Reiser til L'Aquila

Kulturelt miljø og storslått natur

Opplev L'Aquila plassert mellom ikke mindre enn fire naturreservater flankert av Appenninene, hvis topper ruver over 2000 m.o.h. Nyt byens som ikke lar seg kue av naturkreftene, men som er rik på historie og kulturbegivenheter.

Jordskjelvet

Et kraftig jordskjelv rammet natten til 6. april 2009 byen L'Aquila og omegn. Dette førte til mange alvorlige ødeleggelser i L'Aquilas historiske sentrum, der mange monumenter har gått til grunne med kun ruiner stående igjen. Det kommer til å gå år før L'Aquila igjen reiser seg og byr på den deilige stemningen den var kjent og elsket for. Vi lar inntil videre teksten om byen stå, som et minnesmerke over den en gang så vakre byen.

L'Aquila er hovedbyen i regionen Abruzzo og ligger i den nordvestlige delen av regionen tett på grensen til Lazio. Byen er ofte oversett av turister da den ofte havner i skyggen av Roma og Abruzzos tre nasjonalparker. Men L'Aquila er absolutt verdt et besøk da den bugner av historiske severdigheter.

Bli kjent med byens historie

For å kunne forstå mange av byens severdigheter er det viktig å kjenne til byens skiftende tilværelse. Keiser Fredrik II (1194 - 1250) var Romerrikets keiser fra 1220 - 1250 og grunnla L'Aquila i 1240. Da byen ble grunnlagt samlet han folk fra ikke mindre enn 99 landsbyer, noe som førte til at byen fikk 99 kirker, 99 torg og en brønn med 99 utløp(Fontana delle 99 cannelle). En stor del av kirkene og torgene ble ødelagt etter jordskjelvet, men brønnen med de 99 utløpene er fortsatt intakt. Byen oppnådde først sin selvstendighet da Italia ble samlet i 1861 og før den tid hadde den lidd mange tap. Et av nederlagene som har vært med på å sette sitt preg på byen var L'Aquilas opprør mot det spanske styret på 1500-tallet. Innbyggerne ble som straff satt til å bygge fortet og fengselet - Forte Spagnolo - som du i dag kan besøke.

Kulturopplevelser

I nyere tid bærer byen preg av de mange unge studentene som reiser langveisfra for å studere på byens musikkkonservatorium og andre videregående utdannelser. Det er derfor et rikt kafé-, restaurant- og butikkliv her, spesielt rundt domkirkeplassen Piazza del Duomo og hovedstrøket Vittorio Emmanuele. Kulturopplevelser er også å finne i byen i form av teater, jazz- og klassiske konserter.

Ikke gå glipp av...

Under et besøk i byen er det tre severdigheter du ikke må gå glipp av: brønnplassen Fontana delle 99 cannelle, fortet Forte Spagnolo og kirken Basilica di Santa Maria di Collemaggio.

Brønnplassen Fontana delle 99 cannelle
Fontana delle 99 cannelle ble fremstilt av bystyret i 1272 og ligger i den vestlige delen av byen, og er ikke en helt alminnelig brønn da den har 99 utløp. Brønnen er formet som en liten plass, og på tre av plassens sider står en mur i hvite og røde steiner der de mange utløpene er formet som fabeldyr, ansikter og andre finurligheter er plassert nederst på muren. Til tross for jordskjelv og andre uroligheter har vannet konstant rent ut av utløpene siden brønnen ble bygget, noe som er litt av et mysterium. Brønnen har derfor blitt et symbol på byens evne til å overleve og innbyggernes samhold. Vannet var tidligere rent drikkevann, men kan dessverre ikke drikkes lenger.

Fortet Forte Spagnolo
I 1520 opprørte som nevnt L'Aquilas innbyggere opprør mot det spanske styret som siden starten av 1500-tallet hadde regjert i Sør-Italia. Opprøret ble slått ned på med hard hånd og som straff ble innbyggerne satt til å bygge Forte Spagnolo. For at straffen ikke skal bli glemte står det over inngangsdøren "ad reprimendam Aquilanorum audaciam" ("som refs for aquilanernes frekkhet"). Fortet huser i dag Museo Nazionale d'Abruzzi (Abruzzos Nasjonalmuseum) der en av kuriositetene er skjelettet av en kjempemammut som ble funnet i området i 1950. Fra fortet kan du nyte en vakker utsikt over byen.

Kirken Basilica di Santa Maria di Collemaggio
Basilica di Santa Maria di Collemaggio ble påbegynt i 1277 og ligger litt utenfor byen. Den har en fantastisk rød og hvit steinfasade med tre rosevinduer, og ble bygget på oppfordring av Pietro Angeleri (senere pave Celestino V) som i en årrekke levde som huleboer i Majella Nasjonalpark. Inne i kirken finnes pavens flotte renessansegravkammer. Kirken har i tillegg en Porta Santa (hellig dør) som er den eneste utenfor Vatikanet. Den største religiøse begivenheten i kirken er derfor La Perdonanza som finner sted hvert år mellom 28. og 29. august. Begivenheten går ut på at pilgrimmer og andre troende går inn og ut av døren i 24 timer, og håper med dette å oppnå syndsforlatelse.

L'Aquila ligger ikke langt unna Nasjonalparken Gran Sasso, så et besøk i byen kan lett kombineres med en heldagsutflukt til parken.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i L'Aquila