Reiser til Italia

Vi i Escapeaway har en helt spesiell forkjærlighet for Italia. Landet som har gitt oss både pizza, pasta, parmaskinke og 100 forskjellige typer iskrem. Italia er mange nordmenns feriefavoritt, og byr på både eventyrlig landskap, pulserende storbyer, lekre strender, aktive vulkaner - og i tillegg er jo Italia litt av en historiebok. Her går du  aldri tom for opplevelser, selv om du reiser til Italia år etter år.

Italia har enormt mye å by på; fantastiske, historiske monumenter i Roma, Firenzes utpregede skjønnhet og renessanse-stemning, Venezias romantiske atmosfære, Milanos stilfulle butikker, Amalfikystens solrike bukter, og Toscanas bølgende bakkelandskap. 

Du kan reise til Italia med fly fra Oslo, Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø - eller du kan stå for transporten selv og kun bestille hotell eller ferieleilighet hos oss. Samtidig kan du leie en bil på destinasjonen til markedets beste priser hvis du ønsker det; vi anbefaler stort sett alltid at du leier en bil i Italia, slik at du kan få fullt utbytte av oppholdet og oppleve landet i ditt eget tempo. 

Fleksibilitet i avreisedatoer og sammensetningen av din reise er vår spesialitet, så når du bestiller en reise til Italia med fly hos oss, får du adgang til flybilletter fra alle de store flyselskapene - inkludert lavprisselskaper - noe som gir deg muligheten til å sette sammen reiser av varierende lengder. 

 

En reise til Italia med Escapeaway

Hvem drømmer vel ikke om å besøke den evige stad Roma, spasere gjennom ruinene i Pompeii, og beskue den mektige vulkanen Etna på Sicilia? Jeg gjør i hvert fall det, og det er disse severdighetene som får meg til å reise til Italia igjen og igjen. 

Jeg er stolt av å bli regnet som en av de 43 millioner turister som reiser til Italia hvert år. Det er også nok å ta fatt på og utforske. Alle de 20 regionene og de store kulturbyene som Roma, Firenze, Siena, Lucca, Milano og Pisa vil trolig holde til reiseaktiviteter i Italia for resten av livet mitt, og jeg må dessverre allerede innse at jeg aldri kommer til å nå alt.

Men jeg har besøkt Toscana og likte det kuperte landskapet med sypresser, furutrær og vakker arkitektur. Jeg har opplevd Umbria - Italias grønne hjerte - med sine eventyrlystne middelalderbyer og magiske atmosfære, og jeg har reist fra nord til sør på utallige reiser både i barndommen, ungdommen og i mitt voksne liv. Men det er fortsatt mye å se i Italia, og ikke minst mange hyggelige hoteller å oppdage.

For meg er Italia slow living, slow food og slow media. Slow living fordi jeg kobler helt fra når jeg besøker våre hoteller rundt omkring i hele støvellandet. Slow food fordi jeg elsker maten, vinen og den finessen som italienerne forbereder og nyter maten på. Slow media fordi jeg med 100% sikkerhet alltid leser bøkene og artiklene jeg med omhu har gjemt for å lese på iPaden min når jeg ferierer i Italia.

 

Kunst, kultur og historie for ekte livsnytere

Italia gjemmer noen av verdens mest betydningsfulle kulturskatter, som i høy grad har bidratt til å forme vestlig sivilisasjon som vi kjenner den i dag. Mange kjenner de store italienske renessanseartistene, vi kjenner operakomponistene, og noen har sett de italienske filmene, som har bidratt til å sette standarden for europeisk filmkunst.

Vi kjenner den italienske kulturen, hvor matkulturen med pizza, pasta og vin sannsynligvis er det som har bemerket seg mest i vår bevissthet om italiensk kultureksport. Men etter min mening må pizzaene, pastaen og vinen oppleves hvor den kommer fra, og ikke minst hvor den produseres. Og siden Italia består av så mange regioner og byer med kulturelle egenskaper, varierer maten også fra region til region og fra by til by.

