Reiser til Martano

Martano ligger på Salento-halvøya, som du kanskje kjenner som hælen på den italienske «støvelen». Med rundt 9500 innbyggere er Martano den største av byene i den såkalte Grecìa Salentina. Dette er området hvor mange fra Sør-Italias greske minoritet bor. Foruten italiensk har minoriteten sitt eget språk, Griko, med greske røtter. Imidlertid snakkes det nå mest av den eldre generasjonen.

Griko-folket er den siste resten av tusenvis av år med gresk tilstedeværelse i Italia. Grekerne slo seg dermed ned i Italia for første gang omkring det 9. århundre f.Kr., som en del av etableringen av en rekke kolonier. Gjennom historien spilte grekerne en viktig rolle for landet og de grunnla for eksempel trolig Napoli. 

Imidlertid har det vært bosetninger i området Martano enda lenger tilbake i tid. Et av de mest kjente sporene etter de tidligste innbyggerne er en såkalt Menhir, en nesten 5 meter høy, langstrakt stein som står på høykant midt i byen. I seg selv gjør den kanskje ikke noe stort inntrykk, men med tanke på at den har stått der i tusenvis av år, kan en fortsatt merke historiens sus.

Opplev det ekte Sør-Italia

Dersom du reiser en tur til Martano og vandrer rundt i de brosteinsbelagte gatene i det gamle sentrum, blant de sjarmerende lyse, rustikke bygningene, vil du oppdage at det er masse av middelalderstemning. For eksempel på det sentrale torget Piazza Caduti ved Palazzo Baronale, som stammer fra 1400-tallet. Her er det koselige fortauskafeer, og torget brukes jevnlig til markeder og andre kulturarrangementer.

Årets hovedbegivenhet i Martano er Festa della Madonna dell'Assunta, feiringen av byens skytshelgen, som finner sted 14. og 15. august hvert år. Gamlebyen er for anledningen dekorert med imponerende lysdekorasjoner og det er satt opp en liten scene for musikk på Piazza Caduti, og gatene er fylt med boder og annen underholdning.

I følge kjennere har Martano den vakreste gamlebyen i Grecìa Salentina-området. Likevel er det ikke en by som tiltrekker seg horder av turister. Derfor har du på en tur til Martano en unik mulighet til å oppleve autentisk søritaliensk landsbyliv. Du bor imidlertid også godt hvis du vil utforske mer av Salento-halvøya.

Utforsk Italias hæl

Fra Martano har du både historiske severdigheter og idylliske strender innen rekkevidde. For eksempel er det bare omtrent 24 kilometer til Lecce, den historiske og økonomiske hovedstaden på halvøya. Det er en utrolig stemningsfull og vakker by, som ofte kalles for «Barokkens Firenze» Her kan du enkelt bruke en hel dag på å utforske byens vakre piazzaer og koselige gater, som har et godt utvalg av restauranter, kafeer, pizzeriaer og ikke minst mange originale butikker med fint tradisjonelt håndverk.

Reiser du til Martano om sommeren og trenger en avkjølende dukkert, er det heller ikke vanskelig å nå kyststrendene. På kysten nord for Italias østligste by, Otranto, finner du for eksempel flere idylliske badeviker med turkisblått vann.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Martano