Ferie i Nord-Italia – sjø, fjell og storby

Finn ditt ferieparadis i Nord-Italia, vi har stort utvalg av flotte feriehus og unike hoteller –  du kan booke både fly, leiebil og feriebolig hos Escapeaway. 

Nord-Italia betyr klassiske reisemål som Gardasjøen, Milano, Dolomittene og Venezia – og selvsagt Toscana. Finn fleksible flyavganger og velg blant flere hundre spesielt utvalgte hoteller, feriehus og ferieleiligheter.  Book online hos Escapeaway og få både fly, leiebil og feriebolig til de beste prisene – så har du full frihet i ferien.

Italia er et ferieland som har alt! Du kan glede deg til det verdensberømte italienske kjøkkenet,  klassisk arkitektur og et behagelig klima. For ikke å snakke om den enorme variasjonen Italia byr på: her er det urørte fjell,  dype innsjøer, enorme vulkaner, hvite sandstrender, frodige landskap, pulserende storbyer og sjarmerende landsbyer: Italia har alt du kan ønske deg!

Hva kan du oppleve i Nord-Italia? 

Landets 20 regioner er alle vidt forskjellige, men det går et viktig skille mellom nord og sør - selv om det ikke eksisterer en klar definisjon på hvor Nord-Italia slutter og Sør-Italia begynner. Det er både ekte konflikter mellom nord og sør, som for eksempel det politiske partiet Lega Nords uttrykte ønske om å løsrive de to delene fra hverandre, og mer humoristisk og vennskapelig erting mellom nord- og sør-italienere. Det siste er heldigvis mest gjeldende, og som feriegjest kan du utnytte at nord og sør konkurrerer om hvem som lager best mat og tar best imot gjestene sine.

Følgende regioner vil de fleste betegne som den nordlige delen av Italia - og her er et par kjappe anbefalinger til din ferie i hver enkelt region:

De vakreste storbyene

Glad i storbyferie? Da har du noen fantastiske byer å velge imellom i Nord-Italia! Her ligger noen av Europas mest storslåtte byer, og både Firenze, Venezia, Milano og Siena er mesterverker i seg selv. Disse byenes arkitektur har skapt beundring over menneskers genialitet og sans for estetikk, samt over Italias kulturelle rikdom.

Hvilken del av Italia er "erke-italiensk"?

Innenfor Nord-Italias uformelle grenser vil du oppleve stor variasjon mellom regionene. I Piemonte vil du enkelte steder nærmest føle at du er i Frankrike, i Syd-Tirol er tysk det dominerende språket, og i Friuli-Venezia-Giulia i det nord-østlige hjørnet møter du en imponerende etnisk og språkmessig cocktail som også inkluderer slovensk. Tommelfingerregelen er at jo mer du beveger deg mot midten av Italia, jo mer erke-italiensk blir kulturen slik vi nordmenn forestiller oss den. Når du kommer til Sør-Italia, blir kulturen mer latinsk, med preg av Midtøsten.

Få det meste - og beste - ut av din ferie i Nord-Italia

Det eventyrlig vakre og allsidige Nord-Italia er en fryd å utforske, og hvis du velger å reise med Escapeaway kan du bo på noen av områdets beste hoteller, og ta i bruk vår ekspertise om Italia både før og under reisen. Vår lokalkunnskap hjelper deg med å få det meste ut av din ferie i Nord-Italia. Det er vanskelig å fatte seg i korthet når man skal beskrive Nord-Italia, som er usedvanlig rikt på både natur, kultur og historie. Det er faktisk vanskelig å beskrive det i det hele tatt, ettersom det ikke er tvil om at Nord-Italia er noe man må oppleve med egne øyne. Vi vil likevel forsøke å gi deg et inntrykk av de mange attraktive mulighetene du får når du bestemmer deg for at din reise går til Nord-Italia.

Bilferie til Nord-Italia

Som nevnt ovenfor er det altså mange måter å feriere i Nord-Italia på. Du kan utforske de vakre landskapene, slottene og småbyene på en bilferie, der du får maksimal frihet og fleksibilitet. Dette blir en opplevelsesrik ferie, der du selv setter rammene sammen med din partner og dine barn - og skaper minner som dere sent vil glemme. 

