Villa Adriana

Oppdag et herskapelig antikk hus

Like utenfor byen Tivoli rundt 28 km øst for Roma ligger Villa Adriana, som et ganske eksepsjonelt byggverk, oppført i det 2. århundre e. Kr. etter ønsker av den romerske keiser Hadrian. Bygningen er ikke bare en enestående villa, men det er et helt kompleks som består av hele 300 bygg, som er oppført i en nydelig arkitektonisk stil fra Egypt, Hellas og Roma.

Rester av biblioteket

På villaens sentrale del lå det en hage som hadde springvann hvor det er panoramisk utsikt over dalen. Her kan du blandt annet se ruiner av et gresk og latinsk bibliotek og en stor gårdshage med flotte, doriske søyler.

"Usynlige slaver"

Under en stor del av område løper det en lang rekke underjordiske veier og passasjer som slavene bruke når de jobbet. Disse hadde funksjonen at man kunne unngå å se slavene, da de på denne måten kunne gå fra en bygning til en annen under jorden. Da de mange årene har satt spor på Villa Adriana er det vanskelig å få et realistisk bilde av hvordan bygget akkurat så ut på Hadrians tid.

Bevaringsverdig

Det som i dag fremstår som åpne rom kan før i tiden ha vært små passajer eller spisesaler, som dessverre ikke er synlig lenger. Mange av byggene var flere etasjer høye med imponerende kupler som med tiden kollapset. I 1999 ble Villa Adriana satt på UNESOC's liste over bevaringsverdige steder i verden.

Åpningstider

Villa Adriana kan besøkes året rundt fra kl. 9 og frem til en time før solnedgang. Inngangsbilletten koster € 6,50 pr. person.