Peterskirken

Peterskirken i Roma er en mektig opplevelse, enten du er troende eller ikke. 

Peterskirken ligger i Vatikanstaten i Roma, og er et av de helligste stedene for kristne. Kirken skal ha fått navnet sitt fra Sankt Peter, en av Jesu disipler, som ifølge sagnet skal ligge begravet under hovedalteret.

Byggingen av kirken startet i 1506, og først i 1626 ble den innviet. Kirkens prosjekt har vært gjennom mange hender, da det i første omgang ble tegnet av arkitekten Bramante. Han fikk i oppgave å oppføre kirken, men døde brått i 1514. Deretter tok den berømte maleren og arkitekt Rafael over oppgaven, men han døde seks år etter i 1520, og da oppsto det en pause.

Deretter begynte arkitekten Sangallo, som var en av Rafaels medarbeidere, på nytt. Han døde i 1546, og etter stor overtalelse fra paven overtok den berømte kunstneren Michelangelo. Han fikk kjøre sitt eget løp, og jobbet sine siste 17 år med prosjektet. Sluttprosjektet ble så sendt ut til Giacomino della Porta som gjorde kirken helt ferdig.

Pavens messe

Peterkirken er pavens hovedsete. Paven er biskop av Roma og lederen av den romersk-katolske kirke. Hver søndag , når paven er i landet, velsigner han befolkningen som møter opp. Denne velsignelsen skjer fra vinduet i hans egen bolig, som ligger i sidebygget til Peterskirken, og han hilser utover Petersplassen som ofte er overfylt av mennesker. Om sommeren bor han på sin sommerresidens Castel Gandolfo, og messen finner derfor sted her.

Inne i kirken

Inne er det billedhuggeren Bernini som har satt størst preg på kirkens interiør. Den er flott utsmykket med så mye som 44 altre, 395 skulpturer, 778 søyler og 135 mosaikker.

Det er til sammen fem store dører inn til kirken, der den ene er Den Hellige Dør; Porta Santa. Denne døren er muret innenifra og blir kun åpnet i jubileumsårene hvor paven under en stor seremoni fjerner den første steinen. Det 200 meter lange kirkegulvet fører opp til Berninis Cattedra, Peters trone som bæres av fire kirkefedre.

Til venstre for inngangen finner du dåpskapellet men den imponerende døpefonten, som er spesielt godt besøkt på søndager. I den høyre del av skipet finner du Michelangelos Pietá. Michelangelo var kun 23 år da han skapte denne marmorskulpturen av Jomfru Maria, som bærer Jesus kropp på fanget.

Turen inne i kuppelen

Bygningen er hele 136 meter høy, inkludert kuppelen. Kuppelen er det siste store verket av Michelangelo før hans død. Den har en diameter på hele 43 meter, og svalgangen rundt kuppelen ligger på fire søyler.

I kuppelen er det i alt 16 små vinduer som er prydet med flotte mosaikker av den italienske tegneren Cavalier D'Arpino. Det er mulig å komme opp i kuppelen ved å gå 330 trinn opp den smale trappen. Herfra har du en helt fantastisk utsikt over hele Vatikanstaten og Roma.