Reiser til Dublin

Reis til Dublin og opplev en herlig, liten storby med en helt egen atmosfære og en befolkning preget av en smittende, umiddelbar livsglede. Med sin overskuelige størrelse er Dublin som skapt for langhelger eller som utgangspunkt for en ferie på "Smaragdøya".

Den irske hovedstaden er verdenskjent for sine utallige puber, som alltid er fylte med leven og ofte live musikk. Men selv om det nesten er et must å nyte en Guinness eller to i løpet av ferien, er det også mye annet å oppleve for hele familien i Irlands eneste storby. 

En ferie i Dublin er for eksempel en sjanse til å reise i de norske vikingenes fotspor. Historien om vikingene som slo seg ned her på 800-tallet og var med på å grunnlegge byen kan du blant annet utforske på National Museum of Ireland eller museet Dublinia, som passer veldig fint for barnefamilier. Men det finnes mange andre spennende museer rundt omkring i byen, og du kan fint også få tiden til å fly med å utforske interessante gallerier, bryggerier og historiske severdigheter som det flotte Dublin Castle. 

Mens Irland er kjent i hele verden som hjemlandet for en av verdens mest kjente øl-merker, har landet ikke gjort seg så bemerket på den tradisjonelle, kulinariske fronten. Du kan fremdeles finne puber i Dublin som serverer en god gammeldags Irish Stew. Men dersom du foretrekker litt lettere retter kan du også nyte godt av at Dublin har gjennomgått en gastronomisk utvikling de siste årene som minner om det man har sett med "Et nytt nordisk kjøkken" i Norge. Reiser du til Dublin kan du derfor glede deg til en skikkelig livsnyterferie med god mat på restauranter som prioriterer å bruke friske, lokale råvarer i nye retter, laget med inspirasjon fra det tradisjonelle kjøkkenet. 

Velkommen til Irland med Escapeaway - vi er spesialister på reiser til Dublin der du bor på nøye utvalgte hoteller på din reise!

>> Les også om reiser til London
>> Les også om reiser til Skottland

Hoteller i Dublin

Populære hoteller i Dublin

Irland, Dublin
9,1
Fantastisk
2413 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Avstand til sentrum: ca. 3.9 km
  • Internettilgang / WiFi
Irland, Dublin
9,3
Fantastisk
2733 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 13 km
  • Avstand til sentrum: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Irland, Dublin
9,2
Fantastisk
1930 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 12 km
  • Avstand til sentrum: ca. 600 m
  • Internettilgang / WiFi

Mat og drikke

Her har jeg fremhevet et par av de kulinariske spesialitetene du kan smake på når du er på ferie i Dublin. God appetitt - og god tur!

Øl i Dublin

Irland - og hovedstaden Dublin - er verdensberømt for sine fremragende øl. Og det er ikke bare turistene som setter pris på dem; det er faktisk kun fire andre nasjoner i verden som drikker mer øl enn irene. Ølens popularitet henger sammen med den unike irske pub-kulturen, som blomstrer for fullt i den irske hovedstaden, der du kan finne hele 751 irske puber å innta din øl på.

Det er vanskelig å tenke på irsk øl uten å tenke på Guinness samtidig. Det nå verdensberømte ølbryggeriet startet sitt forhold med den irske hovedstaden for nesten 250 år siden. I 1755 opprettet Arthur Guinness et lite bryggeri i byen Leixlip, som flyttet til St. James' Street i Dublin i slutten av 1759. I begynnelsen produserte bryggeriet kun ale, men senere begynte det også å produsere porter. Produksjonen vokste stadig, og på begynnelsen av 1900-tallet ble Guinness verdens største ølbryggeri med eksport til en lang rekke land. Det irske øl-bryggeriet var dermed blitt et globalt foretak. 

Selv om Guinness ikke lenger er verdens største ølbryggeri forblir det den største bryggeren av stout på det globale markedet, og det legendariske ølbryggeriet har fortsatt en unik status, både blant mange irer og de mange utlendingene som besøker Dublin og resten av Irland. 

I tillegg til de store, kjente ølbryggeriene, som f.eks. Guinness, har det irske ølmarkedet også blitt beriket med en lang rekke nye, spennende øl utviklet av små mikrobryggerier, som har skutt opp rundt omkring i Irland siden 90-tallet. Et av de mest kjente i Dublin er Porterhouse. 

Irish Stew

Hvis du vil prøve en av de mest tradisjonelle og folkelige rettene mens du er på ferie i Dublin bør du prøve Irish Stew - kalt "Stobhach" på irsk. Irish Stew er, som navnet antyder, en gryterett, men betegnelsen dekker egentlig hvilken som helst gryterett hvis ingrediensliste inkluderer kjøtt og rotgrønnsaker. 

Det er derfor like mange oppskrifter på Irish Stew som det er byer i Irland, men en rekke ingredienser går igjen, som lam eller fårekjøtt, poteter, løk, gulrøtter og persille. Får har tradisjonelt vært brukt så mye i retten da kjøttet er fetere, har en sterkere smak og generelt har vært mer tilgjengelig i knappe tider. 

Det beste stedet å innta en Irish Stew i Dublin er naturligvis på en av de mange gode pubene i byen, ledsaget av en pint med Guinness. 

Whiskey i Dublin

Hvis du er glad i whiskey har du kommet til rett sted, for Dublin har spilt en viktig historisk rolle i ikke bare den irske, men også den globale whiskey-produksjonen opp gjennom historien. Etter en nedgangsperiode for den irske whiskeyen frem til omtrent 1990 har den irske whiskey-produksjonen nå skutt fart igjen. Det er derfor mange steder i byen du kan smake på det man på gallisk kaller "uisce beatha", som betyr "livets vann".

