Reiser til Lazio

Hver dag strømmer tusenvis av mennesker til for å oppleve regionen Lazio. Det er ikke så rart, med Roma - «hele verdens hovedstad» som det store trekkplasteret. Men Lazio kan også by på vakre sandstrender,  hyggelige kystbyer, og det grønne innlandet med vingårder og pittoreske byer. 

Vi starter med Roma

Til tross for at Roma er en stor, pulserende og til tider støyende by, er den både lett å finne frem i og har mye sjarm, og da snakker vi først og fremst om byens historiske sentrum. Roma er unik, og det er ingen steder i verden man kan sammenligne med «Den evige stad». Turister fra hele verden strømmer hit, og du bør besøke Roma minst én gang i livet. Vi er helt overbevist om at du vil bli overveldet av de fantastiske historiske bygningene og imponerende kirker, med Peterskirken på en klar førsteplass.

Men også den avslappende atmosfæren og de koselige utendørskafeene og restaurantene som du finner overalt i byens gater og på de pittoreske torgene, er en viktig del av den romerske opplevelsen. Romerne er også dyktige kokker, og som alle andre italienere har de sine helt egne og stolte tradisjoner. Her kan du nyte spesialiteter som saltimbocca alla romana, scaloppina (kalv) med ulike sauser, carciofi alla romana (artisjokker i romersk stil) og friterte grønnsaker, for ikke å glemme deilige pastaretter som spaghetti all'amatriciana og spaghetti carbonara.

>> Les mer og book storbyferie i Roma

Få en god opplevelse på landsbygda

Det er en overflod av opplevelser ikke bare i Romas historiske sentrum, men også utenfor de gamle bymurene. For å oppleve dem alle, vil det kreve mer enn en langhelg. Området rundt er kupert, litt goldt mot sør og grønt mot nord, og de vakre hvetemarkene lyser opp som gule tepper, ofte flankert av sypresser. Det er ikke vanskelig å forestille seg hvordan de romerske soldatene beveget seg over jordene, på vei tilbake til byen etter sine tokter. Ute på landsbygda er det også mange skjulte og ofte ukjente småbyer, som definitivt er verdt et besøk.

Vi kan også nevne Civita Castellana og Falerii Novi i Viterbo-provinsen og Calcata, som er en pittoresk liten by oppe på en høyde med fantastisk utsikt. Like utenfor Roma ligger Tivoli og Villa d'Este, et palass med en stor parklignende hage, på UNESCOs verdensarvliste. Her får du lett en dag til å gå ved å spasere blant imponerende fontener, og hvis du tar med en piknik-kurv med gode oster, brød og vin, kan du sette deg ned i parken og nyte utsikten. Det går busser fra Roma, så du kan la bilen stå.

Andre interessante steder er sjøen Lago di Bolsena, som er dannet i et vulkankrater og har klart vann i naturskjønne omgivelser. Og så må vi bare nevne byen Civita di Bagnoregio, som helt sikkert kommer til å brenne seg fast på netthinnen. Denne vidunderlige lille byen, som også kalles «den døende byen», ble grunnlagt av etruskerne for mer enn 2500 år siden. Den ligger høyt på et platå med en fantastisk utsikt. Her føles det virkelig som om tiden står stille.

>> Les om opphold på Agriturismo i Italia her

Se solnedgangen over havet

Utenfor Roma er det en lang, fin kystlinje med små strandbyer og flotte sandstrender. Nærmest Roma ligger byen Ostia, som du kan kjøre til med tog. I Tarquinia, Cerveteri og Tuscania finner du mange spennende ting etter etruskene som bodde her for ca. 2600 år siden. I dag har alle de tre byene et middelalderpreg. Som en kuriositet kan vi nevne at danske dronning Margrethes bestefar, den svenske konge Gustav VI Adolf, ofte reiste hit på grunn av hans store interesse for arkeologi.

