Ferie i Nord-Italia – sjø, fjell og storby

Finn ditt ferieparadis i Nord-Italia, vi har stort utvalg av flotte feriehus og unike hoteller –  du kan booke både fly, leiebil og feriebolig hos Escapeaway. 

Nord-Italia betyr klassiske reisemål som Gardasjøen, Milano, Dolomittene og Venezia – og selvsagt Toscana. Finn fleksible flyavganger og velg blant flere hundre spesielt utvalgte hoteller, feriehus og ferieleiligheter.  Book online hos Escapeaway og få både fly, leiebil og feriebolig til de beste prisene – så har du full frihet i ferien.

Italia er et ferieland som har alt! Du kan glede deg til det verdensberømte italienske kjøkkenet,  klassisk arkitektur og et behagelig klima. For ikke å snakke om den enorme variasjonen Italia byr på: her er det urørte fjell,  dype innsjøer, enorme vulkaner, hvite sandstrender, frodige landskap, pulserende storbyer og sjarmerende landsbyer: Italia har alt du kan ønske deg!

Hva kan du oppleve i Nord-Italia? 

Landets 20 regioner er alle vidt forskjellige, men det går et viktig skille mellom nord og sør - selv om det ikke eksisterer en klar definisjon på hvor Nord-Italia slutter og Sør-Italia begynner. Det er både ekte konflikter mellom nord og sør, som for eksempel det politiske partiet Lega Nords uttrykte ønske om å løsrive de to delene fra hverandre, og mer humoristisk og vennskapelig erting mellom nord- og sør-italienere. Det siste er heldigvis mest gjeldende, og som feriegjest kan du utnytte at nord og sør konkurrerer om hvem som lager best mat og tar best imot gjestene sine.

Følgende regioner vil de fleste betegne som den nordlige delen av Italia - og her er et par kjappe anbefalinger til din ferie i hver enkelt region:

De vakreste storbyene

Glad i storbyferie? Da har du noen fantastiske byer å velge imellom i Nord-Italia! Her ligger noen av Europas mest storslåtte byer, og både Firenze, Venezia, Milano og Siena er mesterverker i seg selv. Disse byenes arkitektur har skapt beundring over menneskers genialitet og sans for estetikk, samt over Italias kulturelle rikdom.

Hvilken del av Italia er "erke-italiensk"?

Innenfor Nord-Italias uformelle grenser vil du oppleve stor variasjon mellom regionene. I Piemonte vil du enkelte steder nærmest føle at du er i Frankrike, i Syd-Tirol er tysk det dominerende språket, og i Friuli-Venezia-Giulia i det nord-østlige hjørnet møter du en imponerende etnisk og språkmessig cocktail som også inkluderer slovensk. Tommelfingerregelen er at jo mer du beveger deg mot midten av Italia, jo mer erke-italiensk blir kulturen slik vi nordmenn forestiller oss den. Når du kommer til Sør-Italia, blir kulturen mer latinsk, med preg av Midtøsten.

Få det meste - og beste - ut av din ferie i Nord-Italia

Det eventyrlig vakre og allsidige Nord-Italia er en fryd å utforske, og hvis du velger å reise med Escapeaway kan du bo på noen av områdets beste hoteller, og ta i bruk vår ekspertise om Italia både før og under reisen. Vår lokalkunnskap hjelper deg med å få det meste ut av din ferie i Nord-Italia. Det er vanskelig å fatte seg i korthet når man skal beskrive Nord-Italia, som er usedvanlig rikt på både natur, kultur og historie. Det er faktisk vanskelig å beskrive det i det hele tatt, ettersom det ikke er tvil om at Nord-Italia er noe man må oppleve med egne øyne. Vi vil likevel forsøke å gi deg et inntrykk av de mange attraktive mulighetene du får når du bestemmer deg for at din reise går til Nord-Italia.

Bilferie til Nord-Italia

Som nevnt ovenfor er det altså mange måter å feriere i Nord-Italia på. Du kan utforske de vakre landskapene, slottene og småbyene på en bilferie, der du får maksimal frihet og fleksibilitet. Dette blir en opplevelsesrik ferie, der du selv setter rammene sammen med din partner og dine barn - og skaper minner som dere sent vil glemme. 

