Reiser til Comosjøen

I Nord-Italia ligger denne perlen av en innsjø som i flere århundrer har tiltrukket seg jetsettere og andre som ønsker å oppleve noe av det ypperste Italia har å by på.

Comosjøen er en fortryllende destinasjon både for deg som vil ha en aktiv ferie, eller for deg som bare vil slappe av og nyte noe av det vakreste italiensk natur kan by på. Bestill en reise til Comosjøen med Escapeaway, inkl. fly, leiebil og et lekkert feriehus - gjerne med utsikt over innsjøen.

Comosjøens storslåtte herskapsvillaer og parkanlegg forteller historien om et populært reisemål.  Comosjøen ligger lett tilgjengelig, ca. 50 km fra Milano, og av alle Italias sjøer er nok den forgreinede Comosjøen den mest besøkte. Den engelske dikteren Wordsworth beskrev Comosjøen som: ”En skatt jorden holder for seg selv!”

Det kan dog være at den store poeten hadde blitt noe overrasket om han hadde besøkt Comosjøen i dag, for den er langt ifra en hemmelighet lenger, med et stort utvalg av hoteller og feriehus. 

Besøk Comosjøen i den vakreste delen av Lombardia, og unn dere en ferie omgitt av et spektakulært landskap, eiendommelige småbyer, overveldende utsikt og en krystallklar kystlinje. Dere kan utforske det naturlige paradiset til fots eller på sykkel, ta del i de forskjellige vannsportsaktivitetene eller simpelthen slappe av på en av innsjøens strender og nyte den friske luften.

Benytt søkemotoren på toppen av siden til å søke blant håndplukkede og utvalgte hoteller ved Comosjøen med gode anmeldelser. Kombiner hotellet med en billig flybillett med rutefly til Bergamo eller Milano fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand og suppler evt. med en leiebil og få det hele samlet i en pakkereise som er sikret av Reisegarantifondet.  Enkelt og fleksibelt - slik er en reise med Escapeaway. 

>> Les også om reiser til Gardasjøen
>> Les om bilferie ved Comosjøen

Hoteller ved Comosjøen

Populære hoteller ved Comosjøen

Italia, Nord-Italia, Lombardia, Domaso
9,5
Fantastisk
350 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 94 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Nord-Italia, Lombardia, Como
9,8
Fantastisk
217 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 49 km
  • Internettilgang / WiFi
  • I by eller landsby
Italia, Nord-Italia, Lombardia, Como
8,8
Meget bra
91 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 50 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi

Mat og drikke

Det er ikke vanskelig å finne en god restaurant ved Comosjøen, og mange steder kan du også nyte en fantastisk utsikt over vannet mens du spiser. På de mest populære stedene er det nødvendig å reservere bord på, også til frokost. 

Har du reist i Italia før, vil du vite at italienerne har litt andre tradisjoner når det gjelder dagens første måltid. Frokosten består ofte bare av en rask espresso og eventuelt noe å bite i, ofte av den søte typen. En italiener betrakter knapt nok frokosten som en eget måltid. På de mest populære reisemålene har det  (heldigvis) skjedd en viss utvikling på frokosten, som også kan tilfredsstille deg som har en litt større appetitt først på dagen.

Vil du følge den lokale rytmen, er lunsjen ofte dagens største måltid. Når man ikke skal skynde seg tilbake til jobben, kan den bestå av tre retter, så blir det tid for enda en espresso som avrunding på måltidet. Skal det gå litt raskere, eller vil du heller spare deg til middagen, kan du naturligvis også de fleste steder bare få en panino (sandwich) eller stikke innom den lokale pizzeriaen.

Når du om kvelden setter deg til bords på en av de mange restaurantene ved Comosjøen, kan du forvente matopplevelser som ligger over det normale turistnivået. Området er kjent for sitt brede utvalg av spisesteder, som spenner fra eksklusive Michelin-restauranter til rustikke bistroer, hvor du kan stifte bekjentskap med regionens tradisjonelle kjøkken.

Fiskeretter har en betydelig plass på menyen de fleste steder. Et par av de fiskerettene du oftest ser på menyen ved Comosjøen er Risotto con Filetti di Pesce Persico og Fritto misto di lago, som lages på de lokale og ferske forsyningene av fisk. Hører ikke fisk til blant dine favoritter, bør du holde utkikk etter en annen rett laget med lokale råvarer, Brasato di Cinghiale Selvatico - villsvin, som stammer fra skogen rundt innsjøen, brasert i vin og servert med grønnsaker og polenta.

Som i resten av Nord-Italia vil du forøvrig nok bemerke at det ofte serveres polenta fremfor pasta ved Comosjøen. Polenta lages av maismel som kokes til en tykk grøt og deretter bakes, grilles eller stekes med forskjellige krydderier.

Synes du det hører vin til maten i ferien, kan du glede deg over at det rundt Comosjøen produseres mange anerkjente viner, både røde og hvite. Er du glad i søtt, er det som regel et rikt utvalg av lekre kaker eller hjemmelaget is. I den lune sommerkvelden er det neppe noe bedre enn å runde av et måltid med fragole con gelato - is med friske jordbær.

Informasjon og fakta

Geografi og historie

Comosjøen, Lago di Como, ligger i det nordlige Italia, omkring 40 kilometer nord for Milano tett ved grensen til Sveits. Comosjøen er landets tredje største innsjø, kun overgått av Gardasjøen og Maggioresjøen.

