Reiser til Roma

Hos Escapeaway kan du bestille en samlet pakkereise til Roma med alt inkludert. I én pakke får du flybillett, ferieleilighet eller hotell, samt leiebil eller transport til og fra flyplassen. Vi har Norges største utvalg av ferieleiligheter og hoteller i Roma - og en reise som passer til.

Man sier at alle veier fører til Rom. Slik var det nok en gang – i hvert fall i Italia – og det finnes nesten ikke en by i hele Italia som ikke har en "Via Roma"-gate. Men når du reiser til Roma fra Norge nå til dags foregår det stort sett med fly, og du kan fly direkte fra enten Oslo Gardermoen eller Bergen Flesland til Roma Fiumicino, eller fra andre norske flyplasser med mellomlanding i f.eks. Amsterdam på veien. Da kan du også lande på Romas andre flyplass, Ciampino. 

Kart over Roma – finn ditt hotell eller ferieleilighet

Escapeaway tilbyr mer enn 200 utvalgte hoteller og ferieleiligheter i Roma. Vår spesialitet er leiligheter, og mange av dem har de mest fantastiske takterrassene med utsikt over byens tak. Bruk kartet til å se beliggenheten til hotellene og leilighetene, severdigheter i Roma, avstander til flyplassene og mye mer.

De to flyplassene i Roma

Når du bestiller en reise til Roma hos Escapeaway, har du valgfrie avreisedager. Vi søker blant flyavganger med alle flyselskapene med regulære ruteflygninger, og fra de aller fleste flyplassene kan du nå Roma med kun én mellomlanding. Ofte går det direkteflygninger som kun tar ca. 3 timer. 

Fremme i Roma ankommer du gjerne den store, internasjonale flyplassen Fiumicino, vest for storbyen. Herfra er det direkte togforbindelser til flere av Romas store jernbanestasjoner. Andre fly – hovedsakelig med lavprisselskaper – ankommer den gamle militære flyplassen Ciampino sør for byen. Selv om denne flyplassen faktisk ligger tettere på sentrum, tar det litt lengre tid å komme seg inn til byen da det ikke er togforbindelse. Men buss og taxi kjører uten problemer og er ganske billig. 

De fleste som flyr til en av Romas to flyplasser skal feriere i byen, men mange skal videre til andre reisemål som ligger i kjøreavstand fra Roma, som Toscana, Umbria eller Sorrento og Amalfikysten, som alle er reisemål du når fra Roma med 2-3 timers kjøring med bil. Da ingen norske flyplasser har direkteruter til Napoli ennå, er det også mange som flyr til Roma og tar hurtigtoget ned til Sør-Italias "hovedstad" på bare 1 time. 

Husk at når du bestiller reisen din med fly til Roma her på siden, sammen med et av våre håndplukkede feriehus, så er du sikret på beste vis gjennom reisegarantifondet og pakkereiseloven. 

Mer informasjon om din reise til Roma

Roma – som ligger der elva Aniene møter elva Tiberen i regionen Lazio – er ikke bare Italias hovedstad, men også landets største by med omtrent 2,9 millioner innbyggere. "Den evige stad" – som den ofte kalles med referanse til den mer enn 2000 år lange historien – er erklært som verneverdig verdensarv av UNESCO, og er uten sammenligning Italias mest besøkte by, samt den tredje mest besøkte turistattraksjonen i EU. 

Roma er så full av prektige bygninger, museer, monumenter og kirker at det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne og hvor man skal slutte. Det er her du finner Vatikanstaten – verdens minste selvstendige bystat og katolisismens religiøse, kulturelle og politiske hovedsete – med Peterskirken, Petersplassen, Vatikanhagene, Nekropolis, Det sixstinske kapell og de andre Vatikanmuseene (det er 12 i alt). 

