Reiser til Tel Aviv

I Tel Aviv kan du kombinere bade- og storbyferie i ett. Her kan du både slappe av i sanden ved det varme Middelhavet og gå på oppdagelse blant den moderne storbyens mange tilbud. Book din reise til Tel Aviv med Escapeaway i dag! 

Jeg har alltid hatt lyst å oppdage nye steder. Nye reisemål, nye språk, nye kulturer, nye severdigheter, nye matopplevelser. Men da jeg besøkte Tel Aviv for noen år siden, ble jeg nærmest overveldet. Telt Aviv tok meg med storm, og tanken om ikke å skulle vende tilbake til byen, som har alt det jeg kan ønske meg for en ferie, er helt utenkelig. I Tel Aviv lever man i nuet - man er alltid tid til stede og får alt ut av dagen (og det meste ut av natten).

Det er naturligvis en veldig god grunn til det. I en by der man aldri vet hva som skjer fra den ene til en andre dagen, duger det ikke å utsette tingene til neste dag. Det gjelder å leve her og nå, og det er noe som innbyggerne har blitt eksperter i. Og som den raskt voksende turismen kan nyte godt av. Det er umulig å reise til Tel Aviv uten å ha det gøy - uansett om du ser etter gode matopplevelser, historiske inntrykk, et never ending natteliv eller avslappende dager på stranden.

Velkommen til Tel Aviv med Escapeaway. Vi er spesialister på storbyferier der du bor på nøye utvalgte, håndplukkede hotell.

>> Les alt om reiser til Israel her

Hoteller i Tel Aviv

Populære hoteller i Tel Aviv

Israel, Tel Aviv
9,2
Fantastisk
1323 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Nærmeste strand: ca. 300 m
  • Internettilgang / WiFi
Israel, Tel Aviv
8,8
Meget bra
725 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 25 km
  • Nærmeste strand: ca. 100 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Israel, Tel Aviv
9,5
Fantastisk
410 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.5 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Informasjon og fakta

Tel betyr "bakke" på hebraisk, mens Aviv betyr "vår", årstiden når alt fødes på ny. Navnet kunne ikke være mer beskrivende for byen som har vokst frem i et land, som er like gammelt som det er nytt. Som journalisten Per J. Andersson skriver for avisen Vagabond:

"De kom hit undertrykte og tilsidesatt for å virkeliggjøre drømmene sine. Mane av dem var overbevist om at et folk uten et land på denne måten fikk et land uten folk. Men denne beskrivelsen passet dårlig med virkeligheten. Det var jo allerede et folk der. Og FN foreslo å dele opp landet, noe som mildt sagt ikke har gått så bra. Det jødiske folket, som ville så og høste, få ørken til å blomstre og virkeliggjøre deres sosialistiske ideer, bygget kibbutzer. De som ville være nærmere Gud bega seg til Jerusalem. Og de som var på jakt etter den lykken som kan kjøpes for penger, og som ikke skammer seg over deres hedonisme, ja de skapte Tel Aviv".

I dag er Tel Aviv ikke bare Israels mest moderne by, men også en verdensmetropol som på mange måter går foran og vider vei. Tel Aviv er Israels nest største by (etter Jerusalem) og landets kulturelle og økonomiske sentrum. Her er gatene fylt med butikker, gallerier og restauranter hvor du kan vandre rundt i timevis. De gamle bydelene Neve Tzedek og Jaffa byr på små gater og hyggelige strøk. Klubbene og barene hoper seg opp rundt om de populære gatene Rothschild blvd. og Dizengoff Street. Og her er du hele tiden i nærheten av den kilometerlange stranden.

Klimaet i Tel Aviv

Juli er den varmeste måneden i Tel Aviv med en gjennomsnittstemperatur på 26 grader. Den kaldeste måneden er januar med en gjennomsnittstemperatur på 13 grader. Det er mest sol i juli måned når solen i gjennomsnitt er fremme i 13 timer om dagen. Den mest regnfulle måneden er januar med et gjennomsnitt på 110 mm. regn. Den beste måneden å reise til Tel Aviv dersom du kommer for å bade, er august, når gjennomsnittstemperaturen i havet er oppe på 29 grader - vær derimot oppmerksom på at luftfuktigheten i de varme sommermånedene kan være høyt.

Transport

I søkemaskinen vår finner du enkelt din flyreise til Tel Aviv både med direkte fly fra for eksempel Oslo, København eller Stockholm, eller med en mellomlanding. Flyplassen i Tel Aviv, Ben Gurion International Airport, er landets største og tar årlig imot 23 millioner reisende. Vær oppmerksom på at sikkerhetskontrollen både til og fra Israel ofte er veldig grundig og langsom, så du bør derfor ofte sette av noe ekstra tid i lufthavnen.

