Ferieleiligheter på Amalfikysten

Det er ikke uten grunn at Amalfikysten blir beskrevet som én av verdens vakreste kystlinjer - en kulisse, hvor du føler deg som spesielt invitert. SE frem til å oppleve sjarmerende byer, langsomme kjøreturer, smakfulle viner, delikat mat og et enestående klima. Book en ferieleilighet på Amalfikysten med Escapeaway i dag!

Amalfikysten er et geografisk mekka med sitron- og appelsinlunder, dramatiske klipper og pittoreske småbyer langs kysten. Samtidig smyger kysten seg opp langs fjellsidene, og du får oppleve hus som ligger helt ute langs klippekantene. Selv om turistene for lengst har oppdaget området, må du likevel love meg å besøke Positano, Sorrento, Amalfi og Minori. Her kan knapt adjektivene hamle opp med virkeligheten...

Jeg husker tydelig mitt første besøk til Campania. Sent på kvelden ankom jeg Sorrento etter en lang kjøretur, og jeg hadde litt problemer med å finne den endelige destinasjonen. Mørket hadde for lengst lagt seg som et fløyelsteppe over Middelhavet og det omkringliggende landskapet, vinden hadde lagt seg og månen hadde himmelen for seg selv uten skyer i sikte.

Der var det! På et skilt stod navnet på ferieleiligheten, og en pil viste resten av veien opp en smal fjellvei, jeg var endelig fremme. På hotellet ventet rommet på sin overnattingsgjest, og en god natts søvn var snart en realitet. Da jeg åpnet døren, rettet fokuset seg umiddelbart mot vinduene; hva var dette? Ute på balkongen måtte jeg gni meg i øynene en ekstra gang for å fokusere på utsikten. Det var noe av det mest eventyrlige jeg hadde sett. Hotellets beliggenhet i Sorrentos innland med en klar utsikt over bukten og Napoli med Vesuv i bakgrunnen var verdt kjøreturen. Lysene fra storbyen på den andre siden av havet kunne sees fra lang avstand og minnet mest av alt om et glitrende stjernhav. Med en så overraskende utsikt kunne jeg absolutt avslutte dagen, og mine forventninger til å se det hele i dagslys var enda sterkere.

Meterlang pasta, mozzarella og iskald Llmoncello

Italienerne kan dette med å lage mat - punktum! Har du det som meg, at når du hører navnet ’Italia’, ledet tankene umiddelbart til noe spiselig? Campania er et paradis for foodies og dem som elsker gode vinopplevelser. Til tross for at Campania er én av Italias minste vinregioner, har den et sterk kort på hånden som de fleste andre regioner begjærer, nemlig en vulkan i 'bakgården'. Vesuv, som ligger mellom Napoli og Pompeii, gir den beste form for gjødsel en vinbonde kan ønske seg.

I tillegg til den rikholdige mineraljorden, kan Campania møte smaksløkenes drømmer på flere andre gastronomiske områder. Er det noe syditalienerne mestrer til fingerspissene, er det evnen til å tilfredsstille selv den mest kresne magen, enten vi snakker om hjemmelaget pasta (spesielt med "sjømat"), napolitansk pizza, stekt i den opprinnelige steinovn og så videre og så videre.

Til lunsj kan jeg varmt anbefale en caprese, som smaker like eksotisk som det uttales. Caprese er en tomat- og mozzarellasalat, men i Campania smaker den 100% Italia. Tomatene er i de fleste tilfeller dyrket rundt Vesuv og mozzarellaen stammer fra regionens ’bortgjemte’ bøffel. Velg en restaurant der utsikten over Middelhavet er uforstyrret (disse finnes i hopetall) og avslutt måltidet med en iskald, lokalt produsert limoncello. Da har du kommet til Italia!

Marie anbefaler:

Når (ikke hvis!) du skal feriere i Sorrento eller langs Amalfikysten, se frem til å være gjest i en region som er sin helt egne, hvor dine smaksløker med lynets hastighet blir bortskjemt. Nå handler en ferie ikke bare om mat, men jeg kan garantere deg at følgende forslag er like appetittvekkende.

Vesuv: områdets landemerke flyter godt inn i terrenget - giganten har nesten samme størrelse som Bornholm! Det har i dag status som ( "levende") nasjonalpark, og et sitat beskriver vulkanen på velformulert vis: "Vesuv sover, men hjertet er våkent".

Stopp: Til tross for de smale veiene som forbinder kystbyene, skal du ikke vær redd for å stoppe på utsiktspunkter hvor du virkelig får utsikt mot havet og sitrus frukthager for alle pengene.

Pompeii: Et stykke historie du ikke må gå glipp av. Ruinbyen ligger ved foten av Vesuv, og selv om kultur og historie vanligvis ikke forteller deg så mye, vil du finne Pompeii veldig interessant, full av mystikk og intriger.

Ta med badetøy: Selv om Campania med Amalfikysten og Sorrento ikke er kjent for snø-hvite og finkornede strender, er det fortsatt nok av muligheter til å dyppe tærne eller ta en svømmetur i Middelhavet - f.eks. stranden i Maiori, der italienerne selv poserer i de varme sommermånedene.

Capri: Ta en dagstur med båt fra enten Amalfi og Sorrento til Capri, som er én av de mest fotograferte øyene i Middelhavet.

