Reiser til Toscana

Spennende reiser til herlige Toscana med fly fra Norge.

Escapeaway Reiser er spesialister på reiser til Toscana og tilbyr et stort utvalg av feriehus, hoteller og villaer i regionen. Bestill en pakkereise inkl. fly, opphold og evt. leiebil på nettet - enkelt og billig. Du kan reise fra flere flyplasser i Norge, bl.a. Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Kart over regionen Toscana

Toscana er en av Italias 20 regioner og ligger vakkert til på vestkysten ved det Tyrrenhavet. Toscana er et av de mest populære stedene å besøke i Italia,  og det er det flere grunner til. Opplev noen av verdens viktigste renessansekunstverk i  Firenze, og nyt den toskanske maten og de fremragende, lokale vinene. Eller hva med å nyte en dag på stranden i Viareggio?

Bruk kartet til å finne hotellet ditt eller ferieleiligheten din. På kartet kan du også se avstandene til de forskjellige flyplassene og severdighetene i Toscana.

Reiser til Toscana med fly

Det er enkelt å reise til Toscana med fly, og i sommermånedene går det til og med daglig direkte avganger med flyselskapet Norwegian. Du kan også fly til Roma hvis du skal besøke den sørlige delen av regionen. Grunnen til at vi anbefaler å velge flyplass basert på hvor i regionen du skal reise, er at selv om Toscana ikke ser stor ut på et kart, tar det ofte langt tid å komme seg fra A til B da du kjører på mindre veier i et kupert terreng. 

I skrivende stund kan du fly direkte til Pisa nord i Toscana fra Oslo-Gardermoen, og hvis du vil til andre flyplasser i Toscana eller du flyr fra en annen flyplass i Norge, er det mange muligheter så lenge du belager deg på én mellomlanding. I reisesøkemotoren vår kan du se og sammenligne priser med de forskjellige flyselskapene. 

Flyplasser i Toscana

Internasjonale flygninger med de største flyselskapene ankommer som oftest til Milano, Bologna eller Roma, der du kan leie bil og kjøre de cirka tre timene til Toscana. Fra Milano og Bologna tar det kun ca. 1 til 1,5 time med hurtigtog til Firenze, mens fra Roma tar det rundt 1 time og 20 minutter.

Pisa har også en viktig flyplass som i perioder mottar direktefly fra Oslo, og Firenzes flyplass har direkte forbindelse med København. Pisa International Airport, også kalt Galileo Galilei, ligger knappe 1,5 km sør for Pisas sentrum. Firenzes flyplass, Amerigo Vespucci, ligger 4 km utenfor sentrum av Firenze. Sentrum nås med buss eller taxi, og begge flyplassene er i skrivende stund i gang med planer om togforbindelser. 

Les mer om de forskjellige flyplassene i Toscana her

Reiser rundt i Toscana med tog eller bil

De fleste som reiser til Toscana vil i løpet av ferien deres oppleve de mange spennende severdighetene regionen byr på, og det gjør man best med tog eller bil. 

Tog er enkelt og billig i Italia

Alle de største byene i Toscana har en jernbanestasjon og det italienske jernbanenettet er generelt godt utbygget og velfungerende, med blant annet høyhastighetstog mellom de største byene. Firenze, Pisa og Grosseto er viktige togknutepunkter og Firenze har til og med to store jernbanestasjoner, nemlig Santa Maria Novella (SMN) i byens sentrum og Campo di Marte (CDM) litt lenger unna. 

Forbindelsene fra Firenze til resten av Italia med tog er generelt sett raske og jevnlige, og kan frakte deg til Roma eller Bologna og Milano med hastigheter på opptil 300 km/t. Det er også gode forbindelser til resten av Toscana med regionaltog, blant annet til Siena, Pisa, Lucca og Arezzo.

