Transport på Amalfikysten

Hvordan kommer du deg enklest til Amalfikysten? Skal du velge buss, bil eller tog fra flyplassen? Vi hjelper deg.

Amalfikysten befinner seg på "skinnbeinet" av Italias "støvel" - nærmere bestemt den sørlige delen av Den sorrentinske halvøya sør for Napoli, og er en felles betegnelse for alle byene som strekker seg fra den populære byen Positano til den sjarmerende og mer ukjente kystbyen Vietri sul Mare. Hovedbyen langs denne strekningen heter naturlig nok Amalfi, og det er her bussenes knutepunkt befinner seg.

Reiser til Amalfikysten med fly

Før vi hopper ned på landjorda og skriver om transport på selve kystlinjen, får du her litt nyttig informasjon dersom du ennå ikke har bestilt din reise til Amalfikysten. 

Første steg er å finne flyreiser til Napoli eller Roma, noe det heldigvis finnes mange av. De fleste som reiser hit flyr til Napoli, som ligger ca. en times kjøring (75 km) fra Amalfikysten. Mange velger også å fly til en av de to flyplassene i Roma, siden det er vesentlig flere flyavganger hit. Ofte er det billigere å fly til Roma, og du kan fly hit direkte fra både Oslo og Bergen. Om du flyr til Roma Fiumicino eller Roma Ciampino spiller ingen rolle, da det er lett å komme seg videre fra begge to. Flyr du til Napoli må du regne minst én mellomlanding , da det i skrivende stund ikke går noen direkteruter hit fra Norge. 

Hos Escapeaway kan du bestille pakkereiser til Amalfikysten inkl. fly, opphold og evt. leiebil eller transport. Alle reiser selges som pakker, og du er derfor dekket av reisegarantien og pakkereiseloven.

>> Les mer om reiser til Amalfikysten med fly her

Skal du velge båt, buss, bil eller tog?

For førstegangsbesøkende er det fort gjort å bruke timesvis på å studere flyavganger, togtider, bussruter og fergeavganger, men heldigvis kan vi hjelpe dere å knekke "transport-koden". Mange tror at å reise uten leiebil gjør ferien vanskeligere, men på Amalfikysten er det motsatte tilfellet. Her fungerer den offentlige transporten utmerket, så det er bare å hoppe på toget, bussen (SITA-bussene) eller fergene og begynne utforskingen.

Å kjøre buss langs Amalfikysten er herlig for både øye og sjel, da det gir anledning til å nyte den ubeskrivelige utsikten over hav, byer og fjell uten å måtte stresse med hårnålssvinger, bilkøer og bratte skrenter! Men er du en erfaren sjåfør som har sansen for litt utfordrende kjøring, og du får en bedre ferie med egen bil, er det selvsagt muligheter for dette.

Nedenfor har vi samlet alt vi synes det kan være nyttig å vite når det gjelder transport til og på Amalfikysten - både med fly, bil, buss, tog og båt.

Bil eller offentlig transport?

Neste skritt er å avgjøre om du har bruk for bil i løpet av ferien. Som nevnt er det fullt mulig å feriere på Amalfikysten uten bil dersom du ønsker å konsentrere deg om en eller flere av de sjarmerende kystbyene.

Men dersom du har planer om å besøke innlandet, er det en god idé å ha bil. Hvis du flyr til Roma er det også lurt å investere i en leiebil , da du ellers må regne med 4-5 timers offentlig transporttid fra du lander på flyplassen til du befinner deg på Amalfikysten.

Det er alltid fristende å leie bil slik at man kan utforske området i eget tempo uavhengig av rutetider, men da må du være klar over at turen langs Amalfikysten kan være ganske utfordrende for selv erfarne bilister. Det er mange skarpe svinger, og det er ikke mulig å trekke hverken ut eller inn hvis det kommer motgående trafikk da det kun er et (smalt) spor i hver retning, med havet på ene siden og klippeveggen på andre. Noen synes selvsagt dette bare er spennende og en del av opplevelsen (og spenningen stiger merkbart når det kommer en buss i motgående felt), men de lange køene som oppstår er ikke like interessante. Sistnevnte probleme er verst i juli og august, men siden Amalfikysten er kjent for sitt milde klima om både våren og høsten, er det fortsatt en del trafikk store deler av året - spesielt i helgene da italienerne selv besøker området. Det er i tillegg dyrt å parkere på de offentlige parkeringsplassene, og de fylles opp fort.

Så hvis du planlegger å leie bil, anbefaler vi å velge en liten modell. Da er det lettere å manøvrere skarpe svinger, smale bygater og fulle parkeringsplasser. Vi hjelper deg også gjerne med å finne et feriehus i en av byene som er best egnet for kjøring og parkering - noen av hotellene vi tilbyr har til og med privat parkeringsplass.

Offentlig transport til og fra flyplassen i Roma

Fra begge flyplassene i Roma – Fiumicino og Ciampino – kan du ta flybuss inn til Roma Termini (sentralbanestasjonen), der du kan ta toget videre mot Amalfikysten, nærmere bestemt til byen Salerno. Det er flere busselskaper som kjører fra flyplassene til togstasjonen, og turen koster ikke så mye heller. I skrivende stund kan du f.eks. kjøpe en enkeltbillett fra Fiumicino til Termini og omvendt for kun €4, og fra Ciampino til Termini og omvendt for kun €2. Det tar ca. 1 time fra Fiumicino og ca. 45 minutter fra Ciampino, avhengig av trafikken. Bussene går hvert 20. minutt, og det er fire forskjellige busselskaper som tilbyr dette alternativet. Det går også tog fra Fiumicino (Leonardo Express), men det er en del dyrere enn flybussene.