Det er også her du finner Colosseum, som en gang i tiden rommet 50 000 romerske tilskuere, Forum Romanum, som ble betraktet som verdensrikets sentrum, Spansketrappen med den berømte fontenen av Pietro Bernini, Trevifontenen, den storslåtte barokkfontenen som stammer fra midten av 1700-tallet, Pantheon, som er den best bevarte bygningen i Roma, Sannhetens Munn, som var middelalderens løgndetektor og der du fortsatt kan teste din oppriktighet (hvis du tør), katakombene, Romas underjordiske og labyrintiske gravplass, Piazza Navona, som er et av Romas mest populære torg – og mange andre enestående bygninger, plasser og monumenter. 

Roma har også et hav av restauranter, alt fra de enkleste spisestedene til de mest utsøkte, gastronomiske opplevelsene – og en like lang liste over fantastiske utfluktsmuligheter i det omkringliggende området. 

>> Få mer informasjon om en ferie i Roma her

En reise gjennom tiden

Roma er så smekkfull av historie at det er mer enn nok til flere reiser. Du har de antikke ruinene i Forum Romanum, spektakulære akvedukter, dramatiske arenaer, enorme kirker og torg, og naturligvis de store landemerkene som Vatikanet, Petersplassen, Trevifontenen og imponerende Colosseum. 

Men Roma er også preget av nær fortid, blant annet utnevnelsen som hovedstad for det italienske kongeriket på 1800-talet, og fascistenes "byutvikling" på 1900-tallet. Når du reiser til Roma kan du derfor – akkurat som i f.eks. Berlin – prøve å skjelne de forskjellige periodene av verdenshistorien på hvert gatehjørne. 

Bestill din Roma-reise billig på nettet

Vil du sikre deg en god pris på reisen din, bør du bestille på nettet. Men du er naturligvis også alltid velkommen til å kontakte oss for personlig service, enten du vil ha gode råd eller tips til valg av hotell, eller du vil bestille en reise. Søkemotoren her på Escapeaway sammenligner priser fra samtlige flyselskaper som flyr til Roma, slik at du alltid er sikker på å få billigst mulig pris på reisen din. 

Områder i Roma

Hvor skal du begynne eventyret?
Roma er så full av praktfulle bygninger, museer, monumenter og kirker at du kan bruke opptil en uke eller to her uten å få tid til å besøke alle severdighetene. Hvis det er første gang du besøker byen, er det lurt å orientere seg på forhånd og lage en plan for oppholdet, eventuelt med utgangspunkt i det hotellet eller den ferieleiligheten du har bestilt.

Vil du forsøke å oppleve litt av alt, eller heller fokusere på bestemte temaer? Kanskje du vil konsentrere deg om det kristne Roma med Vatikanstaten (Peterskirken, Castel Sant’Angelo og Vatikanmuseene)? Eller fordype deg i Romerrikets storhet blant severdigheter som Colosseum, Pantheon og Forum Romanum ? Kjenner du shoppingbehovet bli vekket av de eksklusive områdene ved Spansketrappen, eller får du mer ut av å spasere rundt i de folkelige kvarterene, som Monti og Celio? Roma har alt, så det er bare å velge.

Romas historiske sentrum
Romas historiske sentrum er svært stort og rommer utallige severdigheter. Hovedgaten heter Via del Corso og går fra Piazza Venezia (der “bløtkaken” ligger) til Piazza del Popolo. Ved Piazza Venezia finner du Forum Romanum og Campidoglio, Romas rådhus og Colosseum. Ved andre ende ligger Borgheseparken ved Piazza del Popolo. Dersom du går nedover Via del Corso fra Piazza Venezia, finner du først på venstre side Pantheon på Piazza della Rotonda, etterfulgt av Piazza Navona, Campo dei Fiori og Piazza Farnese. På høyre side ligger Trevifontenen og Spansketrappen. Oppdag de moteriktige og lekre butikkene langs Corsoen og området ved Spansketrappen.