Opplev Toscana med en leiebil

Toscana og de vakre middelalderbyene oppleves best med en bil tilgjengelig. Da kan du nemlig dra på innholdsrike utflukter på egen hånd, enten i egen bil eller med leiebil. Du kan bestille bilutleie på alle flyplassene og i de større byene i Toscana. 

>> Bestill leiebil i Toscana her

Hvor skal du bo i Toscana?

Vi i Escapeaway er Skandinavias ledende selskap når det gjelder ferieovernattinger i Italia. Samtidig står ingen region nærmere vårt hjerte enn nettopp Toscana, og vi tilbyr til enhver tid over 300 forskjellige hoteller, villaer og ferieleiligheter her som dekker alle de interessante stedene. 

Reiser du til Toscana vil du oppleve at regionen har to meget forskjellige ansikter - kunsten og kulturen i byer som Firenze, Siena, Lucca  og Pisa på den ene siden, og det utrolige landskapet og naturen på den andre. De små byene, landsbyene, slottene, villaene og vingårdene i Toscana gir deg en kjærkommen avveksling fra trafikken og støyen i noen av de større, toskanske byene. 

Toscanas landlige omgivelser består hovedsakelig av bakker og fjell, og når du reiser rundt i Toscana vil du oppleve at kulissene rundt deg endres konstant, enten du kjører rundt i leiebil på de kronglete veiene i Appenninene eller blir fraktet rundt i buss eller med tog fra den ene vakre dalen til den neste. 

Langs kysten presenterer Toscana seg også fra sin vakreste side med en lang rekke flotte sandstrender, og med gode sjanser for å dyrke havets muligheter; enten du vil dykke, svømme, seile eller fiske. Vannet i Tyrrenhavet er blant det reneste rundt Italia og holder en deilig temperatur i sommermånedene .

Velg det riktige hotellet til din ferie - les mer om hoteller i Toscana her

Mer informasjon til reisen din til Toscana

Toscana er Italias femte største region, og ligger i den sentrale delen av landet mellom nabo-regionene Liguria, Umbria, Emilia-Romagna og Lazio. Det er ikke uten grunn at Toscana er et av de mest populære reisemålene i Italia, for regionen har så godt som alt: 

En fantastisk natur, som byr på de karakteristiske, bølgende bakkene, flankert av sypress-alleer (som ofte opptrer som et kjennetegn for regionen på postkort over hele verden), olivenlunder og vingårder, høye fjell, dype daler og vidunderlige sandstrender. For ikke å glemme de mer enn 120 naturreservatene. 

Fremragende mat og vin, som blant annet kan oppleves på en eller flere av regionens mange vingårder der du på nært hold kan følge vinproduksjonen og smake på de lokalt produserte vinene. Toscana er uløselig forbundet med den blå druesorten Sangiovese, som er grunnlaget for noen av de største vinene som finnes, som Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano og naturligvis Chianti. 

Enestående kunst og kultur, som rommer sjeldne monumenter fra etruskernes og romernes storhetsperioder, samt store kunstneriske og vitenskapelige personligheter som Dante, Leonardo da Vinchi og Machiavelli. Det var også i regionens hovedstad, Firenze, renessansen oppsto og fortsatt kan oppleves, f.eks. på det verdensberømte museet Galleria degli Uffizi. 

Spennende historiske byer, som i tillegg til Firenze inkluderer Arezzo, Colle Val d'Elsa, Cortona, Pienza, Lucca, Montalcino, Montepulciano, Pisa, San Gimignano, Siena og Volterra.

>> Få mer informasjon om en ferie i Toscana her

Bestill din Toscana-reise på nettet og få billigst mulig pris

Det er enkelt, trygt og billig å bestille reisen din til Toscana på nettet, og det er online i reisesøkemotoren vår du finner de billigste prisene. Som tidligere nevnt er du dekket av reisegaranti og pakkereiseloven når du bestiller en pakkereise, og det gjelder både hvis du bestiller på nett eller ønsker en skreddersydd reise.

