Reiser til Sardinia 

Sardinia er italiensk, men på en helt annen måte. Ekte og uberørt, med fjell, strender, mat og vin i verdensklasse. Escapeaway er spesialister på Sardinia, og vi har stort utvalg av håndplukkede hoteller og feriehus.

"Da vår herre var ferdig med å skape jorden, stod han med en håndfull rester av alt, som han hadde brukt til sitt skaperverk. Med dette smidde han i vannet ut den italienske vestkysten, og ut av dette reiste Sardinia seg opp av havet".

Når du spør hva som er spesielt med Sardinia i forhold til de andre regionene i Italia, vil du nok med stor sannsynlighet bli fortalt denne vakre allegorien. For Sardinia er i virkeligheten rik på variasjoner og kontraster. 

Sardinia er uberørt og uspolert 

Vi sier uberørt fordi du kan kjøre gjennom fjellene og på lange strekninger med bare natur, klipper og skoger. Uspolert fordi Sardinia ikke er blitt utsatt for det massive turistbesøket som mange av de andre middelhavsøyene har. Her har de gått inn for å bevare den kystnære naturen, og legg merke til hvordan arkitekturen i stor grad går i ett med naturen. Du ser (heldigvis) ikke mange store og høye hoteller som rager opp langs kysten, og det er flott å komme til Sør-Europa uten å se en natur som er blitt ødelagt av en konstant jakt på flere rom, flere hoteller og flere turister. 

Sardinia er også rik på kontraster, gastronomi, kultur, historie og ikke minst noen helt fantastiske kyststrekninger. 

Men først litt fakta 

På italiensk er navnet Sardegna, og her nede bor det faktisk rundt 1,6 millioner mennesker. Historisk har Sardinia vært et kongerike som i helt klassisk middelalderstil har skiftet størrelse på tross av sin status som øy. Tidligere hørte nemlig en del av fastlandet til Sardinia. Da Italia i 1861 ble samlet som en stat, var det den sardiske kongen som ble monark for det nye landet. Innflytelsen fra andre kulturer er tydelig, og øya har også vært besatt og hersket av både fønikere og romere. Øya har også vært under Genova, Pisa og Kartago. Hovedbyen heter Cagliari, som delvis blir selvstyrt av et parlament ledet av en president. 

Strand og natur á la carte 

Sardinia er kjent for sine strender og det karakteristiske turkisblå vannet. Det er sjelden å se strender i så mange variasjoner på ett og samme sted. Du finner dem både kilometerlange og i små bukter omgitt av klipper, hvor du (hvis du er heldig) kan ligge uforstyrret på din egen lille "private" strand. En av de de fineste kyststrekningene er Costa Smeralda på den nordlige delen av Sardinia, hvor du også finner en rekke av våre hideaways. Costa Smeralda er nok Sardinias svar på Den franske riviera, og er derfor et ganske så eksklusivt område, hvor byen Porto Cervo utgjør samlingspunktet for store yachter, butikker og restauranter. 

Naturen er fantastisk på Sardinia, og da tenker jeg ikke bare på kysten. Selv kjører jeg gjerne vekk fra kysten så snart jeg kan,  både for å oppleve det imponerende fjellandskapet og den lokale koloritt som finnes i de små landsbyene, som i blant ser ut til å være helt uberørt av tiden og utviklingen rundt seg. Kjører du i fjellene møter du gjerne på både sauer, kyr og hester på veiene. Her er det også greit å merke seg at dyrene har "forkjørsrett". 

Maten og vinen er naturligvis også en av Sardinias helt store attraksjoner. Vi er tross alt i Italia. Men i motsetning til hva jeg trodde, så er ikke Sardinia kjent for fiske- og skalldyrretter, men sine mange kjøttretter. Du får italiensk mat av høy kvalitet, og  vinene deres ligger absolutt på lik linje med resten av vinene på det italienske fastlandet.

Smått er godt ...

... men det kan også stort være, slik det er i dette tilfellet. Sardinia er Middelhavets nest største øy, kun overgått av Sicilia, så dette er et reisemål som du ikke rekker å utforske på en uke. Men det er ingen grunn til panikk, for har du reist til Sardinia én gang er det stor sjanse for at du kommer tilbake. 

Hvor bør du bo på Sardinia? 

Vi har samlet 25 nydelige hideaways til deg, primært på den nordlige delen av Sardinia. Så hvis du spør oss om hvor du bør bo, så kan vi anbefale området på nordkysten mellom Olbia og Capo D'orso, eller på den østlige siden rundt Arbatax. Om du da ikke er ute etter mer rurale opplevelser i den sentrale delen av Sardinia. 

