Hideaways og boutique-hoteller på Sicilia

Velkommen til Sicilia med Escapeaway! Vi er spesialister på reiser til Sicilia, hvor du bor på håndplukkede hotell og feriehus på din ferie. Du kan også oppleve Sicilia på en av våre spennende rundreiser, hvor du kommer helt under huden på Middelhavets største øy. I Norge kan du reise til Sicilia fra Oslo Gardemoen, Oslo Torp, Bergen, Stavanger, Tromsø og Trondheim. 

Slik finner du priser 

Tast inn avreiseflyplass eller velg "kun hotell", samt i hvilken periode du ønsker å reise til Sicilia. Trykk deretter "søk reise" og få et overblikk over alle ledige hotell og flyavganger. 

Les mer om hotellene i oversikten nedenfor, eller benytt søkemotoren for å se aktuelle priser. 

Sicilia - min nye, urgamle kjærlighet... 

Kan man ha så sterke følelser for et reisemål at man kan kalle det kjærlighet? Et stort og kostbart ord, men jeg føler ordet er på sin plass i denne sammenhengen. Her skal du få min skildring om mitt første møte med Middelhavets ukronede "kongerike".  

Allerede under innflygningen til Catania, på flere kilomters høyde, var det ikke et problem å få øye på Sicilia. For i flyet 3.320 meter over havet kan man se et enormt "fyrtårn" som dominerer utsikten fra flyvinduet. Dette fyrtårnet kalles Etna, og vulkanen virker både varmblodig og fryktløs. Et fascinerende syn, og jeg ble mer enn klar til å innta øya Sicilia. 

UNESCO har også vært innom 

Sicilia er en velbevart historiebok og uten tvil en av Middelhavets mest interessante øyer. Øya virker original og urørt, men på samme tid moderne og multikulturell. Det er ikke rart at de gamle grekerne og normanske folkeslag følte seg tiltrukket av Sicilias umiddelbare skjønnhet. Med plasseringen i hjertet av det omkransende Middelhavet og en kystlinje på mer enn 1000 km, har Sicilia spilt en betydningsfull rolle i historien. Det er derfor ikke rart at øya er blitt nevnt flere ganger på UNESCOs liste over verdensarv. Som et minimum bør du besøke den gamle byen i Catania, Agrigentos tempeldal og barokkbyen Noto, som spesielt gjorde inntrykk på meg. 

Flytende vulkanhonning, anerkjent vinproduksjon og velskjenket espresso 

Jeg må innrømme noe: Før mitt første møte med Sicilia hadde jeg ikke hatt muligheten til å studere det ukronede kongeriket. En smule respektløst må jeg ærlig erkjenne, men jeg kan forsikre deg om at denne respektløsheten fort ble erstattet med den reneste ærbødighet. For det går ikke mer enn noen timer etter ankomst før man går i fotsporene til de gamle grekerne og jeg overgir meg fullstendig til Sicilias skjønnhet.

Det kan virke som om at noen har kastet tryllestøv over det sicilianske landskapet, som på forunderlig vis veksler mellom fordige fjellområder, kritthvite sandstrender og flate platåer av lavaaske. Av og til avbrytes dette av olivenlunder, fruktplantasjer, vinmarker og havutsikt så langt øye kan se. 

En av de største opplevelsene er og blir den kjegleformede vulkanen Etna. Den troner som en majestet selv på lang avstand. Du er aldri i tvil om at det er liv i det urgamle kratere, i og med at et fint røykslør på toppen avslører dens evige aktivitet. Som en liten souvenir kjøpte jeg litt vulkansk honning til familien, som skulle vise seg å være utrolig smakfullt. 

Apropos smakfullt ... Se frem til et middelhavskjøkken hvor kokkene leverer friske råvarer. Kanskje det bare er en innbilning, men maten smaker faktisk bedre når ingrediensene stammer fra lokalområdet. Som prikken over I`en, så er menykartets priser oftest i den attraktive enden. På de mange resturantene er det også ikke usett at man ser de lokale innbyggerne nyte et måltid i ny og ne. Mitt tips: avslutt middagen med en tiramisu fatto in casa etterfulgt av en italiensk espresso.  