Kontakt oss for en samtale om mulighetene dine eller bestill reisen din til Toscana direkte online.5 spørsmål om Toscana

Hvor ligger Toscana?

Toscana er den mest populære av de 20 italienske regionene. Toscana ligger i den nordlige delen av sentral-Italia og grenser til regionene Lazio med hovedstaden Roma i sør, Umbria i øst, Emilia-Romagna og Liguria i nord, og mot vest grenser det mot Tyrrenhavet med øya Elba. Vi kaller ofte regionen for Italias hjerte.

Toscana er litt større enn det som tidligere var Hordaland fylke og har ca 3,5 millioner innbyggere. De mest kjente byene er Firenze, Pisa, Siena, Lucca og Arezzo, som alle er hovedbyer i hver sin toskanske provins (totalt 10). I Toscana møter du både vinmarker, bølgende bakker, kneisende sypresser, oliventrær, marmorbrudd som får deg til å tenke på snøkledde fjell, strender og naturligvis de flere hundre år gamle middelalderbyene som ligger strødd ut over det toskanske landskapet.

Hvor bør jeg bo i Toscana?

Toscana er hovedsakelig kjent for sitt bølgende landskap med høye sypresser og imponerende pinjetrær, men regionen har også veldig mye mer å by på.  Grovt sett kan Toscana deles inn i fire deler: hovedstaden Firenze, området nord for Siena, området sør for Siena og området langs kysten.

Firenze
Toscanas hovedstad Firenze er kontrastenes by. Det var her renessansens vugge stod, og byen tilbyr alt fra verdenskunst og arkitektur, historie, gastronomi, vin og gatemarkeder til italiensk mote på sitt beste.

>>> Finn feriehus i Firenze - klikk her

Toscana nord for Siena
Siena er en av Toscanas mest berømte byer, kjent for rådhusplassen Il Campo og for den imponerende domkirken. Siena deler Toscana i to - området nord for byen og området mot sør. Den nordlige delen kalles også "det klassiske Toscana" på grunn av de mange kulturbyene som Firenze, Pisa, Lucca, San Gimignano, Volterra og Siena, men rommer også det verdensberømte vindistriktet Chianti som ligger mellom Firenze og Siena, og marmorbruddene i Carrara i De apuanske alper i nord.

Toscana sør for Siena
Bølgende bakker og sypresser er landskapet som møter deg i området sør for Siena. Du kjenner helt sikkert til det fra utallige postkort, kalendere og kunstbøker, for det er akkurat dette synet de fleste forbinder med Toscana. Den mest berømte og vakreste dalen heter Val d'Orcia, og den har vært å finne på UNESCOs liste over verdensarv siden 2004. Her mister de fleste både munn og mæle over den billedskjønne naturen.

Kysten langs Toscana
De fleste områdene i Toscana appellerer til de som interesserer seg for natur, historie og kultur, men Toscana har også en lang kystlinje som inviterer til sommerferie ved vannet. Toscanas kyst er preget av mange brede strender som i sommersesongen forvandles til betalingsstrender og er utstyrte med et hav av solsenger og parasoller, akkurat slik italienerne foretrekker det når de selv valfarter til de italienske kystene i sommermånedene.

Hva bør jeg se i Toscana?

Toscana har severdigheter nok til å fylle mange mannsaldre, så det blir et spørsmål om interesser og prioritering når du skal velge hvilke du vil få med deg. Når det er sagt, er det selvsagt forskjell på om du skal til Toscana for første, andre eller tjuefemte gang. Hvis vi skal nevne bare et fåtall av de største attraksjonene som får reisende fra hele verden til å strømme til Toscana, må det bli: Det skjeve tårn i Pisa, domkirken, Uffizi-museet og Michelangelos David i Firenze, rådhusplassen og domkirken i Siena, middelaldertårnene i San Gimignano, marmorbruddene i Carrara, vindistriktene Chianti og Montalcino, den vakre øya Elba og den idylliske naturen i Val d'Orcia, som fikk sin rettmessige plass på UNESCOa verdensarvliste i 2004.