Escapeaway kan garantere et godt hotellopphold på Sardinia. Vi har vært der, vi har personlig valgt dem ut, og vi oppdaterer ratingene i forhold til hva våre gjester anmelder. Du kan reise til Sardinia fra Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Du har mulighet til å booke en enkelt overnatting på ett sted og flere overnattinger et annet sted - alt er fleksibelt og tilpasset deg. 

Har du spørsmål om våre reiser til Sardinia, eller om du vil ha tips til diverse hotell på øya, er du alltid velkommen til å ta kontakt med oss. Da gjenstår det bare å ønske deg en riktig god ferie til Sardinia med Escapeaway

Hilsen,
Mikkel 

(Besøk Mikkel Krohne-Sørensens profil på Google) 

>> Les også om reiser til Korsika
>> Les også om reiser til Alghero

 

Reisemål på Sardinia

 • Gjesteanmeldelser 8,8
  Alghero
  9 hoteller
  Alghero er en av Sardinias vakreste og mest interessante byer. Det er ikke uten grunn at den noen ganger kalles for "Italias Barcelona" – med et hyggelig middelaldersentrum og enkel adgang til flotte badestrender.
 • Porto Cervo
  8 hoteller
  Hovedbyen på den berømte Costa Smeralda tiltrekker seg rike ferieglade og yachter med sine elegante butikker, resturanter, nattliv og ikke minst fantastiske strender. Men Porto Cervo er i de senere årene blitt mer tilgjengelig for oss "vanlige" ... feriereisende. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,7
  Arzachena
  5 hoteller
  Det er flere interessante severdigheter nær Arzachena, i likhet som byens smale gater og torg med butikker, resturanter og barer er verdt å utforske. Den lille byen er også et glimrende utgangspunkt for turer ut til det azurblå havet og den ... berømte Costa Smeralda. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 9,0
  Baia Sardinia
  5 hoteller
  Lengter du etter en avslappende ferie med sol og god mat er Baia Sardinia på den nordlige delen av øya det perfekte reisemålet. Slapp av i sanden ved den vakre, lille vikens krystallklare vannet eller utforsk omgivelsene dine, som inkluderer ... verdenskjente Porto Cervo. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 9,2
  Cala Gonone
  4 hoteller
  De fantastiske strender ved foten av grønne fjellene har gjort Cala Gonone til et yndet reisemål på Sardinia. Det tidligere fiskerleiet har klart å bevare sin sjarm med en livlig strandpromenade, hyggelige butikker, restauranter og marinæn.
 • Gjesteanmeldelser 7,3
  Castelsardo
  4 hoteller
  Midt på Sardinias nordvestkyst ligger denne sjarmerende byen på et klippefremsprang ved det krystallklare havet. Det kan du nyte fra en av de deilige strendene ved Castelsardo, hvis du da ikke bare vil slå deg ned på en av resturantene og beundre ... utsikten. Les mer

Populære hoteller på Sardinia

Italia, Sør-Italia, Sardinia, Alghero
8,9
Meget bra
362 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 7 km
 • Nærmeste strand: ca. 7 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Sør-Italia, Sardinia, Ciaccia
8,5
Meget bra
82 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 71 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi
Italia, Sør-Italia, Sardinia, Cala Gonone
8,7
Meget bra
904 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 106 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Restaurant

Severdigheter på Sardinia

Første gang på Sardinia? Da bør du definitivt få med deg noe av disse severdighetene: 

Naturpark: Parco Nazionale dell'Arcipelago di La Maddalena 

En av Sardinias fineste naturparker er La Maddalena Archipelago Nasjonalpark. Dette er et unikt, beskyttet, geo-marint område som består av en gruppe øyer ved den nordøstlige delen av Gallurakysten, i stredet mellom Sardinia og Korsika (kjent under navnet Bocche di Bonifacio). 

Alle øyene, bortsett fra øya La Maddalena (som har en befolkning på rundt 12.000), er enten fullstendig øde eller flekket med små bebyggelser, som tilfellet er på Caprera og Santa Maria. Nasjonalparken dekker et areal på mer enn 12.000 km2 og 180 km kystlinje.

Les mer om La Maddalena Archipelago hos UNESCO.

Strand: Cala Goloritzé

Cala Goloritzé er en av Sardinias vakreste og mest maleriske strender. Den ligger ved byen Baunei i den sørlige delen av Oroseibukten i provinsen Ogliastra på den østlige delen av øya. Stranda former en naturlig og yndefull bue og består av sand og hvite småstein, som danner en nydelig kontrast til det grønne og turkisfargede vannet. 

Stranda ble erklært som sardinsk naturmonument i 1993, og italiensk "nasjonalmonument" i 1995. Den er også berømt for sine omgivende kalksteinsklipper med topper (høyeste på 140 meter), sprekker, buer og enkelte grotter. 

