Reisetips til Sardinia

Sardinia er Middelhavets nest største øy etter Sicilia, og er kjent for sine strender og det karakteristiske turkisblå vannet. Her finner du en uendelig variasjon av strender fra  kilometerlange til små bukter omkranset av klipper, er du heldig så kan du finne din egen lille "private" strand. En av de de fineste kyststrekningene er Costa Smeralda på den nordlige delen av Sardinia,  og regnes som Sardinias svar på den franske riviera. Det er et ganske eksklusivt område, hvor Porto Cervo er samlingspunktet for store yachter, butikker og restauranter. 

Naturen er fantastisk på Sardinia,. Du kan kjøre opp i fjellene for å oppleve det imponerende fjellandskapet, lange strekninger med bare natur, klipper og skoger og den lokale koloritt som finnes i de små landsbyene. I blant ser det ut til å være helt uberørt av tiden og utviklingen rundt seg. Kjører du i fjellene møter du gjerne på både sauer, kyr og hester på veiene, da er det verdt å merke seg at her er det dyrene som har "forkjørsrett". 

Maten og vinen er naturligvis også en av Sardinias helt store attraksjoner. Vi er tross alt i Italia. Du får italiensk mat av høy kvalitet, og  vinene er på lik linje med vinene på det italienske fastlandet.

På italiensk er navnet Sardegna, og historisk har Sardinia vært et kongerike som i klassisk middelalderstil har endret størrelse til tross for sin status som øy. Tidligere hørte en del av fastlandet til Sardinia. Da Italia i 1861 ble samlet som en stat, var det den sardinske kongen som ble monark for det nye landet. Innflytelsen fra andre kulturer er tydelig, og øya har vært hersket av både fønikere og romere. I dag er det omtrent  1,6 millioner mennesker som bor på Sardinia, og hovedstaden heter Cagliari, som delvis blir selvstyrt av et parlament ledet av en president. 

Velkommen til Sardinia med Escapeaway  

Hos oss kan du planlegge og skreddersy din reise akkurat slik det passer deg. Pluss at du kan velge blant våre nøye utvalgte hoteller. Pssst.... ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske alle de flotte stedene som finnes på øya.

>>> Se våre Hideaways hoteller på Sardinia

>>> Les mer om Alghero

>>> Les mer om Porto Cervo

>>> Les mer om Cagliari

>>> Les mer om Olbia

>>> Les mer om Porto Rotondo

Reisemål på Sardinia

 • Gjesteanmeldelser 8,8
  Alghero
  9 hoteller
  Alghero er en av Sardinias vakreste og mest interessante byer. Det er ikke uten grunn at den noen ganger kalles for "Italias Barcelona" – med et hyggelig middelaldersentrum og enkel adgang til flotte badestrender.
 • Porto Cervo
  8 hoteller
  Hovedbyen på den berømte Costa Smeralda tiltrekker seg rike ferieglade og yachter med sine elegante butikker, resturanter, nattliv og ikke minst fantastiske strender. Men Porto Cervo er i de senere årene blitt mer tilgjengelig for oss "vanlige" ... feriereisende. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,7
  Arzachena
  5 hoteller
  Det er flere interessante severdigheter nær Arzachena, i likhet som byens smale gater og torg med butikker, resturanter og barer er verdt å utforske. Den lille byen er også et glimrende utgangspunkt for turer ut til det azurblå havet og den ... berømte Costa Smeralda. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 9,0
  Baia Sardinia
  5 hoteller
  Lengter du etter en avslappende ferie med sol og god mat er Baia Sardinia på den nordlige delen av øya det perfekte reisemålet. Slapp av i sanden ved den vakre, lille vikens krystallklare vannet eller utforsk omgivelsene dine, som inkluderer ... verdenskjente Porto Cervo. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 9,2
  Cala Gonone
  4 hoteller
  De fantastiske strender ved foten av grønne fjellene har gjort Cala Gonone til et yndet reisemål på Sardinia. Det tidligere fiskerleiet har klart å bevare sin sjarm med en livlig strandpromenade, hyggelige butikker, restauranter og marinæn.
 • Gjesteanmeldelser 7,3
  Castelsardo
  4 hoteller
  Midt på Sardinias nordvestkyst ligger denne sjarmerende byen på et klippefremsprang ved det krystallklare havet. Det kan du nyte fra en av de deilige strendene ved Castelsardo, hvis du da ikke bare vil slå deg ned på en av resturantene og beundre ... utsikten. Les mer