>>> Se artikkelen vår om severdigheter i Toscana her

Hvordan er været i Toscana?

Det er vanskelig å beskrive været i Toscana med bare noen få ord, for selv om regionen kun er på størrelse med Hordaland fylke er det toskanske været veldig uforutsigelig - noe som for så vidt også gjelder i Hordaland. Det skyldes hovedsakelig en meget stor variasjon i landskapet med alt fra høye fjell i nord, en lang kyststrekning mot vest, men også den store variasjonen i sletter og høyland i den sentrale delen av Toscana. Grovt sagt kan man si at vintrene er kjølige med mulighet for frost, og somrene varme med opptil 30 grader midt på dagen. Det faller nedbør hele året rundt, mest i form av regn, men snø fra november til begynnelsen av april er slett ikke uvanlig. Derfor er de mest behagelige reiseperiodene for de fleste om våren og høsten, men siden været over mesteparten av Europa har vært svært uforutsigbart de siste årene, er det alltid en god idé å holde øye med værmeldingen før avreise.

Stor variasjon i klimaet

Toscana er – med sine 22,990 kvadratkilometer – en av de største italienske regionene og består av et variert landskap som både inkluderer kystområder, sletter, høyland og fjell. De mange landskapstypene har også en innvirkning på klimaet, som er avhengig av hvor nær man er henholdsvis kyst, slette, høyland og fjell. 

Mediterrant, sub-mediterrant og høylandsklima

Hvis du befinner deg i én av byene langs den toskanske kysten, opplever du hovedsakelig et mediterransk klima med tørre, varme somre og milde vintre, mens i den indre delen av landet finner du både sub-mediterransk klima og høylandsklima. I den sistnevnte delen av regionen er vintrene kjøligere, mens somrene til gjengjeld kan være varmere. 

Hvis du planlegger å reise rundt i hele regionen, gjelder det altså å pakke med deg klær og fottøy som passer til disse forskjellige klimatypene. 

Snø og skisport

Hvis du f.eks. befinner deg i områdene rundt Prato og Pistoia i den nordlige delen av regionen, kan det til og med hende at det kommer snø om vinteren. Men det eneste stedet i regionen der det jevnlig faller snø i vinterhalvåret, er i den berømte fjellkjeden Appenninene. Her får du dermed muligheten til å kose deg med skisport hele året rundt. 

11 timer med sol for dagen om sommeren

Hvis du vil flykte fra den norske vinteren med dens notoriske mørke, nedbør og kulde, kan Toscana tilby et gjennomsnitt på 4 timer med sol om dagen ute ved kysten, mens du her hjemme kun får rundt 1-2 timer i gjennomsnittet på en vinterdag. På årsbasis har Toscana gjennomsnittlig rundt 6-6,5 timer med sol per dag, noe som tilsvarer det gjennomsnittlige antall soltimer på en norsk aprildag. 

Det er selvfølgelig mest solrikt i sommermånedene, da det er rundt 11 timer med sol per dag i gjennomsnittet. Til sammenligning er det kun rundt 8 solskinnstimer i gjennomsnitt i de mest solrike månedene på den norske kalenderen. Og her er naturligvis ikke solen like sterk som i Toscana. 

Juli og august er varmest 

De mange soltimene om sommeren gjenspeiler seg naturligvis også i temperaturene, der de varmeste månedene er juli og august med høyeste middeltemperatur på 30 grader og laveste middeltemperatur på henholdsvis 17-18. For å sammenligne har Norge en generell middeltemperatur på 21 grader i disse to månedene. 

I vinterhalvåret er januar den kaldeste måneden i Toscana med laveste middeltemperatur på 3 grader og høyeste på 11 grader.

Men husk at disse temperaturene varierer etter hvor i regionen du befinner deg, altså hvor nært henholdsvis kyst og fjell du er. 

