Reiser til Thessaloniki

Hellas´ nest største by, Thessaloniki, er Athens kule og hippe lillebror. En pulserende by, kjent for sine mange kulturskatter, attraksjoner, gastronomiske herligheter og sitt natteliv. 

Det er enkelt å anbefaleThessaloniki. Her går ferien enten med til spaserturer rundt i smale gater mellom eldgamle kirker og spektakulære ruiner, eller til utforskning av det greske kjøkkenets delikatesser i familiedrevne tavernaer og gode drinker ved havnefronten. Det er nærliggende å sammenligne en reise til Thessaloniki med en tur til hovedstaden Athen ca. 300 kilometer mot sør, men det er ikke kun størrelsen som skiller de to fra hverandre; det er også det ferievennlige tempoet man opplever i Thessaloniki. Her finnes naturligvis alt hva du kan ønsker deg av en storbyferie, med masser av spennende severdigheter og attraksjoner, samt shopping og resturantliv. Samtidig er Thessaloniki fortsatt ukjent for mange og befriende lite preget av turisme, hvilket gir deg gode muligheter til å oppleve det ekte, greske hverdagslivet. 

Når du reiser til Thessaloniki vil du nok oppleve en by som er godt på vei til å tre ut av Athens skygge som mål for en storbyferie i Hellas. Byen, som kjennere i mange år har betraktet som landets kulturelle hovedstad, har de senere årene tiltrukket seg et stigende antall besøkende. Det er nemlig ikke kun den rike historisk arven som gjør reiser til Thessaloniki populære. Byens kulturliv er i særklasse , hvilket ikke minst skyldes at byen huser Hellas´ største konsentrasjon av studenter. Det er derfor nesten alltid et bredt utvalg av interessante utstillinger, festivaler, konserter eller andre arrangementer, uanset når på året du reiser hit. 

Hoteller i Thessaloniki

Populære hoteller i Thessaloniki

Hellas, Thessaloniki
9,5
Fantastisk
2001 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Hellas, Thessaloniki
9,0
Fantastisk
3222 anmeldelser
  • Restaurant
  • Parkering / Garasje
  • I by eller landsby
Hellas, Thessaloniki
9,4
Fantastisk
5823 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi

Inspirasjon og fakta

Til tross for at moderne høyhus i dag dominerer Thessalonikis profil, trenger du ikke være i tvil om at du i Thessaloniki befinner deg i en by med dype historiske røtter. Byen ble grunnlagt helt tilbake i år 316 f.Kr. av kong Kassander av Makedonia, som valgte å oppkalle byen etter sin hustru, Thessalonike. Helt fra begynnelsen har byen i kraft av sin beliggenhet i bunnen av Egeerhavets største bukt sentralt i regionen Makedonia vært av både handels- og militærstrategisk betydning. Byens beliggenhet og velstand har opp gjennom tidene gjort den til mål for mange invasjoner og plyndring. Befolkningen har således blant annet vært underlagt slaviske, frankiske, venetianske og osmanske makter. I perioder har store deler av befolkningen derfor enten blitt fordrevet eller drept, for eksempel de jødiske innbyggere under 2. Verdenskrig. I forkant av dette ble byens befolkningssammensetning og størrelse voldsomt endret med den store folkevandringen mellom Hellas og Tyrkia i 1923.

Sporene av Thessalonikis historisk vekslende tilværelse finnes mange steder i byen. For historisk interesserte turister er det derfor mang interessante ting å se, og alle besøkende bør ta seg tid til å besøke noen av de største historiske severdighetene.  

Severdigheter og opplevelser

Thessaloniki var europeisk kulturhovedstad i 1997, og utvalget av museer, teatre, gallerier og konsertsaler har ikke blitt mindre siden da. Om du ønsker å fordype deg i byens spennende og til tider meget dramatiske fortid, kan det anbefales å besøke både det arkeologiske museet og især det imponerende museet for byzantinsk kultur. Du trenger dog ikke nøye deg med å studere byens historie på museer. Thessaloniki er også kjent for sine mange monumenter fra storhetstiden som en av det byzantinske keiserrikets viktigste byer. Bestig for eksempel restene av bymuren for å merke historiens vingesus og nyte solnedgangen. Du må heller ikke gå glipp av de vakre kirkene fra denne perioden, som Agios Demetrios og Agia Sophia eller Vlatades-klosteret, som i likhet med kirkene er oppført på UNESCOs Verdensarvliste. Inne i Det Hvite Tårnet, Thessalonikis varemerke som ble oppført av osmannerne på 1500-tallet, ligger et interessant bymuseum, og du kan nyte en storslått utsikt fra toppen. 

Du kan også velge å ikke fylle dagene dine med et tett program, men heller la deg inspirere av det du møter på ferden din rundt i byen. Thessaloniki inviterer i høy grad til at man går på oppdagelse i de spennende jødiske, tyrkiske og tradisjonelle greske kvartalene og ut langs havnen. Du vil uunngåelig finne veien til de romerske ruinene, byzantinske kirker, osmanske hammamer og moskeer. Gi deg selv tid til å stoppe opp når noe fanger oppmerksomheten din og gå gjerne en tur inn i de mange små sidegatene. Her finner du blant annet ofte små, familiedrevne spisesteder som tilbyr god mat til en god pris. 

