Reiser til Faskrudsfjordur

Fáskrúðsfjörður, som tidligere bare het Búðir, ligger på den østre delen av Island. Faktisk utgjør den lille landsbyen en av vulkanøyas østligste bebyggelse og gir deg et godt utgangspunkt for å oppleve denne vakre delen av Island. Den lille byen med omtrent 700 innbyggere er likevel også i seg selv et interessant reisemål. Noe av det første du vil mekre deg utover en storslått beliggenhet er byens franske preg. 

Den franske byen på Island

Fáskrúðsfjörður som ligger i enden av en av de mange fjordene i området, ble opprinnelig etablert som en fiskestasjon på 1880-tallet. På den tiden var det enda ikke gått helt opp for islendingene selv, hvilken gullgruve den fiskerike fjorden representerte. Det visste derimot fiskere fra andre europeiske land, blant annet fiskere fra Frankrike. Frem til 1935 utgjorde Fáskrúðsfjörður knutepunktet for den franske fiskeflåten ved Island. Det var derimot ikke bare nede ve havnen at den franske tilstedeværelsen kom til syne i fjorden. Oppe i byen ble det for eksempel opprettet et fransk konsulat og en frasnk lege åpnet et sykehus for å betjene de franske fiskerne. 

I dag er de franske fiskerne borte, men det er fortsatt spor etter dem i byen i form av f.eks. gateskilt på fransk (og islandsk). Det gamle sykehuset er blitt omhyggelig renovert og omdannet til et hotell, som også har en restaurant. I lobbyen på hotellet er det dessuten en interessant utstilling som forteller historien om tiden da de franske fiskerne kom. I dag minnes byens beboere deres franske fortid med en sommerfestival, der det blir spilt pétanque, og på Bastilledagen 14. juli. 

Selv om de franske fiskerne ikke lenger preger bybildet, er livet i Fáskrúðsfjörður dominert av fiskeindustrien. Som en av få småbyer på disse kanter spiller fiskeri fortsatt en viktig rolle økonomisk. Turismen er derimot på en god nummer to og voksende, noe man lett kan forstå.  

Nærliggende attraksjoner

Reiser du til Faskrudsfjordur får du et ideelt utgangspunkt for å utforske det østlige Island som skuler noen av de største skattene i form av flotte landskaper, med alt snødekkede fjelltopper til dype fjorder og høye fossefall. Mot nord finner du for eksempel det populære turområdet Víknaslóðir, hvor det er fine, avmerkede turstier til både korte dagsturer og lengre turer med overnatting.

På en reise til Faskrudsfjordur og det østlige Island er det nesten et must å ta turen innom et av landets høyeste fosser, Hengifoss. Dette 118 meter høye fossefallet ligger rett ved hovedveien og i nærheten kan du også se det litt mindre Litlanesfoss, som er omgitt av imponerende søljebasalt.

Selv om naturen uten tvil er Islands største attraksjon, bør du også besøke noen av områdets andre sjarmerende landsbyer. Rundt en times kjøring mot nord ligger for eksempel Seyðisfjörður som er helt i toppsiktet av øyas mest idylliske landsbyer på grunn av den flotte beliggenheten. Akkurat som Fáskrúðsfjörður var Seyðisfjörður en livlig fiskeby i det forrige århundret, der primært norske fiskere hadde deres tilholdssted. I dag er den lille kystbyen kjent for å tiltrekke kunstnere og her avholdes det hvert år en kunstfestival i juli måned.

Velkommen til Island med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til Faskruosfjorour og andre reisemål på øya hvor du bor på håndplukkede hoteller under reisen din.

Reiser til Island

Les mer om Island og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Island her

Hoteller i Faskrudsfjordur