Siden 2007 har det vært forbudt å nærme seg stranda tettere enn 200 meter fra havet i motorbåt for å beskytte den mot forurensing og bråkete turister. 

Mystiske tårn: Su Nuraxi di Barumini

Su Nuraxi di Barumini ligger på et høydedrag ved den lille byen Barumini på den sørsentrale delen av øya. Den er et av de mest spektakulære eksempler på Sardinias berømte arkeologiske fenomen kalt nuragh, som er et kjegleformet tårn bygget av stein, men som på samme tid danner et kuppelformet rom.

Det finnes mellom 7000 og 8000 slike tårn på Sardinia, og de fleste av dem er mellom 3000 - 4000 år gamle. Man kan ikke si med sikkerhet hva disse tårnene ble brukt til, men det kan tenkes at de ble brukt som festning, bolig, og kanskje helligdom. 

Nuraghen ved Barumini menes å stamme fra 1500 f.Kr. og er omgitt av en mur med syv store tårn og en rekke mindre hus som til sammen danner det største nuraghkomplekset på Sardinia. I 1997 ble det erklært som kulturell verdensarv av UNESCO.

Les mer om Su Nuraxi de Barumini

Cagliari

Cagliari, som kalles Casteddu (slott) på sardisk, er Sardinias vakre og sjarmerende hovedby og øyas kulturelle, kommersielle og politiske sentrum. Under byens fundament kan man datere bygninger 5000 år tilbake, og den har vært bebodd av blant annet karthagere, byzantinere, romere og spanske habsburgere. Dette er bare noen av flere folkeslag som har vært med på å forme byen gjennom historien. 

Det er fremdeles spor av disse forsvunnede sivilisasjonene i form av et karthagisk nekropolis, et romersk amfiteater, en bysantinsk basilika, og store festningsverk fra da habsburgere var det vestlige Middelhavs imperiale herskere. 

En 8 kilometer lang sandstrand, de varme og tørre somrene, milde vintre, og en gastronomi som skiller seg ut med sine egne fiskeretter fra havet som omringer byen. Alt dette gjør byen til et attraktivt reisemål året rundt. 

Informasjon 

Her er litt fakta og informasjon om Sardinia, som de viktigste byene, øyas provinser, klima, natur, osv. Har du lyst til å lese mer om Sardinia bør du lese våre andre artikler på reisebloggen vår, om mat, vin, kultur, natur, historie, severdigheter, forslag til dagsutflukt, og ikke minst våre egne opplevelser fra Sardinia. 

Provinser

Sardinia er en av Italias fem autonome regioner sammen med Valle d'Aosta, Trentino-Alto Adige/Syd-Tirol, Friuli Venezia Giulia og Sicilia. Regionene har rett til å vedta egne lover på en lang rekke områder, og til å utføre administrative funksjoner på disse områdene. 

Inntil 2005 hadde Sardinia fire provinser: Cagliari, Nuoro, Oristano, og Sassari. Men i 2005 vedtok det regionale selvstyre å innføre fire nye ekstra provinser, nemlig Carbonia-Iglesias, Medio Campidano, Ogliastra, og Olbia-Tempio.

Av disse nå i alt åtte provinsene er Cagliari den største, både arealmessig og befolkningsmessig. Provinsen ligger på den sørøstlige delen av øya. Her bor det ca. 660.000 innbyggere på 4570 km2. Provinsen med minst befolkning på Sardinia er Ogliastra som ligger på den østlige delen av øya. Her bor det kun 58.000 innbyggere. Den arealmessige minste provinsen er Carbonia Iglesias på den sørvestlige delen av øya. 

Byer

De viktigste byene på Sardinia er Cagliari, Sassari, Quartu Sant´Elena, Olbia, Alghero, Nuoro, Oristano, Selargius, Carbonia, og Iglesias. Her kan du også se at byene har gitt navn til Sardinias provinser. 

Av disse byene er Cagliari (Casteddu på sardinsk) den største, med rundt 150.000  innbyggere og på samme tid øyas hovedstad. Byen har en av Middelhavets største havner, en internasjonal flyplass, har status som en av Italias 110 rikeste byer, og er uten sammenligning øyas økonomiske, kulturelle og politiske sentrum. 

Den nest største byen på Sardinia, Sassari, ligger på en nordvestlige delen av øya. Ikke bare er det en av de eldste byene på øya, men også, med sine 125.000 innbyggere, det økonomiske, kulturelle og politiske sentrum på den nordlige delen av øya. Byen er  kjent for sin rike kunstneriske og kulturelle arv, noe som skyldes dens allianse med forskjellige europeiske republikker, unioner og bystater gjennom historien. Dette brakte den noen av de mest betydningsfulle kulturelle strømninger i middelalderen og renessansen. 

