Miljøsoner i Italia (ZTL)

Miljøsoner i Italia (ZTL)

I Italia har mange byer innført strenge regler og innkjørselsforbud i mange historiske bykjerner. Dette har man gjort for å minske miljøbelastningen i tett befolkede og bevaringsverdige områder, samt for å skape bedre forhold for fotgjengere.

Vær oppmerksom! Du kan komme kjørende i en by og se at de italienske bilene foran deg kjører inn i en miljøsone. Men disse bilene kan ha spesial- og beboertillatelser, og får derfor ikke bøter. Så hvis du er i tvil gjør du best i å ikke kjøre inn i miljøsonene og holde godt øye med skiltene (se bildegalleriet).

Miljøsonene i Italia varierer fra by til by, kommune til kommune - ja, til og med fra årstid til årstid. Hos Escapeaway kan vi derfor ikke gi deg informasjon om de mange tusen miljøsonene som finnes i Italia. I stedet oppfordrer vi deg til å lese videre på de linkene du finner nederst på denne siden og evt. ta kontakt med hotellet ditt for ytterligere informasjon. Kontaktinformasjon finner du i oppholdsbeviset du mottar ved bestilling. 

Du finner også informasjon om ditt hotell/din ferieleilighet ved å logge inn på Min booking her.

Tiltaket betyr at kun beboere og folk med spesialtillatelse kan ferdes i sonen med bil. Disse tillatelsene er kun mulige å få for folk med fast oppholdstillatelse, ikke turister eller andre med ærend i byen. Skiltet er firkantet og hvitt med teksten: 'Zona Traffico Limitato -ZTL' og en rød sirkel (se eksempler i bildegalleriet ovenfor). Innkjørselsforbudet er satt opp ved sonens begynnelse og ved byens innfallsveier der avstanden til sonen er angitt. Forbudet er som regel tidsbestemt og gjelder ofte i tidsrommet fra kl. 08:00 til 18:00, men kan variere fra by til by, ofte også fra ukedag til ukedag. Unngå å kjøre inn i miljøsonene, for da kan du risikere at kameraer fotograferer nummerskiltet ditt og at politiet sender deg en uventet bot til hjemmeadressen din. Kjører du leiebil vil du ikke bare motta en bot, men også et administrasjonsgebyr fra bilutleieren.

Hoteller/ferieleiligheter i miljøsoner

Hvis du har bestilt et hotell i en by kan det godt hende det ligger i en miljøsone. I de fleste tilfeller må du da ved ankomst til hotellet oppgi ditt nummerskilt til resepsjonen slik at de kan gi beskjed til kommunen om at du er gjest der. En eventuell bot for innkjørsel i miljøsonen vil da bli annullert. Registrering av ditt nummerskilt skal skje med en gang ved ankomst da det ikke er mulig å få annullert en eventuell bot på et senere tidspunkt. Selv om du får kjøre inn til hotellet betyr det ikke nødvendigvis at du også kan parkere ved det. Hvis hotellet ikke selv har en parkeringsplass kan de henvise til nærmeste parkeringsplass eller parkeringshus, hvor du kan kjøre etter å la lesset av bagasjen.

Les om miljøsoner hos Forbruker Europa

Forbruker Europa er en del av et europeisk nettverk (European Consumer Centres Network) med kontorer i hvert EU-land samt her i Norge og på Island. Nettverket er finansiert av EU-kommisjonen og Forbrukerrådet. Nettverket ble opprettet 1. januar 2015.

Les denne artikkelen (på engelsk) om miljøsoner

Les Forbruker Europas råd om å leie bil i utlandet

Nyttige linker om miljøsoner i Italia

Les NAFs artikkel om bøter og miljøsoner i Italia her

Les mer om de italienske miljøsoner her: ztl-italia.blogspot.com/ (siden er på italiensk).

Les mer om hva man bør være obs på under bilferien i Europa i NRK sin artikkel her.

Informasjon om leie av bil og kjør-selv-ferie til Italia

Skal du leie bil i Italia finner du informasjon om bilutleie her

Vi har samlet inspirasjon til kjør-selv-ferie i egen bil til Italia her