Reiser til Lefkada

Lefkas er en av de få greske øyene du selv kan kjøre til. Den er nemlig forbundet med fastlandet via en demning og en kort flytebro fra øyas nordøstlige hjørne. Den første byen du ankommer til på øya er Lefkada. Det er øyas økonomiske og administrative sentrum og med omkring 10 000 innbyggere, den største byen.

Har du tidligere reist i det greske øyhavet, vil du raskt merke at Lefkada ikke ligner de fleste øy-byene. I stedet for de tradisjonelle hvitkalkede husene, vil du se at mange av bygningene her er dekket av treskjelletter med en fargerik puss, eller riflete metallplater. Denne usedvanlige byggestilen, til Hellas å være, er det en praktisk forklaring på. Etter ødeleggende jordskjelv, besluttet myndighetene å gjenoppbygge en mer jordskjelvsikker by. Men det er lyktes med å beholde byens sjarmerende atmosfære.

Et vell av restauranter og butikker

På den sørøstlige siden av øya ligger det en stor marina, som med sin kapasitet på over 600 lystbåter skaper mye liv i byen. I sommersesongen er det et mylder av mennesker som nyter den deilige temperaturen, langs stripen av restauranter og barer, nær marinaen. Det samme gjelder nordsiden av byen. Her lukkes det helt av for biltrafikk om kvelden, så du i ro og mak kan spasere på promenaden langs havnefronten, eller sitte ned på en av restaurantene som har havutsikt. Start eventuelt med å gå ut på den gamle trebruen, hvis du vil ha et flott bilde av solnedgangen med de opplyste restaurantene i forgrunnen.

Det er også en fotgjengervennlig gate, Ioannou Mela, som går tvers gjennom det gamle sentrum. Langs med denne er det tallrike små butikker og også et godt utvalg av caféer. Her kan du få nesten alt. Går du på oppdagelse, vil du også kunne finne flere interessante museer, som for eksempel det arkeologiske museet nede ved havnefronten, med spennende funn etter forskjellige utgravinger på øya. Det er dessuten atskillige små vakre kirker rundt om i byen, som for eksempel Pantokratoros og Agios Nikolaos, bare få meter fra den populære handelsgaten.

Strender og utfluktsmål

Lefkada ligger på den nordlige delen av Lefkas, men øya er ikke større enn at du saktens kan utforske den herfra. Vil du nyte en avslappende dag på stranden, trenger du ikke å bevege deg veldig langt. Det er kilometer lange sandstrender, bare et par kilometer fra sentrum, som du enkelt kan nå til fots eller eventuelt ved å leie en sykkel, som til tilbys flere steder.

Strendene nordøst for Lefkada omslutter en lagune, som er et beskyttet naturområde. Derfor er det bare enkelte strandcafeer her, men til gjengjeld er det god plass ved det turkisblå havet. Leier du en bil, hopper på en buss eller praier en taxi, kan du nyte godt av de gode badestrendene litt lengre mot sør. Det tar for eksempel bare 10 minutter å kjøre ned til den populære badebyen Nikiana på østkysten.

De flotte strendene er uten tvil hovedattraksjonen på Lefkas. Reiser du til Lefkas, bør du også ta deg tid til å besøke middelalderborgen Agia Mavra. Den passerer du på demningsveien til fastlandet, og det være en skam å ikke ta en stopp der, for å se nærmere på den. Selve borgen er nå til dags mest en ruin, men det er også en velbevart kirke her. Er du interessert i historie, kan du også besøke øyas eldste kirke, Agios Ioannis Antzoussis, omkring 3 kilometer vest for Lefkada. Om ikke annet, så ta en stopp der på veien til stranden.

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her

Hoteller i Lefkada