Hvordan flyr jeg til Toscana?

Det er gode flyforbindelser fra Norge til Toscana, men før du bestiller flyreisen din er det viktig å vite hvor i Toscana du skal bo. Hvis du skal bo i den nordlige delen, er det opplagte valget å fly til Pisa, Bologna eller Firenze. Norwegian flyr i skrivende stund direkte fra Oslo til Pisa, og det samme gjør Ryanair. SAS flyr i skrivende stund direkte fra København til Bologna, og derfra er det ca. 1 times kjøring med tog til Firenze. Vueling flyr i skrivende stund direkte fra København til Firenze.

Hvis du skal bo i den sørlige delen av Toscana, bør du vurdere å fly til Roma. Delvis fordi det er relativt billig, og delvis fordi det er mange forbindelser å velge imellom. Både Norwegian og SAS flyr i skrivende stund direkte til Romas flyplass Fiumicino, og Norwegian har en direkterute fra Bergen til Roma. Ryanair flyr i skrivende stund direkte fra Oslo til Romas andre flyplass Ciampino. Fra flyplassen i Fiumicino tar det kun ca. 2-2½ time med bil til den sørlige delen av Toscana, mens du kan være i Firenze på under 2 timer med tog hvis du tar lyntoget (Frecce). Hvis du er innstilt på en mellomlanding underveis, finner du enda flere muligheter.

Vennligst vær oppmerksom på at informasjonen om flyruter og flyplasser ovenfor er veiledende, da flyselskapene ofte åpner nye ruter til Italia, og det kan jo hende at en rute blir nedlagt. Men du kan alltid finne informasjon om de aktuelle flyrutene, flyplassene og flytidene til Toscana via linken nedenfor til siden vår om flyforbindelser til Italia.

>>> Her kan du lese mer om flyplasser i og rundt Toscana
>>> Her kan du lese mer om flyforbindelser til Italia

Reisemål i Toscana

 • Gjesteanmeldelser 8,7
  Firenze
  32 hoteller
  I det historiske sentrum av Firenze er det nok kunst og vakre bygninger til å fylle atskillige ferier. Samtidig kan du glede deg til å utforske et allsidig restaurantliv og spennende butikker. Opplev en av Italias mest unike byer.
 • Gjesteanmeldelser 9,0
  Lucca
  12 hoteller
  Lucca er uten tvil en av Toscanas vakreste byer. Inne bak festningsmurene kan du utforske en sjarmerende labyrint av brosteinbelagte gater, rusle mellom historiske steder og nyte elegansen i handlegatene.
 • Gjesteanmeldelser 9,4
  Siena
  12 hoteller
  Det er alltid noe nytt å oppleve i Siena som ligger i hjertet av Toscana omgitt av et bølgende landskap av vinmarker og olivenlunder. Nyt stemningen i denne velbevarte middelalderbyen, som med sin rike og spennende kulturarv er et av regionens ... høydepunkter. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,1
  Montaione
  8 hoteller
  I hjertet av Toscana, helt spesifikt i trekanten av Firenze, Pisa og Siena finner du Montaione. Dessuten er Montaione bare en times kjørsel fra rivieræns strender og er dermed den perfekte base for en ferie full av eventyr. Byen ligger opp en ... bakke hvor du vil få en storslått utsikt. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,3
  Montecatini Terme
  7 hoteller
  Montecatini Terme var opprinnelig mest kjent for sine termiske bad. I dag reiser mange profesjonelle syklister hit for å trene i fjellene rundt byen, mens livsnyterne bruker byen som base for utforsking av nærliggende middelalderbyer og vinmarker.
 • Gjesteanmeldelser 9,1
  Som navnet antyder ligger Castellina in Chianti midt i et av Italias mest anerkjente vindistrikter. Fra denne stemningsfulle middelalderbyen kan du derfor bruke ferien på å utforske de mange borgene, slottene eller vingårdene i nærområdet.