Klima og vær

Sardinia har et typisk middelhavsklima ved kysten og i de flate områdene på øya, som f.eks. sletter og lett bakkete terreng med milde vintre og tørre, varme somre. I fjellområdene er det et kontinentalt klima med større variasjon i temperatur og mer nedbør. 

Det er hele 135 dager med sol på Sardinia med sommermåneder i juni, juli og august. 10 timer med sol om dagen i juni og august og 12 timer om dagen i juli. Desember og januar er månedene med lavest antall soltimer, med fire timer per dag. 

Juli måned er den minst regnfulle måneden, mens vintermåneden november, desember, januar, februar og mars er de mest regnfulle. 

Måneden med den høyeste gjennomsnittstemperaturen på Sardinia er august med 25 grader, etterfulgt av juli med 24 grader. Kanskje noe overraskende kommer september med 22 grader. Den kaldeste måneden er januar med en gjennomsnittstemperatur på 10 grader, etterfulgt av desember og februar med 11 grader. 

For de badeglade er det månedene august, september og juli som er de beste, med henholdvis 25 grader i havet i august, og 23 grader i september og juli. 

Om sommeren kan det til tider kommer tordenvær, mens lavtrykket kan skape sykloner. Den beryktede Mistralvinden fra det sørøstlige Frankrike kan til tider ramme Sardinia om høsten og vinteren. 

Språk

Selv om riks-italiensk brukes i de fleste offisielle sammenhenger på Sardinia, så snakkes det lokale språket sardisk fortsatt av hovedparten av den sardinske befolkningen. De er i praksis tospråklige, og sardisk har vært anerkjent av den italienske staten som offisielt språk på øya sammen med italiensk siden 1997. 

Sardisk er et romersk språk, og dermed av latinsk opprinnelse, men med innflytelse fra etruskisk, katalansk, spansk og paleo-sardinsk (også kalt nuragisk). Dette er et pre-indoeuropeiske språk som menes å være snakket før latin ble hovedspråket på øya i det tredje århundre e.Kr. Opprinnelsen er ukjent, men man kan diskutere at det er i slekt med baskisk, som også er et pre-indoeuropeisk språk. 

Språket har i dag tre forskjellige dialekter: gadduresu, logudoreso og campidanesu, som muligvis er av iberisk, ligurisk og berbisk opprinnelse, og dermed avspeiler noen av de forskjellige kulturelle påvirkningene øya har vært utsatt for gjennom historien. 

Natur

Sardinias natur er preget av de 1859 kilometer lange kystene. Går du inn i de indre delene av øya, får du fort øye på fjellandskapene, som f.eks. Monte Limbara, som er 1362 meter høy, Mone Albo, som er 1057 meter høy, Monte Linas som er 1236 meter høy, og den høyeste av dem alle, Punta La Marmora på 1834 meter. Øya besitter også hele 54 kunstige sjøer. Den eneste naturlige ferskvannsjøen er Lago di Baratz. 

Sardinia har hele tre nasjonalparker, Asinara, Arcipelago di La Maddalena og Gennargentu og ti regionale parker, foruten 60 viltlivs-reservater og en geomineralsk park, som er beskyttet av UNESCO. Til sammen er hele 25% av Sardinias natur fredet, noe som tilsvarer 600.000 hektar.

Sardinia har også et særdeles variert og til tider sjeldent dyreliv. Blant annet den sardinske villkatten, Sarcidano-hesten, den sardinske langørede flaggermusen (den eneste langørede arten funnet i Europa), middelhavsmunkeselen (som det finnes kun 600 av i verden), den sardinske reven, den uekte karettskilpadden, samt grønn havskilpadde, kongeørn, vandrefalk, Eleonorafalk, stor flamingo, og mange flere. 

Når det gjelder fine strender, har Sardinia mange perler, og noen kan bare nås fra havsiden. En av de mest besøkte strendene er La Pelosa på øyas nordvestlige side. Det er en vidunderlig strand som virkelig også er et besøk verdt. Men på grunn av sin popularitet, er myndighetene nå redde for at stranden skal bli ødelagt, og derfor kommer de til å innføre en mindre dagsavgift for på den måten å sørge for å beskytte ved å begrense antallet besøkende.

Mer informasjon om Sardinia 

På de eksterne linkene under kan du finne mer informasjon om Sardinia til din ferie. I tillegg til Google og Bing kan jeg anbefale følgende linker: 

Det lokale turistkontoret på Sardinia

Wikipedia om Sardinia

Hva sier gjestene på Sardinia?

8,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 211 anmeldelser