Topp 3 reisemål for bilferie i Nord-Italia
- Kjør-selv ferie til Gardasjøen
- Kjør-selv ferie til Piemonte
- Kjør-selv ferie til Bibione og Lido di Jesolo

Storbyferie med familien eller din bedre halvdel 

Eller hva med å piffe opp hverdagslivet og dyrke romantikken med en storbyferie i form av en langhelg, der du bor sentralt i romantiske Venezia, fantastiske Firenze eller majestetiske Milano og får opplevd alt disse byene har å by på? Shakespeares elegante Verona, der "Romeo og Julie" utspiller seg, er også et klassisk reisemål til storbyferien. Dessuten ligger du her rett ved Gardasjøen og det vakre vindistriktet Valpolicella. 

Topp 3 reisemål for storbyferie i Nord-Italia
- Storbyferie i Venezia
- Storbyferie i Firenze
- Storbyferie i Milano

Familieferie i Nord-Italia

Hele familien kommer til å elske de landlige omgivelsene i Toscana, der dere kan nyte en forfriskende dukkert i hotellets basseng og samtidig bo i gangavstand fra en liten kulturlandsby - eller hva med en familieferie ved den klassiske og herlige Gardasjøen, der du slapper av i skyggen under oliventrærne mens barna leker?

Matkulturen i Nord-Italia er verdt hele turen

Nord-Italia er fylt til randen med museer i verdensklasse, romerske ruiner, storslåtte byer, vingårder og pittoreske småbyer spredt ut over det maleriske landskapet som kjennetegner store deler av området. Du kan spise middag på elegante restauranter som er så berømte at de knapt nok synes det er nødvendig å reklamere med sine Michelin-stjerner.

Du kan også spise middag i avslappede omgivelser ved siden av den lokale katolske presten og politisjefen på et av Nord-Italias mange osteriaer (små, lokale spisesteder) og trattoriaer. Disse resturantene er ofte familiedrevne, og eierne har brukt generasjoner på å utvikle egne, perfekte versjoner av lokale spesialiteter som garantert kommer til å få tennene dine til å løpe i vann.

I Nord-Italia, der de fleste bruker lokale råvarer og tar seg god tid når de tilbereder maten, utgjør ofte mat og vin sentrum for hyggelig samvær. Dette vil du nok også oppleve når du er på ferie her, der den smakfulle, norditalienske rødvinen passer perfekt til mørt oksekjøtt tilberedt med rike, kremete pastasauser, ferske urter og hvitløk. Smaksopplevelsen blir kun overgått av den hyggelige stemningen som hersker i de lokale spisestedene, der nytelsen av maten og avslappede samtaler går hånd i hånd.

Ferie i kjøreavstand

Fra Norge kan du enten ta bilferje til Kiel og kjøre derfra, eller fly fra Norge og ned til Sentral- eller Sør- Europa og fortsette ferien i leiebil. I Italia venter det deg storslått natur og trivelige byer. Maten, dialekten (for deg som smaker italiensk), arkitekturen og landskapet endrer seg over korte avstander fra region til region.

Prøv for eksempel Ligurias middelalderbyer i pastellfarger, som ligger som perler på en snor langs Den italienske rivieraen og er bundet sammen av vakre strender og ulendt steinete strekninger. Eller dra på shoppingtur i Milano, Bergamo og Bologna. Du kan også velge stemningen ved innsjøene - kanskje store, klassiske og turistvennlige steder ved Gardasjøen eller mer intime og uforstyrrede steder som Ortasjøen eller Iseosjøen. Det finnes også vindistrikter og vakre steder langs Adriaterhavskysten: lange, brede sandstrender så langt øyet kan se. Barna vil elske det! Nord-Italia kan by på alt og litt mer - noe for både store og små!

Mer informasjon til din reise til Nord-Italia

I Nord-Italia finner du noen av de vakreste landskapene, beste mattradisjonene og største severdighetene i Italia. Her finner du museer i verdensklasse, unike romerske ruiner, storslagne steder, fantastiske viner og vingårder - og pittoreske småsteder spredt utover det vakre bakkelandskapet som kjennetegner en stor del av området. 

Det er også i denne delen av Italia man finner noen av landets rikeste og mest utviklede steder og regioner, med en økonomi som er blant de sterkeste i Europa, for eksempel det berømte økonomiske triangelet som består av byene Milano, Torino og havnebyen Genova. 