Restauranter, shopping og natteliv

De kulinariske opplevelsene kan fort vise seg å være noe av det du vil huske best fra din reise til Thessaloniki. Det starter med morgenstunden og dagens første kaffekopp, hvor du kan velge å sette deg ned på en av de utallige caféene i byen. National Geographic har kalt Thessaloniki for byen med flere caféer per innbygger enn i noen annen europeisk by! En liten kopp gresk kaffe, som er relativt sterk og ofte ufiltrert, er en god kickstarter. På en varm sommerdag er det naturligvis også et åpenbart valg å prøve en frappé (iskaffe), som i følge ryktene ble oppfunnet nettopp her i byen. De lokale spiser frokost relativt sent, men tar seg gjerne tid til å runde den av med både kaffe og en liten dessert. Derfor er det ikke så farlig at middagen ofte spises senere enn hva vi er vant med. Gled deg til sene kvelder på hyggelige tavernaer og restauranter, hvor menyen avspeiler innflytelsen fra de mange forskellige folkeslagene som gjennom tidene har slått seg ned i Thessaloniki. Nåtidens kokker er dessuten velkjent for deres vilje til å eksperimentere med de tradisjonelle rettene som velfortjent har gitt byen et godt gastronomisk rykte. For få år siden beskrev New York Times Thessaloniki som den kulinarisk mest interessante byen i Hellas. 

Kvelden behøver ikke være over etter middagen. For få år siden kåret Lonely Planet Thessaloniki til en av verdens beste "festbyer". Her er det i følge den anerkjente reiseguiden et fantastisk natteliv med alt fra kunstneriske caféer til pulserende nattklubber. Byen er dessuten kjent for sin meget aktive musikkscene med alle former for livemusikk, enten det er på caféer, barer eller i konsertlokaler. Det er alltid en enestående opplevelse å tilbringe en kveld på en bouzouki-klubb, hvor lokale sangstjerner ledsages av dette unike, greske strengeinstrumentet. 

Det er masser av handlemuligheter i Thessaloniki - spesielt i sentrum omkring Tsimiski St. Her finner du innenfor kort avstand alle mulige slags forretninger, med alt fra små trendy boutiques til stormagasiner. Vær oppmerksom på at mange butikker praktiserer noen timers siesta om ettermiddagen. 

Flyplass og transport

Din reise til Thessaloniki starter oftest på flyplassen i Thessaloniki, som ligger 16 kilometer fra byen og er landets nest største flyplass. Det går ruter hit fra omkring 60 europeiske byer, samt mange innenriksruter. Blant de mange flyselskapene som betjener flyplassen er SAS, Norwegian, Turkish Airlines og Ryanair. Antall flyforbindelser avhenger av sesongen. Det er forskjellige bussforbindelser inn til byen fra flyplassen, samt taxier.

Inne i byen vil man som regel få mest ut av å bevege seg rundt til fots. Det er dog også en ny metro og et godt nettverk av busser med forbindelser til alle deler av byen. Buss nr. 50 er en spesiell turistbuss, som med avgang fra Det Hvite Tårnet kjører en runde omkring de største severdighetene i byen. Denne turen tar cirka én time. Få taxier kjører etter taksameter, derfor er det en god idé å avtale prisen før du setter deg inn i taxien. Det bør for eksempel koste omkring 18 euro å kjøre fra flyplassen inn til byen.  

Vær og klima

Med over 300 solskinnsdager i året finnes det ikke noe dårlig tidspunkt å reise til Thessaloniki på. Det er vel og merke mest populært å reise hit i de varme sommermånedene, når temperaturen ofte kryper over 30 grader i løpet av dagen. Det kan falle regn hele året, men om sommeren er det mest i form av korte tordenbyger. Det er vanlig med nattefrost om vinteren, men nedbør i form av snø blir sjeldent liggende. Ønsker du å unngå den verste sommerheten, kan det anbefales å reise om våren eller tidlig om høsten. Da stimulerer temperaturen i høyere grad til aktiv sightseeing.

Praktiske opplysninger

Valuta: Euro. Du kan veksle til kontanter i banker og vekselkontorer i byen eller på flyplassen. Det er ikke obligatorisk å gi tips, men det er normalt å gi omkring 10 prosent ved resturantbesøk og lignende. Alternativt kan du runde opp til nærmeste hele beløp.

Språk: Gresk. Det er som regel ikke noe problem å klare seg med engelsk. Mange av de lokale har på et tidspunkt arbeidet eller studert i utlandet, derfor snakker mange utover engelsk ganske godt tysk, fransk osv. I de mest besøkte turistområdene er det skilting på både gresk og engelsk. 

Tidsforskjell: Hellas ligger én time foran norsk tid.

>> Slik reiser du på luksusferie i Hellas
>> Book hotell I Hellas med Escapeaway

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her