Irsk whiskey var en gang i tiden den mest populære spiritusene i verden, men en lang periode med tilbakegang som startet på begynnelsen av 1800-tallet - og som fortsatte helt frem til slutten av 1900-tallet - forminsket den irske whiskeyproduksjonen fra 30 destillerier på 1890-tallet til kun tre bare et århundre senere. 

Men som sagt holder irsk whiskey på å gjenvinne sin tidligere storhet litt for litt, og har vært spiritusen som har opplevd størst fremhgang i verden siden 1990. Eksporten av irsk whiskey har vokst med over 15% i året de siste årene, noe som har ført til at eksisterende destillerier har blitt utvidet og en rekke nye destillerier har blitt bygget rundt om i landet. Blant de mest kjente irske whiskey-merkene du kan smake på i Dublin finner du Jameson Irish Whiskey, Kilbeggan Irish Whiskey, Paddy Irish Whiskey, Powers Irish Whiskey og Tullamore Dew Irish Whiskey m.fl. 

Som nevnt nedenfor under severdigheter er Jameson Distillery Bow St. (ved Smithfield Square) et must på listen din over steder å se hvis du er interesert i whiskey. Her kan du oppleve det originale stedet der Jameson Irish Whiskey ble destillert frem til 1971, og som nå er et museum med guidede turer, whiskey-smaking, bar og en gavebutikk.

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt informasjon og fakta om Dublin, som byens geografi, befolkning, historie og klima, som forhåpentligvis kan tjene som inspirasjon til din ferie i den irske hovedstaden. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår, der du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse - og god tur!

Geografi og befolkning

Dublin er både Irlands største by og hovedstad, og ligger i provinsen Leinster på Irlands vestkyst ved utmunningen av elva Liffey. Byen grenser til fjellkjeden Wicklow Mountains i sør og er omgitt av et flatt landbruksområde i nord og vest. Liffey-elva deler byen i to deler, logisk nok kalt Northside og Southside. 

Byen huser rundt 1,2 millioner innbyggere, mens befolkningen i Greater Dublin-området er på ca. 1,9 millioner.

Klima og vær

I likhet med mesteparten av det nordvestlige Europa har Dublin et kystklima med kjølige somre, milde vintre og moderate temperaturendringer. Byens beskyttede beliggenhet på østkysten gjør at den kun mottar rundt halvparten av nedbøren som faller på vestkysten, og byen er det tørreste stedet i Irland. 

Dublin utsettes for sterke, atlantiske vinder, som oftest på høsten. Men i samme tilfelle som med nedbøren skånes Dublin for de verste sammenlignet med de vestlige områdene i Irland. Men om vinteren kan østavindene få byen til å føles kald og bærer tidvis med seg snøvær.

De varmeste månedene i året er juli og august med 16 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av juni og september med 14 grader i snitt, mens de kaldeste månedene er januar og februar med 5 grader i gjennomsnitt, tett etterfulgt av desember og mars med 7 grader i snitt. August er den mest nedbørsrike måneden sammen med oktober og desember, som alle har 80 mm i gjennomsnitt, mens april, mai og juli er de tørreste månedene med 50 mm i snitt.

Transport

Dublin har et velutviklet transportsystem og en omfattende infrastruktur som gjør det lett å bevege deg rundt i byen på din ferie, enten du bruker offentlige transportmidler eller leier en bil.

Veier

Veinettet i Irland er hovedsakelig fokusert på Dublin. M50-motorveien - en semi-ringvei som går sør, vest og nord for byen - utgjør et viktig et bindeledd mellom Dublin og resten av landet. Dublin har dessuten et nettverk med nesten 200 bussruter som dekker byene og forstedene. Størsteparten av disse rutene eies og betjenes av Dublin Bus, men det finnes også en rekke mindre busselskaper på markedet. 

Tog / trikk / metro

Det er ikke et metrosystem i Dublin per dags dato, men det planlegges å anlegge et metrosystem under navnet Metrolink fra Dublins nordside til Sandyford via Dublin Lufthavn og St. Stephen's Green, med forventet innvielse i 2027. 

Dublin Suburban Rails betjener fem jernbanelinjer som dekker Greater Dublin-området og pendlerbyer som Drogheda og Dundalk i County Louth. Commuter Rail betjener fire andre linjer med dieseltogsett. I tillegg han man lettbane-systemet The Luas, som har vært i drift siden 2004 og transporterer over 34 millioner passasjerer årlig. Systemet har to linjer, Red Line og Green Line, som begge er trikkelinjer med til sammen 67 stasjoner. 

Flyplasser

Dublin Airport (DUB) ligger 10 kilometer nord for Dublin i Collinstown, Fingal. Flyplassen har omtrent 30 millioner passasjerer i året, noe som gjør den til den 14. travleste flyplassen i Europa. Flyplassen er hovedkvarteret for Irlands flaggskip Aer Lingu, samt noen av Europas største lavprisselskaper, som Ryanair, CityJet og Norwegian Air International. 

Flyplassen har to terminaler; terminal 1 og 2. Terminal 1 betjener i skrivende stund alle flyselskaper unntatt Aer Lingus, American Airlines, Delta Air Lines, Emirates, Norwegian (langdistansetjenester) og United Airlines, som betjenes fra terminal 2. Det er ikke togforbindelse til flyplassen, men et effektivt bussystem har konstante avganger til bykjernen.

Reiser til Irland

Les mer om Irland og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Irland her

Andre linker

Hva sier gjestene i Dublin?

9,3
Gjesteanmeldelser
Basert på 6 anmeldelser