Den langstrakte innsjøen som er opp mot 410 meter dyp, deler seg mot sør i to armer som ender henholdsvis ved Como og Lecco. Særlig det vestlige "beinet" som ender ved byen Como er utrolig vakkert med skogkledde fjellsider som reiser seg dramatisk opp fra sjøen. Kanskje fordi den vestlige sjøbredden får litt mer sol, er det også denne delen av innsjøen hvor turismen er mest utviklet og har den største konsentrasjonen av rikmannsvillaer og palasser.

Men det er mange fine steder rundt hele innsjøen, som har omkring 160 kilometers sjøbredde i alt. Mellom de to sørlige armene ligger for eksempel idylliske Bellagio ute på spissen av halvøya. Flere av de hyggelige byene rundt langs den omvendte Y-formede innsjøen er forbundet med ferger. 

I den nordlige delen av Comosjøen brer innsjøen seg litt mer ut, og en stabil bris gir gode forhold for seiling og vindsurfing. Her finnes da også tallrike vannsportssentre som kan hjelpe deg med å få en morsom dag på vannet. 

Det milde klimaet og de naturskjønne omgivelsene ved Comosjøen har tiltrukket feriegjester fra resten av Italia siden romertiden. I dag spiller turisme også en langt viktigere økonomisk rolle for byene omkring innsjøen enn de tradisjonelle yrkene som fiske, silkeproduksjon og trevirke. Det produseres stadig silke av høy kvalitet i Como, som siden finner veien til store motehus som Versace og Hermès. Det kan også anbefales å legge veien innom Silkemuseet i byen, Museo Didattico della Seta, hvor du kan se hvordan silken blir til. 

Vær og klima

Selv om Comosjøen ligger i Nord-Italia, kan du nyte et subtropiskt klima her som kjennetegnes ved varme og fuktige somre og milde vintre. Klimaet betyr  at det normalt er behagelig ferievær ved Comosjøen helt fra april til oktober. 

Høysommeren er den mest populære tiden, hvor temperaturer opp mot cirka 30 grader og massevis av sol innbyr til avslappende stunder ved en av innsjøens små strender, eller kanskje en tur ut på vannet for å prøve  vindsurfing og vannski. Siden dette er den travleste årstiden, er prisene generelt litt høyere.

Lavere priser og mindre trengsel er ikke den eneste grunnen til at også vår og høst er gode tidspunkter for å reise til Comosjøen på. I skuldersesongen er været litt kjøligere, men stadig behagelig. De litt lavere temperaturene kan være en fordel hvis du vil bruke noe av ferien på sightseeing eller du ønsker å være aktiv med for eksempel sykling eller fotturer i det utrolig naturskjønne området. Det kan snø om vinteren, men som regel kun oppe i fjellene. De store vannmassene i innsjøen holder lenge på sommervarmen og sikrer et mildere lokalt vinterklima enn i resten av regionen. 

Når det regner ved Comosjøen er det om sommeren ofte først om kvelden, og da gjerne ledsaget av torden. Den mest nedbørsrike måneden er mai, som likevel har nesten like mange soltimer som september. 

Transport

Fly til Milano, herfra er togforbindelse til både byen Como i innsjøens sørvestlige hjørne, og til Lecco i det sørøstlige hjørnet. Leier du bil, kan du kjøre fra Milano til Comosjøen på under en time.

Bor du i en av byene, hvor det er fergeforbindelse eller hyppige busser, kan du godt klare deg uten bil ved Comosjøen. En tur med buss C10 som kjører helt fra Como over Menaggio opp til Colico, er en flott tur. Men en ferie ved Comosjøen med egen bil eller leiebil gir deg en god del  mer fleksibilitet. Ikke minst fordi både ferger og busser normalt stopper å kjøre for dagen omkring klokka 20.

Velger du leiebil, ta en så liten bil som mulig. Det vil gjøre det lettere å komme rundt på de til tider smale veiene, og ikke minst å finne en parkeringsplass. Vil du primært bruke offentlig transport, er det lurt å kjøpe et reisekort som gjelder både til busser og tog i området. Det såkalte IO VIAGGIO-kortet fås med forskjellige dagers gyldighet og kan kjøpes på stasjonene. 

Uansett hvordan du kommer deg rundt, bør du minst én gang ta en seiltur på innsjøen. Det er en enestående opplevelse å se de maleriske byene med de mektige fjellene i bakgrunnen fra vannet.  

Fint å vite

Penger: Euro. De fleste hoteller, restauranter og butikker tar imot de mest vanlige kredittkortene (Visa og Mastercard). Har du likevel bruk for kontanter, finnes det minibanker i de fleste byer. Du kan også veksle i banker eller hos vekselbyråer. Akkurat som her hjemme er det vanlig å gi  cirka 10 prosent i driks på restauranter. Der er imidlertid steder hvor driks automatisk legges til regningen. På hoteller gir man typisk et par euro til vaskehjelpen per natt eller for roomservice. Det er akseptert å prute på prisen på markeder, men utover det betaler man normalt den annonserte prisen. 

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hva sier gjestene ved Comosjøen?

9,1
Gjesteanmeldelser
Basert på 148 anmeldelser