Men, hva dekker egentlig begrepet "Nord-Italia"? Selv om begrepet ikke motsvarer noen offisiell, administrativ enhet, så dekker det normalt er forholdsvis avgrenset område i Italia, bestående av de åtte regionene Lombardia, Aostadalen, Piemonte, Liguria, Friuli-Venezia Giulia, Trentino Alto-Adige, Veneto og Emilia-Romagna.

Dissa åtte regioner har mange ting til felles, samtidig som de skiller seg fra hverandre når det gjelder kultur, historie og i enkelte tilfeller språk. Dette skyldes at mange av dem ligger ved grensen til andre land og har blitt sterkt påvirket av andre folkeslag og kulturer gjennom historien, som for eksempel Aostadalen, Trentino Alto-Adige og Friuli-Venezia Giulia, som alle har fått tildelt noe autonomi fra den italienske staten på grunn av deres etniske, kulturelle og lingvistiske mangfold. I regionen Trentino-Alto Adige snakkes det for eksempel stort sett tysk i provinsen Alto Adige/Syd-Tyrol, mens det i regionen Friuli-Venezia Giulia snakkes både italiensk, friulisk, slovensk, tysk og venetiansk.

Det store mangfoldet av språk og kulturer motsvares også av et like stort utvalg av ulike typer ferieopplevelser du kan se i denne delen av Italia. Uavhengig av om du vil reise på storbyferie til byer som Milano, Torino, Venezia, Genova, Verona eller Bologna, en vandreferie i fjellkjedene Dolomittene eller Alpene, en ferie for livsnytere ved de vakre sjøene Gardasjøen, Comosjøen, Ortasjøen, Maggioresjøen eller Luganosjøen eller på en familie- og badeferie ved Den italienske rivieraen på vestsiden eller Adriaterhavet på østsiden, kan du få dine ønsker oppfylt.    

Escapeaways topp 3

Carolines anbefalinger av romantiske destinasjoner i Nord-Italia

Escapeaways topp 3  er reisekonsulentenes mulighet til å gi deg våre personlige anbefalinger for et bortgjemt feriested eller et bestemt reisemål i Italia. Vår reisekonsulent Caroline gir deg sine tips om tre romantiske destinasjoner, som også passer som bilferie. 

Disse stedene kan enten kombineres som en rundreise i bil, eller du kan velge ett av dem og nyte denne destinasjonen til fulle. Jeg kan anbefale alle tre varmt, derfor er det beskrevet i den rekkefølgen jeg ville ha besøkt dem. Jeg starter  lengst vekk og avslutter nærmest, nemlig på flyplassen i Milano. Slik unngår du stress og unødig transport på avreisedagen. 

1. Limone sul Garda, Gardasjøen

Bo billig og hjemmekoselig hos det italienske søskenparet Sofia og Domenico på Hotel Europa, litt utenfor sentrum i Limone sul Garda. Nyt den sjarmerende sentrumskjernen, drikk en aperitivo ved sjøkanten mens dere ser utover sjøen og nyt stemningen. Jeg anbefaler en utflukt med lunsj til Tremosine, som ligger ovenfor Limone. Naturen ved Limone er den absolutt vakreste ved Gardasjøen, så lenge du liker hårnålssvinger og sammenhengende stigninger. Parkering mot betaling.     

2. Desenzano del Garda, Gardasjøen 

Bo deretter på Hotel Piroscafo i sentrum av den litt større sjøbyen Desenzano, der du bor på et vakkert rom med en enda vakrere beliggenhet ut mot byens gamle havn. Om sommeren er det konserter på torget, og kanskje du er så heldig at du befinner deg i Desenzano mens det avholdes marked her. Jeg kan som et alternativ anbefale å besøke Sirmiones historiske sentrum, selv om det er litt vanskelig å komme seg dit på grunn av turismen og parkeringsforholdene. Likevel er det verdt turen. Hotellet kan hjelpe deg med parkering i Desenzano. 

