Reiser til Naxos

Naxos er den største av Kykladene og er den ideelle destinasjon for en gresk ferieøy for deg som gjerne vil spise godt, nyte en storslått natur, møte et av de varmeste folkeslagene og oppleve ekte, gresk øystemning. Book din reise til Naxos med Escapeaway i dag!

Naxos er den største av Kykladene og prydes av en variert blanding av vakre strender, historiske steder og maleriske småbyer. Historisk sett var Naxos et viktig kulturelt midtpunkt for bysantinske og greske imperier, og senere satte venezianske og frankiske kulturer også sitt preg, så det er nok å utforske for besøkende.

Berømt for sin fruktbare jord, produserer øya sitrusfrukter, poteter, druer og oliven, men øyas hovedattraksjon er Mount Zeus, det høyeste fjellet overhodet på Kykladene. Naxos er et godt valg for aktive utendørsentusiaster og har et bredt spekter av aktiviteter å velge mellom, inkludert fotturer, sykling og til og med kiteboarding på sandstrender i sør. Naxos utstråler den tradisjonelle greske sjarmen med vakker blå himmel, behagelig middelhavsklima og historiske monumenter spredt rundt i landskapet. Hvis du leter etter en avslappende gresk ferie, er Naxos et godt valg, og tilbyr et utmerket utvalg av sightseeingmuligheter og massevis av shopping.

>> Les også om reiser til Mykonos

Hoteller i Naxos

Populære hoteller i Naxos

Hellas, De Greske Øyer, Naxos, Pyrgaki
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Hellas, De Greske Øyer, Naxos, Agios Prokopios
  • Nærmeste flyplass: 2 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.2 km
  • Svømmebasseng
Hellas, De Greske Øyer, Naxos, Agios Prokopios
  • Nærmeste flyplass: 3 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet inn utvalgt informasjon og fakta for deg som skal reise til Naxos på ferie. Les bl.a. om de mange strendene, om kulturlivet på øya, maten og om utvalgte opplevelser og severdigheter. Hvis du vil ha mer inspirasjon til din tur til Naxos, så kikk på vår blogg der du finner reiseguider skrevet ut fra våre egne erfaringer og reiser til Hellas.

Naxos har en bred vifte av attraksjoner og aktiviteter, inkludert museer, kirker, historiske monumenter og mange fantastiske strender. Noen av de beste museene i området inkluderer: Della Rocca-Barozzi Venetianske Museum og Arkeologimuseet i Apiranthos. Naxos og området rundt er hjemsted for noen utrolige kirker, inkludert den romersk-katolske katedralen på hovedtorget Kastro, samt Panagia Drossiani landskapskirke. Det er ett par klostre i landskapet rundt som er verdt et besøk – ruinene til Kalamitsia-palasset og tårnklosteret Fotodotis. Andre populære attraksjoner er blant annet: Kouros of Flerio, Bazeos Tower og Panagia Drosiani – historiske steder som lar deg lære mer om kulturarven i Naxos. Hvis sightseeing og historiske attraksjoner ikke er din kopp te, kan du dra til Plaka Beach og nyte den myke, hvite sanden og det krystallklare vannet, eller utforsk de lokale markedene med suvenirer og deilige lokale delikatesser.

Strender på Naxos

Som den største og utvilsomt vakreste av Kykladene, har Naxos en bred vifte av vakre strender å velge mellom. Agios Prokopios ligger på vestsiden av øya, 5 km sør for Chora. 
Det er den mest berømte stranden på øya, kjent for å være en av de beste strendene i hele Europa. Med en strekning på 1,2 km fra øst til vest, beskytter den sørlige kystlinjen strandgjester fra sterke nordavinder, noe som gjør det til et ideelt valg for familier med barn, samt de som foretrekker en roligere strandopplevelse. Nord for stranden finner du Salinas – og på den vestligste delen av stranden er det et pittoresk kapell. Agia Anna er trolig Agios Prokopios etterfølger på den sørvestlige delen av øya, og ligger bare 7 kilometer fra Chora. En ren og fin strand med utmerkede fasiliteter, inkludert strandbarer, restauranter, solsenger og parasoller. Agia Anna har fått anerkjennelsen Blått Flagg. Et annet alternativ for strandelskere er Amitis-stranden, som ligger på nordvestsiden av øya, nær landsbyen Eggares. I motsetning til Agia Prokopios får Amitis rikelig av de nordlige vindene, noe som gjør det til det beste valget for eventyrlystne tilhengere av vannsporter, blant annet kite surfing og windsurfing, men vannet her er ikke egnet for uøvde svømmere på grunn av sterke strømmer.

Mat og drikke

Uansett om du ser etter en tradisjonell gresk taverna eller internasjonale retter, har Naxos et godt utvalg av spisesteder for å imøtekomme enhver smak. For mange besøkende til Hellas, er ideen om å nyte et måltid mat rett ved den rene hvite sanden og varmt vann veldig tiltalende. I Naxos er det mange gode restauranter og kafeer ved vannet, som tilbyr ferskt tilberedt lokal mat til rimelige priser. Ser du etter tradisjonelle greske gastronomiske opplevelser, er kystlinjens spisesteder den beste måten å nyte øyas naturlige skjønnhet mens du nyter populære retter, blant annet stekt maridaki, eller små fisker, cannelloni fylt med fin ost og kjøtt – også den berømte Naxos-osten. Som den mest fruktbare øya i Kykladene, produserer Naxos noen av de fineste fruktene og grønnsakene i området, så sørg for å bestille en fersk salat og prøv den lokale rosé- og hvitvinen. Lenger vekk fra kysten, i byområder som Chora kan du finne sjarmerende greske spisesteder og tradisjonelle restauranter som serverer sine egne versjoner av de ekte greske rettene, og det gir uforglemmelige gastronomiske opplevelser.