San Lorenzo-kvarteret
Området var og er delvis fortsatt et arbeiderkvarter, men det har også blitt studentenes høyborg, siden universitetet ligger her. San Lorenzo-kvarteret er et livlig område med daglige markeder, hyggelige små gater, mange billige restauranter og koselige pizzeriaer. Her opplever du virkelig det romerske dagliglivet. Området ble hardt skadet under 2. verdenskrig, og ønsker du å sette deg inn i stedets historie og atmosfære, anbefaler vi å lese Elsa Morantes fantastiske bok "Historien".

Kvarterets eneste skikkelige severdighet er den enorme og vakre kirkegården Verano. De fleste gravsteinene er så personlig (og tidvis pompøst) utsmykket at man – til tross for stedets funksjon – får en fornemmelse av liv og kjærlighet.

Trastevere
Kryss elven Tiberen og på vestbanken ligger Trastevere ("Tévere" med trykk på første stavelse på italiensk) – Romas latinerkvarter. I Trastevere er det nesten ingen biler, og du kan gå rundt i et bedagelig tempo og nyte de små, koselige gatene og plassene. Bydelen er veldig livlig og full av kafeer og restauranter – et typisk ”klessnor-over-gaten”-strøk. Bak Trastevere ligger Giannicolò-høyden. Fra dette punktet får du veldig god utsikt over byen, noe som gjør høyden til et yndet tilfluktssted for de lokale. Bak Giannicolò-høyden igjen ligger Villa Doria Pamphili; en stor, grønn park der du kan koble av fra storbyens høye tempo. Ta turen til det enorme Porta Portese-markedet litt sør for Trastevere, der du hver søndag formiddag kan få kjøpt alt mellom himmel og jord.

>>> Les mer om Trastevere her

Vatikanet
Ingen ferie i Roma er det samme uten et besøk i Vatikanet, som også ligger på den vestlige bredden av Tiberen, ikke langt unna Engelsborgen. Selve Vatikanstaten kommer du til ved å følge den overdådige gaten Via Della Conciliazione, anlagt av Mussolini, og ved enden ligger storslåtte Peterskirken på St. Petersplassen. Til høyre på plassen ligger de imponerende Vatikanmuseene, og her kan du bruke dagevis på å utforske gamle kunstskatter.

EUR
Bydelen EUR (Esposizione Universale di Roma) ligger sør for Romas sentrum, og ble anlagt av Mussolini. Symmetrien og de rette vinklene du ser her er karakteristiske for denne perioden. På grunn av EURs mange grønne områder har dette blitt et meget populært sted å bosette seg – en frodig lunge midt i storbyen. Hvis du tar turen til EUR fra sentrum, kommer du til å passere bydelen Ostiense der kirken San Paolo Fuori le Mura ligger. Fra Ostienses stasjon kan du ta toget til Romas havneby Ostia, der du kan besøke Ostia Antica som har fantastiske levninger fra romertiden, eller kose deg på stranden i Lido di Ostia.

Parioli
Parioli-kvarteret er det grønneste og mest velstående kvarteret i Roma. Besøk den store og frodige Borghese-parken og nyt en gelato i en av de koselige robåtene som leies ut ved dammen, eller la deg fascinere av tigere og brunbjørner i dyrehagen. I parken ligger også det interessante, men noe slitte etruskermuseet Villa Giulia, museet for moderne kunst og Galleria Borghese. Ta også en tur i Villa Ada-parken, hvor det ligger brede alleer med flotte bygninger som huser de rike romerne og innflyttere.

Esquilino
Esquilino-kvarteret ligger langs stasjonen Terminis venstre side. Området kan skryte av den berømte valfartskirken Santa Maria Maggiore og Piazza Vittorio Emanuele med det store, daglige markedet. En del av området er et typisk sentralstasjonsområde med alt som hører til av hoteller, prostitusjon og lommetyver, men litt vekk fra stasjonen finner du et helt vanlig og hyggelig boligområde. I ytterkanten av kvartalet ligger en annen kjent kirke, San Giovanni in Laterna med sine flotte statuer ved hovedinngangen. Overfor ligger la Scala Santa-kirken med den hellige trappen som bestiges på kne for syndsforlatelse. Bak kirken ser du en gammel bymur, og på andre siden av muren finner du fine butikkområder, samt et marked som selger klær langs selve muren.