3. Den vakre Iseosjøen

Jeg velger å bo på et av våre utvalgte hideaways og Hotel Araba Fenice. Lei en sykkel og utforsk naturen rundt, dra på handletur til den vakre byen Iseo eller besøk vinområdet Franciacorte sør for sjøen. Her finnes det mange flotte opplevelser. Dra gjerne over til den bilfrie øya Monte Isola. Det er mulig å parkere på fastlandet, og overfarten dit tar kun fire minutter. Drømmeferien venter! 

Nord-Italias tre store innsjøer

Comosjøen, Gardasjøen og Maggioresjøen

Når du tenker på Nord-Italia som en helhet kan du ikke unngå å snakke om innsjøene som preger denne delen av den italienske halvøya. Vi foreslår en reiserute der du får oppleve tre forskjellige innsjøer og deres ulikheter på bare en uke!

Historisk sett har innsjøene vært populære siden Romertiden, og på 1700-tallet var de et viktig element i kunnskapsreisene som ble sett på som nødvendig for unge mennesker fra gode familier. Du kunne kanskje trodd at har du sett én innsjø har du sett dem alle, men sånn er det altså ikke. Landskapsmessig er det stor forskjell på de tre største innsjøene i Nord-Italia. Gardasjøen er preget av bølgende bakker og sjøpromenader, Comosjøen er preget av høye fjell som stuper ned i sjøen og Maggioresjøen er preget av flotte øyer og vakker natur.

Gardasjøen

Gardasjøen er Italias største innsjø og det er mange gode grunner til at den har blitt et så populært reisemål - kanskje det mest populære i hele Nord-Italia. Ved Gardasjøen finner du vakker natur, hyggelige gamle byer og et hav av aktivitetsmuligheter for både barn og voksne. I tillegg ligger innsjøen perfekt til for utflukter til byer og severdigheter, så her får du mange muligheter for opplevelser for både store og små.

>> Informasjon om reiser til Gardasjøen

Maggioresjøen

Velg Italias nest-største innsjø hvis du er på jakt etter forlokkende natur og mindre oppstyr enn ved de andre innsjøene. Og hvis du likevel også ønsker deg litt kulturelle innslag er det bare å avlegge Borromee-øyene eller de stemningsfulle byene et besøk.

>> Les mer om ferie ved Maggioresjøen her

Comosjøen

De mange imponerende herskapsvillaene og parkanlegget ved Comosjøen fortellet deg historien om en "selvstendig innsjø". Og de stemningsfulle byene og dramatiske skråningene har tiltrukket gjester med sans for hygge og estetikk i mange år.

>> Les mer om ferie ved Comosjøen her

Rundtur - besøk alle tre innsjøene på samme ferie

En opplagt måte å reise på er en bilrundtur der du opplever de tre store innsjøenes forskjeller på en uke eller mer - et forslag kunne være å bo tre netter på sentrale Hotel Europe ved Gardasjøen, to netter på fortryllende Hotel Eremo Gaudio ved Comosjøen og til slutt to netter på hyggelige Hotel Flora ved Maggioresjøen. Men som alltid hos Escapeaway kan du kombinere reisen din akkurat slik du ønsker, og hvis du vil få tips og gode råd til valg av hotell eller ferieleiligheter på rundreisen din til de Nord-Italienske innsjøene, er du alltid velkommen til å kontakte oss.

Andre innsjøer i Nord-Italia

I beskrivelsen ovenfor har vi kun nevnt de tre største og mest kjente innsjøene i Nord-Italia, men det finnes mange flere vakre innsjøer du kan besøke på ferien din, f.eks. Iseosjøen i Lombardia, Ortasjøen i Piemonte, Mergozzosjøen i Piemonte, Ledrosjøen i Trentino, Luganosjøen i Lombardia, Idrosjøen i Lombardia for å nevne noen. Du kan lese mer om de fleste innsjøene her hos oss i Escapeaway, bare skriv inn navnet på den eller de innsjøene du er ute etter i søkemotoren helt øverst til høyre på siden, og få tilgang til informasjon og priser på hoteller og feriehus i Italia.

