Reisetips til Roma

Roma – som ligger der elva Aniene møter elva Tiberen i regionen Lazio – er ikke bare Italias hovedstad, men også landets største by med omtrent 2,9 millioner innbyggere. "Den evige stad" – som den ofte kalles med referanse til den mer enn 2000 år lange historien som står på UNESCOs verdensarvliste, og er uten sammenligning Italias mest besøkte by, samt den tredje mest besøkte turistattraksjonen i EU. 
Roma er så full av imponerende bygninger, museer, monumenter og kirker at det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Det er her du finner Vatikanstaten – verdens minste selvstendige bystat og katolisismens religiøse, kulturelle og politiske hovedsete – med Peterskirken, Petersplassen, Vatikanhagene, Nekropolis, Det sixstinske kapell og de andre Vatikanmuseene (det er 12 i alt). 

En reise gjennom tiden

Roma er så smekkfull av historie at det er mer enn nok til flere reiser.

Det er her du finner Colosseum, som en gang rommet 50 000 tilskuere. De antikke ruinene i Forum Romanum, som ble betraktet som verdensrikets sentrum. Spansketrappen med den berømte fontenen av Pietro Bernini. Trevifontenen, den storslåtte barokkfontenen som stammer fra midten av 1700-tallet. Pantheon, som er den best bevarte bygningen i Roma. Sannhetens Munn, som var middelalderens løgndetektor og der du fortsatt kan teste din oppriktighet (hvis du tør...). Katakombene, Romas underjordiske og labyrintiske gravplass. Piazza Navona, som er et av Romas mest populære torg – pluss mange andre enestående bygninger, torg og monumenter. 

Roma har også et hav av restauranter, alt fra de enkleste spisestedene til de mest utsøkte, gastronomiske opplevelsene – og en like lang liste over fantastiske utfluktsmuligheter i det omkringliggende området. 

Historie

Tradisjonelt sett startet fortellingen om Roma ca. 750 f.Kr., men det var først et par hundre år senere at den latinske befolkningen kom hit og samlet det som vi i dag kjenner som Byen på de syv høyder. I århundret opp mot vår tidsregning begynte Romas raske oppstigning mot å bli en europeisk stormakt, og rundt år null hadde Roma hele 1 million innbyggere. Det skyldes ikke minst romernes ingeniørevner som sikret rent vann, kloakksystemer og infrastruktur, lenge før det ble kjent i resten av verden. Denne storheten varte i bortimot 400 år, og har gitt Roma en rekke imponerende severdigheter, der Colosseum er den mest kjente, men akveduktene og ruinene i Forum Romanum er også blant favorittene.

Senere rykket Paven inn i Roma, og med ham fulgte en annen av Romas største severdigheter, nemlig Vatikanet med Peterskirken, Petersplassen og Vatikanmuseet. Roma har vært Italias hovedstad siden 1871, først som kongerike og siden som republikk. Deretter har det vært okkupert av tyske styrker fra 1943 til 1944, da den ble "befridd" (og i prinsippet okkupert) av allierte tropper. Før dette hadde fascistene med Mussolini i spissen satt deres preg på byen ved å bl.a. anlegge brede veier, noe som dessverre fjernet en del av kulturarven.

Men Roma er også preget av nær fortid, blant annet utnevnelsen som hovedstad for det italienske kongeriket på 1800-talet, og fascistenes "byutvikling" på 1900-tallet. 

Områder i Roma

Hvor skal eventyret begynne?
Roma er så full av praktfulle bygninger, museer, monumenter og kirker at du kan bruke opptil en uke eller to her uten å få tid til å besøke alle severdighetene. Hvis det er første gang du besøker byen, er det lurt å orientere seg på forhånd og lage en plan for oppholdet, eventuelt med utgangspunkt i der du bor.

Vil du prøve å rekke litt av alt, eller fokusere på noe bestemt? Kanskje du vil konsentrere deg om det kristne Roma med Vatikanstaten? Eller fordype deg i Romerrikets storhetstid blant severdigheter som Colosseum, Pantheon og Forum Romanum? Vekkes shoppingbehovet av de eksklusive områdene ved Spansketrappen, eller ønsker du bare å spasere rundt i de folkelige områdene som Monti og Celio?

Roma har alt, så det er bare å velge!