Populære hoteller på Sardinia

Italia, Sør-Italia, Sardinia, Olmedo
8,7
Meget bra
106 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 12 km
 • Nærmeste strand: ca. 10 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Sør-Italia, Sardinia, Stintino
9,0
Fantastisk
999 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 48 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi
Italia, Sør-Italia, Sardinia, San Pantaleo
9,7
Fantastisk
46 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 26 km
 • Nærmeste strand: ca. 6 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter på Sardinia

Naturpark: Parco Nazionale dell'Arcipelago di La Maddalena 

En av Sardinias fineste naturparker er La Maddalena Archipelago Nasjonalpark. Dette er et unikt, beskyttet, geo-marint område som står på UNESCOs verdensarvliste, som  består av en gruppe øyer på den nordøstlige delen av Gallurakysten, i stredet mellom Sardinia og Korsika (kjent under navnet Bocche di Bonifacio). 

Alle øyene, bortsett fra øya La Maddalena (som har en befolkning på rundt 12.000), er enten fullstendig øde eller med spredt bebyggelser, som på Caprera og Santa Maria. Nasjonalparken dekker et areal på mer enn 12.000 km2 og 180 km kystlinje.

Strand: Cala Goloritzé

Cala Goloritzé er en av Sardinias vakreste og mest maleriske strender. Den ligger ved byen Baunei i den sørlige delen av Oroseibukten i provinsen Ogliastra på den østlige delen av øya. Stranda er en naturlig bukt av sand og hvite småstein, som danner en nydelig kontrast til det grønne og turkisfargede vannet. 

Stranda ble erklært som sardinsk naturmonument i 1993, og italiensk "nasjonalmonument" i 1995. Den er også berømt for sine omgivende kalksteinsklipper med topper (høyeste på 140 meter), sprekker, buer og enkelte grotter. 

Siden 2007 har det vært forbudt å nærme seg stranda mer enn 200 meter fra havet i motorbåt for å beskytte den mot forurensing og bråkete turister. 

Mystiske tårn: Su Nuraxi di Barumini

Su Nuraxi di Barumini ligger på et høydedrag ved den lille byen Barumini på den sørsentrale delen av øya. Den er et av de mest spektakulære eksempler på Sardinias berømte arkeologiske fenomen kalt nuragh, som er et kjegleformet tårn bygget av stein, men som på samme tid danner et kuppelformet rom.

Det finnes mellom 7000 og 8000 slike tårn på Sardinia, og de fleste av dem er mellom 3000 - 4000 år gamle. Man kan ikke si med sikkerhet hva disse tårnene ble brukt til, men det kan tenkes at de ble brukt som festning, bolig, og kanskje helligdom. 

Nuraghen ved Barumini menes å stamme fra 1500 f.Kr. og er omgitt av en mur med syv store tårn og en rekke mindre hus som til sammen danner det største nuraghkomplekset på Sardinia. I 1997 ble det erklært som kulturell verdensarv av UNESCO.

Cagliari

Cagliari, som kalles Casteddu (slott) på sardisk, er Sardinias vakre og sjarmerende hovedby og øyas kulturelle, kommersielle og politiske sentrum. Under byens fundament kan man datere bygninger 5000 år tilbake, og den har vært bebodd av blant annet karthagere, byzantinere, romere og spanske habsburgere. Dette er bare noen av flere folkeslag som har vært med på å forme byen gjennom historien. 

Det er fremdeles spor av disse forsvunnede sivilisasjonene i form av et karthagisk nekropolis, et romersk amfiteater, en bysantinsk basilika, og store festningsverk fra da habsburgere var det vestlige Middelhavets imperiale herskere. 

En 8 kilometer lang sandstrand, de varme og tørre somrene, milde vintre, og en gastronomi som skiller seg ut med sine egne fiskeretter fra havet som omringer byen. Alt dette gjør byen til et attraktivt reisemål året rundt. 

Byer

De viktigste byene på Sardinia er Cagliari, Sassari, Quartu Sant´Elena, Olbia, Alghero, Nuoro, Oristano, Selargius, Carbonia, og Iglesias. Her kan du også se at byene har gitt navn til Sardinias provinser. 