Reisemål i Nord-Italia

 • Gjesteanmeldelser 8,6
  Veneto
  144 hoteller
  Veneto har byer som Venezia, Verona og Vincenza, viner i verdensklasse, majestetiske fjell og flotte strender. Badeferie med Adriaterhavskysten eller Gardasjøen, fottur i fjellene eller vingårdsferie – Verona har alt!
 • Gjesteanmeldelser 8,6
  Lombardia
  98 hoteller
  Fra stilige Milano til ferieparadisene Gardasjøen og Comosjøen og hyggelige middelalderbyer – Lombardia har alt du trenger for en fantastisk Italia-ferie, og du kommer garantert ikke sulten hjem ...
 • Gjesteanmeldelser 8,5
  Piemonte
  75 hoteller
  De gastronomiske opplevelsene står i kø på en reise til Piemonte. Utover verdensberømte viner og delikate trøfler kan du på en reise til regionen "ved foten av fjellene" også oppleve en bit av det autentiske Italia i stille landsbyer og i majestetiske ... Torino. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,5
  Liguria
  65 hoteller
  Liguria er mest kjent for Den italienske riviera, men selv om det er fristende å bruke hele ferien i de idylliske kystbyene nede ved det asurblå Middelhavet, må du heller ikke gå glipp av de maleriske landsbyene i det fjellrike innlandet, vinmarker ... og olivenlunder. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,8
  Trentino Syd-Tirol
  40 hoteller
  I Syd-Tirol finner du et fantastisk fjellandskap, over 600 innsjøer og en fascinerende blanding av tysk og italiensk kultur. Perfekt for fotturer og skiferie.
 • Gjesteanmeldelser 8,2
  Emilia-Romagna
  25 hoteller
  Emilia-Romagna beskrives av noen som "Toscana med færre turister." Her venter det deg sjarmerende renessansebyer, Adriaterhavets innbydende badestrender samt vakre landsbyer og natur i det fruktbare Po-deltæt.

Populære hoteller i Nord-Italia

Italia, Nord-Italia, Piemonte, Guarene
8,8
Meget bra
416 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 120 km
 • Avstand til sentrum: ca. 5 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Nord-Italia, Piemonte, Stresa
8,9
Meget bra
864 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 51 km
 • Avstand til sentrum: ca. 1.4 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Nord-Italia, Piemonte, Verduno
9,1
Fantastisk
146 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 99 km
 • Avstand til sentrum: ca. 130 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Nordøst-Italia og vinområdene

De fleste av oss forbinder Nord-Italia med enten sol og vann eller snø og ski. Det finner du selvsagt rikelig av, men Nord-Italia er så mye mer! Denne delen av Italia tilbyr et frodig, kupert landskap, fantastiske byer som sjarmerende Treviso, historiske Padova, musikkparadiset Verona, mytiske Venezia, motemekkaet Milano og en vinkultur som heter duga.

Du har alle forutsetningene for å få en vellykket kombinasjonsferie, som ikke bare gir sinnet, men også smaksløkene en minneverdig opplevelse.

En oppfriskende del av Italia 

Hva mener vi egentlig med Nord-Italia”, tenker du kanskje. Det er forståelig, siden Italias nordlige regioner sprer seg over et stort område og grenser til flere land: Slovenia i øst, Østerrike og Sveits i nord og Frankrike i vest. Alle disse landene har sin egen karakter på både mat, språk og kultur, og det er nettopp dette som gjør Nord-Italia så fascinerende.

Her kan du vandre, sykle og klatre, sole deg og svømme på lange sandstrender eller i små, pittoreske viker. Du kan også nyte en utsikt som er så vakker at du får hakeslepp, og du kan utforske trange gater i fantastiske byer. Og vi må ikke glemme maten! Her kan du nemlig få noen av ditt livs beste mat- og vinopplevelser. I tillegg er Nord-Italia lett tilgjengelig, enten du velger å fly eller kjøre. Valgene er mange - og variasjonene er så godt som uendelige!

Forresten: For deg som er interessert i et feriehus nær den vakre Gardasjøen, har vi valgt å presentere denne destinasjonen separat slik at du kan finne det du leter etter. 

Soave – med noen av Italias mest berømte hvitviner

Jeg tror jeg vil starte med et område som produserer en fruktig, saftig vin som har en gyllengul farge og er litt tørr og søt - Soave. Navnet er sikkert kjent, og jeg kan nesten garantere at du har passert det på reisen din i Nord-Italia uten å vite det.