Romas historiske sentrum
Romas historiske sentrum er svært stort med utallige severdigheter. Hovedgaten heter Via del Corso og går fra Piazza Venezia til Piazza del Popolo. Ved Piazza Venezia ligger Forum Romanum og Romas rådhus Campidoglio, pluss Colosseum. I andre enden ligger Borgheseparken ved Piazza del Popolo. Går nedover Via del Corso fra Piazza Venezia, finner du på venstre side Pantheon Piazza della Rotonda, etterfulgt av Piazza Navona, Campo dei Fiori og Piazza Farnese. På høyre side ligger Trevifontenen og Spansketrappen. Langs Corsoen og området ved Spansketrappen vil du finne de moteriktige og lekre butikkene.

San Lorenzo-kvarteret
Området var og er delvis fortsatt et arbeiderkvarter, men det har også blitt studentenes høyborg, siden universitetet ligger her. San Lorenzo-kvarteret er et livlig område med markeder, hyggelige små gater, mange billige restauranter og koselige pizzeriaer. Her opplever du virkelig det lokale dagliglivet. 

Områdets eneste severdighet er den enorme og vakre kirkegården Verano. De fleste gravsteinene er så personlig utsmykket at man – til tross for stedets funksjon – får en fornemmelse av liv og kjærlighet.

Trastevere
På vestsiden av elven Tiberen ligger Trastevere Romas latinerkvarter. I Trastevere er det lite biltrafikk, og du kan gå rundt i et bedagelig tempo og nyte de små, koselige gatene og torgene. Bydelen er veldig livlig og full av kafeer og restauranter – et typisk ”klessnor-over-gaten”-strøk. Bak Trastevere ligger Giannicolò-høyden. Fra dette punktet får du veldig fin utsikt over byen, noe som gjør høyden til et yndet utfluktssted for de lokale. Bak Giannicolò-høyden igjen ligger Villa Doria Pamphili, en stor, grønn park der du kan koble av fra storbyens høye tempo. Ta turen til det enorme Porta Portese-markedet litt sør for Trastevere, der du hver søndag formiddag kan få kjøpt alt mellom himmel og jord.

Vatikanet
Ingen ferie i Roma uten et besøk i Vatikanet, som også ligger på den vestlige bredden av Tiberen, ikke langt unna Engelsborgen. Selve Vatikanstaten kommer du til ved å følge den overdådige gaten Via Della Conciliazione, anlagt av Mussolini, og i enden ligger den storslåtte Peterskirken St. Petersplassen. Til høyre på plassen ligger de imponerende Vatikanmuseene, og her kan du bruke dagevis på å utforske gamle kunstskatter.

EUR
Bydelen EUR (Esposizione Universale di Roma) ligger sør for Romas sentrum, og ble anlagt av Mussolini. Symmetrien og de rette vinklene du ser her er karakteristiske for denne perioden. På grunn av EURs mange grønne områder har dette blitt et meget populært sted å bosette seg – en frodig lunge midt i storbyen. Hvis du tar turen til EUR fra sentrum, kommer du til å passere bydelen Ostiense der kirken San Paolo Fuori le Mura ligger. Fra Ostienses stasjon kan du ta toget til Romas havneby Ostia, der du kan besøke Ostia Antica som har fantastiske levninger fra romertiden, eller kose deg på stranden i Lido di Ostia.

Parioli
Parioli-kvarteret er det grønneste og mest velstående området i Roma. Besøk den store og frodige Borgheseparken og nyt en gelato i en av de koselige robåtene som leies ut ved dammen, eller la deg fascinere av tigre og brunbjørner i dyrehagen. I parken ligger også det interessante, men noe slitte etruskermuseet Villa Giulia, museet for moderne kunst og Galleria Borghese. Ta også en tur i Villa Ada-parken, hvor det ligger brede alleer med flotte bygninger som huser de rike romerne og innflyttere.

Esquilino
Esquilino-kvarteret ligger langs stasjonen Terminis venstre side. Området kan skryte av den berømte valfartskirken Santa Maria Maggiore og Piazza Vittorio Emanuele med det store, daglige markedet. En del av området er et typisk sentralstasjonsområde med alt som hører til av hoteller, prostitusjon og lommetyver, men litt bort fra stasjonen finner du et helt vanlig og hyggelig boligområde. I ytterkanten av kvartalet ligger en annen kjent kirke, San Giovanni in Laterna med sine flotte statuer ved hovedinngangen. Overfor ligger La Scala Santa-kirken med den hellige trappen som bestiges på kne for syndsforlatelse. Bak kirken ser du en gammel bymur, og på andre siden av muren finner du fine butikkområder, samt et marked som selger klær.

