos regnes av mange historikere som Europas første by. Ruinene av oldtidsbyen og det minoiske palasset er en av Kretas største attraksjoner, og er på UNESCOs verdensarvliste. Det er definitivt verdt et besøk for deg med interesse for historie. Knossos finner du på den nordlige delen av øya, like utenfor byen Heraklion

Phaistos
Om du er ute etter et like flott syn som Knossos, men med mindre trafikk, er Phaistos stedet for deg. Ruinene ligger sør for Heraklion på Messara slettene, i nærheten av Matala strand. Det hevdes at broren til Kong Minos bygde dette palasset for egen nytelse. Phaistos-platen ble funnet her, så om du er ute etter å løse gåter bør du ta en titt på de inngraverte symbolene her, som til dags dato ikke er klart tydet.

Heraklion Archaeological Museum
Om utflukter ikke er det du er mest ute etter, men du likevel ønsker å lære mer om historien til Kreta, kan en tur på Heraklion arkeologiske museum være et godt alternativ. Museet huser skatter fra blant annet palasset i Knossos, med alt fra keramikk og smykker til våpen og skulpturer fra den minoiske sivilisasjonen. Du finner også funn fra den neolittiske og romerske tiden.

Eventyr i naturen
Fra de majestetiske Samariá-kløftene til de gyldne strendene i Elounda, gir Kreta deg en overflod av naturlig skjønnhet. Her er noen tips for både eventyrere og strandløver.

Samariá Gorge
For den ekstra eventyrlystne er en tur til Samariá Gorge essensielt. Nasjonalparken er på UNESCOs verdensarvliste, og har et av Europas lengste juv på ca. 18 km. Turen gjennom kløfta tar mellom 5-7 timer. Den begynner i fjellbygda Omalos og går hele veien ned til kystbyen Agia Roumeli. Dette er, sammen med Knossos, en av Kretas mest populære severdigheter. 

Kournas innsjøen
Midt mellom byene Rethymnon og Chania finner du øyas eneste ferskvannsinnsjø Kournas. Omkranset av frodige fjell på en side og hvite sanddyner på den andre er dette oppskriften på en idyllisk og unik opplevelse. Ta med badetøy og snorkel for å oppleve stedets fantastiske flora og fauna. Eller hva med å leie en pedalbåt?

Spinalonga beach
Denne stranden tilbyr ikke bare krystallklart vann og nydelig utsikt. Den er også preget av en spennende historie. Stranden smykker seg rundt den ubebodde øya Spinalonga som har en urgammel historie gjennom flere hundre år, som den gamle akropolis, en venetiansk borg og et ottomansk tilfluktssted. I dag er øya ubebodd og du kan utforske det som er igjen av ruinene, for så å ta deg en dukkert mens du tar inn det fantastiske synet av Mirabello havn og hele veien til Elounda. For å reise ut til Spinalonga er Elounda et godt utgangspunkt.

Palm Beach
En av de mest spektakulære strendene på Kreta ligger på øyas østkyst et par mil fra byen Sitia, og er den svært populære Palm Beach (Vai Finikodasos). Den gylne sanden er rammet inn av en tett palmelund. Palmelunden består av kretiske daddelpalmer og utgjør den største naturlige palmeskogen i Europa. 

Kretas kulinariske verden
Det kretiske kjøkkenet er kjent både i Hellas og internasjonalt for å være fremragende og innovativt, samtidig som det bevarer øyas tradisjonelle verdier og kulturelle arv. Øya er kompleks med et tidvis vilt og fjellrikt terreng, noe som gjenspeiles i ingrediensene som benyttes i det lokale kjøkkenet. 

Kjøkkenet er basert på enkle teknikker, og det er de lokale produktene som skiller rettene fra hverandre; urter, løk, unike oster, fersk fisk, den berømte kretiske oljen og raki – en typisk brennevin fra øya – er blant de mest fremtredende ingrediensene på øya. 

Så hvis du er en foodie som oss så er Kreta en topp destinasjon for å oppleve det greske kjøkken på sitt beste. Her har du alt fra banebrytende matkunst til sjarmerende husmannskost. Du kan ikke besøke Hellas uten en smak av ekte olivenolje, nydelig fetaost eller den klassisk greske lasagnen, moussaka. Er det bare vi som ble sulten nå?

Steder å bo på Kreta
Det er ikke lett å vite hva som er det rette reisemålet for ferien din. Med så mange valg som Kreta har kan det rett og slett bli litt overveldende. Øya har alt fra sjarmerende villaer og strandhotell til tradisjonelle kretiske gjestehus. Her er en oversikt over noen av øyas beste reisemål.

Rethymnon er et godt utgangspunkt for eventyrere og kulturinteresserte, da byen er preget av mye historie. Et fint sted å bo for deg som ønsker å reise rundt og oppdage øya.

Agios Nikolaos er sett på som den greske St. Tropez. Her ligger yachts og seilbåter som perler på en snor langs elva, så det er det perfekte stedet for vann- og seilsport. Strandpromenaden er full av barer og restauranter. Det passer også fint for deg som er ute etter høy partyfaktor.