Vi er i nærheten av en av de mest berømte nord-italienske byene, Verona. Soave er et vakkert område med bølgende åser, hvor vinrankene står i perfekte rekker og bryter landskapet. I området Soave ligger byen Soave, en middelalderperle av en by med en vakker ringmur og et slott, bare 20 kilometer øst for Verona, i retning Venezia og havet. Byens smågater er veldig innbydende og begynner ved den gamle byporten Porta a Verona. Selv om byen er liten, er det et fint utvalg av restauranter, isbarer, vinbarer og små butikker. Ta deg tid til å sitte på en av byens koselige kaféer med noe å drikke eller spise, og husk å kjøpe med deg gode viner fra en av de lokale vinhandlerne.

Valpolicella, Amarone, Ripasso og Masi

Disse navnene har du nok sett i hyllene på polet eller på restaurantmenyen. Men det e noe helt annet å se det levende landskapet!  Selv er jeg en ekte "Amarone-kvinne".  Det er ikke det at jeg ikke setter pris på andre viner, men dronningen er, etter min mening, Amarone. Navnet kommer fra det italienske ordet "amaro", som opprinnelig betyr "bitter" og ordet har en spesielt plass i mitt hjerte, eller rettere sagt i mine smaksløker. 

Vi befinner oss nå øst for Gardasjøen, i den italienske provinsen Verona, og man kan si at Valpolicella er en av Nord-Italias mest berømte vinregioner. Navnet Valpolicella ble nevnt allerede  i det 11. århundre, og det kommer fra den latinske Val Polis Ceallae, som betyr "dalen til mange vinkjellere". Her er det funnet arkeologiske bevis på at vin ble dyrket i området for flere tusen år siden, selv om det var romerne som for alvor utbredte vinen.

Du kan besøke flere vinprodusenter i området, men den kanskje mest berømte er Masi, som var det første vinhuset som begynte å produsere dagens berømte vin, Ripasso. Midt i Masigården, etter en liten spasertur over vingårdene, finner du Sèrego Alighieri gården, som har vært i Alighieri-familien i hele 21 generasjoner! De har et nært samarbeid med Masi, og her kan du gå på guidede turer, prøvesmake vinene og selvfølgelig også handle slik at du har noe med hjem. Dessertvinen Recioto ble med i min reiseveske, og jeg må legge til at det er en av de beste dessertvinene jeg noensinne har smakt! Den passer perfekt til blant annet mandelkaker og ost - midt i blinken for en livsnyter som meg!

Prosecco – et navn i tiden

Prosecco, bare navnet lyder lokkende, boblende og forfriskende, og det er ikke så rart disse boblene blir stadig mer populære, selv i de nordiske landene. Navnet Prosecco er både navnet på druen og området, Colline del Prosecco. Vinområdet strekker seg flere tusen hektar over to områder, Valdobbiadene og Conegliano. Dette området er en personlig favoritt hos meg, ettersom at jeg elsker frodige åser fylt med vinranker som forsiktig bølger i vinden. "Dette er stedet hvor jeg kunne tenke meg å bo," tenker jeg, og jeg har vanskelig for å løsrive meg. Hvis du aldri har vært i Treviso, så er det på tide! Treviso er en romantisk by, hvor de vakre husene, akkurat som i Venezia, speiler seg i vannet. Og dessuten: det var i Treviso jeg smakte den beste isen i Italia - noensinne.

Ja, vakre byer og god is er det ikke noe galt med, men dersom du velger en ferie i Prosecco-området bør du ikke gå glipp av Strada del Prosecco, en vinrute som går forbi forskjellige gårder, og som du kan utforske enten med bil, på sykkel eller til fots. Hvis du er her mellom mars og juni, kan du delta på ulike arrangementer i vinens tegn. Høsten er vanligvis mellom september og november, og da er risikoen stor for å svelge en og annen drue, på ett eller annet vis.  

Kulturbyer som Verona og Venezia

Kjærlig omfavnelse i gondoler som rolig glir langs Venezias smale kanaler, eller nysgjerrige blikk og skjulte kyss under den legendariske "Romeo og Julie"-balkongen i Verona. I Nord-Italia kan du få ditt ønske oppfylt når det gjelder romantikk og gamle kulturbyer.  Venezia bør du oppleve minst en gang i livet.

