Reiser til Island

Island er for de fleste ensbetydende med berømte Reykjavík, den avslappende Blå Lagune, Björk, geysirer, isbreer og eventyrlige fossefall. Islands befolkning utgjør ca. 300 000 der de fleste bor rundt om hovedstaden og drar du til Island kan du nesten ikke unngå å komme i kontakt med lokalbefolkningen. Høysesongen for turisme foregår om sommeren og ankommer du utenom denne sesongen kan du fort oppleve at det er vanskelig å finne restauranter og hotell som holder åpent. Dersom du vil reise utenom sommersesongen anbefales det at du lager reservasjoner i forveien.

Hvordan bestiller jeg en billig reise til Island

Island er ett av flere nye reisemål du snart kan reise til gjennom Escapeaway. Påmeld deg nyhetsbrevet vårt eller følg med på sosiale medier og vær blant de første til å få vite om når de billige reisene til Island åpnes opp. Du kan også få høre om andre deilige øyreiser til f.eks. Fuerteventura i Spania

Inspirasjon og fakta

Naturen er verdt reisen i seg selv

Island er fylt med ville, barke og fargerike landskap og er en destinasjon helt utenom andre. Det kalles "landet av is og ild" av god grunn. De fleste som reiser til Island avholder ferien her for å oppleve den fantastiske naturen.

På bunden av Atlanterhavet går en vulkansk fjellkjede fra nord til syd. Island utgjør den nordlige delen av den midtatlantiske ryggen som strekker seg fra Antarktis i sør til Arktis i nord. Islands nærmeste naboer er Grønland ca. 300 kilometer mot vest og Færøyene omtrent 400 kilometer mot sørøst. 

Islands taggede fjellgrunn består av basalter, vulkansk stein og yngre lavalag. Landet er på størrelse med Norge syd for Stadt. I sør er kysten flat, men ellers er den ofte bratt og brutt opp av lange fjorder og omgitt av små øyer. Innlandet er et høyplatå med en del høye fjelltopper.

Omtrent en tiendedel av Islands areal er dekket av is i form a store breer. Vatnajökull er verdens største isbre utenfor de arktiske områder. Island har mange sjøer og elver som av og til har store fossefall.

Myvatn i nord er en berømt fuglesjø. Noen år rammes en del elvebredder av voldsomme oversvømmelser, såkalte jøkelløp, når store is- og vannmasser frigjøres fra jøkler. Dette forekommer av og til som følge av større vulkanutbrudd.

I dag er det kun få rester igjen fra fortidens fjellbjørkskoger. Landskapet er generelt nakent med gressmarker, fjellkjeder og myrer. Store områder i innlandet er dekket av stein og grus der ingenting gror. Det finnes ingen større, ville landpattedyr bortsett fra rein som ble bragt hit, blant annet fra Norge. 

Island ligger rett syd for polarsirkelen, men takket være Golfstrømmen er klimaet relativt mildt, med kjølige somre og milde vintre, og de fleste fjordene er isfrie året rundt. Noen ganger forårsaker drivis fra Grønland kraftige fall i fastlandstemperaturen. En vedvarende strøm av lavtrykk som passerer i østlig retning gir et vindfullt og omskiftende vær. Det meste av regnet faller i sørøstlige deler av landet, mens nordkysten er mer tørr.

Isbreer og fossefall

Det er flotte muligheter for å dra på en isbrevandring. Et av de mest populære reisemålene er Snæfellsjokull-vulkanen som er skjult av en isbre. Det var her Jules Verne skrev "A Journey to the Centre of the Earth", grunnet en åpning i isbreen som i følge mytene skal føre til jordens indre. Det er nokså lett å komme fra Reykjavik til den "Blå Lagunen". Utover at det varme vannet skal ha en helbredende virkning skal det også være svært sunt for huden. Her er det også et flott fossefall, et innvendig dampbad, en vulkansk hule og en sauna.

Varme kilder

Det finnes flere hundre varme kilder på Island, særlig i området rundt Reykavik - dette er også opphavet til byens navn som betyr "Røykviken". I dag blir nesten alle boliger i Reykjavik oppvarmet av damp og varmtvann fra under bakken. Noen steder finnes det også geysirer og varme kilder med kokende damp og svovel. Det er verdt besøket å dra til Great Geysir i Haukadalurvalley for å se det fantastiske synet av en varmekilde som stiger hele 60 meter opp i luften. Det er også andre varmekilder f.eks. i nærheten av Strokkur, der utbruddene har en høyde på omtrent 20 meter.

Vulkaner

Den store øya som utgjør Island, helt nord i Nord-atlanteren, er stedet hvor det forekommer flest vulkanutbrudd i verden. Hekla, på Islands sørspiss har hatt ikke mindre enn 16 utbrudd.

Omtrent 30 av Islands mange hundre vulkaner er fortsatt aktive. De siste århundrene har det forekommet gjennomsnittlig et utbrudd hvert femte år. Følgene har til tider vært katastrofale. I 1783 spydde Lakagigar-vulkanen ut mer lava enn noen annen vulkan i verden noensinne, og de kraftige gasse samt askeskyene forårsaket misvekst og hungersnød i hele regionen. Andre berømte vulkaner er Hekla, Katla, Krafla og Askja. Hekla (som i middelalderen var kjent som "Hekkenfeldt", som betyr "porten til helvete") hadde sitt siste reelle utbrudd i 1980. Under voldsomme vulkanutbrudd på havbunnen sørvest for Vestmannaeyjar (Vestmannaøyene) høsten 1963 ble grunnlaget for en helt ny øy, Surtsey, lagt. På Vestmannaøyenes hovedøy, Heimaye, åpnet et nytt krater seg ti år senere. 

