Sentral-Hellas

Sentral-Hellas, også kjent som Sterea Ellada, er en region i Hellas som ligger like ovenfor Peloponnes. Det er omgitt av både Egeerhavet og Det joniske hav og inkluderer også den større øya Euboia samt den mindre øya Skyros. Til tross for flere spennende historiske severdigheter, naturskjønnhet og gode matretter å teste ut, er denne regionen ganske glemt blant turister. Det betyr imidlertid at du her har muligheten til å oppleve en autentisk side av Hellas, langt unna turistveiene og de populære øyene lenger sør.

Sentral-Hellas er en stor region og har flere forskjellige typer natur som passer reisende med forskjellige interesser. Her kan du gå opp i fjellet på fotturer og nyte vakker utsikt, eller besøke arkeologiske steder med kjente severdigheter som har tiltrukket seg mennesker fra hele Middelhavet i hundrevis av år. Og her kan du slå deg ned i vakre kystbyer for å nyte en fin stund med havbrisen som kjærtegner håret ditt, mens du nyter noe godt å spise. Uansett hva du ser etter på ferien, har Sentral-Hellas noe å tilby.

På besøk hos Oraklet i Delphi

Det mest populære reisemålet i Sentral-Hellas er utvilsomt det arkeologiske stedet Delphi, noen ganger kalt verdens sentrum. Delphi er kanskje et av de mest mytiske og betydningsfulle stedene i den antikke greske verden. Stedet var hjemmet til det berømte oraklet i Delphi, som ble ansett som en av de mest autoritative rådgiverne i hele verden på den tiden. Hit kom folk for å få svar på alt fra personlige spørsmål til store politiske beslutninger, og svarene ble formulert av oraklet i mystiske vers som krevde tolkning.

Selv i dag kan du besøke Delphi og flere av dens severdigheter. Under besøket ditt kan du for eksempel se restene av det vakre Apollo-tempelet som var hjertet i Delphi. Selv om tempelet har blitt ødelagt og gjenoppbygd gjennom årene, gir det en følelse av den tidligere prakten som en gang preget stedet. En annen karakteristisk bygning på stedet er Tholos, en rund bygning som var en del av det hellige området i byen. Tholos besto opprinnelig av 20 doriske søyler og er et vakkert eksempel på denne typiske arkitekturen. I Delphi finnes også restene av det gamle teateret som kunne romme opptil 5000 tilskuere, og som var stedet for de berømte Pythian Games. Fra teateret har du fortsatt en vakker utsikt over dalene som omgir det arkeologiske området. Gå heller ikke glipp av å besøke det interessante arkeologiske museet som forteller historien om dette svært fascinerende stedet i Sentral-Hellas.

Spennende byer å besøke på turen til Sentral-Hellas

Sentral-Hellas har noe å tilby reisende med flere ulike interesser – og det gjelder også uavhengig av når på året du velger å besøke regionen. Et veldig populært reisemål er Arachova, en fjellby med tradisjonell arkitektur som ligger i kort avstand fra Delphi. Arachova er spesielt populær å besøke om vinteren, takket være skifasilitetene i bakkene til Mount Parnassus. I tillegg til denne vinterdestinasjonen, tiltrekker Karpenisi også med både vakker natur og et skisenter.

Men Hellas er kanskje mest kjent som et sommerferiemål, og selv i den varmere perioden av året har Sentral-Hellas mye å by på. Et nydelig sommersted er Nafpaktos, en vakker by som skiller seg ut med sin venetianske havn og sitt imponerende slott på en bakketopp. Det er mange vakre strender rundt Nafpaktos, og selve byen tilbyr en romantisk og fredelig setting for en ferie med din betydelige andre eller familie.

Siden Sentral-Hellas er omgitt av hav på tre sider, er det mange feriesteder hvor du kan tilbringe en hyggelig ferie ved sjøen. På den større øya Euboia finner du byen Chalkis, også kjent som Chalkida på gresk. Chalkis er kjent for sin fascinerende geografi, rike kultur og imponerende bro som forbinder øya med det greske fastlandet. Byens historie strekker seg helt tilbake til antikken, da den var en viktig handelsby og kultursenter for både det greske og romerske riket. Under oppholdet kan du besøke flere forskjellige attraksjoner som det arkeologiske museet som forteller om byens historie, slottet Kastro som dominerer byens skyline og Agia Paraskevi-klosteret som er kjent for sine fresker og pittoreske omgivelser. Chalkis er også kjent for sine vakre strender, som Liani Ammos-stranden og Asteria-stranden, som er perfekte for både avslapning og soling. Enten du er interessert i historie, kultur, eller bare vil nyte den vakre naturen, strendene og god mat, er Chalkis et sted som tilbyr en minneverdig opplevelse i den greske øyverdenen.