Elounda er byen for deg som ønsker luksus og late dager. Badebyen har mange femstjerners hotell og er kjent som Kretas velvære paradis. 

Sitia er stedet for deg som er mest opptatt av å bo med de lokale. Byen er på UNESCOs verdensarvliste da du finner Sitia Global Geopark her. Dette er virkelig en fredelig perle og passer for deg som vil unngå for mye turisme.

Malia er ofte sett på som fest hovedstaden. Det er perfekt for deg som er glad i liv og røre, eller for deg som vil ta med familien på badeferie til for eksempel feriebyen Stalis. Det er i Malia du også finner det lokale badelandet Watercity.

Hersonnisos passer for deg som reiser for å feste. Havnepromenaden er nemlig full av barer, butikker og nattklubber. Perfekt for partyløver!

Analipsi er reisemålet for deg som ønsker å unngå turistfellene. Denne kystbyen byr på rolige omgivelser, krystallklart vann og lokale tavernaer. 

Platanias er det ultimate feriestedet, med noe for både store og små. Her finner du langstrakte sandstrender, turkist vann og deilige spisesteder. Det perfekte reisemålet for deg og familien.

Georgioupolis er et vakkert reisemål som ligger på nordkysten mellom Chania og Rethymnon. Landsbyen har et fantastisk naturlandskap og passer godt for deg som er glad i vandreturer og andre utflukter.

Agia Pelagia er en annen perle av en landsby på nordkysten, bare en halvtime fra Heraklion og flyplassen. Landsbyen passer godt til både familieferie eller en romantisk ferie for to, da du har mange forskjellige type strender å velge mellom i nærheten. 

Velkommen til Kreta med Escapeaway

Hos oss kan du planlegge og skreddersy din reise akkurat slik det passer deg. Pluss at du kan velge blant våre nøye utvalgte hoteller. Pssst.... ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske alle de flotte stedene som finnes på øya.

>>> Se alle våre Hideaways hoteller på Kreta

>>> Se våre Hideaways hoteller i Rethymnon

>>> Les mer om Rethymnon

>>> Les mer om Agios Nikolaos

>>> Les mer om Malia

>>> Les mer Elounda

>>> Les mer Analipsi

>>> Les mer om Hersonissos

>>> Les mer om Platanias

>>> Les mer om Georgioupolis

>>> Les mer om Sitia

>>> Les mer om Agia Pelagia 

>>> Les mer om hovedstaden Heraklion

Reisemål på Kreta

 • Gjesteanmeldelser 8,7
  Rethymnon
  42 hoteller
  Rethymnon er bildeskjønt, sjarmerende og gresk helt inn til margen. Byen ligger på den nordlige kysten av Kreta og frister med gyldne sandstrender, små hyggelige butikker og spisesteder, smilende lokalbefolkning og en rolig atmosfære. Her kan ... du slappe helt av! Les mer
 • Gjesteanmeldelser 7,6
  Malia
  19 hoteller
  Malia kalles ofte for Kretas festhovedstad, som med en blanding av vilt natteliv, middelhavssol og fantastiske strender er ideell for deg som drømmer om en ferie med både avslapning og moro.
 • Gjesteanmeldelser 8,5
  Hersonissos
  17 hoteller
  Feriebyen Hersonissos på Kreta er et populært valg om du ønsker sol, vakre strender, gode restauranter og natteliv. Her finnes masse aktiviteter for store og små og er et ideelt reisemål for hele familien.
 • Gjesteanmeldelser 8,3
  Agia Marina - Chania
  16 hoteller
  Agia Marina er en livlig og hyggelig ferieby, som ligger vest for Chania på den greske øya Kreta. Her kan du oppleve et rolig feriested med gode restauranter, fine sandstrender og en vennlig lokalbefolkning.
 • Gjesteanmeldelser 9,1
  Elounda
  14 hoteller
  Den fredelige lille byen, Elounda, ligger på Kretas nordkyst og her snakker vi om ekte gresk idyll! I sentrum finner du en sjarmerende marina, rundt er det klokketårn, bysantinske kupler og førsteklasses fiskerestauranter.
 • Gjesteanmeldelser 8,4
  Agios Nikolaos
  11 hoteller
  Agios Nikolaos ligger på den nordøstlige kysten av Kreta, en liten by med mye sjarm og autentisk gresk atmosfære! Her kan du sole deg på den pittoreske stranden og spise deg mett på greske spesialiteter som serveres ved vannkanten.

Populære hoteller på Kreta

Hellas, De greske øyer, Kreta, Agia Marina - Chania
9,7
Fantastisk
181 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 29 km
 • Nærmeste strand: ca. 400 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, De greske øyer, Kreta, Rethymnon
9,4
Fantastisk
342 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 67 km
 • Nærmeste strand: ca. 250 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, De greske øyer, Kreta, Koutouloufari
9,6
Fantastisk
69 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 24 km
 • Nærmeste strand: ca. 1 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Hva sier gjestene på Kreta?

8,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 251 anmeldelser