Topp 3 reisemål for bilferie i Nord-Italia
- Kjør-selv ferie til Gardasjøen
- Kjør-selv ferie til Piemonte
- Kjør-selv ferie til Bibione og Lido di Jesolo

Storbyferie med familien eller din bedre halvdel 

Eller hva med å piffe opp hverdagslivet og dyrke romantikken med en storbyferie i form av en langhelg, der du bor sentralt i romantiske Venezia, fantastiske Firenze eller majestetiske Milano og får opplevd alt disse byene har å by på? Shakespeares elegante Verona, der "Romeo og Julie" utspiller seg, er også et klassisk reisemål til storbyferien. Dessuten ligger du her rett ved Gardasjøen og det vakre vindistriktet Valpolicella. 

Topp 3 reisemål for storbyferie i Nord-Italia
- Storbyferie i Venezia
- Storbyferie i Firenze
- Storbyferie i Milano

Familieferie i Nord-Italia

Hele familien kommer til å elske de landlige omgivelsene i Toscana, der dere kan nyte en forfriskende dukkert i hotellets basseng og samtidig bo i gangavstand fra en liten kulturlandsby - eller hva med en familieferie ved den klassiske og herlige Gardasjøen, der du slapper av i skyggen under oliventrærne mens barna leker?

Matkulturen i Nord-Italia er verdt hele turen

Nord-Italia er fylt til randen med museer i verdensklasse, romerske ruiner, storslåtte byer, vingårder og pittoreske småbyer spredt ut over det maleriske landskapet som kjennetegner store deler av området. Du kan spise middag på elegante restauranter som er så berømte at de knapt nok synes det er nødvendig å reklamere med sine Michelin-stjerner.

Du kan også spise middag i avslappede omgivelser ved siden av den lokale katolske presten og politisjefen på et av Nord-Italias mange osteriaer (små, lokale spisesteder) og trattoriaer. Disse resturantene er ofte familiedrevne, og eierne har brukt generasjoner på å utvikle egne, perfekte versjoner av lokale spesialiteter som garantert kommer til å få tennene dine til å løpe i vann.

I Nord-Italia, der de fleste bruker lokale råvarer og tar seg god tid når de tilbereder maten, utgjør ofte mat og vin sentrum for hyggelig samvær. Dette vil du nok også oppleve når du er på ferie her, der den smakfulle, norditalienske rødvinen passer perfekt til mørt oksekjøtt tilberedt med rike, kremete pastasauser, ferske urter og hvitløk. Smaksopplevelsen blir kun overgått av den hyggelige stemningen som hersker i de lokale spisestedene, der nytelsen av maten og avslappede samtaler går hånd i hånd.

Ferie i kjøreavstand

Fra Norge kan du enten ta bilferje til Kiel og kjøre derfra, eller fly fra Norge og ned til Sentral- eller Sør- Europa og fortsette ferien i leiebil. I Italia venter det deg storslått natur og trivelige byer. Maten, dialekten (for deg som smaker italiensk), arkitekturen og landskapet endrer seg over korte avstander fra region til region.

Prøv for eksempel Ligurias middelalderbyer i pastellfarger, som ligger som perler på en snor langs Den italienske rivieraen og er bundet sammen av vakre strender og ulendt steinete strekninger. Eller dra på shoppingtur i Milano, Bergamo og Bologna. Du kan også velge stemningen ved innsjøene - kanskje store, klassiske og turistvennlige steder ved Gardasjøen eller mer intime og uforstyrrede steder som Ortasjøen eller Iseosjøen. Det finnes også vindistrikter og vakre steder langs Adriaterhavskysten: lange, brede sandstrender så langt øyet kan se. Barna vil elske det! Nord-Italia kan by på alt og litt mer - noe for både store og små!

Mer informasjon til din reise til Nord-Italia

I Nord-Italia finner du noen av de vakreste landskapene, beste mattradisjonene og største severdighetene i Italia. Her finner du museer i verdensklasse, unike romerske ruiner, storslagne steder, fantastiske viner og vingårder - og pittoreske småsteder spredt utover det vakre bakkelandskapet som kjennetegner en stor del av området. 

Det er også i denne delen av Italia man finner noen av landets rikeste og mest utviklede steder og regioner, med en økonomi som er blant de sterkeste i Europa, for eksempel det berømte økonomiske triangelet som består av byene Milano, Torino og havnebyen Genova. 

