Altavillas Eselveddeløp

Se eselveddeløpet i Altavilla

En palio er et tradisjonelt veddeløp med en (vanligvis) historisk bakgrunn. I Altavilla er palioen av en nyere opprinnelse, men like fullt historisk og en uforglemmelig begivenhet å bevitne hver 18. august.

Det avholdes palioer mange steder i Italia, som oftest mellom byens nabolag eller omliggende småbyer, og foregår som oftest i byens sentrum, men det finnes flere varianter. Altavillas palio ble oppstartet i 1979 av en engasjert gruppe, og kalles Palio dell'Anguria (vannmelonsløpet) eller La Corsa degli Asini (eselløpet).

Ifølge legenden besøkte den napolitanske dronningen byen i 1396, og innbyggerne ble så begeistrede at de for avsted på eslene sine for å hente gaver til dronningen. Det er denne begivenheten løpet gjenkaller, og vannmeloner representerer dronningens gaver.

Sta som et esel..

Den 18. august blir hovedgaten Corso Garibaldi forvandlet til en 300 meter lang veddeløpsbane. Festens dronning sitter i ene enden og avventer sine gaver, og de mange tilreisende tilskuerne grupperer seg langs banen. Eslene stilles opp i andre ende, fire stykker i hver runde, og kappløpet kan begynne. Deltagene kommer både fra Altavilla og de omliggende kommunene, så det er et element av kappløp mellom byene i løpet. Som forventet er det ikke lett å få esler til å løpe på commando, og jockyenes kamp med de stae dyrene er en stor del av løpets underholdningsverdi. Når de innledende rundene er over er det et stort middelalderopptog med utkledde ryttere og musikk som underholdning før den store finalen.

Jockeyene som har kommet så langt, skal i finalen ri siste runde med en vannmelon i fanget. For å vinne må man ikke bare komme først frem, men også levere melonen uskadd. Den heldige vinneren avslutter med å ri frem til dronningen og legge gaven for hennes føtter - og kanskje han får et lite kyss som belønning.

Spør gjerne en av våre erfarne reisekonsulenter om tips og råd dersom dere ønsker å få med dere eselveddeløpet i Altavilla. Vi har over 15 års erfaring med reiser i Italia og hjelper dere gladelig med å realisere drømmeferien.