Opplev Le Grotte di Toirano

Reis tilbake i tid i grottene

Besøk de fascinerende grottene i Toirano, og forvill dere i fortiden inne i de massive granittfjellene. Følg de erfarne og entusiastiske guidene gjennom eldgamle grotter fylt med imponerende fenomener og levninger fra en glemt tid.

Åpningstider

Stort sett hele året rundt (bortsett fra 15.-25. desember, 1. januar og 7.-24. januar) er det mulig å dra på guidet tur i grottene i tidsrommet 09:30 - 12:30 og 14:00 - 17:00, og i sommermånedene kan dere på torsdager bli med på en kveldstur kl.21:00 (må forhåndsbestilles). Temperaturene i grottene ligger konstant på 16 grader, så det er lurt å ta med en genser selv om solen stråler utenfor.

Grotta della Bàsura

En av grottene som er åpne for besøk er Grotta della Bàsura, eller "heksegrotten" som den også kalles. Denne grotten har to naturlige innganger 186 m.o.h. og det første dere treffer på er et hulrom der dere kan se knokler og avtrykk fra hulebjørner (ursus spelaeus) som gikk i hi her for over 10 000 år siden. Videre innover ligger grottens største sal, Il Salotto, som rommer utallige stalagmitter, stalakitter og andre naturskapte dryppsteinsformasjoner, samt en fascinerende innsjø. Innsjøen er hjem til små krepsedyr som er avpigmenterte og blinde som følge av flere årtuseners evolusjon i grottene. Etter denne magiske salen går tusen inn til Corridoio delle Impronte (avtrykkskorridoren), der dere finner avtrykker av føtter, hender og knær i tillegg til knokler som alle stammer fra et gammelt folkeslag som for opptil 12 000 år siden kom hit for å dyrke magiske ritualer. Det er også spor av sot på veggene etter stammens fakler. Videre på ruten ligger enda en innsjø, ettefulgt av Il Cimitero degli Orsi (bjørnekirkegården), der dere kan se skjeletter fra bjørner som levde her for opptil 25 000 år siden. Bjørnene som lå i hi her kunne i oppreist tilstand bli nesten 3 meter høye og veie opptil 600 kg. Mysterienes sal, som våre forfedre også brukte og der det er funnet en del levninger av både mennesker og hulebjørner, er dessverre lukket for publikum for tiden. Antro di Cibele er den siste delen av Grotta della Bàsura, og her kan dere beundre forskjellige spesielle kalkformasjoner.

Grotta Inferiore di Santa Lucia

For å få direkte tilgang til Grotta Inferiore di Santa Lucia fra Grotta della Bàsura ble det i 1967 gravd en 110 meter lang tunnel som forbandt de to grottene. Denne tunnelen er den dypeste delen av turen gjennom grottene, da dere på det dypeste befinner dere 170 m.o.h. I Grotta Inferiore di Santa Lucia kan dere beundre kalsittblomster, som er spesielle korallforekomster som ble dannet under komplekse fordampnings- og kondenseringsprosesser. I grottens største sal, kalt Pantheon, ser dere forskjellige imponerende innskudd, bl.a. en 8 meter høy søyle. Det er også her dere kan få sett den helt spesielle stalagmitten som er dekket av aragonittkrystaller, som har fått tilnavnet "grottens perle" på grunn av sitt vakre utseende. I Sala dei Livelli (nivåenes sal) kan dere se kalkavleiringer som vitner om at det en gang fantes innsjøer her. Den siste delen av grotten, Il Tanone, inneholder ingen direkte levninger fra fortiden, men har vært kjent i flere år da det var her Toiranos innbyggere søkte ly under luftangrepene i 1944. Grotten brukes i dag som scene for forskjellige kulturelle begivenheter som konserter og ballett.

Grottene Santa Lucia Superiore og Grotta del Colombo

Disse kan vanligvis ikke besøkes, men den 13. desember på Lucia-dagen holdes grotten Santa Lucia Superiore åpent hele dagen i anledning italienerenes feiring av helgenen. I Grotta del Colombo holder de for tiden på med utgravninger, så den er dessverre ikke åpen for publikum for tiden.

Kapellet

Grotta Santuario di Santa Lucia Superiore er et kapell tilegnet Santa Lucia som ble bygget i en naturlig grotte ved selve grotten Santa Lucia Superiore. Det sies av kapellet ble bygget i middelalderen, og at det i mange år var et populært pilgrimmsmål. Kapellet åpnes hvert år den 13. desember, og her inne finner dere bl.a. malerier fra 1800-tallet som avbilder gudinnene Agata og Apollonia.

Dere kan komme til Toirano ved å ta tog til Loano eller Pietra Ligure og deretter hoppe på en av lokalbussene videre til småbyen. Spør gjerne en av våre erfarne reisekonsulenter om tips og råd angående ferieovernattinger dersom dere ønsker å besøke Le Grotte di Toraino, og ellers andre spennende utflukter vi kan anbefale i Liguria. Vi har over 15 års erfaring med reiser i Italia og hjelper dere gladelig med å realisere drømmeferien deres.