Reisetips til Firenze

Firenze er en historisk skattkiste – her har kunstnere som Michelangelo, Botticelli og Da Vinci satt sine spor. I dag er Firenze en liten storby som er både velstelt og kaotisk, moderne og antikvarisk – det fins ikke maken!

Når du reiser til Firenze er det umulig å ikke stille seg selv spørsmålet: Er dette en ekte by eller et levende museum? Svaret er "ja, det er begge deler". Firenze har en lang rekke utrolige severdigheter spredt ut over kun et par kvadratkilometer.

Firenze er Toscanas hovedstad og regionens mest befolkningsrike by med omtrent 383 083 innbyggere, og mer enn 1,5 millioner innbyggere i forstedene. Byen er et av de mest populære reisemålene i Italia, med rundt 13 millioner besøkende hvert år. 

I middelalderen var Firenze en av verdens mest velstående byer og et europeisk sentrum for handel og finans. I den sene middelalderen ble den et kulturelt og kunstnerisk sentrum. Senere ble det fødestedet for renessansen med støtte fra den berømte Medici-familien, og med fremveksten av noen av den europeiske kunst- og kulturhistoriens største personligheter, som Michelangelo, Raphael, Botticelli, Leonardo da Vinci, Titian, Brunelleschi, Dante og Niccolò Machiavelli

Byens enestående kunstneriske og arkitektoniske arv kan fortsatt oppleves i det historiske sentrum, som kom på UNESCOs verdensarvliste allerede i 1982, og på byens mange museer – ikke minst det verdensberømte kunstmuseet Galleria degli Uffizi og i det storslagne renessanse-palasset Palazzo Pitti

For ikke å glemme alle de andre enestående bygningene, torgene og monumentene i byen, som Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, Piazza della Signoria, kirkene Santa Maria Novella og Santa Croce, og den ikoniske domkirken med Brunelleschis kuppel og Giottos klokketårn. Hele byens historiske sentrum er et museum i seg selv, som alle bør oppleves på en reise til Firenze.

Hvis du reiser til Firenze i løpet av sommeren eller i forbindelse med helligdager, er det ofte køer ved flere av de florentinske museene – spesielt Uffizi og Accademia – men opplevelsene er utvilsomt verdt ventetiden da du får betrakte unike mesterverk på kloss hold, og det i noen helt utrolige omgivelser. 

Gullalderen i Firenze

Firenze er Toscanas hovedstad og har vært et kulturelt sentrum siden tidlig middelalder. Fra middelalderen til renessansen var en stor andel av den vestlige verdens mest anerkjente kunstnere, vitenskapsmenn og arkitekter enten født i Firenze eller de gikk sin læretid her. På den tiden var Firenze et økonomisk og kulturelt sentrum, beundret og respektert av resten av Europa. Fra middelalderen til renessansen ser vi at en svært stor andel av verdens mest fremtredende vestlige kunstnere, vitenskapsfolk og arkitekter stammer fra eller har blitt utlært i Firenze.

Unngå folkemengdene

På store dager kan Firenze være en anelse trang, men spesielt Bargello, San Marco og San Lorenzo er fine severdigheter som generelt trekker litt mindre folkemengder. Enda bedre er de enkeltstående mesterverkene, som dem i Cenacolo di Sant'Apollonia, Chiostro dello Scalzo og Basilica di Santa Trinita. Sidegatene i Oltrarno er sjarmerende og her er det mindre turister, og hvis dagen ikke er for varm kan du vurdere en spasertur opp til San Miniato al Monte. 

Byens andre side

Du blir helt sikkert tørst og sulten av all kulturen og historien, og Firenze kan tilby noe for enhver smak. Alt fra internasjonal fast-food til en restaurant med tre Michelin-stjerner og utsøkte vinbarer til folkelige barer. Vil du ha noe ekstra spesielt, kan det være en idé å besøke Il Mercato Centrale (Det sentrale matmarkedet) der det i første etasje er lokale butikker som selger all mulig mat, mens det i andre etasje er flere restauranter som lager uendelige mange gode retter. Ellers finner du mange gode shoppingmuligheter, fra de største merkene (Gucci, som blant annet er fra Firenze) til det ukentlige markedet i parken Le Cascine.

Fotball i Firenze

Fotballklubben Fiorentina er byens stolthet, og italienerne er generelt svært glade i fotball. Hjemmekamper spilles på Stadio Artemio Franchi med plass til nesten 50 000 tilskuere. Billetter er generelt lette å få tak i og er ikke så altfor dyre – i hvert fall ikke sammenlignet med noen av de andre, store ligaene i Europa. Reiser du til Firenze i fotballsesongen, er det helt klart verdt å unne seg en tur på stadion hvis muligheten byr seg.

Verdt å vite

Flyplassen i Firenze heter Aeroporto di Firenze, eller offisielt, Amerigo Vespucci International Airport, og ligger kun 5 kilometer fra sentrum, Det går lokale busser inn til sentrum, pluss en trikk, Tram T2 Vespucci, som gjør det enkelt å komme seg til og fra flyplassen, sentrum og togstasjonen Santa Maria Novella

Det er mulig å reservere billetter på nettet til alle de 13 Musei Statali (statlige museene), deriblant bl.a. Uffizi, Galleria dell'Accademia, Palazzo Pitti, Museo del Bargello, Museo Archeologico og Medici-kapellene. For å komme inn i Uffizi eller Accademia i høysesongen bør du forhåndsreservere billetter minst seks uker i forveien. 

De fleste hotellene i Firenze hjelper deg gjerne med å bestille guidede turer, så benytt deg gjerne av de lokales ekspertise i planleggingen, slik at du får mest mulig ut av ditt opphold i denne minneverdige byen. 

Velkommen til Firenze med Escapeaway

Hos oss kan du planlegge og skreddersy din reise akkurat slik det passer deg. Pluss at du kan velge blant våre nøye utvalgte hoteller. Pssst.... ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske alle de flotte stedene som finnes i området og Toscana.

>>> Se alle våre Hideaways hoteller i Firenze

>>> Les mer om Toscana

>>> Les mer om Italia

 

Hoteller i Firenze

Populære hoteller i Firenze

Italia, Toscana, Firenze
8,6
Meget bra
1344 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje
Italia, Toscana, Firenze
8,8
Meget bra
860 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Avstand til sentrum: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Toscana, Firenze
8,2
Meget bra
1256 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Hva sier gjestene i Firenze?

8,7
Gjesteanmeldelser
Basert på 61 anmeldelser