Reiser til Tremiti-øyene

Velkommen til et italiensk øyrike i Adriaterhavet med krystallklart vann, mystiske grotter, strender og bratte klipper. Tremiti-øyene er fantastisk for badeferie og opplevelser.

Grotter med fargerik havbunn

Tremiti-øyene blir kalt Adriaterhavets perler, noe som slett ikke er rart da de fem små øyene San Nicola, San Domino, Capraia, Cretaccio og Pianosa ligger som perler på en snor i det turkise havet. Øygruppen ligger ca. 40 km fra Puglias nordlige kyst, nord for naturreservatet Gargano. Tremiti-øyene er faktisk en del av naturreservatet, og havet som omgir øyene har vært fredet siden 1989. Øyene er populære og kjente for sine deilige strender (kun én av dem er sandstrand), det rene, klare vannet og de mange hemmelighetsfulle grottene man kan seile mellom og inn i. På øyene gror det vill kapers, rosmarin, pinjetrær og eukalyptus som skaper et frodig bakgrunn til ditt opphold på øyene.

Transport

Til tross for at San Domino er den største av øyene er San Nicola den administrative hovedøya. Fergene legger som oftest til på San Domino, mens enkelte går til San Nicola. Det er lett å komme seg fra øy til øy da små motorbåter frakter turister mellom de to øyene i skytteltrafikk (turen tar ca. 5 minutter og koster ca. 5 euro tur/retur). Bilene blir selvsagt stående igjen på fastlandet. Du kan ta ferge fra følgende havnebyer på fastlandet: Termoli (Molise), Rodi Garganico, Peschici, Ortona, Manfredonia og Vieste (Puglia). Den faste helårsruten går fra Termoli, og de andre har kun avganger i høysesongen. Offentlige ferger er ofte litt billigere enn de private båtene. Vanligvis koster en tur/retur-billett til øyene ca. 30 euro, mens overfarten kan variere fra ca. en time til halvannen. Husk å sjekke når siste båt hjem er.
NB: Adriaterhavet kan være urolig, så hvis du ikke er glad i båter kan det være du foretrekker en helikoptertur i stedet fra Foggia i Puglia til San Domino.

San Domino

Dette er den største av Tremiti-øyene med 2,8 km i lengde og 1,7 km i bredde. Øya er rik på vegetasjon både under og over havoverflaten: blomster og pinjeskog skaffet øya tilnavnet "paradisets hage" fra munkene som bodde her, mens havet byr på en fantastisk flott undervannsflora og -fauna. Derfor er San Domino også et velbesøkt utfluktsmål for dykke-interesserte fra hele verden. Både natt og dag går det turer ned i grottene og ved revene rundt øya. Hvis du vil beundre undervannslandskapet uten å selv bli våt, kan du ta en tur med en av båtene med glassbunn. For mer informasjon om dykkerkurs kan du klikke deg inn på http://www.tremitidiving.com.

Men San Domino  er også utstyrt med adskillige hoteller, barer, restauranter, diskoteker, butikker, taxidrift og sykkel- og båtutleie. Øya ble ikke bebodd før i 1932 da de besluttet å flytte sivilbefolkningen fra San Nicola til San Domino. Dette betyr blant annet at arkitekturen på sistnevnte ikke er noe å skrive hjem om – de kulturhistorisk interesserte vil utvilsomt føle seg mer hjemme på San Nicola. San Domino prydes av den vakre sandstranden Cala delle Arene rett sør for havnen. Eventuelt kan du seile/svømme til strendene og klippene Scogli dei Pagliai nord for havnen, eller en av øyas mange skjulte bukter. Eller hva med å finne frem turskoene og følge den fine stien som starter i byen San Domino?

San Nicola

San Nicola rommer flere arkitektoniske monumenter, deriblant kirken Santa Maria a Mare fra år 1010 med gullmosaikker, dyremotiver og det sjeldne bysantinske trekorset (fra år 747 e.Kr.), og festningen Castello dei Badiali med det runde tårnet Torrone Angioino. Med disse bygningene er øya som et museum under åpen himmel - den har vært bebodd av munker, det har vært fengsel her og frem til 1930-tallet var det en straffekoloni.

San Nicola er en av de minste i øygruppen med 1600 meter på det lengste og 450 meter på det bredeste. I tillegg til monumentene finner du øygruppens travleste havneområde her, San Nicola di Tremiti, like nedenfor de imponerende forsvarsmurene og store tårnene. Ellers kan du velge mellom noen få suvenirbutikker og restauranter med gode fiskemenyer, og kjøpe syltede kapers hjemme hos de lokale. Resten av øya, ca. 2/3, brukes kun til beitemarker, noe som bidrar til å beholde den råe og uspolerte atmosfæren.

Capraia

Denne øya ligger nord for San Nicola og er ganske øde og ubebodd bortsett fra noen kapersbusker og et fyrtårn. Men noe man ikke ser med det første, er den 3 meter høye statuen 14 meter under havoverflaten som forestiller Presten Pio fra Pietrelcina (stod ferdig i 1998).

Pianosa

Øya ligger 22 km fra de andre øyene og er også ubebodd. Verken Capraia eller Pianosa har noe til felles med sine navnebrødre i Middelhavet utenfor Toscanas kyst.

Cretaccio

Den siste øya i gruppen, Cretaccio, kalles "den gule øy" på grunn av den leirerike jorden. Øya ligger mellom San Nicola, San Domino og Capraia. Utenom leiren er øya helt bar, og kommer med tiden til å forsvinne helt da den konstant er utsatt for erosjon fra både hav og vind.

Lokalt dyreliv

De sjeldne lirene hekker på Tremiti-øyene. Det er en meget sjelden fugl som er i familie med stormsvalene. Legenden forteller at den greske krigeren Diomede, Odyssevs allierte i krigen mot Troya, ligger begravet i den rundre graven på Nekropolis-platået på San Nicola. Diomedes' trofaste menn ble forvandlet til lirer og har siden sørget hans død på øya.

Lokale retter

Spis som de lokale og bestill fragagghjame (forskjellige små, råe fisker), spaghetti med krabbe eller grillet fisk.

Lokale fester

14.-16. august feires Santa Maria og Madonnaen fra San Nicola-kirken blir tatt med i opptog både til lands og vanns. Fyrverkeriet den 15. august på den italienske helligdagen Ferragosto er ganske storslått og kombineres med den mer folkelige delen av Santa Maria-feiringen, nemlig byfesten der alle samles og spiser grillet fisk.
Andre nevneverdige fester er kake- og konfektfestivalen, og middelalderopptoget på San Nicola.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller på Tremiti-øyene