Reiser til Matera

Matera er et av de beste eksemplene på at den litt oversette søritalienske region Basilicata har mye å by på som reisemål. Hovedattraksjonen i Matera er utvilsomt grottebyen som en gang ble kalt for "Italias skam", men som i dag er forvandlet til sjarmerende restauranter, butikker og hoteller. Bestill din reise til Matera med Escapeaway i dag! 

Den sørlige og fjellrike Basilicata-regionen er et av av Italias mest oversette reisemål. Det er kanskje ikke så underlig at mange reisende i denne delen av landet tiltrekkes av for eksempel Amalfikysten eller Sicilia. Men byen Matera er et godt eksempel på at det faktisk kryr av opplevelser og sjarm i Basilicata også. Spesielt hvis du vil oppleve det ekte Italia litt tilbaketrukket fra turiststrømmen bør du vurdere å reise til Matera på din neste ferie i støvellandet. 

Grottebyen - Città Sotterranea

Matera er en mellomstor by med rundt 60 000 innbyggere, men grunnen til at den er en av de mest kjente byene i Sør-Italia skyldes først og fremst dens gamle grottebydel, Sassi, som har vært bebodd siden steinalderen. Selv hvis du vanligvis ikke er spesielt historisk interessert er det en uforglemmelig opplevelse å gå på oppdagelsesferd i de natur- og menneskeskapte grottene i sidene av den dype Gravina-kløften. Grottebydelen lå nesten øde i en lengre periode, da myndighetene på 1950-tallet tvangsflyttet innbyggerne til de nyere delene av Matera. Men i løpet av 1980-tallet ble Sassi "gjenoppdaget", og mange av de stemningsfulle grottene har siden da blitt renoverte og innredet til boliger, museer,  restauranter, butikker og små hoteller. 

Selv om grottebyen med god grunn er hovedattraksjonen i Matera, er resten av byen også verdt å bruke tid på. Spesielt i gamlebyen (den delen som ligger over bakken) kan du la timene fly med å spasere rundt i de labyrintiske brosteinsgatene og bare nyte stemningen. Blant severdighetene her finner du for eksempel byens katedral fra 1200-tallet i tillegg til mange andre flotte kirker fra middelalderen. Mange av dem er utsmykket med imponerende kalkmalerier, så det lønner seg å ta en titt innenfor. I selskap med en guide kan du også besøke Palombaro Lungo, som ligner på en underjordisk katedral, men som egentlig er en cisterne. Det er en populær attraksjon, så i høysesongen bør du kjøpe billett i forveien.

Europeisk kulturhovedstad

Selv om byen får en del besøkende er det merkelig at ikke enda flere reiser til Italia med et besøk i Matera som hovedmål, for byen har vært å finne på UNESCOs verdensarvliste siden 1993. Men utnevnelsen til Europeisk kulturhovedstad 2019 het betydd at flere har fått opp øynene for denne enestående kulturperlen. Og selv om grottebyen tiltrekker seg en del dagsturister hersker det fremdeles en avslappet atmosfære i Matera. 

På kvelden, når dagsturistene har dratt videre, kan du nyte spesielt godt av å ha din faste base her. Da kan du utforske byen i ro og mak blant den gamle bykjernens restauranter og trattoriaer, på jakt etter et sted hvor du kan fordøye dagens inntrykk med et velsmakende måltid. De beste restaurantene er dem som serverer enkle retter fra regionens tradisjonelle kjøkken. Ifølge kjennere har du i Matera derfor gode muligheter til å oppleve Cucina Povera på sitt beste. Selv om det oversettes til "det fattige kjøkken" er det ikke fattig på smak - her venter deg lekre, solide retter laget på lokale råvarer slik de har blitt tilberedt i generasjoner. Gå heller ikke glipp av det lokale charcuterie (tørket eller røkt kjøtt), og i sommervarmen er det naturligvis opplagt å stikke innom et av de utallige gelateriaene rundt omkring i byen for å teste utvalget av hjemmelaget is. 

Bestill din reise online

Velkommen til Italia med Escapeaway! Vi er spesialister på resier til Matera og andre reisemål i regionen Basilicata hvor du bor på nøye utvalgte hoteller på din ferie. Bestill din reise online som en samlet pakkereise inkludert flyreise, hotellopphold og leiebil eller transport t/r flyplassen. Vil du heller arrangere reisen til Matera selv kan du naturligvis også bare bestille ditt hotell gjennom Escapeaway. 

>> Les også om reiser til Puglia her
>> Her kan du lese mer om reiser til Sør-Italia med Escapeaway

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Andre linker

Hoteller i Matera

Hva sier gjestene i Matera?

9,6
Gjesteanmeldelser
Basert på 5 anmeldelser