Enten du ønsker deg store dyreopplvelser, som å se ville fugler eller hval, eller du foretrekker å dra på utflukter på ski eller hesteryggen, så vil Island lokke til det hele.

Masse fisk på Island

Det islandske kjøkkenet består hovedsakelig av tre ingredienser: fisk, fisk og mer fisk! Mange av de beste fiskene i verden fanges i havet rundt Island. Så benytt deg av denne muligheten til å smake av de flotte fiskemenyene. Men husk, det er også mange deilige lokale spesialiteter man må få med seg.

Geografi og klima i tall

 • Areal: 103.000 km2
 • Tid: som Norge minus 1 time
 • Hovedstad: Reykjavík ca. 110.000 innbyggere, med forsteder ca. 160.000
 • Øvrige større byer: Akureyri ca. 16.000, Kopapavogur og Hafnarfjördur ca. 18.000, resp. 17.000 indbyggere - regnes ofte som forsteder til Reykavík, Keflavík ca. 8000, Garbabaer ca. 8000, Akranes ca. 5000, Vestmannaeyjar ca. 5000
 • Gennemsnitstemperatur/døgn: Reykjavík 1 grad (januar), 11 grader (juli)
 • Gjennomsnitrsnedbør/måned: Reykjavík 97 mm (oktober), 41 mm (juni)
 • Høyeste fjell: Hvannadalshnúkur (i Öraeafajökull, 2119 m.o.h.)
 • Lengste elv: Thjórsjá (237 km)
 • Største isbre: Vatnajökull (8400 km2)
 • Største øy: Heimaey (13 km2)

Året rundt

Om sommeren er det nesten konstant dagslys. Fra midten av november til slutten av januar er det veldig mørk. Deter faktisk bare lyst et par timer om dagen om vinteren, som i Nord-Norge. Man kan somregel oppleve nordlyset på høsten og i begynnelsen av vinteren. Nordlys kan oftest ses nord på øya. Det er også en periode hvor man ikke ser solen i det hele tatt og det er mørke hele døgnet. Som navnet tilsier så vil det være kaldt på Islan, men ikke så kalt som man skulle tro, på grunn av de varme hvastrømmene som passerer med Golfstrømmen. Sommertemperaturen i Reykjavik spenner fra 5 grader om natten til 25 grader om dagen. Middeltemperaturen i januar er ca. 0,5 grader. Den våteste delen av Island finner man i sør, men det snør sjeldent utenom i høyden.

Reisen på Island med fly, buss og bil

Innenriksfly er mulig fra Reykjavik til andre destinasjoner med Iceland Air. Det anbefales å fly om vinteren, da det er lettest, raskest og som regel den billigste måten å komme seg rundt på. Husk at været på vinteren gjør at man må beregne mer tid til reising enn normalt. Iceland Air har også forbindelser til busser som frakter deg til destinasjoner hvor det ikke går fly. Flyplassen som har forbindelser til Norge og det øvrige Europa og USA er Keflavik International lufthavn, som ligger sørvest for Reykjavik.

Turistinformasjon

På det islandske tursitbyråets offisielle hjemmeside kan du lett finne mer turistinformasjon og finne flere opplysninger omaktuelle islandske begivenheter og nyheter. Du kan også finne en liste over flere islandske lokale turishjemmesider og få forslag til reisen rundt på Island.

>> Se også reiser til USA
>> Les om pakkereiser med reisegaranti

Andre linker

Reisemål på Island

 • Reykjavik
  26 hoteller
  Reykjavik er verdens nordligste hovedstad og kombinerer en fascinerende blanding av gammelt og nytt. Her tas du imot av de store kontraster for eksempel i form av fargerike hus ikledd bølgeblikk og nye monumentale glassbygninger.
 • Borgarnes
  1 hotell
  Borgarnes er en sjarmerende liten by på en halvøy i Borgarfjörður omkring en times kjøretur fra Reykjavík. Byen, hvis historie strekker seg mer enn tusen år tilbake, er i dag inngangsporten til den spennende nasjonalparken Snæfellsjökull.
 • Faskrudsfjordur
  1 hotell
  Den lille fiskerbyen Faskrudsfjordur, som ligger vakkert plassert i bunnen av en fjord, var i sin tid et viktig knutepunkt for den franske fiskerflåten. I dag er Fáskrúðsfjörður et tilsvarende godt utgangspunkt for å utforske det østlige Islands ... vakre natur. Les mer
 • Patreksfjordur
  1 hotell
  Patreksfjordur gir deg en god base hvorfra du kan utforske Vestfjordene, som rommer noe av den mest uberørte naturen på Island. Byen er ganske visst ikke veldig stor, men har allikevel et par restauranter og butikker, hvor du kan få det meste.

Populære hoteller på Island

Island, Reykjavik
8,8
Meget bra
1595 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 47 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Restaurant
Island, Hnappavellir
9,1
Fantastisk
3174 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 389 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Restaurant
Island, Patreksfjordur
8,4
Meget bra
393 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 434 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Restaurant