Vær og klima

Romas vær skremmer sjelden besøkende vekk, men for de fleste nordmenn er vår eller høst de beste tidspunktene å reise dit på – kanskje med unntak av november som har en tendens til å være en ganske våt måned. Sommermånedene kan bli ganske varme med temperaturer opptil 30-35 grader, mens vinteren sjelden blir særlig kald og heller ganske regnfull. Våren er noe helt for seg selv i Roma da den ofte kommer tidligere her, og som nordmann kan du derfor med fordel benytte noen av vårens mange helligdager til å nyte en langhelg i Roma. 

Mat og vin

Som enhver hovedstad med respekt for seg selv har også Roma et hav av restauranter – med alt fra tarvelige turistfeller til utsøkte, gastronomiske opplevelser. Som sentrum for hele Italia finner du her matkultur fra hele landet samlet på ett sted, tilberedt med lekre råvarer som ofte har blitt hentet direkte fra det lokale torgmarkedet.

I Roma står ikke frokost høyest på prioriteringslisten. Faktisk vil nok de fleste innfødte romere nøye seg med en kjapp espresso, for så å gjøre opp for det med en solid lunsj. Det kan være en utfordring hvis man gjerne vil ha et femsifret tall på skrittelleren før middag, men det er også deilig å innta lure, små måltider i gatene. Velg ut de rettene du helst vil ha, og betal etter vekt.

Middagen blir som oftest høydepunktet når du har spasert rundt i Romas gater hele dagen lang. Prøv å gå litt bort fra de travleste gatene, det er her du finner de beste restaurantene som de lokale selv frekventerer. I bydelen Trastevere er det et meget stort utvalg av gode spisesteder med fornuftige priser.

Historie

Tradisjonelt sett har fortellingen om Roma startet ca. 750 f.Kr., men det var først et par hundre år senere at den latinske befolkningen kom hit og samlet det som vi i dag kjenner som Byen på de syv høyder. I århundret opp mot vår tidsregning begynte Romas raske oppstigning mot å bli en europeisk stormakt, og rundt år null hadde Roma hele 1 million innbyggere. Det skyldes ikke minst romernes ingeniørevner som sikret rent vann, kloakksystemer og infrastruktur, lenge før det ble kjent i resten av verden. Denne storheten varte i oppimot 400 år, og har gitt Roma en rekke prektige severdigheter, der Colosseum er den mest kjente, men f.eks. akveduktene og ruinene i Forum Romanum er også blant favorittene.

Senere rykket Paven inn i Roma, og med ham fulgte en annen av Romas største severdigheter, nemlig Vatikanet med Peterskirken, Petersplassen og Vatikanmuseet. Roma har vært Italias hovedstad siden 1871, først som kongerike og siden som republikk, og har etter det vært okkupert av tyske styrker fra 1943 til 1944, da den ble "befridd" (og i prinsippet okkupert) av allierte tropper. Før dette hadde fascistene med Mussolini i spissen satt deres preg på byen ved å bl.a. anlegge brede veier, noe som dessverre fjernet en del av kulturarven.

Sol, strand og kyst

Roma ligger litt inne i landet, ca. 30 km fra kysten ved den delen av Middelhavet som kalles Tyrrenhavet. Vil du nyte stranden mens du er i Roma – og det er fullt forståelig på varme dager – er det lett å ta toget fra stasjonen Porta San Paolo til badebyen Ostia. Det tar ca. 30-40 minutter og du kjører forbi de interessante utgravningene ved Ostia Antica på veien. Mot nord kan man følge Lazios kyst til den travle havnebyen Civitavecchia, der det går ferger til bl.a. Sardinia og Korsika, men også til f.eks. Barcelona helt på andre siden av Middelhavet.

Reise & transport

Det sies så fint at "alle veier fører til Rom", men vi nordmenn må nok først komme oss litt lenger sør på kontinentet før vi finner veier som går direkte til Roma.

