Reiser til Paros

Paros er Kykladenes midtpunkt og byr på billedskjønne strender, tradisjonelle greske landsbyer og rolig øystemning med både plass til avslapning og vannaktiviteter. Book din reise til Paros med Escapeaway i dag!

Paros er en liten gresk øy, som ligger midt i Egeerhavet, ikke langt fra Tyrkia, og er det perfekte stedet for din neste flukt fra hverdagen. Paros blir regelmessig omtalt som et av Hellas` mest populære turistmål og er karakterisert ved sine fantastiske strender, gjestfrie tavernaer, maleriske byer og sjarmerende landsbyer.

Paros har alt hva man kan forvente å finne på en øy i Kykladene: hvitkalkede boliger, blåkuplede kirker, fiskerhavner  - dette er utsikten som du kan nyte fra de livlige barene, caféene og mye mer. Selv om du kanskje har vært vitne til mer dramatiske landskaper på dine tidligere reiser, er det ingen tvil om at den fantastiske havutsikten (som også inneholder titalls av de omkringliggende øyene) er uten sammenligning.

Som en alt-inkludert øybase for din sommerferie byr en reise til Paros på stort utvalg av ting å oppleve og se for alle besøkende på den innbydende kysten - fra vannsportentusiaster til matkjennere eller gjester som elsker et godt natteliv. 

>> Les også om reiser til Naxos

Hoteller i Paros

Populære hoteller i Paros

Hellas, Paros, Naoussa
  • Nærmeste flyplass: 21 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Hellas, Paros, Marpissa
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Hellas, Paros, Naoussa
  • Nærmeste flyplass: 25 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt informasjon og fakta til deg som skal reise til Paros på ferie. Du kan også finne mer inspirasjon til reisen din på bloggen vår - der finner du reiseguider til reisemål på Kreta og andre destinasjoner i Hellas. Du kan blant annet lese om emner som kultur, historie, lokale matretter, de vakre strendene og et utvalg av severdigheter og opplevelser.

Paros er en av Hellas` best bevarte hemmeligheter. Til tross for at Paros har fått mye oppmerksomhet for sin paradisliknende sjarme de siste årene, har Paros, mot alle odds, forblitt uberørt av sin berømmelse. Derfor har øya klart å bevare sin integritet og lokale tilknytning på en unik måte. De første cruiseskipene ankom først for noen få år siden, og de ble tvunget til å ligge for anker ute i bukta, siden havnen var for liten. Også i dag er havnen i mindre grad påvirket av trengsel enn de store resortene.  

Paros har mange attraksjoner å utforske. Klosteret Ágii Anárgyri, som er et fredelig høydepunkt beliggende over øyas hovedstad Parikiá, er meget populært å besøke, mens Márpissa og den tilstødende Pródromos er de mest fotogene an innlandsbyene. Den store grotten på  Antíparos har forundret turister i mange århundrer, og det 19. århundrets fyrtårn på Cape Kórakas er fortsatt en favoritt blant dem som velger å feriere på Paros. 

Strender på Paros

Parikiá har selv en av de beste strendene på de greske øyene, som ligger ved byen Livadia , men Paros er velsignet med flere sandstrekninger man kan velge mellom. Èn av de aller beste er Golden Beach, som er en 700 meter lang strand på den sørøstlige delen av øya og består av vakker, myk sand. De alle fleste besøkende elsker å vandre i sanden når de ferierer på Paros, ikke minst på grunn av strandens fantastiske beliggenhet for windsurfere, som kan nyte den perfekte vinden og bølgene. En annen populær strand, sett fra en svømmers ståsted, er Ambelas-stranden, hvor besøkende kan nyte kjøligere, glitrende vann.  

Festglade gjester vil glede seg over Punda Beach, som er stedet å reise dersom man ønsker seg strandbarer og å oppleve ekstremsport. Det finnes naturligvis også roligere alternativer, som for eksempel den mer kompakte og noe mer avsidesliggende Monasteri Beach i nærheten av Naoussa, som strandkritikere beskriver som "et kulturelt og omgjengelig sted". Der foregår det jevnlig arrangementer som blant annet konserter ved midnatt og utendørsfilm. Molos-stranden holder samme toppnivå, hvor du kan nyte den myke sanden og den fantastiske utsikten over øya Naxos, kombinert med en mer avkjølende atmosfære.

Aktiv ferie

Paros kan oppfattes som et annet ord for vannsport; den sjarmerende, greske øya har dratt fordel av en lang tradisjon som base for vannsport, og er særlig kjent forThe Windsurfing World Championship på Golden Beach. Utover windsurfing kan man prøve seg på mange andre adrenalinfylte aktiviteter, som surfing, kitesurfing, kajakk, bodyboarding, kano, kiteboarding, vannski, jetski og dykking. Man kan benytte sertifiserte trenere på strender som Golden Beach, New Golden Beach og Santa Maria - alle er villige til å lære deg vannsport. Poúndastranden er anerkjent for å være en av Hellas` største kitesurfingsentre.