Variasjonen er noe av det som fascinerer meg mest med Italia. Den er der hvor enn jeg går, om jeg er i nord, sør, øst eller vest. Det gjelder landskap, mat, vin, særpreg av lokalbefolkningen, været og kulturarven, som alle har enorme spennvidder.

Italia har nok til reiser og opplevelser for hele livet, men du må starte eller fortsette på ett sted, og derfor har vi håndplukket en perlerekke av små, italienske hoteller som kan danne grunnlaget for din reise gjennom landet.

På samme måte som Italia er en mosaikk av variasjoner, har vi gjort vårt beste for å finne så mange forskjellige små steder som mulig, og det kommer garantert alltid nye. For én ting er sikkert, du vil ikke finne to ferieboliger som er like - men forhåpentligvis finner du en som passer perfekt for akkurat deg.

Riktig god ferie i Italia, hilsen Mikkel

 

Bestill en billig reise til Italia

 • Søk online hos Escapeaway etter de billigste prisene på hoteller og ferieboliger i hele Italia.
 • Reis i det antallet dager du ønsker, og velg om du vil bo ett eller flere steder i løpet av ferien. 
 • Bestiller du på nettet, er du trygg på å få billigst mulig pris. Det gjelder uansett om du bestiller en pakkereise med fly, hotell og evt. leiebil, eller om du kun ønsker å bestille hotellopphold.
 • Med Escapeaway kan du fly til Italia fra Oslo, Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø lufthavn.
 • I søkemotoren kan du se aktuelle priser, samt få informasjon om alle flyruter som enten flyr direkte til flyplasser i Italia, eller med et enkelt stopp underveis.
 • Har du bruk for mer informasjon, er du alltid hjertelig velkommen til å kontakte oss for personlig service. 

Severdigheter og opplevelser

Hver by og regjon i Italia har sine severdigheter, og byer som Roma, Venezia, Napoli og Verona, eller regioner som Toscana, Veneto eller Umbria har en nærmest utømmelig liste over severdigheter. Du kan besøke Italia igjen og igjen, og stadig på noe nytt, spennende og fantastisk. Italia har alt: mat, strandliv, espresso, paver, malere, polenta, pizza, elskere, poeter, politikk, natur, historie, vin - og slik kan vi fortsette i det uendelige. Velg det som frister deg aller mest! 

Reisemål i Italia

 • Gjesteanmeldelser 8,6
  Sør-Italia
  519 hoteller
  Sør-Italia er perfekt for badeferie, familieferie, romantisk ferie, storbyferie eller for deg som vil utforske historien. Olivenlunder, sitrontrær, solmodne tomater, knasende sprø pizza og lokale viner. Velkommen!
 • Gjesteanmeldelser 8,6
  Nord-Italia
  474 hoteller
  Nord-Italia er som en skattekiste. Her kan du oppleve krystallklare innsjøer som isoe innsjøen, vinregionene Franciacorta, Valpolicella og Prosecco samt romantiske Venezia. Velg en velutstyrt innkvartering som vil gjøre ferien behagelig og konsultere ... oss for å planlegge en spennende tur. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,3
  Toscana
  255 hoteller
  Toscana er med sine lange sypress-alleer, bølgende landskap av vinstokker og små vingårder selve essensen i italiensk landidyll. Samtidig er det en region som byr på storslått renessansekunst og utsøkt gastronomi i en perlerekke av berømte kulturbyer.
 • Gjesteanmeldelser 8,8
  Campania
  179 hoteller
  En reise til Campania er en sjanse til å oppleve Amalfikysten med noen av Italias mest idylliske kystbyer. Gå heller ikke glipp av de mange historiske severdighetene som Pompeii og Pæstum, og den spennende storbyen Napoli.
 • Gjesteanmeldelser 8,4
  Sicilia
  172 hoteller
  En reise til Sicilia er en herlig opplevelse av vakkert landskap, vulkanen Etna, historiske kulturskatter og fine strender. Dette er en drømmeferien både for den historisk interesserte, den som vil bade og sole seg – og ikke minst den som vil spise godt!
 • Gjesteanmeldelser 8,6
  Veneto
  147 hoteller
  Veneto har byer som Venezia, Verona og Vincenza, viner i verdensklasse, majestetiske fjell og flotte strender. Badeferie med Adriaterhavskysten eller Gardasjøen, fottur i fjellene eller vingårdsferie – Verona har alt!