En annen vakker by å besøke i Euboia, er byen Eretria som en gang var en blomstrende gammel bystat og i dag er et sted hvor du kan besøke arkeologiske skatter, nyte vakre strender og oppleve den unike atmosfæren denne øya har å tilby. Her kan du også veksle late dager i solen med utendørsaktiviteter. Hvorfor ikke besøke den naturskjønne juvet Dimosaris hvor du kan vandre og nyte den frodige naturen med små fossefall og fredelige omgivelser. Eretria har også flere fantastiske strender langs kystlinjen, som Eretria-stranden, Kalamos-stranden og Dafni-stranden, hvor du kan slappe av ved det krystallklare vannet og slikke sol.

Mat og drikke på tur til Sentral-Hellas

Sentral-Hellas har en rik kulinarisk tradisjon basert på ferske og naturlige ingredienser. Akkurat som i resten av Hellas legger kulturen vekt på at måltidene skal nytes i godt selskap og gjerne over lang tid. Det er en sjanse til å slappe av og nyte selskapet mens du smaker på de lokale rettene. Så ta deg tid til å prøve noen av de deilige spesialitetene som kommer fra denne regionen og resten av Hellas.

Fasolada er en klassisk gresk bønnegryte som ofte regnes som den greske nasjonalretten. Den er laget av hvite bønner, løk, gulrøtter, tomater og krydder. Loukoumades er små, frityrstekte deigkuler dyppet i honning. De er en populær søtsak over hele landet. Ikke gå glipp av å smake på lokal fetaost, som Sentral-Hellas er kjent for fremfor alt. Det er en allsidig ingrediens som brukes i salater, pastaretter og som pålegg til brød. En annen god ost å prøve er Graviera, som har en nøtteaktig smak og fungerer både som forrett og dessert med honning og valnøtter. Sentral-Hellas produserer også noen av de beste olivenoljene i Hellas, en grunnleggende ingrediens i nesten hver rett. Under ditt besøk i Sentral-Hellas kan du med fordel besøke en gård som produserer olivenolje, for å følge produksjonen på nært hold og lære mer om hvordan disse gylne dråpene produseres.

Når det kommer til drinker, er den anisbaserte aperitiff Ouzo en av de mest kjente greske drinkene. Den er sterk og serveres ofte som aperitiff før et måltid. Sentral-Hellas har også et økende antall vinprodusenter som produserer både hvite og røde viner. Nemea-regionen i Fokis er kjent for sine røde viner, spesielt de som er laget av Agiorgitiko-druen. Atalanti-regionen er i stedet kjent for sine hvite viner, for eksempel de som er laget av Malagousia-druen.

Hvordan reise til Sentral-Hellas fra Norge

For å komme til Sentral-Hellas fra Norge, kan du fly til Athen lufthavn, Eleftherios Venizelos internasjonale lufthavn, og deretter reise med bil, tog eller buss for å nå din spesifikke destinasjon i regionen. Alternativt kan du reise til Thessaloniki og deretter fortsette med et internt fly for å nå målet ditt. Med en leiebil til disposisjon på reisen i Sentral-Hellas kan du enkelt komme deg rundt til flere forskjellige destinasjoner og destinasjoner. Da slipper du heller å stole på rutetider for kollektivtransport og kan styre reisen akkurat slik du ønsker. 

Hos oss på Escapeaway finner du flere ulike typer overnatting i Sentral-Hellas. Den enkleste måten å finne dem på er å søke etter dine valgte feriedatoer i vår søkemotor. Du kan velge å kun bestille overnatting gjennom oss, eller å kombinere din valgte overnatting med fly og eventuell leiebil i en pakkereise som er dekket av reisegaranti.

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her

Reisemål i Sentral-Hellas