Colosseum

Oppdag Colosseum i hjertet av Roma – hvor gladiatorene kjempet og ville dyr møtte sin skjebne. Dette er et av de største romerske arkitektoniske verk noensinne.

Colosseum ble bygget som amfiteater og blant annet benyttet til gladiatorkamper. Det sies at mer enn 500.000 mennesker og mer enn 1 million ville dyr som løver, bjørner og neshorn døde her i arenaen under disse kampene.

Oppføringen av bygningen startet mellom år 70 og 72 e.Kr. under den romerske keiser Vespasian, og sto ferdig i år 80 e.Kr., da det var den romerske keiser Titus som regjerte. Amfiteatret het i utgangspunktet "Anfiteatro Flavio" etter både Vespasians og Titus familienavn Flavius. Senere i middelalderen ble det omdøpt til Colosseum, etter den kolossale brosestatuen av keiser Nero som sto på plassen foran Colosseum. Denne statuen ble senere støpt om til en gude-statue.

Colosseum ble bygget som amfiteater og blant annet benyttet til gladiatorkamper. Flere jordskjelv gjennom tidene har medvirket til at Colosseum delvis ble ødelagt, og spesielt den ytterste sydlige delen ble rammet. Etterfølgende ble restene brukt til å bygge nye bygninger, kirker og sykehus.

Deretter ble Colosseum brukt til ulike formål, avhengig av hvilken pave som regjerte. I år 1749 erklærte pave Benedict XIV Colosseum for et hellig sted, etter alle kristne som hadde lidd sin død her. Senere tok andre paver initiativ til at bygningen skulle vedlikeholdes og restaureres.

I dag er Colosseum en av de største turistattraksjoner, og her kommer daglig flere tusen besøkende. Du kan besøke Colosseum med eller uten guide, men velger du en av de guidede turene, så er det ikke så lang kø.

Innenfor murene kan du fra de øverste rekkene se ned i "kjelleren" av arenaen som er en labyrint av ganger hvor de holdt de ville dyrene. Gulvet over kjelleren var av tre og dekket med sand, så blodet fra mennesker og dyr som måtte bøte med livet lettere kunne suges opp. I gulvet var det lemmer, så på den måten kunne man heise de ville dyrene direkte opp til arenaen.

Bygningen var 188 meter lang og 156 meter bred, med totalt fire etasjer og en høyde på 50 meter. I datiden var det 76 offentlige innganger og plass til 55.000 tilskuere. I dag er kun den nordlige delen av Colosseum inntakt.