Av disse byene er Cagliari (Casteddu på sardinsk) den største, med rundt 150.000  innbyggere og på samme tid øyas hovedstad. Byen har en av Middelhavets største havner, en internasjonal flyplass, har status som en av Italias 110 rikeste byer, og er uten sammenligning øyas økonomiske, kulturelle og politiske sentrum. 

Den nest største byen på Sardinia, Sassari, ligger på en nordvestlige delen av øya. Ikke bare er det en av de eldste byene på øya, men også, med sine 125.000 innbyggere, det økonomiske, kulturelle og politiske sentrum på den nordlige delen av øya. Byen er  kjent for sin rike kunstneriske og kulturelle arv, noe som skyldes dens allianse med forskjellige europeiske republikker, unioner og bystater gjennom historien. Dette brakte den noen av de mest betydningsfulle kulturelle strømninger i middelalderen og renessansen. 

Klima og vær

Sardinia har et typisk middelhavsklima ved kysten og i de flate områdene på øya, som f.eks. sletter og lett bakkete terreng med milde vintre og tørre, varme somre. I fjellområdene er det et kontinentalt klima med større variasjon i temperatur og mer nedbør. 

Det er hele 135 dager med sol på Sardinia med sommermåneder i juni, juli og august. 10 timer med sol om dagen i juni og august og 12 timer om dagen i juli. Desember og januar er månedene med lavest antall soltimer, med fire timer per dag. 

Språk

Selv om riks-italiensk brukes i de fleste offisielle sammenhenger på Sardinia, så snakkes det lokale språket sardisk fortsatt av hovedparten av den sardinske befolkningen. De er i praksis tospråklige, og sardisk har vært anerkjent av den italienske staten som offisielt språk sammen med italiensk siden 1997. 

Sardisk er et romersk språk, og dermed av latinsk opprinnelse, men med innflytelse fra etruskisk, katalansk, spansk og paleo-sardinsk (også kalt nuragisk). Dette er et pre-indoeuropeiske språk som menes å være snakket før latin ble hovedspråket på øya i det tredje århundre e.Kr. 

Språket har i dag tre forskjellige dialekter: gadduresu, logudoreso og campidanesu, som muligvis er av iberisk, ligurisk og berbisk opprinnelse, og dermed avspeiler noen av de forskjellige kulturelle påvirkningene øya har vært utsatt for gjennom historien. 

Natur

Sardinias natur er preget av den 1859 kilometer lange kysten. Går du inn i de indre delene av øya, får du fort øye på fjellandskapene, som f.eks. Monte Limbara, som er 1362 meter høy, Mone Albo, som er 1057 meter høy, Monte Linas som er 1236 meter høy, og den høyeste av dem alle, Punta La Marmora på 1834 meter. Øya besitter også hele 54 kunstige sjøer. Den eneste naturlige ferskvannsjøen er Lago di Baratz. 

Sardinia har hele tre nasjonalparker, Asinara, Arcipelago di La Maddalena og Gennargentu og ti regionale parker, foruten 60 viltlivs-reservater og en geomineralsk park, som står på UNESCOs verdensarvliste. Til sammen er hele 25% av Sardinias natur fredet, noe som tilsvarer 600.000 hektar.

Sardinia har også et særdeles variert og til tider sjeldent dyreliv. Blant annet den sardinske villkatten, Sarcidano-hesten, den sardinske langørede flaggermusen (den eneste langørede arten funnet i Europa), middelhavsmunkeselen (som det finnes kun 600 av i verden), den sardinske reven, den uekte karettskilpadden, samt grønn havskilpadde, kongeørn, vandrefalk, Eleonorafalk, stor flamingo, og mange flere. 

Når det gjelder fine strender, har Sardinia mange perler, og noen kan bare nås fra havsiden. En av de mest besøkte strendene er La Pelosa på øyas nordvestlige side. Det er en vidunderlig strand som virkelig også er et besøk verdt. Men på grunn av sin popularitet, er myndighetene nå redde for at stranden skal bli ødelagt, og derfor kommer de til å innføre en mindre dagsavgift for på den måten å sørge for å beskytte ved å begrense antallet besøkende.

Hva sier gjestene på Sardinia?

8,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 212 anmeldelser