Liker du sjokolade? 

Jo mer man beveger seg rundt på øya, jo tettere kommer man inn på livet til Sicilia og dens imøtekommende befolkning. Øya gjemmer på mange severdige gullkorn som normalt sett ikke får den store spalteplassen i reisemagasiner. 

Jeg falt for eksempel pladask for sjokoladebyen Modica, som med sine stolte, gamle tradisjoner, fremstiller den fineste sjokoladen i all verdens smaksvarianter - Cioccolato Modicano. Mitt tips: besøk familien Bonajuto i butikken deres anno 1880. Men gjør det kun hvis du klarer å motstå fristelser, for det blir en lang løpetur hvis du skal "nullstilles" etter en sjokoladesmaking her. 

Hva venter du på!

Kort sagt så kan Sicilia by på alt! Hvis du synes at det høres litt klisjéaktig ut så er det nok bare fordi du ikke har vært der. For min del så har jeg bare en ting å si: Sicilia, jeg kommer snart tilbake! 

Riktig god ferie på Sicilia!

Med vennlig hilsen,
Marie

Hideaways på Sicilia

  • Gjesteanmeldelser 9,1
    Ragusa
    5 hoteller
    Ragusa er en av Sicilias berømte barokbyer. Den er oppdelt i et øvre og nedre område som et resultat av det store jordskjelve i 1693. Begge delene har mye å by på, men spesielt den nedre, eldste bydelen. Ragusa Ibla er kjent for sine mange arkitektoniske ... perler. Les mer
  • Ispica
    3 hoteller
    Ispica ligger litt tilbaketrukket fra Sicilias nordkyst og er den minst kjente av barokkbyene. Her slipper du derfor unna den verste turistrømmen, samtidig som du har både strand og utallige spennende severdigheter innenfor kort kjøreavstand.
  • Gjesteanmeldelser 8,2
    San Vito Lo Capo
    3 hoteller
    San Vito Lo Capo har en flott beliggenhet ved det turkisblå havet ved foten av en høy klippe. Sandstranden her er meget barnevenlig og ideel til en avslappende badeferie med familien. Trenger dere en pause fra strandlivet er det også mange utfluktsmål.
  • Gjesteanmeldelser 9,0
    Taormina
    3 hoteller
    Drømmer du om å leve "La dolce vita" på Sicilia? Da er det flere grunner til å besøke Taormina. Byen byr på en majestetisk utsikt over havet, et livlig sentrum, spennende historie og fantastisk klima.
  • Gjesteanmeldelser 8,4
    Agrigento
    2 hoteller
    Agrigento er et godt eksempel på at man ikke bør "skue hunden på hårene". På overflaten fremstår Agrigento moderne og litt anonym, men byen og området skjuler faktisk en spennende fortid. Det kan du blant annet oppleve i den nærliggende tempeldalen.
  • Gjesteanmeldelser 7,8
    Giarre
    2 hoteller
    Til tross for det hyggelige bysentrumet, den korte avstanden til mange severdigheter og et spennende innland som strekker seg opp langs vulkanen Etna, er Giarre svært lite preget av turisme. Her bor du litt på avstand fra de turistifiserte byene, ... men kan komme deg lett rundt på øya. Les mer

Informasjon og fakta om Sicilia

Jeg har samlet litt informasjon og fakta om Sicilia, men vil du lese mer om Sicilia så finner du linker nederst. Ikke glem å lese om Sicilia på vår reiseblogg, hvor vi skriver om emner som mat og vin, kultur, natur, historie, severdigheter, dagsutflukter og ikke minst opplevelser fra våre egne reiser til Sicilia.

Litt rask fakta 

For de aktive
Med sine 3323 meter er vulkanen Etna litt av en utfordring, men spaserturen i den skjønne naturparken er ikke bare fin, men også overkemmlig for de fleste. 

