Reiser til Israel

Israel renner over av historiske severdigheter og noen av verdens helligste steder. Tross landets beskjedne størrelse byr Israel samtidig på enestående natur og ikke minst et sprudlende kulturliv og skjønne, lange sandstrender. 

Mange reisende som har besøkt Israel sier at landet har en sterk magnetisk tiltrekningskraft. Etter en gåtur på et par timer i Tel Aviv forstår de fleste hva de mener. Kanskje er det effekten av at landet er hellig for så mange religiøse fra både jødedommen, kristendommen og islam. Kanskje er det historiens vingesus eller landets mystiske skjønnhet - hvordan man enn ser på det, så er Isreal er reisemål man ikke kan må gå glipp av. 

Velkommen til Isreal med Escapeaway! Vi er spesialister på reiser hvor du bor på nøye utvalgte hotell på din ferie. Bestill din reise til Isreal som en pakkereise inkl. fly, hotell og transport tur/retur fra flyplassen, og få full trygghet i form av pakkereiseloven og reisegaranti. Ønsker du selv å arrangere reisen til Israel så kan du naturligvis også bare bestille ditt hotell igjennom Escapeaway. 

Vi tilbyr som alltid valgfri reiselengde og avreisedato, og du kan fly fra flyplassene Bergen, Oslo/Gardemoen, Oslo Torp, Tromsø og Stavanger. Få mer informasjon om reiser til Israel, de forskjellige flyselskapene og priser i søkemaskinen. Her finner du også aktuell praktisk informasjon. 

Reisemål i Israel

 • Tel Aviv
  10 hoteller
  I Tel Aviv kan du kombinere bade- og storbyferie i ett. Her kan du både slappe av i sanden ut mot det lune Middelhavet og gå på oppdagelsesferd blant den moderne storbyens mange tilbud. Får du lyst til å shoppe, venter for eksempel spennende ... markeder og utallige butikker. Når du må stille sulten, kan du fordype deg i det enorme utvalget av spisesteder med alt fra gatekafeer til fine gourmetrestauranter. Les mer

Populære hoteller i Israel

Israel, Tel Aviv
8,8
Meget bra
759 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 25 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Israel, Tel Aviv
9,2
Fantastisk
460 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 17 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.2 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Israel, Tel Aviv
9,4
Fantastisk
621 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 17 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.3 km
 • Internettilgang / WiFi

Severdigheter 

Her har jeg kort beskrevet noen av de severdighetene og opplevelsene som venter deg på en reise til Israel. Hvis du vil lese mer om de mange andre severdighetene i Israel, kan det anbefales å besøke reisebloggen vår. Her kan du finne spennende artikler om landet og våre mange andre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Dødehavet 

Av Israels naturattraksjoner er Dødehavet uten tvil den mest kjente. Her befinner du deg ikke bare på det lavest beliggende stedet på jorden (431 meter under havets overflate), men også på et av landets mest populære reisemål. Saltinnholdet er så høyt i Dødehavet at du uten vanskeligheter kan flyte på overflaten. Det salte vannet og det solrike, tørre klimaet virker ettersigende lindrende på forskjellige hudlidelser.

Har du ikke tenkt deg et lengre opphold ved Dødehavet, kan området også besøkes på en dagsutflukt fra Jerusalem eller Tel Aviv. Det er dessuten adskillige andre interessante severdigheter i området som f.eks Mount Sodom, som er et mindre fjell av salt, hvor det finnes imponerende grotter.

Makhtesh Ramon

Makhtesh Ramon kalles ofte for Israels svar på USAs Grand Canyon. Det 300 meter dype, 9 kilometer brede og 40 kilometer lange kløftområdet er også et tilsvarende spektakulært landskap. Det utgjør Israels største naturreservat og rummer tallrike stier du kan utforske på spasertur, sykkel eller hest. 

Nazareth 

Det er på sitt vis et ganske godt bilde på Israels sammensatte kultur og befolkning at Nazareth, som har stor betydning som pilgrimsmål for mange kristne, men som samtidig er landets største arabiske by. I de senere årene er den gamle bymidten blitt renovert, og den vakre arkitekturen kommer til sin rett. Du kan lett bruke et par dager på å utforske de historiske severdighetene og bare nyte stemingen i de gamle, smale gatene. 

Jerusalem 

Israels hovedstad Jerusalem har historiske røtter som strekker seg tusen år tilbake. I tidens løp har byen vært scene for tallrike invasjoner og besettelser. Dessuten og ikke minst betraktes Jerusalem som et hellig sted for både muslimer, kristne og jøder, som reiser hertil fra hele verden på pilgrimsreiser. Selv for en ikke-troende er det også lett å merke den spesielle stemingen i byen. Spesielt i den gamle delen av byen er religionens betydning og den rike historien i forsetet. Her finner du for eksempel det vakre jødiske kvarteret og naturligivs Vestmuren. Du forstår raskt hvorfor den gamle bydelen er tatt opp på UNESCOs liste over verdens kulturarv. 