Sør for den store byen ligger de vakre kystbyene Anzio, Nettuno, Sabaudia og Terracina, for ikke å glemme Sperlonga, en liten, koselig by med hvitkalkede hus og en nydelig strand. Hvis du liker øylivet bedre, kan du ta båten som seiler til den lille øya Ponza med vulkanske klipper og huler. Du har også muligheten for å kombinere sol og badeliv med kultur og historie. Hvis du velger å ta en tur ut til kysten, så husk at her kan du meske deg med fersk fisk og skalldyr, som de er verdensmestere i å forberede.

Book din reise til Lazio med Escapeaway

Med Escapeaway kan du bruke den smarte søkemotoren til å booke en enkel og sikker reise til Lazio. Velg mellom avreise fra flyplassene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand, direkte til enten Fiumicino eller den mindre Ciampino flyplass. Vi finner billige flybilletter med rutefly og setter dem sammen med utvalgte hoteller i Lazio, og med mulighet for å supplere med en leiebil– alt samlet i én pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet. 

>> Les også om transport til og fra flyplassene i Roma

Reisemål i Lazio

 • Gjesteanmeldelser 9,4
  Roma
  112 hoteller
  Roma - eller den evige stad som den blir kalt har noe for alle. Enten du er kultur- og historieinteressert, gode shoppingmuligheter og ikke minst kulinariske opplevelser så finner du det her. Byen har så mange enestående severdigheter at det ... er vanskelig å vite hvor du skal begynne. Peterskirken, Det sixtinske kapell, Colosseum ... og alle gatene, torgene og restaurantene – Roma er en by du aldri blir ferdig med. Les mer
 • Gaeta
  2 hoteller
  Den gamle havnebyen Gæta, hvis middelaldersentrum er helt dominert av normannerslottet, har mye å by på for deg som er historisk interessert. Samtidig er byen et godt utgangspunkt for en ferie med aktive opplevelser i flott natur.
 • Gjesteanmeldelser 8,3
  Grottaferrata
  2 hoteller
  Grottaferrata, som ligger knappe 20 km fra Roma, regnes for å være et av regionens mer elegante og ettertraktede boligområder. Det skyldes ikke minst nærheten til den italienske hovedstaden. Bor du i Grottaferrata er det da også opplagt å utforske ... Romas severdigheter. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 9,1
  Sperlonga
  2 hoteller
  Sperlonga er en nydelig badeby mellom Roma og Napoli. Hvitkalkede hus, smale gater og trappegater setter Sperlonga på listen over de vakreste landsbyene i Italia. Med fine strender i tillegg, har du en perfekt feriedestinasjon.
 • Terracina
  2 hoteller
  Terracina ligger vakkert til ved kysten, bare et par timers kjøring fra Roma. Med sitt hyggelige historiske sentrum og mange gode restauranter er Terracina et opplagt reisemål i Lazio-regionen.
 • Bolsena
  1 hotell
  En reise til Bolsena er først og fremst en ypperlig mulighet til å nyte en avslappende ferie ved innsjøen med samme navn - naturlig nok. Men denne karakteristiske byen er også et glimrende utgangspunkt for å utforske resten av Sentral-Italia.

Populære hoteller i Lazio

Italia, Lazio, Roma
9,4
Fantastisk
806 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 29 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Restaurant
Italia, Lazio, Roma
8,8
Meget bra
692 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 34 km
 • Internettilgang / WiFi
 • I by eller landsby
Italia, Lazio, Marcigliana
9,2
Fantastisk
95 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 36 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi

Severdigheter

La bella Roma

Først og fremst er Roma en stor severdighet i seg selv, nesten som et stort museum. Det vi nevner her, er de stedene vi mener du bør ha besøkt minst én gang i livet. Vi begynner med Roma og den sjarmerende bydelen Trastevere, hvor du bør tilbringe en kveld på en av de hyggelige restaurantene (mange av dem har uteservering).

Navnet Trastevere kommer fra Latin – Trans Tiberim – det vil si på den andre siden av elven Tiber. Her finner du mange pittoreske gater, torg og gamle kirker, og lokalbefolkningen reiser gjerne hit. I Trastevere finner du også det velkjente loppemarkedet Porta Portese, som er åpent hver søndag morgen, og hvor du finner alt mellom himmel og jord. Men du skal passe på vesken din, for det er en del langfingrede typer i området. Det er greit å prute på prisene, og noen ganger kan du komme ned til halvparten av de opprinnelige prisene.