Populære hoteller i Italia

Italia, Toscana, Montecatini Terme
9,2
Fantastisk
593 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 45 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi
Italia, Toscana, Forcoli
9,0
Fantastisk
21 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 34 km
 • Avstand til sentrum: ca. 5 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Sør-Italia, Sicilia, Mongiove
9,3
Fantastisk
525 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 171 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.2 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Utvalgte destinasjoner

Få land har flere feriesteder med så utsøkt kvalitet som det Italia har. Her finner du en kort oversikt over noen av de mest populære stedene, fra det nordligste til det sørligste Italia – og et par tips til noen reisemål som er "up and coming". 

Mange av våre feriegjester søker seg litt bort fra de store turistsentrene og ut i de mindre travle landsbyene, hvor du også får mer for pengene. Det kan være lurt å gjøre om sommeren, det kan nemlig fort bli veldig varmt i storbyene!

Populære Nord-Italia

Torino og den omkringliggende regionen Piemonte har blitt mer og mer populær. Her er temperaturen behagelig om sommeren, og blir det likevel for varmt nede i byen, kan du alltids søke opp i de nærliggende fjellområdene.

På østkysten i Nord-Italia finner du Ravenna. Byen er ikke så stor, men til tross for den beskjedne størrelsen er byen og innlandet hjemsted for ikke mindre enn åtte steder på UNESCOs verdensarvliste! At byen ligger tett på kysten er også en hyggelig bonus.

>> Se alle reiser til Nord-Italia her

Toscana - nå enda mer populær

Toscana er for mange et favorittsted i Italia. Også nordmenn lar seg friste av middelhavsatmosfæren i denne delen av Italia, og den lille byen Orbetello er blitt spesielt populær med sin fantastiske lagune. 

Toscana er et stort område med riktig mange muligheter. Selv de som har vært her mange ganger allerede, kan finne en liten by eller et interessant område i Toscana de ikke ante fantes. 

>> Se alle reiser til Toscana her

Sicilia slår til

Et av områdene i Italia som feriegjester virkelig har fått øynene opp for de siste årene, er Sicilia. Her finner du noen av verdens beste strender, for ikke å snakke om en svært rik kulturarv og fantastisk mat. 

Agrigento er et godt eksempel på en siciliansk by med en fantastisk havutsikt og historiske monumenter i den berømte Tempeldalen, men generelt byr hele øya på severdigheter i verdensklasse. Foretrekker du en aktiv ferie og vannsport, er Trapani på Sicilias vestkyst riktig sted å reise på ferie. 

>> Se alle reiser til Sicilia her

Amalfikysten

Amalfikysten er unektelig et av verdens vakreste kystlandskaper. Med en spennende kulturhistorie, pastellfargede kystbyer som klamrer seg til fjellsidene og frister med innbydende middelhavsmat og behagelig klima, er Amalfikysten  et fantastisk sted å feriere. 

>> Se alle reiser til Amalfikysten her

Sorrento

Sorrento er en gjestfri og vakker kystby, som med sin beliggenhet med utsikt over Napoli-bukten, sine labyrintiske handlegater i gamlebyen og lokale sjarm blandet med kosmopolitisk atmosfære, utgjør et nydelig feriested. Dette er en flott base for å utforske omgivelsene: det beste av den uberørte naturen på Sorrento-halvøya i sør, Amalfikysten i øst, Pompeii og de arkeologiske utgravningene i nord, og den berømte øya Capri i vest.