Flyplasser og flyreiser

Heldigvis kan vi hoppe ombord i et fly og være i den italienske hovedstaden mindre enn fire timer senere, eller mer spesifikt: på en av Romas to internasjonale flyplasser, Ciampino Airport og Fiumicino / Leonardo Da Vinci Airport. Sistnevnte er klart den største av de to og ligger ute ved kysten, mens Ciampino ligger litt sør for Roma og tar hovedsakelig imot fly fra lavprisselskaper som f.eks. Ryanair. Flyplassenes bynære beliggenhet gir deg en god start på reisen til Roma da du kan befinne deg i ferieleiligheten eller på hotellet ditt i løpet av en halvtimes tid. Trafikken av gjester inn og ut av Roma er stor, men den flyter som oftest greit og det er adgang til forskjellige former for offentlig transport rett utenfor begge terminalene uten at det er nødvendig å bestille på forhånd.

Offentlig transport

Roma har et omfattende bussnett, supplert med enkelte trikkelinjer og en rekke metro- og pendlertoglinjer som man som turist sjelden får mye bruk for. Attraksjonene i Roma ligger tett og innenfor gangavstand for de fleste, noe som reduserer behovet for offentlig transport. Men det kan være deilig å ta bussen hjem til hotellet eller ferieleiligheten etter en lang dag, og de kjører heldigvis rimelig sikkert og etter planen. Den store terminalen for buss og tog heter Termini, og herfra kommer du deg lett videre til alle deler av Roma og omegn. Det er dessuten mulig å ta hurtigtog sørover til Napoli og nordover så langt som til Milano på knappe 4 timer, mens Firenze kan nås på rundt 1,5 timer. Det italienske høyhastighetsnettet er meget velutbygget og fungerer bra. 

Bilutleie i Roma

Hvis du føler deg modig nok til å utfordre den romerske trafikken på egen hånd, eller du vil ut og se området rundt byen, er det mange muligheter til å leie bil her, enten i sentrum eller fra en av de to flyplassene. En leiebil gir deg optimal frihet til å gjøre som du vil – når du vil. Det er generelt sett ganske billig å leie bil i Roma, men enkelte høytider kan være litt dyrere. Husk at en stor bil sjelden er en fordel i Italia, et land preget av smale gater og små parkeringsplasser, så når du prøver å finne en god leiebil er det kanskje verdt å vurdere en Fiat Panda fremfor en Mercedes. Du finner det største utvalget av leiebiler og utleiere på flyplassene, men du kan som sagt også få utlevert en leiebil i sentrum av byen, bl.a. ved Stazione Termini. Søk og sammenlign priser på bilutleie i Roma: 

>> Priser og informasjon om leie av bil på Ciampino
>> Priser og informasjon om leie av bil på Fiumicino

Utflukter og severdigheter

Vi har samlet en omfattende guide til Romas mest populære severdigheter og utflukter. Få steder i verden ser du så mange vakre, overveldende, fantastiske og historisk betydningsfulle bygninger og steder innenfor så kort avstand. Mye av det er gratis å betrakte så lenge du er klar for å komme deg fra sted til sted til fots. Vi anbefaler deg å ta en eller flere guidede turer for å få størst mulig utbytte av ferien din i Roma.

>>> Les mer om severdigheter i Roma her
>>> Bestill billetter til severdigheter og utflukter i Roma allerede nå - klikk her

Turistinformasjon

Romas offisielle turistkontor har laget en fin nettside med lett tilgjengelige opplysninger og få reklamer under navnet Turismoroma. Her kan du også finne informasjon om aktuelle begivenheter i Roma.

 

 

 

Hoteller i Roma

Populære hoteller i Roma

Italia, Lazio, Roma
8,9
Meget bra
1264 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Italia, Lazio, Roma
8,5
Meget bra
3011 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 30 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Lazio, Roma
8,8
Meget bra
727 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Hva sier gjestene i Roma?

9,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 437 anmeldelser