Vær godt forberedt for ferien

Vær godt forberedt før ferien!

Ferieboligen er bestilt og tiden for avreise nærmer seg. Men hva skal du være oppmerksom på før turen sørover? Vi har samlet sammen de mest relevante tipsene og praktisk informasjon som du kan forholde deg til før avreisen i Italia.

Dekker min forsikring? Hva med helsekortet?

Før du forlater hjemmet ditt, bør du ta en titt på din innboforsikring. Vurder om det ikke vil være en god idè å supplere din private forsikring mrf rn utviddet reiseforsikring. Din vanlige reiseforsikring dekker nok mange ulykker, men skulle noen bli syke hjemme, eller under turen vild e færreste forsikringene erstatte ditt tap. Norsk Helsekort dekker ikke utenfor Norden, derfor må du skaffe deg det blå EU helsetrygdekortet (må bestilles på forhånd) og denne gir tilgang til lege, sykehus og tannlegebesøk under ferien. Oftest betaler du på stedet så får du tilbakebetalt når du er hjemme igjen. Det viktige å merke seg er at helsetrygdekortet ikke dekker transport til behandlingssted eller hjemtransport. Og nettopp her er det viktig å være dekket av sin forsikring.

Skal jeg ta med mitt pass i Italia?

Når du som ikke EU-borger, men samtidig reiser til et Schengen-land skal du alltid ha med deg ditt pass. Passet fungerer som legitimasjon, så du kan bevise hvem du er. Reiser du gjennom Sveits er det dessuten obligatorisk å medbringe pass.

Euro og kredittkort?

Euro er i dag den mest standard og bruke valutaen i større deler av Europa. Dog ikke Sveits. Det er en god idè å veklse til euro hjemmefra for bla. å betale motorveien underveis, men dette kan også gjøres med kredittkort. Ved ankomst til ferieboligen skal du ofte legge et depositum og som oftest gjøres dette i kontanter. Sjekk derfor hjemmefra om deres feriebolig krever et depositum i kontanter eller kontantbetaling av andre tillegg. Vær også oppmerksom på at mange italienske kommuner krever turistskatt som betales på stedet ved ankomst. Hvor mye dette er kommer an på hver enkel kommune og beløpet står skrevet på oppholdsbeviset. Vær også oppmerksom på å ha et gyldig og aktivt kredittkort om du skal leie bil i Italia. Det er forskjellig fra selskap til selskap om hvilket kort som godtas og hvorvidt selskapene faktisk blokkerer et depositum eller bare skal sikre seg at kortholder er kredittverdig.

Viktig å huske når bilen pakkes

Skal du kjøre ned til Italia vær oppmerksom på at både Italia og Frankrike krever å ha en sikkerhetsvest/refleksvest liggende i bilen. Denne må du bruke om det oppstår et uhell og du befinner deg utenfor et bebodd område. Disse kan bla. kjøpes på bensinstasjoner eller tas med hjemmefra. Leier du bil, finner du vesten allere i bilen.

Er det tillatt å kjøre bil i historiske sentrum?

I de fleste italienske byer har man innført et forbud for bilkjøring i de historiske sentrum. Hvis du kjører inn i disse områdene utenfor de tillatte tidspunktene vil du pålagt en bot fra det lokale politiet eller fra overvåkningskameraet. Det er derfor en god idè å undersøke dette allerede hjemmefra om din feriebolig befinner seg i en miljøsone.

Les mer om miljøsonene her: Miljøsone i Italia (ZTL)

Sen eller tidlig ankomst til boligen?

Hvis du allerede er klar over hjemmefra at du ankommer ferieboligen utenfor de normale ankomsttidene, bes dere vennligst opplyse om dette så kan vi undersøke om det kan la seg gjøre eller ikke. Som regel vil det ikke være mulig å få boligen før normal innsjekkstid da den gjøres i stand og vaskes etter de forrige gjestene. Hvis du underveis blir forsinket, vennligst kontakt utleier eller oss. Det kan heller ikke garanteres å ankomme etter normal innsjekkstid, så beregn god tid og vær forberedt på at det kan oppstå trafikk og køer gjennom Europa og Italia i sommersesongen.

Endelig fremme?

Hvis dere ved ankomst til boligen finner alvorlige mangler som ikke stemmer med våre beskrivelser på hjemmesiden, vennligst ta kontakt med utleier direkte eller til oss på telefon +47 23960873/ +45 33151313 eller på info@Escapeaway.no. Escapeaway har telefontid mandag til torsdag fra kl. 8.30 til kl. 17, fredag fra kl. 8.30 til kl. 15 og lørdag fra kl. 15 til kl. 19 ut sommeren. I juli holder vi også åpent på søndager fra kl. 9 til kl. 13.

Hva er viktig å ha med seg hjemmefra?

Husk å printe ut ditt oppholdsbevis samt veibeskrivelsen og ta med deg disse dokumentene til Italia. Med hensyn til innventar og innredningen i ferieboligene så er kjøkkenet lett og spartansk utstyrt. Det er sjeldent du finner gode skarpe kniver eller en ostehøvel, likesom vinglass kan også mangle selvom du befinner deg i vinens hjemland. Ting som salt/pepper, sukker, oppvaskbørste, såpe og toalettpapir anbefales å tas med. Kluter kan man heller ikke alltid være sikker på å finne. Så kanskje du like godt kan ta det med deg i kofferten eller kjøpe i Italia.

Hva skal du kjøpe med hjem fra Italia?

Det er herlig å ta med seg minner fra ferien enten det er lokale håndverk eller andre spesialiteter. Hvert enkelt område og region i Italia har jo så mye å tilby så det kan ofte friste å ta med seg en souvenir herfra. Er du på ferie i område rundt Genova kan du ta med deg grønn pesto og trofie (pasta) med hjem. Er du på Sardinia er det klassisk å ta med seg en flaske Mirto (likør laget av bær), fra Venezia er det uungåelig å kjøpe Murano glass, fra Toscana bør du unne deg å ta med deg småkjeksene Cantucci og dessertvinen Vin Santo og fra Piemonte litt god rødvin fra Barolo vindistrikt. Ellers finner du nok av andre delikatesser rundt landet du kan ha med deg.