Teatro Greco
I Taormina finner du Teatro Greco, som med Etna i bakgrunnen etterlater seg en helt unik kulisse. Vil du oppleve antikken i Sicilia er Teatro Greco et sted å besøke. 

Conca d’Oro
Palermo er en by man kan like å elske. Vi gir den en tommel opp, som et sted å besøke for å oppleve historie og barokkakritektur. 

Antikke opplevelser 
På hele Sicilia finner du spor av antikken. Øya har vært under innflytelse av romerne, grekerne, araberne og normannerne. Så reiser du for historiske opplevelser, da er ikke èn tur til Sicilia nok. Plassene du må se er blant annet Templene i Agrigento, Siracusa og Selinunte. 

Iskald nytelse
Ingen reiser til Sicilia uten "Granita". En forfriskning som består av knust is med frukt eller kaffe, og som hører til de daglige ritualene blant mange sicilianere. 

7 vulkaner 
Utenfor nordkysten finner du de Lipariske øyene, som består av 7 vulkaner. Det er båtturer til alle øyene fra en lang rekke havner på nordkysten. 

Hagen av stein
Byen Noto har fått dette kallenavnet pga. sine mange barokke bygningsverk, og du trenger ikke å være arkitektinteressert for å la deg fasinere av det byen har å tilby. 

Romersk bildebok
Et besøk i den romerske Villa Romana del Casale ved Piazza Armerina kan betegnes som en juvel blant den romerske arkitekturen og bygningskunst. Her finner du mer enn 3500 fargede mosaikker i villaens 50 værelser. 

Vinen
Vinkjennere betegner de sicilianske vinene som "shooting stars". Det er mest hvitvin som blir produsert på Sicilia, men den mest kjente sicilianske vinen er rød og kommer fra Marsala på øyas sørvestlige del. 

Provinser

Sicilia er inndelt i ni provinser, hvor alle har en provinshovedstad med samme navn som selve provinsen. De ni provinsene er Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Syracuse, og Trapani. Den største av dem er Palermoprovinsen på øyas nordkyst. Palermoprovinsen er også den mest befolkede av de sicilianske provinsene med 1.250.000 innbyggere. Cataniaprovinsen på øyas østkyst er den nest største regionen, både geografisk og befolkningsmessig, mens den sørlige Ragusaprovinsen er øyas geografisk minste provins. Ennaprovinsen ligger i den indre delen av øya og rummer rundt 172.000 innbyggere, som gjør den til den minst befolkede provinsen på øya. 

Sicilia har en samlet befolkning på litt over 5 millioner og utgjør en av Sicilias fem autonome regioner med regionalt selvstyre, definert av den italienske grunnloven. 

Språk

De fleste sicilianere snakker både italiensk og siciliansk, men siciliansk blir i dag for det meste brukt i uformelle sammenhenger, mens italiensk brukes i alle formelle og offentlige sammenhenger. Her skal det sies at det regionale selvstyre i Palermo har oppfordret til at de sicilianske skolene skal tilby undervisning i siciliansk ved siden av den obligatoriske undervisningen i italiensk, men introduksjonen av siciliansk i det sicilianske skolesystemet er hittil gått tregere enn forventet. 

Siciliansk, som kalles "lingua siciliana", "calabro-siciliansk" eller "siculu" på italiensk, snakkes også visse steder i regionene Cantabrien, Campanien og Apulien i den sørlige delen av det italienske fastlandet. 

Språket er et romansk språk slik som riksitaliensk og stammer fra vulgærlatin, men det er så store forskjeller fra moderne standard-italiensk at det betraktes som et selvstendig språk. Det er et sterkt omdiskutert språkhistorisk punkt, hvorvidt siciliansk er den tidligste romanske avledningen av vulgærlatin, men det virker til å være enighet om at siciliansk har spilt en stor rolle i den første dannelsen av riks-italiensk. Dette selv om bruken av siciliansk på et tidspunkt var en litterær og intellektuell affære som flere store italienske forfattere og intellektuelle senere kom til å stå i arv til, som blant annet Dante Alighieri, som ble kjent for å skrive (i sitt berømte essa De Vulgari Eloquentia) at all italiensk poesi kunne føres tilbake til siciliansk. 