Vel fremme i Israel vil du oppdage at det er et velfungerende nettverk av busser. Det kan til tider være vanskelig å sette seg inn i timetabellene dersom du ikke leser hebraisk og vi anbefaler derfor at du f. eks. leser om bussnettverket her

Det er masse taxier og Sheruts, som er taxier som følger en viss rute og samler opp passasjerer på veien - altså en blanding av buss og taxi.

Merk deg at det er vanskeligere å komme rundt i Tel Aviv på lørdager, grunnet Sabbaten, som er den nasjonale helligdagen. Reiser du denne dagen anbefaler vi at du planlegger hele ruten i forveien. 

Severdigheter og aktiviteter

Man reiser ikke fra Tel Aviv upåvirket. Israels verdensmetropol tiltrekker seg et internasjonalt klientell som lokkes av kilometerlange strender, smarte designhoteller og restauranter og et nærmest legendarisk natteliv. Her er mine tips til hva du ikke bør gå glipp av under en reise i Tel Aviv.

Oppdag den hamle havnebyen, Jaffa

Jaffa, også kalt Yafo på hebraisk, er så gammel at den omtales i Bibelen. Den antikke havnebyen er en av verdens eldste og har kontrollert Middelhavet i over 4000 år. På grunn av sin strategiske beliggenhet (rett sør for Tel Aviv) har den lenge vært mål forerobrere fra Asia, Afrika og Europa. I dag er Jaffa et populært turistmål og det skyldes ikke minst det godt restaurerte gamle kvartalet fylt med gallerier, butikker og restauranter. Du burde heller ikke gå glipp av et besøk på det kjente loppemarkedet Shuk Hapishpeshim, hvor det er gode muligheter for å finne en suvenir å putte i kofferten. 

Test dine prute-evner på Carmel Market

Carmel Market er Tel Avivs største marked. Det åpnet allerede i år 1920 og har vært et sentralt samlingspunkt for byens innbyggere siden. Markedet er mest livlig torsdager og fredager - før Sabbaten - hvor man handler inn til helgens festmåltider. På Carmel Market finner du alt fra billig elektronikk, klær, smykker og vesker til krydder, grønnsaker og frukt. Ikke ta prisene forgitt, men delta heller i legene med å prøve å prute om prisen så godt du kan. Det er mange små vertshus, barer og restauranter i nærheten - blant annet Hummus Hacermel, som sies å servere Tel Avivs beste hummus!

Ta en pause fra bylivet i oasen Neve Tzedek

Jeg omtaler ikke Neve Tzedek en oase uten grunn - navnet betyr nemlig bokstavelig talt Rettferdighetens oase. Området var det første jødiske kvartalet som ble bygget utenfor Jaffa, men selv om det er et av byens eldste distrikter er sjelen ung, moderne og hipt. Området er virkelig en oase og gir deg et avslappende "friminutt" fra storbylivet for å slentre langs den rolige hovedgaten Shabazi Street og dens sidegater. Her kan du bruke masse tid i de forskjellige forretningene, restauranter og butikker med kunst og håndtverk.

Slapp av på den kilometerlange sandstranden

Fra Jaffa fører en kilometerlang strandpromenade til Tel Avivs nordlige havn. Stranden langs promenaden har forskjellige navn og lokker både lokale og besøkende til en avslappende dag ved Middelhavet. Hilton Beach er den nordlige delen kjent for å være Tel Avivs beste strand for homofile. Gordon-Frishman Beach er et samlingssted for byens mest trendy innbyggere. Banana Beach er populær blant turister, som kommer for å nyte hele dagen på stranden - og få med seg de flotte solnedgangene. Dolphinarium Beach er kjent for å avholde konserter hver fredag, og endelig har vi Alma Beach, som er noe roligere og avslappet.

Fest gjennom natten, fra solnedgang til soloppgang

Klubb-scenen i Tel Aviv er livlig, vibrerende og verdenskjent som en slags blanding av New York og Berlin. Her finner du klubber som er så trendy, at de kunne ligget i det mest fikse område av The Big Apple, men samtidig er atmosfæren avslappet så selv de mest festglade Berlinere kan føle seg hjemme. Dizengoff Steet er det sentrale utgangspunktet for nattelivet og her ligger klubber og barer side om side - en del er gjemt og holder en lav profil, mens andre lokker med stilige terrasser og mange desibel. Sputnik, Kuli Alma, Concierge, The Dizzy og Radio E.P.G.B. er bare noen av de barene og klubbene du kan boltre deg på, dersom du kommer til Tel Aviv for å danse vekk natten.

Utflukter i nærheten av Tel Aviv

Tel Aviv er der det skjer i Israel, men selvfølgelig er det mye mer å se av landet, og en del av disse stedene ligger soppas nærme at det er mulig å besøke dem på en dagsutflukt. Her er noen av mine tips til dagsutflukter i nærheten av Tel Aviv.