Nattelivet

Selv om det er den største øya av alle Kykladene, har Naxos et ganske rolig natteliv med bare en håndfull klubber i det største byområdet. Mange av klubbene ligger på Paralia eller ved strandpromenaden. Byens loungebarer ligger sporadisk rundt omkring mellom byen og de største strendene i området. Hvis du planlegger å gjøre natteliv til en prioritet i ferien på Naxos, er det best å dra dit i sommermånedene, da de fleste klubber kun har åpent på sommeren. En av de beste nattelivsopplevelsene i området er blant annet utendørskinoen, Cine Naxos, som ligger sør i byen og viser filmer hele året med utendørs visninger mellom mai og september. Hvis jazz er mer din ting, prøv Jazz and Blues, en bakgårdsbar som oser blues, i en gammel bygning med både innendørs og utendørs liveopptredener – en favoritt blant det voksne publikum. Yngre ferierende som ønsker en mer optimistisk klubbopplevelse, kan prøve The Ocean Club, en populær klubb som endrer format i takt med sesongene. Her finner du vanlig dance-musikk i sommermånedene og spesielle arrangementer, inkludert konserter og tema musikkfester utenfor sesongen. Hvis du leter etter en bar med cocktails og smakfulle vannpiper, så gå på On The Rocks, som tilbyr temafester og kvelds-DJ’er i en livlig, men avslappet atmosfære.

Reiser for hele familien

Med muligheten for både dovne dager, hvor man slapper av på stranden, spennende utforsking av byens små gater eller læren om Hellas fascinerende historie, midt i skjønnheten til Naxos’ historiske attraksjoner, er det mye å gjøre for hele familien. Mange familier tilbringer mesteparten av ferien på stranden og dens attraksjoner som vannsport og svømming. Takket være det brede utvalget av strender på øya, er det enkelt å tilpasse ferieopplevelsen her, slik at du kan være akkurat så lat eller så aktiv som du vil. Dra til sørkysten for å slippe de sterke vindene fra nord og nyte varmt, rolig vann – ideelt for padling – eller ta en tur til nordkysten – det beste stedet for mer ekstrem vannsport, inkludert kitesurfing og vindsurfing.

En annen fin dagstur for familier på ferie, er å leie en seilbåt, slik at du kan utforske hele øya i ditt tempo til en overkommelig pris. Alternativt kan du ta en tur med båt og slappe av i baksetet, mens reiseguiden peker på de viktigste severdighetene langs kysten. Når det gjelder selve byen, snor de smale gatene i gamlebyen i Naxos seg mellom gamle slottsvegger av en venetiansk middelalderstruktur, noe som er verdt å utforske for å oppdage de mange små perlene av butikker. Med et godt utvalg av museer og historiske attraksjoner, inkludert templet Portara Apollo-tempelet, Demeter-tempelet og Naxos slott, er det mye å by på for familier som også liker å føle på Hellas’ historie og kultur på ferie.

>> Les alt om familieferie i Hellas

Reiser for par

Allerede når du kommer til Naxos og ser ut over det solrike landskapet og det vakre asurblå vannet, vil du innse hvorfor det primært er et reisemål for romantiske ferier i Hellas. Øyas naturlige skjønnhet og klare klima gjør det til den ultimate bekymringsløse og spennende destinasjon som Kykladene er kjent for å være. Du kan rulle ut av sengen og ta en romantisk spasertur på stranden, gå til en taverna og nyte en intim middag eller skape minner for livet med partneren din på en av de mange uforglemmelige historiske attraksjonene i og rundt Naxos. Selv om det er den største øya i Kykladene, er Naxos langt mindre opptatt enn Mykonos eller Santorini. De naturskjønne landsbyene og fjellrike naturen i Naxos gir en umiddelbar ekstra romantikk for enhver utflukt, og derfor er det den perfekte kulissen for å hoppe på en sykkel og utforske øya med din kjære.

>> Se mer om romantiske ferier her

Aktiv ferie

Naxos er kjent for å være en god øy for windsurfing og kitesurfing, spesielt på strendene Plaka, Laguna og Mikri Vigla, samt de fleste strendene på vestsiden av øya. Her finner du mange vindsurfing-sentre med alt det utstyret du trenger å leie – og kurs for alle aldre og nivåer. En annen populær aktivitet på Naxos er dykking; havet rundt Naxos er fullt av korallrev og skipsvrak. En av de største severdighetene for dykkere er vraket av en Beaufighter torpedo-bombefly, og noen nyere skipsvrak og et tysk sjøfly. For de som foretrekker å holde føttene på tørt land, er det flere ridesentre i Naxos, samt mange turruter og et nettverk av skiltede turstier, som også er ideelle for sykling.

Kulturlivet

Naxos har beholdt en stor del av sin kulturarv, som et kulturelt midtpunkt for flere forskjellige sivilisasjoner, inkludert bysantinene og grekerne. I dagens Naxos er kulturelle arrangementer viktige i øylivet, og man feirer fortsatt viktige datoer og folk fra Naxos historie. De fleste av øyas festivaler foregår om sommeren - de mest populære er Naxos Festival, Axia Festival, Castle Festival og Kynidaros Dance Days. Legg besøket ditt slik at det er samtidig med en eller flere av disse livlige festivalene – det er en fantastisk måte å få mer kultur og opplevelse ut av ferien og lære mer om lokale tradisjoner og mennesker.

>> Se også info om Santorini

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her