I Roma bør du også besøke Vatikanstaten og Peterskirken, og hvis du er interessert i å se Det sixtinske kapell med Michelangelos verdensberømte fresker, anbefaler vi at du velger en av de organiserte turene som tilbys. Ellers kan du risikere å vente flere timer i kø, men du kan også bestille billetter på Vatikanets hjemmeside, slik at du unngår køen.

Piazza Navona, Pantheon, Campo dei Fiori, Trevifontenen og Spansketrappen snakker for seg, og må bare besøkes. Det samme gjelder gaten Via del Corso, som begynner ved Piazza Venezia, hvor Mussolini holdt sine berømte taler og slutter ved Piazza del Popolo med de to kirkene. Via del Corso og de berømte sidegatene som Via Condotti er stedet for deg som elsker å shoppe. Forum Romanum, Capitol og Colosseum er også på listen over steder som må besøkes, og det gjelder også kirken Santa Maria i Cosmedin, hvor du finner den berømte «Bocca della Veritá».

Utenfor bymurene

Utenfor sentrum kan du blant annet besøke byen Tivoli og poeten Horatius’ landsted, samt keiser Hadrians villa fra årene 118 og 138. Faktisk lå det en enda eldre villa på dette stedet, den villaen var fra 100-tallet f.Kr. Den store parken Villa d'Este bør du heller ikke gå glipp av, og det samme gjelder de mange små hyggelige byene ute på landsbygda. Hvis du vil besøke en kystby, anbefaler vi  Sperlonga, som ligger nord for Roma, og som har et lite, men svært koselig historisk sentrum.

Hvis du har tid til overs, kan du også besøke den gamle romerske hærveien Via Appia Antica, som var en av de viktigste veiene sør for Roma. Den forbinder ikke bare Roma med Sør-Italia og Sicilia, men også med Hellas, Lilleasia og Nord-Afrika. Det var censoren Appius Claudius Caecus som startet arbeidet med den første strekningen, belagt med de karakteristiske steinene, allerede i år 312 f.Kr. Her ved Via Appia finner du også mange av byens berømte katakomber. Selvfølgelig må vi også nevne den gamle romerske havnebyen Ostia Antica, som minner mye om Pompeii, og som kan nås på en halv time med tog fra Roma.
 

Informasjon og fakta

Alltid kjekt å vite litt om stedet du skal på ferie til. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Lazio, med det latinske navnet Latium, er en region som ligger midt i Italia, med Roma som hovedstad. I hele regionen er det 5,8 millioner innbyggere, hvorav de fleste bor i Roma. Regionen er delt inn i fem provinser, Rieti, Roma, Frosinone, Latina og Viterbo. Lazio grenser til flere av landets øvrige regioner. Du har Toscana i nordvest, Umbria i nord, Le Marche i nordøst, Molise i øst og Campania i sør. Utenfor ligger Tyrrenhavet. 26% består av fjell, 54% av bakker og 20% av flatt landskap.

Klima og vær

Den beste årstiden for et besøk til Roma med tanke på klimaet, er april, mai, september og oktober. I juli og august kan det bli veldig varmt, og da passer det best med et besøk ved havet, hvor det er friskere luft, og deretter det vakre innlandet med fjell og åser.

Historie

Roma byr som nevnt på en lang og innholdsrik historie som strekker seg tusenvis av år tilbake. Selv hundrevis av sider i en bok ville ikke være nok for å beskrive selv det mest fundamentale. Det vi kan nevne, er at det er mange spennende arkeologiske steder du kan besøke i Lazio, men også mange flotte middelalderbyer. Flere kriger har satt sitt preg på regionen, og spesielt de romerske krigene og andre verdenskrig, hvor Mussolini har etterlatt seg spor som blant annet bydelen EUR utenfor Roma, og Sabaudia.

Hva sier gjestene i Lazio?

9,2
Gjesteanmeldelser
Basert på 537 anmeldelser