Reiser til Monte Isola

Fjellet på øya i innsjøen

Med en størrelse på 4,5 km² og ikke minst sine 600 meter over havet er Monte Isola enestående i sin kategori, og den største bebodde øya i en innsjø i Europa. Midt i den sjette største innsjøen i Italia ligger denne enestående øya med sine 1800 innbyggere.

Fra fastland til øyliv

Du kommer deg til Monte Isola fra byene Sulzano, Iseo eller Sale Marasino. Med en overfart på noen flyktige, få minutter er det ikke en strabasiøs ferd ut til byene Peschiera Maraglio eller Carzano, som begge er innbydende fiskerlandsbyer med opprinnelig sjarm og særegne atmosfærer - akkurat som de øvrige byene på øya; Sensole, Siviano, Cure og Menzino. Her finner du fiskegarn som henger dekorativt til tørk langs bredden, du kan spasere i små, hyggelige gater og du blir ikke forstyrret av larmende biler.

Byene

Byen Masse er severdig for sine steinhus, de små gårdene med brønner og de gamle levningene etter tidligere landbruk. Fiskerbyen Peschiera Maraglio har en lang innsjøpromenade der båtene legger til, og den dag henger fortsatt luften av soltørket fisk igjen da det er en gastronomisk tradisjon som dyrkes her på øya. Novale minner mest om en fjellandsby med hus, tykke steinmurer og balkonger utført i treverk. Cure er den høyest beliggende byen på øya med sine 500 m.o.h. og stolte landbrukstradisjoner. Sensole derimot er øyas mest kunstneriske by, godt likt for sitt milde klima og de vakre omgivelsene. Byen er gjengitt på mangt et maleri takket være de romantiske motivene mellom oliventrærne. Her finner du tre karakteristiske restauranter som alle kan anbefales på det varmeste.

Bilfri øy og innsjøluft

Øya er en bilfri sone med unntak av de få motorene som sørger for den offentlige transporten. Det er i seg selv et godt argument for å komme seg ut på Monte Isola. Øya huser fortreffelige restauranter som tilbyr lokale spesialiteter på menyen. Prøv for eksempel spesialiteten grillede sardiner som har blitt marinert i en krydret oljelake før de hives på grillen.

Øya inviterer ikke bare til flotte utsikter, men også til energisk turgåing gjennom det vakre landskapet, prydet av oliventrær. Pust inn den friske innsjøluften blandet med floraens milde sammensurium av dufter mens du følger stier gjennom store kastanjeskoger og dyrket jord. Du kan også velge å oppleve øya fra sykkelsetet eller gjennom et bussvindu - bussene kjører fra Peschiera Maraglio. Men øya utforskes best til fots og nytes best oppe fra øyas dominerende fjelltopp, der du har den mest fantastiske utsikten over det omkringliggende landskapet.

Eldgamle håndverkstradisjoner og severdigheter

Av severdigheter på øya kan vi nevne det fengslende, stille og kritthvite kapellet Santuario della Madonna della Ceriola som ligger på øyas høyeste punkt rett ovenfor byen Cure, for ikke å glemme renessanseborgen Rocca Oldofredi-Martinengo.

På Monte Isola har det gjennom to århundrer vokst frem en hel håndverksindustri som nå stort sett har blitt forflyttet til fastlandet. Denne produksjonen har hatt stor betydning for øyas økonomi, og er fortsatt et kjennetegn for Monte Isola. Det er snakk om produksjonen av håndlagde fiskegarn og den gondollignende båten naét - som er navnet på de særegne båtene du finner vuggende på Iseosjøens overflate. Opprinnelig var det kvinnene som flettet fiskegarnene, og i dag kan du fortsatt finne lokale håndverkere som benytter seg av de hundreårige tradisjonene, gamle instrumenter og naturtråd for å skape vakre fiskegarn. Om det fortsatt kun er kvinner som lager dem får du se selv.

Tradisjonelle fester

I Carzano arrangeres det en tradisjonell fest hvert år: La Festa di Santa Croce di Carzano, der hele byen blir prydet med håndlagde blomster og furustolper. Festligheten oppstod i 1836 for å feire slutten på en fæl kolera-epidemi og skjer i september. Den 2. søndag i juli kan du ta del i Festa della Madonna della Ceriola og hvert femte år arrangeres det en lokal byfest i Peschiera Maraglio til ære for deres naét-båter med et kappseilas.

I tillegg til Monte Isola finner du småøyene Loreto og San Paolo i Iseosjøen.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Monte Isola