>> Se alle reiser til Sorrento her

Umbria

Umbria er Italias skjulte perle. Gjemt i den sentrale delen av landet, uten kystlinje, er det ofte ikke inkludert i masseturismens kataloger. Jo større grunn er det til å reise dit! Umbria utstråler klassisk og tradisjonell italiensk kultur, vakker natur (regionen kalles ofte "Italias grønne hjerte"), etruskisk sjarm og religiøse lidenskaper. Det er her Frans av Assisi, grunnleggeren av den fransiskanske orden og helgen,  stammer fra. Umbria er nesten ikke besøkt av turister i forhold til Toscana, så her er det er nok albuerom – og ikke minst hjerterom.

>> Se alle reiser til Umbria

Sardinia

Sardinia ligger også utenfor masseturismens motorveier. Øya er Middelhavets nest største etter Sicilia, og det er ikke det eneste disse to italienske kjempene har til felles; de har vakkert landskap med en overflod av fantastiske kystlinjer, og begge har en historie preget av innflytelsen fra fremmede kulturer og folkeslag som fønikere, vandaler, maurere, berbere, bysantinere, romere og spanjoler. Øya er dessuten hjem for bemerkelsesverdige historiske spor etter en tapt sivilisasjon: den sagnomsuste Nuragher-kulturen.

Opplev Sardinia med Escapeaway. Fly direkte eller med en mellomlanding og bo på et av våre håndplukkede hoteller eller i en feriebolig. Sardinia er et reisemål som byr på opplevelser for alle aldre, og er kjent for å ha noen av de vakreste strendene - ikke bare i Italia, men i hele Europa.

>> Se alle reiser til Sardinia her

Gardasjøen

Gardasjøen er Italias største innsjø, og den ligger nord i Italia, mellom Lombardia og Veneto. Dette er en stor sommerfavoritt, og med god grunn! Sjøen ligger vakkert til ved foten av Alpene, og her finner du livlige byer, badeliv, høyfjell , vingårder – alt du måtte drømme om på en ferie i Italia. Gardasjøen ligger  perfekt til  for å dra på eventyr og opplevelser i Nord-Italia på egen hånd. 

>> Les mer om reiser til Gardasjøen her

Storbyer

>> Les alt om storbyferie i Italia her

Milano - mote og gastronomi
Milano er sentrum for mote, gastronomi og opera. Byens største severdigheter omfatter den uferdige katedralen, Sforza-slottet, domkirken og kirkeplassen, samt Galleria Vittorio Emanuele II, et av Italias og verdens mest elegante kjøpesentre. 

>> Les mer om reiser til Milano her

Sør-Italia - Napoli
I Sør-Italias sprell levende storby Napoli finner du karakteristiske smale gater, høylytte markeder og gamle kirker, som alle er med på å gjøre byen populær. Spesielle severdigheter  er den 800 år gamle domkirken, teateret San Carlo, elegante Piazza Trento e Trieste, Sant'Elmo-slottet og den sjarmerende fiskerlandsbyen Borgo Marinaro. Med bil kan du enkelt utforske Toscana, Alpene og Dolomittene, Amalfikysten og Pompeii. 

>> Les mer om reiser til Napoli her

Italias hovedstad Roma
For den historieinteresserte er Roma rene skattkisten! Noen av severdighetene er blant annet Septimus Severus-buen, Saturn-tempelet, Vestalinnenes hus, Antonius og Faustinas Tempel, Titus-buen og selvfølgelig det mest kjente byggverket i Italia: Colosseum! Du kan også nyte en fantastisk utsikt fra toppen av Palatino-høyden, hvor du nærmest kan høre historiens sus mellom de eldgamle ruinene. 

