Reiser til Ravenna

Ravenna var en gang hovedstaden for Romerriket og er spesielt kjent for dens kirker fra denne tiden, som er vakkert utsmykket med flotte mosaikker. I Ravenna kan du dessuten oppleve det ekte Italia på markeder og sjarmerende trattoriaer - ikke langt fra stranden. Bestill din reise til Ravenna med Escapeaway i dag!

Står kulturelle opplevelser høyt på ønskelisten din for din neste ferie? Da bør du vurdere en reise til Ravenna i nordøstlige Italia. Byen havner kanskje litt i skyggen av landets mer berømte kulturbyer, men for den historie- og kunstinteresserte er det mye å hente her. En av de mest kjente severdighetene i Ravenna er den store samlingen av fargerike mosaikker som er fordelt på åtte bysantinske kirker rundt om i byen. Mosaikkene som stammer tilbake fra tiden da Ravenna var en del av det romerske riket er å finne på UNESCOs verdensarvliste. 

Men Ravenna er også et ytterst interessant reisemål for deg som ikke ønsker å bruke hele ferien på å fordype deg i de kulturhistoriske severdighetene. I den stemningsfulle gamlebyen kan du også bruke lang tid på å utforske de smale gatene og de flotte torgene hvor du finner innbydende fortauskaféene og spennende butikkene. I tillegg er det kun omtrent 7 kilometer ut til Adriaterhavets hvite sandstrender, hvis du får lyst til å ta en avslappende dag ved vannet. 

Velkommen til denne delen av Italia med Escapeaway - vi er spesialister på reiser til Ravenna og andre reisemål i området hvor du bor på håndplukkede hoteller på din reise. Bruk den smarte søkemotoren vår til å bestille en enkel og sikker reise til Ravenna og velg mellom avreise fra flyplassene i Oslo, Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø, enten direkte eller med en mellomlanding underveis, f.eks. til  Forlí flyplass, Firenze eller Venezia. Vi finner billige flybilletter med rutefly og setter dem sammen med utvalgte hoteller i Ravenna, og med mulighet for å legge til en leiebil - alt samlet i en pakkereise som er sikret av reisegaranti. 

Mosaikkenes by

Da keiser Honorius i år 402 måtte flykte fra Roma, reiste han til Ravenna, som dermed overtok rollen som hovedstad for det Vestromerske Riket. På grunn av beliggenheten på øyer i en lagune var Ravenna på denne tiden mye lettere å forsvare mot de germanske barbarene enn Roma, og herfra hadde man dessuten god kontroll over Adriaterhavet. Men denne fordelaktige beliggenheten endret karakter i middelalderen, da havnen ble tilsandet. I dag er derfor ikke Ravenna omgitt av laguner og myr, men en fruktbar slette. 

Ravenna har for lengst mistet sin status som hovedstad, men ikke desto mindre fortsatt en viktig by i Emilia-Romagna regionen. Det er mange arkitektoniske og kunstneriske spor etter de forskjellige historiske periodene rundt om i byen, men spesielt de 1500 år gamle mosaikkene er berømte. Det er også de disse små kunstverkene som tiltrekker seg besøkende til byen. Men sammenlignet med mer kjente kulturbyer i Nord-Italia er Ravenna likevel befriende lite turistifisert. Du vil sjelden oppleve horder av turister i gatene eller suvenirbutikkene som ligger side om side. Du kan derimot her oppleve et mer autentisk italiensk hverdagsliv, selv på vakre Piazza Popolo, som er omgitt av elegante pastellfargede hus og på det overbygde markeder ved Piazza Costa. 

Men ved kirkene som huser de uforlignelige mosaikkene er det ikke overraskende nok mange dagsturister. Og det ville virkelig være synd å ikke ta seg tid til å se Ravennas mosaikker når du er på ferie her. Noen av de mest imponerende eksemplene finner du i den åttekantede Basilica di San Vitale som ble innviet av erkebiskop Maximian i år 548. Mosaikkene her gjengir blant annet beretninger fra bibelen. Du bør også stikke innom Mausoleo di Galla Placidia fra omtrent 440 som, på samme måte som kirkene, ser ganske beskjeden og enkel ut utenfra. Men inne er mosaikkutsmykningen alt annet enn enkel. Det hvelvede taket er tett besatt av mosaikker, og du kan bruke lang tid på å betrakte de blålige og grønnlige mosaikkene som skildrer livet etter døden. 

En fordel ved å reise på ferie i Ravenna er at du kan besøke kirkene på de tidspunktene det er minst travelt. Det samme gjelder naturligvis hvis du heller vil shoppe i den hyggelige handlegaten Via Camillo Benso Cavour. Dessuten får du sjansen til å oppleve "Mosaico di Notte" (nattens mosaikker) når lysene tennes i de åtte mosaikk-kirkene på kvelden.

Utflukter fra Ravenna

Fra Ravenna kan du enkelt ta en tur til stranden, hvor det ligger atskillige badebyer med alle tilbudene du trenger for å ha en deilig dag ved vannet. En av de nærmeste er Marina di Ravenna, som var en av de første badebyene som ble etablert på kyststrekningen utenfor Ravenna. Du har dessuten et godt utgangspunkt for utflukter til et hav av andre fascinerende byer som f.eks.  Bologna, Ferrara og Firenze

Etter en dag med opplevelsesrike utflukter enten til kysten, naturparken Po Delta eller en av de andre spennende byene i området kan du avslutte dagen på en av de gode restaurantene i Ravenna. Utvalget er kanskje ikke like stort som i de mer turistifiserte byene, men det er gode muligheter for å finne et tradisjonelt trattoria som serverer autentiske, lokale retter. 

>> Les også om reiser til Faenza
>> Les om opphold på Agriturismo i Italia

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Andre linker

Hoteller i Ravenna