Mat og vin

Som enhver hovedstad har også Roma et hav av restauranter – med alt fra enkle turistfeller til utsøkte, gastronomiske opplevelser. Som sentrum for hele Italia finner du her matkultur fra hele landet samlet på ett sted, tilberedt med lekre råvarer som ofte kommer direkte fra det lokale markedet.

I Roma står ikke frokost høyest på prioriteringslisten. Faktisk vil nok de fleste innfødte nøye seg med en kjapp espresso, for så å gjøre opp for det med en solid lunsj. 
Middagen blir som oftest høydepunktet når du har spasert rundt i Romas gater hele dagen. Prøv å gå litt bort fra de travleste gatene, det er her du finner de beste restaurantene som de lokale selv frekventerer. I bydelen Trastevere er det et meget stort utvalg av gode spisesteder med fornuftige priser.

Sol, strand og kyst

Roma ligger ca. 30 km fra kysten ved den delen av Middelhavet som kalles Tyrrenhavet. Vil du nyte stranden mens du er i Roma, så tar det bare 30-40 minutter med tog fra stasjonen Porta San Paolo til badebyen Ostia. Mot nord kan man følge Lazios kyst til den travle havnebyen Civitavecchia, der det går båter bl.a til Sardinia og Korsika.

Vær og klima

Romas vær skremmer sjelden besøkende bort, men vår og høst er de beste tidspunktene å reise dit på. Sommermånedene kan bli varme med temperaturer opptil 30-35 grader, mens vinteren sjelden blir særlig kald, men heller ganske regnfull. 

Flyplasser og flyreiser

Roma har to internasjonale flyplasser, Ciampino Airport og Fiumicino/Leonardo Da Vinci Airport. Sistnevnte er den største og ligger ute ved kysten, mens Ciampino ligger litt sør for Roma. Antall besøkende til Roma er mange, men trafikken flyter som oftest greit, og rett utenfor terminalene finner du ulike tilbud for offentlig transport som på cirka en halvtimes tid enkelt tar deg inn til byen, det er heller ikke nødvendig å bestille på forhånd.
De fleste som flyr til en av Romas to flyplasser skal feriere i byen, men mange skal videre til andre reisemål som Toscana, Umbria eller Napoli, Sorrento og Amalfikysten, som enkelt nås med bil eller tog.

Offentlig transport

Roma har et omfattende bussnett, supplert med enkelte trikkelinjer og flere metrolinjer. Attraksjonene i Roma ligger tett og innen gangavstand til de fleste, noe som reduserer behovet for offentlig transport. Termini er den store terminalen for buss og tog, og herfra kommer du deg lett videre til alle deler av Roma og omegn. Du kan ta tog til Napoli i sør og Milano i nord på knappe 4 timer, mens Firenze kan nås på rundt 1,5 timer. Det italienske høyhastighetsnettet er meget velutbygget og fungerer bra.

Finn ditt hotell eller ferieleilighet

Escapeaway tilbyr et stort utvalg av hoteller og ferieleiligheter i Roma. Vår spesialitet er leiligheter, og mange av dem har de mest fantastiske takterrassene med utsikt over byens tak. Bruk kartet til å se beliggenheten til hotellene og leilighetene, severdigheter i Roma, avstander til flyplassene og mye mer.

Velkommen til Roma med Escapeaway

Hos oss kan du planlegge og skreddersy din reise akkurat slik det passer deg. Pluss at du kan velge blant våre nøye utvalgte hoteller og ferieleiligheter. Pssst.... ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske Roma og de omkringliggende stedene.

>>> Se alle våre Hideaways hoteller i Roma

>>> Les mer om Trastevere

>>> Les mer om Colosseum

>>> Les mer om Italia

 

 

Hoteller i Roma

Populære hoteller i Roma

Italia, Lazio, Roma
9,0
Fantastisk
583 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Internettilgang / WiFi
  • I by eller landsby
Italia, Lazio, Roma
8,6
Meget bra
1508 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 27 km
  • Avstand til sentrum: ca. 500 m
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Lazio, Roma
9,1
Fantastisk
1448 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 34 km
  • Internettilgang / WiFi
  • I by eller landsby

Hva sier gjestene i Roma?

9,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 455 anmeldelser