Føl på nesten 2000 års historie i Pantheon, kast en mynt i Trevifontenen, ta en pause i Spansketrappen, kjenn på den sakrale stemningen i Peterskirken og legg hodet bakover i beundring over taket i Det sixtinske kapell. 

For den shoppingglade er det et vell av lekre butikker i Roma, du finner dem i travle shoppinggater eller trange smug. Roma er byen for å spise, drikke, nyte og oppleve. Ikke glem å smake på det fantastiske utvalget av gelato - italiensk iskrem!

>> Les mer om storbyferie i Roma her

Venezia - Italias romantiske perle
Venezia i Italia er en av verdens mest spesielle byer, med sine kanaler og sirlig utsmykkede balkonger. Byen utforskes best til fots, og har mange flotte kirker og bygninger. Canal Grande springer ut fra Markusplassen, som kan imponere med Kampanile, Dogepalasset og Basilikaen. Sukkenes Bro er populær blant forelskede par, mens Rialto-broen og Accademia-broen egentlig er mer imponerende. 

Gå på oppdagelsesferd i et virrvarr av gater og smug, nyt synet av glidende, elegante gondoler (kanskje tar du en gondoltur selv?), ta en tur til glassmakerøya Murano og kniplingsøya Burano med sine sukkertøyfargede hus. Venezia må oppleves!

>> Les mer om reiser til Venezia her

Informasjon og fakta

Det meste av det du lurer på om reiser til Italia:

Regioner

Italia er delt inn i 20 regioner, hvor fem har en spesiell status som gir dem større autonomi enn de andre italienske regionene. Disse regionene er Aostadalen, Friuli-Venezia Giulia, Sardinia, Sicilia og Trentino-Alto Adige. Den spesielle statusen til de fem regionene betyr at de har større finansiell autonomi enn de andre og større kompetanse i lovgivning og administrasjon. De 20 italienske regionene er delt inn i 106 provinser, som deretter deles inn i 8.100 kommuner.

Språk

Italiensk, som opprinnelig er en florentinsk variant av toskansk (lingua toscana), er Italias primære offisielle språk. Men en rekke andre språk  brukes i Italia, og noen av dem har status som offisielt språk ved siden av italiensk i en rekke områder av landet, inkludert fransk i Valle d'Aosta, tysk i Syd-Tirol, ladin i Trentino, mens slovensk er offisielt anerkjent i Trieste, Gorizia og Udine i Friuli-Venezia Giulia. I disse områdene er offisielle dokumenter, veiskilt, m.m. tospråklig (med unntak av Valle d'Aosta).

I tillegg er det en rekke regionale og lokale språk som fremdeles snakkes i ulike grader i enkelte deler av Italia, selv om italiensk over tid har overskygget dem i både utbredelsen og i bruksgraden, som sardinsk, oksitansk, alemannisk, siciliansk, napolitansk, venetiansk, bayersk, osv.

Natur

Med over 300.000 kvadratkilometer spredt over en lang halvøy - kalt den italienske halvøya - og en rekke øyer, de to største er Sardinia og Sicilia, har Italia en svært variert natur. På grunn av de store øyene og den italienske halvøya har landet en relativt lang kystlinje på 7.600 kilometer som grenser til tre hav: Adriaterhavet, Det joniske hav og Tyrrenhavet.

Landet har også store fjellkjeder, først og fremst Alpene og Apenninerne. Apenninerne er en 1200 kilometer lang fjellkjede som går ned gjennom landet fra Liguria i nord til Calabria i sør, hvorav en del er vulkansk, inkludert den delen som huser den berømte vulkanen Vesuvius sørøst for Napoli i Campania-regionen. Alpene utgjør det meste av Italias nordlige grense og inkluderer også landets høyeste – og sannsynligvis mest berømte – fjell, Mont Blanc, på 4810 meter.