Tel Aviv 

I Israels største by, Tel Aviv, kan du bruke ferien på å nyte de deilige badestrendene ved Middelhavet, utforske fargerike markeder, et mangfoldig kulturliv og ikke minst nyte det rike kaffee og resturantlivet, samt nattlivet på de hippe klubbene. Selvom Tel Aviv er en moderne storby, venter det deg også sjarmerende gamle kvarterer i den nærliggende, antikke havnbyen Jaffa. 

 

Informasjon og reisetips 

Her får du litt informasjon om Israel og tips til din reise. Opplysningene er utelukkende ment som inspirasjon og det må taes forbehold mot faktuelle feil. Ønsker du flere tips på din reise, da kan jeg anbefale deg å sjekke ut bloggen vår. Her kan du finne mange spennende artikler om Israel og våre mange andre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Et lite land med noe for alle 

Israel opptar mye plass i de internasjonale mediene, men ikke like mye geografisk sett. Landet måler kun 424 km fra nord til sør, 114 km fra øst til vest og er ikke mer enn 15 km bred på sitt smaleste punkt. 

Den lille størrelsen er på mange måter en fordel for interesserte reisende som ønsker å se alt: Man kan leie en bil, eller benytte seg av offentlig transport, og dermed nå rundt til alle severdighetene i løpet av en ferie på et par uker. 

Det venter fantastiske opplevelser på en ferie i Israel! 

Landet kryr av lekre strender med rike muligheter for å slappe av under solen og for å dyrke vannsport som dyking og snorkling. Eilat er her et spesielt godt reisemål for feriegjester som ønsker en strand- og vannsportferie. 

Moderne storby- og kaffeliv med alt som hører til, venter på bymennesket i pulserende Tel Aviv og historiske Jerusalem. 

De religiøse severdighetene og pilgrimsmålene som primært er samlet i Jerusalem er naturligvis noe som ikke kan oversees - uansett om man er religiøs eller ikke - og for arkeologi- og historieinterreserte finnes det neppe noe land i verden med så rik arv å by som Israel. Naturen er også overveldende skjønn: Alt fra det krystallblå havet ved kysten, ørkenen og Dødehavet mot sør, til frodige, grønne bakker i bildeskjønne Haifa i nord. 

Temperaturen er maksimalt behagelig om høsten, hvor det ofte er rundt 25 grader. Vær til å sitte på kaffee under en parasol med et glass iskaffe, og betrakte det forskjelligeartede bylivet strømme forbi. 

Jerusalem-syndromet 

Men pass på når din reise i Israel fører deg forbi den hellige plass: Jerusalem har så sterk invirkning på noen reisende at de bokstavelig talt blir syke. 

Jerusalem-syndromet er en velkjent psykotisk tilstand som flere psykiatere i Israel er spesialisert på å behandle. Det består i at i utgangspunktet helt oppegående mennesker på besøk i Jerusalem plutselig utvikler en psykose, hvor de fikserer på forskjellige religiøse temaer. Andre ganger blir de overbevist om at de er en historisk eller bibelsk person. 

Syndromet er kjennetegnet ved at personen kommer seg til hektene igjen bare noen uker vekke fra Jerusalem. Både muslimer, kristne og jøder har vært ofre for Jerusalem-syndromet. 

De aller fleste gjester bevarer deres mentale helse i Israel (også i Jerusalem). Rundt 3 og en halv million besøker Jerusalem hvert år, og ut av dem rammes ca. 100 av syndromet. 

Så godt som alle reisende som har vært i Israel har derimot det tilfelles at de vender hjem en uforglemmelig ferie rikere, med dype og vakre inntrykk i bagasjen. 

!! Se også reiser til Tyrkia !!

Det Hellige Land 

Uansett ens egen overbevisning er det ikke til å komme uten om at religion spiller en stor rolle i Israel. Her finnes noen av jødedommens, kristendommens og islams helligste steder, noe som har vært en medvirkende årsak til landets til tider turbulente historie. På en reise til området, som er historisk kjent som Det Hellige Land og som nå til dags utgjøres av den moderne staten Israel. Her vil du få full mulighet til å bli klokere på bakgrunnen for at dette landet gjennom tidene har vært så ettertraktet blandt flere forskjellige folkeslags og religioner. 