Napoli: Ikke mange vet det, men Napoli er én av Europas eldste byer, og den gamle delen av byen er antikk og moderne på én og samme tid.

Som Saint Augustine gang skrev: "Verden er en bok, og den som ikke reiser, lese bare én side" - kanskje han kom på læresetningen under et besøk i Campania? Uansett - selv berikes jeg med en ny side hver gang  jeg besøker Campania ...

>> Les mer om ferieboliger på Amalfikysten her

 

>> Les mer om ferieleilighet

Kart over Amalfikysten

Populære hoteller på Amalfikysten

Italia, Sør-Italia, Campania, Maiori
  • Nærmeste flyplass: 61 km
  • Nærmeste strand: ca. 35 m
  • Parkering / Garasje
Italia, Sør-Italia, Campania, Vietri sul Mare
  • Nærmeste flyplass: 58 km
  • Nærmeste strand: ca. 50 m
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Sør-Italia, Campania, Positano
  • Nærmeste flyplass: 63 km
  • Internettilgang / WiFi
  • I by eller landsby

Slik velger vi ut ferieleiligheter på Amalfikysten for deg

Hos Escapeaway setter vi en stor ære i å presentere deg for de beste ferieleilighetene på Amalfikysten. Det er enkelt sagt vår jobb å sørge for kvaliteten og din jobb å reise ut og oppleve. Vi stiller derfor strenge krav til kvaliteten på oppholdsstedet, og vi presenterer kun ferieboliger som har gode anmeldelser. Slik holder vi et løpende oppsyn med de enkelte hotellene og ferieleilighetene, slik at du og dine reisefeller får en førsteklasses opplevelse. 

Amalfikysten - eller Costiera Amalfitana, som det heter på italiensk - er hverken en region eller en provins, som mange nordmenn tro, men en kystlinje på den sørlige delen av halvøya Sorrento, som ligger i Salerno-provinsen, som er en del av Campania -regionen i Sør-Italia.

Som regel defineres Amalfikysten som strekningen mellom byen Vietri Sul Mare, i nærheten av Salerno i øst, og byen Positano i vest, selv om kystlinjen på sørsiden av Sorrento-halvøya strekker seg enda lenger enn til Positano.

Byer

Amalfikysten største by er Amalfi, som gir navn til kysten. Amalfi ligger ved munningen av en dyp kløft med utsikt over havet, omtrent midtveis på Amalfikysten ved strekningen mellom Vietri Sul Mare East og Positano i vest.

Amalfi har - til tross for byens nåværende beskjedne størrelse med sine knapt 5.500 innbyggere - en historie som én av Sør-Italias største byer som hovedstad i en maritim republikk som hertugdømmet og som et viktig sentrum for handel i Middelhavsområdet helt frem til 1200-tallet. 

Foruten Amalfi inneholder Amalfikysten også byene Atrani, Furore, Cetara, Conca dei Marini, Ravello, Praiano, Positano, Maiori, Minori, Vietri Sul Mare og Scala. Hos Escapeaway finner du populære ferieleiligheter i de fleste av disse byene. 

Klima og vær

Amalfikystens klima varierer naturligvis avhengig av hvor på kysten du er, men generelt har kysten et typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde - men mer regnfulle- vintre og høster.

Juli og august er de varmeste månedene langs Amalfikysten; da ligger temperaturen i gjennomsnitt omkring 28 grader. De kaldeste månedene er januar og februar med henholdsvis 12 og 13 grader i gjennomsnitt.

Den generøse temperaturer året rundt understøttes av de mange soltimene som kommer Amalfikystens beboere og besøkende til gode.  I juli er det hele 10 solskinnstimer om dagen mens august og juni har mellom 8 og 9 solskinnstimer om dagen. I november og desember, når det er minst sol, er det 5 solskinnstimer om dagen, som likevel er 3 og 4 timer mer sol enn du ville kunne få i de tilsvarende månedene i Norge

Den våteste perioden i løpet av året på Amalfikysten er i oktober til desember. Da faller det mellom 120 og 160 millimeter (med november som årets mest regnfulle), mens sommermånedene juni, juli og august er de tørreste månedene i året med mellom 30 og 40 millimeter i gjennomsnitt (hvorav juli er årets tørreste måned).

Natur

Amalfikystens natur er preget av fjellområdene som stuper bratt ned i havet og skaper sjarmerende viker, dype fjorder, klipper, grotter, bukter, naturlige buer og små rullesteinstrender. Amalfikystens natur er samtidig et fascinerende eksempel på hvordan naturen i århundrer har vært gjenstand for menneskelig kreativitet og har skapt en fortryllende, kringlete og fengende kulturlandskap.

Dette kulturlandskapet er blant de vakreste og historisk viktigste i Italia og har blitt anerkjent som verdensarv av UNESCO. I begrunnelsen for anerkjennelsen av området for verdensarv ble det blant annet skrevet at "Amalfikysten er et område av stor fysisk skjønnhet og naturlig mangfold. Det har vært intensivt bebodd av menneskelige samfunn siden tidlig middelalder ... Landdistriktene viser innbyggernes allsidighet i forhold til å tilpasse sin bruk av land til forskjellige typer terreng, alt fra vingårder og frukthager på nedre bakkene til bred beite i fjellområdene ".

>> Les mer om fleksible pakkereiser til Amalfikysten her