Kulturlivet

I Paros er både lokalbefolkningen og feriegjester trollbundet av de nærmest hypnotiske rytmene som om sommeren kommer fra de ulike, instrumentelle kildene. Jazzfestivalen i Paros finner hvert år sted i slutten av juli, med arrangementer på scener ulike steder på øya. Glem ikke Marian Festivals i august, som inkluderer høylytte, spektakulære begivenheter. Den 15. august kan man oppleve et opptok med messingorkester, hvor kirkens ikoner blir fremvist, og man kan se et storslått fyrverkerishow over  vannet ved kaien i Parikias. 

Maden og drikke

Prisene varierer og passer for alle lommebøker. Spisesteder er det både mange av og i overskuelig prisklasse, men husk at flertallet av stedene ligger på de større stedene Parikiá og Náoussa. Likevel er det verdt å merke seg at det ligger mange resturanter spredt over resten av øya, dersom man forflytter seg litt mens man ferierer på Paros. Noen eksempler er Anna  (med retter som magireftá - gryterettoppskrifter - angináres a la políta - artisjokkgryterett med gulrøtter - fylt squash og katsíki lemonáto - geit i sitronsaus) en av de beste resturantene på øya. Dersom du fortsatt ikke får vann i munnen av denne menyen,  er resturanten Avra på Antiparos (fantastisk med sitt gammeldagse preg, frisk fisk -og kjøttgrill) kanskje noe for deg. Utover dette kan den tradisjonsrike sjømatresturanten Albatros, som serverer hórta (en amarant-grønn,  gresk, krydret ostedip), soupiá (perfekt grillet blekksprut)  og den lokale drikkevaren ballos mest sannsynlig gjøre deg fornøyd. Andre steder som er verdt å nevne er Taverna Tsitsanis, som også kan skryte av å ha sin egen gård. 

Nattelivet

Paros’ natteliv er ikke på nivå med nattelivet på Ibiza, og består hovedsakelig av barer, tradisjonelle kaféer og noen få nattklubber. Barene i Parikiá ligger for det meste mellom strandpromenaden og det gamle markedet, mens barene i Náoussa stort sett ligger i utkanten av byen. Det er samtidig flere ting å velge mellom når man er i Paros og planlegger en kveld ute, og de påfølgende forslagene er hva vi anser for å være stedets høydepunkter. I den gamle havnen  Náoussa ligger Café del Mar (som vel og merke ikke er den egentlige Café del Mar, som er berømt i forbindelse med den baleariske dansemusikken), med bord ut mot vannet og et maritimt tema i den innenforliggende baren, som også har et eget, lite dansegulv og spiller mye 90-tallsmusikk. 

Vareladiko (en nattklubb med DJ, varierte utenlandske og greske toner og tropisk innredning med palmer, et svømmebasseng og komfortable sofaer) er også en stor favoritt blant besøkende i Náoussa. Koukoutsi, som er en bar med bohemstil og som har spesialisert seg på sterk rakí, og Nemo Bar, et hot-spot for musikkelskere, ligger begge på strandpromenaden i Parikiá.

Reiser til Naxos for hele familien

Takket være sine smale, brosteinsbelagte gater, den historiske, gamle bydelen og travle markedsgater, kan du og din familie i tillegg til strendene oppleve flere sider av det populære feriestedet Paros. Dersom du søker litt vekk fra strendene, kan du også reise og se det venetianske slottet og lære om den lokale historien. Se den blendende katedralen og la deg forføre av det vakkert utsmykkede interiøret eller besøk det arkeologiske museet for å lære om den fascinerende historien på den greske øya og øyas folkeslag. Utover kvelden kan du vende tilbake til havnen og nyte en god middag på en av de lekre restaurantene og barene, som er de idelle stedene å sitte og oppleve den vakre, greske solnedgangen. 

Tradisjon er av stor betydning på Paros, uavhengig av hvorvidt det er i form av blekkspruter, som henges ut til tørk på treplanker i havnene i fiskerlandsbyen, eller den religiøse arkitekturen, som turister kan utforske i det brokete øylandskapet. Utover dette byr badebyen Agios Ioannis (med klosternavnet på klippene) på vidunderlig, varmt vann som man kan dyppe tærne i, og strendene er grunne i mer enn 100 meter; et perfekt sted for barn som skal lære seg å svømme.    

>> Les om familieferie i Hellas her

Reiser for par

Det mest imponerende stedet man kan besøke, både for par og for familier, ligger på Paros` tilhørende småøy Antíparos. Den stor hulen på denne øya slutter aldri å imponere. For feriegjester er kun den øverste huledelen tilgjengelig; den består av stalagmitter og stalaktitter, hvorav  noen er omkring 45 millioner år gamle. Øyas hovedstad, Parikia, med sine slående vakre, blåhvite bygninger, historiske severdigheter og rolige atmosfære er et godt forslag for en romantisk gåtur - det samme er Naoussa og den sjarmerende byen Lefkes og Aliki på sydvestkysten.

>> Mer om Santorini
>> Mer om Samos

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her