Jerusalem

Det finnes ingen andre byer i verden helt som Jerusalem. Dette er en by med tradisjon, historie og fremfor alt religion og byen er et sentralt møtested for hele tre verdensreligioner: Kristendommen, jødedommen og islam. Dette er selvfølgelig svært synlig i byen, som til enhver tid lokker til seg pilgrimmer fra hele verden. Oppdag steder som Klagemuren, det helligste stedet i jødedommen; Den hellige gravs kirke, hvor Jesus ble korsfestet; Den imponerende Al-Aqsa-moske, som er den helligste plassen i islam, og utsikten fra moskeen. Alle disse stedene ligger i den gamle byen i Jerusalem, som i seg selv er et ekstraordinært sted fylt med unike bygninger, smale gater, livlige markeder og en blanding av kulturer, språk og religioner.

Dødehavet

Med et saltinnhold på nesten 34 prosent er Dødehavet (som egentlig er en innsjø og ikke et hav), en av de mest saltholdige sjøene på planeten. Dødehavet er det laveste punktet på jorda og er omgitt av et fantastisk landskap i Negev-ørkenen. Dødehavet har fått navnet sitt fra det at faktum at det ikke er noe liv i vannet, ettersom ingen fisk kan overleve saltnivået. Vannet her sies likevel å ha helende og legende egenskaper for mennesker, og det er dessuten en unik opplevelse å flyte rundt på havet (sagnet sier at det er umulig å drukne i Dødehavet, ettersom saltet alltid holder kroppen over overflaten).

Masada

Masada er en antikk festning som ligger på et 400 meter høyt platå ca. 5 km vest for Dødehavet. Det er en av de største arkeologiske funnene i Israel, ja kanskje i hele verden og siden 2001 har området vært inkludert på UNESCOs verdensarvliste. Det er veldig populært å gå opp på platået for å se den storslåtte soloppgangen fra høydene, og det er mulig via den snirklede stien som har fått tilnavnet The Snake Path. Hvis du ikke er fullt så eventyrlysten og heller sparer på kreftene, finnes det også en taubane opp til toppen.

Mat og drikke i Tel Aviv

Israel er et sant paradis for hardnakkede foodies og lokker reisende fra hele verden, som kommer for å oppleve de lokale smakene. Tel Aviv står for flere matarrangement og festivaler året rundt og du vil finne noe for en hver smak. Helsekafeer, veganske restauranter og trendy vertshus ligger side om side med de klassiske falafeøbodene og matbasarer.

Du merker for at kikerter er en elementær del av det lokale kjøkkenet, ettersom at to av Israels mest populære matopplevelser består av hummus og falafel - men ikke nødvendigvis sammen. Hummusen kan oppleves med forskjellige smaker, hvor  hummus masabacha (servert med hele kikerter, paprika og sitrontahini (sesampasta) og hummus kawarma (servert med lammekjøttfarse, løk og persille) hører til favorittene. Falafelen serveres oftest i et pitabrød og er en av landets mest populære gatemat.

Aubergine fyller også hyllene på det israelske kjøkkenet og jeg har ikke fått en så kremet baba ganoush noe annet sted i verden enn i Tel Aviv. Dette er et must å smake på under ferien i Tel Aviv.

Det er heller ingen sak å finne noe godt å spise til frokost. Over alt i byen finner du nemlig en hip kafé som serverer sunde smoothies og deilige pannekaker. Hvis du heller vil prøve noe lokalt til frokost, så må du bestille shakshuka, som er posjerte egg i en sterkt krydret tomatsaus.

Til dessert er det absolutt anbefalt å prøve kanafeh, som er en klassisk dessert fra Midtøsten som har blitt veldig populær i Israel. Den er laget av en veldig tynn, nesten nudelliknende deig, som bløtes i sukkersirup og blandes med ost. Dra heller ikke fra Tel Aviv uten å ha smakt på de tørkede fruktene, frem for alt dadler, som smaker helt himmelsk.

Godt å vite om Tel Aviv

Valuta: Valutaen i Israel heter Shekel (valutakode: ILS). 1 shekel = 100 Agorot

Språk: Hebraisk er det offisielle språket. Det snakkes også arabisk, russisk og engelsk i landet.

Tidsforskjell: Tel Aviv ligger en time foran Norge. Du må altså stille klokken en time frem når du kommer frem til Israel.

Helligdager: Sabbaten foregår hver uke og varer fra fredag kveld innen solnedgang til lørdag kveld etter solnedgang. For øvrige helligdager anbefaler vi at du leser denne siden.

Slik booker du en reise til Tel Aviv med Escapeaway

Tast inn dine ferieønsker i søkemaskinen og finn enkelt en fleksibel reise til Tel Aviv, som passer for deg og dine planer. Velg mellom avreise fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim - vi søker etter billige flybilletter fra alle flyselskaper og kombinerer med utvalgte hoteller i Tel Aviv, kun med gode anmeldelser. Du får en pakkereise, til nettets beste pris. Hideaways AS er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti.   

Reiser til Israel

Les mer om Israel og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Israel her

Andre linker