Men, hva dekker egentlig begrepet "Nord-Italia"? Selv om begrepet ikke motsvarer noen offisiell, administrativ enhet, så dekker det normalt er forholdsvis avgrenset område i Italia, bestående av de åtte regionene Lombardia, Aostadalen, Piemonte, Liguria, Friuli-Venezia Giulia, Trentino Alto-Adige, Veneto og Emilia-Romagna.

Dissa åtte regioner har mange ting til felles, samtidig som de skiller seg fra hverandre når det gjelder kultur, historie og i enkelte tilfeller språk. Dette skyldes at mange av dem ligger ved grensen til andre land og har blitt sterkt påvirket av andre folkeslag og kulturer gjennom historien, som for eksempel Aostadalen, Trentino Alto-Adige og Friuli-Venezia Giulia, som alle har fått tildelt noe autonomi fra den italienske staten på grunn av deres etniske, kulturelle og lingvistiske mangfold. I regionen Trentino-Alto Adige snakkes det for eksempel stort sett tysk i provinsen Alto Adige/Syd-Tyrol, mens det i regionen Friuli-Venezia Giulia snakkes både italiensk, friulisk, slovensk, tysk og venetiansk.

Det store mangfoldet av språk og kulturer motsvares også av et like stort utvalg av ulike typer ferieopplevelser du kan se i denne delen av Italia. Uavhengig av om du vil reise på storbyferie til byer som Milano, Torino, Venezia, Genova, Verona eller Bologna, en vandreferie i fjellkjedene Dolomittene eller Alpene, en ferie for livsnytere ved de vakre sjøene Gardasjøen, Comosjøen, Ortasjøen, Maggioresjøen eller Luganosjøen eller på en familie- og badeferie ved Den italienske rivieraen på vestsiden eller Adriaterhavet på østsiden, kan du få dine ønsker oppfylt.    

Escapeaways topp 3

Carolines anbefalinger av romantiske destinasjoner i Nord-Italia

Escapeaways topp 3  er reisekonsulentenes mulighet til å gi deg våre personlige anbefalinger for et bortgjemt feriested eller et bestemt reisemål i Italia. Vår reisekonsulent Caroline gir deg sine tips om tre romantiske destinasjoner, som også passer som bilferie. 

Disse stedene kan enten kombineres som en rundreise i bil, eller du kan velge ett av dem og nyte denne destinasjonen til fulle. Jeg kan anbefale alle tre varmt, derfor er det beskrevet i den rekkefølgen jeg ville ha besøkt dem. Jeg starter  lengst vekk og avslutter nærmest, nemlig på flyplassen i Milano. Slik unngår du stress og unødig transport på avreisedagen. 

1. Limone sul Garda, Gardasjøen

Bo billig og hjemmekoselig hos det italienske søskenparet Sofia og Domenico på Hotel Europa, litt utenfor sentrum i Limone sul Garda. Nyt den sjarmerende sentrumskjernen, drikk en aperitivo ved sjøkanten mens dere ser utover sjøen og nyt stemningen. Jeg anbefaler en utflukt med lunsj til Tremosine, som ligger ovenfor Limone. Naturen ved Limone er den absolutt vakreste ved Gardasjøen, så lenge du liker hårnålssvinger og sammenhengende stigninger. Parkering mot betaling.     

2. Desenzano del Garda, Gardasjøen 

Bo deretter på Hotel Piroscafo i sentrum av den litt større sjøbyen Desenzano, der du bor på et vakkert rom med en enda vakrere beliggenhet ut mot byens gamle havn. Om sommeren er det konserter på torget, og kanskje du er så heldig at du befinner deg i Desenzano mens det avholdes marked her. Jeg kan som et alternativ anbefale å besøke Sirmiones historiske sentrum, selv om det er litt vanskelig å komme seg dit på grunn av turismen og parkeringsforholdene. Likevel er det verdt turen. Hotellet kan hjelpe deg med parkering i Desenzano. 

3. Den vakre Iseosjøen

Jeg velger å bo på et av våre utvalgte hideaways og Hotel Araba Fenice. Lei en sykkel og utforsk naturen rundt, dra på handletur til den vakre byen Iseo eller besøk vinområdet Franciacorte sør for sjøen. Her finnes det mange flotte opplevelser. Dra gjerne over til den bilfrie øya Monte Isola. Det er mulig å parkere på fastlandet, og overfarten dit tar kun fire minutter. Drømmeferien venter!