Men det er fort gjort å glemme at Verona egentlig er den byen som har de flest bevarte, historiske gjenstandene fra romertiden, selvsagt bortsett fra Roma. I Verona har du også gode muligheter til å nyte vakre toner som stiger til himmels i byens åpne arena, Arena di Verona. Levende musikk, romantikk og en middag under åpen himmel- kan det bli bedre?

Italiensk mat - fins det noe bedre?

Får du vann i munnen av tanken på italiensk mat? Det forstår jeg godt, for det får jeg også. Mat er tross alt en av livets store fornøyelser, og en av de store attraksjonene når man besøker matparadiset Italia! Jeg vil påstå at uansett hvor i Italia du befinner deg, kan du nyte en utrolig variert og spennende matkultur. 

Hva karakteriserer egentlig nord-italiensk mat, sammenlignet med maten i resten av Italia? Først og fremst bruker man i nord mindre olivenolje, pasta og tomatsaus enn det som ellers er typisk for italiensk gastronomi. I stedet bruker man mer smør, og norditaliensk mat har ofte en deilig, kremaktig konsistens. Det er naturligvis slik at maten nærmere grensene blir påvirket av grenselandene, og du kommer til å merke at både det franske og østerriskse kjøkkenet har sterk påvirkning på menyen. Det er ikke så rart, ettersom at disse landene har liknende kulturhistorier.

Pasta er naturligvis også en populær ingrediens i det norditalienske kjøkkenet, men pastaen må dele plassen med deilig risotto, varm polenta, smaksrik suppe og ulike gryter. Det er imidlertid også unntak fra regelen om mindre olivenolje: Liguria og området rundt Gardasjøen er kjent for å produsere olivenolje i særklasse, og de gylne dråpene er sentrale i de lokale mattradisjonene. La meg bare nevne den verdensberømte pestoen, som ble oppfunnet i Liguria - den var ikke verdt mye uten rikelige mengder med olivenolje.

Nord-italienerne er stolte av sine røtter, hjembyer og regioner, og på dette punktet har italienere over hele Støvellandet noe til felles. Denne stoltheten innebærer at du ofte vil få oppleve at maten er basert på lokalt dyrkede ingredienser, noe som sikrer friskere råvarer og i mange tilfeller også høy kvalitet. Dersom du reiser ut til kystene, eller til de store innsjøene - Comosjøen eller Gardasjøen - vil du merke at lekre fisk- og skalldyrretter har en fremtredende plass på menyen. Karpe og ørret er noen av de største delikatessene innsjøene har å by på. 

Samlet sett vil jeg si at uansett hvor høye forventninger du har til maten i Nord-Italia, vil de før eller senere bli overgått. Enten du satser på det enkle og tradisjonelle, lokale trattoria, eller om du foretrekker mat på en stor, internasjonal restaurant, vil minner fra dine smaksopplevelser til å få deg til å drømme deg tilbake til Nord-Italia i lang tid etter at du har kommet hjem.

Variasjon, variasjon, variasjon...

Slik kan man enkelt beskrive det norditalienske landskapet. Fra de dypeste, grønne dalene til de høyeste, snødekte toppene. Nord-Italia er med andre ord ikke bare myke åser og bølgende vingårder, men også et dramatisk, alpint landskap hvor utsikten er magisk. Enten du er ute etter større utfordringer eller fredelige turer, har Nord-Italia et fjellandskap som lar deg leve ut begge ønskene. Du kan vurdere å leie en sykkel - for eksempel en terrengsykling - eller ta med din egen. Du får mange gode treningsøkter og morsomme timer hvis du kaster deg over fjellområdene i Nord-Italia på en mountain bike.

Jeg kunne enkelt ha fortsatt å snakke om  alle de pittoreske byene og småbyene du kan besøke. Jeg kunne også fortsette å snakke om maten, vinen, kulturen og livet du møter når du er her. Men det beste er om du får oppleve det på egen hånd!

Jeg kan bare si at det ikke er viktig hvorvidt du er ung eller gammel, om du vil bestige et fjell eller ligge på stranden, om du vil innånde historien i smale smug eller om du bare vil sitte på en bakke med et glass vin i hånden og nyte utsikten - i Nord-Italia finner du noe for enhver smak.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hva sier gjestene i Nord-Italia?

8,6
Gjesteanmeldelser
Basert på 2815 anmeldelser