Reiser til Gran Sasso Nasjonalpark

Imponerende og storslått natur

Hvis du er en engasjert naturelsker som gjerne reiser for å finne flotte turområder eller som vil bo nært et lite paradis, så er Nasjonalparken Gran Sasso noe for deg. Unn deg en ferie i uspolert og beskyttet natur.

De første kreftene mot en total fredning av området startet allerede i 1872 da en massiv viltjakt utryddet atskillige arter som f.eks. fjellbukken (har i dag blitt gjenetablert). Nå er naturreservatet og dets mangfold av dyre- og plantearter, skogsområder og vannløp beskyttet etter Yellowstone Park-modellen.

Flora og fauna

Parken er delt opp i sektorer avhengig av typen natur i gjeldende område, og dermed det arbeidet som er nødvendig for å beskytte de forskjellige økosystemene. Det har blitt til 11 distrikter der dyre- og planteartene varierer, avhengig av om det f.eks. er et lavtliggende område med skog og innsjøer, eller et høytliggende fjellområde med fossefall og enger. Ulv, hjort, rev, brunbjørn, villsvin, mår, ørner, ugler og utallige sangfugler er bare et lite utvalg av faunabestanden.

Appenninene

Gran Sasso Nasjonalpark ligger i den nordlige delen av regionen Abruzzo, og heter offisielt Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga. Dette skyldes at de to fjellene Gran Sasso og Monto della Laga begge er en del av parken, men Gran Sasso ansees som det viktigste da det er flest severdigheter der. Begge fjellene er en del av fjellkjeden Appenninene som strekker seg fra Alpene i nord til Calabria i sør med sine 1200 km.

Corno Grande-toppen

Fjellet Gran Sasso strekker seg fra Vomano-elva i nord til Aterno-Pescara-elva i sør. Den høyeste toppen er Corno Grande (2914 m.o.h.) og er Appenninenes høyeste tind. Lillebroren Corno Piccolo ligger rett nord for den, og kalles piccolo (italiensk for 'liten') til tross for sine 2655 m.o.h. I Nasjonalparken Gran Sasso finner du også Calderone-breen som de siste årtiene har trukket seg så mye tilbake at man mener den vil forsvinne helt innen 2020. Du kan bo i noen av de små landsbyene året rundt, og om vinteren finner du velfungerende skifasiliteter og langrennsløyper.Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Gran Sasso Nasjonalpark