Selv uten å være kyndig i religionshistorie er det nesten umulig å ikke merke historiske vingesus på en reise til Israel. Utover de enestående historiske severdighetene, er Israel takket være sin spesielle befolkningssammensetning også et reisemål som gir deg en sjanse for å utforske et velv av spennende kulturelle fasetter på et forholdsvis lite område. 

Som det eneste landet i verden utgjøres befolkningen i Israel overveiende av jøder (ca. 74%). Landets godt 9 millioner innbyggere inkluderer utover det mindretall av israelske arabere (ca. 21%) samt andre, ikke arabiske kristne grupper. Størstedelen av Israels jødiske befolkning er invandrere siden statens opprettelse i 1948. Det er disse, primært østeuropeiske jøder som dominerer samfunslivet både økonomisk og kulturelt. Til tross for landets beliggenhet i Midtøsten er landet også på grunn av konflikter med de andre landene i regionen mer orinentert mot vesten. Blandt Israels nærmeste allierte finnes land som USATyskland og England

Geografi og klima

Israel er kun halvt så stort som Norge, men tross sin bekjente størrelse byr landet på mye variert landskap. I sør finnes den tynt befolkede Negevørken, mens et frodig belte opp langs middelhavskysten er ettertraktet. Fra kysten og inn i landet mot øst stiger terrenget opp til rundt 1.000 meters høyde for deretter igjen ned mot Jordandalen og det berømte Dødehavet. Med en befolkning på over 9 millioner sier det nesten seg selv at Israel har en relativt høy befolkningstetthet. Landet oppleves også som et meget urbansiert samfunn. 

Israel har et solrikt tørt klima. Faktisk er vannforsyningen litt av en akillishel for Israel, som bruker mange ressurser på å sikre tilstrekelig vann til landbrukområdene ved kysten og husholdningene. For deg som reisende betyr det primært at Israel er reisemål du kan besøke hele året. Høysommeren er generelt mye varmere og krever et høyt forbruk av solkrem samt ikke minst et høyt inntak av vann. Både vintersesongen og høstsesongen er klimatisk ideel til en ferie med masse sol og mere komfortable temperaturer som innbyr til sightseeing. Om vinteren er været normalt mer uforutsigbart med kaldere temperaturer, og det kan falle snø i høydeområder. 

Godt å vite 

Språk: Det offisielle språket er hebraisk. Inntil 2018 hadde arabisk også status som offisielt språk, og det snakkes også av 20% av befolkningen. Flertallet av befolkningen snakkes hebraisk, som også brukes av myndighetene. Arabisk snakkes av den arabiske minoriteten og jøder, som immigrerte til Israel fra arabiske land. Du vil i de fleste tilfeller lett kunne begå deg på engelsk som det undervises i fra en tidlig alder i Israel. De fleste skilt har dessuten engelsk oversettelse. 

Valuta: Shekel (ILS). Finner du ikke en norsk bank som kan veksle ti Shekel, kan du bare ta ut noen kontanter etter ankomst. Vil du ha med deg kontanter til veksling skal det være euro eller US dollars. Israel er et veldig moderne samfunn, og du kan betale på de fleste resturanter og butikker med de mest alminnelige kredittkort (Visa og Mastercard). Men det er en god ide også å ha litt kontanter på deg til tips og innkjøp i mindre butikker eller boder. 

Tidsforskjell: 1 timer foran norsk tid.

Pass og visumregler: Som utgangspunkt kan du med et norsk pass oppholde deg i Israel visumfritt i opp til 90 dager. Du kan finne ytterligere informasjon om aktuelle regler hos Regjeringen.no.

Du må forvente at sikkerhetskontrollen både ved inn- og utreise er mer grundig enn det du er vandt til fra andre reisemål. Typisk vil man bli stilt flere spørsmål om ens reise, noe som gjør ekspeksjonstiden lenger. Ekstra ventetid og kø er derfor ikke uvanlig. Vær spesielt oppmerksom på at det vil bli spurt ekstra kritiske spørsmål hvis ditt pass inneholder stempler fra tidligere reiser til landet, som Israel ikke har diplomatiske forbindelser med, som f.eks. Libanon, Syria, Iran og Irak. 

Sikkerhet: I de fleste tilfellene opplever man ingen problemer på en reise til Israel, og utenlandske turister har ikke hittil vært et direkte mål for terror. Men man skal være mer oppmerksom enn normalt på å orientere seg om sikkerhetssituasjonen og følge lokale anvisninger. Norge skriver i skrivende stund " Utenriksdepartementet fraråder alle ikke-nødvendige reiser til og opphold i grenseområdet (fem km) mot Gaza i det sørlige Israel". Sjekk selv den aktuelle reiseinformasjonen.

Andre linker