Se muligheter for flybusser her.

Fra Roma Termini kan du ta tog til Salerno, noe som tar mellom 2 og 3 timer. Finn togtider her.

Fra Salerno (det samme gjelder hvis du kommer fra Napoli) kan du ta buss - det står "Amalfi" på den. Den kjører fra Via Vinciprova (gå i retning mot havet) som ligger tett på togstasjonen i Salerno og går flere ganger i timen hele uken. Denne bussen stopper i de fleste kystbyene, men uansett hvor langt du skal, føles det som tiden flyr på grunn av den fantastiske utsikten over hav, hyggelige byer og dramatiske fjell.

Offentlig transport til og fra flyplassen i Napoli

Hvis du ikke har en leiebil å hente på flyplassen, kan du ta buss eller taxi inn til Napoli sentrum (ca. 7 km) – nærmere bestemt til Napoli Garibaldi Centrale (hovedtogstasjonen) eller Porto Immacolatella (bussholdeplass i havneområdet) – og deretter reise videre til Amalfikysten med tog eller buss.

Dersom du tar taxi må du huske å avtale en fast pris før du setter deg inn, slik at du slipper å få noen "overraskelser" når du kommer frem. Du kan også velge å ikke stikke innom Napoli sentrum, men heller hoppe på en av bussene direkte fra flyplassen til Sorrento eller Salerno, og dra videre til Amalfikysten derfra med en av SITA-bussene (bussruter for SITA sees i avsnittet nedenfor).

Se kjøreplan for flybusser her.

Tog, buss eller begge deler?

Når du skal dra fra Napoli til Amalfikysten, avhenger den offentlige transporten av hvor på kysten du skal bo. Har du bestilt opphold et sted mellom Vietri sul Mare til og med Amalfi by, er det best å reise via Salerno. Skal du derimot på et sted mellom Amalfi og Positano, er det lettere å reise via Sorrento som ligger på nordkysten av Den sorrentinske halvøya. Begge strekninger tilbyr forskjellige muligheter for offentlig transport, kort skissert nedenfor:

Strekningen fra Vietri sul Mare til Amalfi by

Buss: Reiser du på hverdager er det mulig å hoppe på en buss i den delen av Napolis havneområde som heter Porto Immacolatella. Herfra kan du bli fraktet hele veien til Amalfikysten for noen få euro. Turen tar mellom 1-2 timer, avhengig av hvilken by du skal bo i. Fordelen er at på store deler av turen kan du nyte de makeløse utsiktene mens den stødige sjåføren frakter deg trygt frem.

Se etter ruten AUTOLINEA AMALFI – VIETRI (Tramonti) – POMPEI – NAPOLI.

Ulempen er at denne bussen kun har fire avganger om dagen, og ingen i helgene og på helligdager. Men fortvil ikke, det fins  andre muligheter...

Tog og buss: Du kan også ta toget fra Napoli Garibaldi Centrale (sentralbanestasjonen) til Salerno, og dra videre derfra med buss til Amalfikysten. Toget tar omtrent 1 time, og går flere ganger i timen.

Finn togtider hos Trenitalia

Bussen fra Salerno til Amalfikysten går fra Via Vinciprova, som ligger veldig nært Salernos togstasjon (gå i retning havet), og kjører flere ganger i timen hele uken. Den stopper i de fleste kystbyene.

Se etter ruten: SALERNO - MAIORI - AMALFI.

Strekningen fra Positano til Amalfi by

Skal du tilbringe ferien et sted på strekningen mellom Positano og Amalfi by, er det mest hensiktsmessige alternativet å ta lokaltoget (Circumvesuviana) fra Napoli Garibaldi Centrale (hovedtogstasjonen) til Sorrento og dra videre derfra med buss. Togturen unnagjøres på ca. 1 time, og det er flere avganger i timen (det er for øvrig det samme toget som stopper i Pompeii, dersom det skulle friste når du først er i området).

Bussen fra Sorrento til Amalfikysten kjører alle ukedager og flere ganger i timen (flest avganger på hverdager). Hvis du for eksempel skal bo i Positano, tar bussturen omtrent 1 time, og skal du lengre (mot Amalfi) tar turen naturligvis lengre tid. Men også denne strekningen er en utsiktsopplevelse uten like, så turen blir en del av de gode ferieminnene heller enn en transportutfordring.

Se etter ruten: AMALFI – POSITANO – SORRENTO.

Båt

Planlegger du å besøke Amalfikysten i sommerhalvåret, fins det enda et transportalternativ - nemlig båt fra Napoli og nedover langs kysten. De tradisjonelle fiskerlandsbyene er et syn sett fra havet, og klippene der sitronlundene klamrer seg fast ser spesielt imponerende ut fra sjøsiden.

Båtsesongen starter som regel i juni og avsluttes i september, men enkelte fortsetter videre ut i oktober. Denne transportformen gir – blant mange forskjellige ruter – også mulighet for å seile fra Napoli til Sorrento om kvelden, noe som tar knappe 2 timer. Dessuten kan du seile til den berømte og vakre øya Capri, som til tross for sine mange turister og skyhøye priser er verdt et besøk.
Find fergeruter, -tider og priser.

Vi ønsker deg en riktig god ferie - med eller uten bil.