På samme måte som den sicilianske kulturen som helhet er preget av de fremmede folkeslagene, som i lengre eller kortere perioder har befunnet seg på øya, så er også det sicilianske tungemålet påvirket av fremmed kultur. Gresk, arabisk, normansk-fransk, katalansk, tysk, occitansk og lombardisk har alle satt deres preg på siciliansk i forskjellige grad. 

Utover italiensk og siciliansk snakkes også en blandingsdialekt bestående av to som kalles "Sicilias regional-italiensk".

Religion 

Som i Italia generelt så spiller katolismen fremdeles en stor rolle i sicilienernes liv og det sicilianske samfunnet. De fleste sicilianere går i kirke en gang i uken, eller som minimum i forbindelse med bryllup, begravelse og religiøse høytider. 

Men øya bærer fremdeles spor av de mange kulturelle påvirkningene som den er blitt utsatt for av andre folkeslag gjennom dens lange og dramatiske historie. F.eks. er det fortsatt en liten gruppe av ortodoske troende på øya, fra da normannerne erobret den. Dette var da øya var under byzantisnk styre. I den før-normanniske perioden gjorde islam seg også sterkt gjeldene på grunn av den arabiske tilstedeværelsen på øya. Også jødedommen har satt sitt preg på øya i mer enn 1400 år. Men denne påvirkningen forsvant nesten helt med jødenes fordrivelse fra øya i 1493 i forbindelse med den spanske reconquista, som nådde til Sicilia, da den spanske kongen Aragóns sto ved makten. 

Klima

Sicilia har et typisk mediterransk klima med varme, tørre somre og milde vintre. I løpet av somrene kan temperaturene på øya nå så høyt opp at de er blant de høyeste i Europa. I august i 1999 ble det målt opp mot 48,5 grader på værstasjonen i Catenanuova. Uoffisielt var dette den høyeste temperaturen i Europa på den tiden. Under normale omstendigheter er ikke temperaturen oppe i de høydene. Temperaturen for juli og august (årets to varmeste måneder) ligger på rundt 22 grader, mens de to kaldeste månedene er januar og februar med en temperatur på 9 grader. 

Sicilia er også et av de stedene på det europeiske fastlandskontinentet med flest solskinstimer med gjennomsnittlig 14 solskinstimer om dagen i juli (som det høyeste) og 7 solskinstimer i desember og januar (som det laveste). 

November, desember og januar er de mest regnfulle månedene med rundt 67, 79 og 66 mm. 

Natur 

Sicilias mer enn 25.000 km2, og som er preget av den nesten 1500 lange kystlinjen, gjør Sicilia til Middelhavets største øy. I den indre delen av øya er landskapet som regel bakkete, og siden romertiden, da man begynte å felle de store skogene som befant seg på øya tidligere. 

Øya er også kjent for sine store fjellkjeder, som madonie på opp til 2000 meter, Nebrodi på 1600 meter og Peloritani på 1300 meter på den nordlige siden av øya; fjellkjeden Monti Ibei på den sørøstlige siden av øya, som kan nå opp til 1000 meter; og sist, men ikke minst, så må vulkanen Etna nevnes, på 3329 meter - Europas største vulkan (på den østlige delen av øya). Etna er ikke bare dobbelt så høy som den kjente Vesuv-vulkanen, men den er også det høyeste italienske fjellet sør for Alpene. 

Sicilia består også av en rekke viktige elver, som blant annet Salso, Simeto, Belice, Dittaino, Platani, Irminio og Dirillo. 

Andre reisemål i Italia 

Foruten om Sicilia kan du reise til Italia med Escapeaway til følgende reisemål: 

Reiser til Toscana

Reiser til Sardinia

Reiser til Amalfikysten

Reiser til Sorrento

Reiser til Umbrien

Eksterne informasjonskilder 

Vi har her samlet noen eksterne kilder med informasjon om reiser til Sicilia. 

Det italienske turistkontoret (norsk) 

Turistinformasjon (engelsk) 

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her