Italia har også en rekke bemerkelsesverdige elver og innsjøer som har markert seg ikke bare i landskapet, men også i landets økonomi og historie. Blant de mest kjente og viktigste elvene er Po-elven, Italias lengste på 650 kilometer, som løper fra den vestlige delen av Alpene (ved grensen mot Frankrike) og helt til Adriaterhavet i nærheten av Venezia. Po-elven har gitt navn til Po-sletten, som også er landets viktigste industriområde. Blant de viktigste innsjøene i landet er Gardasjøen, Maggiore-sjøen (delt med Sveits), Comosjøen og Trasimeno-sjøen.

I tillegg har Italia 14 vulkaner, hvorav de fire - Etna, Stromboli, Vulcano og Vesuvius - er aktive. Bare Vesuvius i Campania-regionen ligger på fastlandet.

Religion

De fleste italienere er katolikker, selv om katolisismen ikke lenger er en offisiell statlig religion i landet, da monopolet ble avskaffet i 1985. Nesten 88% av italienerne identifiserer seg som katolikker, hvorav ca. en tredjedel av disse beskriver seg som aktive medlemmer av den katolske kirken. I alt 91% av alle italienere beskriver seg som kristne på en eller annen måte, mens bare under 6% beskriver seg selv som ikke-troende, og like under 2% som muslimer. Andre religioner, som hinduisme og buddhisme har en andel på mindre enn 0,4% av befolkningen.

Katolisismen spiller fortsatt en veldig stor rolle i det italienske samfunnet, som tydeligvis forsterkes av det faktum at hovedstaden Roma er sete til paven (dvs. den øverste biskopen til den romersk-katolske kirke), Den Hellige Stue (dvs. det biskopsstedet i Roma og den øverste embetsfunksjon i den katolske kirken) og Vatikanstaten (et språklig monarki hvor den sittende paven bor og hersker).

Vær og klima

På grunn av landets størrelse og lange rekkevidde fra Alpene i nord til Sicilia i sør har Italia et svært variert klima med flere forskjellige klimasoner. I de fleste nordlige og sentrale regioner varierer klimaet fra et fuktig subtropisk klima til et fuktig kontinentalt klima til et kystklima (også kalt havklima). Spesielt klimaet til Po-dalen er for det meste kontinentalt, med harde vintre og varme somre.

Kystområdene Liguria, Toscana og det meste av den sørlige delen av landet har et såkalt middelhavsklima, som er en variant av subtropisk klima, og som generelt preges av ganske varme somre og relativt milde vintre. Imidlertid kan både nedbør og temperatur variere sterkt selv innenfor et middelhavsklima.

Klimaforholdene varierer også sterkt mellom kystområdene og de indre delene av landet. Spesielt i vintermånedene, når de høyere områdene i landet pleier å være kalde, regnfulle eller dekket av snø, mens kystområdene generelt har et mildere vinterklima. Selv om de indre delene av landet generelt er kjøligere enn kystområdene med middelhavsklima, kan lavlandets daler i den indre delen av landet være ganske varme om sommeren.

Valuta

Italia brukte den berømte liraen siden 1861, samt for en kort periode mellom 1807 og 1814, men erstattet den med euro i 2002 etter å bli med i eurosonen i 1999 (erstatningen skyldtes fraværet av eurosedler og mynter i eurosonen i 1999).

Nasjonale helligdager

1. januar (nyttårsdag)
6. januar (Hellig Trekongers Kveld)
Påskedag 
Andre påskedag 
25. april (Befrielsen)
1. mai
2. juni (Italias nasjonaldag)
15. august (Maria Himmelferds, og sommerfest vanligvis kjent som "Ferragosto")
1. november (Allehelgensdag)
8. desember (Marias unnfangelse)
25. desember 
26. desember

I tillegg til disse nasjonale helligdager er det også lokale helligdager for skytsengler osv. rundt de forskjellige regionene, provinsene og byene. På helligdager er alle butikker normalt lukket, men museer  er ofte åpne.

Hva sier gjestene i Italia?

8,6
Gjesteanmeldelser
Basert på 6898 anmeldelser